Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Και κακοπληρωτής και χαφιές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μέχρι τώρα, είχαμε την αστυνομία που συχνά πυκνά παρακολουθούσε τη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι εργοδότες ζήλεψαν τα αστυνομικά «κατορθώματα» και στέλνουν τους ανθρώπους τους, για να «καταγράψουν» τη δράση συνδικάτων και εργαζομένων. Χτες, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, διοργάνωνε σύσκεψη, στα γραφεία του στο ΕΚΑ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες στην ΕΡΤ, οι οποίες εργάζονται στην εταιρία «Μάτζικ - Φρες». Και ενώ οι καθαρίστριες είχαν αρχίσει να προσέρχονται στη σύσκεψη διαπίστωσαν, ιδίοις όμμασι, άνθρωπο της εργοδοσίας να κόβει βόλτες έξω από το ΕΚΑ. Κοινώς να χαφιεδίζει τις εργάτριες. Σε επικοινωνία, μάλιστα, του Γ. Βλάχου Γραμματέα του Συνδέσμου με εκπρόσωπο της εταιρίας, ο τελευταίος όχι μόνο δεν το αρνήθηκε, αλλά με περισσό θράσος απάντησε: «Σας κατασκοπεύουμε, όπως μας κατασκοπεύετε και εσείς»..! Εννοώντας, προφανώς, τη δράση που αναπτύσσει το συνδικάτο και τις περιοδείες που κάνει στην ΕΡΤ, με στόχο να τηρηθεί η εργατική νομοθεσία και να καταβληθούν στις καθαρίστριες οι νόμιμες αποδοχές τους, που μέχρι τώρα δε δίνονται. Σημειώνεται ότι η εν λόγω εταιρία, αμείβει τις καθαρίστριες για 6ωρη εργασία με 264 ευρώ και για 12ωρη εργασία με 528 ευρώ το μήνα. Και όλα αυτά, μέσα σε ένα δημόσιο Οργανισμό όπως είναι η ΕΡΤ.

Και δε φτάνει που προκλητικά κλέβει τον ιδρώτα των καθαριστριών, αλλά τις χαφιεδίζει και από πάνω, με στόχο να τις τρομοκρατήσει.

Η σύμπτωση...

Το ΚΚΕ «εγκατέλειψε τη διεθνιστική παράδοση, που έθετε σε πρώτη μοίρα τη φιλία και τη συνεργασία των λαών, και ακολούθησε έναν μαχητικό εθνικισμό» σημειώνει ο Κ. Σημίτης, στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε τις μέρες αυτές και, βέβαια, δεν ξεχνά να αναμασήσει τα περί «άτυπης συνεργασίας» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και παραδοσιακής Αριστεράς. Πού τα στηρίζει όλ' αυτά; Πάντως, όχι στις θέσεις, την πολιτική και την πρακτική του ΚΚΕ.

Είναι περιττό να ασχοληθεί κανείς στα σοβαρά με τους αβάσιμους, αυθαίρετους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού. Μας θύμισαν, όμως, τις επιθέσεις, που δεχόταν την περίοδο εκείνη το ΚΚΕ, από τα φιλικά προς την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και, μάλιστα, με τα ίδια ακριβώς... επιχειρήματα. Η σύμπτωση, βέβαια, δεν είναι τυχαία και φανερώνει - εκτός των άλλων - την τότε προέλευση και πηγή των αντιΚΚΕ επιθέσεων.

Κρατώντας το closing bell...

Παλιότερα οι αποικιοκράτες, για να ξεγελάσουν τους ιθαγενείς, τους μοίραζαν χάντρες και καθρεφτάκια. Σήμερα, οι Αμερικανοί κάνουν την τιμή στους νομιμόφρονες αλλοδαπούς πολιτικούς να κτυπούν ένα κουδούνι. Βέβαια, δεν είναι οποιοδήποτε κουδούνι. Είναι αυτό που κηρύσσει την έναρξη και τη λήξη των εργασιών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Ο κλήρος αυτή τη φορά έλαχε στον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος, επικεφαλής αντιπροσωπείας κυβερνητικών και επιχειρηματικών στελεχών, συμμετέχει σε συνέδριο με θέμα «την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια».

Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωση των διοργανωτών των εκδηλώσεων πληροφορούμαστε ότι «το Χρηματιστήριο της Ν.Υ. την ημέρα του Συνεδρίου παραχωρεί στον Υπουργό το "closing bell" δηλαδή το καμπανάκι με το οποίο κλείνει η συνεδρίαση της ημέρας»! Ο Γ. Αλογοσκούφης είναι ο δεύτερος Ελληνας πολιτικός που θα σημάνει το closing bell. Ο πρώτος ήταν ο Γ. Παπαντωνίου, με αφορμή την είσοδο της μετοχής του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο της Ν.Υ. Ως Ελληνες μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Δύο Ελληνες πολιτικοί κράτησαν στα χέρια τους το closing bell. Αναμένουμε με αγωνία τον τρίτο στον οποίο θα γίνει η ύψιστη τιμή να κρατήσει στα χέρια του, αλλά και να δονήσει το closing bell...

Κανονικά και με το νόμο τα ευρωεντάλματα

Κανονικά και με το «νόμο» υλοποιούνται πλέον και στη χώρα μας τα ευρωεντάλματα, τα οποία φαίνεται πως έχουν εξελιχθεί σε υπόθεση ρουτίνας. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί δύο «ευρωεντάλματα» σε βάρος Ελλήνων υπηκόων, προκειμένου να τους ασκηθεί ποινική δίωξη είτε να περάσουν από ανάκριση ή και να δικαστούν στην αλλοδαπή για τα αδικήματα που κατηγορούνται. Η μία υλοποίηση «ευρωεντάλματος» αφορά έκδοση Ελληνα στην Ισπανία, ενώ σύντομα, όπως φαίνεται, θα εκτελεστεί άλλο ένα «ευρωένταλμα» σε βάρος ημεδαπού στην Αγγλία, καθώς έχουμε εισαγγελική πρόταση προς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για έκδοσή του στο Λονδίνο, όπου εκζητείται για διάφορα αδικήματα.

Αποδεικνύεται λοιπόν πόσο φρούδες ήταν οι υποσχέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρα, όταν ψηφιζόταν ο «τρομονόμος» Νο 2 (3251/04), πως δε θα εκδοθεί Ελληνας πολίτης σε ευρωπαϊκές χώρες. Συνειδητά, η κυβέρνηση παραπλανούσε τον ελληνικό λαό, τη στιγμή που εκχωρούσε κυριαρχικά δικαιώματα και συρρίκνωνε τις ατομικές ελευθερίες κατ' επιταγή της ΕΕ.

Ταξική αλληλεγγύη στους εξεγερμένους

Η Γαλλία με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησής της μπήκε «στο γύψο», για να αντιμετωπιστεί, λέει, «η έκρυθμη κατάσταση των ταραξιών». Και, βέβαια, το κλίμα που έντεχνα φτιάχνεται από τα γαλλικά και διεθνή μέσα, είχε και το «αποτέλεσμα». Σήμερα, τρεις στους τέσσερις Γάλλους εμφανίζονται να δηλώνουν ότι συμφωνούν με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες. Η γαλλική άρχουσα τάξη ξέθαψε από το «οπλοστάσιό» της ένα νόμο του 1955 και είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε την εποχή του αλγερινού πολέμου και κατά του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος του αλγερινού λαού, όταν η Αλγερία ήταν αποικιοκρατούμενη επαρχία της Γαλλίας. Οι Γάλλοι εργαζόμενοι που εξεγείρονται, όπως οι νέοι των προαστίων, αντιμετωπίζονται ως«σκλάβοι στα δεσμά» που τους καταδικάζει η καπιταλιστική κυριαρχία, καταπιεσμένοι και εξαθλιωμένοι στο έπακρο, χωρίς ζωή, την οποία τολμούν να διεκδικήσουν, γι' αυτό και τους βάζουν «στο γύψο». Η κίνηση αυτή δεν αποκλείεται να αποτελέσει μια πρόβα τζενεράλε, έναν «πιλότο», για τον τρόπο αντιμετώπισης, που μπορεί να επιλέξει σε κάθε μαζική λαϊκή κινητοποίηση μη ανοχής ή και αμφισβήτησης του συστήματος της εκμετάλλευσης από τους λαούς ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός.

Ο ξεσηκωμός των εργατικών συνοικιών του Παρισιού και άλλων πόλεων είναι από εκείνα τα φαινόμενα, που επιβεβαιώνουν ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει λύση στα λαϊκά προβλήματα. Ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης της ταξικής πάλης στη Γαλλία, τις μορφές πάλης που χρησιμοποιούν οι αγανακτισμένοι νέοι των γκέτο, ένα είναι σίγουρο, ότι η ταξική σύγκρουση είναι εδώ.

Στην αιχμή της σύγκρουσης βρίσκονται σήμερα Γάλλοι άνεργοι, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και που πολλοί απ' αυτούς προέρχονται από οικογένειες εργατών μεταναστών από τη Β. Αφρική και τις πρώην γαλλικές αποικίες. Οικογένειες, οι οποίες στο παρελθόν ξεζουμίστηκαν, στην κυριολεξία, ως φτηνό εργατικό δυναμικό από το γαλλικό κεφάλαιο, στοιβαγμένοι στις εργατικές κατοικίες «γκέτο» των προαστίων των πόλεων, καταδικασμένοι στη μοίρα των «αθλίων» της καπιταλιστικής κοινωνίας. Σήμερα, αυτοί οι εργαζόμενοι, τα παιδιά τους, γέννημα - θρέμμα της Γαλλίας και υποτίθεται με όλα τα δικαιώματα των Γάλλων πολιτών, βλέπουν ότι στην πράξη αντιμετωπίζονται από την κυρίαρχη πολιτική ως παρείσακτοι. Και, φυσικά, εκεί όπου υπάρχει ανεργία, ανέχεια και κανένα μέλλον, εκεί δημιουργούνται και προϋποθέσεις κοινωνικών «εκρήξεων» σαν αυτή, που, ανεξάρτητα από το επίπεδο του ταξικού της προσανατολισμού (αυτό είναι υπόθεση και του υποκειμένου της ταξικής πάλης), αποκαλύπτει το κοινωνικό ζήτημα που ζητά διέξοδο.

Σήμερα και η εργατική τάξη της Ελλάδας (ντόπιοι και ξένοι εργάτες) μπορεί με αφορμή τις εξελίξεις στη Γαλλία να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα. Κατ' αρχήν, έχει γκρεμιστεί το δήθεν «πολιτισμένο» και «ανθρωπιστικό» πρόσωπο και μοντέλο της Γαλλίας. Χιλιάδες είναι οι άνεργοι και οι εξαθλιωμένοι από τις αντιλαϊκές πολιτικές. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εργαζομένων και των μεταναστών, πρέπει να παλέψουν σαν τμήματα της ίδιας τάξης, της εργατικής, ενάντια στην αστική εξουσία. Και εδώ ο δρόμος είναι ένας: Ενταση του ταξικού ανειρήνευτου αγώνα. Ενταση της πολιτικού αγώνα για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Μόνο με την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες σε όλους τους τομείς.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τα ... ιατρικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΠ' Ο,ΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ και κρίνοντας από την πρωθυπουργική φρασεολογία, έχουμε περάσει σε άλλη φάση στο θέμα της «διαφθοράς». Ο Κ. Καραμανλής εγκατέλειψε την ...πολεμική ορολογία, περί «πάταξης» και «διαρκούς πολέμου», όπως και τα ...κουτσαβάκικα, περί «νταβατζήδων» και το 'χει ρίξει στα ...ιατρικά ανακοινωθέντα.

Σύμφωνα με τη χτεσινή «ατάκα» του πρωθυπουργού, «τα φαινόμενα διαφθοράς και παθογένειας της διοίκησης αντιμετωπίζονται και άρχισαν ήδη να υποχωρούν». Είναι κάτι σαν ...ιλαρά δηλαδή, αρχίζουν και χάνονται τα σπυράκια.

Εν ολίγοις, είναι εδώ ο καλός μας ο γιατρός και θα μας περάσουν οι πόνοι και θα πέσει ο πυρετός. Μόνο που πρέπει να κάνουμε λιγάκι υπομονή και στην ανάγκη να υποφέρουμε λιγάκι. Αυτά, βέβαια, τα λέει ο Κ. Καραμανλής. Η αλήθεια είναι ότι η διαφθορά είναι μόνιμη και ανίατη ασθένεια του καπιταλιστικού συστήματος.

ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ! Κάνει και έκθεση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις ...θρησκευτικές ελευθερίες, στην οποία, μάλιστα, περιέχονται απόψεις και εκτιμήσεις για κάθε χώρα, ακόμη και για την Ελλάδα.

Αραγε, συμπεριλαμβάνει στην έκθεσή του το Γκουαντάναμο και τα πλοία ...στρατόπεδα των ΗΠΑ, που βρίσκονται ποιος ξέρει πού στους ωκεανούς του πλανήτη; `Η αυτά ...δεν πιάνονται;

Οπως και να 'χει, και μόνο που ακούς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μιλά για οποιοδήποτε είδος «ελευθερίας», σε πιάνουν τα γέλια. Αν μπορείς, φυσικά, να προσπεράσεις την τραγικότητα του πράγματος.

ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της Βουλής για τα προβλήματα των μεταναστών το ΠΑΣΟΚ; Προφανώς, επηρεάστηκε από τις εξελίξεις και την έκρυθμη κατάσταση στη Γαλλία. Οι άνθρωποι έχουν κοινωνικές ευαισθησίες...

Μόνο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς επί τόσα χρόνια που βρισκόνταν στην κυβέρνηση η εκμετάλλευση - μέχρι θανάτου - των αλλοδαπών εργαζομένων σε εργοτάξια, πλοία και εργοστάσια ήταν καθεστώς. Και παραμένει, φυσικά, καθεστώς.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Θα τους συνιστούσαμε να ...αποφεύγουν να μιλάνε για το θέμα. Εχουν εξαιρετικά βεβαρημένο παρελθόν.

Αντισεισμική αφασία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας κάθε χρόνο εκλύεται το 50% (ίσως και παραπάνω) της σεισμικής δράσης στην Ευρώπη. Και αυτό, όμως, να μην ήταν γνωστό, θα αρκούσε το μπαράζ με τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του Εγκέλαδου (ευτυχώς στον υποθαλάσσιο χώρο) στο Αιγαίο και το Ιόνιο για να προβληματίσει τους αρμοδίους, ώστε να πάρουν κάποια ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής θωράκισης.

Αντί γι' αυτό, όμως, το τελευταίο διάστημα έχουμε:

  • Την ομολογία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά στις 31 Οκτώβρη 2005 ότι «ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) για το 2005, όπως εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, είναι σημαντικά μειωμένος»!
  • Την ουσιαστική διάλυση των Υπηρεσιών Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΓΑΣ και ΤΑΣ) με την αποψίλωση του εξειδικευμένου προσωπικού τους, αντί να αξιοποιηθούν οι γνώσεις τους και η εμπειρία τους στο έργο της αντισεισμικής θωράκισης!

Υστερα πώς να μην υποθέσει κανείς ότι οι κυβερνώντες (οι νυν και οι προηγούμενοι, γιατί κι αυτοί έκαναν τα ίδια) δεν παραδίδουν το λαό εντελώς απροστάτευτο στη μανία του Εγκέλαδου; Και πώς να μη μιλήσει για κυβερνητική αφασία;

Ο «χωροφύλακας»

Τετραπλασιάζεται, από 1η Γενάρη 2006, η συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στη νεοσύστατη και ταχυκίνητη «Δύναμη Απάντησης» του ΝΑΤΟ, γνωστή ως NRF. Η δύναμη αυτή ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 2003, κατόπιν πρότασης του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντ. Ράμσφελντ. Είναι διακλαδικής σύνθεσης, διαθέτει τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα και η αποστολή της περιλαμβάνει την οποιαδήποτε δράση εντός ή εκτός των ορίων ευθύνης του ΝΑΤΟ και, με άλλα λόγια, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η NRF ξεκίνησε με 9.500 άνδρες και, ήδη, πλησιάζει τους 20.000, ενώ το σχέδιο κινητοποίησής της, τη θέλει να είναι σε θέσεις μάχης στο όποιο μέτωπο, το πολύ σε 5 μέρες από τη στιγμή που θα δοθεί η σχετική διαταγή και να είναι ικανή για συνεχείς επιχειρήσεις 30 ημερών.

Οπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, το ΝΑΤΟ δε φιλοδοξεί μόνο να παίξει το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού και της νέας τάξης, αλλά και παίρνει τα αναγκαία πρακτικά μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέτρα, στα οποία συμμετέχει πλήρως και η Ελλάδα. Και μπορεί τα προβαλλόμενα προσχήματα να κάνουν λόγο, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της διαχείρισης καταστροφών, κλπ., αλλά ο καθένας καταλαβαίνει ότι ο πραγματικός στόχος είναι οι λαοί και τα δικαιώματά τους.

Στον ίδιο ρόλο

Εσείς τι λέτε, υπάρχει και η ελάχιστη έστω πιθανότητα «να διεκδικήσει αγωνιστικά την ακύρωση των αντιασφαλιστικών νόμων» η αποτελούμενη από δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ πλειοψηφία της ΓΣΕΕ; Να διεκδικήσει αγωνιστικά, δηλαδή, την ακύρωση των νόμων Σιούφα της περιόδου 1990-93 και τους κατοπινούς της περιόδου του ΠΑΣΟΚ, μέχρι και το «νόμο Ρέππα»; Οχι, βέβαια. Αλλωστε, τους μεν πρώτους τους έχει από χρόνια τώρα αποδεχτεί και στηρίξει στην πράξη και οι δεύτεροι αποτελούν... τιμή και καμάρι της, ιδιαίτερα της ΠΑΣΚΕ. Και όμως αυτό ζητά από τη ΓΣΕΕ, με πρόσφατη ανακοίνωσή της η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΑΠ), συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΝ. Και, βέβαια, μέχρι να γίνει αυτό, η ΑΠ θα συνεχίσει στον ίδιο πάντα ρόλο του «αριστερού» φύλλου συκής του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ζητούν και τα «καθυστερούμενα»

Για την Τροχαία στη Θεσσαλία, που «βάζει τα δυνατά της» για την εξασφάλιση, όσο το δυνατόν, περισσότερων προστίμων στους δρόμους, έγραφε προχτές η στήλη. Δεν είναι όμως μόνον αυτή. Σε ανάλογο «σαφάρι» επιδίδεται και η δημοτική αστυνομία, «κυνηγώντας» τους οδηγούς μέσα στις πόλεις. Ετσι οι δήμοι της περιοχής εισπράττουν πολλά, εξαργυρώνοντας, συνεχώς, τα πρόστιμα που επιβάλλονται. Μάλιστα, πολλοί δήμοι δεν αρκούνται στις τωρινές εισπράξεις, αλλά απαιτούν να πάρουν και τα «καθυστερούμενα» από κλήσεις που έχουν επιδοθεί πολλά χρόνια πριν. Στην κατεύθυνση αυτή, η Δημοτική Αρχή Τρικάλων έχει απαιτήσει την πληρωμή όλων των κλήσεων για παράνομη στάθμευση στα όρια του δήμου, που έχουν καταγραφεί από το 2001 μέχρι και σήμερα! Κι απειλεί όσους, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν ανταποκριθούν σ' αυτή την υποχρέωση, ότι θα στείλει τα «μπιλιετάκια» τους στο Δημόσιο Ταμείο για τα περαιτέρω. Ολα αυτά δημιουργούν υπόνοιες ότι έχουμε να κάνουμε με μια σχεδιασμένη, οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια πρόσθετης φορολόγησης των πολιτών, μέσω των «τσουχτερών» προστίμων για τροχαίες παραβάσεις. Αλλωστε, δεν είναι κρυφό ότι η κυβέρνηση ψάχνει, αγωνιωδώς, να βρει τρόπους οικονομικής αφαίμαξης του λαού για την αύξηση των κρατικών εσόδων, ενώ είναι, επίσης, γνωστό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνταυτιζόμενη με την κεντρική διοίκηση κι ακολουθώντας τις πολιτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνώντων, έχει μετατραπεί σε «εισπρακτικό, φορομπηχτικό μηχανισμό», που «αρμέγει» τους δημότες...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με το ΠΑΜΕ στον αγώνα

Ξεκινάει σήμερα το απεργιακό διήμερο των εκπαιδευτικών, ενώ σήμερα επίσης απεργεί το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Το ΠΑΜΕ στους Εκπαιδευτικούς και στο Δημόσιο έχει απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν ταξικό περιεχόμενο στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Να κάνουν την απεργία δική τους υπόθεση. Ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στο χαρακτήρα της ανέξοδης εκτόνωσης που προσπαθούν να προσδώσουν στην κινητοποίηση οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Να βάλουν στέρεες βάσεις για ένα ρωμαλέο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Εκπαίδευση και συνολικά στον δημόσιο τομέα. Με αιτήματα και στόχους πάλης που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων του Δημοσίου, των εκπαιδευτικών σε κάθε βαθμίδα, των γονέων και των μαθητών.

Για τους εκπαιδευτικούς και το κίνημά τους, αναδεικνύεται σε αναγκαιότητα πρώτης γραμμής η σύνδεσή τους με το εργατικό κίνημα, η συμπόρευσή τους με το ΠΑΜΕ. Η επίθεση που δέχονται σήμερα τα εργασιακά τους δικαιώματα, σαν κομμάτι συνολικά της εργατικής τάξης, είναι ένα το κρατούμενο. Καθήλωση και συρρίκνωση των μισθών, γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τεράστιες ελλείψεις στην εκπαίδευση, με χιλιάδες εκπαιδευτικούς να παραμένουν στην ανεργία. Κυρίαρχο, ωστόσο, ζήτημα παραμένει το ίδιο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής κυβέρνησης. Η υποταγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σαν εργαλείο αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας, με στόχο τη διαμόρφωση νεανικών συνειδήσεων αποδοχής ή έστω ανοχής του εκμεταλλευτικού συστήματος και δημιουργίας πειθήνιου και χωρίς πραγματική μόρφωση εργατικού δυναμικού.

Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Οι προωθούμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση -εμπορευματοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της εργατικής τάξης και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων επιταχύνεται, με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης. Οι μισθοί καθηλώνονται και ιδιαίτερα για τους νεοπροσλαμβανόμενους το εργασιακό καθεστώς προσομοιώνει ήδη αυτό που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή αφαίρεση κατακτημένων δικαιωμάτων και εξίσωση προς τα κάτω χειροτερεύοντας τη θέση τους. Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα κατεδαφίζονται, με μεγαλύτερα θύματα τις γυναίκες και τους νέους. Η αιτία δεν είναι άλλη από την πολιτική επιβολής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων της κυβέρνησης, που συνεχίζει εκείνη του ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα στο όνομα της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, οι περικοπές τούς «χτυπούν», προκειμένου να αγοράζει το κράτος φτηνότερα την εργατική τους δύναμη.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι εκπαιδευτικοί και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν και πρέπει να μετατρέψουν τις απεργίες τους σε εφαλτήριο για νέους, ταξικά προσανατολισμένους αγώνες. Και το πρωί του Σαββάτου να δώσουν μαζικά το «παρών» στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Να διαδηλώσουν μαζί με τους χιλιάδες εργάτες την αντίδρασή τους στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. Να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, δίνοντας απάντηση και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που τους καλούν να στρογγυλοκαθίσουν για μια ακόμη φορά στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου», για να παζαρέψουν το πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ