Σάββατο 23 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ολα για την απεργία

Απέμειναν μόνον 72 ώρες από την πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τρίτης. Ωρες κρίσιμες, ώρες, που μετράνε στην έκβαση αυτής της μεγάλης ταξικής αναμέτρησης. Τώρα, δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό. Η νύχτα πρέπει να γίνει μέρα. Σάββατο και Κυριακή, οι ταξικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ, οι συνδικαλιστές και οι φίλοι του, μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, εξορμούν παντού για την απεργία. Το μήνυμά της πρέπει να φτάσει παντού. Στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στα γραφεία, στις γειτονιές. Οι κομμουνιστές, οι ΚΝίτες, οι φίλοι του Κόμματος επιστρατεύονται σ' αυτήν την αναμέτρηση.

Για να μην «κουνηθεί φύλλο» την Τρίτη. Για να δοθεί μαζικό εργατικό «παρών» στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Για να δοθεί απάντηση στην πρόκληση κυβέρνησης και εργοδοτών. Για να μην περάσει η κατάργηση του 8ωρου και του 7ωρου. Για να ματαιωθεί η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Για να μην πετύχουν οι ελιγμοί του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που βάζει πλάτη στην επίθεση.

Οι ταξικές δυνάμεις, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, έχουν πείρα από τέτοιες μάχες. Παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες, έχουν μάθει να παλεύουν και να τις ξεπερνούν. Πολύ περισσότερο, που αυτή η απεργιακή κινητοποίηση, αυτή η αναμέτρηση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους εκπροσώπους του, αφορά στην καρδιά των εργατικών κατακτήσεων. Γι' αυτό τώρα πρέπει όλοι να πάρουν θέσεις μάχης. Μετράει κάθε ένας εργάτης, που θα βγει στις επάλξεις. Η συμμετοχή στην προετοιμασία της απεργίας, η φυσική παρουσία στην περιφρούρηση και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, είναι ζήτημα καθοριστικό.

Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο, στο να κατέβουν στην κινητοποίηση όσο γίνεται περισσότεροι εργάτες και εργάτριες. Τούτο το καθήκον δεν παίρνει αναβολή. Καμιά υποτίμηση. Καμιά επανάπαυση. Ολα τα μέσα, όλες οι δυνάμεις, αυτή τη στιγμή, συγκεντρώνονται για την απεργία. Η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ πρέπει την Τρίτη να νιώσουν το εργατικό πείσμα. Στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, να δούνε την εργατική οργή. Να νιώσουν την πυγμή και το αγωνιστικό φρόνημα της εργατικής τάξης.

Η μάχη αυτή, άλλωστε, δεν είναι μόνο για το σήμερα. Αποτελεί παρακαταθήκη για το επόμενο διάστημα. Για την πάλη, που πρέπει να γίνει μέσα και έξω από τις επιχειρήσεις, για να μην περάσουν τα μέτρα. Ετσι και αλλιώς, ο αγώνας είναι μακρόχρονος. Σε κάθε περίπτωση, οι ταξικές δυνάμεις, ό,τι και να γίνει στη Βουλή, θα αμφισβητήσουν το νόμο στην πράξη. Μαζί με τους εργάτες. Η δύναμή τους είναι όπλο. Δε θα υποταχτούν σε κανένα αντεργατικό νομοθέτημα. Το οχτάωρο, που έγινε με αίμα, δε θα το καταργήσει καμιά υπουργική πένα, καμιά ψήφος βουλευτική. Ακόμη και αν οι αστοί πασχίζουν να το πάρουν πίσω με τους νόμους τους, η οργανωμένη δύναμη της κοινωνικοπολιτικής πάλης των εργατών θα τους καταργήσει οριστικά.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Προσχηματικά «ευαίσθητοι»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Φαίνεται πως εκεί στην «Αυγή», ή δεν ξέρουν να διαβάζουν ή κάτι άλλο συμβαίνει... Ετσι μίλησαν χτες για «φληναφήματα» και «προσχήματα» σχετικά με τη θέση του ΚΚΕ και του «Ρ» για την ψυχική υγεία. Θα τους το ξαναπούμε, αν και φαίνονται συνειδητά ανεπίδεκτοι μαθήσεως, ότι: Για την προστασία, την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενειών (γενικά των ψυχικών), αποκλειστική ευθύνη πρέπει να έχει το κράτος με την οργάνωση ενός Δημόσιου Δωρεάν Συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας από το κρατικό κεφάλαιο (δηλαδή εμπορευματοποιημένο) ή ιδιωτικό (ιδιωτικοποίηση). Γιατί αυτή η θέση είναι «πρόσχημα»; Μήπως γιατί ο ΣΥΝ έχει τη θέση για συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία, η οποία αντικειμενικά οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών και θέλει να την κρύψει πίσω από το ευφυολόγημα ότι είναι «άκρως ευαίσθητοι» σ' αυτά τα θέματα;

Η πραγματική ευαισθησία ενός κόμματος στα λαϊκά προβλήματα εκφράζεται από τη θέση που παίρνει για τη λύση τους. Δηλαδή αν πραγματικά υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της ή αυτά της αστικής τάξης και των συμμάχων της.

Εμείς, πάντως, για πολλοστή φορά λέμε ότι για να υπηρετηθούν με τον καλύτερο και επιστημονικό τρόπο τα συμφέροντα των ψυχικά ασθενών, των οικογενειών τους από τα λαϊκά στρώματα και των υγειονομικών, όλες οι μονάδες, υπηρεσίες, διάφορες μορφές δομών (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα) πρέπει να είναι κρατικά, διασυνδεμένα με το κρατικό - δημόσιο - δωρεάν σύστημα υγείας.

Η θέση του ΣΥΝ για το συγκεκριμένο ζήτημα όχι απλά είναι αντιλαϊκή, αλλά και επικίνδυνη.

Τη δουλιά τους κάνουν...

Απτόητες συνεχίζουν ορισμένες τράπεζες να τηλεφωνούν σε σπίτια, διαφημίζοντας τις φοβερές και τρομερές πιστωτικές τους κάρτες. Μετά το σάλο που προκλήθηκε προηγούμενα, σχετικά με το πού έβρισκαν τα τηλέφωνα (οι κλήσεις ήταν και παραμένουν προσωποποιημένες), τώρα το παραμύθι δείχνει να έχει αλλάξει ελαφρώς. Ετσι καλούν νυν και παλαιότερους πελάτες τους και όχι παντελώς «άσχετους» με την τράπεζα.

Ωστόσο, η ουσία παραμένει ίδια: Εχουν το δικαίωμα να διατηρούν στο αρχείο τους προσωπικά στοιχεία ανθρώπων που εδώ και χρόνια διέκοψαν τις συναλλαγές τους με την τράπεζα και που τώρα τους ενοχλεί; Μπορούν να τα χρησιμοποιούν όποτε θέλουν για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους; Οι διάφορες «Αρχές Προστασίας» και «Γενικές Γραμματείες» (Προσωπικών Δεδομένων, Καταναλωτή κλπ.) τι λένε επ' αυτού;

Αλλά τι να πούνε; Ως θεσμοί του αστικού κράτους; Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που θα ήθελαν να «προστατέψουν» το δύσμοιρο καταναλωτή, μπορούν να το κάνουν; Να θίξουν δηλαδή τα ιερά και τα όσια του κεφαλαίου και μάλιστα του τραπεζικού; ΄Η μήπως θα νοιαστούν για την πολύμορφη αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος; Στο κάτω κάτω της γραφής την «ελεύθερη αγορά» υπηρετούν. Αλλά αν αυτό δεν είναι υποκρισία, τότε πώς λέγεται;

«... Λάμαχο σε βρήκα»

Με το πανό «Δικαιόπολη σε γνώρισα, Λάμαχο σε βρίσκω», που υψώθηκε στη μάντρα του σχολείου της Αστυπάλαιας, όπου έδινε συναυλία ο Διονύσης Σαββόπουλος, τον υποδέχτηκαν. Το έργο που ανέβασε ο Διονύσης ήταν οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη και για όσους δε γνωρίζουν Δικαιόπολης ήταν ο «τρελός» του χωριού που λέμε σήμερα, ο οποίος καταμεσής του Πελοποννησιακού Πολέμου τα 'βαλε με τον Λάμαχο, τον αρχηγό των Αθηναίων, δηλαδή την εξουσία, και πήρε και το λαό με το μέρος του.

Από πάρα πολλούς παριστάμενους στη συναυλία σχολιάστηκε ότι το σύνθημα στη μάντρα του σχολείου ήταν αρκετά εύστοχο. Πολύ περισσότερο, που ο ίδιος ο Διονύσης, στο πρόγραμμά του, εμφανίστηκε να παραφράζει κάποια παλιά του κομμάτια, σα να «εκσυγχρονίστηκε» που λένε και οι ΠΑΣΟΚοι. Δεν είπε, όπως παλιά, ούτε το στίχο «δεν είμαι ΠΑΣΟΚα, δεν είμαι ούτε ΚΚΕ»... Και προτίμησε μεν να ξεχάσει τον εν λόγω στίχο από το γνωστό του τραγούδι, οι θεατές, όμως, έδειξαν πως και δεν ξεχνούν και δε δέχονται κάτι παράξενες μεταμορφώσεις.

Σεμνότητα, ταπεινότητα...

Τόσα χρόνια τα παιδιά της ΚΝΕ, μέσω αντιιμπεριαλιστικών διήμερων, κατασκηνώσεων και άλλων εκδηλώσεων, «όργωσαν» την Ελλάδα. Εκαναν αισθητή παντού την παρουσία τους, την πολιτική τους κατάρτιση, τον πολιτισμό τους, το κομμουνιστικό ήθος τους σε τελική ανάλυση.

Μια φορά βγήκαν τα «καλόπαιδα» της ΟΝΝΕΔ εκτός Αθηνών, θέλοντας να μεταφέρουν τα «πάρτι» τους και στην επαρχία (συγκεκριμένα στη Λήμνο) και - έξαλλα - ξεκίνησαν τους τσαμπουκάδες και προπηλακίστηκαν με το πλήρωμα του πλοίου που τους μετέφερε.

Τα γνωστά δηλαδή της Ρηγίλλης: Σεμνότητα, ηπιότητα, ταπεινότητα, πνεύμα και ηθική...

Το τέρας...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕΝ ΠΑΓΩΣΑΜΕ, φυσικά, από έκπληξη, μαθαίνοντας ότι η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε την επ' αόριστον παράταση του περίφημου «αντιτρομοκρατικού νόμου», που έχει μεταβάλει τη χώρα αυτή σε ένα τεράστιο στρατόπεδο.

Επίσης, τη βάση του Γκουαντανάμο σε ένα μνημείο αίσχους για οποιαδήποτε έννοια ανθρώπινου πολιτισμού.

Το μόνο, που, ίσως, αποτελεί έκπληξη, είναι το ότι δεν έκαναν το εν λόγω νομοθέτημα ακόμη χειρότερο. Λέτε να εξάντλησαν τις δυνατότητές τους; Να έφθασαν να μην υπάρχει ατομική ελευθερία, η οποία να μπορεί να υπονομευτεί και να καταστρατηγηθεί περισσότερο;

ΠΑΝΤΩΣ, Σ' ΑΥΤΗΝ την κατεύθυνση, προβληματίζεται στα σίγουρα η Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα επιμέρους φαινόμενα ενίσχυσης της καταστολής, που τώρα παρατηρούνται σε μια σειρά χώρες, είναι σίγουρο ότι θα μας προκύψουν σε πιο ...οργανωμένη πανευρωπαϊκή μορφή.

Κι ακόμη (δυστυχώς) πιο σίγουρο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει από τώρα τη συγκατάθεσή της.

ΤΟ «ΤΕΡΑΣ» της γραφειοκρατίας πολεμούν Καραμανλής και Παυλόπουλος, όπως τουλάχιστον διαμήνυσαν χτες, μετά από τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Βεβαίως, όμως, υπάρχει γραφειοκρατία και ...γραφειοκρατία.

Για παράδειγμα, η «γραφειοκρατία», που αφορά τους ελέγχους για την εκταμίευση κονδυλίων προς επιχειρηματίες ή εφοπλιστές ή κάτι ...εμπόδια, όπως οι περιβαλλοντολογικές μελέτες για υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων, να είστε σίγουροι ότι καταπολεμάται.

Η γραφειοκρατία όμως, που αφορά, π.χ., τα προβλήματα των ασφαλισμένων στα Ταμεία (εκεί, δηλαδή, που χρειάζεται να βάλει το κράτος το χέρι στην τσέπη για να φτιάξει μηχανοργάνωση), παραπέμπεται για αργότερα.

Για την Εφορία, δε συζητάμε. Οταν είναι ...να δώσεις, όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια ξεπερνώνται με ταχύτητες απίστευτες. Οταν πρόκειται να πάρεις, εκεί αλλάζει τα πράγμα και πρέπει να ελεγχθούν τα πάντα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιμπεριαλιστική τρομοκρατία

Τα γεγονότα με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο της 7 Ιούλη, αλλά και αυτά της 21 Ιούλη, καθώς και η χτεσινή εν ψυχρώ δολοφονία, όπως ανακοινώθηκε, «ύποπτου βομβιστή», πάνε «γάντι» στην προώθηση νέων τρομοκρατικών μέτρων σε βάρος των λαών. Η όλη επιχείρηση επιβολής της τρομοϋστερίας ανά τον κόσμο είναι πλέον εξόφθαλμη για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Η όλη εξέλιξη των συμβάντων, η διοχέτευση πληροφοριών από τις βρετανικές αρχές με αυτόν τον άκρως προπαγανδιστικό και δύσκολα ελέγξιμο τρόπο, δείχνει ότι οι αποφάσεις έχουν δρομολογηθεί. Το χτεσινό φονικό, που έγινε από αστυνομικούς με πολιτικά, μέσα στο μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας, επιβεβαιώνει ότι πλέον έχουν καταρριφθεί και τα όποια προσχήματα υπήρχαν. Η αστυνομοκρατία και ο στρατιωτικός νόμος της δικτατορίας των πολυεθνικών επιχειρείται να επιβληθεί παντού και μάλιστα προπαγανδίζονται ως αναγκαία, που πρέπει όχι μόνο να ανεχτούν οι πολίτες, αλλά και να τα επικροτήσουν δήθεν για την ...ασφάλειά τους.

Ο ιμπεριαλισμός ακόμα και αν δεν είχαν συμβεί οι τρομοκρατικές επιθέσεις, που έτσι και αλλιώς έχουν αφήσει πάμπολλα ερωτήματα, θα τις είχε εφεύρει. Η στρατηγική του πολέμου και μάλιστα του προληπτικού, που απαιτεί τους λαούς των επιτιθέμενων υποταγμένους ή τουλάχιστον ανεκτικούς και συμμέτοχους σ' αυτούς τους πολέμους, θύτες και θύματα ταυτόχρονα των ιμπεριαλιστών, έχει χαραχτεί πολύ πριν τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, την 11η Σεπτέμβρη. Αυτή απλώς αποτέλεσε την αφορμή και το πρόσχημα για να αρχίσει αυτή η στρατηγική να ξετυλίγεται στα πέρατα του κόσμου, πρωτίστως σε περιοχές με μεγάλα ενεργειακά αποθέματα και στρατηγικής σημασίας περάσματα. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, το σχέδιο για την ευρεία Μέση Ανατολή το αποδεικνύουν. Το ίδιο επικίνδυνη γίνεται και η τρομοπροπαγάνδα τους, αφού ολοένα και περισσότεροι πλέον, και απ' αυτούς που πίστεψαν αρχικά στην «τρομοκρατία», τώρα δεν πείθονται για τον «αόρατο εχθρό» αφού βλέπουν στον ιμπεριαλισμό τον ορατό εχθρό.

Ο ιμπεριαλισμός τρέφεται από τον πόλεμο, από την καταστροφή. Το ξαναμοίρασμα των αγορών και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί είναι η κινητήρια δύναμη και όλων των σημερινών εξελίξεων με τη λεγόμενη «ισλαμιστική τρομοκρατία». Το πρόσχημα έχει βρεθεί και για αυτά που σχεδιάζονται στο μέλλον. Η αξιοποίηση των «τρομοκρατικών χτυπημάτων» από όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι προφανής και σε διαρκή εξέλιξη. Αυτές ωφελούνται από τέτοιες ενέργειες είτε πρόκειται για ενέργειες της οργάνωσης φαντομά «Αλ Κάιντα» - τώρα έχουμε και «Αλ Κάιντα - παράρτημα Ευρώπης» - είτε προέρχονται από άλλους μηχανισμούς καλά οργανωμένους.

Το συμπέρασμα που πρέπει να βγει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, είναι ότι δεν μπορεί να έχουν καμιά εμπιστοσύνη στους πραγματικούς τρομοκράτες, τους ιμπεριαλιστές στο σύνολό τους και τις διακηρύξεις τους περί «υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας», δηλαδή της ιμπεριαλιστικής ελευθερίας και δημοκρατίας. Είναι οι κύριοι υπεύθυνοι και για το φαινόμενο τρομοκρατία. Δικό τους δημιούργημα είναι. Μονόδρομος για τους λαούς είναι να δυναμώσουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη, να παλέψουν για την ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη εγγύηση για την ειρήνη στον κόσμο.

«Γυαλίζουν» τις τρομο-αλυσίδες

Γρηγοριάδης Κώστας

Χρειάζεται ισχυρή δόση πολιτικής αφέλειας για να πιστέψει κανείς ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισκέφθηκε προχτές το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου μόνο και μόνο για να ενημερώσει τον Κ. Καραμανλή για την πρωτοβουλία σχετικά με «την οπλοχρησία στην Κρήτη», για την οποία ας σημειωθεί τον ενημέρωσε πάλι πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε τότε πάλι ο Γ. Βουλγαράκης. Οι συχνές επισκέψεις του υπουργού στο Μαξίμου μαρτυράνε απλά ότι τα τρομομέτρα για τις αλυσίδες που θα δέσουν χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό βρίσκονται στη φάση των τελικών αποφάσεων. Οσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά και να εφησυχάσει το λαό, οι σχετικές πληροφορίες πληθαίνουν ανησυχητικά. Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, όπως έχει παραδεχτεί και ο Γ. Βουλγαράκης, δε θέλει στα πόδια της ούτε καν την αρχή προστασίας δεδομένων, θέλει τις κάμερες να παρακολουθούν νόμιμα και «ελεύθερα» τις διαδηλώσεις, τις γειτονιές και τα σπίτια, θέλει να παρακολουθεί χωρίς την άδεια εισαγγελέα τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κ.ο.κ. Μάλιστα, θεωρεί ότι τώρα είναι η ευκαιρία να τα περάσει... Θα τους περάσει;

Αυτοαποκάλυψη Παυλίδη

Να απαντήσει σχετικά με την απόφασή του να σταματήσει η υλοποίηση των έργων που προβλέπονται στη μελέτη της Επιτροπής για την ανάδειξη της Γυάρου σε ιστορικό τόπο μνήμης, επιχείρησε, με επιστολή του που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο της «Ελευθεροτυπίας», ο υπουργός Αιγαίου Α. Παυλίδης. Ομως, ο ίδιος παραδέχεται την απόφαση για σταμάτημα των εργασιών, αλλά... «Προς το παρόν, λέει, δε θα υλοποιηθεί το έργο» και ότι επιφυλάσσεται να προχωρήσει αργότερα. Ωστόσο, παρότι επαναλαμβάνει πως περιλαμβάνει το έργο στον Προϋπολογισμό και μάλιστα με χρηματοδότηση με 2 εκατ. ευρώ, το μόνο που παρουσιάζει ως δεδομένο είναι η «δέσμευση» κάποιων ελάχιστων ποσών (μόλις 100.000 ευρώ) για να ...δημοπρατηθεί η κατασκευή προβλήτας. Αιδώς Αργείοι!

Οι πολεμικές δαπάνες του Καραμανλή

«Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Αναθεωρούμε το τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα με στόχο την περικοπή περίπου 400 εκατ. ευρώ και σχεδιάζουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο επόμενο πρόγραμμα (το ΕΜΠΑΕ 2006 - 2010)». Αυτά έλεγε ο Κ. Καραμανλής πριν από περίπου 10 μήνες στην ομιλία του στη ΔΕΘ, παρουσιάζοντας τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών ως έναν από τους επτά «άξονες», μέσω των οποίων θα εξοικονομηθούν κονδύλια και θα επιτευχθεί «η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή». Παράλληλα, δεν έχανε την ευκαιρία να διακηρύσσει ότι η πολιτική που ακολουθεί στα ελληνοτουρκικά οδηγεί στη μείωση της κούρσας των εξοπλισμών, απελευθερώνοντας κονδύλια για την Υγεία, την Παιδεία, κ.ο.κ. Η προχτεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τη νέα αγορά του αιώνα 40 πολεμικών αεροσκαφών «απευθείας» από την αμερικανική κυβέρνηση, ήρθε να αποδείξει πανηγυρικά ότι όλα αυτά είναι κοπανιστός αέρας και αποσκοπούν να εξωραΐσουν άλλες πολιτικές. Οι συναντήσεις και οι «κουμπαριές» του Κ. Καραμανλή με τον Ρ. Τ. Ερντογάν έχουν γίνει πλέον υποθέσεις «καθημερινής ρουτίνας», αλλά η κούρσα των εξοπλισμών καθόλου δεν ανακόπτεται γιατί ακριβώς υπηρετεί Αμερικανο-ΝΑΤΟικές ανάγκες του «αντιτρομοκρατικού πολέμου».

ΥΓ: Ασφαλώς και φαίνονται σιγά σιγά τα αποτελέσματα της τελευταίας επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο...

Η δήθεν ενημέρωση

Η κρατική τηλεόραση είχε από προχτές τα σκήπτρα της «ενημέρωσης» για τα νέα συμβάντα στο Λονδίνο. Και λέμε «ενημέρωσης» γιατί πλέον δεν τηρούνται ούτε στοιχειώδεις δεοντολογικές αρχές για το ψάξιμο μιας είδησης και κάποιοι δημοσιογράφοι γίνονται «παπαγαλάκια» των κρατικών υπηρεσιών, για να περάσουν τη μαζική προπαγάνδα της τρομοϋστερίας. Ξεχωρίσαμε από την πρώτη μέρα μια περίπτωση, όχι βεβαίως μοναδική. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Γιάννη Πολίτη που εμφανίστηκε ως αναλυτής, στα δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ, και μοναδική αγωνία του ήταν να στηρίξει τα νέα τρομοκρατικά μέτρα που πήραν οι ηγέτες της ΕΕ. Ολη του η ανάλυση, περί «απώλειας της ησυχίας των Ευρωπαίων πολιτών» και ότι «οι τρομοκράτες πέτυχαν να ενσπείρουν το φόβο και να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων», γινόταν για να στηριχτούν τελικά τα μέτρα. Και σ' αυτό τα πήγε περίφημα. Μόνο που πλέον όλο και περισσότεροι είναι ψυλλιασμένοι για το πως η «τρομοκρατία» πάει χέρι - χέρι με τις επιδιώξεις των πραγματικών τρομοκρατών, των ιμπεριαλιστών, που κάθε φορά που συμβαίνει κάτι το αξιοποιούν τάχιστα για να τρομοκρατούν τους λαούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ