Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Σύγκρουση συμφερόντων»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Ντικ Τσένεϊ, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν προηγούμενα πρόεδρος της «Χαλιμπάρτον», της επιχείρησης που - εκτός πολλών άλλων - πήρε και το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ της μετα-Σαντάμ εποχής. Η γυναίκα του ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της «Λόκχιντ», της επιχείρησης που πήρε μαζί με τη «Νόρθροπ» (εκτός πολλών άλλων) το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πρόγραμμα εφοδιασμού του Αμερικανικού Πενταγώνου (250 δισ. δολάρια για 6.000 υπερσύγχρονα αεροπλάνα). Το συμβόλαιο υπογράφτηκε από τον υπουργό Αεροπορίας, Τζέιμς Ροτς. Πριν γίνει υπουργός ήταν ανώτατο σκέλος της «Νόρθροπ», για 17 χρόνια. Στέλεχος της «Νόρθροπ» ήταν και ο Γκόρντον Ινγκλαντ, σήμερα υπουργός Ναυτικών, ενώ ο Νόρμαν Μινέτα, σήμερα υπουργός Μεταφορών, ήταν προηγούμενα στέλεχος της «Λόκχιντ».

Αυτά τα λίγα - από τα πολύ περισσότερα που υπάρχουν - για να μη νομίζετε πως ο Ρίτσαρντ Περλ είναι η μοναδική περίπτωση «σύγκρουσης συμφερόντων», στο πλαίσιο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Εύλογη απορία

Κατά τον ανταποκριτή της ΝΕΤ, Τ. Τέλλογλου, η ανεύρεση στο Ιράκ, από τις δυνάμεις εισβολής, στολών και μασκών χημικού και μικροβιολογικού πολέμου, σε χώρους που εγκατέλειψαν τα ιρακινά στρατεύματα, συνεπάγεται ότι το καθεστώς του Σ. Χουσεΐν συμπεριλαμβάνει στα σχέδιά του και το ενδεχόμενο της χρήσης τέτοιων όπλων. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν ισχύει το ίδιο ακριβώς επιχείρημα και για τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις, αφού αποδεδειγμένα διαθέτουν τέτοιους στολές κι, όπως πολλές φορές έχουμε δει στις τηλεοράσεις, τις φορούν κιόλας.

Ισως, το ερώτημα αυτό δεν απασχόλησε τον ανταποκριτή της ΝΕΤ. `Η, μήπως, αναρωτήθηκε, αλλά έδωσε και την απάντηση, βάσει της λογικής του Τζ. Μπους, περί «καλών» και «κακών»..;

Απολύσεις για περισσότερα κέρδη

H πολυεθνική εταιρία πετρελαιοειδών «Σελ» (μια από τις πρώην 7 και νυν 5 «αδελφές» του κλάδου) επιβεβαιώνει με την πρακτική της, ότι όσο πιο πολλά κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο, τόσο εντείνει την εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας για την ισχυροποίηση και μεγιστοποίηση των μονοπωλιακών κερδών.

Αδιάψευστος μάρτυρας, η πρόσφατη είδηση της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζούρναλ Γιούροπ», που φιλοξενήθηκε στη «Ναυτεμπορική» και έχει ως εξής: «Στα βασικά τμήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της στρέφεται τώρα η Royal Dutch/Shell, ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει να μειώσει το κόστος κατά 15% έως 20% και να περικόψει 2.500 θέσεις εργασίας παγκοσμίως την προσεχή τετραετία. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Shell, η μείωση του κόστους σε συνδυασμό με επενδύσεις ύψους 8 έως 9 δισ. δολαρίων ετησίως στα τμήματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ενέργειας, θα βοηθήσουν την εταιρεία να παρουσιάσει ποσοστό αύξησης κερδών 6% έως 8% ετησίως μέχρι το 2006. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα παραπάνω σχέδια της εταιρείας, η οποία υποσχέθηκε μείωση κόστους μεταξύ 500 και 800 εκατ. δολαρίων μέχρι το 2006, αντανακλούν τη γενικότερη στρατηγική της Shell που παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο και είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις τους».

Με απλά λόγια, οι διοικούντες τη «Shell» προσδοκούν - όπως οι ίδιοι ομολογούν - ότι θα αυξήσουν τα κέρδη τους κατά 150 έως 250 δισ. δραχμές, με τη μείωση των δαπανών μισθοδοσίας, που θα προκύψει από την απόλυση 2.500 εργαζομένων. Τόσο κυνικά.

Αμερικανικές προβλέψεις

«Η μεταπολεμική περίοδος στο Ιράκ θα απαιτήσει μια μόνιμη παρουσία 65.000 - 80.000 πεζοναυτών για χρόνο που δε θα είναι θέμα μηνών, αλλά τουλάχιστον 5 χρόνων...

Οσο περισσότερο διαρκεί η κατάληψη από τον αμερικανικό στρατό, τόσο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος οι Ιρακινοί να αντισταθούν για να επισπεύσουν την αποχώρησή τους. Ο αντίκτυπος των παλαιστινίων καμικάζι στο Ισραήλ είναι μεγάλος και τέτοια μορφή αντίστασης πρέπει να αναμένουν τα αμερικανικά στρατεύματα...

... Το περιβάλλον θα είναι επικίνδυνα ασταθές, ο τοπικός πληθυσμός θα προβάλλει παθητική αντίσταση και οι κουρδικές ομάδες θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν την επιρροή τους με τη βία...

Είναι αμφισβητήσιμο αν ο ιρακινός πληθυσμός θα χαιρέτιζε τους ηγέτες διαφόρων εξόριστων ομάδων μετά από ήττα του Σαντάμ...».

Οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις ανήκουν στη Σχολή Πολέμου των ΗΠΑ. Περιέχονται σε απόρρητη έκθεσή της, σχετικά με τη μετά Σαντάμ εποχή, προς την ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου, η οποία δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Village Voice». Με άλλα λόγια, δηλαδή, η έκθεση προβλέπει, ότι όσο θα υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ, θα συνεχίζεται και ο πόλεμος, με τον έναν ή άλλο τρόπο.

Ιμπερια-ληστές

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ακούραστα επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν ειδικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την ιμπεριαλιστική εισβολή και τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε - και ακόμα καλύτερα οι κυβερνώντες - μερικές αλήθειες, εντελώς κοινότοπες: Το οικονομικό κόστος συμμετοχής της χώρας μας στις επιχειρήσεις στήριξης του μακελειού είναι σημαντικό. Οι υψηλές τιμές στο πετρέλαιο σηματοδοτούν συνεχείς ανατιμήσεις, γκρεμίζοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Τα πρόσθετα προβλήματα σε τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, είναι ήδη εμφανή. Παρά ταύτα, αρμόδιοι και αναρμόδιοι συνεχίζουν το τροπάρι τους περί της μη αναγκαιότητας λήψης μέτρων.

Και καλά όσα λέμε εμείς. Καλά τα όσα δηλώνουν οι γνωρίζοντες, για συνέπειες και επιπτώσεις. Προς τι η εμμονή της κυβέρνησης; Ο κυριότερος λόγος για μια τέτοια στάση - πέρα του ότι όταν και αν κρίνουν πως απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, θα επιχειρήσουν να τα πάρουν - φαίνεται πως είναι η πεποίθησή της ότι οι συνολικότεροι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής υλοποιούνται κανονικά και βάση των χρονοδιαγραμμάτων. Μάλιστα, εξαιτίας ακριβώς του πολέμου στο Ιράκ, πιστεύουν ότι οι αντιλαϊκές τους επιλογές μπορούν να «περνούν» ευκολότερα. Οι στόχοι, θεωρούν ότι προωθούνται πιο απρόσκοπτα, μια και ο θιγόμενος από τις συγκεκριμένες επιλογές, ο λαός δηλαδή, αυτές τις μέρες δίνει όλες τους τις δυνάμεις στη μαζική διαδήλωση και την καταγγελία των ιμπεριαλιστικών θηριωδιών.

Στο διάστημα που οι εργαζόμενοι της χώρας μας, και όχι μόνο, έχουν ξεχυθεί στους δρόμους διατρανώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους στο ματοκύλισμα του ιρακινού λαού από τους ιμπεριαλιστές, η κυβέρνηση δε χάνει λεπτό να αρνείται την ικανοποίηση κάθε λαϊκού αιτήματος, προβάλλοντας, μάλιστα, και ως πρόσχημα τον πόλεμο και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις. Κι αυτό δεν είναι τίποτα. Πριν λίγες μέρες, στην περιβόητη εαρινή σύνοδο της ΕΕ, με εισήγηση της κυβέρνησης Σημίτη, υιοθετήθηκαν οι νέες «ρουκέτες» με τις οποίες η μονοπωλιακή ολιγαρχία θα κλιμακώσει την επίθεσή της στα λαϊκά στρώματα. Και τι δεν αποφάσισαν: Μείωση μισθών, ώστε να... αντανακλούν καλύτερα την παραγωγικότητα. Νέες μεταρρυθμίσεις για «βιώσιμα συνταξιοδοτικά προγράμματα». Κατάργηση των περιορισμών στις μαζικές απολύσεις. Παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Με δυο λόγια, μέτρα και πολιτικές που θα ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο τα δυτικοευρωπαϊκά μονοπώλια, οι εκπρόσωποι των οποίων πέρα από την εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας, τώρα αξιώνουν την «άμεση ένταση των πολιτικών» που θα τους ενισχύσει στον ανταγωνισμό τους με το άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο, τις ΗΠΑ.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής. Ιμπεριαλισμός δεν είναι μόνο ο πόλεμος. Ούτε μόνο τα μονοπώλια. Ιμπεριαλισμός είναι και πόλεμος και μονοπώλια μαζί! Και από αυτή την άποψη οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι αγρότες, τα μικρομεσαία στρώματα, οι νέοι και νέες, μέσα από την κλιμάκωση των αντιπολεμικών τους κινητοποιήσεων συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι στις σύγχρονες κοινωνίες του κεφαλαίου στόχος και θύμα του ιμπεριαλισμού και των αναμετρήσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, είναι πάντα οι λαοί.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

«Θανάση κάτσε φρόνιμα... »

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ είναι άδικος, παράνομος και παράλογος, λένε οι κυβερνώντες, αλλά γίνονται συνένοχοι στο συντελούμενο από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία βάρβαρο έγκλημα και βάφουν τα χέρια τους με αίμα, παρέχοντας όλα όσα τους ζήτησαν οι εισβολείς. Πρέπει να εφαρμόσουμε τις διμερείς συμβάσεις και συμφωνίες λένε, επιχειρώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και συμπληρώνουν: Τι να κάνουμε, είμαστε μια μικρή χώρα. Πρέπει να φροντίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και, πρωτίστως, την άμυνα της χώρας. Δεν πρέπει να γίνουμε μέρος του προβλήματος.

Λες και με την πολιτική τους, δε γίνεται η Ελλάδα μέρος του προβλήματος, αφού, παρέχει γη, θάλασσα και αέρα στους εισβολείς κι έχει μετατρέψει τη Σούδα και άλλες βάσεις σε ορμητήρια του πολέμου και του θανάτου. Οσο για το επιχείρημα της μικρής και αδύνατης Ελλάδας είναι τόσο βαθιά λαθεμένο, όσο και παλιό. «Θανάση κάτσε φρόνιμα, να γίνεις νοικοκύρης» λέει η γνωστή παλιά ρήση κι αν ο κάθε Θανάσης έκανε αυτό, τότε θα βρισκόμασταν ακόμη υπό τουρκικό ζυγό. Δε θα υπήρχαν νεοελληνικό κράτος και νέα ελληνική ιστορία. Τα ίδια έλεγαν αργότερα, όσοι υποστήριζαν την αμαχητί υποταγή και προσαρμογή στις απαιτήσεις του φασιστικού άξονα. Τα ίδια έλεγε και η θεωρία της «Ψωροκώσταινας» κλπ., κλπ.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τι έλεγαν πριν 12 χρόνια...

Γρηγοριάδης Κώστας

Υποτίθεται, πως η ύπαρξη του διπολισμού (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΣΣΔ - Σύμφωνο Βαρσοβίας) ήταν η βαθύτερη αιτία όλων των κακών της εποχής του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου. Ετσι έλεγαν οι κάθε λογής απολογητές του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Οταν έγινε η ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ευρώπης και, ιδιαίτερα, όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, όσοι ισχυρίζονταν τα προηγούμενα και πανηγύριζαν για τη νίκη του «αιώνιου καπιταλισμού» και την επικράτηση του μονοπολισμού, υπόσχονταν στους λαούς ολόκληρου του πλανήτη διαρκή ειρήνη και ευημερία, συνεχή και απρόσκοπτη ανάπτυξη, κλπ., κλπ. Το τι πραγματικά έγινε, τα τελευταία 12 -13 χρόνια, το γνωρίζουν όλοι και, τουλάχιστον, οι περισσότεροι φοβούνται -βάσιμα και δικαιολογημένα- ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας ακόμη.

Τώρα, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αρκετοί εκ των προηγουμένων και, κυρίως, οι Ευρωπαίοι, καταριούνται την ύπαρξη του μονοπολισμού (κυριαρχία των ΗΠΑ) και αναζητούν τη διέξοδο στη διαμόρφωση -όπως λένε- ενός νέου διπολισμού (ΗΠΑ, ΕΕ) ή κι ενός πολυπολισμού (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, κλπ.). «Ξεχνούν», όμως, τα όσα έλεγαν τις προηγούμενες δεκαετίες. «Ξεχνούν» να εξηγήσουν, πότε και γιατί είχαν δίκιο, τότε ή τώρα;

... τι λένε σήμερα...

Οι προαναφερόμενες, βέβαια, αναλύσεις και επιχειρήματα είναι λίγο πολύ επιδερμικά και, σήμερα, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και λαοί συνειδητοποιούν το γεγονός αυτό. Σήμερα, πάρα πολλοί παραδέχονται και, μάλιστα, διαφορετικών έως και αντίθετων πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων, ότι η ύπαρξη της ΕΣΣΔ και του σοσιαλιστικού στρατοπέδου γενικότερα ήταν ένας σοβαρότατος παράγοντας υπεράσπισης και διατήρησης της παγκόσμιας ειρήνης, υπεράσπισης και διεύρυνσης των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε όλο τον κόσμο.

Ολ' αυτά, όμως, δεν οφείλονταν, γενικώς και αορίστως, στην ύπαρξη του τότε διπολισμού, αλλά στον ταξικό χαρακτήρα των σοσιαλιστικών καθεστώτων και στην αντίστοιχη πολιτική τους. Ακόμη κι αν γίνει σήμερα δυνατή - πολλοί αμφιβάλλουν και όχι αβάσιμα - η διαμόρφωση ενός διπολισμού (ΗΠΑ, ΕΕ ή ΗΠΑ και μια συμμαχία άλλων καπιταλιστικών χωρών), ο τελευταίος θα είναι ποιοτικά διαφορετικός από την πριν το 1990 παγκόσμια κατάσταση. Πάντως, σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα έχουμε δύο μεγάλους και σχετικά ισοδύναμους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς, που θα αντιπαλεύουν μεταξύ τους, για τα συμφέροντα των αντίστοιχων αρχουσών τάξεων, ενώ θα φορτώνουν τις συνέπειες του μεταξύ τους ανταγωνισμού και τα βάρη της κρίσης τους, στις πλάτες των λαών.

... και τα ψευτοδιλήμματα

Μπαίνει, βέβαια, το ερώτημα και, μάλιστα, πολλές φορές ως δίλημμα: Τι συμφέρει σήμερα τους εργαζόμενους και τους λαούς, ο μονοπολισμός ή ο διπολισμός και, επομένως, με ποιους πρέπει να συμπαραταχτούν τα λαϊκά κινήματα; Αλίμονο στους εργαζόμενους και στους λαούς, αν παγιδευτούν στις συμπληγάδες του ψευτοδιλήμματος αυτού. Αλίμονό τους, αν γίνουν δεκανίκια στον έναν - έστω και τον αδύνατο - ιμπεριαλιστικό πόλο, ενάντια στον άλλο. Κανένας ιμπεριαλισμός, είτε μονοπολικός, είτε διπολικός ή πολυπολικός, δε συμφέρει τους εργαζόμενους και τους λαούς. Καμιά ικανοποίηση των λαϊκών συμφερόντων δεν μπορεί να προσφέρει το σύγχρονο, διεθνές καπιταλιστικό σύστημα, είτε με τη μια, είτε με την άλλη μορφή του, είτε κυβερνούν οι λεγόμενοι συντηρητικοί, είτε οι κάθε λογής σοσιαλδημοκράτες. Πόλεμοι, κρίσεις, εντεινόμενη εκμετάλλευση, αυξανόμενη κοινωνική αδικία, πολύμορφη σήψη και διαφθορά, κλπ., κλπ., είναι και θα είναι η μόνη προσφορά του. Η δικαίωση των λαϊκών ελπίδων και ονείρων βρίσκεται στο δρόμο του ασυμβίβαστου αγώνα και της ταξικής πάλης, της ανατροπής του σημερινού εκμεταλλευτικού και άδικου συστήματος και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Κι όχι μόνον αυτό. Μόνο στα πλαίσια του προαναφερόμενου προσανατολισμού της πάλης, μπορούν (και πρέπει) τα εργατικά και λαϊκά κινήματα να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τις οξυνόμενες συνεχώς αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τις κατακτήσεις τους και την ειρήνη.

Η... αντιπολεμική «Κόκα - Κόλα»

Ολοι γνωρίζουν τη μεγάλη αμερικανική πολυεθνική, που ονομάζεται «Κόκα - Κόλα». Οπως γνωρίζουν και το κόκκινο κουτάκι της, σήμα κατατεθέν της εταιρίας. Φαίνεται, όμως, πως ο πόλεμος συμπαρασύρει τα πάντα, ακόμη και... το κουτάκι της «Κόκα - Κόλα». Το παράρτημα Βελγίου της τελευταίας έδωσε ήδη εντολή και το διαβόητο κουτάκι τροποποιείται ριζικά. Από δω και πέρα, θα γράφει απ' έξω τις λέξεις: «Αγάπη, Ελπίδα, Ειρήνη». Προσφορά στον αντιπολεμικό αγώνα των λαών, ίσως πείτε. Σιγά... Χυδαία εκμετάλλευση των αντιπολεμικών λαϊκών αισθημάτων και προσπάθεια αποφυγής των συνεχώς εντεινομένων αντιαμερικανικών διαθέσεων, που εκφράζονται ποικιλότροπα, ακόμη και με μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνεπής αντιιμπεριαλιστική πάλη

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του Ιράκ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ταυτόχρονα στη χώρα μας και διεθνώς αφυπνίζονται μαζικά συνειδήσεις, αναδεικνύοντας ότι οι λαοί είναι η μόνη υπερδύναμη που μπορεί να βάλει φρένο στη βαρβαρότητα. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, βαδίζει σε αντίθετη κατεύθυνση με το γενικό αντιπολεμικό αίσθημα του λαού και της νεολαίας της χώρας μας, καθώς δίνει στους ιμπεριαλιστές κάθε λογής διευκολύνσεις για τη διάπραξη των εγκλημάτων τους. Βέβαια, η παλλαϊκή οργή και αγανάκτηση υποχρεώνει τους κυβερνώντες και πολλούς από αυτούς που στηρίζουν όλη την επιχειρηματολογία των πολεμοκάπηλων, να βάζουν τη μάσκα του φιλειρηνιστή. Τέτοιες προσπάθειες βλέπουμε καθημερινά και από υπουργούς της κυβέρνησης, που εμφανίζονται υπέρμαχοι του «τερματισμού της παρανομίας του πολέμου», της «δυναμικής παρέμβασης της ΕΕ» και των «λεπτών διπλωματικών χειρισμών της χώρας», όπως και της «ικανοποίησης των εθνικών συμφερόντων».

Τέτοιες αντιλήψεις και ιδεολογήματα, με στόχο τη χειραγώγηση του αντιπολεμικού κινήματος, είναι υπαρκτά όλο αυτό το διάστημα από την έναρξη της επέμβασης στο Ιράκ και μέσα στις τάξεις πολλών διαδηλωτών. Το ότι χιλιάδες κόσμου άφησαν το καναπέ τους, ότι νέοι άνθρωποι, μαθητές και φοιτητές, μαζικά πύκνωσαν τις γραμμές του αντιπολεμικού κινήματος, αναμφισβήτητα είναι πολύ θετικό γεγονός αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον. Απαιτείται όμως περισσότερο βάθεμα στη σκέψη και κυρίως ξεκαθάρισμα του ίδιου του προσανατολισμού του κινήματος. Οι λαϊκές δυνάμεις δεν έχουν τίποτε θετικό να περιμένουν από αντιλήψεις που τους καλούν να συστρατευτούν με το γαλλογερμανικό άξονα, με την ΕΕ της «κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας».

Αυτό επίσης που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός, ότι δεν αρκεί απλά και μόνον η έκφραση των γενικών φιλειρηνικών αισθημάτων. Σήμερα πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι τα αιτήματα που μπορεί πραγματικά και πρακτικά να βάλουν εμπόδιο στο μακελειό είναι το «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο», «Να σταματήσει κάθε εμπλοκή και συμμετοχή», «Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις». Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή μίλησε καθαρά στον ελληνικό λαό. Πρωτοστάτησε με την πολύμορφη δράση των στελεχών και μελών του, ώστε ο αντιπολεμικός αγώνας να αποκτήσει αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Να δυναμώσει όχι μόνον ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά.

Η χτεσινή περικύκλωση της βάσης της Σούδας, οι εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα αυτό ακριβώς υπηρετούν. Να αποκαλύψουν τη φύση του ιμπεριαλισμού, ως καπιταλισμού που σαπίζει, τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τους πολέμους, όπως τις συνεχώς εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, την εκμετάλλευση, την ανεργία και τη φτώχεια. Να αποκαλύψουν το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης, της πλουτοκρατίας και των φιλοϊμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ δείχνει και τη μόνη προοπτική για τα λαϊκά στρώματα. Μέσα από την ενίσχυση των αντιπολεμικών, αντιιμπεριαλιστικών συσπειρώσεων να ανοίγει ο δρόμος για το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο που θα διεκδικήσει την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό, το μόνο αντίδοτο στη σημερινή βαρβαρότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ