Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ασύδοτοι στη ρύπανση

Ασύδοτοι δρουν και ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες χημικές ουσίες οι βιομηχανίες στην περιοχή του Κορωπίου, όπως απέδειξε έρευνα του ΙΓΜΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα, που ανακοινώθηκε προ ημερών από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, εντοπίστηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου και πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις ψευδαργύρου σε μια περιοχή έκτασης 1.000 περίπου στρεμμάτων. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου αποδίδονται σε φυσικούς παράγοντες και σε βιομηχανικές εστίες ρύπανσης, ενώ οι πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις ψευδαργύρου αποδίδονται αποκλειστικά σε βιομηχανική ρύπανση.

Εγιναν αυτοψίες σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και πέρα από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις ρυπογόνες βιομηχανίες, σε οκτώ από αυτές απαγορεύτηκε η υπεδάφια εναπόθεση αποβλήτων και τους δόθηκε προθεσμία 40 ημερών να υποβάλουν μελέτη για την αποθήκευση, διαχείριση και διακίνηση ως επικίνδυνων των αποβλήτων τους, με παράλληλη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους.

Αν ορισμένοι πιστεύουν ότι θα «ιδρώσει το αυτί» των βιομηχάνων με τέτοια μέτρα (πρόστιμα - «χαϊδέματα», τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων κ.ά.) και θα λυθεί το πρόβλημα, είναι οικτρά γελασμένοι. Σε λίγο διάστημα - αφού περάσει η ...«μπόρα» των ελέγχων, δηλαδή - αυτοί θα εξακολουθήσουν το βιολί τους. Την ασυδοσία τους την εκτρέφει η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στον καπιταλισμό, άλλωστε, για όλους αυτούς το περιβάλλον δεν είναι τίποτε άλλο από εμπόρευμα ή χώρος εναπόθεσης των αποβλήτων τους...

Ετσι αυξάνονται τα κέρδη...

Στο αστρονομικό ποσό των 4,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έφτασαν - στο δεύτερο τρίμηνο του 2007 - τα επίσημα καθαρά κέρδη της «JP Morgan Chase & Co» καταγράφοντας αύξηση 20% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005. Μια απλή διαίρεση μας πληροφορεί πως τα κέρδη της γνωστής - και στην Ελλάδα - αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας, αυξάνονταν πάνω από 1,4 δισ. δολάρια το μήνα ή 47 εκατ. δολάρια τη μέρα!

Σίγουρα τα κέρδη είναι και μεγάλα και προκλητικά, αν ληφθεί υπόψη ότι ο ρυθμός πληθωρισμού στις ΗΠΑ δεν υπερβαίνει το 2%. Και βέβαια, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε εδώ, πως στην προκλητική αύξηση των κερδών της «JP Morgan Chase & Co» - που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ - έχουν βάλλει τη δική τους σφραγίδα και οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις της Ελλάδας.

Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, θυμίζουμε πως τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και - στη συνέχεια - οι κυβερνήσεις της ΝΔ ανέθεταν μια σειρά εργασίες του ελληνικού Δημοσίου, στη «JP Morgan». Πρόσφατο παράδειγμα, η ανάθεση της διακίνησης «αμαρτωλών» ομολόγων - γνωστών και ως «δομημένων» - του ελληνικού Δημοσίου, στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, όπως του ΤΕΑΔΥ κλπ.

Ετσι για να μην ξεχνιόμαστε, δηλαδή...

Το ... κοινωνικό συμφέρον του ΣΕΒ

Τον νέο τίτλο του και το νέο λογότυπο παρουσίασε προχτές ο ΣΕΒ, ο - πλέον- Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, που προσδοκά να εντάξει στους κόλπους του ευρύτερους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, πέρα από τη μεταποίηση.

Το εγχείρημά του συναντά ωστόσο αντιδράσεις, τόσο από τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, όσο και από τους επιχειρηματίες του τουρισμού, που δε θέλουν να «καπελωθούν» από τους βιομήχανους. Αυτά, βεβαίως, είναι και εσωτερικά τους θέματα, καθώς σε κύρια ζητήματα, όπως είναι η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων για την αύξηση των κερδών τους, όλοι οι κεφαλαιοκράτες είναι ενωμένοι και με το παραπάνω.

Ομως, άλλοι καιροί επιβάλλουν άλλες επικοινωνιακές τακτικές. Μέχρι που οι μεγαλοβιομήχανοι έφτασαν στο σημείο να αναφέρουν σε έντυπο που τυπώθηκε ειδικά για τη χτεσινή περίσταση πως «υπηρετούμε το συνολικό κοινωνικό συμφέρον και δεν επιδιώκουμε μόνο το ιδιωτικό κέρδος». Πού να το επιδίωκαν κι όλας, αν σκεφτεί κανείς ότι τώρα που υπηρετούν το ...κοινωνικό συμφέρον δεν μπορούμε να πλησιάσουμε ούτε τη λαϊκή, ούτε τα βενζινάδικα, ούτε τα περίπτερα έτσι όπως πάνε οι τιμές. Κι αυτοί, εκεί, με κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ...

Η κερδοσκοπία της «γνώσης»

Από την αναζήτηση της αλήθειας στην αναζήτηση περισσότερων κερδών. Από την πρόοδο της ανθρώπινης γνώσης και της ανθρωπότητας, στην πρόοδο των μετοχών και των μετόχων. Το νέο θεσμικό πλαίσιο που προκρίνει η κυβέρνηση για την Ερευνα και Τεχνολογία - σύντομα θα κατατεθεί με τη μορφή σχεδίου νόμου στη Βουλή - φαίνεται να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους και της ερευνητικής κοινότητας και των πανεπιστημιακών φορέων. Νέα δομή, νέοι χρηματοδοτικοί στόχοι, νέες κατευθύνσεις στην επιστημονική έρευνα. Η «οικονομία της γνώσης», η ανάπτυξη της «καινοτομίας», η ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας» είναι βασικοί πυλώνες του νέου πλαισίου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που δόθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά την έγκρισή του από την κυβερνητική Επιτροπή την περασμένη Τρίτη.

Στα βασικά όργανα χάραξης της «εθνικής» πολιτικής για την έρευνα, αλλά και αξιολόγησής της, θα συμμετέχουν επιχειρηματίες. Και με τη δική τους «συμβολή» θα αξιολογούνται ερευνητικές προτάσεις και ερευνητές, η πρόοδος των έργων, το ζητούμενο, οι χρόνοι, η κατανομή των κονδυλίων. Η χρηματοδότηση των ερευνητικών φορέων θα εξαρτάται από την «αποδοτικότητά» τους. Εννοείται, δε, πως η «αποδοτικότητα» των ερευνητικών φορέων, θα κρίνεται με γνώμονα τόσο από το αν εξασφαλίζονται εξωτερικές χρηματοδοτήσεις όσο - και κυρίως - από το αν θα εξυπηρετείται η «ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ επιστήμης και βιομηχανίας, για την επίτευξη απτών αξιοποιήσιμων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων, προϊόντων και υπηρεσιών». Προϊόντα και υπηρεσίες που θα φέρουν χρήμα. Βελτιώσεις στην παραγωγική διαδικασία που θα εξοικονομήσουν χρήμα. Αμεσα αποτελέσματα, συγκεκριμένοι στόχοι, άμεσο κέρδος στην αρένα της παγκοσμιοποίησης και στην «υγειά» των πολυεθνικών.

Εδώ και χρόνια, το μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει να εισβάλει στο εκπαιδευτικό σύστημα και το κατορθώνει με τη βοήθεια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Απαίτησε να γίνει μάθημα η «επιχειρηματικότητα», προκειμένου να διδαχτούν οι εκμεταλλευτικές αρχές του στα παρθένα μυαλά και να δημιουργηθεί μια νέα γενιά που όχι μόνο θα αποδέχεται, αλλά και θα επικροτεί την τυραννία του κεφαλαίου. Παρεμβαίνει διαρκώς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για τη διαμόρφωση της διδακτέας ύλης. Ο τομέας της έρευνας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι ένα καίριο σημείο αυτής της παρέμβασης. Ερευνα στην υπηρεσία του κεφαλαίου και με δημόσια χρηματοδότηση. Ολα τα νέα μυαλά, φρέσκα και διψασμένα για νέα γνώση να αποτελέσουν «γρανάζι» στη μηχανή της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας.

Ξαφνικά το κράτος κόπτεται για τη χρηματοδότηση της Ερευνας, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και από τα πανεπιστήμια. Στόχος είναι η αύξηση της χρηματοδότησης από 0,6% στο 1,5% του ΑΕΠ, με μόλις 40% συμβολή των επιχειρήσεων στις σχετικές δαπάνες, που κι αυτό χρηματοδοτείται από άλλους δρόμους. Με ελάχιστα έως καθόλου χρήματα, με ένα σύστημα που τους εξασφαλίζει άμεσο έλεγχο, αλλά και με γενικές κατευθύνσεις που έτσι κι αλλιώς προς το συμφέρον τους κινούνται, ιδού το αντιλαϊκό μεγαλείο της κυβερνητικής πολιτικής για την Ερευνα και Τεχνολογία. Με «σπόνσορα» τη Στρατηγική της Λισαβόνας και με αερολογίες για το «κοινωνικό όφελος», αλλοιώνεται ο ρόλος των πανεπιστημίων και μετατρέπονται σε «παραμάγαζα» των πολυεθνικών. Ταυτόχρονα, τα ερευνητικά κέντρα θα δίνουν «εξετάσεις» με κριτήριο τι μπορούν να φτιάξουν που να μπορεί να πουληθεί καλά.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Παιδεία των τραπεζών...

Η βρετανική τράπεζα «Barclays» επιθυμεί να επενδύσει 20 εκατομμύρια ευρώ σε ένα νέο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, το οποίο θα απευθύνεται σε στελέχη. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του πλάνου συνεργασίας της «Barclays» με το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, η οικονομική ενίσχυση του σχεδίου εκ μέρους της τράπεζας θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της προσπάθειας εξαγοράς της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro! Οπως σημειώνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Barclays Φριτς Ζίγκερς, η εταιρεία του επιθυμεί να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες στο χρηματοοικονομικό τομέα. Αυτή είναι η κατάληξη της περίφημης αναδιάρθρωσης στην Παιδεία, η ιδιωτικοποίησή της και η άμεση υποταγή της ανώτατης εκπαίδευσης στα συμφέροντα των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Αυτό επιδιώκει και η κυβέρνηση με την προωθούμενη μεταρρύθμιση. Την ίδια πολιτική έχει και το ΠΑΣΟΚ...

Μας ... δουλεύουν

ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, όμως, αυτό με το ποσοστό της ανεργίας. Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει μιαν έντονη πτωτική τάση στη χώρα, ακριβώς κάθε προεκλογική χρονιά.

Ετσι και φέτος, η κυβέρνηση βγήκε και πανηγύρισε τη μείωση του σχετικού ποσοστού στο 8,4%. Ολως παραδόξως, την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομίας και όχι ο υπουργός Εργασίας, αλλά υποθέτουμε ότι ο Γιώργος Αλογοσκούφης θέλει τη ...δόξα λόγω της αναπτυξιακής του πολιτικής.

Εκτός κι αν ο Βασίλης Μαγγίνας θεώρησε πολύ ...αστεία μια τέτοια ανακοίνωση και είπε να προστατεύσει τον εαυτό του παίρνοντας αποστάσεις.

Πάντως, αυτά τα «μαγικά» της κυβέρνησης δε μας εκπλήσσουν καθόλου. Σας θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες είχε καταφέρει να ανεβάσει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν κατά ...25% μέσα σε μια μέρα υπολογίζοντας δείκτες παραοικονομίας.

Οσο εσείς τότε γίνατε κατά 25% πλουσιότεροι, άλλο τόσο μειώθηκε και η ανεργία...

ΓΙΑ «ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ» στο Ασφαλιστικό κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι άλλα μας λέει πριν τις εκλογές και άλλα θα κάνει μετά.

Υποθέτουμε, βέβαια, ότι βρίσκει τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό ...διαυγείς και κρυστάλλινες. Ε, ας κάνει έναν κόπο να ρωτήσει τους οπαδούς του κόμματός του. Κι αν βρει έναν που να κατανοεί την κρυστάλλινη αυτή θέση, «να μας γράψει».

Κι όταν βλέπει κανείς περίπλοκες και ακατανόητες διατυπώσεις (όπως αυτές που υπάρχουν στα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), τότε καταλαβαίνει ...πού το πάνε.

Αλλωστε, όπως είπε και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου για το Ασφαλιστικό, «το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι η πλήρης αναξιοπιστία της κυβέρνησης». Δεν είναι, δηλαδή, οι πολιτικές της κατευθύνσεις αλλά το πώς θα τις εφαρμόσει.


Δεύτερο χαράτσι από ΔΕΗ;

Μαγειρεύεται σιγά σιγά το δεύτερο χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, μετά το πρώτο του Απρίλη με το 5% στο νυχτερινό ρεύμα. Πόσο θα αυξηθούν τα τιμολόγια; Ανάλογα με το πόσα τους λείπουν, θα μπορούσε να πει κάποιος.

Διότι αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει να πάει τόσο καλά η οικονομία (δείτε τους μεγαλοβιομήχανους που με δυσκολία τα φέρνουν βόλτα και τους εργάτες τους που ταΐζουν χαβιάρι τις γάτες τους), ώστε και να αυξηθούν μερικές δεκάδες ευρώ οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, κανείς δεν πρόκειται να το καταλάβει. Τουλάχιστον, αυτό προκύπτει σαν συμπέρασμα από την ευκολία που ρίχνει τις τσεκουριές.

Βεβαίως, η επερχόμενη αύξηση θα είναι η δεύτερη μέσα στο 2007. Γεγονός που αφήνει απελπιστικά απομονωμένο τον Α. Νεράντζη, ο οποίος αποδοκίμαζε στη Βουλή τον περασμένο Γενάρη τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ επειδή επί των δικών του κυβερνήσεων είχε συμβεί - άκουσον, άκουσον - να γίνουν δύο φορές αυξήσεις μέσα σε ένα χρόνο...

Τι γυρεύει η Εκκλησία στα καμένα;

Συνεταίρο στην «αναδάσωση» των καμένων δασών στον Καρέα και στην Πεντέλη σκέφτεται να βάλει η κυβέρνηση την Εκκλησία, δικαιολογώντας τις χειρότερες ανησυχίες για την τύχη των δασών. Μετά τον Θ. Ρουσόπουλο, που μετέθεσε στα «αρμόδια υπουργεία» τις αποφάσεις για την ανέγερση συνοδικού μεγάρου στον Καρέα, χτες ο αναπληρωτής του «χαιρέτισε» την ανακοίνωση της ιεραρχίας της Εκκλησίας να συμμετέχει στις... μελέτες αναδάσωσης που θα γίνουν στις περιοχές της Αττικής όπου κάηκαν δάση. Ιδού ο σχετικός διάλογος:

-- «Δημοσιογράφος: Η Αρχιεπισκοπή, σε χτεσινή της ανακοίνωση, αναφέρει ότι έδωσε εντολή να γίνουν μελέτες αναδάσωσης στον Καρέα και στην Πεντέλη. Με συγχωρείτε, τι δουλιά έχει η Εκκλησία με τις μελέτες αναδάσωσης; Εχει τέτοια αρμοδιότητα; Δεν είναι αυτή η αρμοδιότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου;

-- Αντώναρος: Δε γνωρίζω τη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Οποιος συνεισφέρει ιδέες, προκειμένου να αποκατασταθούν τα δάση που κάηκαν, οι ιδέες αυτές είναι καλοδεχούμενες»...

Το πράγμα φωνάζει από μακριά. Η Εκκλησία θέλει να μπει στις μελέτες των αναδασώσεων για να ξέρει από πρώτο χέρι τι θα αποχαρακτηριστεί, ώστε στη συνέχεια να το διεκδικήσει. Και η κυβέρνηση, της ανοίγει την όρεξη...

Αλήθειες και ψέματα...

«Ούτε ένα δέντρο να μη χαθεί. Ούτε ένα δέντρο να μη λείψει», διατείνονταν προχτές το βράδυ, στα δελτία ειδήσεων κυβερνητικό στέλεχος. «Να κατεδαφιστούν όλα τα αυθαίρετα που οικοδομήθηκαν σε δασικές εκτάσεις», προσέθετε, υπερθεματίζοντας πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ωραία λόγια, αγγελικά πλασμένα. Τι γίνεται, όμως, όταν το θέμα φτάνει στην «ταμπακιέρα», δηλαδή, στην πραγματικότητα;

  • Ο οικοδομικός συνεταιρισμός «Ν. Αιολίς», στην κοινότητα της Ροδόπολης, μέσα στο δάσος της Πεντέλης, επεκτάθηκε δύο φορές. Μία, με τις φωτιές του 1990, με κυβέρνηση ΝΔ. Δεύτερη, το 1998, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, όταν εξαιρέθηκαν εκτάσεις 75 στρεμμάτων του εν λόγω οικοδομικού συνεταιρισμού.
  • Μετά την πυρκαγιά της Ραφήνας, επί ΝΔ, εξαιρέθηκαν οι εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν από τον Αερολιμένα Αθηνών, δηλαδή την εταιρεία «Χόχτιφ».
  • Μετά την πυρκαγιά της Πεντέλης, το 1998, επί ΠΑΣΟΚ, εξαιρέθηκαν εκτάσεις «που κατά την ημέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν βλάστηση», έκτασης 1.068 στρ.

Αυτή είναι πραγματικότητα. Τα άλλα, είναι για «λαϊκή κατανάλωση»...

Κυνισμός

Οι εμπορομεσάζοντες είναι αυτοί που καρπώνονται τόσο το μόχθο των Ελλήνων αγροτών όσο και τα χρήματα των καταναλωτών, αφού αυτοί είναι που αποκομίζουν περίπου το 80% της αξίας των γεωργικών ειδών διατροφής. Η παραπάνω παραδοχή προέρχεται από τα πλέον επίσημα χείλη, από την ίδια την Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ Μάριαν Φίσερ Μπόουλ, η οποία σε σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο παραδέχτηκε ότι μόλις το 20% της αξίας των γεωργικών ειδών διατροφής εισπράττει ο παραγωγός στην Ευρώπη, ποσοστό που παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με την Επίτροπο Γεωργίας, η «ψαλίδα» των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή παρουσιάζει χρόνο με το χρόνο αυξητική τάση. Η λύση δε, που πρότεινε η Επίτροπος προς τους γεωργούς, είναι να «δραστηριοποιηθούν σε πιο προσοδοφόρους τομείς», σύμφωνα με το πνεύμα της μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής του 2003... Ορισμός του κυνισμού, σε όλο του το μεγαλείο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η δέσμη προτάσεων για τα δάση

Οι έξι ριζοσπαστικές προτάσεις, που κατέθεσε το ΚΚΕ - στη διάρκεια προχτεσινής συνέντευξης Τύπου, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα - για τη σωτηρία των δασών και την αναδάσωσή τους, επιβάλλεται από τις ίδιες τις εξελίξεις να εφαρμοστούν άμεσα. Είναι η μόνη, ουσιαστική, ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε να μην καούν και οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου στο Λεκανοπέδιο και συνολικά στη χώρα, αλλά και να ξαναγίνουν δάση όσα κάηκαν και επιβουλεύεται η επιχειρηματικότητα. Είναι η απάντηση στην εμπρηστική πολιτική τόσο της ΝΔ σήμερα, όσο και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα. Είναι η θέση που, στο κέντρο της προσοχής της, έχει το συμφέρον των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων.

Τα γεγονότα, «μιλούν» από μόνα τους. Οι μέχρι σήμερα καμένες εκτάσεις, όχι μόνο δεν αναδασώνονται στο σύνολό τους, αλλά, αντιθέτως, μεγάλα κομμάτια εξαιρούνται. Στην καρδιά κάθε δάσους, διεξάγεται ένας ιδιότυπος «αγώνας δρόμου». Εμφανίζονται τίτλοι ιδιοκτησίας, με ιδιώτες να διεκδικούν τεράστιες εκτάσεις. Οικοδομικοί συνεταιρισμοί τοποθετούν ταμπέλες σε εκτός σχεδίου περιοχές και «ενημερώνουν» πως το δάσος αποτελεί «ιδιοκτησία» τους. Η Εκκλησία, εμφανίζεται να κατέχει τίτλους σε δημόσιες δασικές εκτάσεις. Η διαδικασία εμπορευματοποίησης του δάσους έχει ήδη ξεκινήσει, πριν ακόμη αυτό καεί. Και μόλις καεί, οι κερδισμένοι της υπόθεσης, είναι συγκεκριμένοι. Η γη γίνεται εμπόρευμα και υποτάσσεται στην αύξηση των κερδών τους. Η συνέχεια, γνωστή: Επιχωματώσεις, αποψιλώσεις, οικοπεδοποιήσεις... Εγκλημα διαρκείας, σε βάρος της φύσης, σε βάρος του εργαζόμενου λαού.

Ποια είναι η απάντηση, στην καταστροφική αυτή λαίλαπα; «Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία, ακόμα και με τη μορφή της δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς ή άλλες εταιρείες, επίσης και από την Εκκλησία», σημειώνει το ΚΚΕ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμόσουν μια τέτοια πρόταση, όχι γιατί δεν μπορούν, αλλά διότι η πολιτική τους υποτάσσεται στην εξυπηρέτηση όλων αυτών που θέλουν το δάσος, τη γη, το νερό και τον αέρα, να είναι εμπόρευμα, που θα πουλιέται και θα αγοράζεται πανάκριβα. Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «στρώνει» την άσφαλτο για να περάσουν οι μπουλντόζες που θα χτίσουν κάθε σπιθαμή ελεύθερης γης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από το 1991 ως το 2005 αναδασώθηκε 1 στρέμμα για κάθε 11 που κάηκαν. Δεν είναι τυχαίο, ότι σε κάθε απόφαση «αναδάσωσης», εξαιρούνται χιλιάδες στρέμματα, με διάφορες αιτιολογίες, που οικοπεδοποιούνται και οικοδομούνται πολυτελώς.

Η πολιτική που καταστρέφει τα δάση, η πολιτική που ευνοεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, η πολιτική που ξεπουλά τη γη, η πολιτική που καθημερινά υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, έχει ονοματεπώνυμο: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα δύο αυτά κόμματα ταυτίζονται - επί της ουσίας - και σε αυτόν τον τομέα. Υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα. Από την άλλη, η θέση του ΚΚΕ, είναι ξεκάθαρη: Το δάσος, να είναι λαϊκή περιουσία. Τα ιδιωτικά συμφέροντα, που λυμαίνονται το δημόσιο δασικό πλούτο, να «εξοστρακιστούν». Και εδώ ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Οι σημερινές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ αποτελούν αγωνιστική απάντηση που πρέπει να έχει συνέχεια. Αλλά η οριστική λύση είναι πολιτική, και τα πλατιά λαϊκά στρώματα μπορούν να τη δρομολογήσουν και με την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης της δικομματικής πολιτικής και ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ