Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλογοσκούφης σε φόντο μαύρο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι η δεύτερη φορά, κατά την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ανατρέπει μια παράδοση δεκαετιών και μεταθέτει τη σημερινή συνέντευξη για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2007 στις 8 το βράδυ και ...όλως συμπτωματικά στην ώρα των βραδινών τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων...

Δε γνωρίζουμε αν ο Γ. Αλογοσκούφης είναι νυκτερινός τύπος και αποδίδει καλύτερα σε ώρες που ο ήλιος έχει δύσει. Αλλωστε, το χρώμα της νύχτας ταιριάζει και με την ασκούμενη οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι τέτοιες πρακτικές απαξιώνουν τον ενεργό ρόλο των δημοσιογράφων, τη δυνατότητά τους να ασκούν κριτική στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και, μάλιστα, κατά την παρουσίαση ενός κορυφαίου πολιτικού και οικονομικού γεγονότος, όπως ο ετήσιος Κρατικός Προϋπολογισμός. Και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τέτοιες πρακτικές γίνονται αποδεκτές, χωρίς αντιδράσεις από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το οικονομικό ρεπορτάζ. Αν η αποδοχή του παράλογου ενός γεγονότος - η βραδινή συνέντευξη - το οποίο δε δικαιολογείται από κάτι το έκτακτο που μεσολαβεί για να ανατρέψει μια προηγούμενη κατάσταση - οι συνεντεύξεις για τον Προϋπολογισμό παραδοσιακά δίνονταν στις 12 το μεσημέρι - ίσως τους ανοίξει την όρεξη και του χρόνου ανακοινώσουν μεταμεσονύκτια παρουσίαση...

«Πειθαρχικό παράπτωμα» η ακρόαση

«Πειθαρχικό παράπτωμα» είναι κατά τη διοίκηση των ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) το αίτημα των συνδικαλιστικών εκπροσώπων να εκθέσουν ενώπιον του ΔΣ το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2006!

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού ΗΛΠΑΠ, Δ. Σταμάτης, όχι μόνο δε συναισθάνεται την αγωνία των ίδιων και των οικογενειών τους, αλλά επιχείρησε με «απολυταρχική συμπεριφορά» και «αυταρχικό ύφος» να εκδιώξει το προεδρείο του Σωματείου τους, που ζήτησε μια απλή ακρόαση από το ΔΣ.

Σημειώνεται, ότι οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ είναι από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και δε φτάνει αυτό. Η κυβέρνηση αποφάσισε να τους επιβάλει με νόμο την εισοδηματική πολιτική σκληρής λιτότητας 2006 - 2007, αφού δε συμφώνησαν να συναινέσουν στις αυξήσεις - ψίχουλα.

Πολιτική που μας πνίγει

Πάνω από 20 περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής υπάρχουν στα κιτάπια του ΥΠΕΧΩΔΕ εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια ως επικίνδυνες για πλημμύρες, σε περίπτωση μιας δυνατής βροχής.

Και δεν πρόκειται μόνο για τις γνωστές περιοχές, όπως αυτές της Γλυφάδας, του Παλαιού Φαλήρου, του Μοσχάτου, της Ηλιούπολης, της «Χαλυβουργικής» ή πέριξ του Αεροδρομίου Σπάτων ή αυτές που βρίσκονται γύρω από τις καμένες εκτάσεις της Πεντέλης (Μαραθώνας, Ραφήνα, Νέα Μάκρη κλπ.). Πρόκειται ακόμη και για περιοχές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, όπως οι Πλατείες Βάθης και Αττικής, ο Κεραμεικός και ο Βοτανικός.

Ολοι, λοιπόν, θα αναρωτιέστε: Τι κάνει, άραγε, το ΥΠΕΧΩΔΕ και γενικότερα η κυβέρνηση; Δυστυχώς, η απάντηση είναι η εξής: Απολύτως τίποτε! Πριν από δύο χρόνια ακριβώς, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς δήλωσε πως θα εξαγγείλει πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων ύψους 600 εκατ. ευρώ (έναντι του 1 δισ. ευρώ, που απαιτούνται τουλάχιστον για την πλήρη θωράκιση της Αττικής), αλλά ο λαός της Αττικής ακόμη το περιμένει... Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο επικαλείται τα ...«άδεια» ταμεία και δε διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό σε βάρος των κατοίκων του πολύπαθου Λεκανοπεδίου, αφού όταν η κυβέρνηση θέλει να δώσει φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο τα ταμεία της είναι πάντα «γεμάτα».

Υπάρχει, όμως, και η άλλη περίπτωση: Να επικαλείται όλες αυτές τις δυσκολίες για να επιβάλει νέα χαράτσια, τα περιβόητα «πλημμυρόσημα». Να βγει, δηλαδή, ο λαός διπλά πνιγμένος...

Ελκυστικές για το κεφάλαιο Συμπράξεις

Την εξασφάλιση της ασυδοσίας του κεφαλαίου, με το οποίο προτρέπονται να συνεργαστούν οι δήμοι για την εκτέλεση έργων και την άσκηση αρμοδιοτήτων, μέσα από τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, υπονόησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος. Σε ομιλία του, χτες, στην Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Κορυφής για τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του 7ου Ετήσιου Φόρουμ Κυβέρνησης και Βιομηχανίας, ο υφυπουργός, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην εφαρμογή των ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, σημείωσε: «Ο φορέας διαχείρισης συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα επικεντρώνει το ενδιαφέρον και την προσοχή του στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και τον έλεγχό του και όχι τόσο στον τρόπο επίτευξής του, ο οποίος αποτελεί ευθύνη του ιδιώτη».

Δηλαδή, στον ιδιώτη παραχωρείται πλήρης ελευθερία ως προς τον δικό του στόχο, που μπορεί να σημαίνει το άγριο χαράτσωμα των δημοτών, που θα «απολαύσουν» το τελικό προϊόν, όπως και το παραπέρα χαράτσωμα για την όποια χρήση του. Αλλωστε, όπως συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, «σε κάθε έργο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που ενδέχεται να προωθηθεί με ΣΔΙΤ, θα πρέπει να βρεθεί ισορροπία μεταξύ της ελκυστικότητάς του για το κοινωνικό σύνολο και τον ιδιωτικό τομέα»...

Μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ουσιαστικά πετά στο δρόμο όσους συμβασιούχους μετέτρεψαν τη σύμβασή τους σε αορίστου χρόνου προσφεύγοντας στα δικαστήρια, επιβεβαιώνει πρώτα και κύρια ότι το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και η διεκδίκησή του είναι κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα.

Τη στρατιά των εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων που εδώ και χρόνια ζουν σε καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας τη δημιούργησαν, τη γιγάντωσαν και τη διαιωνίζουν οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πουλάνε την ελπίδα για ένα δήθεν σταθερό μεροκάματο, με αντάλλαγμα την ψήφο και ταυτόχρονα τους χρησιμοποιούν ως φθηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό για το χτύπημα των δικαιωμάτων των υπόλοιπων εργαζόμενων. Κάνουν την ίδια δουλιά με λιγότερα λεφτά και ανύπαρκτα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το Προεδρικό Διάταγμα το μόνο που έκανε ήταν να μετατρέψει σε αορίστου χρόνου - και όχι να μονιμοποιήσει - τη σύμβαση μερικών χιλιάδων συμβασιούχων. Ταυτόχρονα, συνέχισε την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αποκλείοντας εκατοντάδες χιλιάδες από το δικαίωμα στη σταθερή δουλιά και διαιώνισε το θεσμό των εκτάκτων. Οσο για το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό να εμφανίζεται ως υπέρμαχος των συμβασιούχων.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες του ΣΥΝ που έκανε παντιέρα του σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ισχυριζόμενος ότι τάχα αυτή επιβάλλει και μάλιστα αυτομάτως - όπως παλαιότερα είχε πει ο Αλ. Αλαβάνος - τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Κάτι που διέψευσε επανειλημμένως η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Από κοντά και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών φορέων. Με όχημα την κοινοτική οδηγία, προβάλλανε ως κυρίαρχη λύση την προσφυγή στα δικαστήρια, συγκαλύπτοντας απολύτως συνειδητά τον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν μια κατραπακιά για την τακτική τους. Ξαφνικά, σταμάτησαν οι αναφορές στην κοινοτική οδηγία και ως εκ του θαύματος «ανακάλυψαν» όψιμα ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό! Αλλά και τώρα, μόνο στα λόγια βεβαίως και όχι, φυσικά, για να αναδείξουν τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να εξυπηρετήσουν την άσκηση στείρας αντιπολίτευσης.

Εξαρχής, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ είχαν ξεκάθαρα τονίσει τον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος. Και γι' αυτό καλούσαν και συνεχίζουν να καλούν σε οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων, ως μοναδικής προϋπόθεσης για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των συμβασιούχων. Αναδεικνύουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουν τις όποιες αυταπάτες καλλιεργήθηκαν σκόπιμα, πως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ατομικό επίπεδο και μέσα από νομικίστικες διαδικασίες. Γι' αυτό επέμειναν και επιμένουν στην ανάγκη για συντονισμό της δράσης των εργαζομένων ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου που γεννούν και αναπαράγουν τις συμβάσεις ομηρίας, τις ευέλικτες μορφές εργασίας, το χτύπημα του σταθερού και ημερήσιου χρόνου. Επέμεναν και επιμένουν να τερματιστεί το καθεστώς των συμβασιούχων με τη μονιμοποίηση όλων. Και δείχνουν το δρόμο του ταξικού αγώνα ως του μόνου δρόμου για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Τα συμβασιουχικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ δεν είναι το γεγονός, πως η σημερινή κυβέρνηση - συνεχίζοντας στην πεπατημένη της προηγούμενης - εμπαίζει και κοροϊδεύει τους συμβασιούχους του δημοσίου. Αυτό το περιμέναμε, ό,τι κι αν έλεγαν προεκλογικά.

Το εντυπωσιακό είναι πως Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν με το ίδιο θράσος να «σκοτώνονται» για το θέμα, ανταλλάσσοντας ανακοινώσεις και δηλώσεις, διαγωνιζόμενοι για το ποιος έχει την «καλύτερη λύση».

Μόνο κάποιος νους που έχει εδώ και καιρό ξεφύγει από τα όρια της λογικής θα μπορούσε να αποδεχτεί ότι θέλουν και μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα αυτοί που το δημιούργησαν, το διατηρούν, το αναπαράγουν και το διευρύνουν.

Κι όμως, η κυβέρνηση σε ακραίες μορφές κοροϊδίας δηλώνει μέσω στελεχών της ότι την ...εμποδίζουν δικαστικές αποφάσεις και αποφάσεις του ΑΣΕΠ, ενώ το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε να καταθέσει πρόταση στη Βουλή (που δε λύνει και το πρόβλημα) χωρίς να μπαίνει στον κόπο να μας πει γιατί δεν το έκανε επί 20 χρόνια.

Εν ολίγοις, συμβασιούχους, δηλαδή «εργαζόμενους - ομήρους», χωρίς ασφάλιση, δικαιώματα, φωνή και διάθεση αντίστασης θέλουν και οι δύο. Τους χρειάζονταν χτες, τους χρειάζονται σήμερα και ξέρουν ότι θα τους χρειάζονται και αύριο.

Αυτό που «χτίζουν» στον ιδιωτικό τομέα, πολύ το επιθυμούν και για το δημόσιο. Οσο πιο πολύ «κυκλώνουν» τη μόνιμη εργασία τόσο πιο εύκολα θα την ...εξαφανίσουν.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ δίνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Στην τελευταία διέψευσε ότι στοχεύει ...να χάσει τις επόμενες εκλογές. Λες και θα μπορούσε να το παραδεχτεί δημοσίως, ακόμη και αν ίσχυε κάτι τέτοιο.

Μας πληροφόρησε, πάντως, πως το κόμμα του είναι φτιαγμένο «για να κερδίζει». Εμείς θα προσθέταμε ότι είναι φτιαγμένο για να λέει επί μια τετραετία στην αντιπολίτευση ότι «θα κερδίσει». Οτι ακριβώς έκανε δηλαδή στο παρελθόν και η ΝΔ.


Γρηγοριάδης Κώστας

Σίγουρα το μόνο που δεν μπορούν να κάνουν τα δύο αυτά κόμματα είναι να αμφισβητήσει το ένα την πολιτική του άλλου.

Ο αντιασφαλιστικός σχεδιασμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Ολοφάνερο έχει γίνει το γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Γι' αυτό, ας μην κουράζεται ο υπουργός Απασχόλησης, να επαναλαμβάνει τις υποσχέσεις του, περί μη αύξησης του ορίου ηλικίας - χρόνου εργασίας - εισφορών και μείωσης των συντάξεων, όπως έκανε και πάλι, προχτές, απ' τη Θεσσαλονίκη.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να φτάσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 τουλάχιστον χρόνια, για όλους τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες και, ταυτόχρονα, να «πετσοκόψει» τα Βαριά και Ανθυγιεινά και να προχωρήσει την ενοποίηση των Ταμείων, σύμφωνα με τη γνωστή συνταγή της ισοπέδωσης των δικαιωμάτων και παροχών στο κατώτερο επίπεδο. Για τους στόχους αυτούς αρκούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και ο Σ. Τσιτουρίδης αναφέρεται συχνά πυκνά στην ανάγκη εφαρμογής των νόμων αυτών.

Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν οι επόμενες κυβερνήσεις - άρα, η σημερινή μπορεί να λέει ό,τι θέλει... - και αφού πρώτα ωριμάσουν οι σχετικές προϋποθέσεις. Ποιες είναι οι τελευταίες; Αναφέρουμε ορισμένες: Να ξεδιπλώσει η επιτροπή των «σοφών» τις σχετικές προτάσεις της, παίζοντας το ρόλο του «λαγού». Να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τα οικονομικά αδιέξοδα του ΙΚΑ, μέσω της εντεινόμενης υποχρηματοδότησής του, της πολύμορφης εισφοροδιαφυγής, του χαρίσματος εργοδοτικών χρεών, κλπ. Και, βέβαια, να διαμορφωθούν οι απαραίτητες συνθήκες «κοινωνικού διαλόγου» και «συναίνεσης», ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις...

Το «μοίρασμα» του Δ΄ ΚΠΣ

Μήπως, είχατε αμφιβολίες για το πώς και, ιδιαίτερα, προς όφελος ποιων, θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), που προορίζονται για τους δήμους; Μήπως, στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, ακούσατε πολλές και διάφορες υποσχέσεις από τους υποψήφιους δημάρχους του δικομματισμού, σχετικά με το Δ' ΚΠΣ και την κοσμογονία, που δήθεν θα φέρει στις διάφορες πόλεις και την περιφέρεια γενικότερα;

Για να σας φύγουν, λοιπόν, οι όποιες αμφιβολίες, σας πληροφορούμε ότι τις προάλλες το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ) αποφάσισε ομόφωνα να υπογράψει με την κυβέρνηση μνημόνιο, όπου προβλέπεται η ίδρυση ανώνυμης εταιρείας, η οποία θα εποπτεύσει και θα διαχειριστεί την αξιοποίηση των κονδυλίων του Δ' ΚΠΣ. Προβλέπεται, επίσης, ότι θα «προσληφθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα Τεχνικός Σύμβουλος εξειδικευμένος σε project management ανάλογου αντικειμένου». Στο σχέδιο, μάλιστα, του μνημονίου αναφέρεται πως ο «ρόλος ενός τέτοιου συμβούλου είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας» της εταιρείας και «για να γίνει αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία σημαντικών στελεχών του συμβούλου σε θέσεις - κλειδιά της ΑΕ». Περιττό, να προβλέψουμε, βέβαια, ότι τη θέση του Τεχνικού Συμβούλου θα καταλάβει κάποια μεγάλη επιχείρηση της ημεδαπής ή και της αλλοδαπής, έχουσα τα εχέγγυα για το ...κατάλληλο μοίρασμα της «πίτας» μεταξύ των «ενδιαφερομένων»...

Η μάσκα του αντιδικομματισμού

Περίπου τέτοιο καιρό πέρυσι και ενόψει τότε των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ΣΥΝ είχε φορέσει την αντιδικομματική του μάσκα και μιλούσε για την ανάγκη καταδίκης τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Μετά, οι διακηρύξεις αυτές «ξεχάστηκαν» και, τελικά, ο ΣΥΝ εφάρμοσε μια εκλογικίστικη και ευκαιριακή πολιτική, όπου κυριαρχούσε η λογική των λεγομένων τοπικών κοινωνιών και των τοπικοαυτοδιοικητικών κριτηρίων, συνεργαζόμενος σε δεκάδες δήμους και νομαρχίες, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τη ΝΔ.

Τώρα, καθώς δυναμώνει η εκλογολογία και οι πρόωρες εκλογές μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη, η ηγεσία του ΣΥΝ ξεσκονίζει και πάλι την αντιδικομματική της μάσκα. Στις προσεχείς εκλογές «δε χρειάζεται πια να επικεντρωθούμε στο αίτημα να μπει ο ΣΥΝ στη Βουλή - μπορούμε να έχουμε πολύ υψηλότερους στόχους, για ένα μεγάλο πλήγμα στο δικομματισμό» δηλώνει ο Αλ. Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία». Οπως καταλαβαίνετε, αυτό απαιτούν οι σημερινές συνθήκες, ώστε να παίξει αποτελεσματικά ο ΣΥΝ το ρόλο του αναχώματος...

Στενές «επαφές τρίτου τύπου»!

Σε στενή πολιορκία μοιάζει να εξελίσσεται το πολιτικό «φλερτ» του ΠΑΣΟΚ προς τον Συνασπισμό. Ολοένα και συχνότερα το τελευταίο διάστημα, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αδράχνουν όποια ευκαιρία τους δοθεί για να επισημάνουν την ανάγκη στενότερων σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων. Μέχρι και για «επαφές τρίτου τύπου» έγινε λόγος από την Αννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία». Ο ΣΥΝ μέχρι στιγμής κρατάει χαρακτήρα. Δεν ενδίδουμε, διαμηνύουν κορυφαία του στελέχη. Ομως, αυτό το «πες πες» των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν αιωρείται στον αέρα. Πατάει γερά σε πράξεις του ΣΥΝ, που δε συμφωνούν ακριβώς με το περιεχόμενο των επίσημων δηλώσεών του. Πατάει στις, ούτως ή άλλως, μεταξύ τους συνεργασίες σε δεκάδες δήμους και νομαρχίες. Πατάει στη χρόνια συμπόρευση των δυνάμεων των δύο κομμάτων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πατάει σε κοινές τους δραστηριότητες στη Βουλή και αλλού. Με λίγα λόγια, κάτι ξέρει η Αννα Διαμαντοπούλου, όταν λέει ότι «η σχέση αυτή δεν εκβιάζεται, δεν επιβάλλεται, αλλά και δεν αποτρέπεται απλά από επιλογές κορυφής»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στον αγώνα χωρίς αναμονή

Ενας κύκλος αποπροσανατολιστικής εκλογολογίας έχει ξεκινήσει κι ενώ κυβερνητικά - κατά κύριο λόγο αλλά όχι μόνο - στελέχη επιμένουν ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα ή ότι εν πάση περιπτώσει είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση, τη συντηρούν και την ανακυκλώνουν με κάθε ευκαιρία. Προφανώς και δεν είναι συμπτωματική η χρονική συγκυρία που εκδηλώνεται και υποδαυλίζεται μια τέτοια συζήτηση, με πολλά και κρίσιμα μέτωπα ανοιχτά να αναδεικνύουν την αντιλαϊκότητα και αντιδραστικότητα της εφαρμοζόμενης από τη ΝΔ και στηριζόμενης από το ΠΑΣΟΚ, πολιτικής. Και τέτοια είναι αυτό της Παιδείας, του ασφαλιστικού, του εργάσιμου χρόνου, πιο πρόσφατο των συμβασιούχων και του εμπαιγμού τους, του καθηλωμένου λαϊκού εισοδήματος κλπ.

Η εκλογολογία έχει φανεί και στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν έχει το «χάρισμα» να καλλιεργεί στα λαϊκά στρώματα διάθεση αναμονής για κάποια αλλαγή, για κάτι καλύτερο που πιθανά να συμβεί, να φέρνει τους ανθρώπους του μόχθου σε κατάσταση να δίνουν παράταση χρόνου στην ασκούμενη πολιτική με την ψευδαίσθηση ότι μια πρόωρη εκλογική μάχη ίσως εξωθήσει τους κυβερνώντες σε κάποιες παροχές, στο να ματαιώσουν αντιλαϊκά σχέδια. Να τους κάνει να καταπίνουν την οργή και την αγανάκτησή τους και να αναζωπυρώνει προσδοκίες. Πρόκειται για αυταπάτη, καθαρές κουβέντες. Η εμπειρία συνηγορεί υπέρ αυτού. Είτε στηθούν κάλπες πρόωρα είτε όχι, η κυβέρνηση, ο δικομματισμός συνολικά, δε θα υποχωρήσει ούτε βήμα από την κατεύθυνση στην οποία πορεύεται, κατεύθυνση σύγκρουσης με τα λαϊκά συμφέροντα, αφού με την πολιτική του επιδιώκει να υπηρετεί ολοένα και πιο αποτελεσματικά την πλουτοκρατία. Οι ανατροπές παντού, οι σε βάθος αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και την Υγεία, στα εργασιακά και ασφαλιστικά, συνιστούν επιλογές στρατηγικής σημασίας για το μεγάλο κεφάλαιο και η κυβέρνηση συνεπικουρούμενη από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία προώθησής τους.

Τίποτα, λοιπόν εκτός από τον ίδιο τον λαό και την πάλη του δεν μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Επομένως για τα λαϊκά στρώματα, ο χρόνος που χάνεται από την αναγκαία οργάνωση της λαϊκής πάλης, είναι χρόνος που παραχωρείται στην απρόσκοπτη εφαρμογή αυτής της πολιτικής που σωρεύει βάσανα στις πλάτες τους. Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας εργαζόμενος που να πιαστεί στο δόκανο της εκλογολογίας. Συσπείρωση και δράση τώρα. Στα ταξικά συνδικάτα, στους φορείς του λαϊκού κινήματος, πύκνωση των γραμμών του αγώνα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, για σταθερή δουλιά με απολαβές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, για υπεράσπιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης - συνταξιοδότησης και διεύρυνση των παροχών του. Σε μια συνολική εναντίωση στην πολιτική επιχειρηματιών, ΕΕ, και δικομματισμού, όπως καλεί το ΠΑΜΕ με το πρόγραμμα δράσης που έχει εξαγγείλει. Ανάπτυξη της πάλης τώρα, χωρίς χρονοτριβές, χωρίς καμία αναμονή, κάθε μετάθεση χρονική της ευθύνης για συμμετοχή σ' αυτή την πάλη, ισοδυναμεί με πίστωση χρόνου στους κυβερνώντες, να συνεχίσουν το αντιλαϊκό τους έργο. Ας τους κόψουμε τη φόρα. Κι όταν στηθούν οι κάλπες πρόωρα ή μη ας είμαστε σε θέση να στείλουμε και μέσω αυτών το μήνυμα της καταδίκης του δικομματισμού και της πολιτικής του, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ