Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα πραγματικά τους σχέδια

«Η κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές θα έχει να αντιμετωπίσει συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών που αφέθηκαν άλυτα για λόγους υψηλού πολιτικού κόστους και που η διευθέτησή τους είναι πλέον υποχρεωτική για την απρόσκοπτη προσαρμογή της χώρας μας στην ενωμένη ευρωπαϊκή κοινότητα. Υπάρχει ανάγκη από μία εκτεταμένη αλλαγή και εκσυγχρονισμό σε θεσμούς και δομές, σε χώρους ευαίσθητους όπως η δημόσια διοίκηση, το ασφαλιστικό, η παιδεία, η υγεία, η αγορά εργασίας κλπ.».

Οχι, το παραπάνω απόσπασμα δεν είναι από κάποια ομιλία υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, όσο και αν περιέχει αρκετές ομοιότητες. Τα περί αλλαγών και εκσυγχρονισμών στους ευαίσθητους τομείς, τα λένε και οι υποψήφιοι του δικομματισμού, αλλά σε προεκλογικές περιόδους τα καμουφλάρουν με διάφορα, περί κοινωνικής αλληλεγγύης, προόδου, δικαιοσύνης, κλπ. Αλλιώς, δε θα 'βλεπαν, ούτε την ψήφο των στενών συγγενών τους...

Πάντως, για να μη μείνετε με την απορία, το παραπάνω απόσπασμα είναι από άρθρο του γενικού διευθυντή της «Γιούρομπανκ», στα χτεσινά «Νέα» και εκφράζει με σαφήνεια και καθαρότητα τα όσα αντιλαϊκά σχέδια κουβαλάνε στις βαλίτσες τους οι εκπρόσωποι του δικομματισμού.

Προεκλογικός διαγωνισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε προεκλογικό διαγωνισμό πίστης στο δημόσιο σύστημα υγείας έχουν αποδυθεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ -κι ας ετοιμάζουν ακριβώς τ' αντίθετα.

Ετσι χτες σε εκδήλωση της ΟΕΝΓΕ η ΝΔ διαμήνυσε τη στήριξή της στο ΕΣΥ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Στ. Τζουμάκας επανέλαβε κι αυτός με τη σειρά του ότι το ΕΣΥ πρέπει να παραμείνει δημόσιο, αλλά να γίνει και μεταρρύθμισή του.

Ο τελευταίος, βέβαια, ύστερα από ερωτήσεις, παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ οφείλονται στην ανύπαρκτη πολιτική βούληση της κυβέρνησης να το στηρίξει και στην αυστηρή περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για να επιτύχει την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Κατά τα άλλα βέβαια ο Στ. Τζουμάκας προσπάθησε να πείσει, ότι αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές η βούληση... θα επανακτηθεί.

ΥΓ. Οσον αφορά δε τις σπόντες του προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Β. Λαοπόδη, σχετικά με την προσέλευση του ΚΚΕ στην προαναφερόμενη εκδήλωση, ότι δε βοηθάει έτσι τα συνδικάτα και το λαϊκό κίνημα, ας κάνουν κάποιοι αυτοκριτική και μετά ας κρίνουν τους άλλους και να μην περιορίζονται μόνο σε πασαρέλες.

Αποκαλυπτικοί σύντροφοι...

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι σύντροφοι του Στ. Τζουμάκα που ξεσκεπάζουν ακόμα και αυτή την υποκριτική προσήλωση των κυβερνώντων στο ΕΣΥ.

Ο πρώην υφυπουργός Υγείας Φρ. Παπαδέλης, έγραψε χτες στα «Νέα» τα εξής: «Χωρίς ιδιαίτερη σκέψη λοιπόν, διλήμματα του τύπου δημόσιο ή ιδιωτικό σύστημα υγείας σήμερα δεν μπορεί να έχουν θέση. Το Σύστημα Υγείας πρέπει να είναι δημόσιο, όχι όμως κρατικό».

Αυτό δα έλειπε να χρειάζεται και σκέψη για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που αφορά ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι η υγεία. Η σκέψη (κατ)αναλώνεται στο πώς τα νοσοκομεία θα γίνουν Ανώνυμες Εταιρίες και στην άρση της μονιμότητας του νεοπροσλαμβανόμενου ιατρικού προσωπικού, όπως προτείνει ο Φρ. Παπαδέλης.

Και μη νομίσουν κάποιοι ότι θα τη γλιτώσουν. Εχουν να ιδούν τα μάτια τους μετά τις εκλογές τέτοια πράγματα που θα... δηλώνουν στην πλατεία Συντάγματος κοψοχέρηδες.

Περικοπές με το ... σπαθί

Εκτός απ' τους όρκους πίστης στο ΕΣΥ υπάρχουν κι άλλοι τόσοι όρκοι για το λεγόμενο «κράτος πρόνοιας».

Ιδού όμως πώς το εννοούν, όπως έγραψε χτες στα «Νέα» ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης: «Η έμφαση πρέπει να δοθεί στη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών και όχι στα επιδόματα. Τα τελευταία πρέπει να τα παίρνουν αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη ή αυτοί που έχουν περισσότερη ανάγκη, με τη θεσμοθέτηση διαφανών και ελέγξιμων κριτηρίων».

Περικοπές δηλαδή, με το «σπαθί μας» που λέει κι ο Σημίτης για την ΟΝΕ ώστε να διανύσουμε τη μετά-ΟΝΕ εποχή, όπως ήδη την έχουν πάθει οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι.

Πάλι καλά

Θυμάστε τι έλεγαν οι κυβερνώντες πέρυσι, τότε που «δε συμμετείχαν» (!) αλλά υπέγραφαν τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας; Φυσικά και θυμάστε, αφού αυτά είναι πράγματα που δεν ξεχνιούνται με τίποτα. Ε, λοιπόν, οι κυβερνώντες άρχισαν πάλι τις ...απίθανες δηλώσεις. Οπως αυτή η προχτεσινή του κ. Ρέππα, που, για να δικαιολογήσει την παροχή του ελληνικού εδάφους στο ΝΑΤΟ, το οποίο ετοιμάζει πολεμικές «ασκήσεις» στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε το εξής αμίμητο: Τις δυνάμεις αυτές τις έχει δεχτεί και ο κ. Μιλόσεβιτς!!!

Πάλι καλά που αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός στο υπουργείο Τύπου, γιατί αν έμενε λίγο ακόμα ο κ. Ρέππας μπορεί να έλεγε ότι οι Γιουγκοσλάβοι υπέγραψαν ακόμα και το βομβαρδισμό τους!

Καθρέφτες

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΠΩΣ καταλάβατε, ως εκ θαύματος το Χρηματιστήριο... ξανάγινε ο καθρέφτης της ελληνικής οικονομίας και χαρακτηριστικό παράδειγμα της δημοσιονομικής σταθερότητας και ευεξίας που επετεύχθη επί κυβέρνησης Σημίτη!

Προχτές δεν ήταν δα και ο... μοναδικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά, τι να κάνουμε, τις τελευταίες μέρες πήρε λίγο τα πάνω του, οπότε... προσαρμόστηκε αναλόγως και η κυβερνητική προπαγάνδα.

Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως ο Κώστας Λαλιώτης είναι υπεύθυνος γι' αυτά τα πράγματα, γνωστός για τις «χαμαιλεόντειες» δυνατότητές του, εξασκημένες για πολλά πολλά χρόνια.

ΦΥΣΙΚΑ, δε χρειάζονταν τα συμπεράσματα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για να μάθουμε πως τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης έχουν άνιση μεταχείριση στα ιδιωτικά και δημόσια τηλεοπτικά κανάλια.

Το βλέπουμε καθαρά στις εκπομπές που προβάλλονται τις δυο- τρεις τελευταίες μέρες, όπου η νέα μόδα είναι να βρίσκεται εκπρόσωπος από ένα μόνο κόμμα, εκτός του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Με αυτόν τον τρόπο, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μάλλον, θα παρουσιαστεί μετά τις 9 του Απρίλη...

Βεβαίως, οι υπεύθυνοι των καναλιών μπορούν να έχουν όποια πολιτική εκτίμηση θέλουν για τις θέσεις των κομμάτων, πλην όμως κι ο λαός που ψηφίζει δικαιούται να γνωρίζει.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ η παρουσίαση της διαδικτυακής τραπεζικής εφαρμογής του ομίλου Σάλλα, που αναφέρει ενδεικτικά ότι τώρα πια μπορούμε... αραχτοί στο σκαφάκι μας, με έναν φορητό υπολογιστή ή το κινητό μας, να κάνουμε τις τραπεζικές μας συναλλαγές!

Ομως... μάλλον απευθύνεται σε κατοίκους... άλλης χώρας.

Ακούγεται... τραγελαφικό κάτι τέτοιο στην Ελλάδα των ανέργων της ΒΙΟΜΑΓΝ και τόσων άλλων επιχειρήσεων που βάλανε «λουκέτο», των συνταξιούχων των 130 χιλιάδων δραχμών το μήνα και των αγροτών, που πετούν τα προϊόντα τους στις χωματερές όντας καταχρεωμένοι στα ευαγή τραπεζικά ιδρύματα.

Υπάρχει, βέβαια, κι εκείνο το πλουσιότερο 30% του πληθυσμού, που κατέχει το 52% του εθνικού εισοδήματος. Λέτε σ' αυτούς ν' απευθύνεται η διαφήμιση...

Πρωθυπουργικές αλχημείες

Αν ήσουνα γιάπης, που περνάει καθημερινά τις ώρες του στη Σοφοκλέους, παρατηρώντας με αγωνία τα σκαμπανεβάσματα του δείκτη στο Χρηματιστήριο, κι άκουγες τον πρωθυπουργό να μιλάει για τεράστια ανάπτυξη και περισσό πλούτο, που συσσωρεύεται στην ελληνική περιφέρεια, επί «εκσυγχρονισμού» - όπως ισχυρίστηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Βόλο - μπορεί και να τον πίστευες. Αν, όμως, ζεις στο χωριό, είσαι αγρότης ξεκληρισμένος από τη γη σου, άνεργος των κλειστών εργοστασίων, βιοτέχνης χρεοκοπημένος, συνταξιούχος πεινασμένος, άρρωστος παρατημένος στο ράντζο ενός άθλιου νομαρχιακού νοσοκομείου, μαθητής απογευματινής βάρδιας σε σχολείο όπου πέφτουν οι σοβάδες, τότε είτε θα αγανακτούσες για τον εξόφθαλμο και προκλητικό εμπαιγμό σου από τον Κ. Σημίτη, ή θα γελούσες πικραμένα για τα... κρύα και άνοστα αστεία του.

Για «πακτωλό» χρημάτων από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, που διοχετεύονται στην περιφέρεια, μίλησε ο πρωθυπουργός. Πράγματι, αρκετοί από τους κοινοτικούς πόρους πάνε στην περιφέρεια. Το θέμα, όμως, είναι πού και πώς χρησιμοποιούνται και ποιοι τους τσεπώνουν. Αναφέρθηκε ο Κ. Σημίτης σε μεγάλα έργα που κατασκευάζονται. Αλλά αυτά αφορούν σε δρόμους και λιμάνια, που γίνονται για τη διευκόλυνση του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου, ώστε να καλύψει τις διαμετακομιστικές ανάγκες και ελάχιστα αφορούν στην παραγωγική ανάπτυξη. Κάποια απ' τα κονδύλια πάνε για «καινοτόμες» δραστηριότητες, όπως ο... αγροτουρισμός σε χωριά που έχουν ερημώσει και για σεμινάρια κατάρτισης που μετατρέπουν μεταλλεργάτες σε... κομμωτές και μόδιστρους. Ποιοι ωφελούνται; Κυρίως, αν όχι αποκλειστικώς, οι μεγαλοεργολάβοι, οι «μιζαδόροι» των έργων και οι «αετονύχηδες» των σεμιναρίων.

Προκειμένου να δείξει ότι οι κάτοικοι της περιφέρειας ευημερούν, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων, των τηλεφωνικών συνδέσεων του ΟΤΕ και των αγορών αυτοκινήτων. Υπάρχουν, φυσικά, και στην περιφέρεια οι λίγοι, που ζουν πλουσιοπάροχα. Ομως, οι πολλοί υποφέρουν. Οπως οι χρεοκοπημένοι στην ΑΤΕ αγρότες, οι άνεργοι, που σε μερικές περιοχές το ποσοστό τους είναι διπλάσιο από το μέσο όρο στη χώρα μας, οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που ζουν με τη σύνταξη των 40.000 δρχ., οι μικροεπαγγελματίες του χωριού και οι μικροβιοτέχνες της πόλης, που βάζουν «λουκέτα» στα μικρομάγαζά τους.

Υποστήριξε ο Κ. Σημίτης ότι η ισόρροπη ανάπτυξη οδηγεί στη σύγκλιση ανάμεσα στο κέντρο και στην περιφέρεια. Ομως, αυτή η... σύγκλιση μοιράζει τη φτώχεια. Και τα στοιχεία δείχνουν πως μια περιφέρεια της χώρας μας, η Ηπειρος, είναι η φτωχότερη της ΕΕ, ενώ οι 7 πρώτες από τις 15 πιο φτωχές κοινοτικές περιφέρειες είναι ελληνικές. Αλλωστε, η περιφέρεια δεν έχει να «ζηλέψει» από το «κέντρο», αφού και στην Αθήνα και στις άλλες μεγαλουπόλεις τα ίδια προβλήματα ανεργίας και φτώχειας υπάρχουν και μαζί μ' αυτά κι άλλα, όπως της συγκοινωνιακής ταλαιπωρίας, της μεγαλύτερης γραφειοκρατίας και εγκληματικότητας, της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Επομένως, η εξισορρόπηση ανάμεσα στο «κέντρο» και την περιφέρεια, μάλλον σε μεγαλύτερα προβλήματα για τους κατοίκους της δεύτερης οδηγεί. Φυσικά, ο πρωθυπουργός έδωσε πολλές υποσχέσεις για «καλύτερες μέρες» προς τους κατοίκους της περιφέρειας, ευελπιστώντας να τους ξεγελάσει για να υφαρπάσει την ψήφο τους. Ψήφος, όμως, που θα παραμείνει δυσεύρετη για το ΠΑΣΟΚ, καθώς στην ελληνική ύπαιθρο δεν υπάρχουν πολλοί που τρώνε «κουτόχορτο»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε

Γρηγοριάδης Κώστας

Συνένοχο στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας θέλει να κάνει τη νεολαία η κυβέρνηση, και τα στελέχη της το δηλώνουν ανερυθρίαστα, τη στιγμή που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν και πάλι δίπλα στην πόρτα μας. Αυτό φάνηκε από τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών σε χτεσινή Συνάντηση Οργανώσεων Νέων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργάνωσε το κρατικοδίαιτο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (ΕΣΥΝ). Θέλουν, λέει, τους νέους να σχεδιάζουν μαζί τους και να προτείνουν προγράμματα που θα κάνουν τις ιδέες τους πράξη. Εννοούν τις ιδέες για παραπέρα διαμελισμό των Βαλκανίων και υποταγή των λαών στους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ;

Ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε. Μπορεί στις «προτάσεις» τους και τις «ιδέες» τους να συναινούν όργανα τύπου ΕΣΥΝ, που σε καμιά περίπτωση δεν εκπροσωπούν τη νεολαία. Ομως, η νέα γενιά της χώρας μας δε γίνεται συνένοχος στο έγκλημα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, για το οποίο έχει και η ελληνική κυβέρνηση πολύ λερωμένα τα χέρια της.

Τους στέλνουν στο θάνατο

Για το πρόβλημα έξαρσης της εγκληματικότητας ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Βόλο, για την περιφερειακή ανάπτυξη. Ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στους λαθρομετανάστες, κάνοντας και ιδιαίτερη μνεία σε όσους - Κούρδους κι άλλους - έρχονται παράνομα από την Τουρκία και στα μέτρα που, όπως είπε, παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εκτός των μέτρων που αφορούν στην πρόσληψη συνοριακών φρουρών, στις αστυνομικές περιπολίες και στις επιχειρήσεις - «σκούπα», τόνισε, ιδιαίτερα, τη σημασία της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία κι αφορά στην επαναπροώθηση προς τη γειτονική χώρα όλων όσοι έρχονται από εκεί παράνομα.

Δηλαδή, ο Κ. Σημίτης αποκάλυψε δημοσίως ότι στόχος αυτής της συμφωνίας είναι η επαναπροώθηση προς την Τουρκία των Κούρδων κι άλλων Τούρκων αγωνιστών. Ομως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για επαναπροώθηση λαθρομεταναστών, αλλά για παράδοση από την Ελλάδα των κυνηγημένων από το στρατοκρατικό, φασιστικό καθεστώς της Αγκυρας, στο στόμα του λύκου. Φαίνεται ότι αυτή η συμφωνία είναι συνέχεια της παράδοσης Οτσαλάν στη ΜΙΤ και η κυβέρνηση θέλει να δώσει κι άλλα δείγματα γραφής στους Τούρκους ιθύνοντες και υποταγής στους μεγάλους συμμάχους, παραδίνοντας κι άλλους Κούρδους αγωνιστές στην κρεμάλα του Ετσεβίτ και των «γκρίζων λύκων»...

«Κι εμέ οι παππούδες μου... »

Γρηγοριάδης Κώστας

Το χωριό Δράκια της Μαγνησίας επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βόλο για την περιφερειακή ανάπτυξη. Οπως δηλώθηκε αρμοδίως, πήγε στη Δράκια, γιατί από εκεί κατάγεται ο παππούς του, ο οποίος λεγόταν Ζερμπίνης, αλλά άλλαξε όνομα όταν κατέβηκε στον Πειραιά, ενώ εξηγήθηκε πως το «Σημίτης» είναι παρατσούκλι και προέρχεται από το καπέλο που φορούσε ο παππούς.

Κάποιοι που ξέρουν ότι ο Κ. Σημίτης έχει τόση σχέση με τους αγρότες και τους «χωρικούς», όση ο φίλος και συντοπίτης του, Π. Κωστόπουλος του «Νίτρο», με τους άνεργους των κλειστών εργοστασίων του Βόλου, θέλοντας να διακωμωδήσουν το γεγονός ότι όψιμα και προεκλογικά ο πρωθυπουργός θυμήθηκε «από πού κρατάει η σκούφια του», τραγουδούσαν το γνωστό άσμα από τα «Αγροτικά» που λέει: «Γεια και χαρά σας βρε πατριώτες κι εμέ οι παππούδες μου ήταν αγρότες»... Και κάποιοι άλλοι που θυμήθηκαν τα ΜΑΤ να τρυπάνε τα λάστιχα των τρακτέρ στην Εθνική Οδό και τον Β. Γιαννόπουλο να χαρακτηρίζει «γαϊδούρια» τους αγρότες, ενεργώντας, προφανώς, με την πρωθυπουργική ανοχή, αν όχι την παρότρυνση, έλεγαν: «Οχι να κατάγεται από τη Δράκια, αλλά μέχρι και να πάρει τ' αλέτρι να οργώσει ο Σημίτης, ψήφο δε βλέπει το ΠΑΣΟΚ από τους αγρότες».

Το κόστος του «πλιάτσικου»

Οπως ανακοινώθηκε χτες, για την επίτευξη των στόχων του «Συμφώνου Σταθερότητας», του ιμπεριαλιστικού δηλαδή διατάγματος για το διαμελισμό των Βαλκανίων, η Ελλάδα θα διαθέσει περί τα 42 δισ. δραχμές...

Βλέπετε, για να κλείσεις καλό... τραπέζι στο πλιάτσικο των Βαλκανίων πρέπει να πληρώσεις κάτι παραπάνω. Βέβαια αυτό δεν είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση. Αλλωστε, από το πλιάτσικο οι κεφαλαιοκράτες θα ωφεληθούν. Τη δαπάνη για το... τραπέζι θα την πληρώσει άλλος. Ο λαός φυσικά...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκή «επένδυση»

Ηχρησιμοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων σαν ασπίδα για τη «θωράκιση» του κερδοσκοπικού μηχανισμού, που λέγεται χρηματιστήριο, είναι αποκαλυπτικό δείγμα γραφής της κυβερνητικής πολιτικής. Μιας πολιτικής, εχθρικής απέναντι σε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αδίστακτης στην εκμετάλλευση κάθε μέσου για την επίτευξη των σκοπών της, που συνοψίζονται στην υπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου. Η εσπευσμένη ενεργοποίηση της Επιτροπής, που θα καθορίζει και θα ελέγχει τις «επενδύσεις» όλων των Ταμείων, σε μια στιγμή που οι μετοχές έγιναν κουρελόχαρτα, δεν είναι μια απλή εφαρμογή αποφάσεων και νόμων. Είναι ένα μήνυμα προς κάθε μικρό και μεγάλο - ιδιαίτερα μεγάλο - κερδοσκόπο, ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό του, σήμερα και κάθε άλλη φορά. Τα Ταμεία έχουν διοχετεύσει σημαντικά ποσά μέχρι σήμερα στο χρηματιστήριο και η κάθε επιτροπή που δημιουργείται δεν έχει σκοπό να εξασφαλίσει τη συνέχιση αυτής της ροής. Σκοπό έχει να την ελέγξει και να την ενισχύσει. Δε διαπραγματεύεται ούτε στο ελάχιστο η κυβέρνηση το τζογάρισμα της περιουσίας των Ταμείων. Το θεωρεί δεδομένο και προσπαθεί να το κάνει πιο αποτελεσματικό για τους εργοδότες και πολιτικά ωφέλιμο για την ίδια.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση υποστήριζε ότι η «επένδυση» της περιουσίας των Ταμείων σε μετοχές αποβλέπει στην οικονομική ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με «ασφάλεια» και «ευελιξία». Η ασφάλεια, που είναι και το ζητούμενο για τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, αναδείχτηκε σε κενό σύνθημα, «κερασάκι» στην «τούρτα» της πολιτικής εξαπάτησης. Και είναι εξαπάτηση γιατί μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει, και στα κυβερνητικά στελέχη, το ενδεχόμενο να υπάρξει σίγουρη απόδοση από μετοχές, κάτι που βίωσαν με οδυνηρό τρόπο και σημαντικό κόστος δεκάδες χιλιάδες επενδυτές της Σοφοκλέους. Ομως, οι ασφαλισμένοι δεν είναι επενδυτές. Δεν προσδοκούν τη σύνταξή τους από την άνοδο του δείκτη του χρηματιστηρίου. Δεν είναι ούτε μπορεί να γίνουν συμμέτοχοι στον όποιο «πυρετό» του κέρδους. Δημιουργούν με τον ιδρώτα τους τον πλούτο, που καρπώνονται λίγοι, και προσβλέπουν - με τα σημερινά δεδομένα - σε ένα σύστημα καθολικά δημόσιο και με κοινωνικό χαρακτήρα, πέρα και έξω από κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Ηκυβέρνηση, ωστόσο, είναι συνεπής στην αντιλαϊκή της πολιτική. Και δεν είναι η μόνη. Οι εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ο οδηγός για το πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα, και τα κόμματα που δέχονται και στηρίζουν την ευρωολοκλήρωση δεν έχουν καμία πρόθεση να ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο, δεν μπορούν και, πολύ περισσότερο, δε θέλουν να ακυρώσουν την επιλογή τους. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και συνοδοιπόροι σε αυτό το δρόμο θα έπρατταν το ίδιο με την περιουσία των Ταμείων. Το δείχνουν με κάθε τρόπο, σε κάθε περίσταση, όπου καλούνται να υπερασπίσουν τη σύγκλιση και την ένταξη στην ΟΝΕ. Το φανερώνουν τα στελέχη τους, που σήμερα υποτίθεται ότι υπερασπίζονται την περιουσία των Ταμείων, προτείνοντας να γίνει μετοχές... λίγο αργότερα. Μπροστά στις εκλογές, μόνη εγγύηση είναι τελικά ο συντονισμένος αγώνας όλων εκείνων που πλήττονται απ' αυτή την πολιτική. Η αντίσταση στην αφαίρεση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους. Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, ως πρώτο βήμα καταδίκης, εναντίωσης και ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Κρύψε την ψήφο ...

Κρύψε την ψήφο σου

λαέ,

με προσοχή

μεγάλη

γιατί στο μάτι

οι «πράσινοι»

κι οι «μπλε»

την έχουν βάλει!

##############

Κρύψε την ψήφο σου

καλά

στον κόρφο σου

στα στήθια,

μη σου τη «φάν'»

οι πονηροί

με κάποια

παραμύθια!

############

Κρύψε την ψήφο σου

λαέ

τρεις Κυριακές

ακόμα,

φύλαξτη

σαν τα μάτια σου

για το δικό σου

κόμμα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ