Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
«Αναστολή» σεναρίων επιζητεί το Μαξίμου

Η «χαρά» από τη δήλωση «νομιμοφροσύνης» του Γ. Παπανδρέου, που επέδειξαν οι συνεργάτες του Κ. Σημίτη, αν μη τι άλλο, προδίδει την ανησυχία της ηγετικής ομάδας για τις εξελίξεις στο κόμμα...

Η χτεσινή δήλωση «νομιμοφροσύνης» του Γ. Παπανδρέου προς τον Κ. Σημίτη - ανεξαρτήτως του βαθμού ...ειλικρινείας της - έδωσε μια «ανάσα» στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς τόσο τα σενάρια περί αλλαγής ηγεσίας, όσο και οι αποχωρήσεις βουλευτών έχουν επιτείνει το βαρύ κλίμα για τον πρωθυπουργό και την ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μετά από το μπαράζ χτεσινών δημοσιευμάτων στον αντιπολιτευτικό Τύπο, ότι κινείται με στόχο την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, προέβη στη δήλωση πως «έχω αποδείξει ότι σέβομαι πλήρως τους θεσμούς. Στήριζα, στηρίζω και θα στηρίζω τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη», συμπλήρωσε πως «δεν έχω εξουσιοδοτήσει κανέναν να εκφράζει τις δικές μου απόψεις, τις οποίες εκφράζω ο ίδιος» και ζήτησε «να σταματήσει η σεναριολογία γιατί έχουμε μπροστά μας μία κρίσιμη μάχη η οποία θα είναι νικηφόρα».

Η δήλωση Παπανδρέου έγινε δεκτή με τόσο μεγάλη ικανοποίηση στο Μαξίμου, που, εν είδει ...πανηγυρισμού, ο Χρ. Πρωτόπαππας έλεγε λίγο αργότερα ότι με τη δήλωση αυτή «κλείνει όλη αυτή η ιστορία της απαράδεκτης παραφιλολογίας και μικροπολιτικής που και σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας», προσθέτοντας ότι «η δήλωση αυτή έρχεται να δώσει τέλος σε αυτά τα δήθεν σενάρια, σε αυτήν την παραφιλολογία, σε αυτή την μικροπολιτική». Αλλωστε, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα στις σχέσεις τους (σ.σ.: Σημίτη - Παπανδρέου), οι οποίες ήταν πάντα πολύ στενές, εξαιρετικές»...

Από εκεί και πέρα χτες έγιναν γνωστές και επίσημα νέες αποχωρήσεις εν ενεργεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τα επόμενα εκλογικά ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών παραδόθηκαν οι αρνητικές επιστολές των Μ. Γικόνογλου, Μ. Σπυράκη, Ε. Μαλέσιου, Μ. Αρσένη και Δ. Γούσκου. Σε ό,τι αφορά τους δυο τελευταίους η μεν πρώτη εμφανίστηκε υπέρμαχη της ανανέωσης και δήλωσε «στρατευμένη» στο ΠΑΣΟΚ υπό τον Κ. Σημίτη ενώ ο δεύτερος δεν απέφυγε τις αιχμές...

Παρά το γεγονός ότι οι αρνήσεις για κάθοδο στις εκλογές δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τις 15, η κυβέρνηση δε θεωρεί ότι τίθεται θέμα δεδηλωμένης, ενώ, παράλληλα, σε μια προσπάθεια να σιγάσουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, συνεργάτες του πρωθυπουργού διοχέτευαν τη θέση του Κ. Σημίτη - που όπως έλεγαν επαναδιατυπώθηκε χτες - σύμφωνα με την οποία οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη.

Σήμερα, δε, και ενώ εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων εκ μέρους των εν ενεργεία βουλευτών, έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του ΕΓ με θέμα το «πλαίσιο κατευθύνσεων πολιτικής 2004-2008» του ΠΑΣΟΚ, που, όπως είπε η Χρ. Αράπογλου, αποτελεί το «προοίμιο του προγράμματος» του κυβερνώντος κόμματος, που θα ανακοινώσει ο Κ. Σημίτης σήμερα στο Ζάππειο. Το απόγευμα θα συνεδριάσει εκ νέου το ΕΓ με «τις τελικές προτάσεις υποψηφιοτήτων» και αύριο θα συγκληθεί για το ίδιο θέμα η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Παρέμβαση Κακλαμάνη

Με μία δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί ως προτροπή προς τον Κ. Σημίτη να αναλάβει πρωτοβουλίες αναλόγου βεληνεκούς με την αιφνιδιαστική πρόταση του Α. Παπανδρέου το 1985 να προτείνει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Χρ. Σαρτζετάκη, παρενέβη ο Απ. Κακλαμάνης στο κύμα «αναχωρητισμού» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε ότι οι αποχωρήσεις μπορεί να αποβούν υπέρ του ΠΑΣΟΚ εάν οι αντικαταστάτες είναι ικανοί και στο σημείο αυτό επικαλέστηκε το παράδειγμα των βουλευτικών εκλογών του 1985.

Είπε συγκεκριμένα ότι τότε η ΝΔ είχε αφήσει εκτός συνδυασμών όλη την παλιά φρουρά και θα κέρδιζε τις εκλογές εάν από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ δεν είχε γίνει η κίνηση με την πρόταση Σαρτζετάκη (αντί για Καραμανλή) για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οταν του επισημάνθηκε ότι η δήλωση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως πρόταση για αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του κόμματος είπε ότι δεν εννοεί κάτι τέτοιο, αλλά απλώς έκανε μια ιστορική αναδρομή για την ανανέωση των ψηφοδελτίων που πάντα γινόταν πριν από τις εκλογές.

Ο Απ. Κακλαμάνης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ψήφιση του προϋπολογισμού λέγοντας ότι δεν έχει καμία ένδειξη καταψήφισής του αφού από την κυβερνητική πλειοψηφία μόνον ένας βουλευτής δήλωσε ότι ανεξαρτητοποιείται.

Στη συνάντηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αναφέρθηκε και στις πιέσεις που δέχεται η χώρα μας με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι αυτό το θέμα «θρασύτατα το χρησιμοποιούν διάφοροι πρεσβευτές για να δηλητηριάσουν την χώρα».

Ο πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε και τον απολογισμό της Βουλής για το 2003 δίνοντας έμφαση στη χρήση των νέων τεχνολογιών, ενώ ανακοίνωσε ότι σε δύο ή τρεις βδομάδες θα αρχίσει να εκπέμπει με ελεύθερη λήψη το κανάλι της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ