Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρώτη προτεραιότητα τα υπερκέρδη των μονοπωλίων

Ενθαρρύνει την εισβολή νέων μεγάλων αλυσίδων πολυεθνικών στο λιανικό εμπόριο, ευλογεί την άγρια τοκογλυφία των τραπεζών στα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει νέες φορολογικές επιδρομές με «νέα μέτρα» και ξεπούλημα των πρώην ΔΕΚΟ, «κατεδαφίζοντας» τα δικαιώματα των εργαζομένων

Η ενίσχυση των υπερκερδών και της θέσης των μονοπωλίων αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης Καραμανλή, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα προκλητική αδιαφορία για τις καταστροφικές επιπτώσεις στα λαϊκά εισοδήματα, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους αυτοαπασχολούμενους μικρομεσαίους.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση εναποθέτει τη λύση όλων των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων (π.χ. ανεργία, ακρίβεια) στην... ελεύθερη δράση των δυνάμεων της αγοράς και των πολυεθνικών, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την επέκταση της δραστηριότητάς τους, στο όνομα της «προσέλκυσης επενδύσεων» και της «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ενθαρρύνει την εισβολή νέων μεγάλων αλυσίδων πολυεθνικών στο λιανικό εμπόριο, ευλογεί την άγρια τοκογλυφία των τραπεζών στα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει νέες φορολογικές επιδρομές με «νέα μέτρα» και ξεπούλημα των πρώην ΔΕΚΟ κατεδαφίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξετάζει ολοένα και πιο σοβαρά το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου να «ανανεώσει» τη λαϊκή εντολή για μια άγρια αντιλαϊκή επίθεση απαλλαγμένη από τις «δεσμεύσεις» για «ήπια προσαρμογή». Το στόχο αυτό εκτιμάται ότι εξυπηρετεί η απόπειρά της να «προσεταιριστεί» τους καναλάρχες, απαλλάσσοντάς τους με «κατεπείγουσα» τροπολογία στο νομοσχέδιο ακινήτων από τον ειδικό φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Η τροπολογία αυτή - που αποτελεί πεντακάθαρη ομολογία διαπλοκής - χαρίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες των καναλιών.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Η κυβέρνηση δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίησή της για την επέλαση μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων στο χώρο του λιανεμπορίου, που έκαναν νέα «βήματα» τις τελευταίες μέρες. «Η ανάπτυξη μιας αγοράς γίνεται στο πλαίσιο της ελευθερίας, που διακρίνει τη Δημοκρατία μας και τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι το οποίο δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει, ούτε και επιθυμεί να αποτρέψει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, δίνοντας το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα που χαρακτηρίζει τη στάση της κυβέρνησης. Συμπλήρωσε ακόμα ότι «μια πολιτεία με κανόνες και με έλεγχο, βοηθά σίγουρα στην ανάπτυξη της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού σε αυτήν, άρα και των καλύτερων τιμών για τους πολίτες»(!). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Ρ», σήκωσε αδιάφορα τους ώμους τους για τις καταστροφικές συνέπειες της επέλασης των πολυεθνικών, στους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, αφού το μόνο μέτρο στήριξης των μικρομεσαίων που επικαλέστηκε ήταν... τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε αλυσίδες σούπερ - μάρκετ για εναρμονισμένες τιμές(!)...

-- Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος καθαγίασε την άγρια, νόμιμη βέβαια, τοκογλυφία των τραπεζών σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Κληθείς να σχολιάσει τα ιλιγγιώδη υπερκέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου - με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση κατά 87% (!) των κερδών της Εθνικής στο 9μηνο - ο εκπρόσωπος δε διέκρινε κάτι «μεμπτό». Αντίθετα επικαλέστηκε ότι «οι κανόνες με τους οποίους λειτουργούν οι τράπεζες, δεν είναι κανόνες ξεχωριστοί για την Ελλάδα. Είναι κανόνες που ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Τα επιτόκια, είπε, καθορίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παραβλέποντας την «ψαλίδα» των επιτοκίων ανάμεσα σε τράπεζες σε άλλες χώρες της ΕΕ και στη δική μας, γεγονός που «αντανακλάται» και στα υπερκέρδη τους.

Δώρο σε καναλάρχες

-- Επιχειρεί να εξασφαλίσει «πιο φιλική» στάση των καναλαρχών χαρίζοντάς τους δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, μέσω τροπολογίας που καταργεί τον ειδικό φόρο 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε χτες ότι ο φόρος αυτός «δεν απέδωσε τα αναμενόμενα» τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς, βέβαια, να εξηγήσει τους λόγους, και η κατάργησή του θα ενισχύσει τα έσοδα του Δημοσίου μέσω της ενίσχυσης της διαφημιστικής αγοράς. «Αποτελεί μια προσπάθεια για την τόνωση της αγοράς της διαφήμισης η οποία είναι πολύ μεγάλη αγορά», δικαιολογήθηκε ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος μάλιστα, έμμεσα πλην σαφώς, άφησε να διαφανεί ότι το ίδιο φιλική προς τους μεγαλοκαναλάρχες θα είναι η κυβέρνηση με τα νομοσχέδια για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Η άλλη όψη της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η ένταση της λιτότητας. Στην κατεύθυνση αυτή συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή για να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, που έχει ως κυρίαρχο στόχο του την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για τις επερχόμενες «έκτακτες» φορολογικές επιδρομές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε χτες να κάνει στροφή 180 μοιρών από τις «κατηγορηματικές» διαβεβαιώσεις της προηγούμενης βδομάδας ότι «δε θα υπάρξει κανένας φόρος το 2006». Μετά τον Γ. Αλογοσκούφη που προανήγγειλε σε κυριακάτικη συνέντευξή του νέους φόρους, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει καμία καινούρια φορολογία», ο Θ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να δικαιολογήσει την «κωλοτούμπα» του, προβάλλοντας τον αστείο ισχυρισμό ότι ο ίδιος είχε πει πως «δεν υπάρχει κανένας φόρος στον προϋπολογισμό του 2006»...

Και σενάρια εκλογών

Την ίδια στιγμή διοχετεύονται από κυβερνητικά στελέχη και σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, με πιθανότερο χρόνο την ερχόμενη άνοιξη. Το πλέον αξιόπιστο σενάριο δημοσιοποίησε η κυριακάτικη «Καθημερινή», η οποία εκτίμησε ότι καθοριστική για την απόφαση της κυβέρνησης θα είναι η απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ για τον προϋπολογισμό του 2006 τον ερχόμενο Γενάρη. Οπως γράφει η συντηρητική εφημερίδα, «αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγηθεί απόρριψη του προϋπολογισμού του 2006, αν δηλαδή κρίνει ότι με τον προϋπολογισμό αυτό δεν εκπληρώνεται η δέσμευση που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της επιτήρησης η ελληνική κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του AEΠ στο τέλος του 2006, τότε ο κ. Καραμανλής πρέπει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές για να πάρει εξουσιοδότηση από το λαό για αλλαγή της γραμμής της ήπιας προσαρμογής»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ