Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν τον ρώτησαν...

Καθώς η τελευταία δημοσκόπηση της ισπανικής κοινής γνώμης, η οποία, μάλιστα, έγινε από κρατικό ινστιτούτο, έδινε ποσοστό 91% ενάντια στον πόλεμο και μόνο 5% υπέρ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, δήλωσε χτες βράδυ τα εξής, σε εκπομπή της ισπανικής τηλεόρασης: «Εγώ είμαι κατά του πολέμου. Ποτέ δε ρωτήθηκε η άποψή μου για τον πόλεμο αυτό»..!

Ναι, δε διαβάσατε λάθος. Ετσι, ακριβώς, τα είπε ο κ. Αθνάρ. Κι ας συμπεριλαμβάνεται και η Ισπανία στη «συμμαχία των προθύμων», για την οποία κοκορεύεται ο Τζ. Μπους. Κι ας έλεγε τα αντίθετα, μέχρι προχτές, επιχειρηματολογώντας για «την ανάγκη αφοπλισμού του Ιράκ, με τη χρήση ένοπλης βίας». Κι ας παρουσιάστηκε στο πλευρό του Τζ. Μπους και του Τ. Μπλερ στην πρόσφατη συνάντηση των Αζορών, απευθύνοντας μαζί τους το διαβόητο πολεμικό τελεσίγραφο προς τον πλανήτη ολόκληρο. Τώρα λέει, πως είναι αντίθετος στον πόλεμο...

Ολοφάνερο είναι, βέβαια, πού οφείλεται η «μεταστροφή» του Χ. Μ. Αθνάρ, όπως και ο προκλητικά υποκριτικός χαρακτήρας της τελευταίας.

ΥΓ: Να μας συγχωρεί ο κ. Σημίτης, αλλά -μετά την προαναφερόμενη εξέλιξη- χάνει την πρώτη θέση στο συνεχιζόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υποκρισίας και διγλωσσίας. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει πλέον ο κ. Αθνάρ και ο κ. Σημίτης «πέφτει» στη δεύτερη. Αν θέλει ο τελευταίος, να βγει τελικά πρωταθλητής, πρέπει να βάλει τα δυνατά του...

Η ευλογία

God bless America και στα ελληνικά: Ο θεός να ευλογεί την Αμερική. Είναι η φράση, με την οποία τελειώνει συνήθως ο Τζ. Μπους τα πολεμόχαρα διαγγέλματά του, προς τον αμερικανικό λαό. Το ίδιο σύνθημα αναγράφεται στα πανώ, κάποιων ολιγάριθμων διαδηλώσεων υποστήριξης της πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου, που έγιναν σε ορισμένες πόλεις. Επίσης, είναι το αγαπημένο σύνθημα της «Clear Channel Worldwide Inc.», της μεγαλύτερης ραδιοφωνικής εταιρίας των ΗΠΑ, που εδρεύει στο Τέξας, έχει στην ιδιοκτησία της 1.200 ραδιοφωνικούς σταθμούς και στις 50 αμερικανικές πολιτείες και, βέβαια, υποστηρίζει τον Τζ. Μπους.

Τα παραπάνω είναι ορισμένες μόνον εικόνες της σύγχρονης πραγματικότητας των ΗΠΑ. Εικόνες, που βλέπει κανείς με την πρώτη ματιά. Αν ψάξει λίγο περισσότερο, θα δει κι άλλα. Για παράδειγμα, ότι η προαναφερόμενη μεγάλη ραδιοφωνική εταιρία είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ομίλου, όπου κυριαρχούν ακόμη μεγαλύτερες αμερικανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Προφανώς, ξέρει ποιους ευλογεί ο θεός στην Αμερική...

Η αποκαλυπτική στάση του «μηχανισμού»

Μαζικά συμμετέχουν οι μαθητές των σχολείων της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το μέλλον και την αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική «νέα τάξη πραγμάτων». Το απέδειξαν και στις 21 Μάρτη συμμετέχοντας, μαζί με τους εργαζόμενους, στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, αλλά και χτες, ανταποκρινόμενοι μαζικά στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Χαλκίδας.

Κάποιοι, όμως, και συγκεκριμένα ο σχολικός μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος, μέσω της β/βάθμιας εκπαίδευσης και διευθυντών Γυμνασίων και Λυκείων προσπάθησαν, με εκφοβισμούς, με την απειλή της απουσίας (4ο Γυμνάσιο Χαλκίδας), ακόμη και της αποβολής (Γυμνάσιο Ν. Λαμψάκου), να αποτρέψουν τη συμμετοχή τους. Σε κάποια σχολεία τα κατάφεραν, σε πολλά, όμως, όχι.

Ωστόσο, η στάση αυτή του «μηχανισμού» είναι αποκαλυπτική, τόσο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης, όσο και ειδικά της συνενοχής της στο συντελούμενο έγκλημα. Οι μαθητές, όμως, επιμένουν και το εννοούν, όταν φωνάζουν διαδηλώνοντας: «Μόρφωση - Ειρήνη ζητούν οι μαθητές, να φύγουν οι βάσεις οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές».

Μια συζήτηση

Η παρακάτω τηλεοπτική συζήτηση ήταν για τον πόλεμο στο Ιράκ κι έγινε στην προχτεσινή, πρωινή ζώνη του «ΑΛΦΑ» με τον Γ. Οικονομέα. Συμμετείχαν ο Δ. Βερύκιος και ο Θ. Δρούγος. Και οι τρεις συμφώνησαν ότι η ελληνική κυβέρνηση παρέχει τα πάντα στους Αγγλο-Αμερικανούς για την επιτυχή (γι' αυτούς) έκβαση της αναμέτρησης. Ο δε Θ. Δρούγος είπε πως ο Ρ. Κλαρκ (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ) σε μια ειλικρινή εξομολόγηση παραδέχτηκε πως η επιχείρηση του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία θα ήταν πολύ δύσκολη, αν η Ελλάδα δεν παρείχε όσες διευκολύνσεις ζήτησαν τότε οι Αμερικανοί. Κι ενώ, αναφέρονταν διάφορα στοιχεία, περί των παρεχομένων σήμερα σημαντικών πολεμικών διευκολύνσεων, ο Γ. Οικονομέας ρωτά τον Δ. Βερύκιο: Δηλαδή, με όσα λέτε, πού κατατάσσετε την ελληνική κυβέρνηση; Δεν είναι κεντροαριστερή; Και η απάντηση του τελευταίου: «Οχι βέβαια. Θα έλεγα ότι είναι "κεντροδεξιονεοφιλελεύθερη". Κι όσον αφορά εκείνους τους λεγόμενους αριστερούς που κινούνται γύρω από τον κυβερνητικό άξονα, ε, αυτοί ας μην πω πού ανήκουν. Οχι, πάντως, στην Αριστερά».

Τα δικά μας σχόλια περιττεύουν.

Τα συνένοχα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ της οικονομίας, μας μίλησε πάλι χτες ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον πόλεμο, αποδεικνύοντας τη χείριστη των απόψεων που έχει για τον Ελληνα πολίτη. Θεωρεί, μήπως, ότι αυτό είναι που μας ενδιαφέρει τούτες τις μέρες;

Νομίζει ότι - όσο κι αν προσπαθούν οι κυβερνώντες να μας πείσουν επ' αυτού - νιώθουμε ασφαλείς, την ώρα που οι ΗΠΑ επεμβαίνουν οπουδήποτε θέλουν σ' αυτόν τον πλανήτη;

Και, τέλος πάντων, όσο κι αν αντέχει η οικονομία τους, εμείς δεν αντέχουμε να βλέπουμε τη χώρα να συμμετέχει σ' ένα έγκλημα και θα το διαπιστώσει και σήμερα αυτό ο Κ. Σημίτης, όπως και στις διαδηλώσεις που θα συνεχίσουν να γίνονται σε πείσμα των εκτιμήσεών του.

ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ, τελικά, θλιβερή φυσιογνωμία αυτός ο Χοσέ Αθνάρ, ο οποίος μας έκανε και δηλώσεις χτες για την ανάγκη «ανοικοδόμησης» (βλέπε «πίτα») υπό την εποπτεία του ΟΗΕ! Είναι, τελικά, πολύ εξευτελιστικό να είσαι «κολαούζος»....

Ας απολαύσει τώρα τις ...ντομάτες και τα αυγά, που του εκτοξεύουν στη χώρα του κι ίσως χρειαστεί σύντομα να θυμηθεί ότι ...στις παρέες που έμπλεξε δεν υπάρχουν «φιλαράκια», αλλά λύκοι.

Οσο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, συμμετέχει σε ημερίδες στο Παρίσι και κάνει συναντήσεις με τον Ζακ Σιράκ. Προφανώς, θέλει να μας πείσει ότι «γέρνει» προς τη φερόμενη ως «αντιπολεμική» πλευρά της «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας». Μόνο που τα «βρήκε» πολύ ωραία, με τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ εδώ στην Ελλάδα για το θέμα του πολέμου.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, η Ευρώπη - Φρούριο είχε την τιμητική της χτες στην άτυπη Σύνοδο των 15 υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης (και ενός Δημόσιας Τάξης, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη στην Ευρώπη που έχει τέτοιο υπουργείο) στη Βέροια. Οι «εχθροί - μετανάστες του Ιράκ» είναι προ των πυλών και σημαίνουν συναγερμό.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι σαφές ότι κάποιοι μάς θέλουν πολιορκημένους από κάποιους, που μόνον εχθροί μας δεν είναι...

Ελληνες δημοσιογράφοι!

Θα είναι και η ενημέρωση μια από τις «παράπλευρες απώλειες» της θηριωδίας των Αμερικανών στο Ιράκ; Τα πεπραγμένα της νεο-μακαρθικής λογοκρισίας καθιστούν το ερώτημα ρητορικό: «Να προσέχουν τι λένε αυτόν τον καιρό» (!) είχε προειδοποιήσει τα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, αμέσως μετά την 11η Σεπτέμβρη.

Λίγες μέρες αργότερα και ενώ η επιδρομή στο Αφγανιστάν βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, η προσαρμογή στην άνωθεν εντολή ήταν πλήρης: «Αποδεικνύεται ότι πολλοί από τους Αφγανούς προσεύχονται για μια ακόμη δόση από βομβαρδιστικά "Β-52", για να τους απελευθερώσουν από τους Ταλιμπάν, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξουν ή όχι θύματα» (!), έγραφαν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» στις 23 Νοέμβρη 2001...

***

Το «αυτό τον καιρό», που πρέπει «να προσέχουν τι λένε» τα ΜΜΕ, είναι προφανές ότι διαρκεί ακόμα. Ο βομβαρδισμός της ιρακινής τηλεόρασης, άλλωστε, είναι μια υπόμνηση, τόσο του βομβαρδισμού της γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης, το 1999, αλλά και του «Αλ Τζαζίρα», το 2001. Το ίδιο ισχύει και με το λογοκριτικό πογκρόμ που έχει επιβληθεί, τούτες τις μέρες, σε ΗΠΑ - Βρετανία.

Αυτή η νεο-μακαρθική συμπεριφορά εκ μέρους των ιμπεριαλιστών είναι ...εξαγώγιμο είδος, που αφορά άμεσα και τα 48 έθνη, που συμμετέχουν στο βρώμικο πόλεμο του Μπους. Ο βρώμικος πόλεμος πρέπει να μείνει στο σκοτάδι. Οι σφαγές το ίδιο. Οι λαοί πρέπει να μαθαίνουν όσο γίνεται λιγότερα από όσα συμβαίνουν στα πεδία των σφαγών. Ακόμα καλύτερα: Οι πληροφορίες και οι εικόνες πρέπει να φιλτράρονται από τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών.

***

Σε αυτή την επιχείρηση επιβολής «φίμωσης», οι Ελληνες δημοσιογράφοι δεν μπορεί παρά να έχουν την τιμητική τους. Αλλωστε, σχετικά νωρίς, ο Μίλερ έστειλε το δικό του μήνυμα προς τον Τύπο, λόγω του έντονου αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα: «Πιστεύω - είπε ο Μίλερ στις 9/10/2001 - ότι (...) αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί», από κοινού, δηλαδή, η αμερικανική πρεσβεία, με την ελληνική κυβέρνηση και τις διευθύνσεις των ΜΜΕ...

Βλέπετε, οι Ελληνες δημοσιογράφοι έχουν δώσει από πολύ νωρίς διαπιστευτήρια ευπρέπειας και ευσυνειδησίας. Οπως στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Και τότε βρέθηκαν στο στόχαστρο. Οπως κατάγγειλε συνάδελφος στο 8ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο, οι εργοδότες της πολλές φορές της ζήτησαν κατά τη διάρκεια του τότε βομβαρδισμού «να χαμηλώσει τους τόνους», κατόπιν «υποδείξεων» της ελληνικής κυβέρνησης, επειδή τα μεταδιδόμενα από το μέτωπο «ενοχλούσαν» την αμερικανική πρεσβεία. «Αυτό δεν ήταν λογοκρισία;», ρώτησε τότε η συνάδελφος, αλλά απάντηση δεν πήρε...

***

Το ίδιο έργο των πιέσεων, για «συμμόρφωση προς τας υποδείξεις», επαναλαμβάνεται. Οι εντολές είναι σαφείς: Σταματήστε να αποκαλείτε τον πόλεμο «παράνομο». Σταματήστε να μιλάτε απαξιωτικά για τον Μπους. Σταματήστε να μιλάτε για «εισβολείς» και να μιλάτε για «συμμάχους». Αυτές είναι μερικές από τις υποδείξεις των αφεντικών των ΜΜΕ προς τους δημοσιογράφους, τις τελευταίες μέρες. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να διευκολύνει (όχι την παραμονή), αλλά την ...αποχώρηση των Ελλήνων δημοσιογράφων από τη Βαγδάτη.

Φαίνεται ότι η αμερικάνικη πρεσβεία άρχισε πάλι να ενοχλείται. Φαίνεται ότι οι Ελληνες δημοσιογράφοι, η συντριπτική τους πλειοψηφία, τους μπήκαν πάλι στο μάτι. Και θα συνεχίσουν να μη συμμορφώνονται στις υποδείξεις!


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Το μέχρι σήμερα μήνυμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εννέα μέρες κλείνουν σήμερα από την έναρξη της εισβολής των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ. Και παρότι, πριν την εισβολή, σχεδόν οι πάντες έλεγαν ότι ο πόλεμος θα κρατήσει πέντε έως το πολύ δέκα μέρες, ο πόλεμος συνεχίζεται. Και όχι μόνον αυτό. Οι πάντες τώρα ομολογούν τις σοβαρότατες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις εισβολής. Οι πάντες ομολογούν τη σθεναρή και γενναία αντίσταση των Ιρακινών μαχητών και του λαού γενικότερα, παρά τη συντριπτική τεχνολογική υπεροχή και υπεροπλία των επιτιθεμένων. Ο Τζ. Μπους και ο Τ. Μπλερ επιχειρούν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους, για πολύ μεγαλύτερη διάρκεια του πολέμου, όπως και για πολύ μεγαλύτερες απώλειες, απ' όσες αρχικά προβλέπονταν.

Χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω είναι το γεγονός πως - σύμφωνα με όσα μετέδιδαν χτες δυτικά ΜΜΕ - ούτε καν το λιμάνι του Ουμ Κασρ δεν έχει ακόμη ολοκληρωτικά καταληφθεί από τις δυνάμεις εισβολής. Κι ας ήταν ο πρώτος πρώτος στόχος τους. Κι ας έλεγαν ότι θα το καταλάβουν σε λίγες ώρες, μέσα στην πρώτη κιόλας μέρα της επίθεσης.

Ισως κάποιοι πουν ότι βιαζόμαστε, αλλά νομίζουμε πως το σοβαρότερο μήνυμα, από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, παραπέμπει σε μια σειρά παλιά έως πολύ παλιά συνθήματα. Από το «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή...» μέχρι το «λαός ενωμένος ποτέ νικημένος».

Σαν να μην τρέχει τίποτε...

Την ώρα που η σφαγή αμάχων από τους Αμερικανούς και Βρετανούς ιμπεριαλιστές και τους πρόθυμους συμμάχους τους μαίνεται, οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης Ελλάδας και Μ. Βρετανίας εμφανίστηκαν, προχτές, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) «σαν να μην τρέχει τίποτα». Οι δύο υπουργοί μίλησαν για τις «δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Ελλάδας - Μ. Βρετανίας στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων», που ήταν και το θέμα της εκδήλωσης. Ουσιαστικά, για το πώς θα εξάγουν οι βρετανικές επιχειρήσεις προϊόντα και υπηρεσίες, για τη συγκεκριμένη τουλάχιστον περίοδο στην Ελλάδα. Για την «ταμπακέρα» λέξη δε βρήκαν να πουν. Και τι να πει κανείς όταν έχει τα χέρια βουτηγμένα στο αίμα των αθώων θυμάτων ενός άδικου και βάρβαρου πολέμου; Μόνον όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ημερίδας, ο Α. Τσοχατζόπουλος αρκέστηκε να δηλώσει, κατά τη γνωστή ανατριχιαστικά υποκριτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης: «Ολοι καταδικάζουμε τον πόλεμο». «Ξέχασε» να συμπληρώσει κάτι σαν «μερικοί από μας, βεβαίως, τον στηρίζουμε με όποιον τρόπο μάς ζητήθηκε...».

Ο πόλεμος και η ΝΕΤ

Είναι κρίμα. Είναι κρίμα, πρώτα και κύρια, για την αξιοσημείωτη δουλειά και προσφορά των εργαζομένων στο κανάλι. Για την κρατική ΝΕΤ μιλάμε και την προσπάθεια, που κάνει τελευταία, να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες ενημέρωσης των Ελλήνων, λόγω του πολέμου. Και δε λέμε, η συνεχής ροή ειδήσεων, ολόκληρο ουσιαστικά το 24ωρο, η αποστολή αρκετών ανταποκριτών στη Βαγδάτη και σε διάφορα άλλα νευραλγικά σημεία και πρωτεύουσες, κλπ., κλπ., αποτελούν αξιοσημείωτες πλευρές αυτής της προσπάθειας. Ολ' αυτά, όμως, σκιάζονται απ' το γεγονός, πως πολλές εκπομπές αντιμετωπίζουν συνήθως επιδερμικά μια σειρά σοβαρές πλευρές του πολέμου. Δεν αναζητούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, που απασχολούν τους Ελληνες εργαζόμενους και τη νεολαία και, γενικότερα, στέκονται στα πλαίσια της κυβερνητικής οπτικής, για τον πόλεμο και όλα όσα έχουν σχέση μ' αυτόν. Προφανώς, στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και το γεγονός της πολύ αραιής πρόσκλησης εκπροσώπων του ΚΚΕ, αλλά και του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος γενικότερα, στις διάφορες εκπομπές.

Χρειάζεται να θυμίσουμε, άραγε, στους ιθύνοντες της ΝΕΤ και της ΕΡΤ, ότι κρατική τηλεόραση δε σημαίνει κυβερνητική; Δε νομίζουμε. Το γνωρίζουν πολύ καλά, τόσο αυτοί, όσο και οι κυβερνώντες.

ΥΓ: Μαθαίνουμε ότι η ΝΕΤ έσπευσε να ανταποκριθεί στη χτεσινή «έκκληση» του υπουργού Τύπου και «αποσύρθηκε» από τη Βαγδάτη. Αν έτσι είναι, δυο φορές κρίμα...

«Ο Σαντάμ εκτελεί τα αγόρια μας». Αυτός ήταν ο χτεσινός -γκεμπελίστικης έμπνευσης - πρωτοσέλιδος και πηχυαίος τίτλος της βρετανικής εφημερίδας «Δε Σαν», ιδιοκτησίας του Ρ. Μέρντοχ, γνωστού Αμερικανο-αυστραλού μεγιστάνα των ΜΜΕ και θερμού υποστηρικτή της πολεμόχαρης πολιτικής των Μπους και Μπλερ.

Κάπως έτσι θέλει να καταντήσει και τα ελληνικά ΜΜΕ, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα μας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αύριο στη Σούδα...

Κάθε βόμβα, κάθε πύραυλος που αυτό το λεπτό, αυτή την ώρα, την προηγούμενη ώρα, τις επόμενες ώρες και μέρες, χτυπάει το λαό του Ιράκ στη Βαγδάτη, στη Βασόρα, στη Μοσούλη, σε κάθε πόλη και χωριό της πολύπαθης αυτής χώρας, προκαλεί μια έκρηξη και στη δική μας συνείδηση. Γιατί πολλές από αυτές τις βόμβες και τους πυραύλους πέρασαν από τη βάση της Σούδας, φορτώθηκαν στα αεροπλανοφόρα που ελλιμενίστηκαν εκεί και επίσης πολλά από αυτά τα αεροπλάνα που σπέρνουν το θάνατο ανεφοδιάζονται εναέρια σε καύσιμα από τα ιπτάμενα τάνκερ που απογειώνονται από τη Σούδα. Η Σούδα είναι η μεγάλη γέφυρα που συνδέει τη Μεσόγειο με το Ιράκ, την οποία διαβαίνουν οι σφαγείς του ιρακινού λαού.

Οσο το συνειδητοποιούμε αυτό το γεγονός, της ελληνικής εμπλοκής στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών, η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζουν. Ηρθε η ώρα τα συναισθήματα αυτά να γίνουν δύναμη, μαζική δράση και αγώνας για να κλείσει η βάση της Σούδας. Να κλείσει αυτό το ορμητήριο του θανάτου και να καταγγείλουμε την ελληνική κυβέρνηση που έχει βάλει την Ελλάδα σε αυτό το βρώμικο πόλεμο. Ετσι λοιπόν αύριο, με πρωτοβουλία των κομμουνιστών της Κρήτης, γίνεται η μεγάλη σύναξη των δυνάμεων της ειρήνης, του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Θα είμαστε όλοι εκεί. Στις 11 το πρωί στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων απ' όπου ξεκινάει το μεγάλο συλλαλητήριο που θα καταλήξει στη βάση. Εκεί δίνουμε δυναμικό αγωνιστικό «παρών» στη συγκρότηση του αντίπαλου δέους απέναντι στην ιμπεριαλιστική λαίλαπα.

Είναι η δική μας δύναμη που μπορεί να γκρεμίσει τις ιμπεριαλιστικές γέφυρες στις οποίες βάζει πλάτη η κυβέρνηση, με το ψέμα, την υποκρισία της και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού. Ομως ο λαός απαντάει με τον αγώνα του. Αποκαλύπτει τους συνένοχους της σφαγής και απαιτεί να κλείσει η βάση της Σούδας και να σταματήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση στο πολεμικό τέρας του ιμπεριαλισμού. Με τον τρόπο αυτό αποτινάσσει από πάνω του το στίγμα της συνενοχής που προσπαθεί να του βάλει η κυβέρνηση Σημίτη προκειμένου να αμβλύνει τις δικές της ευθύνες. Ενοχη είναι η κυβέρνηση Σημίτη και όσοι συντάσσονται με τους ιμπεριαλιστές. Η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα - στο εσωτερικό της χώρας, στα όργανα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ - αναπαράγει την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα και προσπαθεί να καλλιεργήσει στο λαό το αναπόφευκτο της υποτέλειας στους Αμερικάνους και κατά συνέπεια της πολεμικής εμπλοκής της χώρας.

Ωστόσο, ο ελληνικός λαός επιμένει αντιιμπεριαλιστικά, δυναμώνει τον αγώνα του για την απεμπλοκή από τον πόλεμο και για να κλείσει η βάση της Σούδας. Αύριο στην Κρήτη η αγανάκτηση θα γίνει δράση και υπόσχεση ότι το ορμητήριο θανάτου θα γίνει γέφυρα λαϊκής αντίστασης και ανυπακοής στον ιμπεριαλισμό.

Μέχρι τα μπούνια

- Μετέχουμε στον πόλεμο,

στου ολέθρου τα πλάνα;

- Απάντηση σας δίνουνε

των γκάνγκστερ

τα αεροπλάνα,

αυτά που απ' τη χώρα μας

περνάνε κατά σμήνη

για να σκορπίσουν

στο Ιράκ

φωτιά, χαμό κι οδύνη.

Και αν τυχόν

παρ' όλα αυτά

σας μένει αμφιβολία

δείτε που η Σούδα γέμισε

από θανάτου πλοία.

Μέσα στον πόλεμο λοιπόν

είμαστε ως τα μπούνια

και μην ακούτε τους ταγούς

τους ψεύτες

απ' την κούνια!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ