Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΝΑΤΟ
Σε εξέλιξη η πρώτη «κοινή άσκηση διαχείρισης κρίσης»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και το ΝΑΤΟ πραγματοποιούν από χτες και για μια βδομάδα την πρώτη «κοινή άσκηση διαχείρισης κρίσης» με την επονομασία «ME/CMX 2003», στη βάση ενός «υποθετικού» σεναρίου που προβλέπει «εθνοτικές αναταραχές σε νησί» και αντιμετώπιση της «κρίσης» στη φάση «πριν» την αποστολή στρατευμάτων.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη «άσκηση» του νέου «στρατηγικού συνεταιρισμού για τον 21ο αιώνα» μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως αυτός διαμορφώθηκε στα πλαίσια των ενισχυμένων ευρω-ατλαντικών σχέσεων που επέβαλε το πακέτο συμφωνιών της ΝΑΤΟικής συνόδου κορυφής της Ουάσιγκτον (Απρίλης 1999) και που, από τότε, έχει περάσει από (...) «χίλια κύματα», ξεκινώντας από τις συμφωνίες για τον λεγόμενο Ευρωστρατό μέχρι την κρίση που δημιουργήθηκε με αφορμή το Ιράκ, με σημείο καμπής τον μονομερή αμερικανικό «προληπτικό μόνιμο παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μετά τα γεγονότα της 11/9/2001.

Δεν αφορά βέβαια στην ξεπερασμένη αντίληψη περί «άμυνας» αλλά στη νέα κυρίαρχη έννοια της «ασφάλειας» από «ασύμμετρες απειλές» κατά των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως διαμορφώθηκε στο «νέο στρατηγικό δόγμα» του ΝΑΤΟ. Και μεταφράζεται στη νομιμοποίηση της πλανητικής δυνατότητας επέμβασης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και στη δημιουργία των απαραίτητων «νέων» μηχανισμών «Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης» (ΔΤΕ). Ολα αυτά υπό την κωδική ονομασία «διαχείριση κρίσεων με στρατιωτικά και μη μέσα», δηλαδή επεμβάσεις παντός τύπου, από πολιτική αποσταθεροποίηση, μέχρι δράση «ειδικών δυνάμεων» και, βέβαια, ως τελική επιλογή, στρατιωτική επέμβαση.

Η «κοινή» άσκηση, που άρχισε χτες στις Βρυξέλλες, έχει την ιδιαίτερη σημασία της, γιατί αποτελεί το επιστέγασμα όλων των δράσεων των προηγούμενων χρόνων. Κατ' αρχάς έχει σημασία το «υποθετικό σενάριο» το οποίο επιλέχθηκε για την πρώτη «κοινή» άσκηση. Αφορά, σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, σ' ένα «υποθετικό» νησί «στο μέσον του Ατλαντικού» (!!!) το οποίο «σπαράσσεται από εθνοτικές αναταραχές». Οι επιτελείς, λοιπόν, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καλούνται να (...) «ασκηθούν» επικεντρώνοντας την προσοχή τους στη φάση της διαχείρισης της κρίσης που «προηγείται» μιας ενδεχόμενης απόφασης περί στρατιωτικής επέμβασης. Αρα, όπως τονίζει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, πρόκειται για άσκηση που δεν προβλέπει «ανάπτυξη στρατευμάτων». Μ' άλλα λόγια, να «διαχειριστούν» την κατάσταση με όλα τ' άλλα μέσα που προσφέρουν οι σύγχρονες «πολιτικές επέμβασης».

Την έναρξη της άσκησης «κήρυξε» περιχαρής ο στρατοκράτης της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα. Υπό τον Χ. Σολάνα λειτουργούν, σ' αυτή τη φάση, και όλοι οι στρατιωτικοί μηχανισμοί της ΕΕ, που «εν σπέρματι» προωθούν τη μετάβαση από την παλιά ΔΕΕ (Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση) στο νέο πλαίσιο «άμυνας και ασφάλειας». Ο Χ. Σολάνα είναι, επίσης, «υπεύθυνος» της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και «γραμματέας» του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Η άσκηση ΕΕ-ΝΑΤΟ με την επωνυμία «CME/CMX 2003» ήταν στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (17-18 Νοέμβρη) και στην παράλληλη σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις οποίες συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπαντωνίου. Στην άσκηση συμμετέχει και η Κύπρος, θεωρώντας προφανώς ότι το «νησί με εθνοτική αναταραχή» που βρίσκεται «στη μέση του Ατλαντικού» δεν έχει να κάνει με τα προβλήματα της Νήσου - κάθε ομοιότητα με ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα είναι «τυχαία»...

Η φετινή άσκηση αφορά στη λεγόμενη «πρόσβαση στα μέσα του ΝΑΤΟ», δηλαδή όλος ο σχεδιασμός και η εκτέλεση γίνονται από «κοινού» αλλά τα διατιθέμενα «μέσα» είναι των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Αναφέρεται ως ευρωπαϊκή (...) προϋπηρεσία η επιχείρηση «Concordia», δηλαδή η αντικατάσταση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από «ευρωπαϊκές» στην ΠΓΔΜ, στην οποία συμμετέχουν τετρακόσιοι στρατιωτικοί από είκοσι χώρες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών, η αντίστοιχη «κοινή» άσκηση που θα πραγματοποιηθεί «τον επόμενο χρόνο» θα αφορά στη «διαχείριση κρίσης χωρίς προσφυγή στα μέσα του ΝΑΤΟ», ανάλογη δηλαδή με την επιχείρηση «Artemis» που διεξάγεται βορειοδυτικά του Κονγκό, στην Κεντρική Αφρική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ