Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το σύγχρονο «αστυνομικό κράτος»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί χρησιμοποιήθηκαν για την «τήρηση της τάξης», στη διάρκεια των εκδηλώσεων της 30ής επετείου του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Αστυνομικοί με πολιτικά ήταν ανακατεμένοι με τους διαδηλωτές και πραγματοποίησαν συλλήψεις. Τον περιορισμό των διαδηλώσεων και των πορειών επιχειρεί η κυβέρνηση, με πρόσχημα τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Σε χώρο παρακολούθησης των πάντων, 24 ώρες το 24ωρο, μετατρέπεται το κέντρο της Αθήνας, ο ευρύτερος Ολυμπιακός δακτύλιος, αλλά και ο ευρύτερος χώρος κάθε Ολυμπιακής εγκατάστασης. Σε αστακό θα μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά, με την τοποθέτηση καμερών, περιφράξεων και πλωτών φραγμάτων. Ξεκινά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού φακελώματος με βιομετρικά δεδομένα. Νέο «τρομο»-νομοσχέδιο, συμπληρωματικό του «τρομονόμου», ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης. Κι άλλη απεργία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική. Τίθεται σε ισχύ, από 1/1/2004, το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης, ενώ με πρόταση της Κομισιόν καθιερώνεται το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Απόδειξης...

Τα παραπάνω αποτελούν μερικές μόνον από τις εγχώριες «αντιτρομοκρατικές» ειδήσεις του τελευταίου εικοσαήμερου. Και δε νομίζουμε πως χρειάζεται να αναφερθούν ακόμη περισσότερες, για να στοιχειοθετηθεί η οικοδόμηση και, μάλιστα, με γρήγορους ρυθμούς, ενός νέου, τεράστιου, πολυπλόκαμου και πολυεπίπεδου, αυταρχικού «αστυνομικού κράτους». Να σημειώσουμε μόνο το εξής: Αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι όλ' αυτά γίνονται αποκλειστικά και μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά θα ξαναγίνουν όλα, όπως ήταν προηγούμενα...

Μιλιταριστικά πανηγύρια

«Δε φθάνει που έστειλαν τους Ιταλούς στρατιωτικούς και καραμπινιέρους να σκοτωθούν στης "μητέρας όλων των μαχών" τη μάνα προς χάριν του Προέδρου Πίθηκα Μπους, προσέτι έστησαν και πάνω στις σορούς των το γνωστό μιλιταριστικό πανηγύρι των τελετών μετά κηδείας, των επικηδείων, μετά παρασήμων. Ταρατατζούμ η μπάντα, ω ονόρε ντε λα πάτρια ο κ. νομάρχης, οι παπάδες, οι λακέδες με τις λιβρέες και ο δυστυχής εθνικός ύμνος...

Βεβαίως και η τηλεοπτική κάλυψη! Να θρηνήσει το έθνος τα τέκνα του μ' όλες τις τιμές και τις αναγκαίες διακοπές για διαφημίσεις...». Του Στάθη, από τον «ναυτίλο» του, στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία».

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα...

Σε νέο μήλον της έριδος ανάμεσα στους ισχυρούς της Γης εξελίσσεται η υπόθεση των ιρανικών πυρηνικών προγραμμάτων, και μάλιστα με όρους και συνθήκες που θυμίζουν τα όσα διαδραματίστηκαν στην υπόθεση του Ιράκ. Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι η ανάμειξη του «ισραηλινού παράγοντα», ο οποίος, πολύ πιο ανοιχτά, από ό,τι στο Ιράκ, πυρπολεί κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Επιμένοντας σε μια τακτική που έχει αρχίσει εδώ και αρκετές βδομάδες, ο αρχηγός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, της γνωστής, σε όλους, Μοσάντ, δήλωνε τις προάλλες με κατηγορηματικό τρόπο ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της ισραηλινής Βουλής, ότι «το πυρηνικό οπλικό πρόγραμμα του Ιράν απειλεί την ύπαρξη του Ισραήλ». Ο Μέιρ Νταγκάν υποστήριξε ότι η «απειλή αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει το Ισραήλ από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του» και τόνισε ότι «αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιμετωπίσει το κίνδυνο, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

... και οι αμερικανο-ευρωπαϊκές «προστριβές»

Πάντως, εκτός από τη διαρκώς κλιμακούμενη πολεμική ρητορική του Τελ Αβίβ ενάντια στο Ιράν, κάνει εντύπωση και το γεγονός πως οι δηλώσεις Νταγκάν συνέπεσαν με τις επίσημες διαπιστώσεις του Χαβιέ Σολάνα, εκ μέρους της ΕΕ, ότι η Τεχεράνη «τηρεί εντιμότατη στάση, πλέον, απέναντι στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας». Δηλώσεις, οι οποίες έγιναν λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση ισραηλινής κυβερνητικής αντιπροσωπείας με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ, όπου, μάλιστα, η ατμόσφαιρα δεν αποδείχτηκε, τελικά, ιδιαιτέρως φιλική, με αφορμή τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό. Ανάλογη ήταν η ατμόσφαιρα στην προχτεσινή συνάντηση του Κ. Πάουελ με τους Κοινοτικούς ομολόγους του, όταν συζητήθηκε το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και οι σχετικές πρωτοβουλίες χωρών - μελών της ΕΕ στον ΟΗΕ.

Προφανώς, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, δεν αναφέρονται μόνο στο Ιράκ, αλλά συμπεριλαμβάνουν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης και Εγγύς Ανατολής. Μιας περιοχής ιδιαίτερα πλούσιας σε πετρέλαια και άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και με ξεχωριστή γεωστρατηγική σημασία, όπως όλοι γνωρίζουν.

Στόχος τους οι υποταγμένες συνειδήσεις

Για κάποιους ήταν μια άμαζη πορεία με λίγα «ευτυχώς» επεισόδια. Για άλλους ήταν μια κινητοποίηση, κατά την οποία η αστυνομία πέτυχε στο στόχο της «ασφάλειας». Για τα «εμπνευσμένα» ρεπορτάζ στους τηλεοπτικούς σταθμούς το Πολυτεχνείο «δικαιώθηκε», οι αξίες του παραμένουν «ζωντανές», ήταν ένα τυχαίο, νεανικό, μεγάλο γεγονός, είχε πολλούς νεκρούς, τραυματίες και ξαφνικά όλοι θυμήθηκαν να ψάξουν τον ακριβή αριθμό τους και φώναξαν γιατρούς να περιγράψουν τα ματωμένα χέρια και κεφάλια. Τα όσα προηγήθηκαν του Πολυτεχνείου, οι λαϊκές διαδηλώσεις, οι αντιιμπεριαλιστικές, αντιδικτατορικές οργανώσεις, συνοψίστηκαν στις κηδείες του Σεφέρη και του Παπανδρέου, στην κατάληψη της Νομικής, άντε και στο ΠΑΚ με τις «βομβίτσες» του. Κανένας συσχετισμός με την επικαιρότητα των αιτημάτων «ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, έξω οι Αμερικάνοι, έξω το ΝΑΤΟ», καμιά σύνδεση του τότε με το τώρα, λες κι έχουμε λύσει σήμερα όλα μας τα προβλήματα... Παρακολουθώντας την κάλυψη της 30ής επετείου του Πολυτεχνείου από τα κανάλια, νιώσαμε ότι ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ούτε όμως και η τελευταία.

Προχθές, συμπληρώθηκαν 85 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, γεγονός που, μαζί με τα κρατικά, μόνο σε ένα από τα ιδιωτικά κανάλια έπαιξε ως είδηση λίγο πριν το τέλος του νυχτερινού δελτίου, ενώ τα υπόλοιπα δεν τη θεώρησαν είδηση ικανή ώστε να «σπαταλήσουν» λίγο από τον ακριβοπληρωμένο τηλεοπτικό τους χρόνο, για να ενημερώσουν τους τηλεθεατές τους. Ολα ανεξαιρέτως τα ιδιωτικά κανάλια, όμως, θεώρησαν απαραίτητο να μας ενημερώσουν στα δελτία τους ότι «πέρασαν 75 χρόνια από τότε που πρωτοσχεδιάστηκε ο Μίκυ Μάους»! Ούτε το στοιχειώδη σεβασμό δεν έδειξαν στο βαρύ φόρο αίματος που έχει πληρώσει στο σύστημα το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια ζωής και δράσης του, στην πολύτιμη συνεισφορά του ΚΚΕ σ' όλους τους μεγάλους αγώνες του λαού μας... Ντροπή!

Κι όταν επισημαίνεις αυτές τις ασχήμιες, σε χαρακτηρίζουν «υπερβολικό», έως και «προβληματικό». Το «πρόβλημά» σου είναι ότι δεν έχεις καταλάβει σε τι κόσμο ζεις, όπως λέει και η κυρία Μίλερ στο τελευταίο βιβλίο της, που διανέμεται στα σχολεία. Για να αντιδράς, δεν έχεις καταλάβει ότι ο κόσμος έχει αλλάξει, ότι σήμερα έχουμε «πολυφωνία», είμαστε «ελεύθεροι», ελεύθεροι να παρακολουθούμε τα «σαρβάιβορ», τα «παρατράγουδα», τα γενέθλια του κάθε τρωκτικού, τις συναυλίες της Βίσση, της Βανδή και του Ρουβά, αλλά μέχρι εκεί. Εκεί σταματάει η ελευθερία μας.

Το καλοστημένο αυτό «τηλεοπτικό τσίρκο» δεν είναι μια συγκυριακή εκδήλωση της κατάπτωσης των αξιών που χαρακτηρίζει τον καιρό μας. Εχει συγκεκριμένο στόχο: διαμόρφωση υποταγμένων συνειδήσεων. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, που ακούν στο όνομα κανάλια, δουλεύουν σταθερά και ακατάπαυστα στην κατεύθυνση της αναπαραγωγής του συστήματος. Αντικειμενικότητα σημαίνει γι' αυτούς ότι στο πρόγραμμά τους χωράνε τα πάντα, εφόσον δεν ξεπερνούν το όριο του συστήματος, δεν παραπέμπουν στην πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα. Ε, λοιπόν, δεν είμαστε προβληματικοί. Ξέρουμε καλά σε τι κόσμο ζούμε, γι' αυτό και αγωνιζόμαστε να τον αλλάξουμε και μαζί με το λαό θα τον αλλάξουμε.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Τα... επικοινωνιακά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ δεν αλλάζουν τίποτε, αλλά μετεκλογικά μπορεί ν' αλλάξουν πρόεδρο και ηγετική ομάδα. Πολιτική όμως αποκλείεται, ούτε πριν, ούτε μετά.

Η φράση ίσως να ταιριάζει και στα δυο «μεγάλα» κόμματα, πλην όμως αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα στην περίφημη διαδοχολογία, που φέρεται να τερμάτισε ο Γιώργος Παπανδρέου, με τέτοιο όμως τρόπο, που επί της ουσίας... μόλις ξεκίνησε.

Διότι και το Σημίτη στηρίζει - όπως λέει - και τους θεσμούς, αλλά προεκλογικά. Μετά τις εκλογές, όλ' αυτά μπορεί ν' αλλάξουν. Αλλωστε, έτσι συνηθίζεται στις αστικές πολιτικές δυνάμεις. Και πολύ περισσότερο στην πολιτική πρακτική αυτού του κόμματος.

Και βέβαια όταν επιδιώκεις να αλλάξεις την κοινή γνώμη, χωρίς να αλλάξεις πολιτική, μόνο σε συμβουλές, όπως αυτή για «θεαματικές πρωτοβουλίες» που έδωσε ο Απόστολος Κακλαμάνης ή σε επικοινωνιακά «κολπάκια», επιπέδου Πρωτόπαππα και Αράπογλου, μπορείς να καταφύγεις.

Ας τους αφήσουμε λοιπόν να «ανανεώνουν» τα ψηφοδέλτιά τους μέσα σε ένα όργιο αλληλομαχαιρωμάτων και χτυπημάτων κάτω από τη μέση, γνωρίζοντας πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πάλι... ΠΑΣΟΚ.

ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ δράση! Είναι η κριτική που άσκησε ο Τζορτζ Μπους από τη Βρετανία, στους Γαλλογερμανούς και στον ΟΗΕ, σχετικά με τη στάση που κρατούν στο θέμα του Ιράκ. Προφανώς ξέχασε τη Γιουγκοσλαβία και τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου.

Γιατί εκεί η δράση που ανέλαβαν δεν ήταν καθόλου λίγη και υπήρξε επαρκώς καταστροφική για τις χώρες που μπήκαν στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ.

Πάντως, είναι άδικος ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Κανένα πρόβλημα δεν έχουν στην ανάληψη δράσης οι Ευρωπαίοι λυκοσύμμαχοί του. Αλλωστε ο Ευρωστρατός ετοιμάζεται ήδη και δεν τον δημιουργούν για όργανο παρατήρησης.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μάλλον στη διανομή των κερδών από την εκμετάλλευση του ιρακινού πετρελαίου πρέπει να στρέψει την προσοχή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αν θέλει να δει τους άλλοτε «συναγωνιστές» και άλλοτε «ανταγωνιστές» του, να αποκτούν μεγαλύτερη -ευαισθησία στις εκκλήσεις του.

Η ανεργία, ο καπιταλισμός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η «ανάπτυξη» καλά κρατεί. Το ίδιο και η ανεργία. Κάθε αναφορά της Eurostat, που αναφέρεται σε στοιχεία για την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, συνοδεύεται και από μια ακόμα αναφορά που περιέχει στοιχεία για την αυξανόμενη ανεργία. Οι προχτεσινές αναφορές, που αφορούν συγκριτικά στοιχεία για τη χαμηλότερη και υψηλότερη ανεργία ανάμεσα στις περιοχές της ΕΕ, συμπεριλαμβάνουν ποσοστά που φτάνουν έως και το 29,3% σε μια σειρά περιοχές. Το χαμηλότερο ποσοστό 2%, που καταγράφεται στην περιοχή του Tirol στην Αυστρία, δεν ανατρέπει τη γενική τάση για διαρκώς αυξανόμενη ανεργία. Αντίστοιχες είναι οι τάσεις και στις υπό ένταξη χώρες, με την Κύπρο στο χαμηλότερο σημείο (3,3%) και την περιοχή Lubuskie στην Πολωνία με 26,3%.

Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία δεν έχουν καμία περιοχή με ποσοστό ανεργίας ίσο ή μικρότερο από το μισό μέσο όρο της ΕΕ (7,8%). Η Καλαβρία στην Ιταλία (35,6%), και η Runion στη Γαλλία (32,1%) έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στις γυναίκες. Στους νέους το υψηλότερο ποσοστό σημειώνεται στην ιταλική Campania (59,5%).

... και το φάντασμα του κομμουνισμού

Χαρακτηριστική είναι και η συνολική τάση, που προδιαγράφουν τα στοιχεία της «Γιούροστατ». Το 2001 η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 7,5%, το 2002 στο 7,8%, ενώ στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2003 εμφανίζεται σταθεροποιημένη στο 8,8%. Για τη χώρα μας, η κυβέρνηση δηλώνει ότι η ανεργία έχει πέσει στο 9,5%, μία, όμως, από τις έρευνες του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ μιλάει για 11%.

Αν, τώρα, τα προαναφερόμενα ποσοστά διαβαστούν και ως το αποτέλεσμα του μαγειρέματος (π.χ. δεν περιλαμβάνονται όσοι υποαπασχολούνται), γίνεται ολοφάνερη η δραματική κατάσταση της εργατικής τάξης. Μια κατάσταση, η οποία αποτελεί συνέπεια της σύγχρονης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οχι της μιας ή της άλλης διαχειριστικής πολιτικής των όποιων πολιτικών εκπροσώπων των πολυεθνικών, αλλά των αδήριτων - όσο και άκρως αντιφατικών - ενδογενών αναγκών του καπιταλιστικού συστήματος στη σημερινή φάση ανάπτυξής του, είτε κυβερνούν οι όποιοι συντηρητικοί, είτε οι όποιοι σοσιαλδημοκράτες.

Τα παραπάνω αφιερώνονται εξαιρετικά στους 6.000 της πρόσφατης Συνέλευσης των κινημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στο Παρίσι, οι οποίοι, σ' ολόκληρη τη διακήρυξή τους, δεν αναφέρουν ούτε μία - κυριολεκτικά ούτε μία - φορά τη λέξη «καπιταλισμός»... Κι έτσι γίνεται κατανοητό γιατί τόσοι ύμνοι στην «Αριστερά των κινημάτων», που ετοιμάζονται να στήσουν διάφοροι για να αντιμετωπίσουν στις σύγχρονες συνθήκες το φάντασμα του κομμουνισμού. Κοντός ψαλμός...

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός

«Ποιοι είναι οι κερδισμένοι του κατατεθέντος Προϋπολογισμού - Αυξήσεις, προσλήψεις και φορο-απαλλαγές» («Το Βήμα»). «Κερδισμένοι μισθωτοί και συνταξιούχοι - Με άρωμα εκλογών ο πρoϋπολογισμός» («Τα Νέα»). «Προϋπολογισμός - 9 μεγάλες ανάσες και 4 σκιές για το 2004» («Εθνος»). «Προϋπολογισμός 2004 με το βλέμμα στις εκλογές - Με 4 όπλα και 4 παγίδες» («Ελευθεροτυπία»).

Αυτοί ήταν οι χτεσινοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των προαναφερομένων εφημερίδων και είναι ολοφάνερη η προσπάθειά τους να διαμορφώσουν μια εικόνα παροχών προς τους εργαζόμενους - έστω και λόγω εκλογών - για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2004. Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Και ιδού οι αποδείξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι προηγούμενες εφημερίδες:

Πρώτον, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, πέρα από τη διατήρηση του μέχρι σήμερα απαράδεκτου επιδοματικού χαρακτήρα του, καθηλώνει τους μισθούς και τις συντάξεις στο σημερινό απαράδεκτο «ύψος» τους. Δεύτερον, ο νέος προϋπολογισμός «ελαφρύνει» τα φορολογικά βάρη σε ελάχιστες μερίδες μισθωτών και συνταξιούχων κατά 480 εκατ. ευρώ και, ταυτόχρονα, προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2,66 δισ. ευρώ. Αύξηση, η οποία θα βαρύνει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, με δοσμένες και τις νέες φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Τρίτον, ο προϋπολογισμός προβλέπει την πρόσληψη 16.000 μονίμων υπαλλήλων σε όλον το δημόσιο τομέα (μαζί και με τους επαγγελματίες οπλίτες), όταν μόνο στο χώρο των νοσοκομείων τα οργανικά κενά ξεπερνούν σήμερα τις 28.000.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο προϋπολογισμός...

Η παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του 2004 προσφέρεται για διεξαγωγή κρίσιμων συμπερασμάτων. Στο πρόσφατο παρελθόν τα αστικά κόμματα είχαν την πολυτέλεια, ένα χρόνο πριν τις εκλογές, να θέτουν τον προϋπολογισμό του κράτους, ως ένα πανίσχυρο πολιτικό και οικονομικό όπλο, στη διάθεση των προεκλογικών τους σκοπιμοτήτων, προκειμένου να διατηρήσουν την κυβερνητική εξουσία. Είναι γνωστή, π.χ., η παροχολογία πριν τις εκλογές του 1993, μετά από μια ανηλεή επίθεση που είχαν δεχτεί οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Εκτοτε τα πράγματα άλλαξαν. Ο στόχος επίτευξης της ΟΝΕ συσπείρωσε την ευρωπαϊκή αστική τάξη, εντάθηκε η επίθεση κατά των εργατικών κατακτήσεων, στον πόλεμο που κήρυξε κατά της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης και των κατακτήσεών της. Μπήκαμε στην εποχή των παγετώνων, που ακόμα και τα προεκλογικά ταξίματα και παροχές θεωρούνται απαγορευμένος καρπός. Δε θέλουμε να πούμε με αυτό τον τρόπο ότι έχει σταματήσει ο εκβιασμός των αστικών κομμάτων σε βάρος των εργαζομένων για την απόσπαση της ψήφου τους. Απλώς έχουν αλλάξει οι μορφές, έχουν αναβαθμιστεί οι μηχανισμοί πειθαναγκασμού κι εκμαυλισμού των συνειδήσεων.

Η αλλαγή αυτή πλεύσης είναι ευδιάκριτη και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2004, αν και πρέπει να θυμίσουμε ότι και στις εκλογές του 1996 και 2000 οι προεκλογικές παροχές κινήθηκαν στα αυστηρά πλαίσια που καθόριζε το πρόγραμμα «σύγκλισης». Πιστή στον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της χώρας η κυβέρνηση Σημίτη πέταξε, τώρα, ένα ξεροκόμματο στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα, αυτά που βρίσκονται κοντά το κατώφλι της απόλυτης ένδειας (συνταξιούχοι ΟΓΑ, ΙΚΑ, άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ.) κι αυτό είναι όλο. Ο εμπαιγμός και η πρόκληση συνίστανται στο γεγονός ότι οι στόχοι της περιβόητης Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας, όπου αποφασίστηκε η πλήρης κατεδάφιση των εργατικών κατακτήσεων μέχρι το 2010, στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, βαφτίστηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «χάρτα σύγκλισης», του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού με το μέσο ευρωπαϊκό...

Με αυτά τα ξεροκόμματα, μετά την τεράστια αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων, την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και με περισσό θράσος και κυνισμό, επιχειρούν να υφαρπάσουν την ψήφο του ελληνικού λαού. Κατά τα άλλα και ο νέος κρατικός προϋπολογισμός έχει εντονότατα ταξικά χαρακτηριστικά, αποτελεί τον πολιορκητικό κριό διάλυσης των εργασιακών σχέσεων με την είσοδο της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, ενώ η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας ανοίγει νέες πόρτες για την άλωσή τους από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ο ελληνικός λαός ας κατανοήσει ότι η συνέχιση της πολιτικής αυτής, είτε εφαρμόζεται από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΝΔ, υπονομεύει το μέλλον του, δημιουργεί προϋποθέσεις γενικευμένης οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας για τον ίδιο. Ο δρόμος για τα λαϊκά στρώματα έχει άλλη πυξίδα. Αυτή που κρατά στα χέρια του το ΚΚΕ και δυνάμεις έτοιμες και αποφασισμένες να έρθουν σε ανοιχτή ρήξη με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια. Από αυτή την άποψη η ανάγκη καταδίκης του δικομματισμού και, παράλληλα, η ενίσχυση του κόμματος της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ, στις επικείμενες εκλογές αποκτούν το στοιχείο της αναγκαιότητας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ