Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ηταν... δικαίωμά μου!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου ομολόγησε χτες δημόσια πως το 1995 (ως υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) είχε παρέμβει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπέρ της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ. Συγκεκριμένα, η Β. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι ως υπουργός Ανάπτυξης είχε ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να αλλάξει την απόφασή της και να επιτρέψει την εξαγορά της εταιρείας «Βοσινάκης». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι με την παρέμβασή της δεν τηρούνταν, σύμφωνα με τη λογική τους επίσης, ο λεγόμενος «ελεύθερος ανταγωνισμός», στο όνομα του οποίου πίνουν νερό τόσο οι «σοσιαλιστές» του ΠΑΣΟΚ όσο και οι «νεοφιλελεύθεροι» της ΝΔ.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός δεν έμεινε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην ομολογία. Στην προσπάθειά της μάλιστα να δικαιολογήσει αυτή της την ενέργεια, υποστήριξε πως η παρέμβασή της, εκτός του ότι επιτρεπόταν από το νόμο, είχε και κοινωνικά κίνητρα, σημειώνοντας: Πρώτον, ότι ο νόμος τότε έδινε το δικαίωμα να κάνει τη συγκεκριμένη παρέμβαση. Δεύτερον, πως παρενέβη επειδή ήθελε να διασώσει 180 θέσεις εργασίας, καθώς με την απόφαση της Επιτροπής η εταιρεία «Βοσινάκης» θα έκλεινε!

Ούτε λίγο ούτε πολύ η Β. Παπανδρέου, μας αποκάλυψε πως οι υπουργοί μπορούν - ανάλογα με τα συμφέροντα - να παραβιάζουν ακόμη και νόμους που έχουν ψηφίσει τα ίδια τα κόμματά τους! Αλλά εδώ ισχύει το ότι πάνω απ' όλα είναι οι νόμοι του καπιταλισμού. Βέβαια, σε παρόμοιες παρεμβάσεις των κυβερνώντων, είθισται να... «καταπίνουν τη γλώσσα τους» τόσο οι ηγεσίες των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι κάθε είδους υπέρμαχοι και θιασώτες της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού,, όπως ο ΣΕΒ και άλλοι φορείς μεγαλοεπιχειρηματιών, δηλαδή του καπιταλισμού.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Μίζα» ακόμα και στο θάνατο

Ακόμα και μια ιερή στιγμή, όπως η ταφή του νεκρού, γίνεται αντικείμενο άθλιας κερδοσκοπίας πολλές φορές από υπεύθυνους νεκροταφείων. Φτάνουν στο σημείο μάλιστα να ζητούν τη σχετική «μίζα» προκειμένου να βρεθεί τάφος ή, ενίοτε, όπως έγινε πρόσφατα στο 1ο Νεκροταφείο στην περίπτωση του Γ. Νικολάκου (ήθελε να κηδεύσει τον αδερφό του) να σε παραπέμψουν σε «κολλητό» δημάρχου μεγάλου δήμου της Δυτικής Αθήνας για την εξεύρεση... τάφου, παρ' όλο που ο νεκρός ήταν δημότης Αθηναίων.

Μάλιστα, πέρα από την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι συγγενείς προκειμένου να τον κηδεύσουν, κλήθηκαν να πληρώσουν διπλά έξοδα και δικαιώματα, τόσο στην εκκλησία που διαβάστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία, όσο και στην εκκλησία του κοιμητηρίου όπου θάφτηκε τελικά. Σα δεν ντρέπονται...

Παλιά τα ... «νέα δεδομένα»

«

Το πρόβλημα με τις εφημερίες είναι παλιό. Οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από πλευράς κυβέρνησης, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και, βεβαίως, των γιατρών, θέλω να πιστεύω ότι θα δώσουν τέλος σε μια κατάσταση, την οποία επιεικώς χαρακτηρίζω απαράδεκτη, διότι όταν επινόησαν κάποιοι τις εφημερίες, στην ουσία οδηγούσαν σε παράνομη δραστηριότητα και το κράτος και τους γιατρούς. Με αυτά πρέπει να τελειώνουμε».

Αυτά δήλωνε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στις 22.9.2006, απαντώντας σε ερώτηση αν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα με τις εφημερίες στα νοσοκομεία. Και τα νέα δεδομένα - μετά την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία - λένε ότι μετά την 1.1.2006 δε θα έπρεπε οι ειδικευμένοι γιατροί να κάνουν εφημερίες περισσότερες από 48 ώρες τη βδομάδα και οι ειδικευόμενοι περισσότερες από 58 ώρες. Κι επειδή δεν έβγαιναν τα προγράμματα των εφημεριών δόθηκε - μετά και από δικαστικές αποφάσεις - παράταση μέχρι το Δεκέμβρη του 2006.

Την πρόθεση των γιατρών να δώσει και νέα παράταση διερεύνησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνάντησή του με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (22.9.2006). Τα «νέα δεδομένα», δηλαδή είναι ...παλιά: Θα παραταθεί η ισχύουσα κατάσταση. Ετσι, οι ειδικευόμενοι γιατροί - ιδιαίτερα στην επαρχία - θα συνεχίσουν να ...τεντώνονται σα λάστιχο.

Ετοιμάζουν νέα «ΣΑΜΙΝΑ»

Σάπιες λαμαρίνες, «ρημάδι» μηχανοστάσιο, επικίνδυνες μετασκευές, κρυφές επισκευές, ψευδή πιστοποιητικά, έλεγχοι - «μαϊμού», ακατάλληλα σωστικά μέσα... Από όπου και να «πιάσει» κανείς την υπόθεση του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», που τη νύχτα της 26ης Σεπτέμβρη του 2000 ναυάγησε στη θάλασσα της Πάρου, στέλνοντας στον τάφο 80 ανθρώπους, ξεκληρίζοντας ολόκληρες οικογένειες και βουλιάζοντας το πανελλήνιο στο πένθος, «λερώνεται»! Εξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα του πολύνεκρου ναυαγίου και όπως έχει πια αποκαλυφθεί από τα στοιχεία που έχουν έρθει στην επιφάνεια όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως στη διάρκεια της πολύμηνης δίκης οι ένοχοι είναι πολλοί: Εφοπλιστές, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπηρεσίες και ελεγκτικοί μηχανισμοί, «Ελληνικός Νηογνώμονας», όλοι ουσιαστικά γνώριζαν ότι το ναυάγιο ήταν θέμα χρόνου και έπαιζαν κορόνα - γράμματα τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, ώσπου έγινε το κακό.

Προκαλεί φρίκη το ότι ο τραγικός θάνατος όλων αυτών των ανθρώπων, αντί να αποτελέσει το έναυσμα για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ουδόλως «άγγιξε» αυτούς του ΠΑΣΟΚ - που υπόσχονταν διά στόματος του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» - και, βέβαια, ούτε τους σημερινούς της κυβέρνησης της ΝΔ. Σήμερα, έξι χρόνια μετά, οι συνθήκες που έστειλαν το «ΣΑΜΙΝΑ» στον πάτο της θάλασσας για ναυτεργάτες και επιβάτες δεν παραμένουν απλά ίδιες. Εχουν γίνει πολύ χειρότερες! Και καραδοκούν, έτοιμες να προκαλέσουν νέα «ΣΑΜΙΝΑ»!

Από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου «έβγαζε μάτι» η κοινή προσπάθεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να βγάλουν «λάδι» τους εφοπλιστές. Στο «κόλπο» και η «αδέκαστη» Δικαιοσύνη, που τελικά, τον περασμένο Φλεβάρη, καταδίκασε τους «φτωχοδιάβολους» ως μοναδικούς κακούργους. Τον πλοίαρχο, δηλαδή, και τον υποπλοίαρχο που βρίσκονται στη φυλακή με 19 και 16 χρόνια, αντίστοιχα, στην πλάτη ο καθένας. Οι εφοπλιστές αφέθηκαν ελεύθεροι με ποινές πλημμεληματικές, δηλαδή για γέλια.

Ετσι, με «λυμένα τα χέρια», η κυβέρνηση της ΝΔ, υπόδουλη, όπως και αυτή του ΠΑΣΟΚ, στις απαιτήσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου, μετά την πλήρη εφαρμογή του εκτρωματικού Κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, έφτασε στο σημείο με το ΠΔ 124/6-7-06 να καταργήσει το όριο ηλικίας των ακτοπλοϊκών πλοίων! Αυτό, όταν η πλειοψηφία του ακτοπλοϊκού στόλου αποτελείται από σαπάκια, που είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που ήταν το «ΣΑΜΙΝΑ», στήνοντας στα πέντε μέτρα την ανθρώπινη ζωή!

Εξι χρόνια μετά, οι ναυτεργάτες, οι νησιώτες, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Κινδυνεύουν! Και θα κινδυνεύουν κάθε στιγμή, όσο στις ελληνικές θάλασσες θα αλωνίζουν οι εφοπλιστές, όσο οι πολιτικοί τους υπηρέτες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με τη συνενοχή και του ΣΥΝ, θα παραμένουν στα πόστα τους, για να ράβουν την πολιτική που συμφέρει τα αφεντικά τους. Μόνο η πάλη για την ανατροπή της αντεργατικής άκρως επικίνδυνης πολιτικής και της εξουσίας που την εφαρμόζει, για να γίνουν τα καράβια λαϊκή περιουσία και να ταξιδεύουν υπό τον Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό έλεγχο θα φέρει και τη δικαίωση των 80 νεκρών του «ΣΑΜΙΝΑ». Να γίνει κι αυτό ένα ακόμα κριτήριο της λαϊκής ψήφου στις 15 του Οκτώβρη.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Σαν το προπατορικό αμάρτημα

Η ομιλία του Αλ. Αλαβάνου στο Φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΝ έμοιαζε με μονόδρομο στον οποίο εισήλθαν αντιθέτως κινούμενα οχήματα. Μέσα σε λίγες μόνο αράδες ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε πως η διαφθορά είναι «κανόνας και οργανικό στοιχείο του συστήματος», αλλά χαρακτήρισε «αφελή την άποψη ότι αρκεί να πάμε σε ένα άλλο σύστημα για να της βάλουμε ταφόπλακα». Για να τεκμηριώσει την άποψή του δε δίστασε να χρεώσει στο σοσιαλισμό όσους τον αποκήρυξαν και αναδείχτηκαν στην άγρια καπιταλιστικοποίηση που τον διαδέχτηκε σε «αρχιστρατήγους της κλεπτοκρατίας»! Κατά τον Αλ. Αλαβάνο για τα φιντάνια του καπιταλισμού θερμοκήπιο υπήρξε ο... σοσιαλισμός. Το μόνο που δεν έχει χρεώσει ακόμα στο σοσιαλισμό η Κουμουνδούρου είναι το προπατορικό αμάρτημα, αλλά όπως πάει θα το κάνει κι αυτό...

Για ποιον δουλεύει η ΕΣΑμεΑ;

Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι γνωστή πλέον η τακτική της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) να εξαγγέλλει κινητοποιήσεις στα διάφορα υπουργεία και ποτέ να μην τις κάνει. Προ ημερών η ΕΣΑμεΑ κυκλοφόρησε Δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοίνωνε κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών. Και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των αναπήρων εξαθλιώνεται από τα επιδόματα πείνας, πρόβαλε αιτήματα όπως π.χ. η αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΣΑμεΑ, λες και η χρηματοδότησή της θα λύσει τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία ή πρόταση για φοροαπαλλαγές και το επίδομα θέρμανσης, που δε φτάνουν για την ικανοποίηση των αναγκών των αναπήρων απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Αλλά ακόμη και γι' αυτές, ας τις πούμε «διεκδικήσεις», η ηγεσία της ΕΣΑμεΑ, χτες ακύρωσε και αυτή την κινητοποίηση, αφού όπως ανακοίνωσε εξασφάλισε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Δηλαδή για μια ακόμα φορά χρησιμοποίησε τους ανάπηρους για να παζαρέψει τα συμφέροντά της και μιας χούφτας αναπήρων, αποκαλύπτοντας ξανά πως οι ανάπηροι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν απ' αυτήν, αντίθετα πρέπει οι ίδιοι να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους με την ΕΣΚ-ΑμεΑ διεκδικώντας λύσεις στα χρόνια και οξυμένα προβλήματά τους.

Ποίοι πραγματικά ενοχλούνται;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε έγγραφη απολογία εντός τριών ημερών καλεί η διοίκηση του ΙΚΑ την προϊσταμένη του υποκαταστήματος Αγίας Σοφίας Πειραιά Γιαννούλα Δημοπούλου, εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ και μέλος του ΚΚΕ. Αιτία; Η καταγγελία επισκέπτη των Ιατρείων, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα προσάπτει στη συνδικαλίστρια την κατηγορία ότι «... προκαλεί τα δημοκρατικά μας αισθήματα η ανάγνωση της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" εις το γραφείο της και κυρίως η ανάρτηση φωτογραφίας - γελοιογραφίας εις κοινή θέα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών που τον παριστά ως πίθηκο...»! Το «βαρύ» κατηγορητήριο συνοδεύει μια ακόμη καταγγελία για δήθεν «απαξιωτική συμπεριφορά» της προϊσταμένης προς τους συναδέλφους της, την οποία βέβαια διαψεύδουν οι ίδιοι οι γιατροί του ΙΚΑ. Την καταγγελία υπογράφει ένας ασθενής με το όνομα Αλεξ Παπαδάκος, ο οποίος μάλιστα κοινοποιεί το έγγραφό του στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και στην... Αμερικάνικη Πρεσβεία!

Το περιστατικό θα ήταν μόνο για γέλια αν και στο παρελθόν δεν είχαν εκδηλωθεί απόπειρες διώξεων σε βάρος της συγκεκριμένης συνδικαλίστριας, η δράση της οποίας μέσα από τις γραμμές του συνεπούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος φαίνεται πως ενοχλεί. Σ' αυτή την κατεύθυνση, πολλά είναι τα ερωτηματικά που γεννάει το γεγονός ότι η διοίκηση του ΙΚΑ σπεύδει να καλέσει σε απολογία την Γιαννούλα Δημοπούλου, επαληθεύοντας την βεβαιότητα του καταγγέλλοντα ότι «πάραυτα θα επιληφθείτε και θα δώσετε λύση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο τέλος της επιστολής του. Σε κάθε περίπτωση, καμιά μεθόδευση και δίωξη σε βάρος της εργαζόμενης δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.

Να πώς βγαίνουν τα κέρδη

Στο φύλλο του Σαββάτου γράφαμε για το σύστημα φακελώματος των εργαζομένων που εγκατέστησε η φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ, χρησιμοποιώντας τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. H επιχείρηση τρομοκράτησης και καθυπόταξης των εργαζομένων πάει χέρι χέρι με την εντεινόμενη εκμετάλλευση, η οποία αποτελεί την απόλυτη μέθοδο που χρησιμοποιούν η ΒΙΑΝΕΞ και τα αφεντικά της για να παραφουσκώνουν με κέρδη τα θησαυροφυλάκιά τους.

Ενδεικτικό για τους ρυθμούς εξέλιξης της επιχείρησης είναι ότι μέσα σε μία πενταετία (2001-2005) η εταιρεία κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα επίσημα καθαρά κέρδη της, υπερδιπλασιάζοντας ταυτόχρονα και το δείκτη που αποκαλύπτει τα καθαρά κέρδη ανά εργαζόμενο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της επιχείρησης, τα επίσημα κέρδη της ήταν:

  • 17,7 εκατ. ευρώ το 2001
  • 26,6 εκατ. ευρώ το 2002
  • 39,7 εκατ. ευρώ το 2003
  • 40,3 εκατ. ευρώ το 2004
  • 50,6 εκατ. ευρώ το 2005

Με δυο λόγια, πέρα από το γεγονός ότι μέσα σε μια πενταετία απέσπασε καθαρά κέρδη της τάξης των 176,9 εκατομμυρίων ευρώ, στην πενταετία (2001-2005) παρατηρήθηκε αύξηση της κερδοφορίας της κατά 185,9%! Επιπλέον, αν υπολογίσουμε ότι το 2001 η εταιρεία απασχολούσε 750 εργαζόμενους και το 2005 οι εργαζόμενοι έφτασαν τους 888, βλέπουμε ότι στην αρχή της περιόδου τα επίσημα καθαρά κέρδη ήταν 23.600 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ το 2005 διαμορφώθηκαν στα 57.981 ευρώ ανά εργαζόμενο!!! (ποσοστό αύξησης 145%).

Εύκολα, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς για ποιανού την «ασφάλεια» εγκαταστάθηκε το σύστημα αναγνώρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων των εργαζομένων...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με το ψηφοδέλτιο στη μάχη

Λιγότερες από τρεις βδομάδες έμειναν για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, και με την κατάθεση από την περασμένη Κυριακή το βράδυ των ψηφοδελτίων που θα κριθούν από τους εργαζόμενους στην κάλπη, ουσιαστικά διανύουμε την τελική ευθεία της «μάχης». Είναι η στιγμή που οι κομμουνιστές και οι σύμμαχοί τους δουλεύουν πυρετωδώς, σπίτι το σπίτι, άνθρωπο τον άνθρωπο, με το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο στο χέρι. Η στιγμή που πρέπει οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να δουν ξεκάθαρα ότι το κριτήριό τους για να ψηφίσουν είναι το εξευτελιστικό μεροκάματο, η σύνταξη πείνας, η ακρίβεια, η κατάργηση του δικαιώματος να έχουν δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία που εμπορευματοποιούνται με τη συμβολή και των δήμων, αλλά και η πληρωμή στους δήμους για όποια υπηρεσία παρέχουν στους εργαζόμενους παρότι φορολογούνται βαριά. Ολα, δηλαδή, όσα βασανίζουν καθημερινά τη λαϊκή οικογένεια.

Οι δυνάμεις του δικομματισμού επιχειρούν όχι μόνο τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, ανθρώπους που έχουν επιλέξει να στηρίξουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς σε νομαρχίες και δήμους που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, τους εκβιάζουν και τους πιέζουν από πολλές πλευρές. Είτε τοπικοί παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν έτοιμο κάποιο ρουσφέτι να τάξουν. Είτε ολόκληρος ο μηχανισμός του αστικού κράτους που δε διστάζει να εμπορεύεται τις αγωνίες των ανθρώπων του μόχθου, χιλιάδων οικογενειών, τάζοντας «χιλιάδες θέσεις μισής εργασίας σε δήμους, νομαρχίες» και όπου αλλού έχουν τη δυνατότητα να βολέψουν τρεις εργαζόμενους σε μία θέση, χωρίς ασφάλιση, ή να πάρουν, κάνοντας χάρη, το παιδί στον παιδικό σταθμό, άλλα τέτοια πολλά, λες και δεν είναι δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται πιο σθεναρά απ' ό,τι άλλες φορές. Δείχνουν να αντιλαμβάνονται πως το δίκιο τους και το δικό τους αύριο κρίνεται από τους ίδιους. Πως κριτήριο σε αυτές τις εκλογές είναι όλα εκείνα που θέτουν οι αγωνιστικοί συνδυασμοί συνεργασίας. Η ίδια η πραγματικότητα και τα καθημερινά βάσανα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια να γίνουν πιστευτά τα «παραμύθια» των συνδυασμών του δικομματισμού για πόλεις ...χαμογελαστές και για κούφια «οράματα». Από την ίδια τη ζωή του ο εργαζόμενος αντιλαμβάνεται ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η αντιλαϊκή πολιτική των γαλάζιων και των πράσινων κυβερνήσεων αλλά και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα μηνύματα που θα σταλούν σε αυτές τις εκλογές μπορούν να είναι θετικά για το μέλλον. Αρκεί να εκφραστεί αυτή η αγανάκτηση. Αρκεί - όταν βρεθούμε μπροστά στην κάλπη - να έχουμε σε πρώτο πλάνο την ίδια μας τη ζωή και να σημαδέψουμε τους ενόχους για τα δεινά της εργατικής τάξης. Τότε, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια θα αποτελέσουν «αυτονόητη» επιλογή γιατί οι εργαζόμενοι συμφέρον έχουν να συνεχιστούν οι λαϊκοί αγώνες.

Στο χρόνο που μένει το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φτάσουμε παντού! Και να δώσουμε τη μάχη, να πιάσουμε έναν έναν, όσους περισσότερους μπορούμε απ' το χέρι και να κάνουμε μαζί τους το βήμα, ΤΩΡΑ! Να ψηφίσουν τη συνεργασία για την αντεπίθεση. Για να έχουν περισσότερους δημάρχους και νομάρχες, συμβούλους που θα είναι δίπλα τους και όχι ενάντιά τους.

Γιατί διαμαρτύρονται γι' αυτά που κάνουν;

Την προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ κατά του ΚΚΕ αναπαρήγαγε για λογαριασμό του ΣΥΝ ο πρόεδρός του, Αλ. Αλαβάνος, από το βήμα του Φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματός του, όπου μίλησε το βράδυ της Κυριακής, προτρέποντας το ΚΚΕ «να ασχοληθεί λίγο λιγότερο με τον ΣΥΝ και λίγο περισσότερο με τη ΝΔ», αφού «η ΝΔ είναι κυβέρνηση, όχι εμείς»! Με την ουσία της κριτικής που το ΚΚΕ ασκεί στις θέσεις του ΣΥΝ ο Αλ. Αλαβάνος επέλεξε να μην ασχοληθεί, αποδίδοντάς την - κατά το σύνηθες - στην «εμπάθεια, τις εμμονές, τη λογική Ιαβέρη και ιεροεξεταστή» του ΚΚΕ απέναντι στον Συνασπισμό.

Αλλά για να δούμε γιατί εξανίσταται ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Το ΚΚΕ κάνει κριτική στον ΣΥΝ που επιβεβαιώνεται από τις θέσεις και τη δράση του. Στην ομιλία του, λοιπόν, ο Αλ. Αλαβάνος αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έπλεξε το εγκώμιο της συμμαχίας που επιτεύχθηκε στη Γαλλία, λέγοντας: «Αν εκεί βρήκαν τη δύναμη να ανατρέψουν το Σύνταγμα που καθόριζε την τύχη σε 25 χώρες, με την ενωτική μας πρόσκληση θα βρούμε τον τρόπο να ανατρέψουμε τον δικομματισμό σε μία μόνο χώρα». Τι εννοεί; Τη γνωστή ταχτική της ενότητας στο πρόβλημα, που φτάνει ως την «κεντροαριστερά» για μια σοσιαλδημοκρατική διαχείριση. Αυτά λέει ο πρόεδρος ενός κόμματος που και σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνει σε ουκ ολίγους δήμους και νομαρχίες από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, σε κάποιες περιπτώσεις και με τη ΝΔ. Και που στελέχη του έχουν ομολογήσει πως συνεργασίες όπως στα Τρίκαλα αποτελούν πρόκριμα κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Και μετά τους φταίει το ΚΚΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ