Τετάρτη 24 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Νέα» στρατηγική...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ότι τα λεγόμενα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Απασχόληση, όπως και η γενικότερη πολιτική τους δεν έχουν αποδώσει - ακόμα και με τα δικά τους κριτήρια - είναι πλέον ευρέως παραδεκτό. Το ίδιο αποδεκτό είναι το γεγονός ότι σ' αυτές τις δράσεις ξοδεύονται δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων, με το αζημίωτο για ορισμένους, χωρίς όμως να υπάρχει και η αντίστοιχη προσφορά.

Ετσι χτες, στο συνέδριο για τη Νέα(;) Εθνική Στρατηγική Ενίσχυσης της Απασχόλησης της περιόδου 2007-2013, ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης παραδέχτηκε μεν ότι «οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δε συνοδεύτηκαν από αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης» και πως «δαπανήσαμε για τις δομές πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι θα έπρεπε...». Ομως και η ΝΔ πορεύεται στον ίδιο δρόμο που πορεύεται και το ΠΑΣΟΚ. Προτείνει την ίδια συνταγή και προωθεί τις ίδιες λύσεις. Και εν πολλοίς χρησιμοποιεί τα ίδια εργαλεία. Και αυτό όχι τυχαία. Γιατί η ΝΔ, όπως χτες και το ΠΑΣΟΚ, έχει σαν ευαγγέλιο τη στρατηγική της Λισαβόνας - αναθεωρημένη τώρα - που με δυο λόγια επιτάσσει: Ευελιξία, προσαρμοστικότητα των εργαζομένων, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.

... με τους ίδιους στόχους

Η νέα εθνική στρατηγική για την απασχόληση ούτε «νέα» είναι ούτε «εθνική». Είναι η ίδια που εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και αποβλέπει όχι στην ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά των επιχειρήσεων. Αλλωστε, η ίδια η έννοια της απασχόλησης στην αντίληψη των κυβερνώντων έχει πλέον χάσει τα παλιά χαρακτηριστικά της κι έχει αντικατασταθεί απ' το μοντέλο του «απασχολήσιμου». Ως τέτοια είναι βαθιά εχθρική για τους εργαζόμενους, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα πραγματικά τους συμφέροντα και τα δικαιώματά τους. Και ακόμα και αν «επιτύχει», θα φέρει μόνο δεινά για τις εργάτριες και τους εργάτες της χώρας μας και όλης της Ευρώπης.

Απ' αυτήν την άποψη είναι χαρακτηριστική η «νέα» αντίληψη που έχουν και για τον ΟΑΕΔ. Ενώ το ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε και νομιμοποίησε τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας και τις εταιρίες προσωρινής απασχόλησης, δηλαδή τα σύγχρονα δουλεμπορικά, τώρα η ΝΔ κάνει ακόμα ένα βήμα. Βάζει αυτά τα δουλεμπορικά μέσα στον ΟΑΕΔ. Ετσι, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, ο ΟΑΕΔ θα τους «αναθέτει συγκεκριμένες υπηρεσίες» που μέχρι σήμερα έκανε ο Οργανισμός. Και ο νοών νοείτω...

Διπλασιάζονται τα ναύλα

Δεν πρόλαβε να «στεγνώσει» η υπογραφή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας στην εγκύκλιο, που έθεσε σε ισχύ και επίσημα την «απελευθέρωση» των εισιτηρίων και των ναύλων από το λιμάνι του Πειραιά και άρχισαν οι τσουχτερές ανατιμήσεις. Σε αυξήσεις της τάξης του 100% και ακόμη περισσότερο, σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές των εισιτηρίων, προχωρά από την 1η Ιούνη η Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου (ΝΕΛ) και, μάλιστα, στην οικονομική θέση (κατάστρωμα). Σύμφωνα με τα πλάνα της εταιρίας, από τον επόμενο μήνα η ελάχιστη τιμή ναύλου θα φτάσει τα 22 ευρώ, από τα 10 ευρώ, που είναι σήμερα. Οι τιμές των εισιτηρίων στις άλλες θέσεις και των ναύλων των οχημάτων έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά, ενώ, το ίδιο έχει κάνει και η «Hellenic Seaways» με τους ναύλους προς τη Χίο. Και αναμένεται, βέβαια και η ανάλογη συνέχεια. Φτωχαδάκια οι ακτοπλόοι εφοπλιστές πρέπει να φροντίσουν για τα γεράματά τους...

Τώρα θυμήθηκαν την ... ιδιωτικοποίηση

Εντύπωση, αλλά και διαφόρων ειδών ερωτήματα προκαλεί η στάση του ΣΥΝ γύρω από τις εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα.

Εντύπωση για το γεγονός ότι τώρα - εν έτει 2006 - και αφού η παράδοση των άλλοτε κρατικών τραπεζών στο μεγάλο, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, θυμήθηκαν να θέσουν ζήτημα ...ιδιωτικοποίησης της Εθνικής.

Εντύπωση και ερωτήματα, επειδή αυτοί που όλη την προηγούμενη δεκαετία, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, είχαν βάλει πλάτη στις διαδικασίες απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος και της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων, μόλις σήμερα διαπιστώνουν τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης, ενώ επιπλέον αποπροσανατολίζουν, μιλώντας για ...αφελληνισμό της ΕΤΕ και παράδοσή της στα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια, λες και υπάρχει η κάποια διαφορά αν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και μηχανισμοί λεηλασίας των λαϊκών αποταμιεύσεων, είναι ξένα ή εγχώρια.

Παράλληλα, ερωτήματα, και μάλιστα έντονα, προκαλούνται από την πρόταση - απαίτηση του ΣΥΝ να υποχρεωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία να πάρουν μέρος στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, ρίχνοντας στη χοάνη της Σοφοκλέους δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ομως, αυτή η επιμονή του ΣΥΝ και των στελεχών του, να σπρώξουν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων σε παραπέρα εμπλοκή τους στα κερδοσκοπικά παιχνίδια του χρηματιστηρίου και στις επιχειρηματικές κινήσεις του τραπεζικού κεφαλαίου, φανερώνει τη γενικότερη διαχειριστική αντίληψη που έχουν σ' αυτό το κόμμα και αποκαλύπτει τον επικίνδυνο ρόλο τους για τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους.

Συγχρονισμένη αντιΚΚΕ επιχείρηση

Είναι αλήθεια πως για να «χτυπηθεί» το ΚΚΕ και ενόψει των τοπικών εκλογών του Οκτώβρη, οι πολιτικοί του αντίπαλοι καταστρώνουν, «εμπνέονται» και υλοποιούν διάφορα σχέδια. Είναι σαφές ότι σκοπός των συγχρονισμένων πυρών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και της ΝΔ είναι να περιοριστεί όσο γίνεται - και όσο μπορούν - η πολιτική επιρροή του Κόμματος στους εργαζόμενους, στους δικούς τους ψηφοφόρους, στη νεολαία, σε μια συγκυρία που το αντιλαϊκό μπαράζ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τις τελευταίες μέρες η επιχείρηση συκοφάντησης ξεδιπλώθηκε ως εξής:

  • Την περασμένη βδομάδα δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Γ. Φλωρίδης και Μ. Παπαϊωάννου), καθώς και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος δηλώνουν ότι «το ΚΚΕ στηρίζει τη ΝΔ» και «το σύστημα». Ενα «σύστημα» που σχεδιάζουν να... κατατροπώσουν οι από κοινού υποψηφιότητες ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ σε 7 δήμους της Β΄ Αθήνας και σε 4 πρωτεύουσες νομών...
  • Λίγες μέρες μετά, η ΝΕΤ... λογοκρίνει εν ψυχρώ την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα από την Καρδίτσα στο κομμάτι εκείνο που αφορούσε τη ΝΔ και τον αντιδραστικό ρόλο που παίζει προκειμένου να υποκλέψει αριστερές ψήφους.
  • Δυο μέρες μετά η ΝΔ ανακοινώνει ότι στηρίζει τον υποψήφιο του ΚΚΕ στην Καρδίτσα Χρ. Τέγο. Κάνει, δηλαδή, αυτό ακριβώς που καυτηρίαζε και κατήγγειλε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, που «θάφτηκε» από τον (υποτίθεται) κρατικό τηλεοπτικό σταθμό.
  • Ο Β. Αποστόλου του ΣΥΝ εξαπολύει επίθεση στο ΚΚΕ, σε ένα παραλήρημα που καταμαρτυρά πως τους είναι προσφιλής η λογική: ο αντιΚΚΕ σκοπός που υπηρετούν αγιάζει τα μέσα που χρησιμοποιούν. Και προσδοκώντας στην προβολή τους από τα αστικά ΜΜΕ, κάνει το «άσπρο - μαύρο», δηλώνοντας ότι η Αλ. Παπαρήγα αποδέχτηκε ανοιχτά τη συνεργασία με τη ΝΔ...

Η ανάγκη που γεννά αυτού του είδους την επίθεση είναι το γεγονός ότι έχουν καταλάβει πολύ καλά πως όσο αποκαλύπτεται ότι υπηρετούν το σύστημα, δεν μπορούν να «χτυπήσουν» με άλλο τρόπο την πολιτική του ΚΚΕ και την «κρυστάλλινη» θέση του «δεν παζαρεύουμε ούτε ένα δήμο, ούτε μια κοινότητα, ούτε μια νομαρχία. Δεν υποκύπτουμε στον πειρασμό νίκης με παραχωρήσεις σε βάρος των αρχών και της πολιτικής μας». Επειδή ξέρουν ότι το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει το ΚΚΕ είναι να κερδίσει έναν ή δύο δήμους, είτε στην Καρδίτσα είτε οπουδήποτε αλλού, κάνοντας «εκπτώσεις» στις αρχές και την πολιτική του, καταφεύγουν σε αχρείους προπαγανδιστικούς ακροβατισμούς.

Είναι φανερό ότι αυτό που φοβούνται είναι άλλο. Φοβούνται αυτό για το οποίο παλεύει το ΚΚΕ. Να δημιουργηθούν, δηλαδή, μέσα και από τις τοπικές εκλογές εκείνες οι προϋποθέσεις που θα συσπειρώσουν πλατιά λαϊκά στρώματα με στόχο την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Για να φράζεται η δυνατότητα, για παράδειγμα, στους κύριους Κουκουλόπουλο (ΠΑΣΟΚ), Παλαιολόγο (ΣΥΝ) και Μπακογιάννη (ΝΔ) - που από κοινού αποτελούσαν την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ - όπως και σε κάθε δήμαρχο ή νομάρχη αυτών των κομμάτων να συναποφασίζουν την επιβολή νέων δημοτικών φόρων σε βάρος των εργαζομένων, την εκχώρηση μεγάλων έργων στους επιχειρηματίες. Για να μην μπορούν οι κύριοι Καλύβης (ΣΥΝ), Πουπάκης (ΝΔ) και Πολυζωγόπουλος (ΠΑΣΟΚ) να δέχονται και να εγκρίνουν το αίσχος των 77 λεπτών του ευρώ ως αύξηση μεροκάματου. Δικαιολογημένος και ο φόβος τους, δικαιολογημένος και ο πανικός τους...


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Τα ... εκπαιδευτικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑ, ΤΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ που είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ! Ανακάλυψε χτες ότι ...είναι υψηλό το κόστος για την Παιδεία και δήλωσε ότι συμπαρίσταται στους δοκιμαζόμενους γονείς και μαθητές.

Η Παιδεία - είπε - είναι για τους «έχοντες» και, επίσης, διαπίστωσε πως είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Να υποθέσουμε ότι μέχρι σήμερα δεν είχε ιδέα για το πρόβλημα; `Η, μήπως, αυτά τα φαινόμενα διαπιστώθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια που κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία, ενώ πριν δεν υπήρχαν;

Οπως και να 'χει πάντως, πρέπει να μας εξηγήσει ο Γιώργος Παπανδρέου πώς συμβιβάζονται όλα αυτά με τη συναίνεση, που έχει, ήδη, συμφωνηθεί με τη ΝΔ (ενόψει αναθεώρησης Συντάγματος) για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αραγε, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα διασφαλίσουν τη ...μείωση του εκπαιδευτικού κόστους κατά το ΠΑΣΟΚ; `Η, μήπως, θέλουν να δεχτούμε τις αστειότητές τους περί ...«μη κερδοσκοπικών εταιριών» στην Παιδεία;

ΟΛΑ ΚΑΛΑ με τον τουρισμό, κατά την αρμόδια υπουργό Φάνη Πετραλιά, που υποστήριξε χτες ότι το καλοκαίρι θα έχουμε στη χώρα μεγάλο τουριστικό ρεύμα. Φυσικά, τέτοιου είδους προβλέψεις είναι συνηθισμένες για όσους κατέχουν αυτήν τη θέση, ακόμα κι όταν δε σχετίζονται με την πραγματικότητα...

Πάντως, αν μιλήσουμε για τους Ελληνες, μάλλον τα πράγματα κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Για την ακρίβεια, πολύ θα τη σκεφθεί φέτος το καλοκαίρι τη μετακίνησή του ο μισθωτός και τα σχέδια διακοπών είναι, ήδη, δύσκολα στον προϋπολογισμό τους.

Και τα εισιτήρια διπλασιάζονται ελέω απελευθέρωσης, και οι μισθοί μειώνονται λόγω λιτότητας, και η ζωή ακριβαίνει λόγω ελεύθερης αγοράς. Προσθέστε σ' αυτά και τις δωρεάν ακτές που όλο και λιγοστεύουν, μια και, ως γνωστόν, έχουν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση και έχετε έτοιμο το σκηνικό τού ...«δεν πάω πουθενά».


Γρηγοριάδης Κώστας

Το δίκιο του ισχυρού

Γρηγοριάδης Κώστας

«Πακέτο» λύσης προσφέρει η ΕΕ στην Τεχεράνη, έγραφαν τις προάλλες οι εφημερίδες, σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωένωσης. Σε τι συνίσταται το «πακέτο»; Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν και τις σχετικές πληροφορίες, η ΕΕ συμφωνεί στη χρήση πυρηνικής ενέργειας εκ μέρους της Τεχεράνης για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά θέλει η όλη διαδικασία και ό,τι αυτή συνεπάγεται να είναι πλήρως εξαρτημένη από την ίδια. Για λόγους ασφάλειας, βέβαια...

Συγκεκριμένα, η ΕΕ συμφωνεί, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι το Ιράν θα παραιτηθεί από τον εμπλουτισμό του ουρανίου και θα παίρνει πυρηνικά καύσιμα (εμπλουτισμένο ουράνιο) από την Ευρωένωση. Τώρα, γιατί κάποιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, κ.ά. μπορούν να έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα για εμπλουτισμό ουρανίου και τη χρήση του για παραγωγή ενέργειας και σε κάποιες άλλες αυτό όχι μόνο απαγορεύεται αλλά θεωρείται αιτία ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αυτό μόνο η εφαρμογή του δίκαιου του ισχυρού το επιβάλλει. Αυτό επιδιώκει και η ΕΕ με την ανάμειξή της στην υπόθεση του Ιράν. Το λόγο, επομένως, έχουν οι λαοί και η αντιιμπεριαλιστική τους πάλη έως την κατάργηση της εξουσίας των ισχυρών και της επιβολής του δικού τους δίκιου.

Ομολογίες...

Στο κύριο άρθρο του «ΒΗΜΑΤΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ο εκδότης και διευθυντής του Στ. Ψυχάρης αναπτύσσει μια ενδιαφέρουσα άποψη που αξίζει να επισημανθεί γιατί αφορά στη φύση του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και τα παιχνίδια που οργανώνονται για τη στερέωση και εδραίωσή του. Μας λέει λοιπόν ο Στ. Ψυχάρης ότι ο μακαρίτης Κ. Καραμανλής, πριν από 30 χρόνια, «κατέστησε αιφνιδίως προνομιακό συνομιλητή του στο κοινοβούλιο τον Ανδρέα Παπανδρέου... γιατί είχε στο νου του την καθιέρωση του δικομματισμού και θεωρούσε ευκταία την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μετά φυσικά την αποχώρηση του ιδίου προς την Προεδρία της Δημοκρατίας». Και ο Στ. Ψυχάρης προσθέτει: «Μετά τις εκλογές του 2004, ο νέος πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μοιάζει να επιχείρησε, τηρουμένων ασφαλώς των αναλογιών, ένα αντίστοιχο "σχέδιο" με προνομιακό συνομιλητή το τμήμα της Αριστεράς που αντιπροσωπεύει ο Συνασπισμός». Ως κατακλείδα ο αρθρογράφος γράφει: «Το ερώτημα είναι αν το σημερινό ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανακτήσει το δυναμισμό που απαιτεί ο εκσυγχρονισμός της χώρας».

... και «απειλές»

Από το άρθρο του Στ. Ψυχάρη προκύπτουν αβίαστα τρία συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι το δικομματικό πολιτικό σύστημα που ακούει στο δίπολο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια από τους τότε πολιτικούς πρωταγωνιστές ηγέτες, δηλαδή τον Κ. Καραμανλή και τον Α.Παπανδρέου. Το δεύτερο αφορά στο Συνασπισμό που κατά τον αρθρογράφο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πολιτικού δικομματικού συστήματος και πόσα επενδύει σ' αυτόν ο σημερινός πρωθυπουργός, για την ανανέωση του συστήματος. Το τρίτο συμπέρασμα είναι η προτροπή ή και έμμεση «απειλή» προς το ΠΑΣΟΚ ότι αν δεν καταφέρει να συνεχίσει το ρόλο που επιφύλαξαν γι' αυτό ο Κ. Καραμανλής και ο Α. Παπανδρέου, υπάρχει αντικαταστάτης που κατοικοεδρεύει στην Κουμουνδούρου.

Μόνοι τους ομολογούν. Εμείς δεν έχουμε λόγο να μην πάρουμε στα σοβαρά τις ομολογίες τους.

Τα στρατόπεδα της κερδοσκοπίας

Αλλο ένα «χοντρό» κερδοσκοπικό παιχνίδι με δημόσιες εκτάσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση. Αυτή τη φορά «στο σφυρί» πρόκειται να βγουν οι εκτάσεις που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και υπολογίζονται σε 250.000 στρέμματα. Μάλιστα με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, θα αναλάβει τη διαχείρισή τους Ανώνυμη Εταιρία.

Πολλά από αυτά τα ακίνητα, αποτελούν πρώην στρατόπεδα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, που ήδη από διάφορους κερδοσκόπους - «αρπαχτικά», χαρακτηρίζονται ως...«φιλέτα»! Πρόκειται για τα 965 στρέμματα στο Γουδί, την έκταση του ΚΕΒΟΠ στο Χαϊδάρι, τα στρατόπεδα στο Βοτανικό, τον Πειραιά, του «Π. Μελά» στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, του «Παπακυριαζή» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης κ.ά.

Οπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς οι δημόσιες αυτές εκτάσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως κοινόχρηστοι ελεύθεροι χώροι και να αποτελέσουν χώρους ανακούφισης και διασκέδασης των κατοίκων των πόλεων που ασφυκτιούν από το τσιμέντο, το νέφος και τους καλοκαιρινούς καύσωνες ή να χρησιμοποιηθούν ως τόποι διαφυγής σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως, για παράδειγμα, σε κάποιο σεισμό.

Ολα αυτά, βέβαια, με μια άλλη (λαϊκή) εξουσία, σε μια άλλη (λαϊκή) οικονομία και σε μια άλλη (δίκαιη) κοινωνία. Γιατί τώρα με κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και πριν, με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πρυτανεύουν τα συμφέροντα κάποιων κηφήνων κερδοσκόπων. Και όλοι αυτοί βέβαια δε βρίσκονται στο «στρατόπεδο» του λαού...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιμπεριαλιστική ατζέντα στα Βαλκάνια

Το τάχα «ανώδυνο» διαζύγιο του Μαυροβουνίου με τη Σερβία δε θα είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας και αδιαμφισβήτητα ούτε η ύστατη λέξη στο ντόμινο των γεωπολιτικών και συνοριακών ανακατατάξεων στα Βαλκάνια. Αλλωστε αρκετοί απ' αυτούς που σήμερα πανηγυρίζουν, επιλέγουν σκοπίμως να «λησμονούν» πως οι «βελούδινες» ανεξαρτησίες της Κροατίας, της Σλοβενίας το '91, συνοδεύτηκαν, λίγο μετά, από τον ανελέητο πόλεμο που προκάλεσαν στην περιοχή η τότε ΕΟΚ και οι ΗΠΑ με τις «ευλογίες» του Βατικανού... `Η τις μετέπειτα βρώμικες επιδρομές του ΝΑΤΟ εις βάρος των Σερβοβοσνίων για την «ειρήνη» του Ντέιτον και τις κατοπινές εγκληματικές ΝΑΤΟικές επιδρομές του '99 με άλλοθι τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στο Κοσσυφοπέδιο.

Ετσι, είναι υποκριτικοί οι πανηγυρισμοί των Ευρωενωσιακών αξιωματούχων για το «αναίμακτο» διαζύγιο και τη «γέννηση» ενός ακόμη ανεξάρτητου κρατιδίου. Πανηγυρισμοί, που γίνονται βεβαίως για τις ευκαιρίες που δημιουργεί, για το μεγάλο κεφάλαιο και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» σ' αυτή τη μικρή - αλλά σημαντική γεωπολιτικά - λωρίδα γης στην Αδριατική. Και ενώ ο λαός του στενάζει απ' την ανεργία, την παραοικονομία και το οργανωμένο έγκλημα... του σερβίρουν συνεχώς την «καραμέλα» της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και το παραμύθι πως η είσοδός τους στην ευρω-ατλαντική «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» θα τους απαλλάξει απ' την καταδίκη στην ανεργία και τη φτώχεια...

Γι' αυτό και η δημιουργία ενός ακόμη ανεξάρτητου κρατιδίου - άνδρου εν πολλοίς του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων - μόνον αιτία για πανηγυρισμούς δεν είναι. Το Μαυροβούνιο, πλάι στο άλλο προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών, το Κοσσυφοπέδιο (διόλου συμπτωματικά επίσης άνδρο οργανωμένου εγκλήματος και φτώχειας...), είναι πιόνια της ίδιας σκακιέρας στα Βαλκάνια. Κυρίως επειδή η «λογική» της διχοτόμησης κρατών και λαών - είτε επιφανειακά «βελούδινη», είτε πρακτικά επώδυνη - δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ: Στα Βαλκάνια, με την - προ πολλού σχεδιαζόμενη... - «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου, και τη βραδυφλεγή βόμβα της εύθραυστης συγκυβέρνησης Σλαβομακεδόνων και Αλβανών στην ΠΓΔΜ...

Ηδη σε περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ, το Μαυροβούνιο χρησιμοποιείται σαν «υπόδειγμα» για...«πολιτισμένες συνοριακές ανακατατάξεις», με τον λεγόμενο «πρόεδρο» της Απχαζίας, να λέει πως «τώρα θα πρέπει να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους», «πολιτισμένα» η Απχαζία και η νότια Οσετία... Επιπλέον, και στο νότιο Σουδάν, η περσινή συμφωνία ειρήνης συμπεριελάμβανε αναφορά για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για πιθανή ανεξαρτησία κατά το πρότυπο εκείνου που διεξήχθη για τη διάλυση της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου. Το Μαυροβούνιο, επομένως, δεν είναι «μία ξεχωριστή» υπόθεση, όπως κηρύσσει ο Σολάνα ή ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Είναι απλώς ένα μικρό μέρος μιας ευρύτερης ιμπεριαλιστικής «ατζέντας»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ