Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ζήλεψαν... τον Τζ. Μπους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη... δόξα του Τζ. Μπους ζήλεψαν φαίνεται ο κ. Σολάνα, αλλά και οι ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ. Δίπλα στο διαβόητο «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας» του Αμερικανού Προέδρου, στέκεται από προχτές η ανάλογη... αυτοκρατορική διακήρυξη, που περιέχεται στο κείμενο - πρόταση του «ευρωπαϊκού δόγματος» και λέει συγκεκριμένα τα εξής: «Υπάρχει ένας αριθμός κρατών που έχουν θέσει εαυτόν έξω από τα όρια της διεθνούς κοινότητας... Είναι επιθυμητό αυτά τα κράτη να επανασυνδεθούν με τη διεθνή κοινότητα. Οσα κράτη είναι απρόθυμα να το πράξουν, θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν το αντίτιμο, συμπεριλαμβανομένης και της σχέσης τους με την ΕΕ».

Ξεκάθαρος ο ιμπεριαλιστικός και τουλάχιστον απειλητικός χαρακτήρας του αποσπάσματος. Οποιος λαός δεν προσαρμόζεται και δεν υποτάσσεται στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, τους νόμους της και τους μηχανισμούς της, θα πληρώσει το αντίτιμο. Και το δικαίωμα του κάθε λαού, κύριοι της ΕΕ, να επιλέγει το δρόμο της ανάπτυξής του και το κοινωνικό σύστημα που θέλει να οικοδομήσει; Προφανώς, το γράφετε στα παλιά σας παπούτσια. Οπως γράφετε και τα δικαιώματα των λαών των χωρών σας. Να 'στε σίγουροι ότι και οι λαοί, αργά ή γρήγορα, θα κάνουν το ίδιο και για σας, όπως και για όσους εκπροσωπείτε.

Πάνε γυρεύοντας...

Το μοναδικό που έγραψε η χτεσινή «Αυγή», σχετικά με την προχτεσινή έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα, ήταν ένα μικρό απόσπασμα από την εισηγητική ομιλία της Αλ. Παπαρήγα, όπου στοιχειοθετούνταν συγκεκριμένα ο αποπροσανατολιστικός και όχι μόνο χαρακτήρας των συνθημάτων «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» και «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη». Και, τέλος πάντων, δικαίωμά της, αλλά δε νομίζει πως, είτε ο τίτλος του ρεπορτάζ «Παπαρήγα κατά Φόρουμ την ημέρα των διαδηλώσεων!», είτε πολύ περισσότερο ο ισχυρισμός ότι «η γραμματέας του ΚΚΕ στράφηκε εναντίον των... διαδηλωτών», κάθε άλλο παρά αποτελούν την οποιαδήποτε απάντηση στα συγκεκριμένα επιχειρήματα της Αλ. Παπαρήγα; Κατανοούμε, βέβαια, τη μεγάλη δυσκολία τους, αλλά μην ξύνονται και στην γκλίτσα του τσοπάνη...

«Κυνηγοί χρεών»

Μέχρι πρόσφατα ξέραμε την έντονη και πολύμορφη εκστρατεία των τραπεζών για τη διάδοση του λεγομένου πλαστικού χρήματος και τη συνεχή επέκταση των καταναλωτικών δανείων. Μια εκστρατεία, που περιλαμβάνει συνεχή καταιγισμό διαφημιστικών μηνυμάτων, συνεργασίες με μεγάλο μέρος του εμπορικού κυκλώματος, κάθε λογής «προσφορές» και «εξυπηρετήσεις» και οτιδήποτε άλλο έχουν σκεφθεί τα αρμόδια τραπεζικά επιτελεία, ακόμη και τηλεφωνικά «παρακάλια». Κι ενώ όλ' αυτά συνεχίζονται αμείωτα - μια και οι τράπεζες κερδίζουν τεράστια ποσά από τα τοκογλυφικά αυτά δάνεια και τις κάθε λογής πιστωτικές κάρτες - έκαναν την εμφάνισή τους και οι «κυνηγοί» των χρεών. Πρόκειται για ιδιωτικές εταιρίες, στις οποίες οι τράπεζες αναθέτουν την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών των πελατών τους, κυρίως από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Σίγουρα, το τελευταίο αυτό «φρούτο» θα πολλαπλασιαστεί στο άμεσο μέλλον, καθώς - όπως δείχνουν όλα και, ιδιαίτερα, η πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας των «ευρω-μονόδρομων» - θα πληθαίνουν συνεχώς και περισσότερο όσοι θα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Και μαζί τους, θα διογκώνονται και τα διάφορα φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς των κάθε λογής «κυνηγών». Ηδη, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας σημειώνει ότι «ο τρόπος είναι ανορθόδοξος, πολλές φορές παράνομος και μερικές φορές μαφιόζικος».

Τεράστια τα έξοδα

Το κυριότερο, βεβαίως, είναι ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιείται στη χώρα μας, θα φέρει, με τις αποφάσεις της, κι άλλα δεινά στον ελληνικό λαό. Υπάρχει, όμως, κι ένα άλλο θέμα που πρέπει να σημειωθεί. Αναφερόμαστε στον πακτωλό χρημάτων που ξοδεύει η ελληνική κυβέρνηση για τη διοργάνωση αυτής της Συνόδου Κορυφής, αλλά και των πολλών «τυπικών και άτυπων» Συνόδων Υπουργών της ΕΕ, που προηγήθηκαν. Οι κυβερνώντες μπορεί να απαντήσουν ότι αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά κάθε χώρα που αναλαμβάνει, για ένα εξάμηνο, την προεδρία της ΕΕ. Σωστό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι Ελληνες δέχονται, ευχαρίστως, να πληρώνουν για τη φιλοξενία κάποιων που παίρνουν αποφάσεις σε βάρος των συμφερόντων της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

ΥΓ: Σας πληροφορούμε, παρεμπιπτόντως, ότι κάθε πτήση ελικοπτέρου «Σινούκ», που μετέφερε τους ηγέτες των χωρών - μελών από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στο ξενοδοχείο, κοστίζει 1.500.000 δραχμές.

Το σεισμογενές θράσος

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας είναι η πιο σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης - αφού σ' αυτήν εκλύεται κάθε χρόνο το 50% της σεισμικής ενέργειας της ηπείρου μας - και μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη. Είναι επίσης γνωστό ότι κάθε χρόνο δαπανούμε τουλάχιστον 150 δισ. δρχ. για την, περιορισμένη έστω, αποκατάσταση από τους σεισμούς, ενώ μόνο για το σεισμό που χτύπησε την Αθήνα το 1999 μέχρι σήμερα τα ποσά που έχουν δαπανηθεί ξεπερνούν επισήμως τα 400 δισ. δρχ. Και πάνω απ' όλα οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Τα στοιχεία αυτά, βέβαια, τα ξέρουν πολύ καλά και η κυβέρνηση και οι διάφοροι επίσημοι φορείς που ασχολούνται με τους σεισμούς.

Το θεμελιώδες ερώτημα, επομένως, που ανακύπτει - με αφορμή και την πρόσφατη έντονη σεισμική δράση στα Ψαχνά Εύβοιας - είναι το εξής: Φροντίζουν όλοι αυτοί για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας ή μήπως θεωρούν ότι είναι μοιραίο κάθε φορά που - με μαθηματική πλέον ακρίβεια - θα χτυπήσει ένας σεισμός στη χώρα μας να ζούμε τόσες υλικές καταστροφές ή ακόμη και να θρηνούμε ανθρώπινα θύματα; Μόνον η αποκάλυψη ότι υπήρχαν εκθέσεις από τις αρχές του 2002 που μιλούσαν για ενδεχόμενη μεγάλη σεισμική δράση στην περιοχή των Ψαχνών και κανείς δεν καταδέχτηκε να συνεχίσει τις έρευνες ή να διατάξει τον προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων της περιοχής - ούτε καν των σχολείων! - αποδεικνύει ότι για όλους αυτούς τους ανευθυνοϋπευθύνους ούτε οι υλικές καταστροφές, ούτε η αγωνία του λαού, ούτε καν οι ανθρώπινες ζωές ενδιαφέρουν.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, αρνείται επίμονα να καταλάβει ότι η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, ζωτικής σημασίας μεγάλο έργο υποδομής, αλλά και η προστασία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, που με τους σεισμούς κάθε τόσο διαλύεται, αποτελεί πρώτιστη ανάγκη πάνω απ' όλα για την προστασία της ζωής των ανθρώπων. Γι' αυτήν «μεγάλα έργα» είναι μόνον τα γεφύρια, τα αεροδρόμια και οι οδικοί άξονες που αφήνουν καλά κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο το οποίο με τόση ζέση υπηρετεί. Γι' αυτή σημαία είναι η «ελεύθερη» αγορά, έτσι όπως εκφράζεται με την αποκρουστικότερη μορφή εμπορευματοποίησης της γης και ενός κατεξοχήν κοινωνικού αγαθού, όπως η κατοικία.

Από κει και πέρα είναι φυσικό και επόμενο να αδιαφορεί για το πού και πώς χτίζονται τα σπίτια του λαού, να μην προωθεί, δηλαδή, τη μικροζωνική έρευνα και μελέτη των περιοχών με αυστηρές και σύγχρονες προδιαγραφές, να μην επιβάλλει κανέναν έλεγχο στα ιδιωτικά έργα και στην ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν - εδώ ετοιμάζεται να υποκαταστήσει τον έλεγχο των πολεοδομιών στις οικοδομικές άδειες από ιδιώτες! Είναι επίσης φυσικό να αρνείται επίμονα τον προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων που χτίστηκαν με παλαιότερους κανονισμούς, να μην εξασφαλίζει ελεύθερους χώρους εκτόνωσης σε περίπτωση σεισμού, να δίνει ψίχουλα για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων. Και το πιο τραγικό: Οι υπουργοί της, κάθε φορά που μιλούν, θα 'λεγε κανείς πως νομίζουν ότι βρίσκονται στη χώρα των πιο ...ευτυχισμένων σεισμοπλήκτων! Το θράσος τους πια δεν έχει όρια...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Τα εχθρικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΧΘΡΟΙ ΠΑΝΤΟΥ! Ετσι και μόνον έτσι αντιμετωπίζουν οι 25 (κατ' ευφημισμόν) ηγέτες τα πράγματα, από το «Πόρτο Καρράς» της Χαλκιδικής, φρουρούμενοι από μια πρωτοφανή συγκέντρωση φανερών και κρυφών κατασταλτικών δυνάμεων...

Εχθροί στο Ιράν, κράτη - απειλές και προετοιμασίες όπλων μαζικής καταστροφής ανά τον κόσμο - λένε - την ώρα που οι ΗΠΑ διακηρύττουν σε όλους τους τόνους πως διατηρούν το δικαίωμα ανάληψης στρατιωτικής δράσης, προκειμένου να εμποδίσουν την κατασκευή πυρηνικών.

Εχθροί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αφού σύμφωνα με το κείμενο Σολάνα - με το οποίο ουδείς διαφώνησε σ' αυτήν τη Διάσκεψη - πρώτιστο μέλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η καταστολή της «τρομοκρατίας» με κριτήρια, που «θα» οριστούν. Και έχουμε σαφή δείγματα από το παρελθόν για το ποια θα είναι αυτά.

Εχθροί οι μετανάστες κάθε είδους, ακόμα κι αυτοί που δημιουργούνται από τους πολέμους που στηρίζει η ΕΕ. Δεν υιοθετήθηκαν - μας λένε - οι «ακραίες» θέσεις των Βρετανών περί στρατοπέδων συγκέντρωσης και προωθούνται οι «μη ακραίες» θέσεις για ...απλά στρατόπεδα εκτός Ευρώπης.

Εχθροί, φυσικά, και οι διαδηλωτές, που απειλούν να διαταράξουν την «Ευρωπαϊκή Γαλήνη» του «Πόρτο Καρράς». Εχθρικά και όσα αντιπροσωπεύουν, εχθρική και κάθε φωνή που αμφισβητεί τα «θέσφατα» της Νέας Τάξης στην Ευρώπη.

ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ άδικοι όμως ...έχουν και φίλους. Αλλωστε, η αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ είναι από τα πρώτα θέματα στην «ατζέντα», έστω και συγκαλυμμένα με τις γενικολογίες περί «ευρωατλαντικών σχέσεων» και «διεθνών ισορροπιών».

Κι αφού οι «φλέβες της γης» ανοίγουν την Κυριακή στο Ιράκ και οι αγωγοί του «κατεχόμενου» πετρελαίου θα αρχίσουν να τρέχουν και να εξάγουν, τότε μάλλον ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση είναι καιρός να γίνουν ...αδερφοποιτοί.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Κι ακόμη είμαστε στην αρχή...

Γρηγοριάδης Κώστας

Νέες διαστάσεις παίρνει η επιχείρηση αντιστροφής του αρνητικού για το ΠΑΣΟΚ κλίματος, γράφαμε χτες, καθώς - όπως όλα δείχνουν - θα συνδυαστεί με ευρείες, στον έναν ή άλλο βαθμό, ανακατατάξεις ισχύος και θέσεων ανάμεσα στις διάφορες ομάδες του κυβερνώντος κόμματος και ό,τι οι ανακατατάξεις αυτές συνεπάγονται. Χαρακτηριστικό του κλίματος που κυριαρχεί σήμερα στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ και της μάχης χαρακωμάτων, που δίνεται συνήθως στο παρασκήνιο, είναι το χτεσινό δημοσίευμα της «Αυριανής», το οποίο χρεώνει στον «απερχόμενο κυβερνητικό εκπρόσωπο» μια «άθλια προβοκάτσια κατά του Λαλιώτη» και ακόμη περισσότερο η συνέχεια που έδωσε στο θέμα ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας στον Χρ. Πρωτόπαππα «άγνοια, σύγχυση και πολυπραγμοσύνη»...

«Δε νομίζω ότι θ' αλλάξει ο γραμματέας» είπε προχτές ο Χρ. Πρωτόπαππας, κουβεντιάζοντας με δημοσιογράφους για τις μελλοντικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και η λέξη «νομίζω» στάθηκε ικανή - παρότι επανήλθε με διευκρινιστικές δηλώσεις - να ξεδιπλωθεί ολόκληρη ιστορία δημοσιευμάτων, δηλώσεων και αντιδηλώσεων. Κι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της σχετικής πορείας...

Τώρα, τι λένε;

Σε κατάσταση πλήρους οικονομικού αδιεξόδου έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στα πρόθυρα πτώχευσης βρίσκονται 370 δήμοι, 100 έχουν ουσιαστικά χρεοκοπήσει, ενώ 250 ακόμη δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τα μισά λειτουργικά τους έξοδα και αναμένεται ως το τέλος του χρόνου να μπουν στο «κόκκινο». Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα, προχτές, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Π. Φιλίππου, σημειώνοντας, επίσης, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην αδυναμία των δήμων να ασκήσουν τις νέες αρμοδιότητες (φύλαξη σχολείων, σχολικοί τροχονόμοι, φροντίδα ηλικιωμένων, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, παιδικοί σταθμοί κλπ.). Οπως δηλώθηκε, αν δεν εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια, οι αρμοδιότητες αυτές θα λάβουν τέλος.

Με την ευκαιρία, θυμίζουμε πως όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την υποχρεωτική μεταφορά στους δήμους ορισμένων από τις παραπάνω αρμοδιότητες, οι προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ ηγεσίες της ΤΕΔΚΝΑ και της ΚΕΔΚΕ δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις των κομμουνιστών, για διεκδίκηση όλων όσων χρωστά η κυβέρνηση στην ΤΑ και θεσμοθέτηση με νόμο της κάλυψης του κόστους λειτουργίας των αρμοδιοτήτων αυτών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τώρα, τι λένε; Θα διεκδικήσουν απλά και μόνο κάποια «ψευτομπαλώματα», ώστε να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι δήμοι μέχρι το τέλος του χρόνου; Και μετά;

Ακόμα περιμένουν οι παγετόπληκτοι

Ξανά στον αγώνα βγαίνουν οι παγετόπληκτοι του Τυρνάβου, διεκδικώντας τις αποζημιώσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση και δεν πήραν ακόμα, αν και πέρασε πάνω από ενάμισης χρόνος από τότε που ο παγετός κατέστρεψε ολοσχερώς τις καλλιέργειές τους. Χτες συγκεντρώθηκαν έξω απ' τα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη καθυστέρηση των αποζημιώσεων. Να σημειωθεί ότι πάνω απ' το 70% των παγετόπληκτων της περιοχής του Τυρνάβου δεν πήραν ακόμα όλη την αποζημίωση που δικαιούνται κι αυτό παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Γεωργίας και ο διοικητής του ΕΛΓΑ δηλώνουν πως «ο Τύρναβος είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης». Φαντάσου και να μην ήταν, δηλαδή...

Ενός κακού μύρια έπονται

Θα θυμάστε, ίσως, ότι ο κ. Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, σημερινός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, είναι, ταυτόχρονα και ο τέως βασιλιάς της χώρας. Τώρα, ο Συμεών αποκτά έναν ακόμη τίτλο, αυτόν του πολυεκατομμυριούχου, καθώς περιέρχεται σταδιακά στην ιδιοκτησία του η τεράστια περιουσία της τέως βασιλικής οικογένειας, που είχε κρατικοποιηθεί το 1947, με την κατάργηση της βασιλείας και την εγκαθίδρυση της λαϊκής δημοκρατίας. Δικαίωμα, που του έδωσε νόμος του 1998, μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος στη Βουλγαρία.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι δικαστικές διαδικασίες για την αποκατάσταση των τίτλων ιδιοκτησίας για το ένα τρίτο περίπου από την περιουσία αυτή και σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών η συνολική αξία μόνο των ακινήτων (εδάφη και κτίρια), που έχουν επιστραφεί μέχρι στιγμής στον κ. Σαξκομπουργκότσκι και στην αδελφή του Μαρία - Λουίζα, υπολογίζεται σε 169,9 εκατομμύρια δολάρια σε κατώτερες τιμές.

Ενός κακού μύρια έπονται, έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δύο αντίθετοι κόσμοι

Δύο κόσμοι, δύο ριζικά διαφορετικές θεωρήσεις των πραγμάτων, συγκρούονται τις μέρες αυτές στη Θεσσαλονίκη, σε ένα από τα πολλά πεδία της ταξικής πάλης ανά τη Γη. Ο «κόσμος» που φιλοξενείται στο «Πόρτο Καρράς», οι είκοσι πέντε πολιτικοί εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου και οι παρατρεχάμενοί τους, που βρίσκονται εκεί για τη διεκπεραίωση των δικών του υποθέσεων. Αλλωστε, ποιον, αν όχι το μεγάλο κεφάλαιο, ωφελεί το ευρω-Σύνταγμα; «Απόσταγμα» όλων των έως τώρα αντιδραστικών αντιλαϊκών συνθηκών της ΕΕ, που ενισχύει την εκμετάλλευση των λαών, εμβαθύνει την ανισότητα μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, ενισχύοντας κάποιες έναντι κάποιων άλλων, που προωθεί τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, που... Ποιον, αν όχι την ευρωπαϊκή ολιγαρχία του πλούτου, ωφελούν προτάσεις όπως αυτές του Γ. Παπανδρέου και του Χ. Σολάνα για την «ευρωπαϊκή ασφάλεια», που θα εφαρμόζει το πολεμοχαρές δόγμα «εχθρός είναι όποιος δεν είναι μαζί μας»; Ποιος καταλαμβάνεται από ανησυχία και ποιος τρίβει τα χέρια του οσφραινόμενος κέρδη από τοποθετήσεις σαν αυτή των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μ. Βρεττανίας πως «οι αγορές εργασίας, τα συνταξιοδοτικά και τα συστήματα Υγείας είναι πλέον ώριμα προς μεταρρύθμιση»;

Ο ένας κόσμος είναι αυτός που τούτες τις μέρες στη Χαλκιδική αποφασίζει ένα τεράστιο πισωγύρισμα για τους λαούς της Ευρώπης, χωρίς δεύτερη σκέψη, αφού αυτό προστάζουν τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας. Ο άλλος κόσμος είναι στους δρόμους. Και δεν είναι «συνιστώσα» του κόσμου του «Πόρτο Καρράς», όπως δήλωσε ο Κ. Σημίτης. Είναι κόσμοι αντίθετοι, και δε συναντιούνται πουθενά. Με ριζικά διαφορετική προοπτική. Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ο Κ. Σημίτης δε θα βρει κυρίως «συνομιλητές», θα βρει κυρίως ταξικούς εχθρούς, θα βρει κυρίως τον κόσμο της δουλιάς που αύριο θα ανατρέψει τον κόσμο της εκμετάλλευσης.

Στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία που ξέρει τον αντίπαλο, που δε βαυκαλίζεται με αυταπάτες, που γνωρίζει καλά πως η πάλη θα δικαιωθεί στην ανατροπή του ιμπεριαλισμού και στην οικοδόμηση του νέου κόσμου και που ακολουθεί με συνέπεια το δρόμο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, τον μοναδικό για να φτάσει έως εκεί. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που, συνειδητά ή ασυνείδητα, με την τακτική και την προπαγάνδα τους, ανακυκλώνουν αυταπάτες, προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες στον κόσμο του «Πόρτο Καρράς». Αυτοί που ζητούν «κόσμο στρογγυλό», που ισχυρίζονται πως «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» χωρίς σύγκρουση, χωρίς πάλη αντιιμπεριαλιστική, χωρίς να θιγεί η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Αυτοί που βγάζουν γλώσσα στην πραγματικότητα που επιμένει να τους διαψεύδει. Γιατί ο άλλος κόσμος, που θα έχει αποτινάξει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δε θα προκύψει από τον εξωραϊσμό του καπιταλισμού, όπως προσπαθούν να πείσουν το λαό. Θα γεννηθεί όταν ο καπιταλισμός συντριβεί και κλειδωθεί οριστικά και αμετάκλητα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Εχοντας αυτό καθαρό, σήμερα πάμε ΟΛΟΙ στη Θεσσαλονίκη, πυκνώνουμε τα μπλοκ της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αύριο παντού όπου απαιτήσει αυτός ο στόχος, παντού όπου προστάξει η ταξική μας αποστολή.

Θεσσαλονίκη

Φοιτητές, κολίγοι, εργάτες,

πλημμυρίσανε οι στράτες,

αναρίθμητο το πλήθος

κι η οργή του ίδιο ξίφος,

η γροθιά σφιχτή υψωμένη

κι «όχι» ακούς στην «Ενωμένη».

* * *

Μια στρατιά τρανή, μεγάλη

που ξεχύθηκε για πάλη,

μια στρατιά που άλλα της τάξαν

κι οι «βαρόνοι» τη ρημάξαν,

μια στρατιά που ζει στη φρίκη

κι ήρθε εδώ στη Σαλονίκη

ως τα ουράνια να φωνάξει

«κάτω η ΕΟΚ κι η νέα τάξη»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ