Σάββατο 7 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλλα τους απασχολούν

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί, με ευθύνη και των ΜΜΕ, να φαίνεται ότι αυτό το διάστημα οι πάντες στη χώρα μας ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά, στην πραγματικότητα, δεν είναι έτσι. Στην Ελλάδα - και, κυρίως, στην εκτός Αθηνών - υπάρχουν πάρα πολλοί που άλλα τους απασχολούν και «δεν έχουν τη σκασίλα» αν πετύχει η Ολυμπιάδα, γιατί λίγο τους ενδιαφέρει αν ο Μπους θα δώσει συγχαρητήρια, ή αν θα σιχτιρίσει τον Καραμανλή.

Π.χ., τους μικρομεσαίους αγρότες απασχολεί το πρόβλημα των χαμηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων, καθώς, αντί να βγάλουν κάποιο κέρδος, μπαίνουν «από μέσα», αφού τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα. Ο αγροτικός κόσμος «σκούζει από τα πλευρά» γιατί οι βιομήχανοι και οι έμποροι, εκμεταλλευόμενοι την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ κι έχοντας τη βοήθεια της κυβέρνησης, επιχειρούν να πάρουν τζάμπα τη σοδειά. Ταυτόχρονα, ο καταναλωτής αγοράζει πανάκριβα τα ίδια προϊόντα.

Το στάρι, ο παραγωγός το πουλάει από 0,12 - 0,15 ευρώ το κιλό, ενώ ένα καρβέλι ψωμί κοστίζει 1,20 - 1,50 ευρώ. Το ροδάκινο «φεύγει» από το δέντρο με 0,22 ευρώ το κιλό και «φτάνει» στο μανάβικο πάνω από 1 ευρώ. Το καρπούζι και το πεπόνι στο μποστάνι διατίθεται στα 0,10 ευρώ και στον καταναλωτή πουλιέται 0,50 - 0,60 ευρώ. Η πατάτα διατίθεται στο χωράφι 0,05 ευρώ και η νοικοκυρά την αγοράζει 0,50 - 0,70 ευρώ.

Αυτά, λοιπόν, σκέφτεται ο αγρότης και βρίσκεται σε απόγνωση και δε νοιάζεται αν ικανοποιηθεί η Γιάννα και είναι ευχαριστημένος ο Ρογκ...

Τα βρώμικα ποτάμια...

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η ρύπανση στα ποτάμια της Θεσσαλίας, απειλώντας κάθε ίχνος ζωής στις κοίτες τους, υποβαθμίζοντας, γενικότερα, το περιβάλλον και δημιουργώντας κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, καθώς τα ποταμίσια νερά χρησιμοποιούνται για την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών, αλλά και για την υδροδότηση περιοχών.

Η εικόνα που βλέπει κάποιος στα ποτάμια που διασχίζουν τον θεσσαλικό κάμπο - Πηνειός, Εννιπέας, Ληθαίος, Καλέντζης κ.ά. - είναι αποκαλυπτική και, συνάμα, τραγική και απογοητευτική. Το λιγοστό νερό που κυλάει είναι τόσο βρώμικο, που σε αρκετές περιπτώσεις έχει πάρει πράσινο, ή και μαύρο χρώμα, η δυσοσμία που αναδείχνεται είναι αφόρητη και, πολλές φορές, στην επιφάνεια των νερών πλέουν εκατοντάδες νεκρά ψάρια.

... και οι ένοχοι ρυπαντές

Οι ένοχοι γι' αυτό το έγκλημα είναι γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Τα νερά των ποταμιών ρυπαίνονται από τα λύματα και τα απόβλητα βιομηχανιών και βιοτεχνιών - τυροκομικές και άλλες - από σκουπίδια που συγκεντρώνουν και εναποθέτουν κοντά στις κοίτες δήμοι της περιοχής και από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Κι ενώ οι αρμόδιοι - υπουργεία, νομαρχίες, δήμοι - γνωρίζουν καλά ποιοι ευθύνονται, μέτρα για την τιμωρία των ενόχων και για τη σωτηρία των ποταμιών δε λαμβάνονται. Οι διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων που ακούγονται είναι πολλές, αλλά αποτελούν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» και είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ - ο και Θεσσαλός Γ. Σουφλιάς - απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, αρνήθηκε ακόμα και την ύπαρξη ενός οφθαλμοφανούς προβλήματος!

Βεβαίως, πίσω απ' αυτή την αδιαφορία και την αδράνεια της Πολιτείας, κρύβονται συγκεκριμένα συμφέροντα - επιχειρηματικά και άλλα - που οι αρμόδιοι δε θέλουν να πειράξουν...

Εξω οι κατακτητές από το Ιράκ

Τα τρία τέταρτα των Πολωνών αντιτίθενται στη συμμετοχή της χώρας τους στην κατοχή του Ιράκ σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Χαρακτηριστικά, το 73% των Πολωνών αντιδρούν στην παρουσία των Πολωνών στρατιωτών στο Ιράκ, ενώ το 83% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι φοβάται πως η Πολωνία μπορεί να γίνει στόχος της «ισλαμικής τρομοκρατίας» εξαιτίας των ενεργειών της κυβέρνησης. Ακόμη (και πιο σημαντικό) το 67% των Πολωνών εμφανίζεται να συμφωνεί με μια άμεση αποχώρηση των στρατιωτών της χώρας από το Ιράκ (το ποσοστό αυτό αυξάνεται συνέχεια τους τελευταίους μήνες). Αντίθετα μόλις το 23% υποστηρίζει την αποστολή και το 29% ζητά να συνεχιστεί μέχρι τέλους η συμμετοχή τους στην κατοχή.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...

«Να έχουμε μια Ολυμπιάδα αντάξια με αυτή που έχουμε ονειρευτεί όλοι οι Ελληνες και πιστεύω όλοι οι πολίτες του κόσμου. Γιατί η Ελλάδα είναι σημείο αναφοράς των αξιών και των ιδεωδών του Ολυμπισμού και πρέπει να συνδεθεί η Ολυμπιάδα με την εκεχειρία, την ειρήνη, τη συναδέλφωση των λαών, με την άμιλλα και με το ανθρώπινο μέτρο». Τα «ωραία λόγια» ανήκουν στον Κώστα Λαλιώτη.

Τον ...θυμάστε τον Κώστα Λαλιώτη; Εκπροσωπούσε το «καλό» ΠΑΣΟΚ και «διαδήλωνε» κατά του πολέμου ενάντια στο Ιράκ. Την ίδια στιγμή το «κακό» ΠΑΣΟΚ συμμετείχε σ' αυτόν «παρέχοντας» όλες τις «διευκολύνσεις» για τα φρικτά ιμπεριαλιστικά εγκλήματα.

Καλό το παραμύθι αλλά πολυπαιγμένο για να πιάσει...

«Ευαισθησίες... »

Η σουπιά ρίχνει μελάνι, θολώνει τα νερά και δραπετεύει. Ο ιμπεριαλισμός και οι μηχανισμοί του, ρίχνουν διάφορα «υλικά», για να κρύβουν την ουσία του συστήματος και τους στόχους τους. Από τα πιο κοινότοπα είναι οι «ευαισθησίες» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οταν κάτι βάλουν στο μάτι (συνήθως χώρα ολόκληρη μαζί με τη στρατηγική της θέση και τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές) τότε είναι, που «δεν κολλάει μύγα στο σπαθί τους». Τότε είναι, που θα ανακαλύψουν υπαρκτές ή ανύπαρκτες «παραβιάσεις» ανθρώπίνων δικαιωμάτων μέχρι να γίνει το δικό τους. Ετσι από σοβαρές ή απλές λεπτομέρειες, που αν δεν υπάρχουν τις δημιουργούν, γαντζώνονται και φτιάχνουν χώρο πιέσεων και εκβιασμών. Χώρος που φουσκώνει, ή ξεφουσκώνει, ανάλογα την αντίσταση του «στόχου» - χώρα, με δεδομένο πως ο ιμπεριαλισμός ελέγχει τους μηχανισμούς για να διοχετεύει λιγότερο ή περισσότερο κοπανιστό αέρα για το «φούσκωμα - ξεφούσκωμα». Δικά του πλέον ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, το ΔΝΤ, το Συμβούλιο Ευρώπης, η ΔΟΕ...

Στερεότυπες, χιλιοειπωμένες αλήθειες, που ακόμα και να μην τις παραδέχεσαι φανερά, τις γνωρίζεις απέξω και ανακατωτά, αν ζεις στο σύγχρονο κόσμο και σε τούτο τον πλανήτη... Κι όμως, κάθε φορά, επειδή δε χαρακτηρίζεται πλέον και από καμιά πρωτοτυπία στις μεθόδους του ο ιμπεριαλισμός, πρέπει να βεβαιώνεις πως δεν... ήρθες μόλις από τον Αρη.

Χρόνια τώρα «ταυροκοιτάζονται» ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ για τις περιοχές της τέως Σοβιετικής Ενωσης. Πολλές τυλίχτηκαν μέσω ΕΕ, άλλες μέσω ΝΑΤΟ, άλλες μέσω και των δυο μηχανισμών, σε άλλες γίνεται εσωτερική σύγκρουση συμφερόντων για την κατάληξη και άλλες αρνούνται το «γλυκό», τουλάχιστον για την ώρα. Η Λευκορωσία είναι απ' αυτές, που για τον άλφα ή βήτα λόγο έχει αρνηθεί την «παστούλα». Είναι δηλαδή από τις περιπτώσεις, που καλείται το Συμβούλιο της Ευρώπης να βάλει κανένα χεράκι και να στείλει για «έρευνα» καμιά Επιτροπή του, των «ανθρώπινων δικαιωμάτων», με δεδομένο το αποτέλεσμα. Είναι από τις περιπτώσεις, που οι πρόξενοι των χωρών - μελών της ΕΕ πότε αποχωρούν, πότε επιστρέφουν, για να μη χάνουν και επαφή...

Τώρα είναι και από τις περιπτώσεις που αρνούνται είσοδο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στον υπουργό της Αθλητισμού και Τουρισμού, γιατί... ως τέως υπουργός Εσωτερικών «ενέχεται για εξαφανίσεις κάποιων πολιτικών και δημοσιογράφων». Κακές γλώσσες λένε, πως κάποιοι από τους «εξαφανισθέντες», έχουν εμφανιστεί, να δίνουν συνεντεύξεις σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των ΗΠΑ... Ομως, ούτε αυτό έχει τόση σημασία. Σημασία έχει, πως στην «Ολυμπιακή Γιορτή» θα χωρέσει ο πατέρας Μπους («αθώος» του πρώτου εγκλήματος στον Κόλπο και άλλων της εποχής του), ο Τ. Μπλερ («αθώος»της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, των φτωχών της χώρας του), ο Χ.Α. Σάμαρανγκ («αθώος» από τη δικτατορία του Φράνκο) και τόσοι άλλοι... Δε χωράει μόνο αυτός που βρίσκεται στο «στόχο». Είπαμε, παλιό και πολυχρησιμοποιημένο το κόλπο...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Παραβιάσεις...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ χτες οι παραβιάσεις στο Αιγαίο! Φαίνεται ότι η υπενθύμιση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που έκανε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, δεν ευαισθητοποίησε τους στρατοκράτες της Αγκυρας. Μάλλον θα έχει δίκιο τελικά το ΠΑΣΟΚ, που επικρίνει γιατί... δεν έγινε επίσημη ενημέρωση στο ΝΑΤΟ!

Μόνο που έχουμε την εντύπωση ότι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ δεν πραγματοποιεί ασκήσεις - όπως και η Ελλάδα - έξω από τα πλαίσια της Συμμαχίας. Οπότε... κάτι περίεργο συμβαίνει στο Αιγαίο.

Το πρόβλημα είναι πως έτσι που έχουν γίνει τα πράγματα, ό,τι κι αν είναι αυτό που συμβαίνει, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί απλώς να το... κοιτάζει ή να κρατάει «στατιστικές» για τον αριθμό των παραβιάσεων.

ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΑ όσα είτε διέψευδαν ή προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν οι κυβερνώντες, τα... βρίσκουμε μπροστά μας. Και οι Ολυμπιακές Φυλακές θα λειτουργήσουν (όπως είπε ο Α. Παπαληγούρας στο Συμβούλιο Ολυμπιακής Ασφάλειας) και ένοπλοι ΝΑΤΟικοί βρίσκονται στην Ελλάδα.

Αραγε πώς περίμεναν οι κυβερνώντες να... μην εκτεθούν όταν μας παρουσίαζαν ως «μικρές ενοχλήσεις» ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα αστυνόμευσης, παρακολούθησης, φακελώματος και περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων, στη νεότερη ελληνική ιστορία;

Οπως μάλιστα αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο, αυτά που ξέρουμε είναι μάλλον λίγα μπροστά σε όσα πραγματικά συμβαίνουν. Μάλλον θα έχουμε πολλές αποκαλύψεις μετα-ολυμπιακά για το τι συνέβη στη χώρα.

ΩΣΤΕ ΚΥΡΙΑΚΗ βράδυ θα δούμε τον Λαλιώτη με «σορτσάκι» να παραδίδει στον Οτο Ρεχάγκελ την Ολυμπιακή Φλόγα. Καλά ο Γερμανός προπονητής τιμάται γιατί χάρισε στους Ελληνες στιγμές μεγάλης ικανοποίησης. Ο Λαλιώτης για ποιο λόγο τιμάται ακριβώς;

Μήπως για τις θαυμάσιες επιδόσεις του στις υπερβάσεις των δημοσίων έργων που θα πληρώνουν ακόμη και τα δισέγγονά μας;


Γρηγοριάδης Κώστας

Ψεύτες...

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια ομάδα Αμερικάνων παλαιμάχων του Βιετνάμ κατηγορεί τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία, Τζον Κέρι, ότι είπε ψέματα για τα τραύματά του από τον πόλεμο και υπερέβαλε για τον «ηρωισμό» που επέδειχνε. Αγνωστα τα κίνητρα των συμπολεμιστών του Τ. Κέρι. Μπορεί να έχουν σχέση με την προεκλογική περίοδο, μπορεί και όχι. Ομως δεν έχουν συνηθίσει; Τι περίμεναν δηλαδή; Ο προκάτοχός του (στο λεγόμενο Δημοκρατικό Κόμμα) ο Κλίντον δεν έβγαινε και «έπαιζε» με το σαξόφωνο και όπως αποδείχτηκε η μουσική έβγαινε από κασέτα; Αργότερα, ως Πρόεδρος δεν είπε του κόσμου τα ψέματα για να σφαγιάσει το λαό της Γιουγκοσλαβίας; Επίσης, ο τωρινός Πρόεδρος Τζ. Μπους (των Ρεπουμπλικάνων) έχει πει ποτέ του καμιά αλήθεια; Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Το πώς εκλέχτηκε; Το πώς μαζί με τη συμμορία του έστησαν την 11η του Σεπτέμβρη; Πώς κατέσφαξε το λαό του Αφγανιστάν; Πώς ακόμα «ψάχνει» για χημικά όπλα στο Ιράκ;.. Δεν έχει τελειωμό το ψέμα στους εκπροσώπους του ιμπεριαλισμού. Τόσο στον τρόπο που εκλέγονται όσο και στον τρόπο που κυβερνούν...

Περί εγκλημάτων «μαγείας»...

Αυτή τη φορά δεν ήταν οι εκτελέσεις αυτοχθόνων από μπράβους των πολυεθνικών εταιριών πετρελαίου στο Δέλτα του Νίγηρα, η αφορμή που έφερε ειδησεογραφικά τη Νιγηρία στο προσκήνιο. Αυτές οι δολοφονίες συνήθως θάβονται στα πολύ ψιλά. Τώρα την προσοχή των ειδησεογραφικών πρακτορείων τράβηξε το αποτρόπαιο θέαμα δεκάδων θυμάτων «τελετουργικών βασανιστηρίων μαύρης μαγείας» σε δάσος του νοτιοανατολικού κρατιδίου Ανάμπρα...

Ετσι, τα μακάβρια ευρήματα στα δάση του Ανάμπρα έκαναν τους φακούς και τα μικρόφωνα των ΜΜΕ να πάρουν φωτιά. Κάποιοι θεώρησαν πως «αυτό το θέμα πουλάει». Και βιάστηκαν να «τροφοδοτήσουν» τους απανταχού τηλεθεατές με «πληροφορίες»ς περί «μαύρης μαγείας, αποκεφαλισμένων πτωμάτων, κρανίων, γεννητικών οργάνων»...

Ομως, η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος. Πολύ περισσότερο, η ειδησεογραφική εμπορευματοποίηση του τρόμου... Γιατί, την ώρα που τα διεθνή «ΜΜΕ» μετέδιδαν πληροφορίες για τις αποτρόπαιες πρακτικές «μαύρης μαγείας», κάποιοι τοπικοί αξιωματούχοι, όπως ο Κολάπο Σοφολούε της αστυνομικής διεύθυνσης του κρατιδίου, έσπευδαν να επιστήσουν την προσοχή στο διά ταύτα... Ναι μεν ο Σοφολούε αναφέρθηκε στην πιθανότητα τα δεκάδες αποκεφαλισμένα πτώματα να ήταν έργο «μάγων - γιατρών» (σαμάνες). Ομως υπέδειξε το σοβαρό ενδεχόμενο τα κίνητρα των «μάγων - δραστών» να πήγαζαν είτε απ' τη στρατολόγησή τους από ντόπιους επιχειρηματίες και «άλλους ισχυρούς παράγοντες» που εξολοθρεύουν τα θύματά τους με «τελετουργικό» τρόπο, είτε απ' τα κυκλώματα του διεθνούς εμπορίου ανθρωπίνων οργάνων...

Κροκοδείλια δάκρυα...

Με 450.000 ευρώ είναι διατεθειμένο το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ να χρηματοδοτήσουν την τουριστική προβολή της Αθήνας μέσα από τις φιέστες που θα στήσουν στις 27 και 29 Σεπτέμβρη για το γιορτασμό της... Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού! Και μάλιστα, καλούν τον ιδιωτικό τομέα να συμβάλει προτείνοντας ιδέες, δράσεις και ενέργειες.

Είναι αυτή ακριβώς η πολιτική που περιμένουν από την κυβέρνηση οι επιχειρηματίες του Τουρισμού που «κλαίνε» για τη χαμηλή τουριστική κίνηση την ίδια ώρα που το πρόβλημά τους είναι από ανύπαρκτο σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και περιορισμένο. Γιατί και σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα το έχουν κυρίως οι «μικροί» του τουρισμού, καθώς τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν διαφορετικά περιθώρια να «παίξουν» με τις τιμές και προβάλλονται περισσότερο.

Ετσι και τώρα, το όφελος από την τουριστική προβολή της Αθήνας κυρίως τους «μεγάλους» θα ευνοήσει, πολύ περισσότερο που θα έχουν και λόγο στις εκδηλώσεις και στο διαφημιστικό πρόγραμμα. Και οι Ελληνες εργαζόμενοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να εξασφαλίσουν τις διακοπές τους, ενώ οι εργοδότες αρνούνται στους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αθήνας μια αξιοπρεπή αύξηση αποδοχών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Περί ελλειμμάτων

Αρκετός θόρυβος προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες, ξανά, γύρω από τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία σκαρφάλωσαν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Ορισμένοι (ξανα)βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν λόγο για «εκτροχιασμό του προϋπολογισμού», επισείοντας ταυτόχρονα και διαφόρους κινδύνους για την εξέλιξη που θα έχουν τα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας. Οι απόψεις αυτές - είτε διατυπώνονται από τη μια είτε από την άλλη μπάντα της εφαρμοζόμενης πολιτικής - επιχειρούν να αποκρύψουν την ουσία του ζητήματος. Απώτερος στόχος είναι να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα της χώρας συγκαλύπτοντας την ουσία της πολιτικής τους που αυξάνει τα ελλείμματα προκειμένου να τα εξαναγκάσουν να συνεχίσουν να υποτάσσονται ή να ανέχονται μοιρολατρικά τον «ευρωμονόδρομο».

Η πολιτική «σύγκλισης» με την ΟΝΕ, οι αναδιαρθρώσεις, η πολύπλευρη ενίσχυση της πλουτοκρατίας και του μεγάλου κεφαλαίου, παρά την πολύχρονη λιτότητα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αύξησαν τα «ελλείμματα» (στο εξάμηνο του 2004 έφτασαν σε 8,7 δισ. ευρώ). Δημιούργημα της ίδιας πολιτικής είναι και οι «υπερβάσεις» στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων (σύμφωνα με αρμόδιο υφυπουργό, ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ και... βλέπουμε). Οι κυβερνώντες δεν έχουν λόγο να κρύψουν το κόστος και τα πανωπροίκια που χρυσοπληρώνονται από τον ελληνικό λαό. Επιχειρούν όμως να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της δικής τους πολιτικής στην κατεύθυνση επιβολής σειράς νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Πριν ακόμη καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, έσπευδε να καλλιεργήσει κλίμα... έκτακτης ανάγκης! «Ανάγκης», που προοιωνίζει περικοπές κοινωνικών δαπανών, ενώ άμεσα μεταφράζεται με την επιτάχυνση του προγράμματος «αποκρατικοποιήσεων», την επιβράβευση των μεγαλοκατασκευαστών (αυτοί κι αν τσέπωσαν από τα ελλείμματα!) στους οποίους με τη μέθοδο της λεγόμενης «αυτοχρηματοδότησης» χαρίζονται και τα μελλοντικά μικρά ή μεγάλα έργα υποδομής του δημοσίου.

Μέτρα «εδώ και τώρα» αξιώνουν και οι διάφοροι αβανταδόροι της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Ισχυρίζονται ότι τα δημόσια έσοδα δεν πηγαίνουν καλά. Φορτώνουν και νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα επιβάλλοντας στους μικρέμπορους, βιοτέχνες και επαγγελματίες νέα αναδρομικά χαράτσια γιατί... ο πήχης των εσόδων μπήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στο 9,5%. Την ίδια στιγμή ο ευρωμονόδρομος επιτάσσει νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι φανερό ότι αστρονομικά ποσά του προϋπολογισμού δεν εξαϋλώθηκαν ως διά μαγείας. Είναι χρήματα του εργαζόμενου λαού, τα οποία, ελέω της εφαρμοζόμενης πολιτικής, πήγαν στα θησαυροφυλάκια των μεγαλοκατασκευαστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων δημιουργώντας και αυξάνοντας τα ελλείμματα. Την ίδια στιγμή ο κρατικός δανεισμός απαιτεί αποπληρωμή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 60% των κρατικών δαπανών, που πληρώθηκαν στο α' εξάμηνο του 2004, πήγε στα τοκοχρεολύσια για την εξυπηρέτηση του τεράστιου δημοσίου χρέους...

Κανέναν δεν πρέπει να ξεγελάσει η «κοκορομαχία» ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και τους προκατόχους της. Η ευθύνη των ελλειμμάτων ανήκει και στους δυο, αλλά και σε όσους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έβαλαν πλάτη στην πολιτική γιγάντωσης του κεφαλαίου και αφαίμαξης του λαού. Ας αφήσουν λοιπόν την κοροϊδία: Τα «ελλείμματα» να πληρωθούν από τους κεφαλαιοκράτες. Οχι από το λαό!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ