Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι λεωφόροι των δισεκατομμυρίων

Γρηγοριάδης Κώστας

Στα «νύχια» μιας χούφτας ελληνικών και ξένων κατασκευαστικών ομίλων, που συγχωνεύονται ή συνάπτουν συμφωνίες μεταξύ τους, θα βρίσκεται σε λίγο ολόκληρο σχεδόν το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας. Το δρόμο, φυσικά, άνοιξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έσπευσαν να ικανοποιήσουν τη βουλιμία τους κατασκευάζοντας ορισμένα τμήματα των οδικών αξόνων με τη μέθοδο των «συμβάσεων παραχώρησης».

Ετσι, μετά τη συμφωνία που υπήρξε ανάμεσα στις κοινοπραξίες που διεκδικούσαν το έργο Ράχες Μαλλιακού - Κλειδί Πιερίας (με τις ευλογίες της κυβέρνησης και του αρμόδιου ΥΠΕΧΩΔΕ), οι ίδιες εταιρείες τα βρίσκουν τώρα και για άλλο ένα μεγάλο οδικό έργο, αυτό της Ελευσίνας - Κορίνθου - Πάτρας - Πύργου - Τσακώνας. Πρόκειται για το γαλλικό όμιλο «VINCI» (που διαχειρίζεται και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου), το γερμανικό όμιλο «Χόχτιφ» (που διαχειρίζεται και το Αεροδρόμιο Σπάτων), και τους ελληνικούς ομίλους «Ελληνική Τεχνοδομική», «J&P ΑΒΑΞ» και «ΑΘΗΝΑ». Σημειώνεται ότι με τον έναν ή άλλον τρόπο κάποιες από τις εταιρείες αυτές ελέγχουν και την Αττική Οδό και τον οδικό άξονα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη και την υποθαλάσσια λεωφόρο Θεσσαλονίκης...

Ποιος είναι ο χαμένος σε όλη αυτήν την υπόθεση; Μα, φυσικά, ο ελληνικός λαός, ο οποίος θα κληθεί να «αιματοδοτήσει» την κερδοφορία τους πληρώνοντας πανάκριβα διόδια, που θα αρχίσουν να αυξάνονται ακόμη και από τη μέρα υπογραφής των συμβάσεων...

Ζητούν αναβολή

Σε ανοιχτό εκβιασμό προχώρησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) που εκπροσωπεί τα πολυκαταστήματα και με χτεσινή του ανακοίνωση απειλεί ότι εάν δε σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια, επίκεινται ανατιμήσεις λόγω «αυξημένης ζήτησης σε σχέση με την προσφορά εμπορευμάτων ενόψει των γιορτών».

Σ' αυτό το πλαίσιο δε διστάζουν να ισχυριστούν ότι «απειλούνται ελλείψεις» σε είδη όπως παιδικά παιχνίδια, ρούχα, ηλεκτρικά είδη ακόμα και... φάρμακα, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι τα πολυκαταστήματα δεν πουλάνε φάρμακα! Η αγωνία τους μάλιστα να εξασφαλίσουν τα αναμενόμενα για τις επιχειρήσεις τους κέρδη είναι τέτοια, που προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους, αυτοί οι κατ' εξοχήν θιασώτες των πιο ακραίων μορφών της ελεύθερης αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει προσωρινά την απόφαση για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

«Ονειρο» η λαϊκή στέγη

Νέο άλμα παρουσίασε το κόστος των οικοδομικών υλικών, που τον Οκτώβρη και σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 6,5%.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην κατηγορία των τεχνητών πετρωδών υλικών (αύξηση 14,1%), ενώ ακολουθούν τα ηλεκτρολογικά υλικά (13,1%), τα υλικά ύδρευσης (12,5%), τα προϊόντα μαρμάρου (7,1%), τα μεταλλικά υλικά (6,9%) και τα φυσικά πετρώδη υλικά (6,7%).

Αν σε όλα αυτά προστεθούν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, στις αμοιβές των μηχανικών και άλλα «χαράτσια» υπέρ Πολεοδομίας, που θα ισχύσουν από το νέο χρόνο, όλο και απομακρύνεται από τους εργαζόμενους η ελπίδα να βάλουν «ένα κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους.

Μόνη λύση αποτελεί πλέον γι' αυτούς η εφαρμογή της πολιτικής για τη λαϊκή κατοικία που προτείνει το ΚΚΕ και την οποία βέβαια αρνούνται επίμονα να υλοποιήσουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες είναι σταθερά προσηλωμένες στην πλήρη εμπορευματοποίηση της γης και της στέγασης, εξυπηρετώντας αποκλειστικά τα κέρδη του κεφαλαίου...

Για τα μάτια του κόσμου

Πλούσια σε ...αγωνιστικές κορόνες κενές περιεχομένου ήταν η χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ. Οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ - επαναλάμβαναν ξανά και ξανά ότι είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση ΟΤΕ, στη μονομερή αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και ότι θα προχωρήσουν ακόμη και σε ακραίες αντιδράσεις, για να αντιμετωπίσουν την τακτική της διοίκησης του οργανισμού. Ολα αυτά, για να κοροϊδέψουν τους εργάτες, των οποίων τα συμφέροντα υποτίθεται ότι εκπροσωπούν.

Βέβαια, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, διευκρίνισαν ότι δεν είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, αλλά στην περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ, γιατί αυτό θα σημαίνει το πέρασμα του ελέγχου της επιχείρησης σε ιδιώτες. Με άλλα λόγια, υπερασπίζονται τη σημερινή κατάσταση ενός ΟΤΕ ιδιωτικοποιημένου κατά 62%, όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων χτυπιούνται το ένα μετά το άλλο και μάλιστα με τη δική τους στήριξη. Ακόμα τόνισαν ότι δεν είναι ενάντια στην αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, αρκεί αυτό να γίνει μέσα από διαπραγματεύσεις. Δηλαδή, επιδιώκουν να βάλουν την υπογραφή τους σε μια ακόμα αντεργατική συμφωνία όπως έκαναν το 2005. Οσο για τις ακραίες αντιδράσεις ούτε αυτοί οι ίδιοι δεν ξέρουν τι εννοούν, απλώς το πέταξαν για να ακουστεί....

Μαζί στην αντιδραστική αλλαγή

Η νέα συμπαιγνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, αποκαλύπτει για άλλη μία φορά το πόσο άρρηκτα δεμένες είναι οι δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις στο άρμα του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ. Αποκαλύπτει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε διαρκή αγαστή συνεργασία, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, προωθώντας στην προκειμένη περίπτωση την κατάργηση της όποιας ενιαίας και δωρεάν Παιδείας. Οι μεθοδεύσεις αυτές δείχνουν και την προσπάθεια να αποφύγουν τις κινητοποιήσεις εναντίωσης στην αναθεώρησή του γεγονός που από μόνο του αποκαλύπτει και την αντιδραστικότητά της. Σε συνδυασμό με τη συμφωνία τους στο περιεχόμενο της αλλαγής του.

Αναθεώρηση του άρθρου 16 δε σημαίνει, απλώς «άρση» της απαγόρευσης για την ίδρυση ιδιωτικών «πανεπιστημίων». Στο στόχαστρο της αναθεώρησης του άρθρου 16, βρίσκεται η λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και όλου του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης. Στόχος της είναι ν' ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να δημιουργηθούν «συνθήκες αγοράς», για συνεχή και βαθιά διείσδυση των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση ώστε να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντά τους, όπως και της καπιταλιστικής οικονομίας γενικότερα.

Εκείνο που θα επιφέρει η αναθεώρηση του άρθρου 16 στην ανώτατη εκπαίδευση, είναι η μείωση της ήδη πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης, η οποία πλέον θα μοιράζεται ανάμεσα στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μοιρασιά όχι βέβαια ισότιμη, αλλά με βάση την «ανταγωνιστικότητα» των ιδρυμάτων και των σχολών, την προσαρμοστικότητά τους, δηλαδή, στις επιλογές του κεφαλαίου για την «παραγωγή» εργαζομένων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: εργαζόμενοι με σκόρπιες γνώσεις, από διάφορα αντικείμενα, αναγκασμένοι για συνεχή επανακατάρτιση, ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι στις ορέξεις του κεφαλαίου.

Στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, που με δυσκολία αντέχει το ήδη δυσβάσταχτο κόστος της ανώτατης εκπαίδευσης θα πέσουν ακόμα μεγαλύτερα βάρη: Γενίκευση των διδάκτρων σε όλη την κλίμακα των ανώτατων σπουδών, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, της όποιας φοιτητικής μέριμνας, ακόμη και των υποτροφιών - που αντικαθίστανται από «φοιτητικά δάνεια» και ανταποδοτικά βοηθήματα έναντι εργασίας.

Επίσης η αναθεώρηση του άρθρου 16 έρχεται να κατεδαφίσει τον κοινωνικό ρόλο των πανεπιστημίων και της επιστήμης. Γιατί στις «συνθήκες αγοράς», η επιβίωση και η «ανταγωνιστικότητα» των δημόσιων πανεπιστημίων εξαρτάται από την ικανότητά τους να προσελκύουν «ιδιωτικούς» πόρους. Ετσι ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες στους επιχειρηματίες - χορηγούς για να επιβάλλουν τους όρους τους όχι μόνο στην έρευνα, αλλά και στα προγράμματα και το περιεχόμενο σπουδών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Οι επιπτώσεις της προωθούμενης αναθεώρησης θα φανούν σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης. Αλλωστε, δε λένε κάτι διαφορετικό οι εύηχα διατυπωμένοι στόχοι του ΠΑΣΟΚ για «αποκεντρωμένο» σχολείο, δηλαδή ταξικά διαφοροποιημένο σχολείο, ανοιχτό στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στους στόχους κερδοφορίας των τοπικών επιχειρήσεων.

Η απάντηση στα κοινά σχέδια ΕΕ - κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης και ενιαίου δωδεκάχρονου υποχρεωτικού σχολείου. Απάντηση που μπορεί να δοθεί δυναμικά από ένα παλλαϊκό μέτωπο Παιδείας, που θα φέρνει στο προσκήνιο την Παιδεία που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η νεολαία, τη μόρφωση που έχει ανάγκη ο λαός.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Τα τραπεζικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πρόβλημα με τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζουν οι εγχώριοι τραπεζίτες και είναι σαφές πως είναι οι μόνοι σε αυτή τη χώρα που έχουν τέτοια άποψη.

Κατά τη γνώμη τους «δεν τρέχει και τίποτε» που ο μηνιαίος προϋπολογισμός μιας οικογένειας - σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν - θα επιβαρυνθεί κατά 100 ή 150 ευρώ (και ποιος ξέρει πόσο αύριο), αφού μπορεί να τα πληρώσει αυτά τα χρήματα και δεν υφίσταται κίνδυνος υπερχρέωσης.

Το πώς θα τα καταφέρει αυτή η οικογένεια (που στις περισσότερες περιπτώσεις μετράει και το ...λεπτό προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειό της) φυσικά δεν τους απασχολεί.

Αλλωστε (επειδή αυτοί γνώριζαν τι θα συμβεί), έχουν προβλέψει και χίλιους δυο τρόπους μετατροπής ενός δανείου από κυμαινόμενο σε σταθερό και από 20ετές σε 25ετές και πάει λέγοντας. Ολοι οι τρόποι αυτοί φυσικά παρέχονται ...με το αζημίωτο. Ζωντανός να είσαι για να δουλεύεις... Για τις τράπεζες και τα κέρδη τους, εννοείται...

Επί της ουσίας τι έχουμε; Μια ωραιότατη παγίδα (αυτή των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου), στην οποία «μπήκε» ο κοσμάκης και τώρα δεν μπορεί να βγει και «θα χορέψει» θέλει δε θέλει. Μέχρι να αποφασίσει να αλλάξει τα πράγματα σ' αυτή τη χώρα.

ΛΥΣΕΙΣ σε όλα τα προβλήματα υποσχέθηκε η υπουργός Τουρισμού, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, μιλώντας χτες σε εκπροσώπους των μεγαλοξενοδόχων. Και το θέμα των επενδύσεων - είπε - θα επιλύσει, και τα θέματα των κοινοτικών κονδυλίων, και τις «πολεοδομικές εκκρεμότητες».


Γρηγοριάδης Κώστας

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν κάθε λόγο να περιμένουν φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και φυσικά να επιλυθούν και τα «προβληματάκια» που προκύπτουν από καταπατήσεις αιγιαλών και άλλες τέτοιες «ατασθαλίες».

Οσο για το προσωπικό των ξενοδοχείων, δεν απασχολεί το θέμα την κ. Πετραλιά. Το έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, που και τη μερική απασχόληση προωθεί, και το 8ωρο έχει καταργήσει και Επιθεωρήσεις Εργασίας για ελέγχους δε διαθέτει.

Κατά τ' άλλα ...«ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα»...

Ο σύγχρονος Μεσαίωνας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Από το κακό στο χειρότερο και, μάλιστα, με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, πηγαίνουν τα πράγματα στους χώρους δουλιάς. Από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2006, το 25% αφορά σε θέσεις μερικής απασχόλησης και το 45% σε εποχική ή προσωρινή απασχόληση. Με άλλα λόγια, το 70% των νέων θέσεων εργασίας αφορούσε σε θέσεις μερικής απασχόλησης με τη μια ή την άλλη μορφή. Οσο για τις συνθήκες δουλιάς, αρκεί να αναφερθεί, ότι περισσότεροι από 1 εκατ. Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι, ενώ η πλειονότητα των ασφαλισμένων ασφαλίζεται κατά μέσον όρο με 17 ημερομίσθια το μήνα, αντί για 25. Επίσης, το 90% των πολυκαταστημάτων, των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών δεν πληρώνει υπερωρίες, οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης το Σάββατο και την Κυριακή απασχολούνται ακόμη και 12 ώρες χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες, ενώ οι μερικώς απασχολούμενοι μόνο στα σούπερ μάρκετ φτάνουν το 60%.

Ενα μεγάλο μέρος των μισθωτών πληρώνεται με 600 - 700 ευρώ το μήνα χωρίς να διαμαρτύρεται, καθώς η ανασφάλεια ρίχνει βαριά τη σκιά της. Κι ο καθένας καταλαβαίνει τι γίνεται, όταν το μέσο ωρομίσθιο και ο μέσος μισθός με πλήρη απασχόληση είναι 47,53 ευρώ και 1.138,47 ευρώ αντίστοιχα, ενώ με μερική απασχόληση 24,92 και 452,93 ευρώ...

Τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε έρευνα του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, αλλά η ηγεσία της τελευταίας συνεχίζει να ορκίζεται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του «κοινωνικού διαλόγου»...

Τα ξεπουλήματα

«

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τους σχεδιασμούς για την εκχώρηση του πιο κερδοφόρου τμήματος των λιμανιών της χώρας στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν οι δυνατότητες για τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, χωρίς να θίγεται ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού, χωρίς να θίγεται το επενδυτικό κοινό που έχει επενδύσει αγοράζοντας μετοχές για τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, τα οποία είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο». Αυτά δήλωσε χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας, Χρ. Παπουτσής, αμέσως μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των λιμενεργατών.

Δημοσιεύουμε δε τη δήλωση για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον, επειδή ο κ. Παπουτσής ομολογεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά ουσιαστική διαφορά με την πολιτική της κυβέρνησης, αφού δεν αντιτίθεται στην είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στα λιμάνια της χώρας. Και δεύτερον, επειδή εμείς δεν καταλάβαμε ποιες είναι και ποιο το περιεχόμενο των όποιων, δευτερευουσών έστω, διαφωνιών τους. Να υποθέσουμε ότι αν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ δε θα εκχωρούσε το πιο κερδοφόρο τμήμα των λιμανιών της χώρας, αλλά τα λιγότερο κερδοφόρα, πιθανά και τα... ζημιογόνα; ΄Η να υποθέσουμε ότι όταν ξεπουλά τις επιχειρήσεις και την περιουσία του δημοσίου το ΠΑΣΟΚ είναι... αλλιώς;

Το γενικόλογο σύνθημα...

Στην κινητοποίηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών παραβρέθηκε, την περασμένη Τρίτη, ο Αλ. Τσίπρας, επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΝ στο Δήμο της Αθήνας, με αίτημα - όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της παράταξής του - «μαζί για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία».

Πίσω, όμως, από αυτή την ενέργεια κρύβεται η πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, η εν λόγω Ομοσπονδία έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στα Ειδικά Σχολεία, τα οποία επιστημονικά έχει αποδειχτεί ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για την ολόπλευρη εκπαίδευση και την αποκατάσταση των τυφλών. Αντίθετα - και με πρόσχημα τη δήθεν ένταξη στην κοινωνία - προτείνει να πάνε όλοι οι τυφλοί στα κοινά σχολεία, εξυπηρετώντας την πολιτική της ΕΕ, με αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση της Ειδικής Αγωγής και τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα πρόνοιας και ειδικής αγωγής. Αλλωστε, ουδέποτε διεκδίκησε Δημόσια και Δωρεάν Ειδική Αγωγή για όλους και κρύβεται πίσω από το γενικόλογο σύνθημα «Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία»...

... και η έκφρασή του

Μάλιστα, σα να μην έφταναν τα παραπάνω, η πλειοψηφία τής εν λόγω Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ) αντί να ενισχύσει τις καταλήψεις που πραγματοποιούνταν στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (από τις 12/11 μέχρι 18/11) πρωτοστάτησε στην προσπάθεια διάσπασης του αγώνα και τρομοκράτησης των μαθητών.

Χαρακτηριστική ήταν η στάση του προέδρου Ν. Γιαλούρη, ο οποίος την πρώτη μέρα της κατάληψης, αντί να πάει στους μαθητές εκφράζοντας τη συμπαράστασή του, ήταν μαζί με τους διοικούντες και την Αστυνομία στην προσπάθειά τους να σπάσουν την κατάληψη. Η δε γραμματέας της Ομοσπονδίας Β. Τσαβαλιά (και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον Αλ. Τσίπρα) δεν εμφανίστηκε ούτε μια φορά στους αγώνες των μαθητών...

Τουλάχιστον, μετά από όλα αυτά, μπορούμε να πούμε ότι ο Αλ. Τσίπρας, παραβρέθηκε στο φυσικό του χώρο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το εμπόριο της υγείας

Τα στοιχεία με τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας αποκαλύπτουν πως το κεφάλαιο ανακάλυψε έναν ακόμη κερδοφόρο τομέα για τις μπίζνες του σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία πληρώνουν αδρά για να έχουν υπηρεσίες Υγείας. Αποκαλυπτικά, από αυτή την άποψη, είναι και τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες ο «Ρ», σύμφωνα με τα οποία οι 4 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο της Υγείας (Ιατρικό Κέντρο, Διαγνωστικό Κέντρο «Υγεία», «Ιασώ» και «Euromedica») είδαν στο εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2006 τα καθαρά κέρδη τους να διπλασιάζονται! Από 27,9 εκατ. ευρώ που ήταν στο περσινό εννιάμηνο, εκτινάχτηκαν φέτος στα 54,2 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 94,3% ή 26,3 εκατ. ευρώ (περίπου 9 δισ. δραχμές).

Οι χρυσοφόρες μπίζνες των κλινικαρχών και εν γένει των ιδιωτών επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε συγκυριακό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εμπορευματοποίησης της Υγείας, τις οποίες εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να υπηρετεί με τον ίδιο - ή και μεγαλύτερο - ζήλο η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι οι κυβερνώντες (και οι «πράσινοι» και οι «γαλάζιοι») λάνσαραν αυτές τις πολιτικές σαν πολιτικές που θα λύσουν τα πολύχρονα και μακροχρόνια, για τις λαϊκές ανάγκες, προβλήματα στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η εμπειρία (όπως και τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν) έδειξε πως οι γαλαζοπράσινες πολιτικές στον τομέα Υγείας, με την υποχρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων, τη διαιώνιση των τεράστιων ελλείψεων σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό σ' αυτά, τις συμπράξεις του κλάδου Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων με τα ιδιωτικά ιατρικά διαγνωστικά και άλλα κέντρα, εργαστήρια και κλινικές, που φυτρώνουν το ένα μετά το άλλο σαν... μανιτάρια, το γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία αναγκάζονται να συναλλάσσονται με ιδιωτικές επιχειρήσεις φαρμάκου που αυξάνουν συνεχώς τις τιμές, αντιδραστηρίων, άλλων αναγκαίων υλικών που επίσης κερδοσκοπούν, ενισχύουν τους επιχειρηματίες στον τομέα Υγείας. Και ανοίγουν το δρόμο της δράσης του κεφαλαίου ακόμη και στη δημιουργία μεγάλων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών Υγείας. Αλλωστε, οι συνθήκες που διαμορφώνει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, ευνοούν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Εξάλλου, όραμά τους είναι και τα κρατικής ιδιοκτησίας νοσοκομεία να γίνουν καλές κερδοφόρες επιχειρήσεις. Γι' αυτό και αυξάνονται τα νοσήλια, ενώ προωθούνται οι «Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα» στο συγκεκριμένο χώρο.

Προφανώς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα συνεχίσουν να υπηρετούν - από τη θέση της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης - τις ίδιες πολιτικές (βλέπε ίδρυση παιδιατρικών και άλλων νοσοκομείων με τις ΣΔΙΤ, εφαρμογή οδηγιών ΕΕ για «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» στα κρατικά νοσοκομεία, κλπ.). Η μοναδική δύναμη που θα μπορέσει να ματαιώσει τα σχέδια των κυβερνώντων είναι μία. Η παλλαϊκή εναντίωση στην πολιτική ιδιωτικοποίησης -εμπορευματοποίησης της Υγείας, ως την ανατροπή της. Πάλη για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλους τους κλάδους που έχουν σχέση με την Υγεία. Γεγονός που απαιτεί κοινωνικοπολιτική πάλη μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, ανέργων, για την αποδυνάμωση των κομμάτων της πλουτοκρατίας, την ενίσχυση του ΚΚΕ, κοινωνικοπολιτικό μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα κάνει πράξη ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο το λαό. Στόχο που διεκδικούμε τώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ