Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Φαρμάκι» οι προτάσεις για τα αγροτικά προϊόντα

Η Κομισιόν υιοθέτησε χτες και τα «νομοθετικά κείμενα» των ...φαρμακερών προτάσεων του περασμένου Σεπτέμβρη για τη «μεταρρύθμιση των κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για το βαμβάκι, το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, τον καπνό και τον λυκίσκο», αδιαφορώντας για τις επιμέρους αντιδράσεις ορισμένων κρατών - μελών και σύσσωμου του αγροτικού κόσμου, σε τέτοιο βαθμό, που οι νέες «τροποποιήσεις» που εισηγείται για τον καπνό είναι ακόμη χειρότερες, ιδιαίτερα για τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς.

Η πρόταση αναθεώρησης της 29/9/2003, έχει μετατραπεί από χτες σε επίσημο «νομοθετικό κείμενο», το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ώστε «οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις να αρχίσουν να ισχύουν το 2005». Το εντυπωσιακό και πρωτοφανές αφορά στο γεγονός ότι, όχι μόνο δεν άλλαξε γραμμή από τις αρχικές προτάσεις, αλλά κάτι που ήταν αναμενόμενο για πρώτη φορά στη «μαύρη ιστορία» της ΚΑΠ, οι προτάσεις για τον καπνό έγιναν ακόμη πιο καταστροφικές, ιδιαίτερα για τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς, μεταξύ των αρχικών «ανακοινώσεων» και των χτεσινών «νομοθετικών» προτάσεων. Και αυτό, γιατί η Κομισιόν επίσημα, ωμά και κυνικά αύξησε, σε σχέση με τις προτάσεις του Σεπτέμβρη, την παρακράτηση για τους μεσαίους καπνοπαραγωγούς (3,5-10 τόνοι ετησίως) που είναι η πλειοψηφία στην Ελλάδα, και τη μείωσε για τους μεγαλοπαραγωγούς (άνω των 10 τόνων ετησίως) (!!!)

Ταυτόχρονα, τα κείμενα επιβεβαιώνουν, και επίσημα, ότι μέσα στα προβλεπόμενα τρία χρόνια 2005 - 2007 θα καταργηθεί οριστικά τόσο η Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) του καπνού, ολοκληρώνοντας την πλήρη αποσύνδεση της πριμοδότησης από την παραγωγή. Σύμφωνα με την ίδια την Κομισιόν «αυτή η προτεινόμενη μεταφορά είναι διαφορετική και πλέον ισορροπημένη (!!!) από εκείνη που προτεινόταν με την ανακοίνωση του Σεπτέμβρη».

Οσον αφορά στα καπνά, οι προτάσεις έχουν ως εξής: Οσοι παραγωγοί έχουν συγκομιδή μέχρι 3,5 τόνους ετησίως θα εισπράττουν ολόκληρη την πριμοδότηση. Από 3,5 τόνους μέχρι 10 τόνους ετησίως αυξάνεται η παρακράτηση σε σχέση με τις προτάσεις του Σεπτέμβρη και έτσι οι παραγωγοί θα εισπράττουν το 75% της πριμοδότησης. Για πάνω από 10 τόνους ετησίως μειώθηκε η παρακράτηση και η «μεταφορά στην ενιαία ενίσχυση» καθορίζεται πλέον στο 1/6 για το 2005, στο 1/3 για το 2006, και στο 45% για το 2007 και τα επόμενα έτη. Σύμφωνα με την Κομισιόν «η βαθμιαία μεταφορά της σημερινής πριμοδότησης καπνού στο καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης θα συνοδευτεί από σταδιακή κατάργηση του Κοινοτικού Ταμείου Καπνού και από τη σύσταση, στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης ενός συνολικού δημοσιονομικού κονδυλίου για την αναδιάρθρωση των καπνοπαραγωγικών περιοχών». Τα καπνά μας τέλειωσαν (...) Οι καταστροφικές προτάσεις για βαμβάκι και λάδι παράμειναν ως είχαν τον περασμένο Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ