Τρίτη 17 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΣΟΚικός... ρεαλισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι πολλές φορές που το σημερινό ΠΑΣΟΚ της «αντιπολίτευσης» μπερδεύει με τη φρασεολογία του, στην προσπάθεια να μη γίνεται ολοφάνερο το γεγονός πως έχει τους ίδιους στρατηγικούς στόχους με τη ΝΔ. Εκεί όμως που ό,τι και να κάνει οι προσανατολισμοί του δεν μπορούν να κρυφτούν είναι όταν πρόκειται για τη στήριξη του ιμπεριαλισμού και ιδιαίτερα του αμερικανικού. Τότε ούτε καν για λόγους ...αντιπολιτευτικής τακτικής δεν μπορεί να ψελλίσει κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Γ. Παπανδρέου στο περιοδικό «Αμυνα και Διπλωματία», ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Σ. Σιδέρη: «Η Τουρκία κλιμακώνει και τις πιέσεις της όσον αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα έχοντας μάλιστα και την υποστήριξη των ΗΠΑ μέσω δηλώσεων αξιωματούχων τους, που, όπως έχουν πει, δίνουν τη δική τους ερμηνεία στη Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτά συμβαίνουν και ενώ τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα διακηρύξει ότι οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί εταίροι. Μήπως χρειάζεται μια επανατοποθέτηση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;».

Και η απάντηση του Γ. Παπανδρέου είναι: «Πιστεύω ότι είναι κρίσιμης σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας η συνεχής ανάπτυξη και διεύρυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, στο διμερές και πολυμερές επίπεδο. Αυτό επιβάλλει ο ρεαλισμός και η γνώση των διεθνών συσχετισμών...». Το κείμενο μιλάει από μόνο του και διδάσκει για άλλη μια φορά το «ρεαλισμό της λογικής» του ιμπεριαλιστικού συστήματος, που στρέφεται τόσο ενάντια στον ίδιο το λαό μας όσο και στους λαούς όλου του κόσμου...

Το «τείχος» και η φτώχεια

Ο νόμος είναι απαράβατος. Οταν εκμεταλλεύεσαι και αδικείς άλλους λαούς αδικείς και εκμεταλλεύεσαι πρώτ' απ' όλα το δικό σου λαό. Ετσι, ενώ αυτές τις μέρες διοργανώνονται διαρκώς ποικίλες εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Επιζώντων του Ολοκαυτώματος Νόα Φλουγκ δήλωσε χτες πως τουλάχιστον το ένα τέταρτο από τους 250.000 επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, που διαβιούν στο Ισραήλ, βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αλλα στοιχεία ανεβάζουν το ποσοστό τους στο ένα τρίτο των επιζησάντων. Στο Ισραήλ το όριο της φτώχειας ανέρχεται στα 2.000 σεκέλ (486 δολάρια) το μήνα. Ο Φλουγκ τόνισε πως η ισραηλινή κυβέρνηση και η Γερμανία ευθύνονται για τις συνθήκες φτώχειας των επιζησάντων. Αρα το «τείχος» που υψώνει το κράτος του Ισραήλ και καταδικάζει στην πείνα το λαό των Παλαιστινίων το έχει υψώσει πρώτα ενάντια στον ίδιο το λαό του...

«Από τη μύγα ξίγκι»

Η ασύδοτη δράση της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς έχει αποδειχτεί πως διαμορφώνει και συγκεκριμένους ανθρώπους που σκέφτονται και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Ψάχνουν να βγάλουν και «από τη μύγα ξίγκι» όπως εύστοχα λέει μια πολύ παλιά ελληνική παροιμία. Ετσι, ενώ ίσως λίγα χρόνια πριν μπορεί να φαινόταν από υπερβολική ως και γελοία η πρόταση του Αμερικανού βουλευτή Κεν Κάλβερτ να δοθεί το «πράσινο φως» στη ΝΑΣΑ να κάνει διαφημίσεις στο διάστημα, ώστε να αυξήσει τα έσοδά της, τώρα είναι έτοιμοι να τη συζητήσουν στα σοβαρά. Ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής, είναι δεύτερος στην ιεραρχία της υπο-επιτροπής Επιστημών της Βουλής, η οποία εποπτεύει τον προϋπολογισμό της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Ο Κάλβερτ δήλωσε μάλιστα ότι προτίθεται να καταθέσει και πρόταση νόμου για το θέμα. Δεν προσδιόρισε τον τρόπο μετάδοσης των διαφημίσεων στο διάστημα, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν προτείνει να μπουν διαφημιστικές πινακίδες στα ρομποτικά σκάφη Opportunity» και «Spirit» που κινούνται προς τον Αρη ή φωτεινές πινακίδες με νέον στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό». Ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ, Ντιουγκ Κουκ δήλωσε μάλιστα στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ότι «κάθε ιδέα τέτοιας φύσης αξίζει να συζητηθεί»... Τι άλλο θα ακούσουμε;

«Φρέσκο... »

«Κανονικά» βρέθηκαν τα δείγματα παστεριωμένου «φρέσκου» γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας που εξέτασε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Πρόκειται, συγκεκριμένα, για γάλατα ιδιωτικής ετικέτας γνωστών πολυεθνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ που μια χαρά διαφήμισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε. «Κανονικά» είναι, λέει ο ΕΦΕΤ, ως προς το λίπος, το στερεό υπόλειμμα χωρίς λίπος, τον προσδιορισμό των πρωτεϊνών. Το πιο ωραίο, όμως, ήταν εκείνο το προσεγμένο «φρέσκο» που γράφτηκε μέσα σε εισαγωγικά στην ανακοίνωση του υπουργείου. Γιατί, άραγε; Μήπως ξέρουν κάτι και μας το κρατάνε για ...έκπληξη;

Αντιπερισπασμοί συνενόχων

Με φτηνούς αντιπερισπασμούς επιχειρούν η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αποτινάξουν τις βαρύτατες ευθύνες τους για τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων κατά τη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας.

Και ενώ η συνενοχή τους είναι προφανέστατη, επιχειρούν να δημιουργήσουν σύγχυση στη λεγόμενη κοινή γνώμη, με σκοπό τη συγκάλυψη, ή το συμψηφισμό.

Αυτό αποδεικνύουν, με συνεντεύξεις τους σε κυριακάτικες εφημερίδες, τόσο ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παναγόπουλος.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της συνενοχής είναι ότι κανείς απ' τους δύο δε θίγει τη γενεσιουργό αιτία της υπόθεσης, που είναι η κοινή απόφαση για την «αξιοποίηση» των αποθεματικών των Ταμείων, είτε στο χρηματιστηριακό τζόγο, είτε στην ιδιαίτερα επικίνδυνη αγορά των σύνθετων επενδυτικών προϊόντων.

Από την απόφαση αυτή ξεκίνησαν όλα και αυτή η απόφαση φέρει την υπογραφή άλλοτε των κυβερνήσεων της ΝΔ, άλλοτε των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Αλογοσκούφης, όχι μόνον αποποιείται των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης για την κλοπή των αποθεματικών μέσω των «δομημένων» ομολόγων, αλλά και επιρρίπτει τις ευθύνες στα μέλη των διοικήσεων των Ταμείων. Φθάνει, μάλιστα, στο σημείο να δικαιολογεί το τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με το επιχείρημα ότι «κάθε επένδυση έχει ρίσκο»!

Με λίγα λόγια, λέει στους ασφαλισμένους: «Παίξατε και χάσατε»....

Αυτό ακριβώς που πριν από πέντε χρόνια είχε δηλώσει ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για τους «εγκλωβισμένους» του Χρηματιστηρίου.

Εξίσου μεγάλη πρόκληση, όμως, συνιστά και η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ στην Κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία», όπου ο κ. Παναγόπουλος ζητάει λάβρος: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα»!

Πού ήταν ο κ. Παναγόπουλος την τριετία 1999- 2002, όταν τα Ταμεία έχασαν στο χρηματιστηριακό τζόγο τα δύο τρίτα των αποθεματικών τους, όταν μέσα σε τρία χρόνια πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές πέρασαν από τα ασφαλιστικά ταμεία στις τσέπες των «θεσμικών επενδυτών» και των επιτήδειων χρηματιστών, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλούσε τους μικρομεσαίους επενδυτές στο «πάρτι» της Σοφοκλέους;

Συνένοχοι στο έγκλημα κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν, ο καθένας για δικούς του λόγους, να περιορίσουν την υπόθεση στη λογική του συμψηφισμού και της συγκάλυψης.

Ετσι θα συνεχιστεί η λεηλασία των Ταμείων στο όνομα της καλύτερης «αξιοποίησης» των αποθεματικών τους και το προϊόν της λεηλασίας θα συνεχίσει να συγκεντρώνεται στα θησαυροφυλάκια των επιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των χρηματιστών. Και όλα αυτά πάνω στο αίμα και τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων, που καταθέτουν τις εισφορές τους για την περίθαλψη και τη σύνταξή τους.

Για πόσο ακόμη;


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα αντιασφαλιστικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΔΕΝ «σπάνε» (ρευστοποιούν δηλαδή) ομόλογα προκειμένου να πληρώσουν συντάξεις, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ο Σάββας Τσιτουρίδης. Ανεξαρτήτως του τι κάνουν τα ταμεία όμως, είναι σίγουρο ότι ...σπάνε τα νεύρα μας.

Κι αυτό συμβαίνει λόγω της κωμωδίας που παίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη να υπεραμύνεται των παχυλών της ενισχύσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση και το δεύτερο να κλαίγεται για τις απώλειες που θα έχουν οι ασφαλισμένοι.

Αν νοιάζονταν όχι τόσο, αλλά το ένα χιλιοστό από αυτά που δηλώνουν για την κατάσταση, είναι βέβαιο ότι τόσα χρόνια που κυβερνούν και οι δυο τους θα είχαν πάρει ένα (έστω ένα) θετικό μέτρο για τα ταμεία και τα χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων.

Αντιθέτως, ο απολογισμός τους (από την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη) είναι 5 αντιασφαλιστικοί νόμοι, πάνω από 20 ρυθμίσεις που χαρίζουν χρέη σε μεγαλοοφειλέτες και αναρίθμητες απαλλαγές εργοδοτών από εισφορές.

Σε αυτά προσθέστε τους νόμους και τις πρακτικές για «τζογάρισμα» των αποθεματικών στις χρηματαγορές και έχετε έτοιμο το τοπίο μιας απίστευτης υποκρισίας.

Γιατί, βλέπετε, η νοοτροπία τους είναι απλή: Στην «ελεύθερη οικονομία» λένε (ο καθένας με τον τρόπο του) δεν μπορείς να «αξιοποιείς» τα αποθεματικά χωρίς ρίσκο και ένα μικρό κίνδυνο.

Είμαστε, πάντως, βέβαιοι ότι δεν έχουν τα στελέχη αυτών των κομμάτων τις ίδιες αντιλήψεις και τις ίδιες τακτικές για τις προσωπικές τους καταθέσεις. Εκεί δε ρισκάρουν τίποτε. Μια ματιά στα «πόθεν έσχες» τους, θα σας πείσει γι' αυτό...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕΙ μεταρρυθμίσεις «για να γίνει ανταγωνιστική», είπε στο μεταξύ χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Δε φτάνει που κάνει όσα κάνει, αισθάνεται και τόσο περήφανος ώστε να τα διαφημίζει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Εμείς τον πληροφορούμε ότι «μεταρρυθμίσεις» κάνει μόνο η κυβέρνησή του. Η Ελλάδα αντιθέτως δεν προσπαθεί να γίνει ανταγωνιστική, αλλά να ...επιβιώσει, αφού πληρώνει τις «μεταρρυθμίσεις» αυτές.

«Ελλάδα», βλέπετε, δεν είναι οι πολυεθνικές και οι φατρίες συμφερόντων που επικροτούν την πολιτική της ΝΔ. Είναι οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι μικρομεσαίοι, που η κατάστασή τους χειροτερεύει συνεχώς.

Είναι συνυπεύθυνοι!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι το ζήτημα της διάθεσης των απορριμμάτων στην Αττική βρίσκεται μπροστά σε ένα τραγικό αδιέξοδο. Και βρίσκεται εκεί, ύστερα από μια περίοδο 17 χρόνων, χάρη στην πολιτική που ακολούθησαν τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ, όσο και αυτές του ΠΑΣΟΚ, και που εφαρμόστηκε και με την ανοχή (ή και συνενοχή) των ηγεσιών της ΤΕΔΚΝΑ, του ΕΣΔΚΝΑ και διάφορων δημοτικών αρχών που διοικούνται από τις δυνάμεις του δικομματισμού και του ΣΥΝ.

Οψιμο, λοιπόν, το ενδιαφέρον που δείχνει τώρα το ΠΑΣΟΚ διά του υπευθύνου για θέματα ΥΠΕΧΩΔΕ βουλευτή Α. Λοβέρδου, ο οποίος, εκτός των άλλων:

  • Εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν εφαρμόζει τον περιφερειακό σχεδιασμό του 2005, σύμφωνα με τον οποίο το 85% των σκουπιδιών που παράγονται στο Λεκανοπέδιο θα διατίθενται και πάλι στην πολύπαθη ευρύτερη περιοχή του Θριασίου, που επί 40 χρόνια τον έχουν καταντήσει το σκουπιδότοπο της Αττικής!
  • Τον πήρε ο πόνος για τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι στη χωματερή σε πιθανή κατολίσθηση από τον όγκο των σκουπιδιών και επειδή δε δρομολογείται η κατασκευή εργοστασίων ανακύκλωσης! «Ξέχασε», προφανώς, ότι το Μάρτη του 2003 - εξαιτίας της παράλειψης της τότε κυβέρνησης να κατασκευάσει το εργοστάσιο ξήρανσης στην Ψυττάλεια, παρά τις υπερβάσεις του κόστους - η λυματολάσπη έπεφτε στη χωματερή προκαλώντας κατολίσθηση και το γκρέμισμα του μισού εργοστασίου ανακύκλωσης...

Ας σταματήσουν, λοιπόν, να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Για το κατάντημα με τα σκουπίδια είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι.

Μεταλλαγμένη κοροϊδία

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως έβγαλε μια απόφαση απαγόρευσης εμπορίας μιας ποικιλίας μεταλλαγμένου καλαμποκιού (ΜΟΝ 810), που έτσι κι αλλιώς βγήκε προ καιρού από τους κοινοτικούς καταλόγους των εγκεκριμένων μεταλλαγμένων και δεν είναι πλέον εμπορεύσιμο, αφού η ίδια η εταιρεία παραγωγής του σταμάτησε να το παράγει και δε ζήτησε άδεια κυκλοφορίας του...

Ομως με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφασή του επιχείρησε παραπλανητικά να εμφανίσει ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ενάντια στην κυκλοφορία των μεταλλαγμένων και πως έτσι υλοποιείται η απόφασή της αυτή... Η πραγματικότητα βέβαια δείχνει πως με τη βούλα της ΕΕ και στο όνομα του ελεύθερου εμπορίου μπαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι μεταλλαγμένων προϊόντων, που πάνε για τρόφιμα και ζωοτροφές. Κι αυτά, όπως και το καλαμπόκι ΜΟΝ 810 θεωρούνται επικίνδυνα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά οι πολυεθνικές που τα παράγουν τα βγάζουν όποτε θέλουν στην αγορά και τ' αποσύρουν πάλι όποτε θέλουν. Και κάτι μέλη της κυβέρνησης σαν τον κύριο Κοντό, όταν οι πολυεθνικές βγάζουν εκτός αγοράς τα μεταλλαγμένα που θεωρούνται παλιάς τεχνολογίας, ανακοινώνουν μετά αποφάσεις απαγόρευσης της κυκλοφορίας τους!..

Αργοσβήνουν οι καλλιέργειες

Αργοσβήνουν η μία μετά την άλλη, οι παραδοσιακές και με ιδιαίτερη δυναμική, καλλιέργειες της χώρας μας. Επειτα από την καλλιέργεια καπνού - που μειώθηκε περίπου κατά τα 2/3 τον πρώτο μόλις χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ - τώρα και η ζάχαρη ακολουθεί την «κατιούσα». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, οι φετινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις ζαχαρότευτλων, εμφανίζονται μειωμένες κατά 26% σε σχέση με τον αρχικό στόχο, κι ενώ ήδη η εθνική ποσόστωση παραγωγής ζάχαρης, μειώθηκε κατά 50,1%, σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η αναθεωρημένη Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) ζάχαρης. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται και οι νέες καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ που αφορούν στην αναθεώρηση και της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών, η οποία σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, θα επιφέρει ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα στην εγχώρια αγροτική παραγωγή.

Το ασφυκτικό περιβάλλον που ραγδαία διαμορφώνεται για τους μικρούς και φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας μας, πριν καλά - καλά συμπληρωθεί η τετραετία από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, είναι άκρως αποκαλυπτικό για τις προθέσεις όλων εκείνων που με στόμφο μιλούσαν περί «εκσυγχρονισμού» της Ευρωπαϊκής γεωργίας, με στόχο πάντα την ...ευημερία παραγωγών αλλά και καταναλωτών. Προθέσεις που δεν ήταν άλλες από την άμεση προλεταριοποίηση των μικρομεσαίων παραγωγών, αλλά και την παροχή στην ευρεία μάζα των πολιτών αμφισβητούμενης αξίας διατροφικών προϊόντων, σύμφωνα με τις ορέξεις των πολυεθνικών και του ΠΟΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τι δεν έγραψε το «μαύρο κουτί»

Ο εντοπισμός και η ανέλκυση του «μαύρου κουτιού» από το ναυάγιο του SEA DIAMOND, είναι βέβαιο ότι ελάχιστα θα διαταράξει το σκηνικό της συγκάλυψης που από κοινού έστησαν και στήνουν κυβέρνηση και πλοιοκτήτρια εταιρεία. Τα όποια στοιχεία θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που οδηγούν στην αποκάλυψη των πραγματικών ενόχων για το ναυάγιο, θα παραμείνουν, με τη μια ή την άλλη πρόφαση και δικαιολογία, εφτασφράγιστο μυστικό. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα όποια δεδομένα αποκαλυφθούν και δοθούν στη δημοσιότητα θα είναι ενταγμένα στη συνολικότερη προσπάθεια ενοχοποίησης του πληρώματος και στήριξης της βολικής εκδοχής ότι όλα οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος.

Υπάρχουν ωστόσο πράγματα που δε γράφτηκαν στο «μαύρο κουτί», δείχνουν όμως ξεκάθαρα ποιος είναι αυτός που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή 1.600 περίπου επιβατών και μελών του πληρώματος. Ποιος είναι αυτός που προετοιμάζει τα επόμενα ναυάγια, έχοντας μόνο μπούσουλα το κέρδος. Για παράδειγμα, το «μαύρο κουτί» δεν έχει καταγράψει ότι ο μεγαλοεφοπλιστής Λουίζος, μετασκευάζοντας το καράβι, είχε αλλοιώσει τα στεγανά του προκειμένου να εξασφαλίσει παραπάνω ωφέλιμο χώρο, δηλαδή επιπλέον κέρδη από την αξιοποίησή του. Δεν έχει καταγράψει ότι, όπως αποκάλυψε ο «Ρ», οι δυο Γάλλοι, πατέρας και κόρη, έμεναν σε καμπίνα κάτω από τα ίσαλα του πλοίου, σε χώρο στεγανής υποδιαίρεσης, που κατακλύστηκε με νερό από την πρώτη στιγμή της πρόσκρουσης.

Το «μαύρο κουτί» δεν έχει καταγράψει επίσης ότι τα σωστικά μέσα του πλοίου ήταν ανεπαρκέστατα. `Η ότι η σύνθεση και οι συνθήκες δουλιάς του πληρώματος, αποτέλεσμα των κατάπτυστων εγκριτικών πράξεων, με τις οποίες φιλοδώρησαν τους εφοπλιστές οι κυβερνήσεις τους, ήταν απαγορευτικά για τον αποτελεσματικό συντονισμό της διάσωσης και θα μπορούσαν να είχαν αποβεί μοιραία αν οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν τόσο ευνοϊκές. Το «μαύρο κουτί» δεν κατέγραψε ακόμα ότι για όλα τα παραπάνω, τόσο ο «αυστηρός» Νορβηγικός Νηογνώμονας, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ, έκαναν τα στραβά μάτια και εφοδίασαν το πλοίο με τα κατάλληλα πιστοποιητικά. `Η ότι η κυβέρνηση της ΝΔ χάρισε στον εφοπλιστή 10 εκατομμύρια ευρώ από τις οφειλές του στο ΝΑΤ, ενισχύοντας τα ασύλληπτα υπερκέρδη του.

Είναι σίγουρο ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία πολύ πιο ουσιαστικά και κρίσιμα από το ποιος έδωσε την εντολή να μετακινηθεί το άδειο πλοίο ή πόση είναι η αποζημίωση και ποιος τη δικαιούται. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι, αν τη Μ. Πέμπτη στην περιοχή της Σαντορίνης δεν επικρατούσε μπουνάτσα, ή το ατύχημα γινόταν στα ανοιχτά και ήταν βράδυ, σήμερα θα μιλούσαμε για εκατόμβη νεκρών. Πραγματικοί ένοχοι, συνεπώς, ήταν και παραμένουν αυτοί που δεν κατέγραψε και δεν μπορεί να καταγράψει κανένα «μαύρο κουτί»: οι εφοπλιστές, η κερδοσκοπική τους δίψα και ανάγκη, τα κόμματα που τους υπηρετούν και πολύμορφα τους στηρίζουν. Εκεί πρέπει να στραφεί η οργή όλων. Γιατί όσο οι εφοπλιστές κάνουν κουμάντο στη θάλασσα, η ζωή, η ασφάλεια και τα δικαιώματα ναυτεργατών και επιβατών θα βρίσκονται υπό διαρκή απειλή και κίνδυνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ