Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χρειάζονται κι άλλα;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν γνωστός σε κάποιους κατώτερους υπαλλήλους της CIA και μόνο. Τον ήξεραν, ως γόνο μεγάλης και πλούσιας σαουδαραβικής οικογένειας, που άφησε την καλοπέρασή του και πήγε να πολεμήσει στο Αφγανιστάν, εντασσόμενος στις οργανωμένες και εξοπλισμένες από τις ΗΠΑ αντάρτικες μονάδες των «ιερών πολεμιστών» - μουτζαχεντίν. Μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, οι ΗΠΑ κάνουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και την «Αλ Κάιντα» διάσημους σε όλο τον πλανήτη. Παρ' όλ' αυτά, όπως έλεγαν τότε οι Αμερικανοί, η δράση του Λάντεν ήταν περιορισμένη στο Αφγανιστάν. Γι' αυτό και κάνουν τον πόλεμο ενάντια στους Ταλιμπάν, θεωρώντας τους συνένοχους του πρώην μισθοφόρου της CIA. Ενα χρόνο μετά, ακολούθησε ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών; Οπως οι ίδιοι οι Αμερικανοί και πάλι ισχυρίζονται, ο Οσάμα μπιν Λάντεν και η «Αλ Κάιντα» βρίσκονται πίσω από πολλές τουλάχιστον πράξεις αντίστασης ενάντια στις δυνάμεις κατοχής του Ιράκ, από εκρήξεις βομβών στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, όπως και από τις πρόσφατες, πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Φοβούνται, επίσης, ανάλογα χτυπήματα σε διάφορες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης, ακόμη και μέσα στις ΗΠΑ.

Χρειάζονται, άραγε, να γίνουν κι άλλα, για να καταλάβει ο καθένας ότι το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο μαζί το πρόσωπο; (όπου χέρια η «ισλαμιστική τρομοκρατία» και η «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» και πρόσωπο ο ιμπεριαλισμός).

Μια πτήση για τον Ρέππα

Ειδική πτήση για τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημ. Ρέππα, εκτέλεσε χτες η «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα»!

Λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στη χτεσινή 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, ο όμιλος εταιριών «Ολυμπιακής Αεροπορίας» προχώρησε στην ακύρωση 23 πτήσεων εσωτερικού. Μια από αυτές ήταν και η πρωινή πτήση για Κεφαλλονιά. Ελα, όμως, που στην Κεφαλονιά βρισκόταν ο κύριος υπουργός, για προεκλογικούς λόγους, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς. Ε, για την επιστροφή κοτζάμ υπουργού στην Αθήνα, έπρεπε να βρεθεί άμεσα λύση. Τι πιο ...απλό, από το να λοξοδρομήσει από τον προορισμό του ένα αεροπλάνο της ΟΑ. Σιγά τα επιπλέον έξοδα. Σιγά την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Οπερ και εγένετο. Η μεσημβρινή πτήση «803» της Αεροπλοΐας από Αθήνα για Ιωάννινα, μετατράπηκε από απλή σε ...υπουργική. «Πέταξε» μέχρι την Κεφαλλονιά, παρέλαβε τον «υψηλό» επιβάτη και επέστρεψε στην Αθήνα. Α, σημειώστε ότι για να φτάσει το αεροπλάνο της ΟΑ στην Κεφαλλονιά, στήθηκε και απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Επικίνδυνη «δύναμη πυρός»

Η σύμβαση που υπογράφηκε χτες στο Πεντάγωνο δεν αφορά μια συνηθισμένη προμήθεια πολεμικού υλικού. Πρόκειται για την πλήρη ανανέωση του οπλοστασίου της ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα προμηθευτεί με 38.000(!) τελευταίας τεχνολογίας πιστόλια και πολυβόλα όπλα. Η προμήθεια των νέων όπλων, όπως γράφουν τα χτεσινά «Νέα», θα γίνει από την ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ και πρόκειται για τη συμπαραγωγή 35.000 πιστολιών 9 χιλιοστών τύπου USP κόμπακτ, που κατά 46,3% θα παραχθούν στο Αίγιο σε διάστημα 4-5 ετών. Για τις άμεσες ανάγκες ενόψει του 2004, υπογράφεται και άλλη σύμβαση - εξπρές. Με βάση αυτή, θα γίνει άμεση παράδοση 2.000-3.000 πιστολιών UPS κόμπακτ. Ανεξάρτητα από τους λόγους που επικαλούνται (Ολυμπιακοί Αγώνες) είναι ολοφάνερο ότι η ΕΛ.ΑΣ θα διαθέτει μια τρομερή «δύναμη πυρός», η οποία δικαιολογεί κάθε ανησυχία, με δεδομένο τον προσανατολισμό της στον «εσωτερικό εχθρό» που παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος. Μια οπλισμένη σαν αστακός Αστυνομία, με «λυμένα τα χέρια της» λόγω τρομονόμου, δεν προμηνύεται τίποτα καλό για το λαό που αντιστέκεται και αγωνίζεται...

Φοράδα

«Tι μας ενδιαφέρει αν Παπαθεμελής, Σπυριούνης, Κατσανέβας, Ασκητής, Γικόνογλου και Παπαζώη μείνουν, φύγουν, πάνε αλλού, κάνουν δικό τους κόμμα, ιδιωτεύσουν, ταξιδέψουν, χωρίσουν, ξαναπαντρευτούν και ξαναχωρίσουν. Σάμπως η παρουσία τους άλλαξε τη ζωή μας προς το καλύτερο; Απλώς ετράπησαν - που λένε - εις φυγήν, διότι - όπως επίσης λένε - "όταν το πλοίο βουλιάζει τα ποντίκια λακίζουν". Απλώς επίσης έχασαν οι κομματάρχες ρουσφέτια, τα ρουσφέτια τις θέσεις, οι γάμοι τους κουμπάρους, τα βαφτίσια τους επώνυμους νονούς και οι κηδείες τα διάσημα εξαπτέρυγα. Και επίσης απλώς, στη Χαριλάου Τρικούπη του ΠΑΣΟΚ, ο Χρυσοχοΐδης με την Αράπογλου ανοίγουν τεφτέρια και αφαιρούν ψήφους. Εκ της... απωλείας Παπαθεμελή τόσες θεούσες λακίζουν από Θεσσαλονίκη και εκ της "εξαφανίσεως" Παπαζώη τόσοι ταβερνιάρηδες, ξενοδόχοι και rooms to let φυλλορροούν από Κυκλάδες. Ολος ο ντόρος και η φασαρία για τα κουκιά. Τόσο απλά και τόσο μπακάλικα. Να με συγχωρείτε, αλλά στο χωριό μου λένε κάτι για τη φοράδα και τ' αλώνι...».

Του Δημήτρη Δανίκα από τη «στήλη άλατος», στα χτεσινά «Νέα».

Να απαντήσουμε στην πρόκληση

Η είδηση είναι χτεσινή και προκαλεί. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση με τα παπαγαλάκια της στα μέσα ενημέρωσης προσπαθεί να πείσει ότι θα δώσει μια ανάσα σε 25.000 ανθρώπους έστω και με μερική απασχόληση στο δημόσιο, την ίδια ώρα, στην αρμόδια κυβερνητική επιτροπή έχουν αποφασίσει ότι για το 2004 θα προσλάβουν στο δημόσιο με μερική απασχόληση μόνο 2.500 ανέργους. Αλλους 5.000 προσπαθούν να τους φορτώσουν στους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να επιβάλουν τοπική φορολογία για να διατηρήσουν σε λειτουργία υπηρεσίες που η κυβέρνηση αρνείται να χρηματοδοτήσει ως οφείλει. Σε κάθε περίπτωση αυτοί που θα προσληφθούν με μερική απασχόληση στο δημόσιο είναι μόνο 2.500. Τόσοι, μόνο 2.500, είναι αυτοί από τους πάνω από 500.000 άνεργους που αφού φιλήσουν κατουρημένες ποδιές, θα φτάσουν να πιάσουν δουλιά υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, θα γίνουν δηλαδή ο δούρειος ίππος για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων χιλιάδων και χιλιάδων άλλων εργαζομένων. Κι όμως, η κυβερνητική προπαγάνδα εξακολουθεί να αναφέρεται σε 25.000 προσλήψεις.

Οι σημερινοί κυβερνώντες είναι απατεώνες από την κορφή ως τα νύχια. Δε φτάνει που έχουν αναγάγει σε στόχο ζωής να μείνουν στην ιστορία ως η κυβέρνηση που θα συμπιέσει μέχρι εξαθλίωσης την τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης. Θέλουν - αξιώνουν να βγουν τα θύματά τους στους δρόμους και να ζητωκραυγάζουν «σφάξε με κι εμένα αγά μου». Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι ηθικής τάξης. Δεν αφορά μόνον, ούτε κύρια, το ζήτημα της αξιοπρέπειας. Για να μην ξεχνιόμαστε, αφορά στην ουσία των σχέσεων κεφαλαίου - εργασίας. Ο,τι γίνεται, γίνεται για να μειωθεί η τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης. Αν εντοπίζουμε και την ανηθικότητα αυτής της πολιτικής είναι γιατί διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη μιας καταπληκτικής κινητοποίησης των σκουπιδιάρηδων, έτσι τους έλεγαν τότε, που κατέβηκαν σε διαδήλωση φωνάζοντας μια λέξη: Αξιοπρέπεια! Ενιωθαν ότι τους είχαν πατήσει τόσο πολύ που το να διεκδικούν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια ήταν γι' αυτούς εκείνη τη στιγμή το κύριο.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα πιστεύει ότι έχει εξαθλιώσει τόσο πολύ μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης που μπορεί άνετα να τους ζητάει αντί να παλεύουν έστω για μια αξιοπρεπή δουλιά, να σκύβουν για να φιλήσουν την μπότα του δυνάστη τους. Πρέπει να διαψευστεί στην πράξη. Για παράδειγμα: Μ' αφορμή την απεργία των οικοδόμων στις 26 του Νοέμβρη και τις παράλληλες κινητοποιήσεις την ίδια μέρα των μεταλλεργατών της Ζώνης και των συνταξιούχων, μπορούν, επιβάλλεται, να βρεθούν στο δρόμο διαδηλωτές κι όσοι άλλοι κατανοούν ότι η εποχή που ο άνθρωπος περπάταγε στα τέσσερα έχει περάσει ανεπιστρεπτί.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Ερωτήματα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ αβίαστα: Αραγε, είναι περισσότερο ηλίθιοι απ' ό,τι είναι επικίνδυνοι ή ισχύει το αντίθετο; Από τη μια, εκκενώνουν τον Λευκό Οίκο επειδή είχε έναν λεκέ το ραντάρ και το πήραν για αεροπλάνο. Από την άλλη, όμως, ο Πρόεδρός τους μίλησε πάλι, χτες από το Λονδίνο, για διατήρηση της κατοχής του Ιράκ.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι για την ηλιθιότητά τους δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Αντιθέτως, για τις φιλοπόλεμες πρακτικές τους οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπούν.

Ολα αυτά στη σκιά μιας ακόμα βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη, όπου τα κίνητρα είναι θολά, οι υπεύθυνοι είναι επίσης «θολοί» και οι πληροφορίες ανύπαρκτες κατ' εντολή του Τούρκου γενικού εισαγγελέα.

Το μόνο που για μια ακόμα φορά δεν είναι θολό είναι η αξιοποίησή της για τη διατήρηση και διεύρυνση του κλίματος τρομο-λαγνείας, που για γεωγραφικούς τουλάχιστον λόγους επηρεάζει και την Ελλάδα.

ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΚΙ αυτό μια πολιτική προσέγγιση του πράγματος: Καλύτερα να φεύγουν μόνοι τους παρά να τους διώχνω εγώ. Για τις δηλώσεις Σημίτη περί των αποχωρήσεων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μιλάμε.

Εχει πάντως ενδιαφέρον το πώς οι λεγόμενοι βουλευτές του «παλιού ΠΑΣΟΚ» ανακαλύπτουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την πολιτική Σημίτη και θεωρούν ότι την εκφράζουν με τις κινήσεις τους.

Αραγε, τι τους εμπόδιζε να την εκφράσουν και στο πρόσφατο παρελθόν. Τότε, δηλαδή, που ψήφιζαν χωρίς συζήτηση τους προϋπολογισμούς και τα νομοσχέδια της πολιτικής που σήμερα υποτίθεται ότι κριτικάρουν.

Αν μη τι άλλο, κάποιοι εξ αυτών το ομολογούν ευθέως. Μια απλή αλλαγή προσώπου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η απόλυση του σημερινού εκσυγχρονιστικού πυρήνα στελεχών είναι αρκετά για να αλλάξουν γνώμη.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι εκρήξεις στην Κωνσταντινούπολη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλά τα ερωτήματα, που γεννούν οι αλλεπάλληλες και πολύνεκρες τις τελευταίες μέρες - ακόμη και χτες - εκρήξεις βομβών στην Κωνσταντινούπολη. Τα όσα έχουν γίνει γνωστά, μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το σχόλιο αυτό, δεν επιτρέπουν την εξαγωγή κάποιων ασφαλών εκτιμήσεων και συμπερασμάτων. Οι αλλεπάλληλες αυτές εκρήξεις, πάντως, δείχνουν περισσότερο στην κατεύθυνση της ύπαρξης γενικότερου σχεδίου, παρά σε «τυφλές» τρομοκρατικές πράξεις κάποιας φανατικής οργάνωσης. Και τα κρίσιμα ερωτήματα αφορούν ακριβώς στο σχέδιο αυτό. Ποιοι το εμπνεύστηκαν, το σχεδίασαν και κινούν τα νήματα; Ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι στόχοι τους; Αφορούν μόνο στην Τουρκία ή και άλλες χώρες; Θέλουν, για παράδειγμα, μόνο και μόνο να «πείσουν» τον τουρκικό λαό ότι ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για τη χώρα του και τον πλανήτη ολόκληρο είναι η «τρομοκρατία»; Θέλουν μόνο και μόνο να ευθυγραμμίσουν πλήρως τη γειτονική χώρα στους σχεδιασμούς της διεθνούς «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή και ευρύτερα, δίνοντάς της, ταυτόχρονα, ένα «μάθημα», για τις σχετικά πρόσφατες «παρασπονδίες» της; Ποια είναι η σχέση των σχεδίων αυτών, με τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία; Πού θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα και ποιες θα είναι οι αναπόφευκτες επιδράσεις στην εξωτερική πολιτική της γειτονικής μας χώρας;

Είναι μερικά μόνον από τα εύλογα ερωτήματα, που γενούν οι εκρήξεις στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως όλ' αυτά στρέφονται ευθέως ενάντια στον τουρκικό λαό και τους αγώνες του, για δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Η «αποκάλυψη» της «Ντέιλι Μίρορ»

Πολύπειρη η βρετανική αστική τάξη. Αιώνες στο κουρμπέτι της ταξικής και πολιτικής πάλης. Για μεγάλο διάστημα, μάλιστα, βρισκόταν και στο τιμόνι του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς. Καλύτερα, όμως, να περιγράψουμε το γεγονός, που μας οδήγησε στις προαναφερόμενες σκέψεις.

Προχτές, καθώς ο Τζ. Μπους ξεκινούσε επισήμως την επίσκεψή του στο Λονδίνο και ετοιμαζόταν η χτεσινή αγωνιστική «υποδοχή» από μέρους του βρετανικού λαού, η μεγάλης κυκλοφορίας «λαϊκή» εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ έκανε πρωτοσέλιδο θέμα της το εξής: Ενας δημοσιογράφος της είχε κατορθώσει να προσληφθεί, με ψεύτικα πιστοποιητικά, ως θαλαμηπόλος στο Μπάκιγχαμ και είχε τη δυνατότητα, να σερβίρει τη βασίλισσα, τον πρωθυπουργό, κλπ. κλπ. «Αν ήταν ένας τρομοκράτης, που σχεδίαζε να σκοτώσει τους μονάρχες ή τον Μπους, κανείς δε θα μπορούσε να τον σταματήσει», έγραφε η «Ντέιλι Μίρορ», η οποία αφιέρωσε στο θέμα την πρώτη και άλλες 14 ολόκληρες σελίδες της.

Αποπροσανατολισμός, καλλιέργεια της «τρομο-υστερίας» και της «τρομο-φοβίας»; Αυτά και όχι μόνο. «Κόλαφος για τα μέτρα ασφάλειας των βρετανικών αρχών», αποτελεί η αποκάλυψη της «Ντέιλι Μίρορ», μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Κι ας αστυνομοκρατείται το Λονδίνο από 20.000 αστυνομικούς - χώρια τους πράκτορες και τις διάφορες άλλες Υπηρεσίες - τις μέρες αυτές. Χρειάζονται κι άλλα, πολύ περισσότερα μέτρα... Αυτό είναι το συμπέρασμα του αφιερώματος της βρετανικής εφημερίδας.

Για τους 7 της Θεσσαλονίκης

«Είναι ένας άνθρωπος

που τον εμποδίζουν να βαδίσει,

είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε»

Μεγαλώσαμε με στίχους σαν κι αυτόν. Τραγουδήσαμε ξανά και ξανά αυτήν ακριβώς τη φράση που από μόνη της είναι καταγγελία και διαμαρτυρία μαζί. Δε γνωρίζαμε την ταυτότητα του φυσικού προσώπου από το οποίο εμπνεύστηκε ο ποιητής. Διαμαρτυρόμασταν μαζί με τον ποιητή γι' αυτό τον άνθρωπο που τον εμποδίζουν να βαδίσει και τον αλυσόδεσαν.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα και για τους 7 της Θεσσαλονίκης. Μπορεί, μιλώντας ειδικά γι' αυτούς, να βρούμε - κι έχουμε - χίλιες δυο ιδεολογικές ή πολιτικές διαφωνίες. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Πιάστηκαν στη διαδήλωση. Αποδεδειγμένα η Ασφάλεια τους την είχε «στημένη». Στην περίπτωση του Τσάπμαν μιλούν και τα τηλεοπτικά ντοκουμέντα. Το ίδιο και με τον Σύρο οικοδόμο, που ζει χρόνια στο Ρέθυμνο και πολλές φορές η Ασφάλεια έχει κάνει καθαρό ότι θέλει να τον απελάσει. Τώρα τους εξωθούν αν όχι στο θάνατο, τουλάχιστον σε βλάβη βαριά της υγείας τους. Νωπή η μνήμη από την ανάλογη απεργία πείνας των Κογιάνη, Μπέρκνερ, Μπουκετσίδη. Ποτέ δεν απέδειξε η Ασφάλεια ότι ήταν ένοχοι για κάτι. Τους σακάτεψαν όμως. Το αίτημα είναι ένα: `Η να τους δικάσουν τώρα, αν έχουν στοιχεία, που δεν έχουν, ή να τους αφήσουν ελεύθερους. Δεν έχουν δικαίωμα, όμως, να τους σκοτώνουν, έτσι, τυλιγμένους σε μια κόλλα χαρτί, κύριε Φλωρίδη, κύριε Χρυσοχοΐδη και λοιποί...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μίλερ - υπουργείο...

Η χτεσινή πρωτοσέλιδη αποκάλυψη της εφημερίδας μας σχετικά με το «εκπαιδευτικό πακέτο», που δώρισε στο υπουργείο Παιδείας η κ. Μπόνι Μίλερ, σύζυγος του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα μας Τόμας Μίλερ, με την ευγενική χορηγία γνωστής πολυεθνικής, δείχνει ταυτόχρονα τόσο την υποτέλεια της κυβέρνησης όσο και τη συνειδητή της επιλογή να αξιοποιήσει το «εργαλείο» - όπως το χαρακτηρίζει - για να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά στις αξίες της ελεύθερης αγοράς και της υποταγής στη «νέα τάξη»! Γιατί η κ. Μίλερ ως επιστήμονας ή ό,τι άλλο μπορεί να είναι, καλεί τους εκπαιδευτικούς να περάσουν στα παιδιά ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε το αναπόφευκτο», ότι «χρειάζονται ερεθίσματα κοινωνικού διαλόγου και όχι διεκδίκησης», ότι «χρειάζεται να διαμορφωθεί ο ευπροσάρμοστος ενήλικος το 2010 ή το 2020»!!!

Το ίδιο το υπουργείο προσπάθησε να κρατήσει εδώ και καιρό το θέμα παγωμένο, αφού το «πακέτο» στάλθηκε στους διευθυντές των σχολείων και δε δόθηκε πλατιά, τουλάχιστον στους καθηγητές. Τώρα αναγκάζεται να παραδεχτεί την ύπαρξή του. Σε χτεσινή απάντηση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Παιδείας, μέμφεται το «Ρ», γιατί δήθεν «παράλογα» συνδέει την παρέμβαση της κ. Μίλερ, με τις επιδιώξεις της για τη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς υποτακτικής. Ωστόσο, για την κυβέρνηση του «yes men» και της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, φτιάχνει μια εκπαίδευση στα καλούπια της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, είναι απολύτως φυσιολογικό να υιοθετεί με τάχιστες διαδικασίες τα πονήματα της κ. Μίλερ.

Οι ευθύνες, επομένως, είναι τεράστιες για το μέλλον που επιφυλάσσει στη νέα γενιά. Αυτή της η τακτική, να βάλει τέτοια εγχειρίδια στα σχολεία αποδεικνύει ακριβώς το φόβο της ότι οι νέοι ριζοσπαστικοποιούνται, ότι συνειδητοποιούν την ανάγκη της αντίστασης στους ιμπεριαλιστές. Αυτό θέλει να προλάβει η κυβέρνηση γι' αυτό θέλει να διαμορφώσει τις παιδικές ψυχές από νωρίς στη λογική της υποταγής. Μόνο που λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Ο λαός της χώρας έχει πλούσια εμπειρία και παράδοση αγώνων και στα εκπαιδευτικά πράγματα. Εχει αναδείξει γίγαντες της παιδαγωγικής, όπως ο Δημήτρης Γληνός, η Ελλη Αλεξίου, η Ρόζα Ιμβριώτη, ο Μιχάλης Παπαμαύρος και τόσοι άλλοι που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κοινωνική προκοπή. Ηταν με την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων που πάλεψαν ενάντια στους κατακτητές και την πλουτοκρατία, πάλεψαν, για να είναι η μόρφωση λαϊκό δικαίωμα και η εκπαίδευση να διαμορφώνει ολοκληρωμένες ανυπότακτες και δημιουργικές προσωπικότητες. Αυτοί δείχνουν το δρόμο και στις σημερινές γενιές.

Είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας. Μια αξιοπρέπεια και στοιχειώδης λογική που κάνει τον κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο να διακρίνει ότι η ...ευαισθησία της κ. Μίλερ, που έγραψε το πόνημά της όταν θήτευε στην καταστραμμένη από τους ιμπεριαλιστές Βοσνία, η υιοθέτηση του πονήματος από το υπουργείο Παιδείας δεν είναι ...αθώα πράγματα. Είναι επιλογές με προοπτική για τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης. Γι' αυτό δικό μας χρέος είναι να αντισταθούμε να μην περάσει αυτή η πρόκληση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ