Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σπέρνουν αυταπάτες

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους καλλιεργώντας την αυταπάτη πως μπορεί το εργοστάσιο του Λαναρά στον Εβρο να λειτουργήσει και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, αν αποσχιστεί από τον Ομιλο των «Κλωστηρίων Νάουσας». Ετσι, μέσα από σύσκεψη που έγινε προχτές το πρωί με πρωτοβουλία του νομάρχη και παρουσία των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ του Νομού Εβρου, του δημάρχου Αλεξανδρούπολης και εκπροσώπων των εργαζομένων, συμφωνήθηκε να γίνει οικονομικοτεχνική μελέτη για να διαπιστωθεί κατά πόσο η επιχείρηση είναι βιώσιμη και μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα και αυτοδύναμα από τον Ομιλο «Κλωστήρια Νάουσας», πάντα όμως κάτω από την ιδιοκτησία του Λαναρά. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, θα κατατεθεί επίσημη πρόταση προς την κυβέρνηση να έρθει σε συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες του Λαναρά για να προχωρήσει η απόσχιση του εργοστασίου από τον όμιλο.

Λες και τα εργοστάσια υπολειτουργούν και κλείνουν επειδή δεν είναι βιώσιμα και όχι γιατί ο Λαναράς αποφάσισε να στραφεί σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, κυνηγώντας περισσότερα κέρδη.

Οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έχουν βγάλει συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα πείρα τους. Δυστυχώς, όμως, εξακολουθούν να αποδίδουν οπουδήποτε αλλού τις ευθύνες για την εργασιακή τους ανασφάλεια, εκτός από τον Λαναρά και την πολιτική που γεννάει και συντηρεί τους Λαναράδες, μαζί με όσους την υπηρετούν.

Σε ρόλο «φύλλου συκής»

«Απεργία - συλλαλητήριο η απάντηση των εργαζομένων», έλεγε ο πρωτοσέλιδος τίτλος της χτεσινής «Αυγής», με υπέρτιτλο «Αύριο στις 12 το μεσημέρι στο Πεδίον του Αρεως» και τον πλαγιότιτλο να σημειώνει: «Κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ - Εντυπωσιακή "πρόβα τζενεράλε" των κινητοποιήσεων χτες στις συγκοινωνίες».

Το μόνο που ...ξέχασε η «Αυγή» να σημειώσει είναι το γεγονός πως το πλαίσιο θέσεων και αιτημάτων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δε στρέφεται κατά «των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων». Και μετά παραπονιέται επειδή της καταλογίζουμε ότι παίζει το ρόλο «φύλλου συκής» στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Ο «πλούτος» της πρόληψης...

Μεγάλη αύξηση - κατά 25% - του ποσοστού μολύνσεων από ΕΪΤΖ έχει σημειωθεί στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, όπου έχουν καταγραφεί 1,6 εκατομμύρια κρούσματα. Περίπου το 75% από τις μολύνσεις που αναφέρθηκαν μεταξύ του 2000 και του 2004 ήταν κάτω των 30 ετών (όταν στη Δυτική Ευρώπη το ποσοστό της αντίστοιχης ηλικίας) ήταν 33%, με αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει τη μεγαλύτερη επιδημία ΕΪΤΖ στην Ευρώπη.

Κι όταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ απ' το «Ρ» πού οφείλεται η διαφορά στο ποσοστό αύξησης μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, απάντησε πως στη Ρωσία καταγράφτηκαν πρόσφατα 340.000 χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών που θεωρούνται φορείς της ασθένειας.

Κάποτε οι χώρες αυτές είχαν τον «πλούτο» της πρόληψης που τους είχε εξασφαλίσει ο σοσιαλισμός, ενώ τώρα έχουν μείνει γυμνές σαν την Αφρική. Ηδη απ' τον Απρίλη του 1996 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε προειδοποιήσει ότι η «κατάρρευση του κομμουνισμού το 1990 προκάλεσε επιδημία λοιμωδών νόσων, όπως η χολέρα και η διφθερίτιδα, η φυματίωση και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η σύφιλη».

Η καπιταλιστική «ελευθερία» - σε αντίθεση με τον «επάρατο» κομμουνισμό που είχε υποχρεωτική και δωρεάν την πρόληψη - έχει το τίμημά της. Και πάνω απ' όλα σου διασφαλίζει το «δικαίωμα» να πεθαίνεις στα νιάτα σου, τρυπώντας τις φλέβες σου ή απ' τον ιό του ΕΪΤΖ...

Χρήσιμη μαρτυρία

«

Μετά λόγου γνώσεως σας διαβεβαιώ πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ του "ναι", υπήρξε πολύ σαφέστερη και πολύ αμεσότερη των σχετικών υπαινιγμών του πρωθυπουργού», είπε προχτές ο πρέσβης επί τιμή, πρώην γγ του υπουργείου Εξωτερικών και πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Χρ. Ζαχαράκις, στη διάρκεια προχτεσινής εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου «Σχέδιο Ανάν - Το μυστικό παζάρι - Οι 129 μέρες που συγκλόνισαν τον Ελληνισμό». Και δεν έμεινε μόνο σ' αυτό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κ. Μολυβιάτης του τηλεφώνησε και του ζήτησε να υπερψηφίσει στις 21 Απρίλη ψήφισμα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο υποστήριζε το «σχέδιο Ανάν» και - εμμέσως πλην σαφώς - απειλούσε τους Ελληνοκυπρίους. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο υπουργός Εξωτερικών του έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας για να αλλάξει την αρνητική του ψήφο, όταν το ίδιο ψήφισμα είχε περάσει από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και υπενθύμισε ότι, εκτός απ' αυτόν, όλοι οι άλλοι ευρωβουλευτές της ΝΔ είπαν «ναι» στο ψήφισμα.

Αναμφίβολα, η μαρτυρία του κ. Ζαχαράκι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, αφού ρίχνει περισσότερο φως στη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, σχετικά με το διαβόητο «σχέδιο Ανάν». Οταν ο Κ. Καραμανλής ήθελε να εμφανίζεται, πάνω - κάτω, ως ουδέτερος, ισχυριζόμενος ότι συμπαραστέκεται στις αποφάσεις των Κυπρίων...

ΑντιΚΚΕ κορόνες...

Παλιά τους τέχνη κόσκινο! Αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα πρώτο σχόλιο στα όσα ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλ. Αλαβάνος, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» της περασμένης Κυριακής, από τις σελίδες της οποίας επιδόθηκε για μια ακόμη φορά στο προσφιλές «σπορ» της απαξίωσης της δράσης του ΚΚΕ για ενότητα της εργατικής τάξης και όλου του λαού σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση και διαστρέβλωσης των θέσεών του που αφορούν στον Συνασπισμό και στην περιβόητη ...«ενότητα της αριστεράς»!

Ο Αλ. Αλαβάνος αυτή τη φορά εξέφρασε ...τη λύπη του για το ότι «η γενική γραμματέας του ΚΚΕ περιοδεύει ανά την Ελλάδα για να δώσει ένα μήνυμα διχασμού και διαίρεσης της αριστεράς»! Πράγματι, οι κομμουνιστές περιοδεύουν ανά την Ελλάδα, πράγματι κομίζουν μηνύματα στον ελληνικό λαό, όχι όμως μηνύματα «διχασμού και διαίρεσης», αλλά ενότητας και πάλης, συσπείρωσης όλων σε μια ισχυρή - αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή για να είναι αποτελεσματική - συμμαχία...

«

Η συνεργασία δυνάμεων του ΚΚΕ και του ΣΥΝ εμφανίζεται ως ασυγχώρητο αμάρτημα», διατείνεται ο Αλ. Αλαβάνος. Παριστάνει τον αφελή. Κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ασυγχώρητο είναι μόνο το αμάρτημα των όποιων συνεργασιών χωρίς αρχές, χωρίς πλαίσιο πάλης που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες του λαού, χωρίς κατεύθυνση και προσανατολισμό που να εγγυώνται μια ελάχιστη αποτελεσματικότητα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Τέτοιες συνεργασίες επιδιώκει ο ΣΥΝ. Και γι' αυτές τις συνεργασίες χρεώνεται με το «αμάρτημα» της εξαπάτησης όχι μόνο των αριστερών αλλά ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων.

«

Αυτοί που χρειάζονται τη διαίρεση της αριστεράς είναι ο ΣΕΒ, το οικονομικό και κοινωνικό κατεστημένο», διακηρύττει ο Αλ. Αλαβάνος κατά το «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Χωρίς - ούτε καν οπορτουνιστική - αιδώ η ηγεσία του ΣΥΝ, ούτε λίγο-ούτε πολύ, προσπαθεί να χαρακτηρίσει «νεροκουβαλητή» του μεγάλου κεφαλαίου, ποιον; Το ΚΚΕ. Ομως, ο λαός ξέρει πολύ καλά τη δράση του ΣΥΝ και ποιον αυτή ωφέλησε και ωφελεί, το λαό ή την πλουτοκρατία. Υπάρχει ευτυχώς λαϊκή μνήμη για το ποιον ωφέλησε η στήριξη της Συνθήκης του Μάαστριχτ, σωρείας άλλων ευρωενωσιακών αποφάσεων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, της ίδιας της ΕΕ. Ποιον ωφέλησαν οι συμπράξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, η ασθμαίνουσα συμμετοχή στους «κοινωνικούς διαλόγους». Ποιον ωφέλησε η αναγωγή του κοινωνικοεταιρισμού σε «αυταξία» και το πλασάρισμά της ως τέτοιας στην εργατική τάξη, ώστε να μετατραπεί αυτή από φύσει και θέσει εχθρό του μεγάλου κεφαλαίου σε στήριγμα των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς του...

Ο ελληνικός λαός, η νεολαία, οι αριστεροί άνθρωποι ένα ξέρουν: Οτι η άρχουσα τάξη, ο ΣΕΒ, το κοινωνικοπολιτικό κατεστημένο, θα ήθελαν ένα ΚΚΕ σαν τον Συνασπισμό. Εικόνα και ομοίωσή του, ακριβώς για να το έχουν ανά πάσα στιγμή στο χέρι, να παίζει το παιγνίδι τους, όπως ακριβώς κάνει ο ΣΥΝ εδώ και 14 ολόκληρα χρόνια, είτε με πρόεδρο Δαμανάκη, είτε με Κωνσταντόπουλο, είτε με Αλαβάνο. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να τους κάνει τη χάρη, να γίνει σαν τα μούτρα τους! Το ΚΚΕ επιδιώκει μόνο την ενότητα που μπορεί να ανοίξει ελπιδοφόρα προοπτική για το λαό και τον τόπο. Και σε αυτήν δεν υπάρχει καμιά θέση για τον ΣΥΝ...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Τα σκεφτικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ πανελλαδική απεργία έχουμε σήμερα, σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά τα χτεσινοβραδινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων δεν της έκαναν την ...τιμή. Ασχολιόντουσαν με ...σοβαρότερα θέματα. Ανάμεσά τους και το βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε και φέρει την υπογραφή του υπόδικου δικαστή Ευάγγ. Καλούση.

Οι εργαζόμενοι, πάντως, μπορούν και πρέπει να απεργήσουν. Μπορούν και πρέπει να πάρουν μαζικά και αποφασιστικά μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, που γίνονται στην Αθήνα και σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Και, πάνω απ' όλα, μπορούν και πρέπει να σκεφτούν. Ακόμη και όσοι, για τον έναν ή άλλο λόγο, δεν απεργήσουν ή δεν πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Πόσο θα αντέξουν ακόμη το κάθε φέτος και χειρότερα; Πόσο ακόμη θα ανέχονται την εξόφθαλμη υποκρισία και διγλωσσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Πότε θα βροντοφωνάξουν φτάνει πια; Είναι ή όχι υπαρκτή και έντονη σήμερα η ανάγκη του μαζικού απεγκλωβισμού των εργαζομένων από το δόκανο του δικομματισμού και της αποφασιστικής αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων; `Η, μήπως, δε χειροτερεύουν συνεχώς και περισσότερο τα πράγματα για τους εργαζόμενους και το λαό, όσο κυριαρχούν οι κάθε λογής αυταπάτες και τα ψεύτικα διλήμματα; Οσο κυριαρχούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η ίδια σε ουσία και περιεχόμενο πολιτική τους;

Κι αν κάποιοι τα σκέφτονται όλ' αυτά και, πιθανά, διστάζουν να κάνουν το «μεγάλο βήμα», ας αρπάξουν τη μεγάλη ευκαιρία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του επόμενου χρόνου, κάνοντας ένα «μικρότερο».

Ας καταψηφίσουν μαζικά τους συνδυασμούς, που θα υποστηρίξουν οι εταίροι του δικομματισμού. Να στείλουν ένα μαζικό και αποφασιστικό μήνυμα αποδοκιμασίας και καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και πρακτικής τους. Ας υπερψηφίσουν τους συνδυασμούς αγωνιστικής συνεργασίας, που θα στηρίζει το ΚΚΕ.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχει κανείς, άραγε, και την παραμικρή αμφιβολία ότι και μόνο το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ένα «φρένο» στην αντιλαϊκή κατηφόρα των κυβερνώντων;

Νέα αναχώματα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οταν οι γιατροί, έχοντας εξαντλήσει τα αποθέματα των γνώσεών τους στην αγωγή θεραπείας ενός ασθενούς, εγκαταλείπουν τις εξελίξεις στη διάθεση του Υψίστου, είναι γνωστό ότι το μόνο που αναμένουν είναι το μοιραίο. Κάτι ανάλογο παρατηρείται τελευταίως στον ΣΥΝ. Κάθε σοβαρή συζήτηση για ανασυγκρότηση, ανάταση, προγραμματισμούς και στόχους έχει παγώσει και τα πράγματα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Το ζήτημα όμως δεν είναι καινούριο (...) οι δύο αντιλήψεις έχουν πάρει ξεχωριστούς δρόμους. Και απομακρυνόμενες όλο και περισσότερο η μία από την άλλη, από κάποιο σημείο και μετά θα οδηγήσουν και σε ξεχωριστούς πολιτικούς σχηματισμούς. Αυτή είναι η λογική κατάληξη των εξελίξεων, την οποία όλοι βλέπουν να πλησιάζει. Απεύχονται, αλλά και αναμένουν ως μοιραίο».

Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από ενυπόγραφο άρθρο - παρέμβαση του Γρηγόρη Ρουμπάνη στη χτεσινή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Δε λέμε, δικά τους τα γένια, δικά τους και τα χτένια. Μία ερώτηση μόνο: Εκείνη «η ενότητα μέσα στη διαφορετικότητα» πού πήγε;

Για να λέμε πάντως τα πράγματα με το όνομά τους, αλλού είναι το θέμα: Στη νέα πολιτική πραγματικότητα που θέλει να διαμορφώσει το κεφάλαιο υπάρχει ανάγκη για ένα αξιόπιστο ανάχωμα που θα μπορεί να ορθώσει σοβαρά εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση πλατιών λαϊκών μαζών. Ο παλιός ΣΥΝ έχει εξευτελιστεί αρκετά για να μπορεί να παίξει έναν τέτοιο ρόλο. Γι' αυτό και ρετουσάρουν ένα τμήμα του, αυτό που εκτιμούν ότι έχει ελπίδα να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στο ΚΚΕ. Αλλά και οι υπόλοιποι δεν πρόκειται να πάνε χαμένοι. Οπερ, κανένα κλάμα. Απλά να ξέρουμε τι μας έρχεται ως «νέο»...

Δάσκαλοι...

Γονείς τρέξτε να σώσετε τα παιδιά σας! Εξωσχολικοί επιδιώκουν να τα οδηγήσουν ως πρόβατα επί σφαγή στο κέντρο της πόλης!

Υπογραφή: Η Διεύθυνση του 12ου Γυμνασίου Πατρών

Συνέβη χτες. Η Διεύθυνση του σχολείου ζήτησε από τους γονείς να υπογράψουν ότι έλαβαν γνώση του κινδύνου και «όσοι από σας πιστεύετε, όπως και εμείς, ότι τα παιδιά σας, σ' αυτήν την ηλικία, είναι ανίκανα να επιλύσουν τα σοβαρά κοινωνικά και άλλης φύσεως προβλήματα του τόπου, πρέπει να παρουσιαστείτε από πολύ νωρίς στο σχολείο».

Τι τρομοκράτησε τη «σεβαστή Διεύθυνση»; Οτι στις 9 Δεκέμβρη πολλοί μαθητές πήραν μέρος στο συλλαλητήριο για την Παιδεία! Και η «σεβαστή Διεύθυνση» εκτιμά στο κείμενό της ότι το ίδιο θα γίνει και σήμερα, μέρα πανεργατικής απεργίας. Οχι, δε σκοπεύει να απεργήσει η «Διεύθυνση» μαζί με τους γονείς των μαθητών κι ας έχει πάρει απόφαση ακόμα και η ΟΛΜΕ. Η Διεύθυνση νοιάζεται για ...τα παιδιά που είναι «ανίκανα»! Προφανώς, για να μη γίνουν ποτέ ικανά, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους...

Συμπτώσεις

«Απίστευτες συμπτώσεις μιας διαδρομής. Σαν "πολύ σκληρός για να πεθάνει" χωρίς τον Μπρους Γουίλις και με φινάλε τον "Ηλία του 16ου" με τον Κώστα Χατζηχρήστο. Ενα ένα τα επεισόδια της συμπτωματολογίας. Πρώτα τα κλειδιά από τις γιάφκες. Δηλαδή υπάρχει περίσσευμα 17 Νοέμβρη. Επειτα αρχίζουν τα σούρτα φέρτα του επικυρίαρχου πρεσβευτή στα υπουργεία της μπανανίας. Greeks, λέει ο Αμερικανός φίλος, πάρτε τα μέτρα σας, ασύλληπτη η κεφαλή. Τρεις μέρες μετά σκάνε οι βόμβες. Συμπέρασμα. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Οχι μόνο κυκλοφορούν, αλλά και θρασύτατα μας τρομοκρατούν. Και μας τρομοκρατούν γιατί δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν αφού η αστυνομία είναι ποιότητας καφενείου επιπέδου χωρίου. Δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Αλλά είτε πράγματι υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν, είτε είναι καλωδιωμένοι με τις φιλελληνικές υπηρεσίες είτε δεν είναι, για μένα και για τους συμπολίτες μου ένα είναι το γεγονός. Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό!»

Του Δημήτρη Δανίκα από τη «στήλη άλατος» των χτεσινών «Νέων».

Κοροϊδία

«Η δικομματική συναίνεση διαλύει τον δημόσιο χώρο και επιβαρύνει τους πολίτες, ως εργαζόμενους και καταναλωτές». Αυτά τόνισε ο Αλ. Αλαβάνος, σε προχτεσινή ημερίδα του ΣΥΝ για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με όσα έλεγε στην πρώτη της σελίδα η χτεσινή «Αυγή» και, μάλιστα, πλάι στο κεντρικό θέμα, που αφορούσε στη σημερινή απεργία. Προφανώς - πάλι, σύμφωνα με την «Αυγή» - οι αποτελούμενες από τις ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στρέφονται ενάντια στην προαναφερόμενη δικομματική συναίνεση και τις επιδιώξεις της. Αλλωστε, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος απειλείται με διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ και το ίδιο συμβαίνει με τον Γ. Πουπάκη από τη ΝΔ. Χώρια, που είναι γνωστοί σε όλους οι αγώνες και των δυο ενάντια σε όλες όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, όπως και στις αντιδραστικές αλλαγές των εργασιακών σχέσεων...

Αναρωτιόμαστε αν συνειδητοποιούν πόσο προκλητικά και κατάμουτρα κοροϊδεύουν τον κόσμο και, ιδιαίτερα, τους ψηφοφόρους του ΣΥΝ...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποιος δε γνωρίζει;

Σήμερα οι Ευρωπαίοι εταίροι καμώνονται ότι δεν ήξεραν, δεν άκουσαν, δεν κατάλαβαν τίποτε περί των μεθόδων που οι αμερικανικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν για το κυνήγι των τρομοκρατών. Εμφανίζονται οργισμένοι για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Αμερικανούς, που - χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς αεροδιαδρόμους, αεροδρόμια και εδάφη - μεταφέρουν, κρατούν και βασανίζουν υπόπτους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Καμώνονται ότι δε γνωρίζουν τίποτε! Η γερμανική κυβέρνηση δε γνωρίζει, λέει, τίποτε για τα 400 αεροσκάφη-φυλακές της CIA που πέρασαν από γερμανικά αεροδρόμια. Τίποτε λένε πως δεν ξέρουν και τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης του 2003, που στο πλαίσιο της προεδρίας, την οποία ασκούσε η Ελλάδα στην ΕΕ, συμφώνησαν μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους να υπογράψουν συμβάσεις με τις ΗΠΑ, τις οποίες η Ουάσιγκτον αξιοποιεί μεταφέροντας υπόπτους σε μικρά μυστικά Γκουαντάναμο σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Ανίκανοι ή υποκριτές; Δεν κατάλαβε η ευρωπαϊκή ηγεσία και παγιδεύτηκε από τις αμερικανικές μεθοδεύσεις υπογράφοντας συμφωνίες που σήμερα αξιοποιεί η Ουάσιγκτον; `Η μήπως περισσεύει η υποκρισία στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

Οταν ο Πρόεδρος Μπους μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη κήρυξε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και οριοθέτησε τα στρατόπεδα λέγοντας ότι «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν αντιμετώπισαν δίλημμα ούτε για μια στιγμή. Συμπαρατάχτηκαν, άλλοι στα μετόπισθεν άλλοι στην πρώτη γραμμή, όλοι όμως με τους Αμερικανούς σ' αυτόν τον πόλεμο, δηλαδή στη διεξαγωγή ιμπεριαλιστικών πολέμων σ' όποιο σημείο του πλανήτη θεωρούν ότι πρέπει να τους εξαπολύουν.

Με το ξεκίνημα του πολέμου, η αμερικανική κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να νομιμοποιήσει τις ενέργειές της, που δεν έχουν στόχο τόσο την εξολόθρευση ενός αόρατου εχθρού, αλλά κυρίως την τακτοποίηση μεγάλων γεωπολιτικών λογαριασμών. Και οι Ευρωενωσιακοί εταίροι υποστήριξαν τις αμερικανικές εισβολές στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και συμμετέχουν. Σε έναν πόλεμο που γίνεται για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των δύο κέντρων, ΗΠΑ και ΕΕ συνυπάρχουν με τις ιδιαίτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις και την εκδήλωση ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Βεβαίως, οι ΗΠΑ, ως ηγέτιδα δύναμη στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, έχουν και την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων.

Οι όψιμες, σημερινές, τάχα ανησυχίες των ευρωενωσιακών χωρών για τις αμερικανικές τακτικές διεξαγωγής του αντιτρομοκρατικού πολέμου δεν πείθουν. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι το θέμα με τις ιπτάμενες φυλακές της CIA «βγήκε» από μεγάλα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα, γεγονός που περιγράφει τις εσωτερικές διαμάχες στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό. Οπως επίσης η διευκρίνιση ότι η απαγωγή από τη CIA αλλοδαπού άραβα από τη Γερμανία δεν ήταν θέμα λάθους αλλά υπόδειξη των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ομως, αυτού του είδους οι ενδοϊμπεριαλιστικές διαμάχες δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα: ΗΠΑ και ΕΕ συνεργάζονται άψογα σε μια επιχείρηση που, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στόχο έχει να τοποθετήσει στο γύψο της «νέας τάξης πραγμάτων» τους λαούς και τα κινήματά τους ενάντια στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό, στην εξουσία του κεφαλαίου.

Μπροστά σε μια τέτοια επίθεση, δε δικαιολογείται καμία σιωπή. Από κανέναν. Το λαϊκό κίνημα πρέπει να ορθώσει εμπόδια αντίστασης. Τη δύναμη της κοινωνικοπολιτικής πάλης στην κατεύθυνση ανατροπής αυτής της πραγματικότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ