Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Γ. Ομήρου

Πραγματοποιήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα με τον Γιαννάκη Ομήρου, πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ της Κύπρου.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμα: Ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Κατά τη συνάντηση έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό και ανταλλάχτηκαν απόψεις για τις θέσεις των δύο κομμάτων. Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα του κυπριακού λαού για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση!

Ικανοποιημένος ο Κύπριος Πρόεδρος

Στο μεταξύ, ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, από το απόσπασμα για την Κύπρο στο τελικό ανακοινωθέν που ενέκριναν στη Μάλτα οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Κοινοπολιτείας.

«Το σχετικό απόσπασμα των συμπερασμάτων για την Κύπρο κρίνεται πάρα πολύ ικανοποιητικό», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως στην αναφορά αυτή επιβεβαιώνονται κατ' αρχήν «όλα τα ψηφίσματα των προηγούμενων συνόδων της Κοινοπολιτείας».

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων καλούν για μια μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές της Κοινοπολιτείας, επισήμανε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος. Συμπλήρωσε πως καλούν επίσης για την εφαρμογή όλων των ψηφισμάτων των ΗΕ για την Κύπρο, περιλαμβανομένου του 365, του 541 και 550 και του 1250, και για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος περιουσίας, κάτι «που είναι ένα νέο στοιχείο που παρεμβαίνει».

Τέλος, επισήμανε πως γίνεται αναφορά και στο θέμα των αγνοουμένων και πως οι αρχηγοί των κυβερνήσεων ζητούν επίσης το σεβασμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ουσία όμως - πέρα από τις όποιες διακηρύξεις - είναι πως η Βρετανία, ως ιμπεριαλιστική δύναμη, σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και ως «εγγυήτρια δύναμη» στην Κύπρο, κάνει ό,τι μπορεί για να κρατά το νησί διαιρεμένο.

Χτες, πάντως, η κυπριακή κυβέρνηση απέσυρε τη συγκατάθεσή της για το άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας στην παλιά Λευκωσία, εξαιτίας των ενεργειών του κατοχικού καθεστώτος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε για την απόφασή της τα Ηνωμένα Εθνη. Οπως εξήγησε, οι κατοχικές δυνάμεις προέλασαν πέραν της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, παραβιάζοντας το «στάτους κβο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ