Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φτηνά καλπονοθευτικά κόλπα

Γρηγοριάδης Κώστας

Από τις παρακάτω τρεις αρχές θα διέπεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το εκλογικό σύστημα, είπε προχτές ο Κ. Σημίτης: Πρώτον, κυβερνητική σταθερότητα. Δεύτερον, γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών και, τρίτον, διαφάνεια.

Λίγο μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, ήρθε στη δημοσιότητα ο πόλεμος των εκδοτών στο «Μέγκα», το οποίο αποτελεί για πολλούς και διάφορους λόγους (περισσότερα σε άλλο σχόλιο) ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ...διαφάνειας, που έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και η πολιτική της. Οσο για την «κυβερνητική σταθερότητα» μεταφράζεται, όπως ο καθένας καταλαβαίνει, στην αυτοδυναμία των κυβερνήσεων, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη «γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών». Γιατί, όπως γνωρίζουν και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου, όταν - για παράδειγμα - το 40% των ψήφων του λαού γίνεται με τους καλπονοθευτικούς νόμους 55% και 60% των εδρών του Κοινοβουλίου, δεν υπάρχει καμιά γνησιότητα. Υπάρχει μόνο νόθευση και διαστρέβλωση της λαϊκής θέλησης, κλεψιά και ληστεία των ψήφων και των εδρών άλλων κομμάτων. Αυτή είναι η αλήθεια και μόνον αυτή.

ΥΓ: Ας μην καταφεύγει στο θέατρο των ...εκπλήξεων και διάφορα άλλα, τόσο φτηνά, επιχειρήματα ο κ. Σκανδαλίδης. Είπαμε είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά, στο κάτω κάτω της γραφής, είναι και υπουργός. Τι παράδειγμα δίνει στα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού...

Μεγάλη απόσταση

Στάσιμος έμεινε ο επίσημος πληθωρισμός τον Ιούνη και, συγκεκριμένα στο 3,8%, σε σύγκριση με τον Ιούνη του 2002. Αυτό ανακοίνωσε προχτές η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Από τα υπόλοιπα στοιχεία, όμως, που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ, συνάγεται, ότι για την ίδια περίοδο οι πατάτες αυξήθηκαν κατά 65%, τα φρούτα κατά 35%, τα λαχανικά κατά 26,5%, οι δαπάνες για ύδρευση και αποχέτευση κατά 7,1%, οι δαπάνες για συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου κατά 10,4% και πάει λέγοντας...

Προφανώς, το πραγματικό «καλάθι της νοικοκυράς» έχει μεγάλη απόσταση από αυτό με το οποίο υπολογίζει η ΕΣΥΕ την αύξηση του πληθωρισμού.

Ο πόλεμος των εκδοτών

Το σχετικό με τις τρέχουσες εξελίξεις ρεπορτάζ για το συνεχιζόμενο πόλεμο των εκδοτών στο «ΜΕΓΚΑ» υπάρχει σε άλλη σελίδα της εφημερίδας. Εδώ, θέλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

Βασικοί μεγαλομέτοχοι στο «ΜΕΓΚΑ» - σύμφωνα με τα προχτεσινά στοιχεία - ήταν οι εξής:

1. Γ. Μπόμπολας με 20% (αγοράζοντας τις τελευταίες μέρες ένα ακόμη 7%), η εταιρία του οποίου «ΠΗΓΑΣΟΣ» ελέγχει τις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ» και «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», διάφορα περιοδικά, κλπ., ενώ «συνδέεται» με τη μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ», η οποία παίρνει μεγάλη μερίδα των «μεγάλων» και «μικρών» δημοσίων έργων.

2. Χ.Κ. Τεγόπουλος με 11,3%, εκδότης της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ».

3. Χρ. Λαμπράκης με 10,8%, ιδιοκτήτης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), που εκδίδει «ΤΑ ΝΕΑ», «ΤΟ ΒΗΜΑ», άλλες εφημερίδες και περιοδικά, ενώ ελέγχει και πλήθος άλλων εταιριών διαφόρων δραστηριοτήτων.

4. Β. Βαρδινογιάννης με 13% (αθροιστικά), της γνωστής οικογένειας (ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, κλπ. κλπ.), ενώ στον έλεγχό τους βρίσκεται ένα ακόμη τηλεοπτικό κανάλι («ΣΤΑΡ»).

Οι υπόλοιπες μετοχές είναι διασκορπισμένες, αφού ο «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ», η εταιρία που ελέγχει το «ΜΕΓΚΑ», έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, αντλώντας τεράστια ποσά από τους «επενδυτές», παρότι δεν έχει ακόμη αποκτήσει ούτε καν επίσημη και οριστική άδεια τηλεοπτικού σταθμού....

Οπως καταλαβαίνετε, η προαναφερόμενη και μόνο σύνθεση, σε συνδυασμό με τη χρονική στιγμή που ξέσπασε ο «εσωτερικός πόλεμος» στο «ΜΕΓΚΑ», κάνουν ολοφάνερο, τόσο το πολιτικό υπόβαθρο της αντιπαράθεσης όσο και τις αντίστοιχες επιδράσεις και παρενέργειές της στις κατοπινές πολιτικές εξελίξεις.

Το ... θέατρο Μπερλουσκόνι και σία

Δε λέμε, έχουν τη σημασία τους τα ...καμώματα του Ιταλού πρωθυπουργού και προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως και οι αντιδράσεις του Γκ. Σρέντερ και όποιων άλλων. Η σημασία αυτή, όμως, δε βρίσκεται στην επιφάνεια των γεγονότων. Δε βρίσκεται στους φραστικούς διαξιφισμούς ή στο αν θα κάνει τελικά διακοπές στην Ιταλία ο Γερμανός καγκελάριος ή όχι, κλπ. Ολ' αυτά φανερώνουν τις υπάρχουσες και συνεχώς οξυνόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τόσο στα πλαίσια της ΕΕ, όσο και ανάμεσα στις ΗΠΑ και βασικές ιμπεριαλιστικές χώρες της Κοινότητας, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τσακώνονται, για την παραπέρα προώθηση και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων, που ο καθένας αντιπροσωπεύει. Αλλωστε, την ίδια στιγμή, συμφωνούν στην εφαρμογή των καπιταλιστικών αντεργατικών διαρθρωτικών αλλαγών (εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, λιτότητα, κλπ.), όπως και των αντιδημοκρατικών και ανελεύθερων μέτρων («αντιτρομοκρατική» νομοθεσία, ηλεκτρονικό φακέλωμα, κλπ.). Οπως συμβαίνει πάντα, όμως, έχουν ανάγκη τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στον τσακωμό τους και γι' αυτό και το ...θέατρο, που βλέπουμε.

«Φύλλο συκής» στο πολιτικό σύστημα

Η γύμνια του πολιτικού συστήματος και αυτών που το υπηρετούν, απέναντι στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν από την πολιτική τους, δεν μπορεί να κρυφτεί, όχι με ένα, αλλά ούτε με χίλια «φύλλα συκής». Ναι, περί αυτού πρόκειται, όταν προσπαθούν με τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών και τους νόμους περί «περιορισμού της διαφθοράς και της διαπλοκής», που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, να εξυγιάνουν, όπως λένε, το πολιτικό σύστημα. Και θα ήταν γελοία όλα αυτά και αστείοι, αν όχι φαιδροί, αυτοί που τα προβάλλουν, εάν δεν επρόκειτο περί πολιτικών πρωτοβουλιών.

Είναι, λοιπόν, υποκρισία και μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων από τα πραγματικά αίτια και τους πραγματικούς υπεύθυνους των οξυμένων προβλημάτων που καθημερινά βιώνουν. Εξάλλου, τι θέλουν να μας πουν, ότι δεν είναι σάπιο το σύστημα, αλλά διεφθαρμένοι αυτοί που το υπηρετούν, δηλαδή αυτοί οι ίδιοι; Ισως θα μπορούσε να ήταν και έτσι, δηλαδή να αυτομαστιγώνονται, προκειμένου να επιτύχουν τους πολιτικούς τους στόχους. Και πρώτος στόχος τους είναι να «λαδώσουν» τη μηχανή του δικομματισμού, το μηχανισμό εγκλωβισμού του λαού στους δύο πόλους του, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενόψει των επικείμενων βουλευτών εκλογών.

Τώρα, όμως, το διαπίστωσαν ότι χωλαίνει το σύστημα; Ισως θα έλεγε κάποιος «κάλιο αργά παρά ποτέ». Δεν πρόκειται, όμως, περί αυτού. Εκείνο που τους ενδιαφέρει πραγματικά είναι η συντήρηση αυτού του σάπιου και βαθιά αντιλαϊκού συστήματος. Δηλαδή, τι θέλουν να μας πουν, ότι οι βουλευτές τους, υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα, αυτών που τους χρηματοδοτούν; Αυτό είναι το «φύλλο συκής», το οποίο το βάζουν μπροστά, για να κρύψουν το γεγονός ότι η εξαγορά δεν αφορά τους βουλευτές, αλλά εκπορεύεται από πολύ ψηλά, αφορά την ίδια την πολιτική γραμμή που υπηρετούν, την πολιτική των κομμάτων του συστήματος, την οποία και εκπροσωπούν οι βουλευτές του.

Βέβαια, ούτε ο «εκσυγχρονισμός» που επαγγέλλονταν, ούτε η «εξυγίανση» που τώρα διακηρύσσουν, αποσκοπούν στην ανακούφιση του λαού από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας της πολιτικής τους, αλλά στη διαιώνιση της ομηρίας του και στην υποταγή του σ' αυτήν την πολιτική. Αλλά αυτή δεν μπορεί να κρυφτεί με τέτοια τερτίπια. Είναι θέμα επιλογών. Οσο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα καθορίζουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, η πολιτική αυτή ούτε εκσυγχρονίζεται, ούτε εξυγιαίνεται και όποια τέτοια προσπάθεια θα είναι αποπροσανατολιστική, με στόχο τη διαιώνιση του σημερινού καθεστώτος.

Ας μη μιλάνε, λοιπόν, για ποιότητα της δημοκρατίας. Αυτή δεν εξαρτάται από τον τρόπο, που νέμονται την εξουσία τα διάφορα κέντρα που εκπροσωπούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά από τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί. Και αυτό το πολιτικό σύστημα δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Προϋπόθεση για να πάρουν μια άλλη τροπή τα πράγματα, είναι η πολιτική αποδυνάμωση και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μέσα από το δυνάμωμα των λαϊκών αγώνων, αλλά και με την ολόπλευρη, και εκλογική, ενίσχυση του ΚΚΕ. Γεγονός, που μπορεί να συμβάλει στην προοπτική του κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία.

Τα προεκλογικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΧΤΕΣ ΠΗΡΑΜΕ μια ...καλή απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο γιατί η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο: «Οι συνθήκες», λέει, «είναι ώριμες»! Μετά από τέτοια σαφήνεια αιτιών και προθέσεων, τι μπορεί να προσθέσει κανείς;

Είναι προφανές ότι οι κυβερνώντες προετοιμάζονται σε όλα τα επίπεδα για εκλογές και κυρίως διαμορφώνοντας τους όρους διεξαγωγής τους: Θέμα πρώτο ο εκλογικός νόμος, θέμα δεύτερο η εξασφάλιση της υποστήριξης των ΜΜΕ (εξ ου και οι φασαρίες στο ΜΕΓΚΑ). Ο κρατικός μηχανισμός ...«βγαίνει» στην πίστα αμέσως μετά.

Οσο για το ...«κίνημα», υπό την ηγεσία του «λαοπρόβλητου» Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ετοιμάζει, λέει, επισκέψεις κυβερνητικών κλιμακίων στην επαρχία. Τους συνιστούμε, πάντως, να αποφεύγουν τις αγροτικές περιοχές, όπου καθόλου δεν τους συμπαθούν. Οπως και τις νησιωτικές, μετά από όσα έκαναν με τα δρομολόγια των πλοίων και την ανάπτυξή τους. Επίσης, τις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και τα μέρη που έχουν κατασκευάσει δρόμους που χάλασαν...

Τι τους μένει; Ισως η κορυφή κανενός βουνού. Μόνο να προτιμούν τα ψηλότερα. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ακατοίκητα...

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Ανάπτυξης συσκέπτεται, προκειμένου να στείλει επιστολή. Οι τραπεζίτες συνεδρίαζαν χτες όλη μέρα. Η κυβέρνηση το σκέπτεται και γενικώς υπάρχει ένας προβληματισμός. Λόγος γίνεται, σχετικά με την τελευταία δικαστική απόφαση για τους παράνομους όρους χορήγησης στεγαστικών δανείων... Βλέπετε, ορισμένες δικαστικές αποφάσεις είναι διαφορετικές από τις άλλες.


Γρηγοριάδης Κώστας

Για παράδειγμα, όταν μια απεργιακή κινητοποίηση χαρακτηρίζεται από δικαστήριο «παράνομη και καταχρηστική» θεωρείται και είναι συνηθισμένο γεγονός, ενώ εφαρμόζεται αμέσως, ενίοτε και με δυναμικά μέσα. Εδώ, όμως, τα πράγματα αλλάζουν και γίνεται το παν για να διατηρηθούν τα προνόμια των τραπεζών και να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος.

Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι αποφάσεις, τα διατάγματα, οι εγκύκλιοι, ακόμα και οι νόμοι που ουδέποτε εφαρμόστηκαν από τα τραπεζικά ιδρύματα. Δεν έχουν κανένα λόγο να μην εκμεταλλεύονται την ανοχή - και συνενοχή - των αρμοδίων.

Η διέξοδος του ΣΥΝ...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Πραγματική διαφάνεια - Καθιέρωση απλής αναλογικής - Ο ΣΥΝ προοδευτική διέξοδος από το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ». Αυτός ήταν ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αυγής», με αφορμή την εισήγηση του Ν. Κωνσταντόπουλου στην ΚΠΕ του ΣΥΝ. Κι έχει δίκιο, βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, όταν σημειώνει «κάθε πολίτης που συνειδητοποιεί τη σύγκλιση και τα αδιέξοδα των θέσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πρέπει να συμβάλλει στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος και των δύο», αλλά γιατί ο ΣΥΝ αποτελεί τη διέξοδο στις λαϊκές αγωνίες και τα προβλήματα; Σε τι συνίσταται αυτή; Μήπως, σε μια ριζικά διαφορετική πολιτική απ' αυτή του ΠΑΣΟΚ; Οχι, βέβαια, αφού και οι όποιες στα λόγια φιλολαϊκές διακηρύξεις της ηγεσίας του, οδηγούν το πολύ στο στρογγύλεμα των σημερινών οξειών γωνιών και όχι σε μια άλλη πορεία, ενώ, ταυτόχρονα, έρχονται σε σαφή αντίθεση, τόσο με την αυστηρή προσήλωση του ΣΥΝ στους «ευρω-μονόδρομους» και ό,τι αυτοί συνεπάγονται για τα λαϊκά συμφέροντα, όσο και με την πρακτική των βασικών στελεχών του στη ΓΣΕΕ, στη Βουλή, στην ΤΑ κλπ.

Δε λύνονται τα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού, όσο οι «νόμοι της αγοράς» και το μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν το θεμέλιο της κοινωνίας μας. Η οποιαδήποτε πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική - και όχι οι ελεημοσύνες στους «κοινωνικά αποκλεισμένους», κλπ., κλπ., που εφαρμόζονται και σήμερα - βρίσκεται αντικειμενικά σε πλήρη αντίθεση και σύγκρουση με τις «κεφαλαιοκρατικές ελευθερίες» του Μάαστριχτ, που θεμελιώνουν την πορεία της λεγόμενης ενοποίησης, την οποία ψήφισε και στηρίζει ο ΣΥΝ. Οπως και σε πολλά άλλα.

... και το ψάρεμα στα θολά νερά

Και πέρα απ' αυτά, όμως, ποια είναι η διέξοδος που προσφέρει ο ΣΥΝ, εάν - για παράδειγμα - οι εργαζόμενοι πιστέψουν τα όσα λέει ο Ν. Κωνσταντόπουλος και δώσουν ένα σχετικά ψηλό ποσοστό στο κόμμα του; Μήπως, μια κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ; Μα, όπως είπε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, το ΠΑΣΟΚ πλέον «προσομοιάζει με το Νέο Εργατικό Κόμμα του Μπλερ και το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Μοιάζει σαν δύο σταγόνες νερό με τη ΝΔ». Πώς, επομένως, θα γίνει δυνατή μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας και, μάλιστα, σε φιλολαϊκή και προοδευτική κατεύθυνση; Τι είναι, τέλος πάντων, το ΠΑΣΟΚ, ώστε προεκλογικά να χαρακτηρίζεται ίδιο με τη ΝΔ και μετεκλογικά να... μεταλλάσσεται αυτόματα στο ακριβώς αντίθετο;

Και τέλος, εάν δεν προτείνουν μια τέτοια διέξοδο, τότε τι προτείνουν; Γιατί δεν ξεκαθαρίζουν τη θέση τους; Πολύ περισσότερο που στο πρόσφατο, προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΝ καταψηφίστηκε πρόταση, η οποία απέκλειε ρητά και κατηγορηματικά τη μετεκλογική συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ.

Ας σταματήσει, λοιπόν, το ψάρεμα στα θολά νερά η ηγεσία του ΣΥΝ. 'Η, μήπως, δε γνωρίζει, ότι τέτοιες τακτικές ήταν πάντα κατηγορηματικά κατακριτέες και καταδικαστέες από τις δυνάμεις της Αριστεράς, στις οποίες ισχυρίζεται ότι συμπεριλαμβάνεται;

Χτίζει αντί να φυτεύει... .

Πέρσι, δυο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, η κυβέρνηση παρέδωσε το άλσος Ριζάρη στο «Ιδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή», παρά τις τότε λαϊκές διαμαρτυρίες και το πασίγνωστο σε όλους γεγονός ότι οι οάσεις πρασίνου στην πολύπαθη πρωτεύουσα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Λίγο μετά και συγκεκριμένα στις 10 Οκτώβρη - όπως θυμίζει η «Ελευθεροτυπία» - η τότε υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, δήλωνε: «Δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε άλλους χώρους και αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό ισχύει και για το άλσος Ριζάρη. Δεν έγινε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και σήμερα πρέπει να αναζητηθεί άλλος χώρος. Αυτή είναι η πραγματικότητα, τελεία και παύλα». Και γενικεύοντας συμπλήρωνε: «Ο ευεργέτης της Αθήνας θα είναι αυτός ο οποίος θα γκρεμίσει για να φυτέψει και όχι αυτός που θα χτίσει».

Τώρα, η κ. Μπακογιάννη ισχυρίζεται ότι ο δήμος δεν μπορεί να παρέμβει και να κάνει οτιδήποτε για να σώσει το άλσος Ριζάρη, επειδή έχει παραδοθεί με νόμο στο Ιδρυμα. Τούτο, όμως, είχε γίνει - και το γνώριζε αυτό - πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος και αρκετά γρηγορότερα των προεκλογικών της υποσχέσεων.

Οπως καταλαβαίνετε, ακόμη και σε ζητήματα όπως το πράσινο, η προεκλογική πραγματικότητα και η μετεκλογική πρακτική της δημάρχου Αθηναίων έχουν μεταξύ τους τεράστια απόσταση. Τελεία και παύλα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καταδίκη και για τις καλπονοθείες

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση προωθεί άλλο ένα «λίφτινγκ» του ισχύοντος πολιτικού συστήματος. Επαναφέρει στο προσκήνιο «παιχνίδια» με τον εκλογικό νόμο, που - όπως συνηθίζει σε τέτοιες περιπτώσεις ο δικομματισμός - το ΠΑΣΟΚ τα βαφτίζει σαν «προσπάθεια για βελτίωση της δημοκρατίας». Ετσι, προχτές, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «για την αντιμετώπιση της παθογένειας του πολιτικού συστήματος», χρειάζεται «άμεση μεταρρύθμιση στον τρόπο εκλογής των βουλευτών». Χωρίς να γίνει συγκεκριμένος, μίλησε για «αναζήτηση ενός εκλογικού συστήματος», που «θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα της δημοκρατίας (...) και να εξαλειφθεί ο επηρεασμός της από τα κάθε λογής συμφέροντα». Συνέχισε πως η θέση του ΠΑΣΟΚ (θα προσδιοριστεί την επόμενη Πέμπτη στην Κυβερνητική Επιτροπή) είναι ότι το εκλογικό σύστημα «πρέπει να εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα» και εξέφρασε «ελπίδα για θετική ανταπόκριση των κομμάτων σε έναν υπεύθυνο διάλογο» για το θέμα...

Ο Κ. Σημίτης και οι συν αυτώ είπαν πολλά ακόμα, αναλόγου ύφους, και θα μπορούσαν να πουν ακόμα περισσότερα. Ολα στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να ενισχύσουν το αστικό πολιτικό σύστημα, αλλά και να παραμείνουν στη θέση τους. Να συγκαλύψουν την αντιλαϊκή πολιτική που ασκούν σε συνδυασμό με τη συγκάλυψη ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι βαθιά αντιλαϊκό και σάπιο και δε διορθώνεται. Οτι κανένα φτιασίδωμα δε θα κάνει την ισχύουσα καλπονοθεία λιγότερο «κακή».

Απέναντι σε όλες αυτές τις γενικόλογες εξαγγελίες, το ΚΚΕ παραμένει σταθερά υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Δεν το διαπραγματεύεται έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος. Ούτε συμμετέχει σε συζητήσεις για κάποιες ανώδυνες για την ολιγαρχία αλλαγές. Αλλωστε, είναι σαφές σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους πως όσο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα καθορίζουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, κανένας εκσυγχρονισμός ή εξυγίανση δεν μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού.

Τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα προϋποθέτουν την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Προϋποθέτουν την αποδυνάμωση αυτών των κομμάτων μέσα στους εργαζόμενους και τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου. Τη μόνη δύναμη που μπορεί να παρεμποδίσει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις προς όφελος του λαού και τελικά να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, μπροστά στα κυβερνητικά φληναφήματα, το Κόμμα καλεί την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, τη νεολαία να απαντήσουν στην κυβέρνηση με ένταση της πάλης τους κατά της πολιτικής που φέρνει κέρδη στους λίγους και στους πολλούς φτώχεια. Να απορρίψουν τη δημαγωγία της ΝΔ, που έχει ίδια πολιτική με του ΠΑΣΟΚ και συγκρούεται μαζί του για ψύλλους στ' άχυρα. Να εκφράσουν την αντίθεσή τους και με την ψήφο τους, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, την πρωτοπόρα ταξική και αγωνιστική πολιτική δύναμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ