Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός

«Ποιοι είναι οι κερδισμένοι του κατατεθέντος Προϋπολογισμού - Αυξήσεις, προσλήψεις και φορο-απαλλαγές» («Το Βήμα»). «Κερδισμένοι μισθωτοί και συνταξιούχοι - Με άρωμα εκλογών ο πρoϋπολογισμός» («Τα Νέα»). «Προϋπολογισμός - 9 μεγάλες ανάσες και 4 σκιές για το 2004» («Εθνος»). «Προϋπολογισμός 2004 με το βλέμμα στις εκλογές - Με 4 όπλα και 4 παγίδες» («Ελευθεροτυπία»).

Αυτοί ήταν οι χτεσινοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των προαναφερομένων εφημερίδων και είναι ολοφάνερη η προσπάθειά τους να διαμορφώσουν μια εικόνα παροχών προς τους εργαζόμενους - έστω και λόγω εκλογών - για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2004. Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Και ιδού οι αποδείξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι προηγούμενες εφημερίδες:

Πρώτον, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, πέρα από τη διατήρηση του μέχρι σήμερα απαράδεκτου επιδοματικού χαρακτήρα του, καθηλώνει τους μισθούς και τις συντάξεις στο σημερινό απαράδεκτο «ύψος» τους. Δεύτερον, ο νέος προϋπολογισμός «ελαφρύνει» τα φορολογικά βάρη σε ελάχιστες μερίδες μισθωτών και συνταξιούχων κατά 480 εκατ. ευρώ και, ταυτόχρονα, προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2,66 δισ. ευρώ. Αύξηση, η οποία θα βαρύνει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, με δοσμένες και τις νέες φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Τρίτον, ο προϋπολογισμός προβλέπει την πρόσληψη 16.000 μονίμων υπαλλήλων σε όλον το δημόσιο τομέα (μαζί και με τους επαγγελματίες οπλίτες), όταν μόνο στο χώρο των νοσοκομείων τα οργανικά κενά ξεπερνούν σήμερα τις 28.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ