Σάββατο 30 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκμετάλλευση ... με ποιότητα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ανταγωνιστικότητα με ποιότητα»! Αυτό είναι το νέο σύνθημα που λανσάρισε στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρός της Χρ. Πολυζωγόπουλος. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να απαντήσουν θετικά σε αυτή τη «στρατηγική». Με λίγα λόγια τούς κάλεσε να αποδεχτούν έναν από τους στρατηγικούς στόχους της «Λευκής Βίβλου», της ΟΝΕ και του ντόπιου ΣΕΒ.

Γιατί, όσο και αν η «ανταγωνιστικότητα» παρφουμάρεται με «ποιότητες» και άλλα τινα, η ουσία της δεν αλλάζει. Και η ουσία αυτή σημαίνει μεγαλύτερη εκμετάλλευση, περισσότερα κέρδη για τους εργοδότες και μικρότερους μισθούς για τους εργάτες. Αυτό συνέβαινε παντού και πάντα στον καπιταλισμό. Μάλιστα, όσο πιο οξυμένος είναι ο ανταγωνισμός, ανάμεσα στους καπιταλιστές, όσο δηλαδή αντιστοιχούν περισσότερα προϊόντα ανά εργαζόμενο, τόσο αυξάνονται και τα κέρδη των καπιταλιστών, ανεξάρτητα από το ποιος καπιταλιστής βγαίνει πιο ενισχυμένος απ' αυτόν τον ανταγωνισμό. Το σίγουρο είναι ότι το κομμάτι (μισθός), που αντιστοιχεί στους εργαζόμενους μειώνεται.

Η ανταγωνιστικότητα παντού και πάντα, σε ένα σύστημα όπου τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους καπιταλιστές, όπου η απόσπαση υπεραξίας είναι αυτοσκοπός και κινητήρια δύναμη του συστήματος, θα αποβαίνει σε βάρος των εργαζομένων. Η υιοθέτησή της, από τα συνδικάτα και μάλιστα ως «στρατηγική», είναι μια βόμβα στα θεμέλια της οργάνωσης των εργαζομένων. Είναι η ληξιαρχική πράξη θανάτου για τα ίδια και τον ιστορικό τους ρόλο.

Η «ανταγωνιστικότητα» και η αύξηση του εργατικού εισοδήματος, είναι έννοιες (δυνάμεις) που διαρκώς βρίσκονται σε ανειρήνευτη διαμάχη. Η ενίσχυση της πρώτης, σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης, με ή χωρίς... ποιότητα!

Η τηλεοπτική πραγματικότητα

«Η ποιότητα στην τηλεόραση» ήταν το θέμα του διήμερου συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε, προχτές και χτες, στην Αθήνα, αλλά οι κάμερες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ήταν απούσες. Το συνέδριο παρακολούθησαν μόνον η κρατική τηλεόραση και ο «902 TV». Προφανώς, το θέμα θεωρήθηκε εντελώς ανούσιο και ανάξιο λόγου από τα ιδιωτικά κανάλια...

Το γεγονός σημειώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος, στην ομιλία του, άσκησε έντονη κριτική στην τηλεοπτική πραγματικότητα και, ανάμεσα σε άλλα, στάθηκε και στο θέμα της ιδιοκτησίας των τηλεοπτικών σταθμών, σημειώνοντας: «Δε θα υπήρχε πιο αφελές και επικίνδυνο πράγμα από το να βασιστούμε στην αγαθή προαίρεση του χεριού που ελέγχει την τηλεόραση. Μόνο μέσα από ένα πλέγμα σωστά δομημένων θεσμών, διαδικασιών, συμμετοχών και κοινωνικών ελέγχων είναι εφικτό να περιφρουρούνται ο πλουραλισμός και η δημοκρατία».

Ας μας επιτρέψει ο πρόεδρος της Βουλής, να σημειώσουμε ότι δεν υποτιμούμε τους όποιους θεσμούς και διαδικασίες ελέγχου, αλλά η όποια συμβολή τους στην περιφρούρηση του πλουραλισμού και της δημοκρατίας θα είναι σχετικά μικρή και αδύνατη, όσο οι τηλεοπτικοί σταθμοί και η εξουσία γενικότερα θα βρίσκονται στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα πρόσκαιρα κέρδη...

Το γεγονός ότι, με τις επίμονες και δυναμικές κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες της Θεσσαλίας κατάφεραν τη μερική, έστω, ικανοποίηση κάποιων από τα δίκαια αιτήματά τους - οι βαμβακοπαραγωγοί παίρνουν άλλες 25 δρχ. ανά κιλό από εθνικές ενισχύσεις και οι παγετόπληκτοι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις καλλιέργειές τους - αποδεικνύει ότι «κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος» και δεν ισχύουν τα περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», που «σερβίρουν» οι κάθε λογής υπηρέτες της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Ομως, παρά το γεγονός ότι οι Θεσσαλοί αγρότες αισθάνονται δικαιωμένοι που επέλεξαν τον αγώνα για να εξασφαλίσουν το ψωμί τους και να βρουν το δίκιο τους, δεν πανηγυρίζουν για τα κέρδη τους. Οχι μόνο γιατί πρόκειται για «ψίχουλα», που δε φτάνουν ούτε για να «πάρουν μιαν ανάσα», αλλά και γιατί γνωρίζουν ότι αυτά τα κέρδη είναι πρόσκαιρα, καθώς όσο θα συνεχίζεται η αντιαγροτική πολιτική, θα ξαναεμφανιστούν τα ίδια κι άλλα πολλά και πιο οξυμένα προβλήματα.

... κι ο «μόνιμος» αγώνας

Ξέρουν οι μικρομεσαίοι Θεσσαλοί αγρότες ότι το θέμα δεν είναι απλώς να πάρουν μερικά ευρώ παραπάνω στην τιμή των προϊόντων τους, αλλά το πώς θα κρατήσουν τη γη τους, την οποία ορέγονται κι ετοιμάζονται να πάρουν, «για ένα κομμάτι ψωμί», επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα και μεγαλοαγρότες.

Και καταλαβαίνουν ότι για να μην ξεκληριστούν και πεταχτούν στον «Καιάδα», θα πρέπει ο αγώνας τους για την ικανοποίηση επιμέρους και περιστασιακών οικονομικών αιτημάτων να υπηρετεί το στόχο ανατροπής της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται και, ταυτόχρονα, να συμβάλει στην αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και στη συγκρότηση και την ενίσχυση ενός άλλου πόλου διακυβέρνησης, εκτός του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και του διπολισμού Κεντροαριστερά - Κεντροδεξιά, ο οποίος θα μπορεί να εφαρμόσει μια άλλη, ριζικά διαφορετική πολιτική, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και του ελληνικού λαού.

Τα ανταλλάξιμα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ε, ΑΥΤΟ ΠΙΑ, ανοίγει νέους δρόμους στις πολιτικές εξελίξεις και αποτελεί αφετηρία για καλές ιδέες. Για τη δήλωση του Πάγκαλου λέμε, που θεωρεί ότι κάποιοι θέλουν να κάνουν το ΠΑΣΟΚ ...Συνασπισμό! Προφανώς κάτι τέτοιο, το θεωρεί ...κατάντια.

Πάντως, αν συνδυάσουμε την εκτίμηση του Πάγκαλου με τις δημοσιοποιημένες απόψεις στελεχών του ΣΥΝ για συνεργασία του κόμματός τους με το ΠΑΣΟΚ (ακόμα και μέχρι ...ταύτισης), τότε δεν έχουν παρά τα δύο κόμματα να κάνουν μια ανταλλαγή στελεχών. Ετσι θα είναι όλοι ικανοποιημένοι...

Η αλήθεια είναι βέβαια πως η λύση αυτή δε θα είναι δίκαιη, μια και θα υπάρξει μεγάλη απροθυμία για μετάβαση από το ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΝ. Για την αντίθετη πορεία πάλι προβλέπεται ...κοσμοσυρροή και στρίμωγμα στην πόρτα.

ΤΩΡΑ, ΝΑ πούμε ότι νιώσαμε μεγάλη έκπληξη που η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας κηρύχτηκε παράνομη και καταχρηστική, θα είμαστε ψεύτες. Μια ακόμα απόφαση δικαστηρίου καταδικαστική μετά από προσφυγή της κυβέρνησης.

Δε λέμε, ωραία είναι η επίκληση της δικαιοσύνης από τη μεριά των κυβερνώντων, αλλά καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Αλλωστε, το έχουν αποδείξει ότι ακόμα κι όταν δεν κηρύσσουν παράνομες τις απεργίες, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να προχωρήσουν και σε επιστράτευση.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΠΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ μας λένε τα πράγματα στη δημόσια διοίκηση και οι υπηρεσίες της γίνονται πιο αποτελεσματικές. Για τους ...ίδιους όμως τους δημόσιους υπάλληλους που ζητάνε αναδρομικά το οικογενειακό επίδομα - που εδέησε μετά από αποφάσεις δικαστηρίων να παραδεχτεί ότι οφείλει η κυβέρνηση - οι διαδικασίες είναι βουνό.

Βλέπετε, αυτή η κυβέρνηση, αν δε θέλει να πληρώσει ...δεν πληρώνει και επικαλείται ένα κάρο δυσκολίες. Ισως, χρειάζεται προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως ο «τέως»..!

Ενα δημοσιογραφικό έπος

«

Ο "Ριζοσπάστης" αύριο θα κρέμεται στα περίπτερα». Αυτή η φράση έχει αποτυπωθεί πλέον σε όσους από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας ήμασταν «φρέσκοι» το φθινόπωρο του 1994, όταν η πλημμύρα κατέστρεψε - μεταξύ άλλων - και το τυπογραφείο της. Το πώς τελικά έγινε αυτό, έχει γραφτεί. Στην προκειμένη περίπτωση, το εντυπωσιακό αυτής της φράσης κρύβεται στη σιγουριά της. Από πού πήγαζε αυτή η βεβαιότητα;

Η απάντηση έρχεται από πολύ μακριά, πίσω στο χρόνο. Πριν ακόμη εμφανιστεί ο «Ριζοσπάστης», πριν ακόμη εφευρεθεί η τυπογραφία. Ερχεται από την ανάγκη του δούλου για ελευθερία. Του κατακτημένου για ανεξαρτησία. Του «φιμωμένου» για «φωνή». Του εξαπατημένου για αλήθεια. Αυτή η ανάγκη «γέννησε» μια μακριά σειρά από αναγκαιότητες: για αγώνα, αφού τίποτα λιγότερο δεν οδηγούσε πουθενά. Για οργάνωση, αφού τίποτα λιγότερο δεν μπορούσε να οδηγήσει αυτόν τον αγώνα σε μια προοπτική. Για προπαγάνδα, αφού τίποτα λιγότερο δεν μπορούσε να αφυπνίσει, να χειραφετήσει, να προκαλέσει τη συνειδητοποίηση της δύναμης που κρύβει μέσα του ο «ανθρωπάκος».

Ο «Ριζοσπάστης» είναι «γέννημα» αυτής της τελευταίας αναγκαιότητας. Αλλά επειδή η ζωή είναι μια διαλεκτική σύνθεση, η εφημερίδα του Κόμματος της εργατικής τάξης λειτούργησε και λειτουργεί και οργανωτικά. «Με τη βοήθεια της εφημερίδας και σε σύνδεση μ' αυτή θα διαμορφώνεται μόνη της μια μόνιμη οργάνωση» έγραψε ο Λένιν. Πώς θα μπορούσε λοιπόν αυτή η διάρκεια, που εμπεριέχεται στο «θα διαμορφώνεται», να έχει την «πολυτέλεια» της διακοπής;

Συγκλονιστικές στιγμές της έκφρασης αυτής της διαδικασίας - η οποία θα διαρκεί όσο τουλάχιστον χρειαστεί μέχρι την τελική απελευθέρωση από την εκμετάλλευση - προσκαλούνται να ζήσουν οι αναγνώστες του λευκώματος, «"Ριζοσπάστης" - περίοδος 1941-1945» που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα το βράδυ στην Αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Πρόκειται για μια έκδοση - σταθμό για τους μελετητές της νεότερης ελληνικής - και όχι μόνο - ιστορίας. Περιλαμβάνει τα φύλλα της εφημερίδας που εκδόθηκαν μέσα στο «σκοτάδι» της κατοχής, της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των Αγγλων που ακολούθησε και του διαστήματος από τη λήξη των Δεκεμβριανών μέχρι τη Βάρκιζα. Είναι ένα μάθημα δημοσιογραφίας. Ειδικότερα: ένα μάθημα αγωνιστικής δημοσιογραφίας και κομμουνιστικής προπαγάνδας, μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες. Εδώ έγκειται και η ουσιαστική διαφορά με τον αστικό Τύπο: Αν δε νοείται να μην υπάρχει εφημερίδα του Κόμματος σε συνθήκες νομιμότητας, είναι πολλαπλάσια αδιανόητο να μην τυπώνεται τη στιγμή που την έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη η εργατική τάξη.

Το πώς επιτεύχθηκε αυτό το εκδοτικό - δημοσιογραφικό έπος περιγράφεται στα εισαγωγικά του λευκώματος. Οπως δίνεται και το περίγραμμα των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών της συγκεκριμένης περιόδου. Ωστόσο, μεταξύ των πολλών διαπιστώσεων που θα προκύψουν από την ανάγνωσή του είναι, για μια ακόμη φορά, η παρακάτω: Είτε από το υπόγειο, παράνομο τυπογραφείο της Καλλιθέας, είτε από τα σύγχρονα τυπογραφεία, είτε από όπου στο μέλλον χρειαστεί, «ο "Ριζοσπάστης" αύριο θα κρέμεται στα περίπτερα»...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Ποιος χρωστάει...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ο ΤΕΩΣ έμεινε στο ψιλι-κοκό - ΠΗΡΕ 5 παρά κάτι» έλεγε ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ελευθεροτυπίας» και ο τίτλος των «Νέων», προχωρώντας ακόμη παραπέρα, υπογράμμιζε: «Ηθελε 168 δισ., του έδωσαν 4,6 δισ. - Εξευτελισ-τέως και με δικαστική απόφαση». Κι από κάτω, προφανώς, για να στοιχειοθετήσει την ικανοποιητική για τα συμφέροντα του λαού αγοραπωλησία, σημείωνε: «Τι πήραμε με τα 4,6 δισ.», παραθέτοντας τα στρέμματα των ακινήτων, στο Τατόι, στο Πολυδένδρι και το Μον Ρεπό, τα εντός αυτών ανάκτορα, κτίσματα, αρχαιολογικούς θησαυρούς, κλπ.

Με άλλα λόγια, τον πιάσαμε κορόιδο τον τέως και με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού δικαστηρίου πήραμε κοψοχρονιά 75.000 και πάνω στρέμματα, κατά πολύ μεγαλύτερης πραγματικής αξίας. Κι από πού τα βρήκε ο τέως κύριοι τα προαναφερόμενα ακίνητα; Μήπως, τα απέκτησε με τη δουλιά του ή, μήπως, αποτελούν τον καρπό του μόχθου των προγόνων του; 'Η, τέλος πάντων, του χρωστάγαμε, για τα όσα έφαγε κι έκανε αυτός και το σόι του, όταν ήταν καθισμένοι στο σβέρκο του λαού μας, για κάμποσες δεκαετίες;

Πάλι καλά, δηλαδή, που δε μας ζήτησε και αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη των 30 περίπου χρόνων από το δημοψήφισμα, που έστειλε τη βασιλεία στα σκουπίδια...

... σε ποιον

Ας επαναλάβουμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, ότι το ζήτημα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας δε βρίσκεται στο ύψος του ποσού, που επιδίκασε το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Δεν είναι οικονομικό το ζήτημα, αλλά πρωτίστως πολιτικό και, μάλιστα, με σοβαρή ηθική και συμβολική σημασία. Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός έστειλε τη βασιλεία και το στέμμα στα σκουπίδια, τη μόνη θέση που της αρμόζει και δε χρειάζεται κανένα ευρωπαϊκό ή όποιο άλλο δικαστήριο, για να επικυρώσει την απόφασή του. Κανένας δε βρίσκεται πάνω από το λαό μας και τη θέλησή του, για ό,τι αφορά τη χώρα μας. Αυτός δημιούργησε και έδωσε - έστω και μέσα στις γνωστές σε όλους συνθήκες...- ό,τι είχαν οι τέως και ο ίδιος αποφάσισε να τα πάρει πίσω.

Αν υπάρχει οικονομική πλευρά στο όλο ζήτημα, αυτή βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στην αποζημίωση, που θα έπρεπε να ζητήσει ο λαός μας, από τον τέως κι απ' αυτούς, που κάθισαν το σόι του στο σβέρκο της Ελλάδας, για όλα όσα πήραν κι έκαναν στη διάρκεια της μοναρχίας. Αν μπορούν, βέβαια, να αποτιμηθούν σε χρήμα η «προσφορά» τους στην πρόσδεση της χώρας στο άρμα του βρετανικού και, μετά, του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, οι ίντριγκες και οι δολοπλοκίες, το αντιδημοκρατικό καθεστώς και οι διώξεις, ο ρόλος των Γλίξμπουργκ σε όλα τα πραξικοπήματα και τις δικτατορίες του 20ού αιώνα, κλπ, κλπ.

Δικομματισμός και τέως

Κι αν θέλετε, μια ακόμη απόδειξη, για τον πολιτικό χαρακτήρα του ζητήματος «βασιλική περιουσία», διαβάστε τους παρακάτω χθεσινούς πρωτοσέλιδους τίτλους:

«"ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ με την οικογένειά μου" - "Είμαι Ελληνας πολίτης και κανείς δεν μπορεί να μου απαγορεύσει να έρθω - Εγώ δε θέλω τα λεφτά, θέλω το σπίτι μου"» (Η ΧΩΡΑ). «ΠΙΚΡΑ ΛΟΓΙΑ - για Σημίτη, Βενιζέλο, βουλευτές, δικαστές, δημοσιογράφους και στρατηγούς - Νοσταλγία για τον Ανδρέα - Είμαι Ελληνας, δεν είμαι πολιτικός» (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ). «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Εγώ ήθελα να πάρω το σπίτι μου» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ). «Τα κατάφερε πάλι ο Σημίτης - ΔΙΕΣΥΡΑΝ ΤΟΝ ΤΕΩΣ οι σωστοί χειρισμοί του Βενιζέλου» (ΑΥΡΙΑΝΗ). «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε για την αποζημίωση του Τέως - 13.700.000 ευρώ εις εξόφλησιν οριστικήν της μοναρχίας...» (ΤΟ ΒΗΜΑ).

Και μπορεί, βέβαια, όλα τα προηγούμενα, να οφείλονται πρώτα και κύρια στις πολιτικές σκοπιμότητες των εκπροσώπων του δικομματισμού (η ΝΔ, να προσεταιριστεί τα όποια φιλοβασιλικά στρώματα - το ΠΑΣΟΚ, να διαφημίσει τη... νίκη του, για την «οριστική λύση» του προβλήματος), αλλά στη ρίζα της στάσης και των δύο υπάρχει, στον ένα ή άλλο βαθμό, μια ανοχή κι ένα πάρε - δώσε με τον τέως, μια αντικειμενική πλαγιοκόπηση και υπονόμευση της θέλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε ξεκάθαρα, εδώ και 28 χρόνια.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης

Το ΚΚΕ απευθύνεται πλατιά στο λαό. Είναι σάρκα από τη σάρκα του, έχει βαθιές ρίζες που απλώνονται στην ιστορία του λαϊκού κινήματος από τη γέννησή του, για να το φτάσουν ως την παντοτινή δικαίωσή του. Και πρέπει να 'ναι δυνατό. Για να 'ναι δυνατή και η φωνή του λαού. Μα πιο δυνατή πρέπει να 'ναι η θέλησή του να κατακτήσει το δικό του μέλλον. Και σ' αυτή του την αγωνιστική δράση θεμέλιο είναι το Κόμμα της εργατικής τάξης. Από τη δική του δύναμη εξαρτάται το μέλλον του λαού. Γι' αυτό το ΚΚΕ απευθύνεται πλατιά, χωρίς όρια, στο λαό. Για να το ενισχύσει πολιτικά. Μα και οικονομικά.

Αύριο είναι η έναρξη, η πρώτη μέρα της δίμηνης Οικονομική Εξόρμησης, που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ. Για δυο ολόκληρους μήνες Δεκέμβρη και Γενάρη, οι κομμουνιστές καλούνται να δώσουν μια ακόμη μεγάλη μάχη. Δική τους υπόθεση η έκβασή της. Και μπορούν να την κερδίσουν. Καλούμαστε, λοιπόν να απευθυνθούμε στους συναγωνιστές, τους φίλους, τους συναδέλφους προκειμένου να ενισχύσουν οικονομικά το Κόμμα της εργατικής τάξης. Το περιμένουν. Περιμένουν πολλά από μας. Και μπορούν επίσης να δώσουν πολλά στο Κόμμα τους, στη δική τους φωνή. Μπορούν δυναμώσουν και με την οικονομική τους προσφορά, τα δικά τους συμφέροντα, που αταλάντευτα υπερασπίζεται το ΚΚΕ.

Και η πρώτη μέρα είναι σημαντική. Οχι μόνο γιατί «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Αλλά γιατί η κάλυψη των στόχων της πρώτης μέρας θα αποτελέσει την καλύτερη αφετηρία για τη συνολική κάλυψη και υπερκάλυψη του πλάνου. Θα δώσει ώθηση στο κέρδισμα αυτής της μάχης, ένα δυνατό ξεκίνημα. Και πρέπει και μπορούμε να το κάνουμε.

Το ΚΚΕ στηρίζεται στο λαό. Αυτός είναι η μοναδική πηγή δύναμής του, αυτός και η μοναδική πηγή οικονομικής του στήριξης, σε αντίθεση από τα κόμματα των μεγαλοεπιχειρηματιών, που στηρίζονται οικονομικά απ' αυτούς, δηλαδή με τον κλεμμένο από τους εργάτες πλούτο. Και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που οι λαϊκές δυνάμεις ενισχύουν το ΚΚΕ. Κάθε μικρό ή μεγαλύτερο χρηματικό ποσό που ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο επαγγελματίας, ο αγρότης, ο φοιτητής, ο πνευματικός άνθρωπος και κάθε εργαζόμενος θα δώσει, είναι πηγή δύναμης για το Κομμουνιστικό Κόμμα, μα και για όλους αυτούς που προσδοκούν από τη δράση του. Γιατί έτσι ενισχύουν τους καθημερινούς αγώνες υπεράσπισης των συμφερόντων τους.

Η Οικονομική Εξόρμηση δεν πρέπει να είναι ξεκομμένη από την καθημερινή δράση του κομμουνιστή, σ' όλα τα μέτωπα πάλης. Το κουπόνι της Οικονομικής Εξόρμησης προσφέρεται ως ένα ακόμη μέσο για να πραγματοποιήσουμε μεγαλύτερο ακόμα πολιτικό άνοιγμα, να συζητήσουμε, να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του λαού και κυρίως να διαδώσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, την πολιτική διέξοδο για την προοπτική του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης.

Ολοι λοιπόν με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, για να πετύχουμε την υπερκάλυψη του συνολικού πλάνου. Να εξασφαλίσουμε το οικονομικά μέσα, τα οποία στην εποχή των πολλαπλών δυσκολιών που βιώνουμε είναι απαραίτητα για την προώθηση των πολλαπλών δραστηριοτήτων του Κόμματος.

Τζάμπα!

Τέσσερα δισ.

...επιεικώς

θα μας βουτήξει

ο Κοκός,

και λεν μ' αυτά

τα... τόσα λίγα,

που θα πληρώσεις

συ κολίγα,

ξεφορτωθήκαμε

το «ρήγα»!

* * *

«Μπράβο» αφέντες,

εν χορώ,

τα καταφέρατε

θαρρώ,

και σας χρωστούμε

όντως... χάρη

που μόνο τόσα

θα μας πάρει,

α, ρε, ν' αρπάξω

ένα στειλιάρι!

* * *

Είναι το τίμημα

βαρύ

για μπάζα

πρόκειται γερή

και είναι πράγματι

να φρίττεις

γιατί απ' το θύμα του

ο θύτης

τα παίρνει πάλι

ο αγιογδύτης.


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ