Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εμπαιγμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν περιμέναμε, βέβαια, να γνωρίζει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ποιοι και πως γράφουν την ιστορία. Αλλωστε, η παράταξή του διακρινόταν πάντοτε για τη μεγάλη αδυναμία της, ειδικά στο ζήτημα αυτό. Μια ματιά στη νεότερη ιστορία της χώρας είναι αρκετή...

Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι να καμαρώνει επειδή ο Κ. Καραμανλής «βγήκε στο μπαλκόνι και είπε δεν έχω λεφτά, δε σας δίνω», συμπληρώνοντας, ότι «αυτοί οι άνθρωποι γράφουν ιστορία», υπάρχει μεγάλη διαφορά. Μα δεν καταλαβαίνει, ότι αποτελεί μέγιστο εμπαιγμό και πρόκληση, να ισχυρίζεται τα παραπάνω, όταν την ίδια στιγμή, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος, μοιράζουν απλόχερα το δημόσιο χρήμα, τις δημόσιες επιχειρήσεις και περιουσία, τα κάθε λογής προνόμια και «κίνητρα» στους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες, ικανοποιώντας κάθε απαίτησή τους; Οταν, την ίδια στιγμή, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, ώστε να κάνουν ακόμη φτηνότερη την εργατική δύναμη και να μεγιστοποιήσουν τα ήδη τεράστια και προκλητικά κέρδη της πλουτοκρατίας;

Ισως, να μην το καταλαβαίνει. Τούτο, όμως, έχει μικρή σημασία. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να το καταλάβουν οι εργαζόμενοι, που είναι παγιδευμένοι στα δίχτυα της ΝΔ και του πράσινου συνοδοιπόρου της στην αντιλαϊκή πολιτική του ευρωμονόδρομου.

Η ακρίβεια

Σε μια ακόμη ανάλυση των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, προχώρησαν με κοινή δήλωσή τους ο Δ. Σιούφας και ο Γ. Παπαθανασίου. Μια ανάλυση βεβαίως από την πλευρά της κυβέρνησης που σκοπό έχει να «κατακεραυνώσει» όσους μιλούν για «κύμα ακρίβειας». Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησαν για άλλη μια φορά επιχειρήματα του τύπου, «18 αγαθά παρουσιάζουν μικρότερη αύξηση έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2004».

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση απαιτεί από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να είναι ευχαριστημένα από τις «σχετικότητες» και ανούσιες συγκρίσεις που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καταρρίψουν μια απλή αλήθεια: Οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις είναι απαράδεκτα χαμηλοί και τα προϊόντα απαράδεκτα ακριβά.

Είναι άξιο απορίας ποιον προσπαθούν να πείσουν οι υπουργοί. Τον κόσμο που κάνει τις δικές του αναλύσεις με βάση την τσέπη του; Μάλλον όχι. Το πιθανότερο είναι να προσφέρουν «στοιχεία» και «επιχειρήματα» σε επαγγελματίες υποστηρικτές του κυβερνητικού έργου...

Το κόστος του αίματος

Οι «οικονομικές διαστάσεις της Αιμοδοσίας ως μέρος του συστήματος διαχείρισης» είναι το θέμα του σεμιναρίου που θα διεξαχθεί στους Δελφούς από τις 15-17 Σεπτέμβρη 2005. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, στη χώρα μας μία μονάδα αίματος κοστίζει από 296 - 361 ευρώ και από αυτά το 70% οφείλεται στα αντιδραστήρια, που χρησιμοποιούνται, και τα υπόλοιπα στο κόστος εργασίας, στα αναλώσιμα υλικά και τα λειτουργικά έξοδα.

«Η επίγνωση των οικονομικών διαστάσεων της Αιμοδοσίας θέτει επιτακτικά θέματα συγκεντρωτικής οργάνωσης στη συλλογή, στον έλεγχο και την επεξεργασία του αίματος στα κέντρα αιμοδοσίας, όπως ρητά αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/98» επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου και τονίστηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξει ο τρόπος της διάθεσης του αίματος. Ωστόσο, τέτοιου είδους κοστολογήσεις με ευρω-πρότυπα ανοίγουν κερκόπορτες για την εμπορευματοποίηση και του αίματος. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν πληροφορίες, όπως αναφέρθηκε και στη συνέντευξη, ότι στις ιδιωτικές κλινικές κοστολογείται -και χρεώνεται- η διασταύρωση του αίματος.

Κι όλα αυτά έρχονται τούτες τις μέρες που ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την Αιμοδοσία, το οποίο δεν αποκλείει ρητά και κατηγορηματικά ότι δε θα χρεώνεται το αίμα όταν γίνονται μεταγγίσεις...

Τα ασύμβατα

Το Λαϊκό Νοσοκομείο έχει σημαντική προσφορά υπηρεσιών σε αρρώστους με κακοήθεις νεοπλασίες του λεμφικού συστήματος. «Κι όμως, αυτό το νοσοκομείο δεν έχει Αιματολογική Κλινική», σχολίασε χτες ο καθηγητής Γεράσιμος Πάγκαλης, διευθυντής της Α` Παθολογικής Κλινικής του «Λαϊκού» και πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας για να προσθέσει: «Πολλές υπηρεσίες δεν αναπτύχθηκαν ορθώς εξελικτικά».

Κι όταν ρωτήθηκε ποια θα έπρεπε να είναι η κατανομή των Αιματολογικών Κλινικών σε όλη τη χώρα για να υπάρχει ικανοποιητική κάλυψη των ασθενών - ώστε να μην υπάρχουν και ράντζα, όπως μερικές φορές στο Λαϊκό - απάντησε ότι θα έπρεπε να υπάρχει Αιματολογική Κλινική σε κάθε τριτοβάθμιο νοσοκομείο.

Αυτά, όμως, χρειάζονται άλλους σχεδιασμούς και άλλες προτεραιότητες στην Υγεία, που είναι ασύμβατες με τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Κουβέντα για την «ταμπακέρα»

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επίθεση της κυβέρνησης κατά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Από το εισόδημα των νοικοκυριών έως τα θεμελιώδη δικαιώματα στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση, όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων αμφισβητούνται, υπονομεύονται, καταργούνται.

Σε κάθε πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής αναδεικνύεται ο σκληρός, ταξικός, χαρακτήρας της. Η εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου διαπερνά σαν κόκκινη κλωστή το σύνολο των κυβερνητικών επιλογών. Μείωση του «εργατικού κόστους», απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, αύξηση της απλήρωτης εργασίας, ανατροπή των σχέσεων σταθερής και πλήρους απασχόλησης, κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» και των άλλων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, εξόντωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, τα πάντα για την αύξηση των ποσοστών κέρδους των μονοπωλίων, την «ανταγωνιστικότητα», την «επιχειρηματικότητα».

Οπως είναι φυσικό, μια τέτοια πολιτική γεννά και οξύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία καταγράφεται ήδη σε δημοσκοπήσεις και έρευνες. Η συνάντηση αυτής της ογκούμενης οργής με τις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και (το κυριότερο) με την πολιτική του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου, του ΚΚΕ, οδηγεί στη δημιουργία εκρηκτικού μείγματος για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αυτή τη συνάντηση επιδιώκουν να ματαιώσουν με κάθε τρόπο οι κεφαλαιοκράτες, η κυβέρνηση, οι εταίροι του δικομματισμού, οι θιασώτες του ευρωμονόδρομου, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Στην επιχείρηση αυτή σοβαρό ρόλο αναλαμβάνουν, το τελευταίο διάστημα ακόμη περισσότερο, τα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία επιστρατεύονται για άλλη μια φορά με στόχο την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας ή τη διοχέτευσή της σε ανώδυνους για το σύστημα δρόμους.

Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες (ειδικά μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη) μια συστηματική προσπάθεια χειραγώγησης της αγανάκτησης που γεννούν στους εργαζόμενους οι κυβερνητικές εξαγγελίες. Κοινός παρονομαστής αυτής της προσπάθειας είναι η μετάθεση του προβλήματος από την ταξική, πολιτική του διάσταση, στο επιμέρους, το δευτερεύον, το ανώδυνο.

Αναφέρονται, λοιπόν, στην ακρίβεια και αποσιωπούν ότι αυτή οφείλεται στην πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών, αναφέρονται στο επίδομα θέρμανσης και παρακάμπτουν το γεγονός ότι η πολιτική των κερδών και των κερδοσκόπων είναι η αιτία της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, αναφέρονται στις ιδιωτικοποιήσεις, δαιμονοποιώντας το δημόσιο χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και αθωώνουν την πολιτική της ενίσχυσης των πολυεθνικών, μιλούν για την ανεργία και «ξεχνούν» ότι αυτή είναι αναπόσπαστο μέρος του καπιταλισμού και προϊόν της ασύδοτης κερδοσκοπίας των εργοδοτών. Μιλούν για όλα, εκτός από την «ταμπακέρα»...


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα ... παιδευτικά

Γρηγοριάδης Κώστας

«ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ», με «εισαγωγή μάνατζερ», «αποτελεσματικότερη διοίκηση», «ανταγωνιστική στο διεθνή χώρο»! Οχι, δεν πρόκειται για φράσεις από ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ για την ...ιδεατή ελληνική επιχείρηση.

Για την άποψη του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρόκειται.

Πάντως, πρέπει να εξάρουμε την εφευρετικότητα του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον τρόπο που παρουσιάζει τις θέσεις του. Οπως είπε για το ίδιο θέμα η Μ. Δαμανάκη, «έχουμε ταχθεί υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με αυτό που ονομάζεται ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Δηλαδή, με τι ακριβώς «ταυτίζεται» η έννοια του «μη κρατικού πανεπιστημίου», έτσι για να καταλάβουμε κι εμείς; Ως γνωστόν, οτιδήποτε «μη κρατικό» (ενίοτε και ...«κρατικό») σε αυτή τη χώρα χρηματοδοτείται και, επομένως, ελέγχεται από ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο χώρος δε μας επιτρέπει να αναφερθούμε στα ακόμη χειρότερα, για τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης. Υπάρχει το σχετικό ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα. Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε στο ΠΑΣΟΚ ότι οι προτάσεις του για την Παιδεία ξεπερνούν σε αντιδραστικότητα και νεοφιλελευθερισμό ακόμη και την πολιτική της κυβέρνησης...

ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ, ΠΟΥ ΤΑ κάνουν, τώρα, μας τα ...ανακοινώνουν κιόλας. Ο λόγος για τους βιομήχανους τροφίμων, που επισκέφθηκαν χτες τον υφυπουργό Ανάπτυξης, για να του πουν ότι θα προχωρήσουν σε αυξήσεις των προϊόντων τους λόγω των τιμών του πετρελαίου!

Και φυσικά, μη φαντάζεστε ότι ...έπαθαν και τίποτε με την πράξη τους αυτή. Ελεύθερη αγορά έχουμε, ο ανταγωνισμός λειτουργεί, η κυβέρνηση εποπτεύει, καταγράφοντας το τι συμβαίνει και οι μεγαλοεπιχειρηματίες κάνουν ό,τι υπαγορεύει η μεγιστοποίηση των ήδη τεράστιων κερδών τους.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Με το ...δίκιο τους, βέβαια, οι άνθρωποι. Στο επιχειρηματικό κέρδος δεν προσκυνούν οι κυβερνώντες, ομού με την αξιωματική αντιπολίτευση και τους όποιους άλλους οπαδούς του ευρωμονόδρομου και της αγοράς;

Ο,τι θέλουν κάνουν και το κράτος απλώς καταγράφει το τι συμβαίνει.

Οσμή «διαπλοκής» στην ΟΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τον αδιάφορο προσποιήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν κλήθηκε χτες να σχολιάσει την περίεργη σύμπτωση ότι η εταιρία «Aigean Airlines» δημοσιοποίησε την αγορά-μαμούθ 8 (συν 12) αεροπλάνων τύπου «Αιρμπάς», ακριβώς την επομένη της συνέντευξης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου προανήγγειλε το τέλος της «Ολυμπιακής Αεροπορίας».

«Οπως γνωρίζετε, δε σχολιάζω επιχειρηματικές δραστηριότητες», ήταν η δήθεν «ουδέτερη» στάση του Θ. Ρουσόπουλου όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον «Ρ». Κι όμως, δεν είναι αλήθεια. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής - όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση - είχε μιλήσει για «εθνικούς προμηθευτές» και «εθνικούς εργολάβους» φωτογραφίζοντας συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες, στην προσπάθειά του να καταδείξει τη διαπλοκή τους με την τότε κυβέρνηση. Ως κυβέρνηση, βέβαια, η ΝΔ προσποιείται ότι δε γνωρίζει τίποτα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και δε διαπλέκεται τάχα με αυτές, όπως ακριβώς έκαναν και οι προκάτοχοί της. Φυσικά, πρόκειται για τερατώδες ψέμα. Ακριβώς γιατί η πολιτική της ΝΔ είναι πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στα μονοπώλια. Οπως ήταν κι αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια πολιτική είναι που θρέφει νομοτελειακά τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα. Και πάντως η οσμή αυτής της διαπλοκής πλανάται και στη διάλυση και ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», όπως σαφέστατα υπαινίσσεται ο ίδιος ο γαλάζιος πρόεδρος της εταιρίας... Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση εργάζεται για τους «ανταγωνιστές» ιδιώτες της «Ολυμπιακής».

Πήγε για μαλλί...

Την ανησυχία του ΚΚΕ για τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών ειδικών σχολείων εξέφρασε προχτές με δήλωσή της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Και ο Π. Μανδραβέλης νόμισε ότι έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα και στη χτεσινή «Απογευματινή» ειρωνεύεται το ΚΚΕ, επειδή ανησυχεί για την ιδιωτική εκπαίδευση, τα σχολεία της πλουτοκρατίας κλπ...

Προφανώς, είτε δε γνωρίζει τι είναι, πώς λειτουργούν και τι ανάγκες καλύπτουν τα ιδιωτικά ειδικά σχολεία, είτε ο τυφλός αντικομμουνισμός του δεν του επέτρεψε να διαβάσει και να καταλάβει τη σχετική δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα, παρότι τη δημοσιεύει ολόκληρη. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, τον πληροφορούμε, ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων αναπήρων παιδιών, που λειτουργούν σήμερα τα ιδιωτικά ειδικά σχολεία - υποχρεωμένοι από τη συνειδητή αδιαφορία όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων - και παλεύει μαζί τους, για να εξασφαλιστεί πραγματικά δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού, μαζί με τα 200.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.

Ξεχάστε τις επιδοτήσεις

Με βάση τα λεγόμενα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι Ελληνες αγρότες θα πρέπει να μάθουν να ζούνε με εισοδήματα, που έχουν οι αγρότες της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας ή και άλλων υπανάπτυκτων χωρών, που ποδοπατάνε οι πολυεθνικές...

Ο πρωθυπουργός είπε στους αγρότες πως θα πρέπει να πάψουν να εξαρτώνται από τις επιδοτήσεις. Δεν είπε, βέβαια, πώς θα μπορέσουν πλέον να ζήσουν χωρίς επιδοτήσεις ή με υπολείμματα επιδοτήσεων, με βάση τις εξευτελιστικές τιμές που έχουν διαμορφώσει οι πολυεθνικές στην παγκόσμια αγορά. Οι επιδοτήσεις δόθηκαν βασικά από την ΕΕ όχι για να στηριχτεί το εισόδημα των αγροτών, αλλά για να έχουν πάμφθηνες πρώτες ύλες οι πολυεθνικές και οι βιομηχανίες τροφίμων. Τώρα, που στην παγκόσμια αγορά έχει γίνει η ζημιά και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν παγιωθεί σε τριτοκοσμικά επίπεδα φτώχειας και εξαθλίωσης για τους αγρότες - παραγωγούς, έρχεται η ΕΕ και πετσοκόβει τις αγροτικές επιδοτήσεις με τάση να τις εκμηδενίσει στο πλαίσιο των παζαριών στον ΠΟΕ και των κερδοσκοπικών επιδιώξεων των πολυεθνικών.

Και ο πρωθυπουργός, ως εκφραστής της πολιτικής της ΕΕ και των συμφερόντων των πολυεθνικών, βγαίνει στη ΔΕΘ και λέει ούτε λίγο ούτε πολύ στους Ελληνες αγρότες να ξεχάσουν τις επιδοτήσεις! Πρόκειται σαφώς για εμπαιγμό, που ανεξάρτητα πώς σερβίρεται από τους εκάστοτε πρωθυπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παραμένει πάντα προκλητικός και ανελέητος!

Το ... μελετάει ο Μπασιάκος

Στη ...«μελέτη» το 'ριξε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να διαπιστώσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Για πολλοστή φορά, χτες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την προκήρυξη των περιβόητων αυτών μελετών επιπτώσεων, παρουσιάζοντας μάλιστα την ενέργεια αυτή και ως υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ και των προεκλογικών της υποσχέσεων προς τους αγρότες.

Απ' ό,τι φαίνεται, η ηγεσία του υπουργείου επενδύει πολλά πάνω σε αυτές τις μελέτες και τις θεωρεί καθοριστικές για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Αλλιώς, δεν μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει την προκήρυξή τους πάνω από 10 φορές. Ομως από τα παραπάνω γεννάται το εξής ερώτημα: Αφού χρειάζονται τόσες μελέτες και είναι τόσο σημαντικές για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας γιατί η ΝΔ δε φρόντιζε να τις έχει έτοιμες και να τις συμβουλευτεί πριν ψηφίσει στις Βρυξέλλες τους νέους καταστροφικούς κανονισμούς για την εγχώρια αγροτική παραγωγή;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στα σκουπίδια ο αντικομμουνισμός

Η αναβολή - υπό το βάρος των αντιδράσεων που προκάλεσε η όλη αντικομμουνιστική επιχείρηση - για το Γενάρη του 2006, της συζήτησης του επαίσχυντου μνημονίου διεθνούς καταδίκης του κομμουνισμού, που αποφάσισε χτες στο Παρίσι η Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι μεν μια πρώτη θετική εξέλιξη αλλά το θέμα δεν έκλεισε. Η ουσία παραμένει, γιατί η κατάθεση του συγκεκριμένου ψηφίσματος δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά μέρος μιας γενικότερης εκστρατείας παγκόσμιας πολιτικής οπισθοδρόμησης, με τελικό στόχο τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες διεθνώς. Είναι τμήμα των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Είναι μια «ψυχολογική επιχείρηση» που στόχο έχει να προλειάνει το έδαφος για τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Το συγκεκριμένο κείμενο στη δομή και στο περιεχόμενό του, είναι ένα ψυχροπολεμικό κείμενο αντικομμουνιστικής προπαγάνδας με σύγχρονες στοχεύσεις.

Στόχος είναι η κομμουνιστική ιδεολογία και οι πολιτικές δυνάμεις που την εκφράζουν και αγωνίζονται ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Οι δυνάμεις αυτές δεν έπαψαν ποτέ να βρίσκονται στο στόχαστρο των μηχανισμών του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Η επιχείρηση αυτή εξειδικεύεται και παραπέρα, αφού δεν παραλείπεται και αυτή η θεωρία για την πάλη των τάξεων που ενοχοποιείται για τα «εγκλήματα» του κομμουνισμού.

Βέβαια, όλα αυτά δεν είναι μόνο μια προσπάθεια ξαναγραψίματος της ιστορίας που θα εκπληρώνει τις νεοταξικές προδιαγραφές αλλά επιχειρείται και μια σύνδεση του κομμουνισμού με τη νεοταξική περί τρομοκρατίας προπαγάνδα, έτσι ώστε να μπορεί άνετα να ενταχθεί στις «ασύμμετρες απειλές» που είναι στο στόχαστρο του «παγκόσμιου αντιτρομοκρατικού πολέμου». Το κατάπτυστο αυτό κείμενο του Συμβουλίου της Ευρώπης που ακόμα παραμένει στο τραπέζι, επιβεβαιώνει ότι ο αντικομμουνισμός ήταν και παραμένει το όχημα όλων των αντιδραστικών δυνάμεων, των δυνάμεων που υπηρετούν την πλουτοκρατία και τον ιμπεριαλισμό, σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών και κατακτήσεων. Δείχνει όμως, και κάτι άλλο, ότι δηλαδή η κομμουνιστική ιδεολογία και η ταξική πάλη όχι μόνο μένουν στην επικαιρότητα, αλλά και φοβίζουν τα διάφορα κέντρα και παράκεντρα από τα οποία εκπορεύονται αυτά τα κείμενα.

Από τη χτεσινή εξέλιξη κρατάμε τα θετικά και προχωράμε. Είναι θετικό ότι και άλλες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες από πολιτικούς χώρους μη κομμουνιστικούς, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τάχθηκαν ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Επιβεβαιώνεται ότι μπορούν να υψωθούν αναχώματα στη σύγχρονη λαίλαπα και υπάρχουν και αποτελέσματα. Ωστόσο, το θέμα παραμένει και το ενδεχόμενο να επανέλθει το Γενάρη του 2006, έστω και με στρογγυλεμένες κάποιες «γωνίες» του, είναι ανοιχτό, πολύ περισσότερο που το πεδίο είναι ελεύθερο να ασκηθούν πιέσεις και εκβιασμοί, ώστε τελικά να περάσει το ψήφισμα με τη μια ή την άλλη μορφή. Δε χωράει καμία επανάπαυση. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την πλήρη απόσυρσή του, μέχρι την οριστική κατάργηση όλων των αντικομμουνιστικών και αντιδημοκρατικών νόμων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σε όλο τον κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ