Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΕ
Κορυφώνονται τα παζάρια

Κορυφώνονται τα παζάρια για τη μοιρασιά της «πίτας» του προϋπολογισμού μεταξύ των κυβερνήσεων των 25 κρατών της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 15 και 16 Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες.

Η βρετανική προεδρία δεν έχει καταθέσει καμία νέα πρόταση μετά το ναυάγιο της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής τον περασμένο Ιούνη, ενώ δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά τις «επιστροφές» κονδυλίων ύψους 5,5 δισ. ευρώ που παίρνει από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα προσπαθεί να αποτρέψει ένα νέο ναυάγιο, που θα ήταν επικίνδυνο για το ευρωοικοδόμημα. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η επαναδιαπραγμάτευση των κονδυλίων που προορίζονται για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), καθώς πολλές κυβερνήσεις επιθυμούν τη δραστική μείωσή τους.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Τ. Μπλερ θα συναντηθεί με επτά από τους ηγέτες των δέκα νέων χωρών - μελών προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις δυνατότητες επίτευξης «συμβιβαστικής λύσης» στη Σύνοδο Κορυφής. Ο προεδρεύων της ΕΕ θα συναντηθεί την Πέμπτη στο Ταλίν της Εσθονίας με τους ηγέτες της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, ενώ την επόμενη ημέρα θα μεταβεί στη Βουδαπέστη όπου θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν για το ίδιο θέμα συναντήσεις του Τ. Μπλερ με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο και σε άλλες κοινοτικές πρωτεύουσες.

Χτες όμως κυβερνητική πηγή της Πολωνίας ανέφερε ότι η Βρετανία πρότεινε να μειωθούν οι επιδοτήσεις για επτά νέα κράτη - μέλη κατά 10% στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ. «Η Βρετανία παρουσίασε μια πρόταση να περικοπεί η βοήθεια για επτά νέα κράτη - μέλη κατά 10% στο νέο προϋπολογισμό για την περίοδο 2007-2013», δήλωσε η πηγή προς το πρακτορείο «Ρόιτερ».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί η Πολωνία τέτοιες περικοπές. Αν οι προτάσεις αυτές υποστηριχτούν, δε θα υπάρξει συμβιβασμός για τον προϋπολογισμό το Δεκέμβριο», πρόσθεσε η πηγή.

Σε ό,τι αφορά την ουσία των διαπραγματεύσεων υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και η Σουηδία επιμένουν στο «πάγωμα» των ιδίων πόρων της ΕΕ στο ύψος του 1% του ΑΕΠ, απορρίπτοντας τον περασμένο Ιούνιο την πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας για αύξηση στο επίπεδο του 1,06 %.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ