Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υμνοι στο διάλογο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συστάσεις που θα ζήλευε και ο καλύτερος συμβουλάτορας της κυβέρνησης κάνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με αφορμή την παρουσίαση της προόδου της χώρας αναφορικά με τους στόχους που τέθηκαν από τη στρατηγική της Λισαβόνας. Απαντώντας δήθεν στον υπουργό Οικονομίας, που παρουσίασε προχτές το σχετικό αντιλαϊκό απολογισμό, η ΓΣΕΕ έδωσε χτες στη δημοσιότητα τις... παρατηρήσεις της, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβητούν τον πυρήνα της Λισαβόνας και τις στοχεύσεις της. Το αντίθετο μάλιστα.

Πού διαπιστώνει η ΓΣΕΕ το κυριότερο πρόβλημα ως προς τη Λισαβόνα; Οι αναφορές στο κείμενο είναι αποκαλυπτικές: «Υπάρχει ανάγκη διαφύλαξης και ενίσχυσης των διαδικασιών κοινωνικού διαλόγου, σε ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και το χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις, όπως και σε ζητήματα που αφορούν το σύστημα κοινωνικής προστασίας», σημειώνει η ΓΣΕΕ, ζητώντας επί της ουσίας οι όποιες αντιδραστικές αλλαγές να συνοδεύονται από πλατύτερη κοινωνική συναίνεση. Την οποία είναι διατεθειμένη βέβαια να εξασφαλίσει, αρκεί η κυβέρνηση να δείξει καλύτερη διάθεση για διάλογο...

... και κάλπικη κριτική

Κατά τα άλλα η ΓΣΕΕ παρατηρεί ανάμεσα σε άλλα ότι «η έκθεση προόδου επιβεβαιώνει επίσης ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις οι οποίες αφορούν την πολύ περιορισμένη διατύπωση στόχων και χρονοδιαγραμμάτων, την πλήρη απουσία αξιολογήσεων, καθώς και την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων τεκμηρίωσης». Εγκαλεί δηλαδή την κυβέρνηση για το γεγονός ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Λισαβόνας, στο ξεπέρασμα των οποίων η ΓΣΕΕ μπορεί και θέλει να συμβάλει, αφού, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «η ΓΣΕΕ θεωρεί αναγκαίο να παρεμβαίνει στα πεδία πολιτικών που περιλαμβάνονται τόσο στη Στρατηγική της Λισαβόνας, όσο και στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, επιδιώκοντας να ενισχύσει τις πολιτικές για την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική, όπως και τις πολιτικές για την καινοτομία, την κοινωνία της γνώσης και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτού του προσανατολισμού επιδιώκει ειδικότερα να αναβαθμίσει τον κοινωνικό διάλογο (...)».

Η κριτική της ΓΣΕΕ είναι πέρα για πέρα κάλπικη. Είναι κριτική όχι από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων, αλλά από τη σκοπιά του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Κάνει κριτική όχι για να μπουν εμπόδια στην αντιδραστική Στρατηγική της Λισαβόνας, αλλά για το πώς αυτή και τα αντιλαϊκά μέτρα που συνεπάγεται θα προωθηθούν πιο αποτελεσματικά και χωρίς αντιδράσεις.

Από συναντήσεις πάμε καλά

Γίνονται τριμερείς συναντήσεις Ελλάδας - Τουρκίας - Βουλγαρίας για την πρόληψη των πλημμυρών στον Εβρο ποταμό, από τον περασμένο χειμώνα έως και σήμερα, κι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει πώς θα συνεργαστούν, προκειμένου να προλάβουν να κινητοποιήσουν τον κρατικό μηχανισμό. Το μόνο που βγαίνει από τις τριμερείς σχέσεις είναι να ειδοποιεί η Βουλγαρία την Ελλάδα και την Τουρκία ότι θα πλημμυρίσουν, για να παίρνουν έκτακτα μέτρα.

Καμία κουβέντα για διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής, που θα συνέβαλλε και στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, καμία κουβέντα για σωστά αντιπλημμυρικά έργα κι έργα αξιοποίησης των υδάτων του Εβρου ποταμού και των παραποτάμων του. Κανένας δεν εγγυάται ότι φέτος δε θα πνιγούν οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών σε Ελλάδα και Τουρκία. Αντιθέτως, το ομολογούν με κυνισμό.

Οι Εβριώτες έχουν μια ευκαιρία να «μαυρίσουν» όλους τους εκπροσώπους του δικομματισμού και τους ροζέ συνοδοιπόρους τους, έστω και στο δεύτερο γύρο.

Περί «ακομμάτιστων» προσώπων

Είναι γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές προσφέρονται για την προβολή προσωπικοτήτων αλλά η επιλεκτική προπαγάνδα να αποδίδεται αποκλειστικά στα πρόσωπα το εκλογικό αποτέλεσμα ορισμένων συνδυασμών, όπως, π.χ., του Γ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, γίνεται σκόπιμα. Αφ' ενός για να συσκοτίσει την πολιτική αυτών των προσώπων ή των συνδυασμών τους, αφ' ετέρου για να ενισχυθεί η άποψη ότι η επιλογή, τουλάχιστον για την Αυτοδιοίκηση, τέτοιων «προσωπικοτήτων», «λαμπερών προσώπων, νέων κι άφθαρτων», αλλά και «ακομμάτιστων» και «ανεξάρτητων», όπως προκύπτει από τις εκλογικές τους επιδόσεις, αποτελεί την καλύτερη λύση για τα λαϊκά στρώματα.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η αυτοδιοικητική εκλογική αναμέτρηση χρειάζεται τα «πυροτεχνήματά» της, τους «διάττοντες αστέρες» της. Για να αποπροσανατολιστούν τελικά τα λαϊκά στρώματα και να αποφευχθεί η ταξική έκφραση της δυσαρέσκειάς τους. Τα ίδια προπαγάνδιζαν το 1998 για τον κ. Βούγια, υποψήφιο που στηρίχτηκε τότε από τον ΣΥΝ. Νέος εκσυγχρονιστής, που ξεπερνά κομματικές στηρίξεις, κλπ. Και τι έγινε; Υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Αραγε, από πού άντλησε το τότε μεγάλο ποσοστό του; Τούτη τη φορά εξαίρουν τη «δυναμική» τάχα του Γ. Μπουτάρη, ή του «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα, Γ. Δημαρά. Που δε στηρίχτηκαν τάχα από κόμματα αλλά πήραν υψηλό ποσοστό. Αλλο ένα παραμύθι, λοιπόν, ο «ακομμάτιστος» ή «ανεξάρτητος» υποψήφιος.

Δε θα σταθούμε εδώ στα παράπονα που εξέφρασε η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Β. Πατουλίδου για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ότι στήριξη του ΠΑΣΟΚ δε σημαίνει και ενίσχυση από τον κομματικό μηχανισμό. Αλλά και η ίδια η επίσημη υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, Χ. Αράπογλου, σχετικά με το γεγονός ότι δε συσπείρωσε ο δικός της συνδυασμός όλη την εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Τύπου», ότι με τη στάση του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές θα τα πει μετά το β΄ γύρο. Τι σημαίνει άραγε αυτή η δήλωση; Ας μην ξεχνάμε ότι ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη είχαν προτείνει, πριν την επίσημη ανάδειξή της, να επιλέξει το ΠΑΣΟΚ τον Γ. Μπουτάρη.

Πάντως, ο «ακομμάτιστος» Μπουτάρης, εμμέσως πλην σαφώς, είπε ότι στο β΄ γύρο για το δήμο στηρίζει την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια η Αράπογλου δήλωσε ότι μίλησε δυο ώρες μαζί του, ότι «μάλιστα ανακαλύψαμε με τον κ. Μπουτάρη πως τα προγράμματά μας συμπίπτουν» και ότι «λέμε τα ίδια πράγματα για τη Θεσσαλονίκη». Βεβαίως, της προσοχής των ΜΜΕ δεν ξέφυγε και ο Α. Τσίπρας. Νέος στην ηλικία, με λόγο «φευγάτο» απ' αυτόν του κομματικού μηχανισμού, πήρε ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο απ' αυτό του ΣΥΝ λόγω της προσωπικότητάς του. Από πού, λοιπόν, αντλήθηκαν οι παραπάνω ψήφοι του; Βεβαίως, και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα συγκέντρωσε ποσοστό μικρότερο από αυτό των βουλευτικών εκλογών. Επίσης, το 2002, στην Αθήνα, υπήρχε και το ψηφοδέλτιο του Γ. Δημαρά που συγκέντρωσε γύρω στο 11%. Βεβαίως, ο Γ. Δημαράς προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ.

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι «ανεξάρτητοι και ακομμάτιστοι» δεν είναι καθόλου πολιτικά ανεξάρτητοι και ακομμάτιστοι. Οπως και το γεγονός ότι ανάμεσα στα κόμματα που η πολιτική τους δεν εναντιώνεται στο σύστημα λειτουργούν αντικειμενικά «συγκοινωνούντα δοχεία». Τέρμα, λοιπόν, με τα παραμύθια τους. Για τα λαϊκά στρώματα η προοπτική είναι το δικό τους κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, η συσπείρωση με την πολιτική του ΚΚΕ.


Βασίλης ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Μηνύματα και πιέσεις... προς Λευκωσία

Οπως κάθε φορά που βρισκόμαστε σε παραμονές καθοριστικών αποφάσεων για την τύχη του Κυπριακού, έτσι και τώρα εντείνονται οι πιέσεις από εγχώρια κέντρα όχι προς την πλευρά των ΗΠΑ ή της ΕΕ, που μεθοδεύουν λύσεις νομιμοποίησης της διχοτόμησης στο νησί, αλλά ...προς την κυπριακή κυβέρνηση. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκέμβρη, όπου θα γίνει ένα ακόμα παζάρι για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει καμία διάθεση να χαλάσει το «καλό κλίμα» με την Τουρκία και κυρίως με ΗΠΑ και άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες για χάρη του Κυπριακού. Ηδη, έσπευσε να δηλώσει την υποστήριξή της στην πρόταση της φινλανδικής Προεδρίας που γέρνει ολοφάνερα προς την πλευρά της Αγκυρας. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός είναι κυβερνητικός αρθρογράφος (Μ. Κοττάκης), ο οποίος σε άρθρο του χτες στον «Ελεύθερο Τύπο» δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τις «μύχιες σκέψεις» του Μ. Μαξίμου. Γράφει συγκεκριμένα: «Το ζητούμενο για μας (σ.σ. Ελλάδα) είναι να κατατεθεί μια πρόταση που να μην αναγκαστούμε να την απορρίψουμε. Το ζητούμενο για τους Κυπρίους είναι άλλο: χειροπιαστά ανταλλάγματα». Και καταλήγει: «Το βέβαιον είναι ένα και σε αυτό συμφωνούν, νομίζω, Καραμανλής, Ντόρα, Μολυβιάτης: "Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορούν να έρθουν απέναντι με είκοσι τρεις"»... Το μήνυμα ελήφθη...

Τα ... βολέματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΛΕΣ οι αγάπες προς «τους ψηφοφόρους όλων των συνδυασμών», οι «δήμαρχοι όλων των δημοτών», τα «ανοίγματα» και όλα τα παρεμφερή που χρησιμοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, αλλά ταυτόχρονα κανονίζουν και τα εσωτερικά τους.

Ετσι, χτες, ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, εξαπέλυσε απειλές εναντίον των λεγόμενων «ανταρτών» της ΝΔ, αλλά και κάθε βουλευτή, μιλώντας για «τελευταία ευκαιρία» και αποκαλώντας «αυτονόητο καθήκον» τη στήριξη των επιλογών της κυβέρνησης στους δήμους.

Τα ίδια κάνει πάνω - κάτω και το ΠΑΣΟΚ, μόνο που χρησιμοποιεί κάπως πιο «μουλωχτές» μεθόδους, μιας και προέχει το «φιλολαϊκό» προφίλ του γι' αυτήν την εβδομάδα.

Πού βρίσκεται η πολιτική διάσταση σε όλα αυτά τα φαινόμενα εσωτερικών διαφοροποιήσεων; Δυστυχώς... πουθενά. Βλέπετε, έτσι που έχουν «καταντήσει» τους δήμους, δηλαδή διαχειριστές κοινοτικών κονδυλίων που δε φτάνουν για όλους και πολλών διαφορετικών επιχειρηματικών συμφερόντων που πρέπει να υπηρετήσουν, και λίγα είναι τα προβλήματα που έχουν.

ΩΣΤΕ ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΕΙ μεθόδους «κοινωνικού αυτοματισμού» η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Θοδωρή Ρουσόπουλο! Θα το πιστεύαμε, αν δεν είχαμε δει με τα μάτια μας το αντίθετο.

Δε μιλάμε μόνο για τον αγώνα των εκπαιδευτικών, που διάφοροι, δήθεν «εκπρόσωποι» γονέων, εμφανίζονται για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, να αποκαλούν τα αιτήματα των δασκάλων «παράλογα» και να στηρίζουν την κυβέρνηση.


Γρηγοριάδης Κώστας

Θυμόμαστε και τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών. Πριν ακολουθήσει η κυβέρνηση το αυταρχικό μέτρο της επιστράτευσης, είχαν εμφανιστεί κατά συρροή οι περίφημοι «αγανακτισμένοι αγρότες», φτάνοντας τα πράγματα σε οριακά επίπεδα.

Ας μη μας κοροϊδεύει η κυβέρνηση. Είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα αυτών που εκπροσωπεί.

Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι...

Μόνο οι... τυμπανοκρουσίες έλειπαν προχτές από τη συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου με τους βιομηχάνους της τυποποίησης ελαιολάδου, κατά την οποία οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τη μείωση της τιμής του προϊόντος. Πόσο; Οπως λένε οι βιομήχανοι μέχρι 20% στο πεντόκιλο κι αυτό με... στίκερς και διάφορες προωθητικές ενέργειες των σούπερ μάρκετ, οι οποίες συνδέονται πάντα με τους στόχους τους για μεγαλύτερη κερδοφορία. Το γεγονός, βέβαια, ότι, πρώτον, αυτού του είδους οι μειώσεις είναι προσωρινές, δεύτερον, ότι την ίδια στιγμή η τιμή παραγωγού έχει μειωθεί κατά 45% σε σχέση με πέρσι και, τρίτον, ότι η ίδια συσκευασία λαδιού που πέρσι τον Οκτώβρη πουλιόταν στα σούπερ μάρκετ προς 4,99 - 5,25 ευρώ χτες πουλιόταν μέχρι 6,38 ευρώ είναι... περιττές λεπτομέρειες που απλώς χαλάνε τη συντονισμένη προσπάθεια των βιομηχάνων και της κυβέρνησης να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μαχητικά μέχρι την κάλπη

Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες έναν έναν, διάφορους από τους «ανεξάρτητους», «ικανούς», «αντάρτες», είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, υποψήφιους να έχουν ξεκινήσει ένα χοντρό - καθαρά πολιτικό - αλισβερίσι με κομματικά επιτελεία προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στο β΄ γύρο των τοπικών εκλογών. `Η ακόμα να ζητούν ευθέως, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, τη στήριξη κομμάτων για να εκλεγούν δήμαρχοι και να συγκροτήσουν δημοτικές αρχές. Ετσι απλά, με όρους πολιτικής συναλλαγής κατέρριψαν μόνοι τους μέσα σε μια νύχτα το μύθο του «ανεξάρτητου», «μοναχικού», «ενωτικού» υποψήφιου που είχαν χτίσει, μήνες ολόκληρους, μόνο και μόνο για να εξαπατήσουν τα λαϊκά στρώματα και να υφαρπάσουν την ψήφο τους. Μόνο και μόνο για να συνεχίσουν να φορτώνουν με δεινά την εργατική τάξη και με τη βούλα της εντολής που έλαβαν μέσα από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Μπροστά στο β΄ γύρο των εκλογών ρίξτε μια ματιά στην προμετωπίδα αυτής της επιχείρησης εξαπάτησης. Στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Θεσσαλία και αλλού. Εκεί όπου διαπιστώνει κανείς την απόλυτη συμπόρευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ. Εκεί όπου οι προβοκάτσιες με στόχο να χτυπηθούν οι συνδυασμοί που υποστηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές, δίνουν και παίρνουν. Εκεί όπου εκφράζεται η ...αγωνία δεξιών, πιο δεξιών και κεντροαριστερών για τη σαφή άνοδο των αγωνιστικών ψηφοδελτίων συνεργασίας και προσπαθούν να χτυπήσουν αυτή τη δυναμική.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά στο β΄ γύρο της Κυριακής. Η μάχη δεν έχει ακόμα τελειώσει. Δεν είναι μόνο οι 13 δήμοι που διεκδικούμε. Είναι και όλες οι υπόλοιπες νομαρχίες και δήμοι που διεκδικούν οι δυνάμεις του δικομματισμού και οι συνεταίροι τους. Και χρειάζεται και εκεί να στείλουμε ένα δεύτερο ηχηρό μήνυμα. Λευκό και άκυρο σε διαχειριστές μιας πολιτικής που μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση πουλά και αγοράζει ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι αναζητούν μια δουλιά. Λευκό και άκυρο στην αντιλαϊκή πολιτική που περιμένει και νέο συγχωροχάρτι για να συνεχίσει πιο αποφασιστικά να χτυπά λαϊκά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με θυσίες, κόπους και αίμα.

Αντικειμενικά, λοιπόν, το κριτήριο ψήφου και για το β΄ γύρο των εκλογών δεν μπορεί να αλλάξει. Το να λες στον εργαζόμενο την πρώτη Κυριακή να ψηφίσει για το μεροκάματό του, την ασφάλισή του, το δικαίωμα του παιδιού του για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, δεν είναι δυνατόν μέσα σε επτά μέρες να αλλάξει. Πολύ περισσότερο που ακριβώς μέσα σε αυτές τις μέρες η κυβέρνηση δηλώνει αδιάλλακτη στο ζήτημα της Παιδείας και το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η πολιτική του - ευθυγραμμισμένη με αυτήν της ΝΔ - σημείωσε νίκες. Και ο ΣΥΝ, από τη μεριά του, καταγράφει «θριάμβους» υπό την αιγίδα του ΠΑΣΟΚ και σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνεργασία με τη ΝΔ.

Πάμε όλοι για το λευκό και άκυρο του β΄ γύρου. Πάμε όλοι να υπερψηφίσουμε τους υποψήφιους των αγωνιστικών συνδυασμών που αναμετριούνται σε 13 δήμους. Πάμε όλοι για να κάνουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά. Να μην πισωγυρίσουμε από την πάλη κατά της εναλλαγής και της συμπαιγνίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά, αντίθετα, να δυναμώσει το ρεύμα καταδίκης τους, ως αφετηρία για τη φιλολαϊκή προοπτική.

Το χαβά τους οι «βιολιτζήδες»!...

Γρηγοριάδης Κώστας

Οχι που θα άλλαζαν χαβά οι «βιολιτζήδες»! Για κάποιους ρεπόρτερ και σχολιογράφους «αντιπολιτευόμενων» εφημερίδων ο λόγος, οι οποίοι επέμεναν και χτες να γράφουν για «ανίερη συμμαχία ΚΚΕ - ΝΔ στην Καρδίτσα», παρά και τις προχτεσινές αποκαλυπτικές εξελίξεις.

Λέτε να μην είδαν την κοινή δήλωση του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ και του δήθεν «αντάρτη» της ΝΔ για τη συνένωση των δυνάμεών τους κατά του κομμουνιστή δημάρχου; Λέτε να μην άκουσαν τίποτα για την ανακοίνωση της ΝΑΣ Καρδίτσας, η οποία, ρητά και καθαρά, αναφέρει ότι στο β΄ γύρο των νομαρχιακών εκλογών δε θα στηρίξει ούτε τον υποψήφιο της ΝΔ, ούτε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ;

Μη γελιέστε: Δεν είναι ανίδεοι, βαλτοί είναι. Συνεχίζουν τις συκοφαντικές επιθέσεις κατά του ΚΚΕ και τις προβοκάτσιες σε βάρος του αγωνιστικού συνδυασμού του Χρήστου Τέγου, με στόχο να βοηθήσουν να βγει δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ και να περάσει και ο Δήμος Καρδίτσας στα χέρια του δικομματισμού. Ομως, αυτό δε θα γίνει, γιατί η πλειοψηφία των δημοτών της Καρδίτσας, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, θα υπερψηφίσει και στο β΄ γύρο τον κομμουνιστή δήμαρχο για να έχει για άλλα τέσσερα χρόνια μια δημοτική αρχή που θα παλεύει ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

... με «πρώτο βιολί» δήθεν αντιπολιτευόμενη εφημερίδα

Η εφημερίδα «Εθνος», όμως, δε μένει μόνο στα περί «ανίερης συμμαχίας», αλλά προχωράει ακόμα περισσότερο και σε χτεσινό «ρεπορτάζ» της «αποκαλύπτει» ότι ...«στο αυτόφωρο συνεργάτης του Χρ. Τέγου για δωροδοκία ψηφοφόρων»! Το τι ακριβώς έγινε μ' αυτό το «θέμα» θα το διαβάσετε, σε πραγματικό ρεπορτάζ, σε άλλη σελίδα του «Ρ». Εδώ να πούμε μόνο ότι και στο αυτόφωρο δικαστήριο που έγινε, χτες, στην Καρδίτσα δεν αποδείχτηκε πως ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος έκανε αυτά για τα οποία κατηγορήθηκε και, βεβαίως, δεν είναι συνεργάτης του Χρ. Τέγου.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια αισχρής συκοφάντησης του κομμουνιστή δημάρχου, στο πλαίσιο του -χωρίς αρχές και δίχως ντροπές - «αφηνιασμένου αγώνα» που δίνουν οι αντίπαλοί του για να εμποδίσουν την επανεκλογή του. Και το γεγονός ότι αυτό το «θέμα» έτυχε μεγάλης προβολής από μια πανελλαδική εφημερίδα σαν το «Εθνος» - εν αντιθέσει με τα τοπικά ΜΜΕ, τα οποία, αν και το γνώριζαν, ουδόλως ασχολήθηκαν μ' αυτό - δείχνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στο Δήμο της Καρδίτσας «ενδιαφέρει», ιδιαίτερα, κάποιους που κατοικούν «μακριά» απ' την Καρδίτσα και βρίσκονται «πιο ψηλά» από τους αντιπάλους του κομμουνιστή δημάρχου...

Διγλωσσία και αλήθεια

Πολύ σχετική είναι η αξία της, θετικής κατά τα άλλα, δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση δεν υποδαυλίζει τους «αγανακτισμένους» γονείς να στραφούν κατά των μαθητών στα υπό κατάληψη σχολεία. «Οι μέθοδοι αυτές περικλείουν και κινδύνους. Εμείς δεν υιοθετούμε τέτοιες μεθόδους», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος. Υπάρχουν δύο «αλλά»: Πρώτον, ότι την ίδια στιγμή οι φιλικές προς την κυβέρνηση εφημερίδες προέτρεπαν ανοιχτά τους γονείς «να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους». Χαρακτηριστικός ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Απογευματινής» - «Ξεσηκώνονται οι γονείς κατά των καταληψιών»(!) - όπου εγκωμιαζόταν ο «κοινωνικός αυτοματισμός» (διάβαζε τραμπουκισμοί) στο 6ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, όπου, κατά την εφημερίδα, οι γονείς «έσπασαν το λουκέτο και ελευθέρωσαν το σχολείο»(!!!). Στο ίδιο μήκος κύματος, η «έγκυρη» «Καθημερινή», η οποία τιτλοφορούσε το πρωτοσέλιδο θέμα της για την Παιδεία με τη φράση «Γονείς ζητούν ανοιχτά σχολεία». Το παιχνίδι με τη (σκόπιμη) διγλωσσία το έχουμε ξαναζήσει.

Δεύτερον, ότι είναι η κυβέρνηση με την πολιτική της που έχει βάλει «λουκέτο» και έχει κλείσει τα σχολεία και όχι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που φέρνουν στην επιφάνεια «τα χάλια» της Παιδείας. Στο χέρι της είναι, λοιπόν, να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των απεργών και των μαθητών και να «καλμάρει» και τους γονείς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ