Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θα το πληρώσει και στην κάλπη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν ήταν η πρώτη φορά χτες -μέσα στο 2003- που ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των συνταξιούχων που μαζεύτηκαν από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και πορεύτηκαν μέσα στο κρύο και στο χιόνι διεκδικώντας τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους.

Το ίδιο είχε πράξει ο πρωθυπουργός και στις 12.3.2003 όταν και πάλι οι συνταξιούχοι έκαναν και τότε πανελλαδική διαμαρτυρία και έκαναν πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχαν συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας τότε Στ. Μανίκα - ο οποίος αποπέμφθηκε στη συνέχεια λόγω του Χρηματιστηρίου - που τους υποσχέθηκε ότι θα γίνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό εντός δέκα ημερών.

Χτες ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε ούτε να φτάσουν ως το Μέγαρο Μαξίμου οι συνταξιούχοι. Εφραξε το δρόμο μπροστά στη Βουλή με δυο κλούβες και δεκάδες αστυνομικούς. Το απαράδεκτο γεγονός γέμισε δικαιολογημένα τους συνταξιούχους με ιερή αγανάκτηση που ξέσπασαν βροντοφωνάζοντας «Αίσχος και ντροπή»! ενώ κατάγγειλαν τον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι αυτό θα το πληρώσει και στην κάλπη.

Αγωνιστές παντός καιρού

«Το δις εξαμαρτείν επί ταυτώ ουκ ανδρός σοφού» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Ομως στην περίπτωση του Κ. Σημίτη και τη στάση του απέναντι στους συνταξιούχους αποδεικνύεται ότι το «δις εξαμαρτείν επί ταυτώ» είναι ίδιον της πρακτικής... εκσυγχρονιστή πρωθυπουργού. Οπως, επίσης, αποδεικνύεται ότι και το «πολλάκις εξαμαρτείν», με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό, είναι ίδιον των επικοινωνιακών τρικ της κυβέρνησης.

Ετσι, λοιπόν, όταν οι συγκυρίες και οι προεκλογικές ανάγκες το απαιτούν, ο Κ. Σημίτης παίρνει σβάρνα τα ΚΑΠΗ (βλέπε 1η Οχτώβρη, μέρα αφιερωμένη στους ηλικιωμένους) για να εκδηλώσει το δήθεν ενδιαφέρον για την Τρίτη Ηλικία, ενώ όταν φτάνουν στην αυλή του τους αποπέμπει με άδεια χέρια.

Ομως ο πρωθυπουργός έχει να κάνει με τη γενιά εκείνη των αγωνιστών που δε «φοβήθηκαν τους Γερμανοβούλγαρους και έχουν "γραμμένους" τους εκσυγχρονιστές» ή όπως βροντοφώναξαν με το σύνθημά τους: «Με χιόνια και με κρύο βρισκόμαστε παντού, οι συνταξιούχοι παντός καιρού».

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κατάσταση

Ολα τα γνώριζαν και, μάλιστα, από μέρες. Η πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ήταν σαφέστατη και πρόβλεπε χιονόπτωση ακόμη και μέσα στην Αθήνα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Μαλακάσα ήταν πάντα και είναι το πρώτο σημείο της ...Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας που κινδυνεύει να κλείσει. Και όμως δεν είχαν κάνει την παραμικρή προετοιμασία, με αποτέλεσμα μερικά εκατοστά χιονιού να κλείσουν το βασικότερο οδικό άξονα της χώρας και να σχηματιστεί ουρά πολλών χιλιομέτρων, ενώ χιλιάδες οδηγοί και ταξιδιώτες ταλαιπωρήθηκαν για ώρες. Την ίδια στιγμή, στις εξόδους της Εθνικής Οδού, σε αρκετές εισόδους και εξόδους της Αττικής οδού, σε πολλούς δρόμους της Αθήνας και των γύρω δήμων, γινόταν στην κυριολεξία το ...έλα να δεις. Κι όλ' αυτά, με την πρώτη και, μάλιστα, μικρή χιονόπτωση του χειμώνα, που μας είπε «Καλημέρα».

Τι να πούμε; Οχι, δεν είναι ανίκανοι, όπως σπεύδουν ίσως να καταγγείλουν ορισμένοι. Εχουν ικανότητες και τις έχουμε δει όλοι στην πράξη, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Οταν πρόκειται να οργανώσουν τις ψηφοθηρικές επιχειρήσεις, τη χειραγώγηση των συνειδήσεων μέσω της κρατικής τηλεόρασης κλπ., κλπ. Η χτεσινή τουλάχιστον ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κατάσταση είναι αποτέλεσμα, πρώτα και κύρια, του βαθιά αντιλαϊκού προσανατολισμού των κυβερνώντων και της πολιτικής τους. Αυτή είναι η αλήθεια.

Οι... απορίες της ΕΣΕΕ

Δυσκολεύεται να καταλάβει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) γιατί οι εμποροϋπάλληλοι είναι αρνητικοί στην απαίτησή της, για λειτουργία των καταστημάτων και την Κυριακή 28 Δεκέμβρη. Υποστηρίζει ότι η μέρα αυτή είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς μπαίνουν στην περίοδο των γιορτών μετά από παρατεταμένη απραξία και αναρωτιέται γιατί δεν παρεμβαίνει το υπουργείο Εργασίας.

Η παρέμβαση της ΕΣΕΕ είναι μια ακόμη προσφορά προς τα μεγαθήρια του εμπορικού κλάδου, τα οποία και θα καρπωθούν τα όποια οφέλη από την εξάντληση των εργαζομένων και αυτή την Κυριακή. Η απαίτησή της κινείται ουσιαστικά στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ενώ αδιαφορεί εντελώς για τις κοινωνικές συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς επιβαρύνονται υπέρμετρα την περίοδο των γιορτών.

Οσο για την απραξία, που διαπιστώνει, οι συνέπειές της δεν ανατρέπονται από μια παραπάνω μέρα δουλιάς. Η απραξία θα συνεχίζεται και θα εντείνεται, όσο δεν ανατρέπονται οι πραγματικές αιτίες της - η κυβερνητική πολιτική και η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων..

Κώστας, Κωστάκης, Γιωργάκης...

Οταν η ΝΔ έχασε τις εκλογές το 1996, δε διανοήθηκε να ψάξει να μαζέψει τα κομμάτια της ούτε μέσα από την επανεξέταση της πολιτικής της, ούτε μέσα από την επαναθεώρηση των προγραμμάτων της, ούτε μέσα από την επανατοποθέτησή της απέναντι στα συμφέροντα των κοινωνικών δυνάμεων που συγκρούονται στην ελληνική κοινωνία. Ολα αυτά για τη ΝΔ (και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε) ήταν, είναι και θα είναι αυτονόητα, «μονόδρομος», δεδομένα. Η ΝΔ, τότε, στην προσπάθειά της να «συμμαζευτεί», κατέφυγε σε ένα επώνυμο: «Καραμανλής»...

Το ΠΑΣΟΚ, σήμερα, μπροστά στο φάσμα μιας επερχόμενης εκλογικής ήττας, δεν αναζητά το «φάρμακο» στην αλλαγή της πολιτικής του, δεν προφασίζεται καν τη μετανοούσα Μαγδαληνή, δεν απορρίπτει τίποτα από την απωθητική σκουριά της νεοσυντηρητικής του πολιτικής. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε. Η σχέση του με τα λαϊκά στρώματα περιορίζεται πια στην προπαγανδιστική φαιότητα και τη γελοία ανακύκλωση μιας «αντιδεξιάς» δεκαρικολογίας. Το ΠΑΣΟΚ, σήμερα, δείχνει να καταφεύγει σε ένα επώνυμο: «Παπανδρέου»...

***

Τα κόμματα του δικομματισμού είναι σαφές ότι εξεμέτρησαν και τα τελευταία πολιτικά καύσιμα για να συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο του διαχειριστή των συμφερόντων της ολιγαρχίας. Πολιτικά καύσιμα, τέλος! Ο,τι τους απέμεινε είναι πλέον η καταφυγή σε έναν αριθμό... δημοτολογίου! Είναι η ανάσυρση από τη θυρίδα των εφεδρειών της... οικογενειακής μερίδας του ενός ή του άλλου απογόνου, του προερχόμενου από το ένα ή το άλλο «τζάκι» του δικομματισμού!

Και μόνο αυτό το γεγονός θα έπρεπε να είναι αρκετό για τα λαϊκά στρώματα για να γυρίσουν την πλάτη τους σε ένα πολιτικό σύστημα που ο μόνος του «εκσυγχρονισμός» είναι ότι μερικές δεκαετίες από την κατάργηση της «ελέω θεού» βασιλείας, αναζητά τη διάσωσή του στην... «ελέω επωνύμου» γαλαζοπράσινη κομματικοκρατία!

***

Η τακτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν είναι απλώς καταδεικτική της άρνησης τους να δώσουν λύσεις στα λαϊκά προβλήματά. Είναι πρωτίστως αποδεικτική ότι πρόκειται για τα «σιαμαία» ενός συστήματος, που δεν τους έχει απομείνει τίποτα για να καμώνονται ότι «διαφέρουν», παρά μόνο η θύμηση των... πολιτικών δυναστειών από τις οποίες προέρχονται οι αρχηγοί ή οι φερέλπιδες αρχηγοί τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, καταρρέει και το περιεχόμενο της αντιπαράθεσής τους στην εξέχουσα σημασία που έχει για το πολιτικό τους σύστημα η εκλογική διαδικασία. Για την ακρίβεια η εξέχουσα για αυτούς σημασία των εκλογών αρχίζει και σταματά στις μεθόδους αποπροσανατολισμού, εγκλωβισμού, γέννησης αυταπατών στις λαϊκές μάζες. Ως εκεί! Μόλις τελειώσει το παιχνίδι «Κώστας ή Κωστάκης» (ή «Γιωργάκης και Κωστάκης»), όλα επιστρέφουν στον αυτόματο πιλότο: Σούδα στους Αμερικάνους, λιτότητα και σύμφωνο σταθερότητας για το λαό, τα πετρέλαια στον Λάτση κ.ο.κ. Είτε με Κώστα, είτε με Κωστάκη, είτε με Γιωργάκη...

***

Γι' αυτό οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν σημείο καμπής. Ο δικομματισμός δεν πρέπει να λάβει το άλλοθι της λαϊκής ψήφου για να συνεχίσει να λεηλατεί τα λαϊκά συμφέροντα. Ο λαός μπορεί να τις αξιοποιήσει σαν ευκαιρία. Για να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας της ίδιας πολιτικής που θέλουν να προωθήσουν και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με τούτο ή με εκείνο το... επώνυμο.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τα ... κατασκευασμένα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΗΛΑΔΗ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ συνέχεια; Μέρα παρά μέρα (τελευταίως και κάθε μέρα) θα βγαίνουν οι εκπρόσωποι του Κώστα Σημίτη για να μας διαβεβαιώσουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ότι ...είναι πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

Εντάξει, εμείς το ξέρουμε. Οπως δείχνουν τα πράγματα, μάλλον, αυτοί είναι που ...δεν το πιστεύουν και πολύ. Αλλωστε, ας μην ψάχνουν «ενόχους» για τη διαδοχολογία, που - όλως περιέργως - τους ταλανίζει επίμονα.

Πάλι καλά, δηλαδή, που ήρθαν τα χιόνια και οι καταιγίδες και περιορίστηκε η περιοδεία του Γιώργου Παπανδρέου στη Μαγνησία. Φανταστείτε τι θα βλέπαμε και τι θ' ακούγαμε, αν υπήρχαν και πιο πολλές εικόνες λατρείας προς τον ...προετοιμαζόμενο αρχηγό...

Πάντως, να τις θυμάστε αυτές τις φαινομενικά «ανύποπτες» μέρες που διανύουμε. Να θυμάστε πως από το ...πουθενά σηκώθηκε αυτός ο θόρυβος. Γιατί, αν κάποτε γίνει αυτή η αλλαγή ηγεσίας, θα μας παρουσιάσουν τον Γιώργο Παπανδρέου ως ...«λαοπρόβλητο»!

Αλλωστε, σ' αυτήν τη χώρα έχουμε δει αρκετά παραδείγματα κατασκευασμένων «λαοφιλών» πολιτικών, «ευρείας αποδοχής» με υψηλά ποσοστά στα κάθε είδους γκάλοπ. Γνωρίζουμε ότι οι μηχανισμοί υπάρχουν και λειτουργούν. Θυμηθείτε τον Αβραμόπουλο (δήμαρχος Αθηναίων ήταν).

Οταν, μάλιστα, ο υπό κατασκευήν «ηγέτης» φέρει και πολύ γνωστό επώνυμο, τότε τα πράγματα ...πορεύονται σχεδόν μόνα τους.

ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι το χτεσινό χιονάκι στην Αττική ήταν ένα ακόμη «ακραίο καιρικό φαινόμενο»; Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αρμόδιοι πρέπει να εξηγήσουν το χαμό που έγινε κυρίως στους δρόμους των προαστίων της βορειοανατολικής Αττικής, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι θέλουν καθημερινά να μετακινηθούν για να πάνε στις δουλιές τους.

Μάλλον, όμως, δε δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Περί ακρίβειας

Γρηγοριάδης Κώστας

Και μεις, που νομίζαμε, ότι για το πρόβλημα της ακρίβειας φταίει η πολιτική της κυβέρνησης και, ιδιαίτερα, οι χαμηλοί μισθοί, μεροκάματα και συντάξεις από τη μια και η «απελευθέρωση» της αγοράς από την άλλη. Ευτυχώς, όμως... ξεκαθάρισε τα πράγματα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος. Μιλώντας, προχτές, στις εργασίες του 1ου Φόρουμ Καταναλωτών, ο κ. υπουργός έκανε καθαρό, πως το πρόβλημα βρίσκεται στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας στρατηγικής από το καταναλωτικό κίνημα και στη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Και σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, πολύ γρήγορα η κυβέρνηση θα το κάνει πράξη. Για το πρώτο, όμως, χρειάζεται η ενεργός και μαζική συμμετοχή των καταναλωτών και, μάλιστα, στο πλάι της κυβέρνησης, επιδιώκοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την έγκαιρη διαπίστωση των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών της αγοράς. Μόλις, όλ' αυτά μπουν στο δρόμο της υλοποίησης, το πρόβλημα της ακρίβειας θα λυθεί και όλα τα προϊόντα θα γίνουν προσιτά ακόμη και στα πλέον φτωχά βαλάντια...

Αν πιστεύετε, λοιπόν, όλα τα προαναφερόμενα μπορείτε να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές. Κι όχι μόνο ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΝΔ, η οποία λέει και υπόσχεται τα ίδια πράγματα και, μάλιστα, χωρίς να... κουράζονται οι καταναλωτές. Εάν, όμως, δεν τα πιστεύετε και ακόμη περισσότερο αισθάνεστε να σας κοροϊδεύουν, τότε μαύρο και στους δυο και ψήφο δαγκωτή στο ΚΚΕ.

Το σύνθημα

«Τόσο αόμματοι και τόσο αφασικοί; Κι όμως. Εμείς κάνουμε χάζι με τη διαδοχή, αλλά η μηχανή αλέθει. Ανεξαρτήτως αρχηγών και ονομάτων. Αραγε με ποιον θα πάμε στις εκλογές; Με Σημίτη ή με Γιωργάκη; Ωραία. Εγώ σας λέω πως θα πάμε με τον Ταδόπουλο. E, και λοιπόν, τι έγινε; Απλώς για μια ακόμα φορά θα λειτουργήσει το ένστικτο αυτοσυντήρησης του ΠΑΣΟΚ. Ετσι σου λένε θα προλάβουν την κάθοδο προς τον Αδη, κι έτσι μπορεί να νικήσουν. Δηλαδή, άλλαξε ο Μανωλιός και φόρεσε τα ρούχα του αλλιώς. Διότι την ώρα που εμείς χάσκουμε με τους μνηστήρες της εξουσίας, ο επίτιμος, ο Μητσοτάκης ντε, λέει μια μεγάλη και αδιαμφισβήτητη αλήθεια: "Θα σφίξει το ζωνάρι του ο Ελληνας, όποια κυβέρνηση κι αν έρθει". Καταλάβαμε; Οχι! Και δεν καταλάβαμε, γιατί αυτός ο τόπος ακόμα να κοιτάξει το συμφέρον του και ν' αρπάξει την ντουντούκα για να φωνάξει το σύνθημα: Ούτε Κωστάκη ούτε Γιωργάκη. Με τον μόχθο του ανώνυμου μεροκαματιάρη!».

Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «Στήλη Αλατος» των «Νέων».

Χείρα βοηθείας

Εσείς μπορείτε να φανταστείτε - ακόμη και αν αφήσουμε κατά μέρος τις οξυνόμενες συνεχώς αντιθέσεις των διαφόρων μερίδων του κεφαλαίου - μια «ενωμένη Ευρώπη», όπου θα συνυπάρχουν αρμονικά και σε όλα τα επίπεδα, απ' αυτό της εξουσίας μέχρι τους χώρους δουλιάς, οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις από τη μια και οι εργαζόμενοι από την άλλη; Μπορείτε να φανταστείτε ένα «Ευρωσύνταγμα», όπου θα κατοχυρώνονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο των πρώτων, όσο και των δεύτερων ή θεωρείτε ότι το ένα αποκλείει το άλλο; Ο Ν. Κωνσταντόπουλος πάντως μπορεί... Σύμφωνα με όσα δήλωσε, με αφορμή την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, η πορεία ενοποίησης της ΕΕ μπορεί να ξαναβρεί τη χαμένη για τον πρόεδρο του ΣΥΝ δυναμική της, εάν ληφθούν υπόψη «οι πραγματικές ανάγκες των λαών», εάν «αλλάξουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η εξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ».

Βλέπετε, οι αντιλήψεις περί καπιταλιστικής ενοποίησης της ΕΕ δέχτηκαν ένα ισχυρό ράπισμα με την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και ο πρόεδρος του ΣΥΝ σπεύδει να δώσει χείρα βοηθείας...

Η ... συνταγή της «Αυριανής»

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, γράφαμε προχτές, σχετικά με τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα, αλλά τα πράγματα φαίνεται πως είναι ακόμη χειρότερα. Χαρακτηριστικός είναι ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αυριανής»: «ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ η μόνη λύση για σίγουρη νίκη στις εκλογές». Και, βέβαια, η εφημερίδα δε γράφει με ποιο πρόβλημα θα ασχοληθεί το έκτακτο συνέδριο, αλλά σημειώνει με χοντρά γράμματα επίσης στην πρώτη σελίδα, δίπλα στις φωτογραφίες των Σημίτη, Παπανδρέου, Λαλιώτη και Χρυσοχοΐδη: «Ο κόσμος φοβάται την επιστροφή της Δεξιάς και πιέζει για άμεσες και τολμηρές πρωτοβουλίες για ενότητα και αγώνα».

Να υποθέσουμε ότι η προτεινόμενη από την «Αυριανή» συνταγή εκλογικής νίκης για το κυβερνών κόμμα είναι η ακόμη μεγαλύτερη ένταση και κλιμάκωση της «αντιδεξιάς» κινδυνολογίας, σε συνδυασμό με τη συστράτευση και ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τους τέσσερις εικονιζόμενους; `Η, μήπως, συμπεριλαμβάνει και ακόμη περισσότερους..;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενημέρωση...

Δε χρειάζονται άλλοι μάρτυρες. Η ίδια η Διεύθυνση της ΕΡΤ ομολογεί πως πρωταρχικό μέλημά της είναι να κάνει προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και έπεται το άλλο μόνιμο καθήκον, η στήριξη του δικομματισμού, που παραμένει πολιτική επιλογή της άρχουσας τάξης στη χώρα. Ολα τα άλλα, περί πλουραλισμού, δημοκρατίας κλπ., είναι αέρας που τον κοπανούν, μπας και φουσκώσουν τα μυαλά κάποιων αφελών που τους παίρνουν στα σοβαρά.

Η ιστορία είναι πολύ απλή. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αντί να παρουσιάσει τα δικά του στοιχεία για την παρουσία των πολιτικών κομμάτων στα ηλεκτρονικά μέσα, ζήτησε από τους ίδιους τους σταθμούς, να του παραδώσουν τα στοιχεία τους. «Τυπικότατη» στο συγκεκριμένο η ΕΡΤ παρέδωσε προχτές τη «διαγωγή» της για το μήνα Νοέμβρη. Από αυτά τα ολόδικά της στοιχεία, προέκυψε πως η κρατική τηλεόραση διαθέτει το 70,2% του τηλεοπτικού χρόνου των ειδήσεων για να προβάλει την κυβέρνηση και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ και, για παράδειγμα, μόλις το 2,2% για το ΚΚΕ. Επίσης, όσον αφορά στις ενημερωτικές εκπομπές, το 49% του τηλεοπτικού χρόνου είναι το μερίδιο του ΠΑΣΟΚ και το 36% «κόβεται» και χαρίζεται στη ΝΔ.

Ολα αυτά από την κρατική τηλεόραση, που, ως κρατική ιδιοκτησία, φτιάχτηκε και πληρώνεται για να υπάρχει με τα λεφτά του ελληνικού λαού και, αν μη τι άλλο, έχει και όλους τους λόγους παραπάνω, προκειμένου να δίνει την όσο γίνεται πιο αντικειμενική ενημέρωση. Φυσικά, μακριά από εμάς τέτοιες θεσμικές αυταπάτες στο συγκεκριμένο σύστημα. Μακριά, επίσης, και η υπόνοια ακόμα παράπονου. Απλά, για άλλη μια φορά, με τα πιο αντικειμενικά δικά τους στοιχεία, διαπιστώνουμε το μέγεθος της «δημοκρατίας» τους.

Οταν η ίδια η κρατική τηλεόραση, με περισσευούμενο κυνισμό, ομολογεί επίσημα πως καταπατάει το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ενημέρωση, μπορεί κανένας να φανταστεί πώς λειτουργεί η ίδια «αρχή» στους ιδιωτικούς σταθμούς. Εκεί εμπλέκονται και τα ειδικά συμφέροντα και επιδιώξεις των ιδιοκτητών, που, φυσικά, έχουν κοινό παρονομαστή τη διατήρηση και διαιώνιση του άδικου συστήματος.

Δεν αιφνιδιαστήκαμε. Αλλωστε, παρακολουθούμε καθημερινά το τι γίνεται, τόσο στα κρατικά, όσο και στα ιδιωτικά κανάλια. Ομως, η ενημέρωση έχει να κάνει με την κοινωνική συνείδηση, αλλά και το συνολικό τρόπο ζωής. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τα «αναβοσβήνουν», όπως χειρίζεται κάποιος το τηλεκοντρόλ. Γι' αυτό δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση της άλλης, της πραγματικά αντικειμενικής ενημέρωσης. Διεκδίκηση, φυσικά, που δεν πρόκειται να χαριστεί από κανέναν. Επιβάλλεται μόνον από τους συσχετισμούς, που διαμορφώνονται στην ταξική πάλη. Μια πάλη, που παίρνει και τη μορφή των εκλογών. Ας τους δώσουμε μάθημα και γι' αυτό. Για να καταλάβουν πως «τούτος ο λαός αφέντη μου δε θέλει πολλά λόγια...».

Νέος αρχηγός

Στις εκλογές το βλέπουνε

ότι θα φάνε μπάτσα

και ψάχνουν άλλον

γι' αρχηγό,

ψάχνουν για νέα φάτσα,

γιατί με άλλο πρόσωπο

ίσως μπορέσουν πάλι

ν' αρπάξουν

ψήφους κάλπικα

από τη βιοπάλη.

***

Με το Γιωργάκη αρχηγό,

λοιπόν, ίσως κατέβουν,

τα σχετικά «σενάρια»

πυκνώνουν και θεριεύουν,

αυτός πιστεύουνε πολλοί

πως θα τους φέρει γούρι,

γιατί θα τάξει στο λαό

κι ολίγον... κανναβούρι!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ