Τρίτη 14 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Χοντρό το δούλεμα

Μέσω του κρατικού προϋπολογισμού δίνονται ετησίως 50 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή των κοινωνικών δαπανών, λέει η κυβέρνηση και ο επί της Οικονομίας υπουργός υποτίθεται πως το αποδεικνύει με στοιχεία. Παρ' όλα αυτά, λέει ο Γ. Αλογοσκούφης, δεν καταφέραμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τουλάχιστον για 1,2 εκατομμύρια πολίτες της χώρας που ζούνε κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας. Γι' αυτό, λέει η κυβέρνηση, για να «αντιμετωπιστεί» η φτώχεια, θεσπίζεται το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, που θα διαθέτει - από το 2010 και μετά - 2 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία μπορεί να είναι της ΝΔ, αλλά ακριβώς τα ίδια λέει και το ΠΑΣΟΚ. Συμφωνούν και για το ύψος των «κοινωνικών δαπανών», και για τον αριθμό των «φτωχών», και για το κονδύλι «αντιμετώπισης της φτώχειας».

Για να καταλάβουμε τι λένε, ας ξεπεράσουμε τις ενστάσεις που υπάρχουν - και είναι απολύτως βάσιμες - για την κατηγοριοποίηση των 50 δισ. ευρώ, ως κοινωνικές δαπάνες, μια και στο κονδύλι αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι συντάξεις των απόμαχων της δουλιάς. Να ξεπεράσουμε ακόμα και την εκτίμηση ότι, σε συνθήκες σύγχρονης φτώχειας, ζει αισθητά μεγαλύτερος αριθμός πολιτών από το 1,2 εκατομμύριο που υπολογίζει η κυβερνητική στατιστική.

Και αφού ξεπεράσαμε αυτούς τους σκοπέλους, ας αναλογιστούμε: Με κοινωνικές δαπάνες 50 δισ. ευρώ, η φτώχεια υπάρχει και αναπαράγεται πλήττοντας ολοένα και νέα στρώματα του πληθυσμού. Με τα 2 δισ. ευρώ, μήπως μας δουλεύουν, όταν λένε ότι θα εξαλείψουν τη φτώχεια;

Και βέβαια μας δουλεύουν. Και μάλιστα πολύ χοντρά. Και οι δυο τους. Αλλά, καλό είναι να το έχουμε συνεχώς υπόψη μας πορευόμενοι προς τις κάλπες, ώστε να τους τιμωρήσουμε και τους δύο όπως τους αρμόζει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ