Τρίτη 14 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να τους πάρει ο ... Ασωπός!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Απύθμενο θράσος επιδεικνύουν τις τελευταίες μέρες οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων για το ζήτημα του μολυσμένου με καρκινογόνες ουσίες νερού στην περιοχή των Οινοφύτων. Οι ευθύνες και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματικές, καθώς ποτέ δεν επέβαλαν ούτε μισό μέτρο για την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών της περιοχής. Τώρα οι μεν (ΝΔ) ανησυχούν μήπως αξιοποιηθεί προεκλογικά το ζήτημα, οι δε (ΠΑΣΟΚ) ζητούν προεκλογικά να ...επιμεριστούν ευθύνες.

Ετσι, ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Γιαννάκης, την Παρασκευή το μεσημέρι μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ισχυρίστηκε ότι «όλοι φταίμε», αναφερόμενος και στους κατοίκους και στους εργαζόμενους της περιοχής! Από την αντιπολιτευτική του σκοπιά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Β. Τόγιας, είπε ότι μπορεί να φταίμε όλοι, αλλά κάποιοι φταίνε περισσότερο! Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Πάντως κι οι δύο συγκάλυψαν την ασύδοτη δράση των βιομηχανιών, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, τη συνολική υποβάθμιση της περιοχής προς όφελος του κεφαλαίου.

Ισως, τελικά, «όλοι να φταίμε» που δεν τους έχει πάρει ο ...Ασωπός και τους δύο τόσα χρόνια.

«Εξορθολογισμός»

«Εξορθολογισμός» των εξόδων των Ταμείων σημαίνει «πετσοκόβουμε τις υπηρεσίες υγείας και τα φάρμακα και φορτώνουμε τους ασφαλισμένους με όλο και μεγαλύτερα βάρη». Αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης, όπως προκύπτει ολοκάθαρα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υφυπουργού Υγείας, Θ. Γιαννόπουλου. Την ίδια στιγμή, τα προκλητικά κέρδη των πολυεθνικών του φαρμάκου και των μεγαλοεισαγωγέων, όχι μόνο παραμένουν στο απυρόβλητο, αλλά με κάθε τρόπο ενισχύονται από την πολιτική της κυβέρνησης. Στα 381,85 εκατ. ευρώ έφτασαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα κέρδη εκατό φαρμακοβιομηχανιών το 2006, που αυξήθηκαν με υπερδιπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με το 2005. Κατά τα άλλα, ο «εξορθολογισμός» των Ταμείων για την κυβερνητική ...λογική αρχίζει και τελειώνει με την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Τι να πουν, άλλωστε, για τις ευθύνες που ακέραια φέρουν και οι σημερινοί και οι προηγούμενοι κυβερνώντες στη δημιουργία των ελλειμμάτων των Ταμείων;

Οι «Τζέιμς Μποντ» στην αγορά...

Οι πολυεθνικές προτιμούν τους εκπαιδευμένους πράκτορες και πληρώνουν καλά για να τους έχουν στη δούλεψή τους. Ετσι σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ντέιλι Τέλεγκραφ», οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είδαν το ένα πέμπτο σχεδόν του προσωπικού τους να παραιτείται από το 2004 και προσανατολίζονται στην προσφορά επιπλέον επιδομάτων προκειμένου να ανασχέσουν τη διαρροή των πρακτόρων τους. Επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Αμυνας, η βρετανική εφημερίδα τονίζει πως η πλειοψηφία του 20% των πρακτόρων που παραιτήθηκαν συνέχισαν τη σταδιοδρομία τους στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος προσφέρει καλύτερες αμοιβές, αναγκάζοντας το υπουργείο να τους αντικαταστήσει με λιγότερο ικανούς, ή άπειρους ακόμη πράκτορες. «Δεν μπορούν πλέον να στελεχώσουν πολλές θέσεις διότι δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό. Είναι αναγκασμένοι να τοποθετήσουν μη εξειδικευμένους εργαζόμενους», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Για ν' αντιμετωπιστεί η λειψανδρία, το υπουργείο Αμυνας προσανατολίζεται, σύμφωνα με την «Τέλεγκραφ», να θεσπίσει επιδόματα ύψους 74.000 ευρώ για τους πράκτορες που αποφασίζουν να παρατείνουν κατά τρία χρόνια τα συμβόλαιά τους. Ετσι είναι οι νόμοι της αγοράς. Πάντως εμείς θα λέγαμε μικρό το κακό αφού οι κάποτε αφοσιωμένοι «Τζέιμς Μποντ» στα όργανα-μηχανισμούς του κεφαλαίου, πάνε και πιάνουν δουλιά απ' ευθείας στο κεφάλαιο...

Το «παλιό κρασί... »

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal» η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank προσανατολίζεται να προσλάβει τον 81χρονο πλέον Αλαν Γκρίνσπαν, σαν ειδικό σύμβουλο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας θα εργαστεί για τον τομέα επενδύσεων της τράπεζας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνεργασία επετεύχθη, ύστερα από πρόταση πρώην συνεργάτη του Γκρίνσπαν στην αμερικανική κεντρική τράπεζα, ο οποίος τώρα εργάζεται για τη γερμανική τράπεζα. Ο Γκρίνσπαν διατέλεσε πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας επί 18 χρόνια και θεωρείται από τους πιο ειδικευμένους εμπειρογνώμονες στις παγκόσμιες οικονομικές αγορές. Οταν έφυγε από την Τράπεζα, ίδρυσε τη δική του εταιρεία συμβούλων. Ετσι γίνεται με το μεγάλο κεφάλαιο. Εκείνους που έχει για χρόνια δοκιμάσει στην υπηρεσία του, δεν τους αφήνει ποτέ. Ο νόμος είναι απόλυτος: «Το παλιό καλό κρασί που ξέρουμε»... θα το πιούμε μέχρι τέλους.

Ο... αντιδεξιός αγώνας του ΠΑΣΟΚ

Αν δεν είναι υποκρισία, είναι θράσος. Αν δεν είναι θράσος είναι απαράδεκτη συμπεριφορά. Οπως θέλετε πείτε τη, γιατί πολλούς ακόμη χαρακτηρισμούς «αντέχει» η τραγελαφική απαίτηση του ΠΑΣΟΚ να αναγνωριστεί ως το αντίπαλο δέος στη «δεξιά πολιτική» που εφαρμόζεται. Πολύ δε περισσότερο, η κριτική που διανοείται να ασκεί σε όσους διαπιστώνουν το αυτονόητο: Την ταύτισή του στις βασικές αρχές της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, αν δε στηρίζεις τη - μόνο κατ' όνομα - αντιπολιτευτική τακτική του τότε είσαι «δεκανίκι», «αριστερός ψάλτης», «σύμμαχος», «συνεταίρος» ή, τελευταία, «οικονομικά διαπλεκόμενος» με τη Νέα Δημοκρατία. Κι ενώ λέει αυτά, η κοινοβουλευτική του ομάδα επί 3 χρόνια έχει «πάθει αγκύλωση» σηκώνοντας το χέρι για να ψηφίζει τα νομοσχέδια που καταθέτει η κυβέρνηση. Μάλιστα, αυτό το καλοκαίρι ...το παράκαναν.

Μέσα στον Ιούνη και στον Ιούλη, η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε, όχι απλά μερικά, αλλά τη συντριπτική πλειοψηφία των νομοσχεδίων που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία! Τάχθηκε υπέρ σε 11 από τα 13 νομοθετήματα που έφεραν στη Βουλή οι υπουργοί της κυβέρνησης. Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα υπέγραφε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, τον οποίο έχουν χιλιο-καταγγείλει με αφορμή την υπόθεση των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων! Επειδή μάλιστα το «εκσυγχρονισμένο» ΠΑΣΟΚ αρέσκεται στα αριθμητικά στοιχεία, μπορούμε να πούμε ότι ενέκρινε ασυζητητί το 94% του «θερινού» κυβερνητικού έργου.

Δεν πρόκειται για νομοσχέδια δευτερεύουσας σημασίας ή επουσιώδεις ρυθμίσεις. Αλλωστε, στα λεγόμενα «Θερινά Τμήματα» ψηφίζονται - ως γνωστόν - οι νόμοι για τους οποίους οι κυβερνήσεις δε θέλουν να γίνει «θόρυβος». Μιλάμε για θεσμοθετήσεις προκλητικών προνομίων σε τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες, στις μεγάλες ΑΕ, στις ποδοσφαιρικές ΠΑΕ και στις κατασκευαστικές εταιρείες. Μιλάμε για ρυθμίσεις που είχαν «σφραγίδα εισαγωγής» από τις Βρυξέλλες μπροστά στην οποία «μπλε» και «πράσινοι» στάθηκαν «προσοχή» και ούτε καν διανοήθηκαν να θέσουν εν αμφιβόλω τις κατευθύνσεις τους. Τέτοιοι ακριβώς ήταν οι προτεινόμενοι νόμοι που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για τους οποίους μάλιστα οι εισηγητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασαν στο σημείο να επικροτούν με ενθουσιασμό.

Τώρα λοιπόν το ΠΑΣΟΚ, μετά τις καλοκαιρινές «βουτιές» του στα «νερά της συναίνεσης» και τα νομοθετικά «πλατσουρίσματα» με τη Νέα Δημοκρατία, ετοιμάζεται να «ψαρέψει» σ' ένα εξ αντικειμένου προεκλογικό φθινόπωρο. Δόλωμα, η υποτιθέμενη «διαφορετική» πολιτική τους και ο «αντιδεξιός» τους αγώνας. Δυστυχώς όμως γι' αυτούς ...«δεν τσιμπάει»!


Γεράσιμος ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Κόλπα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΔΕΝ θα χαλάσουμε τα μπάνια του λαού», δήλωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, αναφερόμενος στην πιθανότητα εκλογών το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη, προσθέτοντας με νόημα ότι ο ίδιος είχε υποσχεθεί κάτι τέτοιο...

Μόνο, που, μάλλον, ξέχασε ότι τα «μπάνια του λαού» δε χαλάνε με τη διενέργεια των εκλογών. Χαλάνε - όπως όντως χάλασαν - με την πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις πριν καταφύγουν στις κάλπες.

Να του υπενθυμίσουμε ίσως ότι με την ακρίβεια και την καθήλωση των μισθών είναι δυσβάσταχτο για μια οικογένεια μισθωτών να πάει διακοπές έστω και μια βδομάδα, ιδίως τον Ιούλη και τον Αύγουστο;

Μήπως ότι τα εισιτήρια των θαλάσσιων μεταφορών αυξήθηκαν από 25 μέχρι και 100%, ή, μήπως, ότι τα κέρδη των εφοπλιστών αυξήθηκαν κατακόρυφα, όπως κατακόρυφα «κόπηκαν» δρομολόγια πλοίων για νησιά που ...«δε συμφέρουν» τους πλοιοκτήτες;

Οσο γι' αυτούς που μένουν στην Αθήνα, ως γνωστόν, η παραλιακή της Αττικής είναι περιφραγμένη σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης και για να φθάσει κανείς μέχρι την αμμουδιά πρέπει να πληρώσει είσοδο, να νοικιάσει ξαπλώστρα και ποιος ξέρει τι άλλο.

Παρεμπιπτόντως, ας αναλογιστούν οι κυβερνώντες πως όλα αυτά μπορεί να τα ...θυμηθεί ο κόσμος λίγο πριν την κάλπη. Και τέτοιες σκέψεις δε θα είναι ευνοϊκές ούτε προς την κυβέρνηση, ούτε προς το ΠΑΣΟΚ.

ΣΕ ΟΡΓΑΣΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ το ...υπουργείο Εργασίας ακόμη και τις παραμονές του 15Αύγουστου, αφού κατέθεσε χτες στη Βουλή δυο τροπολογίες, μια για το προσωπικό του ΟΑΕΔ και μία για ένταξη Ταμείων στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Εχει πέσει ...μεγάλη βιασύνη.

Μόνο που όσα προεκλογικά κολπάκια κι αν σκεφτούν τα επιτελεία του Βασίλη Μαγγίνα, το «κοινωνικό πρόσωπο» της κυβέρνησης δύσκολα θα γίνει από αποκρουστικό ...ελκτικό. Είπαμε, ακόμη και οι καλύτεροι επικοινωνιολόγοι δεν μπορούν να κάνουν θαύματα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Σίγουρα, όχι για μια κυβέρνηση, που θεσμοθέτησε μέσω του υπουργείου Εργασίας την κατάργηση του 8ωρου, την επέκταση της μερικής απασχόλησης και ενίσχυσε το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων.

Τρέχουν να πάρουν θέση στις επιτροπές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις 18 του περασμένου μήνα, ο υπουργός Απασχόλησης συμφώνησε με τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να δώσουν από κοινού τη... μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να μην περάσει η εξομοίωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών στο δημόσιο. Τότε αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Μαμμωνά, «για την επεξεργασία και τελική διαμόρφωση των θέσεων και κοινής υποστηρικτικής γραμμής».

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και χτες ο υπουργός, με επιστολή του στις διοικήσεις των δυο τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ζητάει να ορίσουν τους εκπροσώπους τους στην εν λόγω Επιτροπή. Κι αυτό όταν είναι σε όλους γνωστό ότι η ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο ανήκει πρώτα και κύρια στη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση, που δεν έκαναν ούτε τα τυπικά προβλεπόμενα προκειμένου να μη φτάσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πολύ περισσότερο που η επικείμενη εξομοίωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στο δημόσιο, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το φυσικό επακόλουθο της αντιασφαλιστικής πολιτικής που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχοντας μάλιστα ψηφίσει στα πλαίσια της ΕΕ και τις οδηγίες με βάση τις οποίες γίνεται σήμερα η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τους «κοινωνικούς εταίρους» που σπεύδουν και μ' αυτόν τον τρόπο να καθαγιάσουν τις κυβερνητικές ευθύνες και να βγάλουν λάδι την αντιασφαλιστική πολιτική δεκαετιών. Φανταστείτε τι συνωστισμός έχει να γίνει αν η οποιαδήποτε κυβέρνηση μετά τις εκλογές χτυπήσει προσκλητήριο «διαλόγου» για όσα αντιδραστικά έχει ήδη στο συρτάρι της σε σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση...

Χοντρό το δούλεμα

Μέσω του κρατικού προϋπολογισμού δίνονται ετησίως 50 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή των κοινωνικών δαπανών, λέει η κυβέρνηση και ο επί της Οικονομίας υπουργός υποτίθεται πως το αποδεικνύει με στοιχεία. Παρ' όλα αυτά, λέει ο Γ. Αλογοσκούφης, δεν καταφέραμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τουλάχιστον για 1,2 εκατομμύρια πολίτες της χώρας που ζούνε κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας. Γι' αυτό, λέει η κυβέρνηση, για να «αντιμετωπιστεί» η φτώχεια, θεσπίζεται το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, που θα διαθέτει - από το 2010 και μετά - 2 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία μπορεί να είναι της ΝΔ, αλλά ακριβώς τα ίδια λέει και το ΠΑΣΟΚ. Συμφωνούν και για το ύψος των «κοινωνικών δαπανών», και για τον αριθμό των «φτωχών», και για το κονδύλι «αντιμετώπισης της φτώχειας».

Για να καταλάβουμε τι λένε, ας ξεπεράσουμε τις ενστάσεις που υπάρχουν - και είναι απολύτως βάσιμες - για την κατηγοριοποίηση των 50 δισ. ευρώ, ως κοινωνικές δαπάνες, μια και στο κονδύλι αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι συντάξεις των απόμαχων της δουλιάς. Να ξεπεράσουμε ακόμα και την εκτίμηση ότι, σε συνθήκες σύγχρονης φτώχειας, ζει αισθητά μεγαλύτερος αριθμός πολιτών από το 1,2 εκατομμύριο που υπολογίζει η κυβερνητική στατιστική.

Και αφού ξεπεράσαμε αυτούς τους σκοπέλους, ας αναλογιστούμε: Με κοινωνικές δαπάνες 50 δισ. ευρώ, η φτώχεια υπάρχει και αναπαράγεται πλήττοντας ολοένα και νέα στρώματα του πληθυσμού. Με τα 2 δισ. ευρώ, μήπως μας δουλεύουν, όταν λένε ότι θα εξαλείψουν τη φτώχεια;

Και βέβαια μας δουλεύουν. Και μάλιστα πολύ χοντρά. Και οι δυο τους. Αλλά, καλό είναι να το έχουμε συνεχώς υπόψη μας πορευόμενοι προς τις κάλπες, ώστε να τους τιμωρήσουμε και τους δύο όπως τους αρμόζει...

Να μην ξεχνιόμαστε

«Οι εργαζόμενοι της χώρας μας, όση προεκλογική στάχτη και αν τους ρίξει στα μάτια η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν μπορούν να ξεχάσουν τις αντικοινωνικές πολιτικές της επί 3,5 χρόνια. Τους προϋπολογισμούς διαρκούς και εντεινόμενης λιτότητας, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση του 8ωρου. Το ξεπούλημα του δημόσιου και κοινωνικού πλούτου, τη διάχυση κλίματος ασφαλιστικής τρομοκρατίας για κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης μετά τις εκλογές (...)».

Αυτά είπε ο Δ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, σε ομιλία του στα Κύθηρα. Ο ίδιος όμως μπόρεσε και «ξέχασε» κάτι πολύ βασικό να θυμούνται οι εργαζόμενοι. Αυτή η πολιτική δεν προέκυψε ξαφνικά πριν από 3,5 χρόνια. Εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα. Πότε απ' τη ΝΔ, πότε απ' το ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ΣΥΝ. Γιατί στήριγμα της αντιλαϊκής πολιτικής ήταν η υπερψήφιση του Μάαστριχτ, η συμμετοχή στους στημένους «κοινωνικούς διαλόγους». Να του θυμίσουμε τις πρωτοβουλίες που αναλάμβανε ο ΣΥΝ το 1997 «με στόχο την αποτροπή του εκφυλισμού του κοινωνικού διαλόγου», τις διακηρύξεις περί «του αναγκαίου του κοινωνικού διαλόγου» ως «ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης για την ωρίμανση και προώθηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στις ασκούμενες πολιτικές» και τις προτάσεις «να οργανωθεί ένας σοβαρός και συγκροτημένος κοινωνικός διάλογος για το σύνολο του ασφαλιστικού προβλήματος, στη βάση των κοινωνικών συμφωνιών που θα προκύψουν, να προωθηθεί η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος».

Ας θυμούνται οι εργαζόμενοι. Κι ας μαυρίσουν και αυτούς που τις εφάρμοσαν αυτές τις πολιτικές και αυτούς που τις στήριξαν αποκοιμίζοντάς τους την κρίσιμη ώρα που το ζητούμενο ήταν η οργάνωση και η ανάπτυξη της πάλης τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανούσιοι δικομματικοί «χοροί»

«

Γεύση» από προεκλογικό δικομματικό καβγά ο ελληνικός λαός έχει ήδη πάρει, αρκετή ώστε να πειστεί πως πρόκειται για έναν καβγά πέρα για πέρα ανούσιο, που απέχει «έτη φωτός» από όλα εκείνα που τον ταλανίζουν μέρα - νύχτα. Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού οι «καβγατζήδες» είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για την πρόκληση και διόγκωση των λαϊκών προβλημάτων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο το «χορό» της ψευτοαντιπαράθεσης έσυραν ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης και ο Κ. Λαλιώτης, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ.

Τέτοιους χορούς, είτε σε πεντοζάλη είτε σε σκληρό ροκ, ο λαός θα παρακολουθήσει πολλούς όσο πλησιάζει η ώρα της δικής του ετυμηγορίας στην κάλπη και με σκοπό να είναι αυτή όσο πιο ανώδυνη για το δικομματισμό, να πέσει στα «μαλακά», να μην τιμωρηθεί για τα αντιλαϊκά του έργα. Για τα οποία κανένας λόγος δεν ακούγεται, πέραν αυτού που αρθρώνει το ΚΚΕ. Δεν αντιπαρατίθενται τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ούτε για το ασφαλιστικό, ούτε για τις εργασιακές σχέσεις, για την ανεργία, για το καθηλωμένο λαϊκό εισόδημα. Δεν «καβγαδίζουν» για την περιβαλλοντική καταστροφή. Για το χάλι στο οποίο κατάντησαν τη δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία - Πρόνοια.

Σε όλα αυτά τα θέματα, τα κρίσιμης σημασίας για την ποιότητα ζωής της εργατικής λαϊκής οικογένειας, επικρατεί σιγήν ιχθύος. Γιατί έχουν τη «φωλιά τους λερωμένη». Γιατί σε όλα αυτά ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε. Γιατί στο πλαίσιο της δικομματικής εναλλαγής το ΠΑΣΟΚ συνέχιζε από κει που σταμάταγε η ΝΔ και το αντίστροφο. Γιατί και οι δύο ορκίζονται πίστη στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, έχουν μία, την ίδια, στρατηγική ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Και φυσικά, γιατί γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους ότι στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για ένα ουσιαστικό μέτρο που να ανακουφίσει τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα από την οξύτητα των προβλημάτων.

Η αντιπαράθεσή τους είναι αέρας κοπανιστός. Και δεν έχει καν την αθωότητα του παιδικού παιχνιδιού, όπου κερδίζει όποιος δημιουργήσει τη μεγαλύτερη σαπουνόφουσκα. Ο καθένας θέλει για τον εαυτό του τον κυβερνητικό θώκο. Και οι δύο θέλουν το δικομματικό πολιτικό σύστημα αλώβητο. Μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης να τσακώνεται με τον Κ. Λαλιώτη, ήταν όμως ο ίδιος που δήλωνε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν. Τους ενώνουν τα κοινά συμφέροντα που εκπροσωπούν, τα συμφέροντα της τάξης τους.

Κοινά είναι και τα συμφέροντα που πρέπει να ενώσουν τους εργαζόμενους με τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Στον εκλογικό και στον κοινωνικό στίβο. Στην κάλπη και στους δρόμους της κοινωνικοπολιτικής πάλης. Ενάντια στον δικομματισμό, υπέρ της πολιτικής πρότασης που εγγυάται μια άλλη πορεία για το λαό και τον τόπο, της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ. Στις εκλογές λοιπόν ψήφος τιμωρίας στο δικομματισμό για το αντιλαϊκό του παρελθόν, ψήφος αποτροπής των χειρότερων που ετοιμάζει για το λαό, ψήφος προοπτικής στο ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ