Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συνεπής υπερασπιστής της ... καταστροφής των αγροτών

Να αποδεχτούν τη νέα ΚΑΠ, που θα τους ξεκληρίσει, ζήτησε από τους μικρομεσαίους αγρότες της Θεσσαλίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Στο ρόλο του «Ρομπέν του ...κάμπου» εμφανίστηκε στη Θεσσαλία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να πείσει ότι ο ίδιος και το κόμμα του ενδιαφέρονται για τη φτωχή αγροτιά και, γενικότερα, για τον φτωχόκοσμο της ελληνικής περιφέρειας. Αξιοποιώντας τη γρήγορη και δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης που προκαλεί στον αγροτικό κόσμο και στα άλλα λαϊκά στρώματα η κυβερνητική πολιτική και εκμεταλλευόμενος το κλίμα έντονης λαϊκής δυσαρέσκειας που επικρατεί στην ύπαιθρο, ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να εμφανιστεί σαν «σοσιαλιστής σωτήρας», που έρχεται να σώσει τη φτωχολογιά από την «κακή Δεξιά». Και «κομίζων γλαύκαν ...ες Καρδίτσαν», κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κυβερνάει υπέρ των πλουσίων, με την ελπίδα πως θα υπάρξουν αφελείς που θα σκεφτούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσει υπέρ των φτωχών!

Μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής στο χωριό Καρποχώρι της Καρδίτσας, ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε «μεγάλα και κενά περιεχομένου λόγια», επιχειρώντας να «σερβίρει» το «νερό της λησμονιάς» στους φτωχούς αγρότες για να ξεχάσουν τι τράβηξαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κι όχι μόνο δε βρήκε να πει λέξη αυτοκριτικής για την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων του κόμματός του, αλλά την εκθείασε κιόλας, υποστηρίζοντας, χωρίς να ντραπεί, ότι οι κυβερνήσεις του Α. Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη - στις οποίες συμμετείχε και συνδιαμόρφωνε την πολιτική τους - κυβέρνησαν υπέρ των συμφερόντων της αγροτιάς. Δεν παρέλειψε, δε, να επαναφέρει το γνωστό «παραμύθι» ότι το ΠΑΣΟΚ έχει και διατηρεί ρίζες στην αγροτιά.

Ταυτόχρονα, στοχεύοντας στον «εκλογικό επαναπατρισμό» απομακρυσμένων ψηφοφόρων του κόμματός του και στην προσέλκυση απογοητευμένων οπαδών της ΝΔ, προσπάθησε να παραπλανήσει τους αγρότες, υποστηρίζοντας ότι αλλάζει το κόμμα του κι αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι μια νέα διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε θα επαναλάβει τα «λάθη» του παρελθόντος και θα δείξει περισσότερο ενδιαφέρον για την αγροτιά.

«Το μαύρο άσπρο»

Για να δείξει ότι κάνει κριτική στην κυβέρνηση, επικαλέστηκε τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες - μείωση των τιμών των προϊόντων, περικοπές στις επιδοτήσεις και στα καλλιεργητικά δικαιώματα, αύξηση του κόστους παραγωγής, συρρίκνωση του εισοδήματος, διόγκωση των χρεών, εξευτελιστικές συντάξεις, ανυπαρξία έργων ανάπτυξης κ.ά. - χωρίς, όμως, να πει ότι τα ίδια προβλήματα υπήρχαν επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Και, βεβαίως, κουβέντα δεν είπε για την «πηγή» των αγροτικών προβλημάτων, που βρίσκεται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία εφαρμόζουν, με την ίδια συνέπεια κι ανάλογο ζήλο, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αντιθέτως, κάνοντας «το μαύρο άσπρο», επιχείρησε να παρουσιάσει σαν ωφέλιμη για τους αγρότες την καταστροφική νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι «μπορεί ν' αξιοποιηθεί θετικά για τον Ελληνα αγρότη, δίνοντας νέες διεξόδους, νέα φτερά στην αγροτική παραγωγή...». Και για να «αποκοιμίσει» όσους από το ακροατήριο είχαν αντιρρήσεις και εξέφρασαν την αγωνία και το φόβο τους για το μέλλον της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, «τα 'ριξε» στην κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί - όπως είπε - δεν ενημερώνει σωστά τον αγροτικό κόσμο και δε λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την προσαρμογή των παραγωγών στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου μίλησε στο κλειστό γυμναστήριο της Καρδίτσας και, εκτός από τα αγροτικά ζητήματα, αναφέρθηκε και στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, επιτιθέμενος στην κυβέρνηση για την οικονομική και την εξωτερική πολιτική της και υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις ερχόμενες εκλογές.

Με τις απαντήσεις τους στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος και ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, προσπάθησαν, με τη σειρά τους, να «αθωώσουν» την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει και εντείνει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, φορτώνοντας όλα τα προβλήματα των αγροτών και της ελληνικής περιφέρειας, αποκλειστικά, στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ