Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πιάστηκαν στα πράσα

Γρηγοριάδης Κώστας

Ενας ακατανόητος -έτσι φάνηκε αρχικά- πανικός επικράτησε χτες το πρωί στα γραφεία της ΖΗΜΕΝΣ στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Αφορμή μία από τις καθιερωμένες εξορμήσεις που κάνουν αυτή την περίοδο στελέχη της Βιομηχανικής Αχτίδας του ΚΚΕ στην Αθήνα. Με την εμφάνιση του συνεργείου έξω από τα γραφεία και την έναρξη μοιράσματος των προκηρύξεων, πετάχτηκαν έξω το σύνολο των ιδιωτικών αστυνομικών που φρουρούν τη ΖΗΜΕΝΣ και αξίωναν - φτάνοντας και σε προπηλακισμούς - να φύγουν από το χώρο οι κομμουνιστές. Χαρακτήρισαν, μάλιστα, το πεζοδρόμιο «ιδιωτικό χώρο» της ΖΗΜΕΝΣ. Τους έγινε βέβαια καθαρό ότι η εξόρμηση θα συνεχιστεί κανονικά και ότι τις απειλές τους θα πρέπει να τις απευθύνουν εκεί που πιάνουν. Τελικά, βγήκε έξω ο ίδιος ο Γερμανός διευθυντής της επιχείρησης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του μήπως γίνει ...ατύχημα την ώρα της εξόρμησης.

Τι αποκαλύφθηκε τελικά; Η ώρα της εξόρμησης συνέπεσε με μία υψηλότατου επιπέδου σύσκεψη που διεξαγόταν ήδη στο εσωτερικό των γραφείων. Ποιοι έπαιρναν μέρος; Στελέχη της αμερικάνικης πρεσβείας και άλλοι Αμερικανοί πράκτορες! Τι ήθελαν εκεί; Συζητούσαν με τους εκπροσώπους της ΖΗΜΕΝΣ ζητήματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004!

Κατανοητός, λοιπόν, ο πανικός τους, μόλις διαπίστωσαν ότι ακριβώς απέξω είχαν πλακώσει οι κομμουνιστές!

Αριθμός με ιδιαίτερη σημασία

Δυσφορία και εκνευρισμό στους χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες της επίλεκτης Τρίτης Μεραρχίας Πεζικού, που βρίσκεται στο Ιράκ και επρόκειτο να αποχωρήσει για τις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει η απόφαση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης, για παραμονή τους επ' αόριστον, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Κι ενώ πληθαίνουν καθημερινά οι αντιστασιακές ενέργειες ενάντια στους κατακτητές, ο επίσημος συνολικός αριθμός των Αμερικανών που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης από την έναρξη του πολέμου έφτασε χτες τους 147. Αριθμός με ιδιαίτερη σημασία, αφού είναι ακριβώς ίσος με τον αντίστοιχο των θυμάτων, που είχαν οι Αμερικανοί στη διάρκεια του πρώτου πολέμου στον Κόλπο, το 1991. Υπάρχει, βέβαια, μια σοβαρή διαφορά: Ο πρώτος πόλεμος του Κόλπου έχει προ πολλού τελειώσει και ο αριθμός των νεκρών είναι οριστικός. Ο τωρινός, όμως, συνεχίζεται και, όπως όλα δείχνουν, έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά του...

Γιατί μόνον αυτά;

Η ημερήσια διάταξη του προχτεσινού ΕΚΟΦΙΝ περιλάμβανε, ανάμεσα σε άλλα, και τη συζήτηση, για την αναθεώρηση και παράταση ισχύος μιας Οδηγίας, που προβλέπει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντα και κυρίως υπηρεσίες. Κι ενώ, υπουργοί Οικονομίας άλλων χωρών ζητούσαν να συμπεριληφθούν διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες, ο κ. Χριστοδουλάκης ζήτησε, για την Ελλάδα, να συμπεριληφθούν στην κατηγορία των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μόνο τα κράνη των μοτοσικλετιστών και μια σειρά αγροτικά μηχανήματα.

Και δε λέμε, δικαίως να συμπεριληφθούν οι προαναφερόμενες κατηγορίες, αλλά γιατί μόνον αυτές; Γιατί, να μην υπάρχει μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και όχι 18%, όπως σήμερα και σε μια σειρά άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, ιδιαίτερα, όταν αυτές αφορούν στα λαϊκά στρώματα; Μήπως ο κ. Χριστοδουλάκης πιστεύει ότι περισσεύουν τα εισοδήματα στους μεροκαματιάρηδες και τους συνταξιούχους και μπορούν να πληρώνουν; Και, τέλος πάντων, αφού κόπτονται, υποτίθεται, για τη μείωση του πληθωρισμού, γιατί δεν αξιοποίησε ανάλογα και την προαναφερόμενη ευκαιρία;

Οι γιγαντοοθόνες της ... ακρίβειας

Ακόμη και video wall (βίντεο γουόλ) προτίθεται να επιστρατεύσει κατά της ακρίβειας η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ναι, βέβαια. Στα πλαίσια του Παρατηρητηρίου Τιμών και για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, το υπουργείο Ανάπτυξης σκέπτεται να τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία των μεγάλων πόλεων γιγαντοοθόνες, όπου θα εμφανίζονται οι ακριβότερες και φτηνότερες τιμές διαφόρων προϊόντων. Ετσι, όποιος θέλει να βγει για ψώνια, θα μπορεί να περνά από την Ομόνοια ή το Σύνταγμα, να συμβουλεύεται το βίντεο γουόλ και μετά να πηγαίνει στην άλλη άκρη της Αθήνας, για να βρει τη ...φτηνότερη τιμή..!

Μη γελάτε... Από την τσέπη μας πληρώνονται όλ' αυτά, όπως και όλα όσα κάνει η κυβέρνηση. Χώρια την ολοφάνερη και προκλητική υποτίμηση της νοημοσύνης όλων μας, εκ μέρους των κυβερνώντων...

Τα ανταγωνιστικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΣΥΖΗΤΗΤΙ ο Κίμωνας Κουλούρης είναι η καλύτερη ...επικοινωνιακή επιλογή του νέου κυβερνητικού σχήματος και το αποδεικνύει από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας του. Ωρυόταν και χτες για ανακλήσεις αδειών στις επιχειρήσεις που αισχροκερδούν με ...εντυπωσιακές εκφράσεις...

Βέβαια (αναγκαστικά) ανέφερε και την ουσία του πράγματος, άρα και της πολιτικής που κρύβεται πίσω από τις «πολεμικές ιαχές» κατά της ακρίβειας: Στόχος - είπε - είναι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στην αγορά.

Μόνο, που, στη λειτουργία του σύγχρονου καπιταλισμού, ανταγωνισμός οφείλεται πρωτίστως η αύξηση κατά 30% στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών, σε σχέση με πέρυσι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, όσο μπαίνουμε για τα καλά στη «σκληρή» καλοκαιρινή περίοδο.

Γι' αυτό ας χαλαρώσει κάπως και ο υφυπουργός και γενικώς, εκεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, ας πάψουν να προσποιούνται ότι καταπολεμούν τις υψηλές τιμές. Μερικούς ...ψιλικατζήδες ίσως ταλαιπωρήσουν για λόγους εντυπώσεων κι αυτό θα είναι όλο.

ΟΛΑ ΚΑΛΑ, δηλώνει το ΠΑΣΟΚ, μετά τις εξηγήσεις Θωμαδάκη περί των ελέγχων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Μόνο, που δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να συνδυάσεις «διαφάνεια» και «προσέλκυση επενδύσεων» στη Σοφοκλέους.

Βλέπετε, το πρώτο απαιτεί φως και το δεύτερο σκοτάδι, ώστε να διευκολύνονται αυτοί που πρέπει να αποκομίσουν τα προσδοκώμενα κέρδη από τους αδαείς που ελκύονται από τα απατηλά όνειρα του ευαγούς ιδρύματος.

Κι εδώ είναι σαφές πως οι κυβερνώντες θέλουν «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Μόνο, που δε γίνεται πάντα αυτό που θέλουμε και σ' αυτήν την περίπτωση έχουν εκτεθεί.

Οπως και να έχει, πάντως, αλήθεια σ' αυτές τις υποθέσεις δε βρίσκεις. Οι καταστάσεις έχουν δομηθεί, έτσι ώστε όλα να μπορούν να συμβούν και κανείς να μη βγάζει άκρη.


Γρηγοριάδης Κώστας

Σκλάβοι στο μεγάλο αλισβερίσι

Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν αναμφίβολα τη «χρυσοφόρα φλέβα» του κεφαλαίου. Ξεριζωμένοι, για χίλιους - δυο λόγους, απ' τον τόπο τους, έφτασαν στη χώρα μας, ελπίζοντας πως με τη σκληρή δουλιά δε θα βελτιώσουν μόνο τη ζωή τους, αλλά θα βοηθήσουν πρόσωπα αγαπημένα, που όλοι άφησαν πίσω τους. Ετσι, άνδρες και γυναίκες σε μεγάλη ανάγκη έγιναν το πάμφθηνό εργατικό δυναμικό της πατρίδας μας, «έντυσαν» και «ντύνουν» με τη δουλιά τους χωράφια, οικοδομές, δημόσια έργα, φθηνά ξενοδοχεία, πολυτελείς επαύλεις, εργοστάσια. Και για να μη σηκώσουν ποτέ κεφάλι, το σύστημα - μέσω της κυβέρνησης που το υπηρετεί - τους κρατά μια πενταετία τώρα συνειδητά παράνομους, χωρίς δικαιώματα κι ελευθερίες, σύγχρονους σκλάβους στο μεγάλο αλισβερίσι...

Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, που αποτελούν πλέον το 30% του εργατικού δυναμικού της χώρας, κατεβαίνουν σήμερα το απόγευμα στους δρόμους να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Και ανοιχτά, μέσα από τις αφίσες και τις ανακοινώσεις τους, απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, «σε ομάδες, οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα», να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ομονοίας και από κει να πορευτούν προς τη Βουλή. Για να διεκδικήσουμε μαζί όλα όσα δικαιούμαστε, για να υπερασπιστούμε όλα όσα η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προτίθεται να καταργήσει, «για να χτίσουμε τη δική μας πρόταση και όχι να προσδιοριζόμαστε μόνον από την αντίθεσή μας στην κυβερνητική πολιτική».

Οι μετανάστες ανοιχτά, επίσης, λένε αυτό που πολλοί προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε. Οτι, δηλαδή, κάθε πλήγμα στα δικαιώματά τους (εργασιακά, ατομικά, κοινωνικά) είναι παράλληλα κι ένα χτύπημα στα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων. Γι' αυτό, λένε, ο αγώνας τους είναι και δική μας υπόθεση, τα προβλήματα των μεταναστών είναι και δικά μας. Ειδικά τις μέρες τούτες, που το μεροκάματο, το ωράριο, η Ασφάλιση, η Υγεία, η εκπαίδευση των παιδιών μας και τα δημοκρατικά δικαιώματα απειλούνται καθημερινά και θα απειληθούν σφοδρότερα, που οι στρατιές των ανέργων θα μεγαλώσουν, που η προπαγάνδα της πλουτοκρατίας θα παρουσιάζει τους μετανάστες σαν τον εχθρό που δήθεν απειλεί το μέλλον όλων μας, η αλληλεγγύη και η κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία! Είναι η μόνη ελπίδα, η μόνη διέξοδος...

Σήμερα η εργατική τάξη της χώρας, Ελληνες και ξένοι, οφείλει να σταθεί ενωμένη σ' αυτήν την οργανωμένη επίθεση του κεφαλαίου. Ντόπιοι και μετανάστες εργάτες οφείλουν να διαμορφώσουν κοινούς στόχους για το σήμερα και το αύριο. Να διαμορφώσουν ενιαίο μέτωπο για τη ριζική ανατροπή της πολιτικής, που γεννάει την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Το πάθος για μια άλλη κοινωνία, που μόνον ουτοπική δεν είναι, φτάνει για να γκρεμίσει ό,τι πρέπει να γκρεμιστεί, αλλά και για να χτίσει τον κόσμο που δικαιούμαστε.


Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

Αυξήσεις μισθών και πληθωρισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Ας μας συγχωρεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), αλλά έχουμε βαρεθεί, τόσες δεκαετίες τώρα, να ακούμε για το «υψηλό κόστος εργασίας», κλπ., κλπ., και, τέλος πάντων, τους διάφορους ισχυρισμούς ότι για τον όποιο πληθωρισμό φταίνε οι αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα. Δε νομίζει ο κ. Γκαργκάνας, όμως, ότι τέτοιοι ισχυρισμοί περιέχουν πλέον έντονο και το στοιχείο της πρόκλησης έναντι εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων, όταν οι τελευταίοι βλέπουν πως γίνονται κάθε χρόνο και φτωχότεροι, ενώ μια μικρή μειοψηφία - ανάμεσά τους και οι τραπεζίτες - συσσωρεύουν τεράστια πλούτη, που συνεχώς αυξάνουν και, μάλιστα, με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους του επίσημου πληθωρισμού;

Καταλαβαίνουμε, βέβαια, τη λογική του διοικητή της ΤτΕ. Αλλωστε, την ίδια ακριβώς έχουν και η κυβέρνηση, η ΝΔ, ο ΣΕΒ και οι κάθε λογής οπαδοί της αγοράς και των «ευρωμονοδρόμων». Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και η συνεχής αύξησή τους είναι ένα το κρατούμενο, ιερό και απαραβίαστο θεμέλιο της κοινωνίας και της οικονομίας, της ανάπτυξης και του ανταγωνισμού, κλπ., κλπ. Αρα, τι μένει, για να αντιμετωπίσουμε τον οφειλόμενο πρωτίστως στα τεράστια αυτά κέρδη πληθωρισμό, το λεγόμενο εργατικό κόστος και οι όποιες δημόσιες δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα.

Καταλαβαίνουμε, αλλά διαφωνούμε ριζικά και ολοκληρωτικά. Στο κάτω κάτω της γραφής, ο κοινωνικός πλούτος παράγεται από τους εργαζόμενους και αυτοί, μαζί με τις σύγχρονες ανάγκες τους, πρέπει να είναι το ένα, ιερό και απαραβίαστο κρατούμενο.

Ο «υγιής ανταγωνισμός»

Η νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού σε βάρος των καταναλωτών από εκτεταμένα φαινόμενα κερδοσκοπίας και πρακτικές καρτέλ ευθύνεται για το εντεινόμενο κύμα ακρίβειας, σημείωσε χτες, σε μια μακροσκελή δήλωσή του, ο Δ. Παπαδημούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική. Νόθευση, η οποία - πάντα σύμφωνα με τον ίδιο - οφείλεται σ' «ένα σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης και ελέγχων».

Και δεν ξέρουμε, βέβαια, τι εννοεί ακριβώς, ή πώς φαντάζεται ο κ. Παπαδημούλης τον «υγιή ανταγωνισμό», αλλά γνωρίζουμε από την καθημερινή εγχώρια και διεθνή εμπειρία, τουλάχιστον, ότι ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός ούτε «υγιής» μπορεί να είναι και, κυρίως, δε λειτουργεί ποτέ προς όφελος των εργαζομένων, είτε οι τελευταίοι λογίζονται ως εργατικό δυναμικό, είτε ως καταναλωτές. Χώρια, που στη σημερινή φάση ανάπτυξης του καπιταλισμού, ο ανταγωνισμός πηγαίνει χέρι χέρι με την πολιτική των κάθε λογής απελευθερώσεων της ασυδοσίας των μονοπωλίων και των υπόλοιπων αντεργατικών διαρθρωτικών αλλαγών.

Εάν ο κ. Παπαδημούλης βρει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα «υγιούς ανταγωνισμού» μονοπωλίων, που λειτούργησε προς όφελος των εργαζομένων, τότε θα τον προτείνουμε για υφυπουργό Ανάπτυξης στη θέση του Κ. Κουλούρη, στον επόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Η αυτοτέλεια του ΚΕΘΕΑ

Περισσότερη ευελιξία για τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ζήτησε η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αννα Κοκκέβη στο τέλος της χτεσινής παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα των Ναρκωτικών. «Να ξεφύγουμε, είπε, λίγο από τις διαδικασίες του Δημοσίου, τις οποίες δυστυχώς υφιστάμεθα. Αν δεν είχαμε αυτά τα προβλήματα στις διαδικασίες θα είχαμε αυτή τη στιγμή ένα έργο πολύ πιο σημαντικό. Υπάρχει και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), το οποίο λειτουργεί με έναν τρόπο ευέλικτο, γιατί του έχει δοθεί αυτή η δυνατότητα, την ίδια δυνατότητα ελπίζω να αποκτήσει και ο ΟΚΑΝΑ».

Κι όμως αυτή η αυτοτέλεια του ΚΕΘΕΑ -είναι ΝΠΙΔ που εποπτεύεται απ' το υπουργείο Υγείας- βρίσκεται υπό αίρεση με σχετική νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, ο οποίος ήταν παρών στην παρουσίαση και προβλέπει το διορισμό δύο μελών απ' τον ΟΚΑΝΑ και τη συγκρότηση σε Σώμα του ΔΣ με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Μάλιστα, προχτές στο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ έγινε η πρόταση για την έκδοση μιας ανακοίνωσης ότι ο ΟΚΑΝΑ σέβεται την αυτοτέλεια του ΚΕΘΕΑ και ότι δεν έχει σχέση με αυτή την αλλαγή. Η Αννα Κοκκέβη, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης δε συμφώνησε με την έκδοση της ανακοίνωσης. Γιατί, λοιπόν, υπήρξε άρνηση, όταν θεωρεί το μοντέλο λειτουργίας και διοίκησης του ΚΕΘΕΑ ως χρήσιμο πρότυπο και για τον ΟΚΑΝΑ;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα οικονομικά των δήμων

Μια πορεία, ένα πανό, ένα αίτημα. «Οχι στην οικονομική κατάρρευση των Δήμων. Να δοθούν τώρα οι πόροι που δικαιούνται οι δημότες». Δήμαρχοι και κοινοτάρχες του Λεκανοπεδίου βγήκαν χτες στο δρόμο και έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Ωραίο πλάνο από την κινητοποίηση της ΤΕΔΚΝΑ, αλλά όταν άνοιξε η πόρτα του υπουργού Εσωτερικών και η συνάντηση είχε ολοκληρωθεί, η πραγματικότητα επανήλθε με τον ίδιο τραγικό και αδιέξοδο τρόπο.

Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Είναι επίσης γνωστοί και οι υπεύθυνοι γι' αυτό. Από τη μια η κυβέρνηση παρακρατά παράνομα από τους Δήμους κάθε χρόνο δεκάδες δισεκατομμύρια λες και δεν ανήκουν στους δημότες αλλά στο... φιλόπτωχο ταμείο της. Και ταυτόχρονα φορτώνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση νέες αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους και απαραίτητους πόρους. Από την άλλη, οι Δήμαρχοι, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν χτες στο δρόμο. Δήμαρχοι που έχουν συμφωνήσει ή ανεχτεί την κυβερνητική πολιτική και επιβάλλουν το ένα χαράτσι πίσω απ' το άλλο με πρόσχημα ότι «δεν έχουμε λεφτά». Λες και τα λεφτά που τους χρωστά η κυβέρνηση δεν είναι «δικά τους», για να τα απαιτήσουν αντί να ζητούν ελεημοσύνη από τον υπουργό ή τον πρωθυπουργό...

Ο,τι ακριβώς δηλαδή έγινε και χτες. Οι απαντήσεις του υπουργού Εσωτερικών στα αιτήματα των αιρετών, έδειξαν για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα. Ο δρόμος των κινητοποιήσεων και του αγώνα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο. Περιεχόμενο που θα επιβάλλεται από τα λαϊκά συμφέροντα και όχι από τις δημόσιες σχέσεις των δημάρχων και τα πολιτικά τους παιχνίδια. Το περιεχόμενο αυτό, λοιπόν, είναι συγκεκριμένο. Ούτε φορολογία οποιασδήποτε μορφής, ούτε ανταποδοτικότητα που απλά διαιωνίζει το οικονομικό αδιέξοδο των δήμων, ούτε ξεπουλήματα στα μεγάλα συμφέροντα.

Είναι προφανές, ότι το σημερινό, μεγάλο και συνεχώς εντεινόμενο οικονομικό αδιέξοδο των δήμων είναι το αποτέλεσμα της προαναφερόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Μιας πολιτικής, που θέλει και μετατρέπει καθημερινά και περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αντιλαϊκό φορομπηχτικό μηχανισμό, σε μια επιχείρηση, που θα λειτουργεί με τα διαβόητα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα πωλεί έναντι αμοιβής τις όποιες υποβαθμισμένες υπηρεσίες της στους δημότες. Αυτή ακριβώς την πολιτική έχουν χρέος να αντιπαλέψουν όσοι ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν λαϊκά συμφέροντα. Με αγωνιστικές εκδηλώσεις, που σφραγίζονται από το αντίστοιχο περιεχόμενο. Με το συντονισμό των αγώνων και τη συμπαράταξη άλλων μαζικών φορέων και κοινωνικών οργανώσεων.

Ας γυρίσουν λίγο πίσω στο χρόνο και ας θυμηθούν οι σημερινοί δημοτικοί άρχοντες, πως ό,τι φιλολαϊκό και προοδευτικό κέρδισε ο θεσμός, το κατάφερε με την ουσιαστική ενημέρωση και κινητοποίηση του λαού, συμπαρατασσόμενος μαζί του και κάνοντας σημαία του τις εκάστοτε ανάγκες και τα αιτήματά του. Με μαζικές διεκδικήσεις και χωρίς να διστάσει να έρθει σε σύγκρουση με την πολιτική εκείνη που έρχεται κόντρα στα συμφέροντα των δημοτών. Γυρίζοντας την πλάτη στα «κόλπα» των κυβερνώντων και στα ψίχουλα που συνήθως βάζουν για δόλωμα. Αυτός είναι σήμερα ο μόνος δρόμος. Οτιδήποτε άλλο βοηθά απλά στη διαιώνιση και μεγέθυνση του προβλήματος και, βέβαια, στην οικονομική καταδίκη των δήμων, ενώ τα σπασμένα θα καλείται να πληρώνει ο λαός...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ