Σάββατο 13 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μιλάνε οι χορτάτοι για λιτότητα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο αξιότιμος κ. Ν. Γκαργκάνας, αποδεικνύεται ότι είναι ένας εύθικτος άνθρωπος. Με αφορμή τα σχόλια που έγιναν για το ύψος των αποδοχών του, καθώς και το ότι ...ο ίδιος προέβη σε αύξηση του μισθού του, η Τράπεζα της Ελλάδας έβγαλε χτες ανακοίνωση, με την οποία μας πληροφορεί ότι οι αποδοχές του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας - στο οποίο προΐσταται ο κ. Γκαργκάνας - αυξάνονται κατά ποσοστό ίσο με τη μέση αύξηση των αποδοχών του προσωπικού της Τράπεζας από τις εκάστοτε ΣΣΕ Τραπεζών - ΟΤΟΕ κλπ., κλπ.

Ως προς το γράμμα του νόμου, η διοίκηση της Τράπεζας είναι απόλυτα συνεπής. Για το πάπλωμα όμως τσιμουδιά... Και επειδή δε θέλουν αυτοί να απαντήσουν, θα τους θέσουμε εμείς το ερώτημα. Το καλοκαίρι του 2001, με διοικητή της Τράπεζας τον Λ. Παπαδήμο και υποδιοικητή τον κ. Γκαργκάνα, αποφάσισαν ή δεν αποφάσισαν να διπλασιάσουν τις, τότε, αποδοχές τους; Γιατί ο κ. Γκαργκάνας, στη χτεσινή ανακοίνωση, δε λέει κουβέντα για τις μηνιαίες αποδοχές του, για να γνωρίζουμε και εμείς αν τον κατηγορούν δίκαια ή άδικα; Για να ξέρουν και οι Ελληνες εργαζόμενοι ποιοι είναι εκείνοι που ζητούν την κατεδάφιση των ασφαλιστικών κατακτήσεων. Ποιοι εμφανίζονται ως διαπρύσιοι κήρυκες της λιτότητας.

Μιλάνε για λιτότητα οι χορτάτοι, έλεγε ο Μπρεχτ και πόσο δίκιο είχε. Μιλάει για λιτότητα ο Γκαργκάνας και οι άλλοι χορτάτοι, θεματοφύλακες του συστήματος...

Εξαγωγή αντεργατικής πολιτικής

Μαθήματα αντεργατικής πολιτικής παραδίδει ο υπουργός Οικονομίας και εκτός συνόρων... Κατά την επίσκεψή του στη Βουλγαρία, ο Γ. Αλογοσκούφης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις πολύμηνες κινητοποιήσεις των Βούλγαρων εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε παρόμιες καταστάσεις.

Ο υπουργός απάντησε ότι «οι διεκδικήσεις, αν τις δει κανείς μεμονωμένα, πολλές φορές μπορεί να θεωρηθούν δικαιολογημένες, αλλά μια κυβέρνηση οφείλει να τις βλέπει στο πλαισιο της γενικότερης πολιτικής και των γενικότερων στόχων που έχει θέσει για τη χώρα και την οικονομία». Για να καταλήξει ότι «αυτό κάναμε εμείς και είμαι βέβαιος ότι το ίδιο κάνει και η βουλγαρική κυβέρνηση»!

Παρότρυνε, δηλαδή, τη βουλγαρική κυβέρνηση, να μην υποχωρήσει και να μην ενδώσει στα - δίκαια όπως και ο ίδιος ομολόγησε - αιτήματα των εκπαιδευτικών της γειτονικής χώρας, επειδή αυτά προσκρούουν στη γενικότερη πολιτική λιτότητας που από κοινού έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση της Βουλγαρίας και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι δηλαδή... πέραν των αντοχών της οικονομίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι Βούλγαροι εκπαιδευτικοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους έχοντας ως βασικά αιτήματα τον διπλασιασμό των αποδοχών τους - 225 ευρώ το μήνα σήμερα - και την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

«Ανταρσίες» για γέλια

Ελεος! Ξανά το ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο με τους «αντάρτες» και τους «εξεγερθέντες» παίζεται με αφόρητα θορυβώδη ένταση. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστές οι γαλάζιοι «διαφωνούντες» βουλευτές με κυβερνητικές επιλογές. Ουδέν αναληθέστερον. Σε καμία περίπτωση δε συνέβη κάτι τέτοιο. Απλά βρήκαν την ευκαιρία ορισμένοι της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς να κατακεραυνώσουν την έκθεση Γκαργκάνα, μόνο και μόνο - ας μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία - για να πλειοδοτήσουν στη συνέχεια υπέρ των ανατροπών των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που θα επιφέρει η κυβέρνηση. (Ενδιάμεσα, βέβαια, επιχειρείται να ικανοποιηθούν και άλλες σκοπιμότητες και «προσωπικές στρατηγικές»). Αλλωστε, δεν πρέπει να διαφεύγει ότι υπουργός Απασχόλησης που έφερε προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων ήταν ο Π. Παναγιωτόπουλος, που τώρα «αντιστέκεται» στις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας. Ομως ο νόμος αυτός είναι «προϊόν» των προτάσεων Γκαργκάνα - ΣΕΒ - κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ.

Ταυτίσεις

Μετά τη Ζωή Λάσκαρη που εξανίστατο προεκλογικά σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το ΚΚΕ εδώ και 90 χρόνια τα ίδια λέει, ανέλαβε χτες αρθρογράφος της «Αυγής» να διαλευκάνει το... μυστήριο με το «επί 90 χρόνια ίδιο», όπως έγραψε, πρόγραμμα του ΚΚΕ! Προσπερνάμε την επιχειρούμενη κι απ' τους δύο έμμεση απαξίωση της συνέπειας, που όπως και να το κάνουμε είναι καλό πράγμα, άγνωστο σε κάποιους αλλά καλό. Ο αρθρογράφος της «Αυγής» θα έπρεπε να ξέρει ότι τα γραπτά μένουν. Και εκθέτουν όταν είναι τόσο ρηχά, συγκροτούμενα από ένα μάτσο νοητικές ακροβασίες. Θα του συνιστούσαμε, όπως και σε κάθε άλλο επίδοξο αναλυτή της πολιτικής και του προγράμματος του ΚΚΕ, να το διαβάζει πρώτα προσεκτικά ώστε να μην εκτίθεται, ταυτιζόμενος με αναλύσεις όπως αυτές της Ζωίτσας...

Εκαναν γαλέρες τα νοσοκομεία

Μια από τις αγριότερες πτυχές της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας και των ιδιωτικοποιήσεων που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι αυτή που βιώνουν οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές της χώρας. Εξυπηρετώντας το στρατηγικό στόχο της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε κερδοφόρες επιχειρήσεις Υγείας, οι κυβερνήσεις διαχρονικά έβαλαν στο στόχαστρο τα δικαιώματα των νοσηλευτών, ταυτόχρονα με το χτύπημα του λαϊκού δικαιώματος για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας.

Προσθέτοντας κρίκους στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, μαζί με τα άγρια χαράτσια την ώρα της ανάγκης για τους ασθενείς, την παράδοση στους ιδιώτες των κερδοφόρων υπηρεσιών των νοσοκομείων και τον οικονομικό στραγγαλισμό των δημόσιων ιδρυμάτων, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επέβαλαν τη δραματική υποστελέχωση, κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό. Από τα νοσοκομεία λείπουν διαχρονικά 25.000 νοσηλευτές. Συνειδητά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν κάλυψαν ούτε καν τις θέσεις που έμεναν κενές από τις αποχωρήσεις, δημιουργώντας εκρηκτικές καταστάσεις στα νοσοκομεία. Το ελάχιστο εναπομείναν νοσηλευτικό προσωπικό, δουλεύει στα όρια της εξάντλησης, χωρίς κανένα σχεδόν μέτρο υγιεινής και ασφάλειας, με αποτέλεσμα να θερίζουν οι επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα την ώρα της δουλιάς. Στις βραδινές βάρδιες μια νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνη ακόμα και για 50 ασθενείς. Ακόμα και σε ειδικά τμήματα (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κ.ά.) οι ελλείψεις φτάνουν σε επικίνδυνα σημεία. Παρά την υπερπροσπάθεια των νοσηλευτών μειώνεται το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης στους ασθενείς. Εχει γίνει πλέον θεσμός η παρουσία στα νοσοκομεία των αποκλειστικών νοσοκόμων ή των συγγενών που φροντίζουν τους ασθενείς.

Παράλληλα, με αυτή τη βαρβαρότητα ξεδιπλώνεται και η εξίσου βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των νοσηλευτών και συνολικά των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Δίπλα στους εργαζόμενους των ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας, σίτισης, τεχνικής υποστήριξης, που δουλεύουν στα νοσοκομεία σε συνθήκες γαλέρας, εργάζονται οι νέοι νοσηλευτές στις πιο απάνθρωπες συνθήκες δουλιάς. Γέμισαν τα νοσοκομεία με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, 8μηνίτες νοσηλευτές και εργαζόμενους των STAGE της ανασφάλιστης εργασίας και της εργασιακής ομηρίας. Και ετοιμάζεται νέα επίθεση μέσα από τις αντιδραστικές ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό.

Είναι πράγματι «περισσότερο από αναγκαίο και ρεαλιστικό», όπως σημείωναν οι βουλευτές του ΚΚΕ σε εφ' όλης της ύλης Ερώτηση που κατέθεσαν προχτές στη Βουλή για τα προβλήματα των νοσηλευτών, να παρθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου - σταθερού νοσηλευτικού προσωπικού, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι στα STAGE, για 1.400 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό και για τους σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, με σύνταξη στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες, για εξάωρο, πενθήμερο, 30ωρο κ.ά. Στον αγώνα γι' αυτές τις κατακτήσεις, που περνούν μέσα από τον αγώνα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, οφείλουν να συνταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, κάθε εργαζόμενος.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Αντιπολιτευτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΠ, ΞΥΠΝΗΣΕ ο Γιώργος Παπανδρέου χτες και το 'ριξε στην αντιπολίτευση! Η κυβέρνηση λέει έχει πάρει «ακραία νεοσυντηρητική στροφή», ετοιμάζει «φορολογική επιδρομή» στους μισθωτούς, ενώ στο Ασφαλιστικό «χαρίζει χρέη σε κακοπληρωτές και ασυνεπείς»...

Πολύ σωστά όλα αυτά. Ιδίως το τελευταίο περί χαρίσματος χρεών. Για να συμβάλουμε στην επιχειρηματολογία του Γ. Παπανδρέου, θα του θυμίσουμε ότι η τελευταία τέτοιου είδους χαριστική ρύθμιση έγινε τον Αύγουστο που πέρασε και αφορούσε τα χρέη των ΠΑΕ του ποδοσφαίρου.

Υπάρχει όμως ένα μικρό προβληματάκι που θίγει κάπως την αξιοπιστία των όσων λέει ο Γιώργος Παπανδρέου. Τη ρύθμιση αυτή βλέπετε την ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ...

Ευτυχώς όμως κάτω από τον «πράσινο ήλιο» δεν υπάρχει μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου. Είναι εκεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει αποστομωτική και αποφασιστική απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Τι θα κάνει άραγε; Θα ξεσηκώσει το σύμπαν για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης; Θα στηρίξει μήπως τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων; Οχι, αυτά είναι ξεπερασμένα. Οπως δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος, προτείνει την ...«πρωτοβουλία ενός οργανωμένου και υπεύθυνου κοινωνικού διαλόγου»!!!

Κάνουμε λάθος ή ακριβώς αυτό διατυμπανίζει τόσο καιρό και η Νέα Δημοκρατία; Εκτός αν το ΠΑΣΟΚ προβάλλει ως «διαφορετικότητα» τη δυνατότητά του να διοργανώνει ...καλύτερες συζητήσεις «στρογγυλής τραπέζης».

ΤΑ ΜΙΛΗΣΑΝΕ ΚΑΙ τα συμφωνήσανε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα και τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Γ. Τραγάκη. Οι βουλευτές της ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμοι για να προωθήσουν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.

Κι όταν λέμε «έτοιμοι» εννοούμε συντεταγμένοι, στοιχημένοι και χωρίς ...πολλά - πολλά παρατράγουδα. Βλέπετε είναι μόνον 152 πλέον, οπότε τα περιθώρια στενεύουν. Ιδίως όταν οι κυβερνώντες έχουν αυτογνωσία και ξέρουν ότι πρόκειται να φέρουν αντιλαϊκά μέτρα και νόμους αποκατάστασης των «διαπλεκόμενων» ισορροπιών.


Γρηγοριάδης Κώστας

Επίσης διαβλέπονται πολλές (μα παρά πολλές) ονομαστικές ψηφοφορίες. Τόσες που δε δικαιολογούν ξεστρατίσματα και «απουσίες με νόημα».

Οι έπαινοι του ταξικού εχθρού

Γρηγοριάδης Κώστας

«Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, η ΓΣΕΕ και οι συνδικαλιστές επιδεικνύουν ωριμότητα. Εκαναν το σωστό βήμα, δεν παρασύρθηκαν από τις Σειρήνες του δογματισμού και την ευκολία της στείρας άρνησης». Από το χτεσινό πρωτοσέλιδο σχόλιο του «Βήματος» με εύγλωττο τίτλο «Σωστό βήμα».

«H απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να προσέλθει στο διάλογο για το ασφαλιστικό με συγκεκριμένες προτάσεις και κλιμακωτά, ενώπιον των επιτροπών της Βουλής, αξίζει να επαινεθεί. Η συνδικαλιστική ηγεσία με τούτη την πράξη της δείχνει σύνεση και υπευθυνότητα, έναντι των εργαζομένων τους οποίους εκπροσωπεί... Οι άλλες συμπεριφορές, η "ανυπακοή" και οι καταγγελίες κατά του διαλόγου, υπηρετούν μόνο τον ναρκισσισμό των ανευθύνων». Από το χτεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο της «Καθημερινής» με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κίνηση ευθύνης».

Ασφαλώς και θα θυμούνται οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (και της ΑΔΕΔΥ) την παμπάλαια ρήση - απόφθεγμα της πείρας του λαϊκού κινήματος, «όταν σε παινεύει ο ταξικός εχθρός ψάξε να δεις πού έκανες λάθος». Αυτά όμως έχουν προ πολλού πάψει να απασχολούν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες ακριβώς γιατί έχει πάψει να τους απασχολεί ο ταξικός εχθρός, αφού έγιναν εταίροι, και το λάθος το θεωρούν «σωστό» και «κίνηση ευθύνης»...

Αλλος χρωστάει άλλος πληρώνει

Λίγα μόλις 24ωρα πριν την προκήρυξη των εκλογών, τη Δευτέρα 13 Αυγούστου, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή μια τροπολογία για την παράταση ισχύος του νόμου 3518/06 που ρύθμιζε ληξιπρόθεσμα χρέη των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ. Η τροπολογία ήταν ενσωματωμένη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης, με το οποίο προβλέπονταν ακόμα η τακτοποίηση «εκκρεμοτήτων» με το Ασφαλιστικό των κληρικών και την περιουσία του Ταμείου Ασφάλισης Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου της Ελλάδας, καθώς και η υπαγωγή του Κλάδου Ασθενείας του Ταμείου Πρόνοιας των λιμενεργατών στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

Αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου προκηρύχτηκαν οι εκλογές, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να συζητηθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή. Αυτό όμως σε τίποτα δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να το καταθέσει ξανά χτες αυτούσιο, απόλυτα συνεπής απέναντι στους μεγαλοοφειλέτες των Ασφαλιστικών Ταμείων. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία παίρνει παράταση η προθεσμία που κανονικά έληξε στις 31/3/2007 για την κατάθεση αιτήσεων ρύθμισης χρεών προς το ΙΚΑ. Σαν νέα προθεσμία ορίζεται η τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα μετά τη δημοσίευση του νόμου. Δηλαδή, αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί μέσα στον Οκτώβρη και δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον ίδιο μήνα, η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών θα είναι η 30η Νοέμβρη 2007. Αν πάλι δημοσιευτεί το Νοέμβρη, η παράταση πάει στα τέλη του Δεκέμβρη!

Με άλλα λόγια, οι μεγαλοοφειλέτες κέρδισαν τουλάχιστον 8 μήνες παράταση στη ρύθμιση των χρεών τους. Και να σκεφτεί κανείς ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκει το θράσος και εκβιάζει με τα ελλείμματα των Ταμείων, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να πληρώσουν το μάρμαρο στη θέση των εργοδοτών και του κράτους που χρωστούν τα μαλλιοκέφαλά τους...

«Ζυμώνουν» την αξιολόγηση

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η «αξιολόγηση» των Πανεπιστημίων και όχι τυχαία, αφού αποτελεί το εργαλείο με το οποίο τα Πανεπιστήμια εκβιάζονται να εφαρμόσουν τα μέτρα εκείνα που θα τα κάνουν κανονικά παραμάγαζα των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο των «ζυμώσεων» για την προώθηση της αξιολόγησης, την οποία απορρίπτουν όσοι δε θέλουν μια τέτοια μοίρα για το Πανεπιστήμιο, εντάσσεται και η διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου από την Ελληνοαμερικανική Ενωση, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Από το βήμα του, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας, που συντονίζει το εγχείρημα, έκανε λόγο για μειοψηφίες που αντιδρούν στην αξιολόγηση, ενώ η πρώην υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου υπεραμύνθηκε του νόμου - πλαισίου, χαρακτηρίζοντας απαραίτητες τις αλλαγές, που έγιναν με νόμους με ευρωπαϊκά κριτήρια, όπως είπε. Ενώ για όσους κινητοποιούνται ενάντια στο νόμο τούς κάλεσε να τον αποδεχτούν, να μην αντιδρούν, να αποδεχτούν δηλαδή τη μοίρα που έχουν προδιαγράψει για την Παιδεία, για την Επιστήμη, για τους λαούς οι πολυεθνικές με μόνο κριτήριο την αύξηση των κερδών τους.

Πειράζει που αυτή την ψευδεπίγραφη αξιολόγηση της πρώην υπουργού και των συνομιλητών της την έχουν ήδη απορρίψει φοιτητές και πανεπιστημιακοί;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εγκλημα διαρκείας με το νερό

Μόνο ως έγκλημα διαρκείας μπορεί να χαρακτηριστεί η μετατροπή του Ασωπού ποταμού σε «χαβούζα» βιομηχανικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα τη μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και, κατά συνέπεια, του πόσιμου νερού σε μια σειρά από πόλεις όπως η Θήβα, η Αυλίδα, η Τανάγρα, ο Ωρωπός και τα Οινόφυτα. Οι ένοχοι της εγκληματικής αυτής πολιτικής έχουν «ονοματεπώνυμο», είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και οι τοπικές αρχές που στηρίχτηκαν από το δικομματισμό. Αν και η μόλυνση των υδάτων του Ασωπού είναι γνωστή από το 1996, οι κυβερνήσεις αυτές δεν πήραν κανένα μέτρο για τη διαφύλαξη της υγείας χιλιάδων κατοίκων των περιοχών αυτών. Και μόνο αυτό το στοιχείο δίνει στο γεγονός διαστάσεις προμελετημένου εγκλήματος σε βάρος των εργαζομένων. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εξυπηρετεί την «ανάπτυξη» με μοναδικό κριτήριο το κέρδος.

Απόδειξη της εγκληματικής πολιτικής που ασκούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ήρθε μετά και την τελευταία απάντηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννη, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. Που επιχείρησε να εμφανίσει και τα όποια μέτρα - εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης της ρύπανσης, έλεγχοι των επιθεωρητών περιβάλλοντος κλπ. - ως ...ουσιαστικά. Η κυβερνητική απόπειρα δεν πείθει. Αντιθέτως, μετά και από αυτές τις εκφρασμένες κυβερνητικές θέσεις, οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι των περιοχών της Βοιωτίας, της Αττικής και της Εύβοιας θα πρέπει να ανησυχούν ακόμη περισσότερο, μιας και οι κυβερνητικές θέσεις έχουν διαχρονική ισχύ και στοχεύουν υπέρ του κεφαλαίου.

Η περίπτωση του μολυσμένου νερού στον Ασωπό δείχνει με σαφήνεια ποια πολιτική διαχρονικά ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την ανάπτυξη της χώρας. Πρόκειται για ένα κορυφαίο ζήτημα, που αναδεικνύει πως κριτήριο αποτελεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, θυσιάζοντας στο βωμό του την ανθρώπινη υγεία. Ασφαλώς, όταν το θέμα φτάνει σε μεγάλη όξυνση, όπως συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση, οι κυβερνήσεις είναι αναγκασμένες να πάρουν κάποια μέτρα. Ομως και πάλι, σε καμιά περίπτωση δε θίγουν τα κέρδη. Χαρακτηριστικό αυτής της πολιτικής είναι ότι το Προεδρικό Διάταγμα της χούντας, που χαρακτηρίζει τον Ασωπό «αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων», δεν έχει καταργηθεί. ΄Η η επιβολή προστίμων για τη ρύπανση, που ουδόλως ενοχλεί τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να ρυπαίνουν. Στην ουσία πρόκειται για ημίμετρα και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι εργαζόμενοι σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να εφησυχάσουν. Και σε αυτή την κατεύθυνση ήδη αγωνίζονται, με τις ενημερωτικές συγκεντρώσεις που αρχικά διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για τον Ασωπό, με στόχο το συντονισμό του αγώνα προκειμένου να λυθεί αυτό το διαρκές έγκλημα.

Το θέμα του νερού αποκτά τεράστιες διαστάσεις. Δείχνει μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η εγκληματική πολιτική. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική ανάπτυξης της χώρας, που στο κέντρο της θα έχει τους ίδιους. Οταν κριτήριο είναι το κέρδος των μεγάλων βιομηχανιών, τότε η ζωή των εργαζομένων θα βρίσκεται μόνιμα σε κίνδυνο. Η διαχείριση του νερού απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο, καθορισμένες χρήσεις για τους υδάτινους πόρους με βάση τις λαϊκές ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ