Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αγρια φορομπηξία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συχνά - πυκνά, οι κυβερνώντες και οι βουλευτές της ΝΔ αρνούνται ότι ακολουθούν την ίδια και χειρότερη αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Κι όταν κάποιος τους παραθέσει τα σχετικά στοιχεία των συνεχώς αυξανόμενων φορολογικών εσόδων κι από πού αυτά προέρχονται - χώρια, οι αυξανόμενες και συνεχώς πολλαπλασιαζόμενες φοροελαφρύνσεις της πλουτοκρατίας - επιχειρούν να ξεγλιστρήσουν, λέγοντας ότι δεν έχουν επιβάλλει νέους φόρους.

Κι αυτό, όμως, ψέμα είναι. Κι όχι μόνο, γιατί υπάρχει η γνωστή σε όλους αύξηση κατά μία μονάδα του ΦΠΑ (από 18% σε 19%). Τα σχετικά παραδείγματα είναι αρκετά περισσότερα. Μόνο στο νομοσχέδιο, περί «έκδοσης των οικοδομικών αδειών», που κατέθεσε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, υπάρχουν τρία νέα φορο-χαράτσια, που θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα. Πρώτον, το «κτηματόσημο», δεύτερον φόρος 0,1% επί όλων των ακινήτων, που έχουν αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 20.000 ευρώ και τρίτον, ειδική εισφορά 0,5% - 1% επί του συμβατικού προϋπολογισμού κάθε νέας οικοδομικής άδειας.

Και να σκεφθείτε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμη στη σχεδιαζόμενη συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος...

Η ... πρόκληση

«Το δίλημμα νεοφιλελευθερισμός ή καπιταλιστικός μετασχηματισμός είναι η ιστορική πρόκληση για την Αριστερά του 21ου αιώνα, είναι η πρόκληση για το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς». Η προαναφερόμενη ομολογία ανήκει στον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο, και έγινε χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σχετικά με το επικείμενο 1ο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Και είναι σαφής, δε χωρά την παραμικρή αμφισβήτηση. Το ΚΕΑ, μαζί του και ο ΣΥΝ, υπόσχονται έναν «ανθρώπινο καπιταλισμό». Με άλλα λόγια, την ...ανθρώπινη εφαρμογή των νόμων της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας, την ...ανθρώπινη ανεργία και μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, κλπ., κλπ. Και, μάλιστα, θεωρούν όλ' αυτά, ως την «ιστορική πρόκληση», που στέκεται μπροστά στην «Αριστερά του 21ου αιώνα»..!

Προφανώς, όσο υπάρχει «ανθρώπινος καπιταλισμός», άλλο τόσο έχουν σχέση ο ΣΥΝ και όλα τα προαναφερόμενα με την Αριστερά και τους αγώνες της...

Μυστικοί δολοφόνοι made in USA

Νέες μυστικές υπηρεσίες και μηχανισμούς δολοφονιών δημιουργούν συνεχώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να επιβάλουν τα ιμπεριαλιστικά - κοσμοκρατορικά όνειρά τους. Η είδηση λέει ότι φτιάχνεται ακόμα μία μυστική υπηρεσία, πρόκειται για τη «National Clandestine Service» (NCS), η οποία θα αναλάβει τις εκτός συνόρων «αρμοδιότητες». O επικεφαλής της νέας υπηρεσίας θα έχει υπό την ευθύνη του τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες στο εξωτερικό ακόμα και αυτές που φέρουν τη σφραγίδα του Πενταγώνου ή του FBI. Το καινούριο είναι ότι η ταυτότητα του νέου διευθυντή δεν πρόκειται να γίνει γνωστή. Οπως σημειώνει το BBC, θα είναι γνωστός ως Jose και θα δίνει αναφορά στον επικεφαλής της CIA Γκος Πόρτερ.

«Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια δημιουργίας μιας κοινότητας μυστικών υπηρεσιών, η οποία θα είναι περισσότερο αποτελεσματική και ενιαία» εξήγησε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζον Νεγκροπόντε.

Σημειώνεται ότι η δημιουργία της NCS αποτελεί ένα, μόνο, από τα 70 (!) μέτρα που εισηγήθηκε τον περασμένο Μάρτη επιτροπή του Κογκρέσου στο πλαίσιο της «αναδιοργάνωσης» μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη 2001... Σχόλιο; Κανένα καθεστώς δε σώθηκε από τους όποιους και όσους μηχανισμούς καταστολής και τις καλογυαλισμένες αλυσίδες των λαών...

Κράχτης αρχαιοκαπήλων!

Οτι μεγάλο μέρος της αρχαιολογικής κληρονομιάς μας βρίσκεται εκτεθειμένο κι απροστάτευτο στις αρπακτικές διαθέσεις αρχαιοκαπήλων είναι γνωστό κι όλοι καταλαβαίνουν πως την ευθύνη γι' αυτό φέρουν οι κυβερνήσεις, οι οποίες αδιαφορούν εγκληματικά για την προστασία του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας. Αυτή την εγκληματική αδιαφορία εκμεταλλεύτηκε και ο αρχαιοκάπηλος που έκλεψε κίονα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας από αφύλακτο αρχαιολογικό χώρο στη Φαρκαδόνα Τρικάλων. Το γεγονός ότι ο φύλακας που υπήρχε στο χώρο, αποσπασμένος από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Λάρισας, απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή για ...άγνωστους λόγους, δείχνει ότι το κράτος λειτουργεί αντικειμενικά σαν κράχτης των αρχαιοκαπήλων!

Να σημειώσουμε ότι στον προαναφερόμενο αρχαιολογικό χώρο υπάρχουν ερείπια της αρχαίας πόλης Ατραξ (3ος - 4ος αιώνας π.Χ.), ενώ, προσφάτως, λόγω της υποχώρησης της στάθμης του Πηνειού ποταμού, αποκαλύφτηκαν νέα εντυπωσιακά ευρήματα, τα οποία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι τμήματα ενός Δωρικού Ναού για τις Νύμφες. Εναν, λοιπόν, από τους κίονες αυτού του ναού αφαίρεσε, με την άνεσή του, ο άγνωστος αρχαιοκάπηλος...

Η νέα πρόταση Νίμιτς

Η νέα πρόταση Νίμιτς αποτέλεσε την αφορμή, για να επανέλθει στο προσκήνιο η απροκάλυπτη παρέμβαση του ιμπεριαλισμού στην περιοχή με πρόσχημα, για μια ακόμα φορά, το όνομα της γειτονικής μας Δημοκρατίας. Και το λέμε αυτό από την άποψη ότι η τακτική αυτή συμβάλλει στην ακόμα μεγαλύτερη όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών, διαμορφώνοντας ένα κλίμα που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τη γνωστή ιμπεριαλιστική πολιτική του «διαίρει και βασίλευε».

Η αξιοποίηση της ονοματολογίας, ως προπέτασμα καπνού, επανέρχεται δυναμικά σαν «άσος στο μανίκι» των ιμπεριαλιστών. Για να συμβάλει στις επιδιώξεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, που ήδη δίνουν τον «καλύτερό τους εαυτό», προκειμένου να σύρουν σε ατέρμονες αντιπαραθέσεις τους λαούς των Βαλκανίων. Να υπονομεύσουν τη φιλική και ειρηνική συμβίωση γειτονικών λαών, διαμορφώνοντας τις συνθήκες εκείνες, που θα φέρουν ως «αναγκαία» την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια και θα συμβάλουν, ώστε να αποκτήσουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ουσιαστικότερο και αποφασιστικότερο έλεγχο των αγορών και σφαιρών επιρροής στη Βαλκανική σαν βασικό ορμητήριο για την εξόρμησή τους στην ευρύτερη περιοχή. Αλλωστε, η προωθούμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί περίτρανο αρνητικό παράδειγμα αυτής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής.

Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ παραμένει «ανοιχτό» κοντά μια δεκαπενταετία. Και είναι μεγάλες οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, που συνεργούν στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών στόχων, που στηρίζουν τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για αλλαγή των συνόρων στην περιοχή. Είναι μεγάλες οι ευθύνες των αστικών πολιτικών κομμάτων και όσων τόσα χρόνια τώρα προσπαθούν να παρασύρουν το λαό σε στείρες αντιδράσεις, περιστρέφοντας τη συζήτηση στενά γύρω από το όνομα. Είναι μεγάλες οι ευθύνες όλων όσοι δε θίγουν, ούτε καν υποδεικνύουν, τις ιμπεριαλιστικές σκοπιμότητες, που έντεχνα καλύπτονται σε ένα πλέγμα ονοματολογίας.

Το ΚΚΕ, ακόμα και σε περιόδους που η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα είχε παρασύρει μεγάλο μέρος του λαού, κράτησε αποφασιστική στάση αρχών. Προτείνοντας τότε, όπως και τώρα, μια κοινά αποδεκτή λύση, όπου ο όρος «Μακεδονία» θα χρησιμοποιείται με καθαρά γεωγραφική έννοια. Μια λύση που, για να είναι βιώσιμη, προϋποθέτει - και απαιτεί - το σεβασμό των συνόρων, καμιά αλυτρωτική προπαγάνδα.

Η στάση του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται όσο το θέμα επανέρχεται και θα επιβεβαιώνεται όσο οι επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού, με τη συνέργεια των αστικών κυβερνήσεων, προωθούνται. Γιατί η καρδιά του προβλήματος, η πηγή παραγωγής των όποιων αντιπαραθέσεων δεν είναι άλλη από την ιμπεριαλιστική πολιτική. Και εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να αντικρουστεί η προπαγάνδα της αστικής τάξης, εκεί να σπάσουν οι έντεχνα υποκινούμενες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους λαούς. Γιατί οι λαοί των Βαλκανίων, οι λαοί όλου του κόσμου, δικαιούνται να ζήσουν ειρηνικά. Χωρίς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις χώρες τους, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Τα ... συνενοχικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΡΑΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ θέτει το ΠΑΣΟΚ για την έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση για την ακτοπλοΐα: Πρέπει, λέει, να «τίθενται τα ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής συνοχής της χώρας»! Να θεωρήσουμε, ότι ...τώρα τη στρίμωξαν την κυβέρνηση;

Πάντως, με κάτι τέτοιες εκφράσεις και με τη δικαιολογία της «κοινωνικής συνοχής» (έκφραση που μόνον οι ΠΑΣΟΚοι ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει), πέρασαν ωραιότατα, όταν βρίσκονταν στην κυβέρνηση, την «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας με τα σημερινά καταστροφικά αποτελέσματα.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ και η κυβέρνηση βρήκαν έτοιμο έδαφος και, βέβαια, προχώρησαν ακόμη περισσότερο, ενώ, τώρα, θέλουν να εξασφαλίσουν καθεστώς πλήρους ασυδοσίας στους εφοπλιστές. Γι' αυτό και ο ...καημός τους για ...διάλογο.

Για το τι συμβαίνει στα νησιά - τώρα που έφυγε το καλοκαίρι και έφυγαν από πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας - καλύτερα να μην το συζητάμε. Δρομολόγια μια φορά τη βδομάδα (και αν...), πανάκριβα εισιτήρια και ναύλα μεταφοράς των προϊόντων. Χώρια τους εφοπλιστές να ζητάνε ...επιδότηση και κάθε λογής παροχές, για τις «υπηρεσίες» τους.

Οσο για τα υπερκέρδη που αποκόμισαν (και) από τη φετινή θερινή περίοδο είναι ανυπολόγιστα. Αλλωστε, και οι ίδιοι, πιστεύουμε, δεν έχουν προλάβει ακόμη να τα μετρήσουν.

Φυσικά αν τους ρωτήσεις, επικαλούνται ...οικονομικές δυσκολίες, την ...ανανέωση του στόλου και την αναβάθμιση των πλοίων τους. Τώρα πώς γίνεται αυτό, όταν στο Αιγαίο - και κυρίως στις γραμμές όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες γρήγορης μεταφοράς - συνεχίζουν να πλέουν σαπιοκάραβα, μόνον αυτοί το καταλαβαίνουν.

Εν κατακλείδι, το να ακούς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να τσακώνονται για τη ναυτιλία μοιάζει μάλλον με καυγά ...συνεργατών στο ίδιο έγκλημα. Μπορεί οι τόνοι να ανεβαίνουν, πλην, όμως, η ουσία βρίσκεται στη συνενοχή. Αφήστε, που το έγκλημα είναι ...διαρκές.

Οι καταγραφόμενες τάσεις και...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κοινές είναι, στον έναν ή άλλο βαθμό, οι βασικές τάσεις, που καταγράφονται σε όσες δημοσκοπήσεις έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας. Πρώτον, γίνεται φανερή μια εντεινόμενη συνεχώς λαϊκή δυσαρέσκεια έναντι της κυβερνητικής και, ιδιαίτερα, της οικονομικής πολιτικής και, δεύτερον, καταγράφεται η πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ουσιαστικά την ίδια πολιτική. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 7 στους 10 Ελληνες εμφανίζονται περισσότερο ή λιγότερο δυσαρεστημένοι από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ το τελευταίο «βαρόμετρο» του ρ/σ «ΣΚΑΪ» φανέρωσε ότι περισσότεροι από 6 στους 10 (61%) θεωρούν πως η διαφορά στην πολιτική της κυβέρνησης με αυτή του ΠΑΣΟΚ είναι ανύπαρκτη ή μικρή. Μάλιστα, το τελευταίο αυτό ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της περσινής δημοσκόπησης (56%) του ίδιου ραδιοσταθμού και της ίδιας εταιρίας. Ταυτόχρονα, όμως, και παρ' όλα τα παραπάνω, οι ίδιες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα συνολικό ποσοστό 70 έως 82% των ερωτηθέντων, να δηλώνουν πρόθεση ψήφου στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, πολλοί εκ των ερωτηθέντων ενώ είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ θεωρούν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ουσιαστικά την ίδια πολιτική, εξακολουθούν να δηλώνουν, για τον έναν ή άλλο λόγο, ότι θα ψήφιζαν κάποιο από τα δυο αυτά κόμματα.

... τα ζητούμενα

Αναμφίβολα, τόσο η αυξανόμενη συνεχώς αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και η εδραιωνόμενη εκτίμηση, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ουσιαστικά την ίδια πολιτική, είναι τάσεις ενθαρρυντικές και ελπιδοφόρες. Πόσο μάλλον, όταν αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο των γνωστών σε όλους σήμερα συνθηκών συντριπτικής κυριαρχίας των δυο μεγάλων κομμάτων, της απλόχερης «βοήθειας» των ΜΜΕ, κλπ. Εξίσου φανερό είναι, όμως, πως οι τάσεις αυτές δεν είναι αρκετές, όπως δείχνουν τα ευρήματα της πρόθεσης ψήφου. Ο ουσιαστικός απεγκλωβισμός των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων από το δόκανο του δικομματισμού, η απαλλαγή τους από κάθε λογής αυταπάτες και ψεύτικα διλήμματα, η συνειδητοποίηση, ότι η μόνη, προς όφελος του λαού και, ταυτόχρονα, αναγκαία και ρεαλιστική διέξοδος, βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ, παραμένουν ακόμη ζητούμενα. Κι όπως όλα δείχνουν, γύρω από τα ζητήματα αυτά, θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο η πολιτική και ιδεολογική διαπάλη το επόμενο διάστημα.

Οι δύσκολες μέρες του Ν. Μπερνς

«...Και μετά ...ήρθε το Κοσσυφοπέδιο. Τα πιο παράξενα πράγματα άρχισαν να συμβαίνουν σε έναν άνθρωπο που δεν είχε προκαταλήψεις για την Ελλάδα και βρισκόταν στην κορυφή του "Α list", που κάθε Αθηναίος ο οποίος σεβόταν τον εαυτό του ήθελε να έχει στα πάρτι του. Ανθρωποι, που είχαν κυριολεκτικά βάλει μέσο για να αποδεχτεί μια πρόσκλησή τους τον ...ξεκαλούσαν, με το πρόσχημα πως "το τραπέζι ακυρώνεται λόγω ανωτέρας βίας". Αργότερα, μάθαινε από φίλους του πως το τραπέζι δεν είχε ακυρωθεί, απλώς ο οικοδεσπότης φοβόταν να έχει τον Μπερνς στο σπίτι του, μήπως και προκληθεί κάποιος καυγάς ή παραβιάσει τους νόμους της αθηναϊκής πολιτικής ορθότητας, μήπως, δηλαδή, δεν ήταν "politically correct" να τον καλέσει. Ακολούθησαν άλλα, πιο επώδυνα φαινόμενα. Μια μέρα περπατούσε στην Πλάκα πηγαίνοντας στο σπίτι ενός φίλου του όταν άκουσε πέντε βρισιές διανύοντας απόσταση 500 μέτρων από εκεί που στάθμευσε η τεθωρακισμένη λιμουζίνα του, του τύπου "f...k Clinton" και άλλα πολλά...».

Τα απόσπασμα είναι από ρεπορτάζ του Αλ. Παπαχελά στο προχτεσινό «Βήμα της Κυριακής» και θα μπορούσε να έχει τίτλο «οι δύσκολες μέρες του Ν. Μπερνς στην Αθήνα». Βέβαια, το συνολικό ρεπορτάζ δεν είχε στόχο την ανάδειξη των δικαιολογημένων αντιιμπεριαλιστικών αισθημάτων του λαού μας. Αλλωστε, ο δημοσιογράφος που το υπογράφει συμπεριλαμβάνεται στους Αθηναίους, που ...σέβονται τον εαυτό τους...

Ευχές από καρδιάς

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενα ακόμη υγιέστατο νεογέννητο προστέθηκε από χτες στην οικογένεια του «Ριζοσπάστη». Ο σκιτσογράφος Κώστας Γρηγοριάδης και η σύντροφός του έφεραν στον κόσμο ένα όμορφο και ζωηρό κοριτσάκι. Η διεύθυνση της εφημερίδας και όλοι οι εργαζόμενοι τους ευχόμαστε από καρδιάς ό,τι καλύτερο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ομολογία

«Το εμβόλιο για την εποχιακή γρίπη δεν προστατεύει από πιθανή μετάλλαξη του ιού των πουλερικών. Αυξάνοντας όμως τις παραγγελίες για το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης, τα κράτη - μέλη κάνουν μία χειροπιαστή επένδυση προς τις εταιρίες, προκειμένου να έχουν οικονομικά κίνητρα για αύξηση της παραγωγής τους»!!!

Η παραπάνω δήλωση - σοκ έγινε την Παρασκευή από τον επίτροπο της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή. Πρόκειται για μια δήλωση - ομολογία, που όπως και να τη διαβάσει κανείς είναι κυνική. Είναι προκλητική. Κινείται στα όρια της απροκάλυπτης χυδαιότητας, γιατί στην πραγματικότητα αναλύει και κωδικοποιεί την ουσία, το περιεχόμενο και την κατεύθυνση των πολιτικών που επεξεργάζονται και προωθούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι εθνικές κυβερνήσεις. Στην πραγματικότητα, λέει ότι ακόμα και σε θέματα υγείας - ενδεχόμενα ειδικά για θέματα υγείας όπου όταν καλλιεργείται πανικός ο κόσμος σπεύδει σε κάθε είδους φάρμακα - πρέπει να ευνοούμε την υπερκατανάλωση. Οχι επειδή με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στην προστασία της υγείας, αλλά επειδή έτσι αυξάνουμε τα έσοδα των φαρμακοβιομηχανιών...

Βέβαια, το γεγονός ότι ο επίτροπος επέλεξε αυτόν τον ακραίο τρόπο να δημοσιοποιήσει μια αλήθεια που αφορά τα κριτήρια με βάση τα οποία πορεύεται η ΕΕ, δεν αποκαλύπτει τίποτα περισσότερο από αυτό που με συνέπεια και με θεμελιωμένα στοιχεία αποκαλύπτει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ. Οτι, δηλαδή, το δημιούργημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ένα κατασκεύασμα του δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου, που καλείται να βάζει πλάτη στα επικίνδυνα σχέδια των πολυεθνικών και να επιβάλλει πολιτικές που να ικανοποιούν τις αξιώσεις των κεφαλαιοκρατών. Πολιτικές που στην άλλη όψη τους δεσπόζουν οι συνεχείς επιθέσεις ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και το βιοτικό τους επίπεδο.

Τέτοιες ήταν οι ρυθμίσεις και οι πολιτικές που τόσα χρόνια προωθούσε το ΠΑΣΟΚ, άσχετα από τον τρόπο που τις βάφτιζε. Αυτή την επιδίωξη εξυπηρετούσαν τα πακέτα των νόμων και των υπουργικών αποφάσεων που «σερί» παίρνει από το καλοκαίρι η κυβέρνηση της ΝΔ. Το κεφάλαιο υπηρετούσε ο φορολογικός νόμος και ο νόμος για τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις. Τις μεγάλες επιχειρήσεις ευνοεί ο νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τις πολυεθνικές και μόνον αυτές εξυπηρετεί η επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και η «οδηγία Μπολκεστάιν». Αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων και του μεγάλου κεφαλαίου θέλουν να ικανοποιήσουν με τις νέες ανατροπές που ετοιμάζουν για το Ασφαλιστικό.

Από αυτή την άποψη οι επαίσχυντες δηλώσεις του Κοινοτικού επιτρόπου δεν πρέπει να μας ξενίζουν. Πρέπει να μας πεισμώνουν για το δίκιο των απόψεών μας, για το δίκιο του αγώνα μας, για την ανάγκη να κάνουμε ακόμα περισσότερα προκειμένου να απεγκλωβίζονται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι από την καθημερινή πλύση εγκεφάλου και τις προσπάθειες, κρατούντων και βαστάζων, να πείσουν τους λαούς πως δήθεν μονόδρομος είναι η πλήρης υποταγή στις ορέξεις των κεφαλαιοκρατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ