Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η... κοινή θέση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν πρόλαβε, η Ελληνική Προεδρία να πανηγυρίσει για την... επιτυχία της εξασφάλισης κοινής θέσης της ΕΕ, στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών, για το θέμα του Ιράκ και ο Ισπανός πρωθυπουργός τα 'κανε όλα ...γης μαδιάμ. Σύμφωνα, με όσα μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ είχε την ιδέα μιας κοινής διακήρυξης Ευρωπαίων ηγετών, που θα συμπαρατάσσονται αποφασιστικά με τον Τζ. Μπους και, αφού «μάζεψε» μερικές υπογραφές, την έδωσε για δημοσίευση. Η διακήρυξη δημοσιεύτηκε στους χτεσινούς «Τάιμς» και υπογράφεται -εκτός του Ισπανού πρωθυπουργού- από τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ουγγαρίας, της Δανίας και της Πολωνίας, όπως και τον Πρόεδρο της Τσεχίας.

Προφανώς, κάτι τέτοιο, θα είχε υπόψη του ο Κόλιν Πάουελ, όταν πρόσφατα έλεγε, ότι στο ενδεχόμενο μη λήψης νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα υπάρξουν χώρες, που θα ακολουθήσουν τις ΗΠΑ σε μια μονομερή πολεμική επιχείρηση.

ΥΓ: Ακούμε ότι η Ελληνική Προεδρία έμαθε τα της ισπανικής πρωτοβουλίας, αφού αυτή δημοσιεύτηκε στους «Τάιμς». Ξεφτίλα δηλαδή...

Κέρδη πολλά...

Από αύριο ισχύουν οι νέες τιμές για τις κλήσεις από τα σταθερά προς τα κινητά τηλεφώνα, που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι μεγάλες εταιρίες. Και μπορεί, οι τιμές αυτές να εμφανίζονται μειωμένες μέχρι και 30%, αλλά οι Ελληνες θα εξακολουθούν να πληρώνουν τα ακριβότερα τέλη στην Ευρώπη, όταν τηλεφωνούν από τα σταθερά τηλέφωνα προς τα κινητά.

Παρά τη μείωση, δηλαδή, η Ελλάδα παραμένει η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης στα συγκεκριμένα τέλη. Κι όπως καταλαβαίνετε, το γεγονός δε φανερώνει μόνο τα τεράστια κέρδη, που αποκομίζουν μέχρι σήμερα οι εν λόγω εταιρίες, αλλά και όσα θα μαζέψουν και στο μέλλον.

Κέρδη πολλά και εισόδημα μεγάλο, όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση. Κι όπως πάντα, για τις μεγάλες επιχειρήσεις, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Κι ένα ανέκδοτο...

Το διαβάσαμε προχτές σε γερμανική εφημερίδα, αλλά αξίζει τον κόπο να το μεταφέρουμε και στους αναγνώστες του «Ρ».

Επιτελείς, λέει, του Λευκού Οίκου έχουν ξεχυθεί στα σχολεία της χώρας για να προπαγανδίσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ενόψει της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ... Σε κάποιο σχολείο της Αϊόβα, μετά την εισαγωγική ομιλία του κουστουμαρισμένου προπαγανδιστή, οι μαθητές καλούνται να υποβάλουν ενδεχόμενες ρωτήσεις τους. Το λόγο παίρνει ο Τζον.

- Θέλω να σας κάνω δυο ερωτήσεις, λέει. Η πρώτη είναι γιατί πρέπει να επιτεθούμε στο Ιράκ, αφού δεν υπάρχει εμφανής απειλή για τη χώρα μας. Δεύτερον, θέλω να μου σχολιάσετε την άποψη ότι το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα.

Εκείνη τη στιγμή χτυπάει το κουδούνι και το μάθημα διακόπτεται. Οταν τα παιδιά ξαναμπαίνουν στην τάξη, ο δάσκαλος δίνει το λόγο στον Μπομπ για να συνεχιστεί η διαδικασία των ερωτήσεων.

- Εγώ, λέει αυτός, έχω τέσσερις ερωτήσεις. Οι δύο πρώτες είναι αυτές που υπέβαλε ο Τζον. Τρίτον, θέλω να μου πείτε γιατί το κουδούνι για το διάλειμμα χτύπησε μισή ώρα νωρίτερα. Και τέταρτον, αναρωτιέμαι πού είναι ο Τζον...

Μεταρρυθμιστής... και ο Μπους

Στην προχτεσινή, καθιερωμένη ομιλία του, για την «Κατάσταση της Ενωσης», ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δε μίλησε μόνο για τον επαπειλούμενο πόλεμο στο Ιράκ. Αναφέρθηκε και στο αμερικανικό δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για τους συνταξιούχους (γνωστό ως Medicare) και υποσχέθηκε, ότι θα διαθέσει 400 δισ. δολάρια σε ορίζοντα μιας 10ετίας για την αναμόρφωση του συστήματος. Και δεν είπε, βέβαια, ο Τζ. Μπους, πώς εννοεί τη μεταρρύθμιση, αλλά μάλλον δε χρειαζόταν. Η μέχρι σήμερα πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο τομέα είναι αρκετά εύγλωττη.

Να σημειώσουμε ότι οι Αμερικανοί, άνω των 65 ετών, που δικαιούνται δημόσιας ασφάλισης, ανέρχονται σε 40 περίπου εκατομμύρια. Το Medicare, όμως, δεν καλύπτει πλέον τη φαρμακευτική περίθαλψη, καθώς αδυνατεί να αντιμετωπίσει την αύξηση της τιμής των φαρμάκων. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους ασφαλισμένους να ασφαλιστούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να μειωθεί το κόστος του Medicare. Πολιτική, όμως, που δε βρίσκει ανταπόκριση. Προφανώς, προς αυτή την κατεύθυνση θα χρησιμοποιηθούν και τα 400 δισ. δολάρια, κάνοντας τις μεγάλες ασφαλιστικές επιχειρήσεις ακόμη πλουσιότερες.

Οι «8», οι «15», οι ΗΠΑ και ο πόλεμος

H κοινή διακήρυξη των οκτώ ευρωπαϊκών κρατών (Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία), τα οποία συντάσσονται με τις θέσεις των ΗΠΑ για την επιδρομή εναντίον του Ιράκ, αναδεικνύει το μέγεθος και το βάθος των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων στο θέμα αυτό. Οπως είναι γνωστό, την περασμένη βδομάδα, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ με τα σημερινά δεδομένα. Οι κύριοι Σιράκ και Σρέντερ δήλωσαν, μάλιστα, ότι θα εξαντλήσουν τα περιθώρια που έχουν ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποτρέψουν τον πόλεμο.

Τώρα, μετά τη χτεσινή ανακοίνωση των «οκτώ», εξηγείται καλύτερα η αντίδραση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στη γαλλογερμανική δήλωση, όταν σχολίασε ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες που διαφωνούν με τον πόλεμο στο Ιράκ δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο της Ευρώπης».

Η χτεσινή εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως διατυπώνεται στην Απόφαση για την Ελληνική Προεδρία, ότι δηλαδή «η EE, σαν περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη, εμφανίζει σήμερα ορισμένες αντιστάσεις στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Οι αντιστάσεις αυτές σχετίζονται με τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και όχι φιλειρηνικές διαθέσεις ή προστασία των συμφερόντων των λαών».

Πράγματι, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι οι αντιρρήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας (και όσων τις ακολουθούν) θα συνεχιστούν αν υπάρξει ένας συμβιβασμός για το μοίρασμα των ιρακινών πετρελαίων και των αγορών;

Οι αντιθέσεις, βεβαίως, δεν είναι ούτε μικρές, ούτε αμελητέες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να εξαγνίσουν τον ιμπεριαλισμό της Γερμανίας και της Γαλλίας. Μήπως δε συμμετείχαν μέχρι σήμερα σε όλες τις πολεμικές επιδρομές της «νέας τάξης»; Τι έκαναν για να αποτρέψουν τη γενοκτονία που συντελείται τόσα χρόνια σε βάρος του ιρακινού λαού από το εμπάργκο; Πόσο ειρηνευτικές είναι οι δικές τους επιδρομές, όπως η πρόσφατη γαλλική επέμβαση στην Ακτή του Ελεφαντοστού;

Ομως, υπάρχει μια ακόμη πτυχή στις χτεσινές εξελίξεις, που αφορά στην Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ. Το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ πληροφορήθηκε την ανακοίνωση των «οκτώ» από τον Ούγγρο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της πρωινής συνάντησής τους, δίνει το μέτρο του «κύρους» της Ελληνικής Προεδρίας, για την οποία ακούσαμε τόσα παχιά λόγια.

Το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση των «οκτώ» επισημοποιείται η διάσταση απόψεων στους κόλπους της ΕΕ δεν πρέπει να συσκοτίσει τους πραγματικούς λόγους αυτής της αντίθεσης. Η διαχωριστική γραμμή δε χωρίζει υποστηρικτές του πολέμου από υποστηρικτές της ειρήνης. Χωρίζει μονοπωλιακά συμφέροντα τα οποία, όπως συγκρούονται, έτσι μπορεί και να συμβιβαστούν. Εξάλλου, δε θα είναι και η πρώτη φορά.

Στις σημερινές αρνητικές για τους λαούς συνθήκες, η μόνη ελπίδα και δυνατότητα ανακοπής της επίθεσης των ιμπεριαλιστών για αντιστροφή της κατάστασης είναι η πάλη των λαών. Με αυτήν την έννοια, είναι ελπιδοφόρες οι κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλο τον πλανήτη κατά του πολέμου και των κυβερνήσεων που τον στηρίζουν.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πολεμικές «δυσκολίες»

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ προφασίζεται η περίφημη «Ελληνική Προεδρία» για την υιοθέτηση κοινής στάσης στο θέμα του Ιράκ μετά τη διακήρυξη των «8» που στηρίζουν την πολιτική Μπους. Μάλιστα ο πρωθυπουργός δήλωσε ...συγχυσμένος από την εξέλιξη.

Θα κατανοούσαμε στα σίγουρα καλύτερα τη ...στενοχώρια του πάντως, αν μας εξηγούσαν και το περιεχόμενο της κοινής ευρωπαϊκής θέσης που έχουν στο μυαλό τους. Γιατί κάτι μας λέει πως η περίφημη κοινή θέση είναι ...επίσης πόλεμος.

Εκτός πια αν κάποιοι πιστεύουν ότι ένας πόλεμος είναι λιγότερο φονικός και λιγότερο καταστροφικός, όταν εκτός από τα αμερικανο-βρετανικά προωθεί και τα γερμανο-γαλλικά συμφέροντα.

Οσο για την περίφημη «συμμαχία» των «8», μάλλον είναι ενδεικτική του πώς και με ποιους όρους και προϋποθέσεις προχωράει και η περίφημη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανάμεσά τους είναι η Τσεχία και η Πολωνία.

ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ παραδίδει σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ ένα ακόμα τμήμα της Αττικής Οδού, μήκους 13 χιλιομέτρων. Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις, θα μας έρθει σίγουρα πάνω από ...12 λεπτά το χιλιόμετρο.

Οπως καταλαβαίνετε, ταυτοχρόνως με την παράδοση της Αττικής Οδού έχουμε και την παράδοση των καθημερινών αναγκών μεταφοράς του πολίτη στην οικονομική εκμετάλλευση. Με άλλα λόγια, αυτό λέγεται ...ανάπτυξη.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο για το τι προκύπτει αν το συνδυάσουμε αυτό με τα δημοσιεύματα περί διοδίων στο κέντρο της Αθήνας το 2004, μάλλον καταλήγουμε σε κάτι σαν ...εφιάλτη. Και μόνο για να ανοίξεις την πόρτα του σπιτιού σου ...πληρώνεις.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ μην ανησυχείτε, η κυβέρνηση συνεχίζει την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο. Δεν το ξέχασε. Ανακρίσεις κάνει, πορίσματα φτιάχνει και ρίχνει και ποινές στο τέλος. Αυτά λίγο πριν υπογράψει τις ...γνωστές συμβάσεις ανάθεσης δημοσίων έργων.

Ανατριχιαστικές προβλέψεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα θύματα του πολέμου του Κόλπου, το 1991, σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ήταν γύρω στους 15.000 - 20.000 ανάμεσα στους αμάχους και 100.000 - 120.000 Ιρακινοί στρατιώτες, που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία της μάχης. Πολύ περισσότερες, βέβαια, ήταν οι κάθε λογής «παράπλευρες απώλειες» εκείνου του πολέμου. Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες προσβλήθηκαν από το «σύνδρομο του Κόλπου» -από την έκθεσή τους, δηλαδή, σε όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου- ενώ, ανεξακρίβωτοι είναι οι αριθμοί των αντίστοιχων απωλειών ανάμεσα στον ιρακινό πληθυσμό, των προσφύγων, των θυμάτων από πείνα ή διάφορες αρρώστιες.

Και όμως, τα ανατριχιαστικά αυτά νούμερα θα είναι μια μικρογραφία μπροστά στα μεγέθη ενός νέου πολέμου, όπως αυτός, που ετοιμάζουν πυρετωδώς οι ΗΠΑ. Τόσο οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, όσο και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίες επιχείρησαν να προβλέψουν τα θύματα ενός τέτοιου πολέμου, κάνουν λόγο για πραγματική γενοκτονία. Η Medact προβλέπει ότι μια άμεση επίθεση των ΗΠΑ θα έχει ως θύματα 50.000 άτομα, μόνο στη Βαγδάτη, ενώ, άλλες 30.000 άτομα θα σκοτωθούν στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας. Η ΠΟΥ εκτιμά, ότι 100.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους ή θα τραυματιστούν και άλλες 400.000 θα χτυπηθούν από ασθένειες. «Τρία εκατομμύρια άνθρωποι, σημειώνει επίσης, θα αντιμετωπίσουν φρικτά διατροφικά προβλήματα και θα χρειαστούν ειδική θεραπευτική αγωγή», ενώ, ο ΟΗΕ σημειώνει, ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα προσφυγοποιηθούν, με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

Στο ίδιο μοτίβο

Πολλά και διάφορα λέγονται και γράφονται για την υπόθεση των εκβιασμών, η οποία ερευνάται από τις δικαστικές αρχές. Κι ενώ τα ερωτήματα, που προέκυψαν από την αρχή, παραμένουν ουσιαστικά αναπάντητα, η υπόθεση εξελίσσεται στο γνωστό μοτίβο των σκόπιμων διαρροών και της δημιουργίας εντυπώσεων. Το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η κατάθεση της Γιάννας Αγγελοπούλου. Η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» κατέθεσε σε συνθήκες άκρας μυστικότητας, αλλά οι διοχετεύοντες τις σχετικές πληροφορίες θέλουν την κατάθεσή της πολύ σημαντική για την έρευνα, αφού - όπως ισχυρίζονται - έδωσε συμπληρωματικά στοιχεία, παραδέχτηκε ότι εκβιάστηκε και κατονόμασε δύο άτομα από τον εκδοτικό χώρο. Το ίδιο ακριβώς έγινε και με την προχτεσινή κατάθεση της Μαριάννας Λάτση. Και αυτή έγινε σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, αλλά και πάλι οι «διαρροές» μιλάνε για «αποκαλυπτικά στοιχεία» και εκτιμούν ότι «η κατάθεση είναι προάγγελος των ποινικών διώξεων που θα ασκηθούν πολύ σύντομα κατά συγκεκριμένων προσώπων».

Αντε, να δούμε πού, τελικά, θα οδηγήσει κι αυτή η ιστορία, ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι και επιδιώξεις της και ποιοι «καθαρίζουν» ποιους...

Περί ανταγωνισμού

Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων -έναντι των αμερικανικών και ιαπωνικών- είναι το μέγα πρόβλημα, τόνισαν οι εκπρόσωποι των ευρω-βιομηχάνων (UNICE) στον Κ. Σημίτη, τον οποίο επισκέφθηκαν προχθές, ως προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μαζί με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ. Πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να οξυνθεί ακόμη περισσότερο από τον επαπειλούμενο πόλεμο στο Ιράκ. Και, βέβαια, ζήτησαν τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη προώθηση μιας σειράς μέτρων, όπως την προώθηση των στόχων της Λισαβόνας (εργασιακές σχέσεις, κλπ.), την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και μεταφορών, το άνοιγμα των κρατικών προμηθειών, την ενιαία χαμηλή φορολογία των επιχειρήσεων, κλπ., κλπ.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, οι ευρω-βιομήχανοι τα θέλουν όλα δικά τους. Και δεν είναι μόνον αυτό. Ακόμη κι αν όλα όσα ζήτησαν υλοποιηθούν και ακόμη περισσότερα, πάλι θα υπάρχει και, μάλιστα, ακόμη περισσότερο οξύς και άγριος, ο ανταγωνισμός τους με τις Αμερικανούς και όποιους άλλους κεφαλαιοκράτες. Και πάλι, θα απαιτούν νέα αντιλαϊκά μέτρα και οι όποιοι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, είτε κεντροδεξιοί είτε κεντροαριστεροί, θα σπεύδουν να τους ικανοποιήσουν. Δεν έχει τέλος αυτός ο δρόμος και πάντα ζημιωμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ιδιώνυμο» νέας τάξης

Το νομικό και γενικότερα το θεσμικό πλαίσιο επιβολής της παγκόσμιας δικτατορίας της «PAX AMERICANA» προωθείται με γοργούς ρυθμούς και η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να ανταποκριθεί στις «υποχρεώσεις» της. Η προχθεσινή επικύρωση από την ελληνική Βουλή της ψευδεπίγραφης διεθνούς σύμβασης «για την καταστολή τρομοκρατικών βομβιστικών ενεργειών», είναι ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση που αποκαλύπτει το πραγματικό υπόβαθρο αυτών των μεθοδεύσεων. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι αφαιρείται η «προβιά» από τις «τρομοκρατικές βομβιστικές ενέργειες» και καταδεικνύονται ως τέτοιες αυτές που είναι το πραγματικό ζητούμενο της κατασταλτικής δράσης των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Δηλαδή η μαζική λαϊκή δράση, η πολιτική δράση κατά του ιμπεριαλισμού, της νέας τάξης και των μονοπωλίων.

Στη σύμβαση λοιπόν ορίζονται ως παράνομες ενέργειες όσες στρέφονται κατά εγκαταστάσεων ξένων κρατών και ειδικότερα προβλέπεται ότι τιμωρείται όποιος έχει σκοπό «να προκαλέσει εκτεταμένη καταστροφή που πιθανό να καταλήξει σε μεγάλη οικονομική ζημιά» και αυτόματα αντιμετωπίζονται ως «τρομοκράτες» όσοι πραγματοποιούν ένα μπλόκο στο δρόμο ή περιφρουρούν την απεργία τους. Μάλιστα προβλέπεται ότι ενέργειες έμπρακτης διαμαρτυρίας δεν είναι «πολιτικό αδίκημα ή αδίκημα με πολιτικά κίνητρα» και κατά συνέπεια διώκονται σύμφωνα με τα παραπάνω. Η ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής δράσης είναι, όμως, μόνο το πρώτο βήμα αυτού του σχεδίου.

Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση - προφανώς στις ΗΠΑ - του Ελληνα πολίτη που θα συλληφθεί να «παραβιάζει» τους νεοταξικούς νόμους. Το κράτος, αναφέρεται, στην επικράτεια του οποίου «είναι παρών ο δράστης ή ο φερόμενος (!) ως δράστης», στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα, σύμφωνα με τη σύμβαση «λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει την παρουσία του εν λόγω προσώπου για το σκοπό της δίωξης ή της έκδοσης». Και υπάρχει συνέχεια, δε μένουμε εδώ καθώς ποινικοποιούνται οι προθέσεις και προβλέπεται δίωξη ακόμα και για προληπτικούς λόγους, ένα είδος δηλαδή σύγχρονου «ιδιώνυμου». Ετσι εντάσσονται στη συμφωνία και όσοι «οργανώνουν ή δίνουν εντολή» για μια ενέργεια που θεωρείται «τρομοκρατική», ενώ η διαδικασία της έκδοσης μπορεί να κινηθεί απλά και μόνο με τη λήψη των σχετικών πληροφοριών.

Η σύμβαση αυτή δεν είναι κάτι αποσπασματικό. Το πλαίσιο είναι ευρύτερο και περιλαμβάνει μια σειρά και άλλων μέτρων, όπως η δρομολόγηση ανάληψης από τις Ενοπλες Δυνάμεις ρόλου εσωτερικής ασφάλειας με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τον λαό να βρίσκεται στο στόχαστρο και η θεσμοθέτηση της ετεροδικίας των Αμερικανών στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα είναι χαρακτηριστικό ότι «εξαιρούνται της παρούσας σύμβασης» οι δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Βρισκόμαστε λοιπόν ενώπιον μιας διαδικασίας κατάλυσης των ατομικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών σε εθνικό επίπεδο, άλωσης της εσωτερικής έννομης τάξης με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και κατάλυσης της βασικής αρχής του διεθνούς δικαίου που είναι η εθνική κυριαρχία των κρατών, που σηματοδοτούν τη διείσδυση του δικαίου της νέας τάξης της παγκοσμιοποιημένης επικυριαρχίας των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ολα συγκλίνουν σε μια κατεύθυνση, της επιβολής της παγκόσμιας δικτατορίας της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού.

Ο στόχος τους

Μ' ανατροπή

ή και με «μπαμ»

πρέπει να φύγει ο Σαντάμ,

είναι εμπόδιο στα πλάνα,

που 'χει του κόσμου

η π..!

* * *

Με άλλο τρόπο ή με σφαγή

πρέπει να γίνει αλλαγή,

ώστε των λύκων το σινάφι

να «φάει»

το «μαύρο» το χρυσάφι!

* * *

Κι αν γίνει εκεί

μέγας χαμός

και τρέξει αίμα ποταμός,

σιγά μη δώσουνε δεκάρα

οι αισχροί με τ' άσπρα

τα κολάρα!

* * *

Γι' αυτούς τα κέρδη

είναι το παν

και οι ζωές μηδέν μετράν,

συχνά πατάει επί πτωμάτων

η σπείρα αυτή

των καθαρμάτων!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ