Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκδικούνται τους αγρότες!

Μεγάλες ποσότητες βαμβακιού δεν έχουν παραδοθεί ακόμα στα εκκοκκιστήρια και κινδυνεύουν να μείνουν απούλητες, καθώς η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της να «κλείσει» η εκκοκκιστική περίοδος σήμερα, 31 Δεκέμβρη του 2002. Στελέχη του συνδικαλιστικού και του συνεταιριστικού αγροτικού κινήματος υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Γεωργίας πήρε αυτή την απόφαση εκ του πονηρού, με στόχο ν' αποκλείσει ποσότητες βαμβακιού από την παράδοση στα εκκοκκιστήρια ώστε να μην ξεφύγει η συνολική παραγωγή που θα επιδοτηθεί, από το ύψος που η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει και δηλώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αν ισχύουν τα παραπάνω - και, μάλλον, ισχύουν, αφού υπήρχε και η νομική δυνατότητα να «τραβήξει» γι' αρκετό διάστημα ακόμα η εκκοκκιστική περίοδος, ώστε να παραδοθεί όλο το βαμβάκι - τότε πρόκειται για κυβερνητική εκδίκηση σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών! Και δεν είναι περίεργο μια κυβέρνηση σαν τη σημερινή να εκδικείται τους αγρότες, προκειμένου να τηρήσει τις κατευθύνσεις και τις εντολές της ΕΕ, που στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγαλοκαπιταλιστών. Αφήστε που οι Γ. Δρυς, Β. Αργύρης και Φ. Χατζημιχάλης έχουν και «προσωπικά» με τους ξωμάχους...

«Μωραίνει Κύριος... »

Γ. Δρυς και Φ. Χατζημιχάλης, υπουργός και υφυπουργός Γεωργίας, αντιστοίχως, έσπευσαν στον Τύρναβο -ο τρίτος της «παρέας», Β. Αργύρης, δεν παραβρέθηκε, αναλογιζόμενος, ίσως, τις κακές σχέσεις του με τους Θεσσαλούς- για να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός ότι οι παγετόπληκτοι της περιοχής παίρνουν, επιτέλους και μετά από σκληρούς αγώνες, λίγα χρήματα ως αποζημιώσεις για τις ολοκληρωτικές καταστροφές, που προκάλεσε ο παγετός του περασμένου χειμώνα στις καλλιέργειές τους.

Βεβαίως, οι αποζημιώσεις αυτές δεν καλύπτουν το σύνολο των ζημιών και δε φτάνουν για ν' ανακουφίσουν κάπως τους πληγέντες παραγωγούς, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους δυο πολιτικάντηδες να εμφανιστούν σαν «αγιοβασίληδες» στον Τύρναβο.

Ο Φ. Χατζημιχάλης, μάλιστα, έσπευσε να «μαλώσει», μέσω του τοπικού Τύπου, τους άλλους βουλευτές της περιοχής, επειδή δεν πήγαν στη «φιέστα», που διοργανώθηκε προς τιμήν του! Αλλά, «μωραίνει Κύριος, ον βούλεται απολέσαι»...

Οι παγίδες των Εθνικών

Είναι γνωστά τα κατασκευαστικά προβλήματα και οι κακοτεχνίες των νέων εθνικών δρόμων, όπως παραδόθηκαν στο δημόσιο από τους μεγαλοεργολάβους. Παρόλο που έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια που παραδόθηκαν ορισμένα «κομμάτια», για παράδειγμα του Εθνικού Αθήνας - Λαμίας, οι κακοτεχνίες παραμένουν. Κάποιες καθιζήσεις αντιμετωπίζονται από καιρού εις καιρόν με «μπαλώματα». Ωστόσο, ο δρόμος γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος για τους ανυποψίαστους οδηγούς, καθώς, λόγω προβληματικού ασφαλτοτάπητα προφανώς, σε πολλά σημεία έχουν ανοιχτεί ολόκληρες λακκούβες - τρύπες στην άσφαλτο! Κι αν κάποιος έχει την ατυχία να πέσει πάνω, κινδυνεύει να σπάσει το αυτοκίνητο ή ακόμα και να συμβεί ατύχημα. Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση μπορεί κάθε οδηγός να διαπιστώσει διατρέχοντας το κομμάτι του δρόμου από το ύψος του Αυλώνα και μέχρι τα διόδια της Μαλακάσας, με κατεύθυνση την Αθήνα. Επιτέλους, ποιες υπηρεσίες και ποιοι αρμόδιοι θα αναλάβουν την ευθύνη να επισκευάσουν αυτές τις τρύπες για να μη θρηνήσουμε θύματα;

Τα επιθετικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΥΔΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ αν όντος η επίθεση στο Ιράκ θα γίνει στις 21 Φλεβάρη, της χρονιάς που έρχεται (αν και μάλλον απίθανο το βρίσκουμε να λέει τέτοιες πληροφορίες από εδώ κι από εκεί ο Τζορτζ Μπους). Ομως ελάχιστη σημασία έχει.

Σημασία έχει ότι ο πόλεμος θα γίνει. Κι όσοι χαλάνε φαιά ουσία για να βρουν πότε θ' αρχίσει, καλό θα ήταν να αναλογιστούν πότε θα τελειώσει, όχι μόνον ο νέος πόλεμος στο Ιράκ αλλά συνολικά ο πόλεμος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ενάντια σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μετά τη Γιουγκοσλαβία, η Σομαλία, το Αφγανιστάν και μετά (πάλι) το Ιράκ. Και πριν καν ξεκινήσουν στο Ιράκ «δείχνουν» και τη Βόρεια Κορέα. Οσες ευχές κι αν γίνονται για ειρήνη αυτές τις μέρες προφανώς δε θα πιάσουν.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ μας, της κυβέρνησης Σημίτη, μάλλον προσπερνάνε όλα τα παραπάνω ως παγκόσμια δεδομένα και με περισσή κακομοιριά ετοιμάζονται να συμμετάσχουν με οποιονδήποτε υποστηρικτικό ρόλο τους ζητηθεί.

Βλέπετε - έχουν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τώρα και αισθάνονται μερικούς πόντους ψηλότεροι. Το γεγονός ότι αυτός ο θεσμός - όπως και οι ίδιοι παραδέχονται - δεν είναι παρά διακοσμητικός και χρήσιμος μόνο για τις εντυπώσεις δεν τους πτοεί.

Πάντως, αν έχουν διαφορετική γνώμη και θεωρούν, π.χ., ουσιαστική αυτή την περίφημη «προεδρία», δεν έχουν παρά να το αποδείξουν στη συγκεκριμένη παγκόσμια συγκυρία και να μιλήσουν ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ. Οπως καταλαβαίνετε, όμως, αυτό αδυνατούν ακόμα και να το σκεφτούν.

ΠΑΛΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ για την πτώση το πληθωρισμού μέσα στο 2003 είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. Το πρόβλημα είναι ότι την αισιοδοξία του δεν μπορεί κανείς να την ανταλλάξει στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή.

Κι είναι άσχημο πράγμα βλέπετε να είσαι αισιόδοξος για το αύριο όταν τα χρήματα των καταναλωτών εξαφανίζονται σήμερα. Κι επειδή με την «επικοινωνία» μέσω Ιντερνετ που είχε με καταναλωτές ο Ακης θέλει να δηλώσει οπαδός των νέων τεχνολογιών...

... να του θυμίσουμε ότι και σε αυτό το χώρο η αισχροκέρδεια δίνει και παίρνει. Αν δε μας πιστεύει, ας ρίξει μια ματιά στα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά και τις τιμές τους.

Πιο αποφασιστικά πιο μαχητικά

Είχαμε χίλιους δύο λόγους για να υποδεχτούμε την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την ελληνική κυβέρνηση με διαδηλώσεις. Από χτες έχουμε ακόμα άλλους τόσους. Η ανακοίνωση των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας που έγινε χτες από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ήρθε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις θέσεις που διατυπώνουν όλοι όσοι αναλύοντας τα δεδομένα της εξελισσόμενης καπιταλιστικής κρίσης, εκτιμούν ότι η ελληνική προεδρία στην ΕΕ έχει χρεωθεί να «βγάλει το φίδι από την τρύπα» σε μια σειρά κρίσιμους τομείς, επιταχύνοντας την προώθηση πολιτικών που βαρύνουν ακόμα πιο αποφασιστικά στην πλάστιγγα υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Γνωρίζαμε, για παράδειγμα, ότι στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας ήταν γενικά η συζήτηση για τον εναρμονισμό των συνταξιοδοτικών συστημάτων και η παραπέρα προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έγινε ακόμα πιο σαφής. Επί της ουσίας ανακοίνωσε πως δε θα μείνει τίποτα όρθιο. Δίνοντας μάλιστα μαθήματα αποτελεσματικής προπαγάνδας κατορθώνει να συνδέσει τις πιο άσχετες φαινομενικά μεταξύ τους πολιτικές με αυτό που είναι κύριο για το κεφάλαιο. Δηλαδή, το πώς θα εκμεταλλευτεί περισσότερο την εργατική δύναμη κάνοντάς την πιο φτηνή. Χρησιμοποιώντας ως όπλο τα ίδια τα θύματα του συστήματος εκμετάλλευσης, την εργατική τάξη, επικαλείται την καλπάζουσα ανεργία ως βασικό λόγο προώθησης πολιτικών, όχι μόνο για να γίνουν ακόμα πιο λάστιχο οι εργασιακές σχέσεις, αλλά και για την παραπέρα εμπορευματοποίηση των τομέων Υγείας, Πρόνοιας, για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, για νέα κίνητρα στο κεφάλαιο στο όνομα της επιχειρηματικότητας, για ενιαίους κανόνες εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, για τη διά βίου εκπαίδευση και την ενίσχυση της κινητικότητας των εργαζομένων στην ΕΕ και άλλα πολλά ων ουκ έστι αριθμός. Κοινός παρονομαστής τους η φράση - κατεύθυνση: «απελευθέρωση των αγορών, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Παρά την ειδική γλώσσα που χρησιμοποιείται σε τέτοια κείμενα, γλώσσα ικανή να παρουσιάζει την καρμανιόλα ως «σύγχρονη μέθοδο ευθανασίας που οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση του ανθρώπου από τα βάσανά του», δεν κρύβεται αυτό που ήδη έχουν διαπιστώσει - καταγγείλει τόσο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα όσο και το σύνολο των δυνάμεων που συσπειρώνονται στην κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»: «Αυτές οι επιλογές είναι στρατηγικού χαρακτήρα για τα μονοπώλια». Αυτές τις επιλογές έρχεται να προωθήσει και η ελληνική προεδρία στην ΕΕ. Που σημαίνει, για να επανέλθουμε σ' αυτό που διατυπώνουμε στην αρχή του κειμένου, πως αν χτες είχαμε χίλιους δύο λόγους για να διαδηλώσουμε, τώρα έχουμε άλλους τόσους. Το πρώτο μεγάλο αγωνιστικό «ραντεβού» έχει δοθεί για τις 24 του Γενάρη στο Ναύπλιο. Οπου θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ. Θα είμαστε εκεί κάτω από τα πανό του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». «Μπορούμε να τους σταματήσουμε» είναι το σύνθημα. Ας πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα το κάνουν και πράξη.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Αφετηρία λαϊκής αντεπίθεσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ανταγωνιστικότητα», «επιχειρηματικότητα», «πραγματική σύγκλιση» αποτελούν, σύμφωνα με τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», τις «τρεις μεγάλες προκλήσεις του 2003». Για του λόγου το αληθές αναλαμβάνουν την εκλαΐκευσή τους οι Ν. Χριστοδουλάκης, Δ. Ρέππας, Α. Τσοχατζόπουλος, Θ. Καρατζάς, Οδ. Κυριακόπουλος, Χρ. Πολυζωγόπουλος, κ.ά... Πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν αρκετοί που έδιναν βάση στα κηρύγματα των θιασωτών του νεοφιλελευθερισμού και έτρεφαν αυταπάτες για το «κοινωνικό πρόσωπο» της «ελεύθερης οικονομίας». Η σκληρή πραγματικότητα όμως τους προσγείωσε ανώμαλα, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το πραγματικό περιεχόμενο των εύηχων όρων, όπως αυτοί που αναφέρθηκαν στην αρχή. Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας έχουν μάθει, με οδυνηρό τρόπο, ότι «παραγωγικότητα» σημαίνει μαζικές απολύσεις, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, κατάργηση συμβάσεων, κ.ο.κ. Ακούγοντας, λοιπόν, ξανά τα περί «ανταγωνιστικότητας» και «επιχειρηματικότητας», καταλαβαίνουν πολύ καλά ποιος θα πληρώσει και το 2003 τα «σπασμένα» της (παγκοσμιοποιημένης) καπιταλιστικής κρίσης. Συνειδητοποιούν επίσης ότι μόνο αν οργανώσουν τους δικούς τους ταξικούς αγώνες, θα μπορέσει το 2003 να αποτελέσει αφετηρία λαϊκής αντεπίθεσης.

Ενοχη σιωπή

Γρηγοριάδης Κώστας

Οπως δείχνουν τα πράγματα, οι κυβερνώντες τη Σαουδική Αραβία είναι περισσότερο ευαίσθητοι απέναντι στο λαό τους σε σχέση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το εξής γεγονός.

Η βασιλική οικογένεια της Σ. Αραβίας (που ορίζει και το Υπουργικό Συμβούλιο) διέψευσε δημοσίευμα της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», που έλεγε ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, έδωσε το πράσινο στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις τους στη Σ. Αραβία για την επίθεση στο Ιράκ.

Ομως, η ελληνική κυβέρνηση, απέφυγε να διαψεύσει σχετικό ρεπορτάζ της τηλεόρασης του «Αντέννα» (μεταδόθηκε το Σάββατο), το οποίο αποκάλυπτε ότι ενόψει της σχεδιαζόμενης νέας επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράκ, έχει αναβαθμιστεί η βάση που διατηρούν οι Αμερικανοί στη Σούδα της Κρήτης.

Προς τι αυτή η σιγή; Γιατί κατάπιαν τη γλώσσα τους οι - κατά τα άλλα «λαλίστατοι» - αρμόδιοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Σημίτη; Μήπως αυτή η σιωπή αποτελεί δείγμα ενοχής για τις βρώμικες προθέσεις τους; Λέμε, μήπως;

Τηλε-λάθος

Μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ανήμερα των Χριστουγέννων και στην οθόνη εμφανίζεται ο τίτλος «Μοναδική βραδυά», που αναφερόταν στην απονομή βραβείων σε καλλιτέχνες.

Το λάθος του τίτλου προσέχτηκε από μαθήτρια της Ε' Δημοτικού. «Το βράδυ γράφεται με ύψιλον γιατί είναι εξαιρέσιμο, αλλά η βραδιά γράφεται με γιώτα» είπε η μικρή μαθήτρια.

Δεν πρέπει να γίνονται τέτοια λάθη. Ειδάλλως ας προμηθευτούν και καμιά γραμματική στην κρατική τηλεόραση

Θυμηδία

Μέσω διαδικτύου προτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος να απαντήσει σε ερωτήματα που σχετίζονται με το κόστος ζωής, την ποιότητα και την ασφάλεια τροφίμων προϊόντων και υπηρεσιών κ.ο.κ. Επί δύο ώρες - όπως πληροφορηθήκαμε από σχετικό Δελτίο Τύπου - ο υπουργός Ανάπτυξης ήταν καλεσμένος από το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ) και... φώτιζε τον κόσμο.

Θέτουμε και εμείς κάποια ερωτήματα:

  • Πόσοι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή και να έχουν on line επικοινωνία με τον κάθε υπουργό;
  • Τι ξέρει ο υπουργός Ανάπτυξης για την ακρίβεια και γενικά για το κόστος ζωής και δεν το ξέρουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι αυτής της χώρας;
  • Πόσοι είναι αυτοί που δε γνωρίζουν ότι η ακρίβεια και η λιτότητα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης;

Πολύ καιρό τώρα μας... λιβανίζει ο εν λόγω υπουργός με τις νέες τεχνολογίες. Τη μία με το παρατηρητήριο τιμών, την άλλη με την καταχώριση των φθηνών πρατηρίων υγρών καυσίμων στο διαδίκτυο, την άλλη με ηλεκτρονικές συνεντεύξεις, με τη διακίνηση φυλλαδίων που μας θυμίζει ότι τα λεπτά του ευρώ έχουν αξία κ.ο.κ. προκαλώντας την οργή του λαού.

Σε διακοπές και η θεραπεία;

Οι γιορτές είναι μέρες χαλάρωσης. Αλλά υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις, όπως η αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων, όπου η προσπάθεια είναι χωρίς χαλάρωση. Εντούτοις όμως, όπως πληροφορείται η στήλη, ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής με επιστολή του προς τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ζητά να δείξουν το αντίστοιχο πνεύμα κατανόησης, προς τους θεραπευομένους, που χαλαρώνουν αυτές τις μέρες.

Αναρωτιόμαστε, τι να εννοεί ο υπουργός; Μήπως, όσοι είναι στα προγράμματα των υποκαταστάτων «μπορούν να κάνουν και καμιά ψιλή» και δε χάλασε γι' αυτό ο κόσμος; Αν είναι έτσι τα πράγματα, όμως, τότε ποιο μήνυμα θέλει ο υπουργός Υγείας να εκπέμψουν τα προγράμματα των υποκαταστάτων, όταν τα στεγνά προγράμματα τούτες τις μέρες κάνουν ψυχοθεραπεία απ' το τηλέφωνο, για να μπορέσουν να κρατήσουν τους θεραπευόμενους μακριά απ' τις ουσίες;

Είναι δυνατόν να χαλαρώνει ή να κάνει διακοπές η θεραπεία και ιδιαίτερα η ψυχοθεραπεία;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θύματα ενός διαρκούς πολέμου

Οι δεκάδες νεκροί και οι - ποιος ξέρει πόσοι - αγνοούμενοι των τεσσάρων ναυαγίων που διαδραματίστηκαν στο Αιγαίο και στο Ιόνιο την τελευταία βδομάδα, όταν βούλιαξαν τα δουλεμπορικά σαπιοκάικα, αποτελούν μέρος της λίστας των ...«παράπλευρων απωλειών» ενός άτυπου διαρκούς πολέμου που έχει κηρύξει και διεξάγει ο ιμπεριαλισμός σε βάρος της ανθρωπότητας. Σ' αυτή τη φάση βομβαρδίζοντας Ιράκ και Αφγανιστάν και επιβάλλοντας την πιο άγρια μορφή εκμετάλλευσης συνολικά στις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου. Από τις 19 του Δεκέμβρη μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων κοντά 400 άνθρωποι από Ιράκ και Αφγανιστάν, κυνηγημένοι από τα ιμπεριαλιστικά πυρά, άφησαν πίσω τους πατρίδα και σπίτι για να πάρουν το δρόμο προς την «ελευθερία». Και να βρουν τελικά την εξαθλίωση και το θάνατο. Οι πληροφορίες λένε ότι στα τούρκικα παράλια ήδη έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι από το Ιράκ και αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο, καθώς - όπως διαρρέεται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας - αναμένεται ένταση των επιθέσεων σε βάρος του Ιράκ στα μέσα Γενάρη.

Η ευθύνη και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ γι' αυτή την ατέλειωτη τραγωδία είναι τεράστια. Οι δεκάδες πνιγμένοι πρόσφυγες των τελευταίων ημερών αποτελούν κρίκο της αλυσίδας των εγκλημάτων που διαπράττει η κυβέρνηση Σημίτη συνυπογράφοντας την πολιτική της «Νέας Τάξης». Γιατί όχι μόνο υπογράφει με χέρια και με πόδια κάθε κίνηση των ιμπεριαλιστών, αλλά στη συνέχεια, εφαρμόζοντας την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική που έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, φροντίζει να «τιμωρήσει» και από πάνω τα θύματά της. Είτε με την «επαναπροώθηση» των προσφύγων, σύμφωνα με το κατάπτυστο «πρωτόκολλο» που έχει υπογράψει με την τουρκική κυβέρνηση και σημαίνει βέβαιη «καταδίκη εις θάνατον», είτε μετατρέποντας τους πρόσφυγες σε σκλάβους για τους Ελληνες επιχειρηματίες, αφού οι προϋποθέσεις για νομιμοποίηση είναι τέτοιες που ένας μετανάστης έχει πιο πολλές πιθανότητες να πιάσει το «λόττο»!

Αυτές ακριβώς τις ευθύνες της κυβέρνησης θέλησε να σκεπάσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, ο οποίος έσπευσε να επιρρίψει κάθε ευθύνη για αυτή την ατέλειωτη τραγωδία αποκλειστικά και μόνο στους δουλέμπορους και στην... ελαστική νομοθεσία σε βάρος τους. Αυτές ακριβώς τις ευθύνες ανέλαβε να «κουκουλώσει» και η πλειοψηφία των ΜΜΕ, ακολουθώντας τη «γραμμή» Ανωμερίτη. Μάλιστα από την Παρασκευή 27 Δεκέμβρη έκαναν σημαία «βαρυσήμαντη» δήλωση του υπουργού ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται πως η μεταφορά «λαθρο»μεταναστών θα θεωρείται κακούργημα και όχι πλημμέλημα όπως είναι σήμερα. Βέβαια, εδώ θα μπορούσαμε να πούμε πολλά, καθώς και ο δουλέμπορας γέννημα - θρέμμα του συστήματος και της πολιτικής που το υπηρετεί είναι και αυτός. Τα πράγματα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρα. Δυστυχώς, οι ελληνικές θάλασσες θα ξεβράζουν συνεχώς πτώματα μεταναστών και προσφύγων μέχρι οι λαοί να βγουν στο προσκήνιο και να αναλάβουν αυτοί τις τύχες τους. Δε γίνεται αλλιώς.

«Κάλαντα»

«Αρχιμηνιά

κι αρχιχρονιά»

και ο κοσμάκης ψάλλει

κι αντί για τρίγωνο

χτυπά

το ...άδειο του τσουκάλι

και το σεκόντο του κρατούν

η τράκα και η «ζώνη»

για το λαό

μαύρη χρονιά

και πάλι ξημερώνει!

* * *

«Αρχιμηνιά

κι αρχιχρονιά»

και ο κοσμάκης λέει,

μα η φωνή του

είναι πικρή,

δεν ψάλλει αλλά κλαίει,

να τραγουδήσει ο φουκαράς

πού να 'βρει τα κουράγια,

του έχουν φάει τη ζωή

τα ...κέρατα τα τράγια!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ