Πέμπτη 22 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί Βερέμη και στοχοποίησης

Γρηγοριάδης Κώστας

Για τις πρόσφατες δηλώσεις Βερέμη ρώτησαν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ οι δημοσιογράφοι Δ. Βερύκιος και Γ. Σταυρόπουλος, χτες το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΛΦΑ». «Είχατε μια προσωπική επίθεση από τον κ. Βερέμη, ότι "ό,τι κι αν συμβεί θα φταίει η κ. Παπαρήγα"», σχολίασε ο δημοσιογράφος και η ατάκα της Αλέκας Παπαρήγα ήρθε αμέσως: «Τότε θα έπρεπε να είχα πεθάνει προ πολλού. Δεν είναι έτσι. Πολιτική κριτική έκανα. Οπως πολιτική κριτική κάνουν στο ΚΚΕ και σε μένα προσωπικά πάρα πολύ. Αλίμονο, αν στραβοπατήσω στο δρόμο και τα φορτώσω στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Ηταν άστοχο. Γιατί έτσι πάμε στην περίφημη στοχοποίηση, που ακούσαμε και από τον κ. Βουλγαράκη. Η πολιτική τα έχει αυτά. Κι επομένως δεν μπορώ να έχω καμιά ευθύνη. Και θέλω να είναι μια χαρά στην υγεία του ο κ. Βερέμης για να κάνουμε αντιπαράθεση και πολεμική».

«Φοβόσαστε τη στοχοποίηση;» ρώτησαν την ΓΓ της ΚΕ οι δημοσιογράφοι. «Εμείς σαν Κόμμα δεν τη φοβόμαστε. Εκείνο που φοβόμαστε και μας απασχολεί σαν Κόμμα είναι να γινόμαστε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι στη δουλιά μας. Τι να φοβηθούμε; Τον αντίπαλο;».

Ε, ρε, βάσανα!

Μπροστά σε δίλημμα βρέθηκαν τα μέλη κι οι οπαδοί του ΣΥΝ, που συμμετείχαν στην Ολομέλεια του «Αυτόνομου Κινήματος για το Δήμο Τρικκαίων», (παράταξη του ΣΥΝ που πήρε μέρος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές), καθότι θα έπρεπε ν' αποφασίσουν αν θα δηλώσουν την υποστήριξή τους στον «επίσημο», ή στον «ανεπίσημο» υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ... Το δίλημμα ήταν «μεγάλο», καθώς οι «υποχρεώσεις» τους είναι και προς τη μια και προς την άλλη κατεύθυνση. Στον «επίσημο» υποψήφιο ο ΣΥΝ χρωστάει στήριξη, αφού το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον δικό του υποψήφιο για τη Νομαρχία Τρικάλων, μετά την «άνωθεν» συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των δυο κομμάτων. Ομως, οι συμμετέχοντες στην Ολομέλεια ένιωθαν υποχρέωση και προς τον «ανεπίσημο» υποψήφιο, ο οποίος προέρχεται από το χώρο τους και παλιότερα ήταν μαζί τους - τώρα, «το παίζει ανεξάρτητος» - και εκτός από στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο συνδυασμό του μετέχουν και στελέχη του ΣΥΝ.

Κι επειδή η απόφασή τους ήταν δύσκολη, τελικά βρήκαν «τη μέση λύση»: Ανακοίνωσαν ότι προτείνουν στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «κατά συνείδηση» για το Δήμο Τρικκαίων (καλά, για ασυνείδητους τους έχουν;) και σε άλλους δήμους να στηρίξουν τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ. Ε, ρε, βάσανα που έχει ο ΣΥΝ με τις υποχρεώσεις του προς το ΠΑΣΟΚ...

ΛΑΟ(Σ)πρόσεκτα

Και νέα ανοίγματα, ΛΑΟ(Σ)πρόσεκτα, πάνω απ' όλα, φαίνεται πως κάνει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης. Την περασμένη Δευτέρα, στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στη Θεσσαλονίκη, προς τους υποψήφιους νομάρχες του κόμματός του, όπου έδωσε και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις εκλογές του Οκτώβρη, φέρεται να παραβρέθηκε και ο Αθανάσιος Μυλωνόπουλος, εκδότης - διευθυντής της «Α1» - και όπως παρουσιάστηκε από το ΛΑΟΣ υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη. Τι έγινε; Προέκυψε συμφωνία για την πόλη της ζωής τους;

Εμείς συμβάλαμε...

«Μήπως σας κατηγορήσουν σαν ΚΚΕ ότι υποκινείτε όλη αυτή την αντίδραση στη νεολαία;», ρώτησαν στον «ΑΛΦΑ RADIO» την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Και η απάντηση: «Εμείς χαιρόμαστε που στη μάχη είναι όλοι οι φοιτητές και δεν είναι οι Κνίτες μόνο και οι φίλοι τους. Γιατί αυτό δε θα ήταν ένα πραγματικά φοιτητικό κίνημα. Αυτό που μας ευχαριστεί είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν αρκετές δραστηριότητες στα Πανεπιστήμια, που δυστυχώς δεν είχαν μαζικότητα, σήμερα πήραν μαζικότητα. Αν εμείς συμβάλαμε, με τη δουλιά που κάναμε πριν 2 χρόνια, αυτό είναι καλό, αλλά το κίνημα αυτό ανήκει σε όλους τους φοιτητές».

Αχρείοι και επικίνδυνοι

Τόνοι νερού δε θα μπορούσαν να ξεπλύνουν τη ...λερωμένη φωλιά τους, με την απλόχερη στήριξη που πρόσφεραν όλα τα προηγούμενα χρόνια στην πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στο χώρο της Παιδείας. Πολιτική που συνεχίζει σήμερα η ΝΔ και με τον πυρήνα της οποίας δε διαφωνούν ούτε στο ελάχιστο. Τώρα, εντάσσοντας την ταχτική τους στην «αντιπολιτευτική» δημαγωγία του κόμματός τους, επιχειρούν να εμφανιστούν σαν υπερασπιστές του δίκιου των φοιτητών, τραβώντας με μεθοδικότητα το χαλί κάτω από τα πόδια τους, αφού σαν καλοί δάσκαλοι του συμβιβασμού προτείνουν εδώ και τώρα «διάλογο».

Ο λόγος για τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Το μένος τους για καθετί που μπορεί να τραβήξει τον αγώνα ένα βήμα παραπέρα, να φέρει εργάτες και φοιτητές σε κοινό μέτωπο ενάντια στην πολιτική ρίζα των προβλημάτων τους, είναι τέτοιο, που αυτές τις μέρες ανασύρουν από το αντικομμουνιστικό τους οπλοστάσιο κάθε βρωμιά που νομίζουν ότι μπορεί να συγκαλύψει τον πραγματικό τους ρόλο. Στο αποκορύφωμα, στην προχτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, όταν η παράταξη της ΔΑΣ με επιχειρήματα τους κόλλησε στον τοίχο, κατέφυγαν στα γνωστά τους αντικομμουνιστικά «λημέρια».

Παλαίμαχοι πλέον στη γονυκλισία μπροστά στα συμφέροντα του κεφαλαίου, οι ΠΑΣΚίτες με τους εταίρους τους στη συνδικαλιστική πλειοψηφία σπεύδουν να μεταλαμπαδεύσουν τις πρακτικές τους και στους διαδόχους τους. Γι' αυτό, ίδρυσαν τη λεγόμενη «Ακαδημία της ΓΣΕΕ», φιλοδοξώντας να κάνουν το μαγαζάκι τους το πρώτο ιδιωτικό τριτοβάθμιο «ίδρυμα». Να κατακτήσουν, δηλαδή, την πρωτιά στη νομιμοποίηση αυτών των οποίων αντιμάχονται σήμερα στους δρόμους φοιτητές και εργάτες.

Την ίδια ώρα, οι συνάδελφοί τους στην «Ιντρακόμ» αποφάσισαν να μη συμμετέχουν ακόμα και σ' αυτή την τρίωρη τουφεκιά στον αέρα που κήρυξε για σήμερα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η απόφασή τους δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε μεμονωμένο περιστατικό. Αντανακλά τη συνολική στάση και ταχτική της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και στο ζήτημα της Παιδείας. Αφού σύρθηκε από τις ταξικές δυνάμεις στο να συζητήσει το ζήτημα στην πρόσφατη Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας και σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ξελασπώσουν το ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες του, κατέφυγαν στην τρίωρη παναττική στάση εργασίας για να βγουν από την υποχρέωση, απορρίπτοντας τις προτάσεις του ΠΑΜΕ για απεργιακή συμπόρευση με τους φοιτητές και σπουδαστές.

Είναι όλοι τους υπόλογοι απέναντι στους εργαζόμενους και στα παιδιά τους που βρίσκονται στους δρόμους. Και σαν τέτοιοι πρέπει να πάρουν την απάντηση. Μαζί με τους ΔΑΚίτες συνδικαλιστές που καλούν σε ανοιχτή απεργοσπασία σήμερα τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά και όσους τους στηρίζουν στο συνδικαλιστικό κίνημα με την ταχτική τους και τους κάνουν πλάτες, προσποιούμενοι τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων εργαζομένων και φοιτητών. Η συμμετοχή όλων στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ, ο σταθερός προσανατολισμός και αγώνας για τη δημιουργία μαζί με τους φοιτητές ενός παλλαϊκού μετώπου για την Παιδεία, μπορεί και πρέπει να είναι η αποστομωτική απάντηση εργαζομένων και φοιτητών.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

«Ιδιωτικά ... μη κερδοσκοπικά»!!!

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως κάποιος «επικοινωνιακός σύμβουλος» έχει συστήσει στα στελέχη της ΝΔ, που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα προκειμένου να μιλήσουν για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, όταν λένε τη φράση «ιδιωτικά πανεπιστήμια», να προσθέτουν το «μη κερδοσκοπικά».

Μια φράση, που μοιάζει τόσο αστεία όσο και οι επιθυμίες του Γ. Γιακουμάτου (βασικό «παραθυράτο» κυβερνητικό στέλεχος με τις γνωστές γελοίες τοποθετήσεις επί παντός του επιστητού) να δει «το Χάρβαρντ στα Λιόσια» και το «Γιέιλ στα Πετράλωνα»!

Αν καταλάβαμε καλά, θέλουν να μας πείσουν ότι σε μία περίοδο που ακόμα και οι βασικότεροι κρατικοί τομείς (Υγεία, δημόσια έργα κλπ.) μετατρέπονται σε κερδοσκοπικούς, τα σχεδιαζόμενα ιδιωτικά πανεπιστήμια δε θα έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Πόσο, δε, μάλλον, όταν εδώ και αρκετό καιρό τα ίδια τα κρατικά πανεπιστήμια (κραυγαλέο παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Πειραιά) μετατρέπονται σε «παραρτήματα» επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή, ακόμη χειρότερα, σε χώρους έρευνας για στρατιωτικούς - ΝΑΤΟικούς σκοπούς.

Εάν πιστεύουν πως απευθύνονται σε ανόητους, είναι δικαίωμά τους. Ομως, ας μην απορούν, όταν οι φοιτητές και ο κόσμος βλέπουν μόνο ένα πεδίο «διαλόγου» με τους κυβερνώντες: Τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις.

ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟ «ΒΗΜΑ» - όπως διαβάζουμε - για τις διαφορές που παρατηρούνται στις «επενδυτικές πολιτικές» των ασφαλιστικών ταμείων, αφού παρουσιάζονται Ταμεία με πολλές μετοχές και άλλα με λίγες.

Αν συνδυάσουμε αυτήν τη συζήτηση που κάποιοι «ανοίγουν» με τις εκφρασμένες προθέσεις της κυβέρνησης για την ύπαρξη εταιρίας συμβούλων, απροσδιόριστου χαρακτήρα, για τις επενδύσεις των Ταμείων, πού, άραγε, να καταλήξουμε;

Το σίγουρο είναι πως τα χρήματα των ασφαλισμένων αποτελούν «πόθο» πολλών παραγόντων, κυβερνητικών και μη. Των ίδιων που ξεχνούν σε ποιους ανήκουν τα χρήματα και το ποιοι έχουν πραγματικά δικαιώματα στη διαχείρισή τους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Απάντηση στη συκοφαντική επίθεση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ανοίγετε ένα μέτωπο κατά του ΣΥΝ ότι έχει κι αυτός τις ευθύνες του για το κίνημα στην ανώτατη εκπαίδευση», ρωτήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα στον «ΑΛΦΑ» χτες το πρωί. Και να τι απάντησε: «Θα ξέρατε ότι από την αρχή που άρχισαν οι κινητοποιήσεις υπήρχε μία κυριολεκτικά συκοφαντική εκστρατεία, όχι ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με το ΚΚΕ. Οτι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καταψηφίσαμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Και ότι πηγαίναμε μαζί με τη ΔΑΠ. Πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ. Αυτά τα έγραφε μέχρι χτες η "ΑΥΓΗ". Η πραγματικότητα όμως είναι η εξής: Οταν ξεκίνησαν οι Γενικές Συνελεύσεις και έγινε συζήτηση για το πλαίσιο και τις μορφές πάλης, βάλαμε το εξής ζήτημα. Καλό είναι το φοιτητικό κίνημα να ξεκινήσει με μονοήμερες - διήμερες καταλήψεις εναλλάξ, με ανεβασμένες μορφές δράσης στους δρόμους και στις συνοικίες με ενημέρωση, ούτως ώστε να υπάρχει μια κλιμάκωση και στις μορφές πάλης και στην προετοιμασία των εργαζομένων και της κοινής γνώμης για να συμπαρασταθούν στους φοιτητές. Δε χρειάζεται συναισθηματική συμπαράσταση, χρειάζεται και γνώση τι είναι αυτό το νομοσχέδιο»...

... κατά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Και συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα: «Οι φοιτητές εκτίμησαν ότι θέλουν απευθείας καταλήψεις. Ετσι κι εμείς αναπροσαρμόσαμε, ως προς τις μορφές πάλης και είπαμε καταλήψεις. Εμείς ξεκινούσαμε από την αναγκαιότητα μιας μεγαλύτερης κλιμάκωσης, γιατί ξέρουμε ότι η σύγκρουση είναι σκληρή και επομένως αν έρθει σε μια εξεταστική περίοδο, που δεν είναι το κυριότερο πρόβλημα, πρέπει αυτή να χαθεί συνειδητά από τους φοιτητές μέσα από μια κλιμάκωση. Αυτήν, λοιπόν, την αρχική μας τοποθέτηση, ότι θα ξεκινήσουμε με 1- 2 μέρες κατάληψη εναλλάξ και στη συνέχεια να κλιμακωθεί σε καταλήψεις διαρκείας, αυτό εκτιμήθηκε ότι ήταν θέση εναντίον του αγώνα. Αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει έτσι! Πώς θα γίνει! Είμαστε εμείς αυτοί που λέμε ότι πρέπει, αν υπάρξει σκληρή ταξική σύγκρουση, οι εργαζόμενοι σ' αυτήν θα υποστούν και θυσίες. Αυτά όλα πρέπει να τα ξέρουν οι εργαζόμενοι και να τα αποφασίζουν. Σωστά οι φοιτητές ξεκίνησαν και έδειξαν ωριμότητα σε καταλήψεις διαρκείας. Εμείς το ψηφίσαμε αμέσως. Δεν μπορεί ένας διαφορετικός προβληματισμός ως προς την κλιμάκωση της πάλης να ταυτίζεται με κόμματα που είναι εναντίον των αγώνων»!

Αυτή είναι πρόταση

Ενδεικτική των γνωστών διαχειριστικών αντιλήψεων, η πρόταση που έκανε προχτές ο βουλευτής του ΣΥΝ, Γιάννης Δραγασάκης, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής «Ειδικής Επιτροπής επί του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους». Ζήτησε τη μετατροπή της σε μόνιμη, προκειμένου να εποπτεύει και να παρεμβαίνει στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Η πρόταση έλαβε απάντηση από τον βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκο Γκατζή, ο οποίος διαφώνησε με την πρόταση και τη λογική της, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ δε θα συμπράξει στη δημιουργία μιας επιτροπής σε ρόλο τοποτηρητή αντιλαϊκών προϋπολογισμών!

Με «έργο» τους ελέγχους...

To πιο σημαντικό «έργο» των νομαρχιών που είχε να αναδείξει η νυν και εκ νέου υποψήφια υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιά, Φώφη Γεννηματά, κατά την παρουσίαση του απολογισμού δράσης της διοίκησης που άσκησε η παράταξή της, ήταν οι έλεγχοι για αλλοιωμένα τρόφιμα. Πρόκειται, όμως, για ελέγχους που δεν αγγίζουν την ουσία των προβλημάτων, γι' αυτό και δεν αλλάζει κάτι πέρα από την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους για προεκλογικούς και μικροπολιτικούς λόγους. Η ουσία, δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο στον έλεγχο των τροφίμων - όπως αυτό περιγράφεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ που ασπάζεται και το κόμμα της Φ. Γεννηματά - λέει πως την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια του καταναλωτή φέρουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις τροφίμων. Με αυτή την έννοια, η σημασία των ελέγχων εστιάζεται σε ένα καθαρά εποπτικό επίπεδο.

Το να δηλώνει η κ. Γεννηματά πως «αποτρέψαμε 2.000.000 κιλά ακατάλληλα τρόφιμα να φτάσουν στο πιάτο του καταναλωτή» είναι δώρο άδωρον, όταν άλλα τόσα ή και περισσότερα κιλά έχουν ήδη καταναλωθεί. Οταν οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτες... Κάτι που για να σταματήσει να συμβαίνει απαιτεί μια άλλη πολιτική σύγκρουσης με το κεφάλαιο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι δική μας υπόθεση

Με έναν ακόμη ελιγμό, το «διάλογο», προσπαθεί η κυβέρνηση να ξεφύγει από τη δεινή θέση, στην οποία την έφεραν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών με τη συμπαράσταση των εργαζομένων.

Οι υποτιθέμενες «βελτιώσεις» σε κάποιες πλευρές του σχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση, ως δόλωμα για την αποδοχή του, όχι μόνο δεν αλλάζουν την ουσία του, αλλά την αναδεικνύουν περισσότερο. H μετατροπή των πανεπιστημίων σε «εξαρτήματα» των πολυεθνικών, η υπαγωγή της εκπαίδευσης στο μηχανισμό αύξησης των επιχειρηματικών κερδών και η εμπορευματοποίηση της γνώσης παραμένουν ως κεντρικοί στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής.

Επομένως, ο «διάλογος» στον οποίο καλεί η κυβέρνηση είναι επιχείρηση εγκλωβισμού σε μια συζήτηση, με αντικείμενο το πόσο, το πότε και το πώς θα υλοποιηθούν οι ειλημμένες αποφάσεις. Σ' αυτόν το «διάλογο», λένε «όχι» όσοι πιστεύουν και παλεύουν για λαϊκή δωρεάν Παιδεία. Για ένα εκπαιδευτικό σύστημα με στόχους εκ διαμέτρου αντίθετους απ' αυτούς που επιδιώκουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Η Παιδεία, ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης είναι θέματα που αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους, τα λαϊκά νοικοκυριά. Οχι μόνο γιατί τα δικά τους παιδιά θα συναντήσουν τους αδιαπέραστους ταξικούς φραγμούς στην προσπάθεια για πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Ισως αυτό είναι το πιο άμεσο, αφού η λαϊκή οικογένεια γνωρίζει πολύ καλά τι πληρώνει και τι βάσανα υφίσταται σήμερα για να σπουδάσει τα παιδιά της.

Για την εργατική τάξη, η γνώση είναι δύναμη απελευθέρωσης, αφού αυτή αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για τη συνειδητοποίηση του δικαίου των διεκδικήσεών της. Μ' αυτήν μπορεί πιο εύκολα να συνειδητοποιεί τον ξεχωριστό της ρόλο στην κοινωνική εξέλιξη. Με εργαλείο τη γνώση, εξασφαλίζει ένα ακόμη όπλο στον αγώνα της εκπλήρωσης του προορισμού της, της ιστορικής της αποστολής, να ανατρέψει το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, να ανοίξει το δρόμο για το σοσιαλισμό. Γιατί η μόρφωση βοηθά και στη συνειδητοποίηση της αντιδραστικής κοινωνικής πραγματικότητας και στη γνώση της κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης.

Επομένως, κάθε εμπόδιο για την κατάκτηση και τη διεύρυνση της γνώσης είναι εμπόδιο στη μάχη των εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή. Κάθε φραγμός στη μόρφωση συμβάλλει στη διαιώνιση της εκμετάλλευσης, καθυστερεί την κοινωνική πρόοδο, ωθεί στο περιθώριο τεράστιες δυνάμεις της κοινωνίας για να αναπαράγεται το σημερινό καθεστώς.

Ο αγώνας των εργαζομένων κατά των κυβερνητικών σχεδίων δεν είναι, λοιπόν, ζήτημα συμπαράστασης στους φοιτητές. Είναι, ή πρέπει να είναι, συστατικό της πάλης τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Είναι αναπόσπαστο μέρος της πάλης τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Εργασία, στην Υγεία.

Μόνον έτσι ο κοινός αγώνας φοιτητών, εργαζομένων γίνεται αποτελεσματικός, με την απόρριψη της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και των «διαλόγων», αποκτά δυναμική και προοπτική, με έναν άλλο συσχετισμό δυνάμεων που ανοίγει την προοπτική για τη λαϊκή εξουσία, με την Παιδεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο προϊόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ