Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποκαλυπτικές προβοκάτσιες

Γρηγοριάδης Κώστας

«Πληροφορίες, που έχουν προέλευση τη Χαριλάου Τρικούπη, αναφέρουν ότι οι προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί σε τοπικό επίπεδο με το ΚΚΕ, για ορισμένους μεγάλους δήμους, όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω, η Νίκαια, η Πετρούπολη, το Κερατσίνι και το Πέραμα, "συνάντησαν τοίχο" -κατά την έκφραση σημαντικού στελέχους του κόμματος. Οπως διευκρίνισε το ίδιο στέλεχος, το ΠΑΣΟΚ φοβάται ότι η αρνητική στάση των στελεχών του ΚΚΕ στην προοπτική μιας συνεργασίας "ενδεχομένως υπαγορεύεται από δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί εν όψει αντιπαροχών από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας"». Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το χτεσινό ρεπορτάζ των «Νέων», σχετικά με τα προβοκατόρικα, περί «υπογείων συναλλαγών ΚΚΕ και ΝΔ», που διοχέτευε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Και το σημειώνουμε για δυο κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί είναι αποκαλυπτικό, εκτός των άλλων και για τη δικομματική λογική που διακατέχει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Οποιος δεν ψηφίζει τον «ευρω-μονόδρομο» του ΠΑΣΟΚ, πρέπει σώνει και καλά να ψηφίζει το δίδυμο αδελφάκι του, τη ΝΔ. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει... Και δεύτερον, γιατί έχουν τόσο θράσος, που φτάνουν στο σημείο να απαιτούν την υποστήριξη του ευρωμονόδρομού τους ακόμα και εκεί, όπου διεκδικούν τους αντίστοιχους δήμους στο β΄ γύρο αγωνιστικοί συνδυασμοί, που στηρίζονται από το ΚΚΕ, όπως στη Νίκαια και την Πετρούπολη...

Μάχη ή γονυκλισίες;

«Γονυκλισίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο Χριστόδουλο» ήταν ο κεντρικός τίτλος της χτεσινής «Αυγής».

Και δίπλα ακριβώς υπήρχε η στήλη «Μάχη για νομαρχίες στο β' γύρο». Και κει υπήρχαν εννέα κοινοί υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, ένας κοινός με τη ΝΔ κι ένας του ΣΥΝ.

Μάχη λοιπόν για το β΄ γύρο ή γονυκλισίες του ΣΥΝ στο ΠΑΣΟΚ και το δικομματισμό γενικότερα;

Το θάρρος και η ειλικρίνεια

Ο Β. Σκ. σε σχόλιό του στο χτεσινό «Εθνος» και με τον τίτλο «Προεκλογικά» γράφει: «Από το κυβερνών κόμμα "διοχετεύονται" πληροφορίες ότι το ΚΚΕ "τα έχει βρει" κατά το κοινώς λεγόμενον, με τη ΝΔ και, υπογείως, θα αλληλοστηριχτούν σε Περιστέρι, Πετρούπολη και Νίκαια. Προσωπικά αρνούμαστε να πιστέψουμε τέτοιες "πληροφορίες", αφού το ΚΚΕ έχει το θάρρος να υποστηρίζει δημοσίως τις θέσεις του, όποιο κόστος και αν έχουν αυτές. Και η θέση του ΚΚΕ είναι "λευκό ή άκυρο" παντού όπου δεν υπάρχουν δικοί του υποψήφιοι στο β' γύρο - άρα ας μην ελπίζει και ο κ. Τζαννετάκος...».

Και σε ό,τι αφορά στο ΚΚΕ οι πάντες γνωρίζουν πως διακρίνεται από πολιτικό θάρρος και συνέπεια λόγων και έργων. Σε ό,τι αφορά, όμως, τον σχολιογράφο θα τον τιμούσε το δικό του θάρρος να υπογραμμίσει τα προηγούμενα, εάν αυτό γίνονταν με αμεροληψία και χωρίς σκοπιμότητες. Δυστυχώς όμως το αντίθετο φανερώνει το συμπέρασμά του. 'Η, για να το πούμε αλλιώς, άλλα θα έγραφε το πιθανότερο, για την ίδια ακριβώς στάση του ΚΚΕ, εάν στον α' γύρο είχε έρθει πρώτος ο Γ. Τζαννετάκος...

Ιδού η Ρόδος...

Με τα μούτρα έχει πέσει η «Αυγή» στη μάχη των εντυπώσεων και, ιδιαίτερα, στην προσπάθεια να στοιχειοθετήσει την περιβόητη «αλλαγή συσχετισμών στην αριστερά». Με βασικά όπλα την περιπτωσιολογία, τη σύγκριση ανόμοιων αριθμών και αποτελεσμάτων, κλπ., κλπ., θέλει σώνει και καλά, να αποδείξει, ότι οι υποστηριζόμενοι από το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις νομαρχιακοί συνδυασμοί είχαν πτωτική τάση, ενώ οι υποστηριζόμενοι από τον ΣΥΝ ανοδική.

Αφήνοντας κατά μέρος τα περί αριστεράς, εάν θέλει η «Αυγή» να ενημερώσει ουσιαστικά τους αναγνώστες της και να τους δώσει τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να βγάλουν μόνοι τους, τα όποια συμπεράσματα, ας κάνει ό,τι ακριβώς έκανε και ο «Ριζοσπάστης». Ας δημοσιεύσει έναν πίνακα με όλες τις νομαρχίες της χώρας και τα αντίστοιχα ποσοστά, που πήραν οι υποστηριζόμενοι από τον ΣΥΝ συνδυασμοί, τόσο στον πρόσφατο πρώτο γύρο, όσο και στον αντίστοιχο των νομαρχιακών εκλογών του 1998. Είναι πολύ απλό και δε θα χρειαστεί και τις σελίδες επί σελίδων, που ξοδεύει τώρα για να δημιουργήσει ψεύτικες εντυπώσεις.

«Μαυρίστε» τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΩΡΑ ΔΗΛΑΔΗ αν τους γυρίσουν την πλάτη ακόμα και αυτοί που τους ψήφισαν στον πρώτο γύρο θα φταίνε; Προφανώς όχι! «Κολπάκια» του «στιλ» επισκέψεις στον Χριστόδουλο για το «χριστιανικό χρίσμα» της Ν.Δ και τα άλλα περί «προοδευτικών πλειοψηφιών» του ΠΑΣΟΚ μόνο για γέλια δεν είναι;

Λογικό είναι, βέβαια, αμφότεροι να επιδιώκουν να κερδίσουν τους δήμους και τις νομαρχίες στους οποίους είναι υποψήφιοι. Είναι όμως προκλητικό, να υποτιμούν τόσο τη νοημοσύνη μας. Καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει...

Κι όλα αυτά ενώ είναι μόλις Πέμπτη. Φανταστείτε τι έχει να γίνει το επόμενο διήμερο. Οι ... «κυριλέ» επικοινωνιολόγοι πάνε περίπατο κι ο καθένας από τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι του κατέβει.

ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ οι αναλύσεις για το εκλογικό ποσοστό που πήρε ο Καρατζαφέρης και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ άλλα και της Νέας Δημοκρατίας μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ακροδεξιάς. Σύμφωνοι... Τότε, όμως, γιατί κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργήσουν τις αντίθετες εντυπώσεις;

Βέβαια, η ιστορία αυτή έχει πολλές πλευρές και κανείς από τους δυο δε θέλει να τη δει στην πραγματική της διάσταση. Σκέφτονται αποκλειστικά και μόνο αν βολεύονται οι μικροπολιτικές και ψηφοθηρικές επιλογές τους.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ... εσωκομματικά τους, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ τα αφήνουν «από Δευτέρα». Ετσι τουλάχιστον δήλωσε ο Χρήστος Πρωτόπαππας για τους κυβερνώντες όσο και ο Κ.Μητσοτάκης για τη Ν.Δ.

Πολιτική αντιπαράθεση φυσικά δεν περιμένει κανείς. Ομως μόνο οι «κόντρες» τους για τα πρόσωπα και τις διαφημιστικού τύπου... στρατηγικές αναμένεται να «βγάλουν» διαφωνίες αρκετά διασκεδαστικές. Ορεξη να έχει κανείς...

ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης αναφορικά με τον τουρισμό, ζήτησε χθες σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. Ας μην ανησυχεί, οι «αρμόδιοι» δε θα αφήσουν τα κονδύλια αναξιοποίητα?


Γρηγοριάδης Κώστας

Βλέπετε τέτοιες εποχές γίνεται η καλή μοιρασιά στον συγκεκριμένο χώρο κι όποιος πρόλαβε ...πρόλαβε. Εμείς τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε από το να παρατηρούμε ...το φαγοπότι. Αντε παιδιά ...καλή όρεξη.

Τους «πονάει» η αγωνιστική συμπαράταξη

Με μια κρυστάλλινη θέση το ΚΚΕ πολύ πριν αρχίσουν «τα σκυλιά να αλυχτάνε» έκανε καθαρό το γιατί, πώς και με ποιους στόχους οι δυνάμεις του κατεβαίνουν σ' αυτές τις δημοτικές εκλογές. Επιδίωξε να βάλει στο κέντρο της προσοχής «τα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά προβλήματα, που προκύπτουν από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις», προβλήματα που εκφράζονται και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, η οποία είναι ήδη μοχλός της κεντρικής εξουσίας για την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών. Για την αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας οι κομμουνιστές επιδίωξαν και πέτυχαν στην πράξη να εκφραστεί η συγκρότηση «ενός αγωνιστικού πόλου συσπείρωσης και συμπαράταξης και στο χώρο της ΤΑ, που θα δράσει σε μια πορεία με προοπτική». Και για τους δυο στόχους τα αποτελέσματα μόνο θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Διαμορφώθηκαν συμμαχίες στη βάση της ανάγκης η αντιπαράθεση να αφορά στις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις δυνάμεις που υπηρετούν την ολιγαρχία και στις δυνάμεις που υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτή η πραγματικότητα συνάντησε μια λυσσαλέα αντίδραση. Κι όμως: Οι σχεδιασμοί «τύπου Λαλιώτη» παρότι κατόρθωσαν να εγκλωβίσουν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού στη νέα - τόσο παλιά - εκδοχή του γνωστού «δεξιά - αντιδεξιά», δεν κατόρθωσαν, επίσης, να βρουν ανταπόκριση σ' εκείνο το τμήμα του πληθυσμού που ήδη μετρά - κοιτώντας μόνο μπροστά - αγωνιστικά βήματα. Κρατάμε αυτό το θετικό - αποτυπώνεται ήδη και με αδιάψευστα στοιχεία σε άλλες στήλες του «Ρ» - για να προχωρήσουμε.

Μόνο που και να θέλαμε να μην υποκύψουμε στον πειρασμό, κάποιοι τύποι, σαν της ΚΕΔΑ, ξύνονται... Δε φτάνει που έχουν μόνιμο στόχο τους κομμουνιστές υποψήφιους και στο δεύτερο γύρο, σα να μην τρέχει τίποτα, πασχίζουν να εκβιάσουν λαϊκές δυνάμεις με την απειλή πως αν οι κομμουνιστές δεν υποταχτούν εδώ και τώρα στην υπό το ΠΑΣΟΚ «ενότητα της Αριστεράς» θα τους φάει η μαρμάγκα! Φτάνουν και σε γελοιότητες ισχυριζόμενοι ότι αυτό που ηττήθηκε στις δημοτικές εκλογές είναι η πολιτική του ΚΚΕ! Την ώρα που τα ρημάδια τα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν ότι η πολιτική δύναμη που καταποντίζεται παντού όπου τόλμησε να βάλει στη λαϊκή κρίση αυτόνομα την πολιτική της είναι ο ΣΥΝ. Που για να σωθεί και για να σώσει κατέφυγε πανελλαδικά στην αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι από βλακεία που συμπεριφέρονται έτσι. Κατανοούν - και πολύ πριν απ' αυτούς η άρχουσα τάξη - ότι: Ο δρόμος που άνοιξε με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ο δρόμος της Παναγροτικής Συσπείρωσης, ένας δρόμος αγωνιστικής συσπείρωσης και συμπαράταξης εκείνων των δυνάμεων, που επιλέγουν τις συμμαχίες τους με στόχο να συγκρουστούν με ό,τι γεννά το πρόβλημα, δηλαδή με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, είναι μονόδρομος. Ακόμα χειρότερα: Γνωρίζουν ότι για το ΚΚΕ αυτός ο μονόδρομος έχει και χαρακτηριστικά προγραμματικής συνέπειας. Δεν υποτάσσεται, δηλαδή, σε καμιά αγωνία εκλογικίστικου τύπου. Που σημαίνει πως όπως τον πάλεψε το στόχο έτσι και θα συνεχίσει.

Ας τους επιτρέψουμε, λοιπόν, να φαντασιώνονται την ήττα του ΚΚΕ, αφού τόσο το επιθυμούν. «Το καραβάνι να προχωράει...».


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Αντιστροφή ρόλων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν ήταν στο φόρτε της η «μάχη» της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, πριν από δύο χρόνια, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παρουσιαζόταν ως «προοδευτική και εκσυγχρονιστική δύναμη», ενώ η ηγεσία της ΝΔ πήγαινε ομαδόν στις εκκλησίες και υπέγραφε υπέρ του Χριστόδουλου. Τώρα, καθώς ο κ. Χριστόδουλος δείχνει την προτίμησή του στον Γ. Καρατζαφέρη, η ηγεσία της ΝΔ μιλά για ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις της Εκκλησίας στην πολιτική ζωή της χώρας και η κυβέρνηση χαμογελάει και τρίβει τα χέρια της με ικανοποίηση, ενώ, την ίδια στιγμή, σηκώνει ψηλά τα «αντιακροδεξιά» λάβαρα...

Δε μας παραξενεύει η αντιστροφή αυτή των ρόλων. Ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά είναι. Αλλωστε, το «παιγνίδι» αυτό αποτελεί ένα συστατικό στοιχείο του δικομματικού ανταγωνισμού, πάνω στις πλάτες και σε βάρος της νοημοσύνης των εργαζομένων.

Παράλληλες... ιστορίες

Είκοσι επτά ολόκληρα χρόνια δρούσε η «17Ν» στην Ελλάδα και παρότι έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάμπολλα τους τέσσερις τελευταίους μήνες, είναι ελάχιστα τα όσα αφορούν το ποιοι, πώς, γιατί και με ποιες επιδιώξεις επέλεγαν τους κάθε φορά στόχους του προβοκατόρικου αυτού μηχανισμού. Ολοι όμως γνωρίζουν ότι κάθε «χτύπημα» της «17Ν» αποτελούσε το πρόσχημα για νέα μέτρα καταστολής και αστυνομο-τρομοκρατίας, μέσω αποπροσανατολισμού των εργαζομένων ή καλλιέργειας αισθημάτων ανασφάλειας και μαζικού εκφοβισμού.

Κάπως έτσι ξεδιπλώνονται τώρα και οι διεθνείς εξελίξεις. Την ώρα που ο πολεμόχαρος ένοικος του Λευκού Οίκου αναζητά εναγωνίως «τρομοκρατικά» προσχήματα, για να δυναμώσει την «αντιτρομοκρατική» προπαγάνδα και εκστρατεία του, έρχονται οι ένοπλες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Κουβέιτ και η βομβιστική επίθεση εναντίον του γαλλικού πετρελαιοφόρου, όπως και η πολύνεκρη έκρηξη στο Μπαλί. Από κοντά τα συγχαρητήρια, που φέρεται να δίνει ο πρώην μισθοφόρος της ΣΙΑ, Οσάμα μπιν Λάντεν, στους «ισλαμιστές μαχητές», για τις «ηρωικές επιχειρήσεις» τους στο Κουβέιτ και στην Υεμένη...

Και οι λαοί καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα»...

Θύτες γνωστών στοιχείων

Χτεσινή είναι η είδηση: Εξι πτώματα μεταναστών, αγνώστων στοιχείων -τρία κορίτσια, δύο γυναίκες κι ένας άνδρας- εντοπίστηκαν κοντά στις ακτές της Λέσβου. Ξεκίνησαν από τις τουρκικές ακτές με προορισμό...

Μετανάστες, αγνώστων στοιχείων συχνά, πυκνά ξεβράζονται σε ακτές. Ξεκινούν από τις πατρίδες τους με προορισμό μια καλύτερη ζωή, μακριά από τη φτώχεια, τον πόλεμο, τις αρρώστιες, το θάνατο. Πληρώνουν πανάκριβα με το υστέρημά τους και πολλές φορές, με ό,τι έχουν και δεν έχουν, για να ζήσουν ή και να πεθάνουν, αρκεί να φύγουν από το «διαρκή αφανισμό». Να φύγουν για να γίνουν «γνωστών στοιχείων», με μια δουλιά, ένα μισθό, ένα σπίτι, μια καλύτερη ζωή. Πολλοί πληρώνουν και πνίγονται. Υπαίτιοι, αυτοί που πίνουν το «αίμα» της πατρίδας τους για να πλουτίζουν, οι γνωστοί που εκμεταλλεύονται τη φτώχεια τους, οι πλασαδόροι της καλύτερης ζωής σε μια άλλη χώρα, αυτοί που πρώτα τους χρειάζονται για να δουλέψουν, τάζοντάς τους κάποιο όνομα και μετά θέλουν να τους διώξουν, να τους «σκουπίσουν» γιατί περισσεύουν!

Αξιόλογο ποσοστό

Παρά την... καλή διάθεση του δικού μας «ηλεκτρονικού δαίμονα» ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ συνδυασμός στο Δήμο Αχίνου Σερρών, με επικεφαλής την Ευαγγελία Τανταλάκη, δεν κατάφερε, τελικά, να μπει στο δεύτερο γύρο. Δεν πρέπει, όμως, να περάσει απαρατήρητο το μεγάλο και αξιόλογο ποσοστό ψήφων, που συγκέντρωσε και το οποίο έφτασε στο 30,5%. Είναι φανερό, ότι το ποσοστό αυτό αποτελεί μια πολύ καλή αφετηρία, για την τετραετία και τις δύσκολες μάχες που έρχονται.

Να μη ξεχνιόμαστε...

Πώς και πώς περιμένουν τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης το τέλος και του δεύτερου γύρου των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών την Κυριακή που μας έρχεται. Οι ψηφοθηρικές επιδιώξεις του κυβερνώντος κόμματος έχουν επιβάλει μια ανάπαυλα της φορολογικής και κάθε άλλης μορφής αντιλαϊκής επέλασης και τα κρατικά ταμεία έχουν ανάγκη ρευστού. Μη νομίζετε, πάντως, πως μας ξέχασαν. Προσωρινή είναι η ανάπαυλα. Αλλωστε, μια σειρά φοροεισπρακτικές επελάσεις είναι ήδη προγραμματισμένες. Στα τέλη Οκτώβρη, πολλοί φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση των φόρων, που τους χρέωσε η Εφορία. Αμέσως μετά, (από την 1η Νοέμβρη) αρχίζει η διάθεση των σημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για το 2003, τα οποία θα είναι αυξημένα έως και 12,5%. Και πάει λέγοντας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αθλιες μεθοδεύσεις

Το ΚΚΕ πολύ καιρό πριν τις εκλογές ξεκαθάρισε, χωρίς περιστροφές, τη θέση και τη στάση του τόσο για τον πρώτο, όσο και για το δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Θέση κρυστάλλινη που δε χωρούσε παρερμηνείες: Ο αγώνας κατά του δικομματισμού και των συμμάχων του, κατά της κυρίαρχης πολιτικής και στην Αυτοδιοίκηση, είναι ενιαίος και αδιαίρετος. Στο δεύτερο γύρο, όπου δε συμμετέχει συνδυασμός υποστηριζόμενος από το Κόμμα, η απάντηση στους συνδυασμούς που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ-ΝΔ θα είναι άκυρο και λευκό.

Επειδή ακριβώς αυτή η θέση του ΚΚΕ εμποδίζει τις ψηφοθηρικές μεθοδεύσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας, οι ηγεσίες αυτών των δύο κομμάτων, και κυρίως η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, προχώρησαν στην έσχατη αθλιότητα. Αρχισαν να καλλιεργούν και να διαδίδουν φήμες περί δήθεν μυστικών συναλλαγών του ΚΚΕ ενόψει του δεύτερου γύρου.

Οπως έγραψε χτες ο «Ριζοσπάστης», αυτή η άθλια μεθόδευση συζητήθηκε την Τρίτη και σε σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Κατά «σύμπτωση», στη χτεσινή «κεντροδεξιά» «Καθημερινή» διαβάσαμε στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα: «Ο Περισσός δε θα δίσταζε να προσφέρει "ανταλλάγματα" (σ.σ. για να πάρει ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία σε δήμους όπου οι υποστηριζόμενοι από το ΚΚΕ υποψήφιοι αντιμετωπίζουν υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ), να πριμοδοτήσει δηλαδή νεοδημοκρατικές υποψηφιότητες»... Ενώ φόβους εκφράζουν οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες για το ίδιο πράγμα, τη δήθεν ανίερη συναλλαγή μέσω «υπογείων διαδρομών»...

Πρώτος στόχος αυτής της εκστρατείας ψεύδους και παραπληροφόρησης είναι να δημιουργήσει σύγχυση στους οπαδούς και στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ. Ετσι, υπολογίζουν οι αρχιτέκτονες της άθλιας εκστρατείας, θα βρουν την ευκαιρία να ψαρέψουν στα γνώριμα γι' αυτούς «θολά νερά».

Ο άλλος στόχος τους είναι να «κοντύνουν» το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, να το φέρουν στα δικά τους μέτρα. Να εμφανίσουν τους κομμουνιστές να μετέρχονται τα ίδια μέσα με τις ηγεσίες των αστικών κομμάτων, πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων. Νομίζουν ότι και έτσι θα αποδυναμώσουν τη λαϊκή κοινωνικοπολιτική συμπαράταξη προοπτικής που επιτεύχθηκε και στην Αυτοδιοίκηση. Οτι θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη του λαού. Οτι θα εγκλωβίσουν τις λαϊκές δυνάμεις που ενίσχυσαν αυτούς τους συνδυασμούς στην κυρίαρχη πολιτική, υφαρπάζοντας την ψήφο τους στο δεύτερο γύρο.

Ματαιοπονούν. Αυτός ο τόπος είναι μικρός και ο καθένας έχει την ιστορία του. Οι Ελληνες εργαζόμενοι, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι η ιστορία του ΚΚΕ είναι σφραγισμένη από τη συνέπεια μεταξύ των λόγων και της δράσης. Μια συνέπεια την οποία το ίδιο το Κόμμα, τα μέλη, οι οπαδοί, οι φίλοι, οι ψηφοφόροι του πολλές φορές την πλήρωσαν ακριβά, ακόμη και με το αίμα τους.

Αντίθετα, αυτοί οι ίδιοι οι συκοφάντες είναι που προχωρούν σε κάθε είδους συναλλαγή όταν πρόκειται να υπερασπιστούν το κοινό πολιτικό τους κεφάλαιο, το αστικό πολιτικό σύστημα. Είναι νωπή ακόμη η επώνυμη και καταγραμμένη καταγγελία για τη συναλλαγή Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα το 1998 για να αποκλειστεί ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ συνδυασμός από το δεύτερο γύρο!

Β΄ γύρος

Στις κάλπες

προσερχόμαστε

την Κυριακή και πάλι

κι όπου δικοί μας

άνθρωποι

ξανά δίνουμε πάλη,

στηρίζουμε ολόψυχα

το αίμα μας,

την τάξη

κι από τη μάχη αυτή

«απών» κανείς

να μην υπάρξει.

* * *

Στις κάλπες

προσερχόμαστε

κι όπου μείναν

οι άλλοι,

αυτοί που είν' υπαίτιοι

για όλο μας το χάλι,

λευκό εκεί ή άκυρο

κι «όποιον

ο χάρος πάρει»

εμείς

δε θα ψηφίσουμε

κανέναν κατεργάρη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ