Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα οικονομικά των δήμων

Μια πορεία, ένα πανό, ένα αίτημα. «Οχι στην οικονομική κατάρρευση των Δήμων. Να δοθούν τώρα οι πόροι που δικαιούνται οι δημότες». Δήμαρχοι και κοινοτάρχες του Λεκανοπεδίου βγήκαν χτες στο δρόμο και έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Ωραίο πλάνο από την κινητοποίηση της ΤΕΔΚΝΑ, αλλά όταν άνοιξε η πόρτα του υπουργού Εσωτερικών και η συνάντηση είχε ολοκληρωθεί, η πραγματικότητα επανήλθε με τον ίδιο τραγικό και αδιέξοδο τρόπο.

Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Είναι επίσης γνωστοί και οι υπεύθυνοι γι' αυτό. Από τη μια η κυβέρνηση παρακρατά παράνομα από τους Δήμους κάθε χρόνο δεκάδες δισεκατομμύρια λες και δεν ανήκουν στους δημότες αλλά στο... φιλόπτωχο ταμείο της. Και ταυτόχρονα φορτώνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση νέες αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους και απαραίτητους πόρους. Από την άλλη, οι Δήμαρχοι, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν χτες στο δρόμο. Δήμαρχοι που έχουν συμφωνήσει ή ανεχτεί την κυβερνητική πολιτική και επιβάλλουν το ένα χαράτσι πίσω απ' το άλλο με πρόσχημα ότι «δεν έχουμε λεφτά». Λες και τα λεφτά που τους χρωστά η κυβέρνηση δεν είναι «δικά τους», για να τα απαιτήσουν αντί να ζητούν ελεημοσύνη από τον υπουργό ή τον πρωθυπουργό...

Ο,τι ακριβώς δηλαδή έγινε και χτες. Οι απαντήσεις του υπουργού Εσωτερικών στα αιτήματα των αιρετών, έδειξαν για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα. Ο δρόμος των κινητοποιήσεων και του αγώνα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο. Περιεχόμενο που θα επιβάλλεται από τα λαϊκά συμφέροντα και όχι από τις δημόσιες σχέσεις των δημάρχων και τα πολιτικά τους παιχνίδια. Το περιεχόμενο αυτό, λοιπόν, είναι συγκεκριμένο. Ούτε φορολογία οποιασδήποτε μορφής, ούτε ανταποδοτικότητα που απλά διαιωνίζει το οικονομικό αδιέξοδο των δήμων, ούτε ξεπουλήματα στα μεγάλα συμφέροντα.

Είναι προφανές, ότι το σημερινό, μεγάλο και συνεχώς εντεινόμενο οικονομικό αδιέξοδο των δήμων είναι το αποτέλεσμα της προαναφερόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Μιας πολιτικής, που θέλει και μετατρέπει καθημερινά και περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αντιλαϊκό φορομπηχτικό μηχανισμό, σε μια επιχείρηση, που θα λειτουργεί με τα διαβόητα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα πωλεί έναντι αμοιβής τις όποιες υποβαθμισμένες υπηρεσίες της στους δημότες. Αυτή ακριβώς την πολιτική έχουν χρέος να αντιπαλέψουν όσοι ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν λαϊκά συμφέροντα. Με αγωνιστικές εκδηλώσεις, που σφραγίζονται από το αντίστοιχο περιεχόμενο. Με το συντονισμό των αγώνων και τη συμπαράταξη άλλων μαζικών φορέων και κοινωνικών οργανώσεων.

Ας γυρίσουν λίγο πίσω στο χρόνο και ας θυμηθούν οι σημερινοί δημοτικοί άρχοντες, πως ό,τι φιλολαϊκό και προοδευτικό κέρδισε ο θεσμός, το κατάφερε με την ουσιαστική ενημέρωση και κινητοποίηση του λαού, συμπαρατασσόμενος μαζί του και κάνοντας σημαία του τις εκάστοτε ανάγκες και τα αιτήματά του. Με μαζικές διεκδικήσεις και χωρίς να διστάσει να έρθει σε σύγκρουση με την πολιτική εκείνη που έρχεται κόντρα στα συμφέροντα των δημοτών. Γυρίζοντας την πλάτη στα «κόλπα» των κυβερνώντων και στα ψίχουλα που συνήθως βάζουν για δόλωμα. Αυτός είναι σήμερα ο μόνος δρόμος. Οτιδήποτε άλλο βοηθά απλά στη διαιώνιση και μεγέθυνση του προβλήματος και, βέβαια, στην οικονομική καταδίκη των δήμων, ενώ τα σπασμένα θα καλείται να πληρώνει ο λαός...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ