Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι... μικρές αυξήσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο από 15% έως 18% έχουν αυξηθεί οι τιμές των υγρών καυσίμων από τον περασμένο Νοέμβρη, ανέφερε προχτές ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος. Και γιατί «μόνο»; Διότι η τιμή του αργού πετρελαίου, όπως ο ίδιος είπε, έχει αυξηθεί περίπου κατά 40% και συνεπώς προκύπτει ότι θα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι που οι αυξήσεις είναι τόσο... μικρές. Και, βέβαια, ο Α. Τσοχατζόπουλος απέδωσε τις «μικρές» αυτές αυξήσεις στην ωριμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς πετρελαιοειδών!

Για να δούμε, λοιπόν, πώς εκφράζεται αυτή η ωριμότητα. Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ) αύξησαν πέρσι τα κέρδη τους κατά 157%. Η «Πετρόλα» τα αύξησε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας το 365%. Κι όλ' αυτά, τη χρονιά που αύξαναν λίγο τις τιμές των υγρών καυσίμων, παρά τις μεγάλες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του αργού. Με άλλα λόγια, δηλαδή, οι τιμές των υγρών καυσίμων είναι υπερβολικά υψηλές, εδώ και πολύ καιρό, αλλιώς δε θα σημείωναν τις προηγούμενες προκλητικές αυξήσεις κερδών οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Τις όποιες αυξήσεις στη διεθνή τιμή του αργού τις έχουμε όλοι προπληρώσει και, μάλιστα, σε πολλαπλάσια ποσοστά.

Αυτή είναι η κατά τον κ. υπουργό ωριμότητα της ελληνικής αγοράς πετρελαιοειδών...

Το αναμενόμενο...

Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία. Μας παραξένεψε, μάλιστα, το γεγονός της κατά μια ολόκληρη μέρα καθυστέρησης. Για τον Ι. Κ. Πρετεντέρη μιλάμε, ο οποίος πήρε την πάσα του Γ. Ραχιώτη, συνηγόρου του Γιωτόπουλου, και έσπευσε χτες, από τις στήλες του «Βήματος», να ξαναφορτώσει στην Αριστερά τη «17Ν», μαζί με την προβοκατόρικη και εγκληματική δράση της.

Είπαμε, το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο μαζί το σύστημα...

ΥΓ: Αλήθεια, γιατί το «Βήμα» δε δημοσίευσε χτες τη σχετική, προχτεσινή δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα;

Μαλώνουν γιατί μοιάζουν...

Αλλη μια αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΝΔ διεξήχθη προχτές, για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής, με αφορμή την επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στον ΕΟΤ και την ενημέρωσή του για τα τεκταινόμενα από τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο. Στις δηλώσεις του αργότερα, ο υπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι βρίσκονται μια σειρά διαγωνισμοί σε εξέλιξη «ύψους περίπου 500 δισ. δραχμών ουσιαστικά για ιδιωτικοποίηση, εξεύρεση ιδιωτών επενδυτών» για να καταλήξει: «Νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε καλύτερα την τουριστική πολιτική». Ωστόσο, ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε ιδιαίτερα απογοητευμένος. Οχι, φυσικά, επειδή ξεπουλιέται η τουριστική υποδομή του ΕΟΤ. Ούτε επειδή διαφώνησε με την πολιτική της κυβέρνησης. Αλλά -όπως είπε- επειδή δεν υπάρχει ...«ξεκάθαρη στρατηγική» η οποία θα μεταβάλει τον τουρισμό σε «καίριο συντελεστή εθνικού πλούτου».

Βέβαια, το γιατί τους ...χωρίζει η συμφωνία τους, είναι κάτι που μπορεί να αναζητηθεί στην πολιτική παραπλάνησης και δημαγωγίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το βέβαιο είναι, όμως, ότι σε συνθήκες σκληρής επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων της Ελλάδας και της Ευρώπης, το χτύπημα μισθών και παροχών, η αυξανόμενη ανεργία, κλπ., κλπ., μόνο τον τουρισμό δεν ευνοεί. Οπως, επίσης, και ο επικείμενος πόλεμος των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, για τον οποίο είναι γνωστές οι συμπλέουσες θέσεις, τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ.

Τα παράπλευρα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΣΤΕ ΝΑ μην ανησυχούμε για τις οικονομικές επιπτώσεις του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ, μας καλεί ο πρωθυπουργός! Το ότι ανησυχούμε, πάντως - ούτως ή άλλως και ανεξαρτήτως των διεθνών εξελίξεων - το έχει, άραγε, κατανοήσει;

Ισως, πρέπει να του θυμίσουμε, άλλωστε, ότι η κατάσταση ενός μεγάλου μέρους των μισθωτών δεν έχει και πολλά περιθώρια μεγαλύτερης χειροτέρευσης, διότι βρίσκεται στο όριο, όπως και να 'χει. Βέβαια, από τους «εκσυγχρονιστές», όλα να τα περιμένεις.

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, φέρεται να έχει πολλές πληροφορίες για λεπτομέρειες του πολέμου στο Ιράκ ο υπουργός Εξωτερικών και, μάλιστα, οι φήμες λένε ότι έκανε κοινωνούς των πληροφοριών αυτών χτες και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου...

Αραγε, πόσο ακόμη σκέπτεται να διαφημίζει τις υπερ-ατλαντικές σχέσεις του όπου σταθεί κι όπου βρεθεί; Τόσο περήφανος αισθάνεται πια γι' αυτήν του την ιδιότητα;

ΠΟΛΥΣ ΛΟΓΟΣ γίνεται, πάντως, για τις τιμές των καυσίμων και πόσο θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις κι όμως, ακόμα και γι' αυτές οι αρμόδιοι, μας καθησυχάζουν...

Αραγε, πώς ...μας εγγυάται για το τι θα γίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια αγορά που όχι μόνο δεν ελέγχει, όχι μόνο δεν μπορεί να παρέμβει, όχι μόνο δε διαθέτει ή δε θέλει να διαθέτει δημόσιους φορείς, που να παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά της κάνει κι όλα τα χατίρια;

Α, ΝΑΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ χτες και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, που ομολογουμένως δεν εξέπληξε κανέναν. Οι συμβουλές, γνωστές και συνήθεις: Περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις και παροχές στις επιχειρήσεις!

Φυσικά, όλ' αυτά συνοδεύονται από τα γνωστά ποσοστά ανάπτυξης και τις ανάλογες προβλέψεις για τις ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού, τα αναγκαία «αντιπληθωριστικά» αντεργατικά μέτρα, κλπ. Πάντως, είναι καλό, κάποιος μια φορά τον χρόνο, να τεκμηριώνει τη φτώχεια. Δε βρίσκετε;


Γρηγοριάδης Κώστας

Κρατική αυθαιρεσία και λαϊκή ετοιμότητα

Η αστυνομική αυθαιρεσία που εκδηλώθηκε σε βάρος του γραμματέα της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, Π. Σαββίδη, ο οποίος υποβλήθηκε σε προκλητικό εξονυχιστικό έλεγχο από αστυνομικούς, με πρόσχημα... υποψίες για σχέσεις του με άτομα που εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών, δε συνιστά σε καμία περίπτωση μεμονωμένο ή τυχαίο γεγονός. Εντάσσεται σε μια γενικότερη και κλιμακούμενη προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των κομμουνιστών και κατ' επέκταση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Πολύ δε περισσότερο που αποτελεί κρίκο σε μια αλυσίδα παρόμοιων περιστατικών. Αλλωστε και ο ίδιος ο Π. Σαββίδης το περασμένο καλοκαίρι είχε συλληφθεί επειδή έγραφε συνθήματα προπαγάνδισης του Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ενώ το ότι ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές ως στέλεχος του ΚΚΕ, όπως γνωστή είναι και η δράση του, αποκλείει κάθε περίπτωση να επρόκειτο για εκδήλωση υπερβάλλοντος ζήλου, χωρίς άλλες διαστάσεις ή στοχεύσεις.

Ο εντεινόμενος αυταρχισμός, που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως είτε με την πύκνωση εικόνων αστυνομοκρατίας στους δρόμους των αστικών κέντρων, είτε με την καταστολή λαϊκών αγώνων, είτε με τη διείσδυση ασφαλιτών σε κινητοποιήσεις έως και απλές εκδηλώσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, είτε με συλλήψεις και δίκες σε βάρος αγωνιστών του κινήματος, είναι αναμφισβήτητο πλέον γεγονός και όλα αυτά συνθέτουν ένα ασφυκτικό πλέγμα μέσα στο οποίο οι κρατούντες θέλουν να εγκλωβίσουν κάθε διάθεση αντίστασης. Ολα τα παραπάνω, άλλωστε, δεν είναι παρά εφαρμογή στην πράξη των «τρομονόμων» που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και που αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο πως στόχος τους είναι ο ίδιος ο λαός, τα κινήματά του, οι πρωτοπόρες δυνάμεις του.

Ο αυταρχισμός και η καταστολή, η περιστολή ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι τα παρελκόμενα μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής, τα όπλα της απέναντι στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, απέναντι στο αναπτυσσόμενο λαϊκό κίνημα και ενόψει ενός άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου αναμένεται μάλλον να ενταθούν.

Τώρα, βέβαια, αν κάποιοι πιστεύουν ότι με τέτοια κόλπα θα ανακόψουν τη δράση των κομμουνιστών, μάλλον χτύπησαν λάθος πόρτα. Το ζήτημα, ωστόσο, δεν αφορά μόνο τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αφορά τους πάντες και γι' αυτό η απάντηση πρέπει να δοθεί απ' όλους.

Απέναντι σε τέτοια κρούσματα απαιτείται η μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες μπορούν να προασπίζονται και να κατοχυρώνονται μέσα στους αγώνες, μέσα στην ανάπτυξη της πάλης του λαϊκού κινήματος. Η ασπίδα προστασίας γύρω τους θα είναι τόσο πιο ισχυρή όσο στο επίκεντρο αυτής της πάλης θα τίθεται στο σύνολό της η ακολουθούμενη πολιτική, ούσα η «μήτρα» που γεννά και διαιωνίζει τα μικρά και τα μεγάλα, που υπονομεύει το δικαίωμα του λαού να ζει με αξιοπρέπεια, να ζει σε ειρήνη, με πλήρη κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Να... ενημερώνεται καλύτερα

«Εκπρόσωπος της ΚΝΕ θα χαιρετίσει στο συνέδριο ΣΥΝ» είναι ο τίτλος του χτεσινού δημοσιεύματος της «Καθημερινής» για... το Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΝ κι όπως φαίνεται κι από το περιεχόμενο του ρεπορτάζ, προκαλεί μεγάλη εντύπωση στην εφημερίδα το ότι η ΚΝΕ παραβρίσκεται και χαιρετίζει στο συνέδριο! Χρειάζεται λοιπόν, να ενημερώσουμε την «Καθημερινή» ότι δεν είναι καθόλου η πρώτη φορά που παραβρίσκεται η ΚΝΕ σε Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΝ, όπως επίσης και οι εκπρόσωποι της Νεολαίας ΣΥΝ παραβρίσκονται σε Συνέδρια της ΚΝΕ. Για πληρέστερη μάλιστα ενημέρωση του συντάκτη της «Καθημερινής» ας σημειώσουμε και το γεγονός ότι οι πολιτικές νεολαίες έχουν πάρει αρκετές φορές κοινές πρωτοβουλίες και το κλίμα «έχθρας» που επικαλείται το εν λόγω ρεπορτάζ δεν υφίσταται. Αυτό που πραγματικά υπάρχει είναι η πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση όλων των οργανώσεων - κι όχι μόνο της ΚΝΕ και της Νεολαίας ΣΥΝ - μέσα στους φορείς και τα όργανα της νέας γενιάς. Κάτι το οποίο πιστεύουμε να το... επιτρέπει η «Καθημερινή» και οι συντάκτες της!!!

Θέμα ... επικοινωνίας

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αποφασίζουμε: Τροποποιούμε την υπ' αριθμό (ακολουθεί κάποιος αριθμός) απόφαση διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού του έργου επικοινωνιακής πολιτικής όσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση...».

Πρόκειται για απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και όπως θα κατάλαβε ο αναγνώστης η κυβέρνηση θα προσλάβει ...επικοινωνιολόγους για να διαφημίσουν τη φορολογική μεταρρύθμιση. Πρόκειται, φυσικά, για κινήσεις πανικού, γιατί κανείς σώφρων δεν πιστεύει ότι η αποστροφή των λαϊκών στρωμάτων προς την κυβερνητική πολιτική θα μπορεί να μεταστραφεί με τη βοήθεια ...επικοινωνιολόγων.

Υπάρχει, βέβαια, και το ερώτημα, τι θα διαφημίσουν οι επικοινωνιολόγοι; Οτι η κυβέρνηση μείωσε τον ανώτερο συντελεστή φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων από 45 σε 40%; (Για ένα εισόδημα 30 εκατ. δραχμών, η μείωση αυτή ισοδυναμεί με μείωση φόρου 1,5 εκατ. δρχ.). `Η ότι οι μεταβιβάσεις επιχειρήσεων φορολογούνται με συντελεστή 0,6%, ενώ ένας φουκαράς, αν αποκτήσει από κληρονομιά ένα διαμέρισμα, θα πληρώσει φόρο 20-25% της αξίας του διαμερίσματος;

Κι άλλη παραίτηση διπλωμάτη

Αλλος ένας Αμερικανός διπλωμάτης παραιτήθηκε, διαφωνώντας με την πολιτική της κυβέρνησης Μπους. «Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου, οι ΗΠΑ αρχίζουν να συσχετίζονται με την άδικη χρήση βίας. Η αδιαφορία του Προέδρου για τις απόψεις των άλλων κρατών, που πηγάζει από την αμέλειά του για τη δημόσια διπλωματία, γεννά έναν αντιαμερικανικό αγώνα». Αυτά και διάφορα άλλα παρόμοια γράφει ο διπλωμάτης Τζον Μπράουν, στην επιστολή του προς τον πολιτικό του προϊστάμενο, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, με την οποία του κάνει γνωστή την παραίτησή του. Ο Τζον Μπράουν υπηρετούσε στο αμερικανικό διπλωματικό σώμα από το 1981 και είχε διοριστεί πρόσφατα στο Ινστιτούτο Μελετών Διπλωματίας του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν.

Ανάλογα προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν και οι στενοί σύμμαχοι του Τζ. Μπους. Ο Τ. Μπλερ αντιμετωπίζει, ουσιαστικά, μια ενισχυόμενη συνεχώς «ανταρσία» μέσα στο ίδιο του το κόμμα, ενώ, μόλις προχτές, ο Αυστραλός πρωθυπουργός άκουσε έναν ανώτατο αξιωματούχο των αυστραλιανών υπηρεσιών πληροφοριών να χαρακτηρίζει δημόσια, ως ηλίθια, τη φιλοπόλεμη πολιτική της κυβέρνησής του.

Πολεμικές «διαπλοκές»

Ο Ντικ Τσέινι, πριν αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, στο πλάι του Τζ. Μπους, ήταν ο ισχυρός άνδρας της μεγάλης αμερικανικής εταιρίας Halliburton. H τελευταία είναι μία εκ των πέντε κολοσσών, οι οποίοι φαίνεται πως αναλαμβάνουν την «ανοικοδόμηση» του μεταπολεμικού Ιράκ. Ο Ντικ Τσέινι, επίσης, ήταν υψηλό στέλεχος και της εταιρίας Kellog - Brown & Root (KBR), θυγατρικής της Halliburton, στην οποία ανετέθη η ανέγερση των στρατοπέδων κράτησης μελών της Αλ Κάιντα, στην αμερικανική βάση Γκουαντανάμο της Κούβας, έναντι 33 εκατ. δολαρίων. Κι όχι μόνον αυτά. Η ΚΒR αναδείχτηκε στον πρώτο προμηθευτή παροχής υπηρεσιών επιμελητείας του αμερικανικού στρατού και η Halliburton έχει διπλασιάσει τις συναλλαγές της με το αμερικανικό δημόσιο, όπως και τις επίσημες εισφορές της προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Αμερικανού προέδρου...

Κι αν αναρωτιέστε, τι όφελος έχει απ' όλ' αυτά ο Ντικ Τσέινι, σας αναφέρουμε, ότι στη δήλωσή του, περί της γενικής οικονομικής κατάστασής του το 2001, δηλώνει πως έλαβε έως και ένα εκατομμύριο δολάρια από την Halliburton με τη μορφή της «αποζημίωσης σε δόσεις».

Τα προηγούμενα έφερε πρόσφατα στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» κι όπως καταλαβαίνει ο καθένας, τα σχόλια περιττεύουν.

Μια πρωτοφανής αναχαίτιση...

Κάποτε, όχι πολύ παλιά, πριν από 15-20 χρόνια, η οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας θεωρούνταν ένα σοβαρότατο ζήτημα. Σήμερα, καθώς ο διεθνής ιμπεριαλισμός επιχειρεί την οικοδόμηση του «μεταψυχροπολεμικού» κόσμου και την επιβολή της «νέας τάξης πραγμάτων», υποβαθμίζεται συνεχώς και περισσότερο η αξία του απαραβίαστου της εθνικής κυριαρχίας. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα και καθημερινά. Ενα τελευταίο, όμως, δεν έχει ξαναγίνει και γι' αυτό πρέπει να σημειωθεί: Προχτές δύο οπλισμένα πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ προχώρησαν σε αναχαίτιση ελληνικού στρατιωτικού αεροπλάνου, το οποίο πετούσε εντός του FIR Αθηνών, νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Τα αμερικανικά αεροπλάνα απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν», που πλέει με τη συνοδεία του στα διεθνή ύδατα και ο λόγος, που προέβαλαν οι Αμερικανοί, ήταν η προσέγγιση του ελληνικού αεροπλάνου στη ζώνη ελέγχου της αμερικανικής αρμάδας. Με άλλα λόγια, δηλαδή, η ζώνη ελέγχου της αρμάδας «υπερκαλύπτει» τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και, ουσιαστικά, τα καταργεί στην πράξη.

Μπορεί, άραγε, έστω και να φανταστεί ο οποιοσδήποτε, να συμβεί κάτι ανάλογο στα όρια των κυριαρχικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ;..

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα ... μέτρα!

«

Η σημερινή κατάσταση είναι τέτοια, ώστε δεν επιβάλλεται η λήψη εκτάκτων μέτρων», δήλωσε χτες, αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης. Γενικά, δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την ειλικρίνεια του υπουργού, για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, για το αν δηλαδή, από τη σκοπιά της κυβέρνησης, απαιτούνται ή όχι έκτακτα μέτρα στην προοπτική του επαπειλούμενου αιματοκυλίσματος στο Ιράκ, που σχεδιάζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Δε θέτουμε καν το ερώτημα αν χρειάζονται μέτρα, τι είδους μέτρα θα είναι αυτά και ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το ...μάρμαρο. Ομως, είναι πασίγνωστο ότι τη στιγμή που ο υπουργός διαβεβαίωνε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει ανάγκη λήψης μέτρων, συνάδελφοί του στη Βουλή «διέρρεαν» στους δημοσιογράφους ότι, μπορεί τα έκτακτα μέτρα να μην απαιτούνται σήμερα, αν χρειαστεί όμως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη ...ειδικών μέτρων. Τώρα ποια είναι η διαφορά των εκτάκτων από τα ειδικά μέτρα, μόνο οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν. Υπάρχουν, όμως, και άλλα ερωτήματα για την ειλικρίνεια και τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Πώς συμβιβάζεται ο υπουργός Οικονομίας να δηλώνει ότι δεν απαιτούνται έκτακτα μέτρα και από την άλλη παράγοντες του ίδιου υπουργείου να μιλούν για σενάρια επί σεναρίων και για το τι θα πράξει η κυβέρνηση στην περίπτωση που η κατάσταση χειροτερέψει;...

Το πιο σοβαρό, βέβαια, είναι άλλο: Η κυβέρνηση σήμερα μόνο υποθέσεις και εικασίες μπορεί να κάνει για το τι θα συμβεί στο Ιράκ, αν υπάρξει και πότε θα εκδηλωθεί η επέμβαση, πόσο χρόνο θα διαρκέσει, τι έκταση θα πάρει. Ακόμα κι αν οι χασάπηδες του Μπους ξεκαθαρίσουν την κατάσταση γρήγορα, κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί στη μετα-Σαντάμ εποχή, τι θα γίνει με το κουρδικό, πώς θα αντιδράσουν οι Ιρανοί ή οι Τούρκοι, ή πώς θα αντιδράσουν οι Γάλλοι, Γερμανοί, Ρώσοι, Κινέζοι κλπ. Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει ούτε ένας υπουργός της σημερινής κυβέρνησης, που να πιστεύει στα σοβαρά ότι η υπόθεση με το Ιράκ μπορεί να ξεκαθαρίσει μέσα σε ένα δεκαήμερο ή λίγες βδομάδες. Τα σχέδια επί χάρτου για ...ευνοϊκά σενάρια, που προβάλλουν προς τα έξω είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

Τα σημειώνουμε όλα αυτά, για να τονίσουμε το αυτονόητο. Οτι η κυβέρνηση και σενάρια επί σεναρίων επεξεργάζεται για το τι μέλλει γενέσθαι και σχέδια έκτακτης ανάγκης έχει επεξεργαστεί. Και από μια άποψη αυτό μπορεί να φαντάζει φυσιολογικό. Η διαφωνία μας, βέβαια, βρίσκεται στο τι είδους έκτακτα ή ...ειδικά μέτρα μπορεί να επεξεργάζεται η συγκεκριμένη κυβέρνηση με τους συγκεκριμένους πολιτικούς - ταξικούς προσανατολισμούς. Δε θα μπούμε στη διαδικασία των υποθέσεων ότι μπορεί να πάρει το α΄ ή β΄ μέτρο, όπως έκαναν ήδη άλλες εφημερίδες. Απλώς θα ανατρέξουμε στην ιστορική εμπειρία. Η οποία θέλει σε κρίσιμες περιόδους να οργιάζει η κερδοσκοπία, οι τιμές να απογειώνονται, οι προϋπολογισμοί να κλυδωνίζονται και οι κυβερνήσεις να εφαρμόζουν αντιπληθωριστικές πολιτικές σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Αυτά διδάσκει η ιστορία από την εποχή των ναπολεόντειων πολέμων ακόμη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ