Πέμπτη 24 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Παρακώλυση συγκοινωνιών»

Ηταν Νοέμβρης του 1995, που η ΕΣΗΕΑ είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία για το αγγελιόσημο και την προστασία του ασφαλιστικού ταμείου των δημοσιογράφων. Στα πλαίσιά της πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της στην οδό Ακαδημίας και πορεία στη Βουλή. «Διαδηλώνουμε με κόσμιο τρόπο...», συνιστούσε μέλος της διοίκησης της Ενωσης στους συναδέλφους. «Διαδηλώνουμε ανάλογα με την "κοσμιότητα" της κυβερνητικής πολιτικής», απάντησαν αρκετοί συνάδελφοι. Οι... ολιγάριθμοι 1.500 διαδηλωτές παραχώρησαν το μισό οδόστρωμα στην κυκλοφορία. Το ίδιο έκαναν και έξω από τη Βουλή. Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε, ήταν μαχητικό, η απεργία πέτυχε το στόχο της. Για μια φορά και οι δημοσιογράφοι «παρακώλυσαν τις συγκοινωνίες». Αποτέλεσαν, έστω και για λίγο, ένα κομμάτι όσων κατεβαίνουν στο δρόμο, για να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν. Να δείξουν στην όποια εξουσία ότι ο εργαζόμενος έχει δικαιώματα. Οτι οι δυο, τρεις, τέσσερις ώρες που ξεροσταλιάζει στο δρόμο και κάτω από τα υπουργεία, δεν το κάνει γιατί είναι βιτσιόζος και θέλει να ταλαιπωρείται ή γιατί είναι μνησίκακος και θέλει να προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα. Απλούστατα, δεν έχει άλλο τρόπο να εκφράσει τη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία του.

Μπορεί τα ρεπορτάζ των περισσότερων ΜΜΕ, όποτε γίνεται συλλαλητήριο, να μιλάνε για τα κυκλοφοριακά προβλήματα και να βάζουν σε δεύτερη μοίρα την είδηση, εκείνη τη μέρα, όμως, από την απεργία των δημοσιογράφων οι συγκοινωνίες «παρακωλύθηκαν» για τα καλά. Ημουν κι εγώ μέσα στο πλήθος των συναδέλφων, φωνάζοντας τα συνθήματα, ασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μου. Είναι αλήθεια ότι σκέφτηκα τους συμπολίτες μου, που μέσα στα τρόλεϊ και στα αστικά λεωφορεία περίμεναν υπομονετικά. Κι εγώ πολλές φορές βρέθηκα σε αυτή τη θέση. Δεν το κρύβω ότι δυσανασχέτησα. Οταν όμως σκεφτόμουν ότι οι διαδηλωτές έξω από το υπουργείο Εθν. Οικονομίας είναι άνεργοι εργάτες από το Μαντούδι της Εύβοιας, θυμήθηκα τον πατέρα μου που στα 59 του χρόνια τον πέταξαν στο δρόμο όταν έκλεισε η επιχείρηση όπου εργαζόταν. Ακόμα είναι χαραγμένα στη μνήμη μου τα λόγια του: «Ο επιχειρηματίας μάς έλεγε ότι έχει χρήματα για να ζήσει εννιά γενιές». Θυμήθηκα τις εποχές που δεν είχα δουλιά. Με αυτές τις σκέψεις θύμωνα. Στριμωγμένος μέσα στο λεωφορείο σκεφτόμουν τον υπουργό μέσα στο αναπαυτικό του γραφείο και από την άλλη την ταλαιπωρία όσων διαδήλωναν και όσων περίμεναν υπομονετικά μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή στα αυτοκίνητά τους. Ποιος ταλαιπωρεί ποιον;

Δεν είναι, δηλαδή, ταλαιπωρία η πολιτική της κυβέρνησης που «αναδιαρθρώνει» το ασφαλιστικό σε βάρος των εργαζομένων; Δεν είναι ταλαιπωρία η κατάσταση στην υγεία και η υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της; Η αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας που πατά πάνω στα κορμιά των αγροτών; Οι βιομηχανίες που κλείνουν επειδή η οικονομία αλλάζει; Σε ποιων την πλάτη εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα; Και τι μπορούν να κάνουν αυτοί οι πολίτες; Μόνο να εργάζονται, να παράγουν και να καταναλώνουν; Αυτό αποτελεί το όνειρο κάθε άρχουσας τάξης. Φυσικά και της ελληνικής. Τώρα που ο καπιταλισμός «αλλάζει πεδία δράσης» σε όλο τον κόσμο, ξέρει ότι τα μέτρα αναδιάρθρωσής του θα προκαλέσουν κοινωνικούς κλυδωνισμούς. Οι εξουσιαστές, πολιτικοί και επιχειρηματίες, θα αγωνιστούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν την εξουσία και τα προνόμιά τους.

Πώς θα παρακωλυθεί η ασυδοσία τους; Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θέλει να προστατέψει εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τις διαδηλώσεις. Κι όμως κι αυτές οι κοινωνικές ομάδες πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική. Τους προσφέρει έναν εχθρό για να κρύψει ότι η ίδια είναι εχθρός που κάθε μέρα τους ταλαιπωρεί με την πολιτική της. Τελικά οι εργαζόμενοι διαδηλώνοντας δεν παρακωλύουν τις συγκοινωνίες. Κάθε διαδηλωτής παρακωλύει την εφαρμογή μιας πολιτικής που χτυπά τα εργασιακά του δικαιώματα, τα ασφαλιστικά του δικαιώματα, το δικαίωμα για ένα καθαρό περιβάλλον, για μια καλύτερη παιδεία.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Υπουλα παιχνίδια...

Υπουλα παιχνίδια συνειρμών και χειρισμού της κοινωνικής ψυχολογίας, με αφορμή το δράμα των νεκρών ναυτικών του υποβρυχίου «Κουρσκ» παρατηρούμε όλες αυτές τις μέρες της τραγωδίας από ηλεκτρονικά ΜΜΕ και διάφορους πολιτικούς αναλυτές. Παιχνίδια, που ανακατεύουν σκόπιμα διαφορετικές συνθήκες και καταστάσεις από την περίοδο της σοβιετικής εξουσίας, με τις σημερινές και τις γνωστές αγκωνιές των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Βέβαια, ο ασύδοτος κυνισμός τους δεν μπορούσε να βρει καλύτερη ευκαιρία μόνο που ο υπερβάλλων ζήλος μερικών όλο και πιο πολύ μας πονηρεύει... Και μην τολμήσει κανείς να πει πως είναι μόνο από υπερβάλλοντα ζήλο ή από απλή πρωτοβουλία των διεθνών ΜΜΕ και ειδησεογραφικών πρακτορείων...

Πάντως, με αφορμή και όλα αυτά ο νους του κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου -ακόμα και άθελά του- κάνει λογικά ερωτήματα: Ποιος μπορεί να πιστέψει ποτέ πως είναι δυνατόν να κάνει άσκηση ο ρωσικός στόλος στη Βαλτική και να μην παρακολουθείται στενά από αμερικανικά πλοία; Κάτι τέτοιο θα ήταν η χειρότερη κατάντια για τον ίδιο τον αμερικανικό στόλο και θα παραβίαζε όλους τους κανόνες της λογικής. Γίνεται να συμβεί το οτιδήποτε στο πιο εξοπλισμένο ρωσικό υποβρύχιο (ακόμα και το φτέρνισμα ενός ναύτη...) και να μην το πιάσουν τα ηλεκτρονικά τέλεια μηχανήματα; Ενώ ο Πούτιν αρνιόταν, ως όφειλε, «βοήθεια» από τους αντικειμενικά -αν όχι εχθρούς- τουλάχιστον ανταγωνιστές, γιατί δέχτηκε αμέσως μετά από τηλεφώνημα του Μπιλ Κλίντον, όπως λένε τα ειδησεογραφικά πρακτορεία; Ο Ρώσος Πρόεδρος, άραγε, δε νοιαζόταν για την τύχη του πληρώματός του και του κύρους του και νοιάστηκε περισσότερο ο Μπ. Κλίντον; Τι ήθελε, τι διαπραγματευόταν ο αρχηγός της ΣΙΑ στη Ρωσία μετά από την περιοδεία του στα Βαλκάνια;

Ποτέ δεν απαντιούνται τέτοια ερωτήματα κατηγορηματικά χωρίς να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, αλλά υπάρχει λογική. Το έτος 2000 κανένας δεν τρώει κουτόχορτο...

Ερημιά και σεκιούριτι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οποιος έχει περάσει τις τελευταίες μέρες έξω από το ΜΙΝΙΟΝ σίγουρα δεν του θυμίζει σε τίποτα το παλιό πολυκατάστημα που έσφυζε από κόσμο και από εργαζόμενους, καθώς ο χώρος είναι κλειστός, ενώ γύρω από το κτίριο υπάρχουν διάσπαρτοι «σεκιούριτι» προκειμένου να προστατέψουν την περιουσία του νέου ιδιοκτήτη που αγόρασε το χώρο.

«Σεκιούριτι» που στέκονται σε κάθε είσοδο του πολυκαταστήματος, απαγορεύοντας ακόμα και τα περίεργα βλέμματα των περαστικών, που ρωτούν για το αν θα ξαναλειτουργήσει το πιο ιστορικό πολυκατάστημα της Αθήνας. Ολα αυτά βέβαια γίνονται όταν οι εργαζόμενοι - που ο ιδιοκτήτης του ΜΙΝΙΟΝ Λ. Ησαϊάδης με την ανοχή της κυβέρνησης τούς χρωστά σχεδόν 1,5 δισ. δραχμές και τα τριπλάσια σχεδόν σε ΙΚΑ, Εφορία και λοιπούς - έχουν πεταχτεί στο δρόμο εδώ και μήνες. Κατά τ' άλλα, οι «σεκιούριτι» φυλάνε το κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ. Ομως τα δικαιώματα των εργαζομένων φαίνεται ξεκάθαρα ότι μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να τα προστατέψουν.

Τάξε, δε χάνεις και τίποτα...

Υποσχέσεις ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς που τα χωράφια τους πλήττονται από τη λειψυδρία, έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας προς τους δημάρχους πληγεισών περιοχών της Λάρισας, με τους οποίους είχε συνάντηση στην Αθήνα. Υποσχέσεις ναι - άλλωστε «το τάμα δε χαλάει σπίτια» - αλλά συγκεκριμένη και ουσιαστική δέσμευση «γιοκ», καθώς ο υπουργός και οι υφυπουργοί Γεωργίας είπαν ότι θα θέσουν το αίτημα για αποζημιώσεις στην ΕΕ και θα περιμένουν απάντηση. «Ζήσε Μαύρε μου» δηλαδή... Οσον αφορά στο θέμα της κατασκευής των μεγάλων αρδευτικών έργων - Αχελώος, Σμόκοβος, Κάρλα κ.ά. - που έχει ανάγκη η Θεσσαλία για να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης νερού και να σωθεί η αγροτική οικονομία της περιοχής, που έθεσαν ως αίτημα οι δήμαρχοι, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι το παρέκαμψαν, αρκούμενοι σε κάποιες υποσχέσεις για την κατασκευή λιμενοδεξαμενών «αποθήκευσης» νερού, χωρίς ούτε και γι' αυτές να δεσμευτούν συγκεκριμένα για το πού, ποιες και πότε. Αναμενόμενη, βεβαίως, η στάση της ηγεσίας του υπουργείου, αφού είναι γνωστό ότι η πολιτική της κυβέρνησης κινείται με συνέπεια στις κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία δεν επιτρέπει την κατασκευή έργων υποδομής στη γεωργία, για να μην αυξηθεί η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα και να προχωρήσει πιο εύκολα το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ώστε να ολοκληρωθεί η πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην αγροτική οικονομία με τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των πολυεθνικών - νεοτσιφλικάδων.

Κουβέντα για την ασυδοσία

Την αποφασιστική συμβολή του πληρώματος στην ασφαλή αποβίβαση και μεταφορά των επιβαινόντων του «Φλαΐνγκ Ντόλφιν 5» που κάηκε την περασμένη Δευτέρα, εξήρε με χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Βεβαίως, καλά έκανε η ΠΝΟ και συνεχάρη τους ναυτεργάτες του υδροπτέρυγου. Αλλά, τέλος πάντων, μια κουβέντα, για τα «μάτια του κόσμου», που να βάζει τις σοβαρές ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο έπρεπε να κινδυνεύσουν ζωές για να εξαγγείλει τη «διενέργεια»... ελέγχων, δεν μπορούσε να γράψει; Μια κουβέντα για την ασυδοσία των εφοπλιστών που έχοντας «θεό» μόνο το κέρδος, δεν υπολογίζουν ούτε επιβάτες, ούτε πλήρωμα, δεν μπορούσε να γράψει; Επρεπε να θρηνήσουμε θύματα για να καταγγείλουν έστω γραπτά τους υπεύθυνους οι «συνδικαλιστές» της ΠΝΟ;

Σπατάλη μελάνης

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑ ΓΙΑΤΙ τέτοια σπατάλη μελάνης και φαιάς ουσίας για την επικείμενη ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ; Διαβάζει κανείς τις εφημερίδες και απορεί με τη σεναριολογία περί του περιεχομένου της!

Πάει πολύς καιρός από τότε που περίμενε κανείς να ακούσει την ομιλία της ΔΕΘ για να «πάρει» το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης! Τώρα είναι έτοιμη, οικονομική πολιτική - «κονσέρβα Βρυξελλών»!

Επίσης πάει πολύς καιρός που υπήρχαν πρωθυπουργοί στην Ελλάδα που μπορούσαν έστω φραστικά να παρουσιάσουν ομιλίες με κάποιο τέλος πάντων στοιχείο άξιο να ασχοληθεί κανείς ή κάποιες αποχρώσεις.

Ο Σημίτης σίγουρα δε συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς. Σας το λέμε από τώρα, στην καλύτερη περίπτωση όλα όσα θα πει ο πρωθυπουργός θα αξίζουν μόνο για χασμουρητά. Ισως τα «σαρδάμ» του μόνο να παρουσιάζουν ένα... αρχειακό ενδιαφέρον.

ΟΛΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ και πολιτικάντικη αισιοδοξία αυτός ο Πέτρος Ευθυμίου. Αν δε γνώριζε κανείς πρόσωπα και πράγματα σε αυτή τη χώρα, θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι μάλλον δε γνωρίζει σε ποια θέση βρίσκεται και ποια πολιτική εφαρμόζει, γι' αυτό γελάει!

Και προχτές που συναντήθηκε με τον Σημίτη πάλι γελαστός ήταν και άφησε να εννοηθεί ότι δεν τον απασχολεί το ενδεχόμενο μαθητικών κινητοποιήσεων.

Φυσικά, αν υπάρξουν κινητοποιήσεις, το χαμογελαστό πρόσωπο θα... αλλάξει. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η περίφημη «Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» για συλλήψεις μαθητών μπαίνει ανά πάσα στιγμή σε ισχύ και τα χαμογελαστά πρόσωπα των υπουργών κάλλιστα αλλάζουν με αυστηρά πρόσωπα εισαγγελέων.

Μόνον εκεί βασίζονται πλέον.

ΠΑΛΙ ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ από σήμερα τα μεσάνυχτα τα καύσιμα, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε. Είχαν είναι αλήθεια δυο βδομάδες να πάρουν τα πάνω τους, αλλά σας βεβαιώνουμε ότι το συγκυριακό αυτό γεγονός έλαβε τέλος και... η πορεία που έχει χαράξει το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζεται ως συνήθως.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στον αγώνα

Ενα σημαντικό κίνδυνο, αλλά και μια ιδανική «ευκαιρία», αποτελεί για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τη σκληρή, αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της με συνδυασμένα χτυπήματα στους τομείς των εργασιακών σχέσεων, της υγείας, της παιδείας και αλλού. Η έναρξη σήμερα του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης σηματοδοτεί μια νέα φάση της επίθεσης, που διεξάγεται με σύστημα και σχέδιο, ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα τα τελευταία χρόνια. Η κυβερνητική «φαρέτρα» περιέχει νέα μέτρα, αλλά και παλαιότερα που επιδιώκει να «ανακαινίσει», να τα κάνει πιο αποτελεσματικά και λειτουργικά. Η πρόταση της κυβέρνησης παραπέμπει σε εφιάλτη για τους εργαζόμενους και το λαό, περιέχει τα συστατικά του εργασιακού μεσαίωνα, έτσι όπως τον οραματίζεται το κεφάλαιο, τον οργανώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση και τον υλοποιούν οι κυβερνήσεις κάθε χώρας. Το 8ωρο και στη συνέχεια κάθε έννοια δοσμένου ωραρίου εργασίας, η πλήρης απασχόληση, η προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το ίδιο το δικαίωμα σε μια δουλιά με προοπτική, που θα εξασφαλίζει τα απαραίτητα για μια «αξιοπρεπή» ζωή, είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Ηκυβέρνηση κάνει λοιπόν την κίνησή της και ελπίζει ότι θα βρει αδύναμη αντίσταση. Χρησιμοποιεί κάθε μέσο, παρουσιάζει σενάρια, διατυμπανίζει την καλή της θέληση, υποβαθμίζει κάποιες εξαγγελίες της, ανατρέπει σενάρια, θέτει εκβιαστικά διλήμματα, προσπαθεί να φέρει σε αντίθεση ανέργους και εργαζόμενους, δημοσιοποιεί αναλύσεις για το μονόδρομο των αλλαγών που προωθεί. Πάνω απ' όλα, όμως, στηρίζεται στις φιλικές της συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων. Απέναντι σε όλα αυτά, η ελπίδα της εργατικής τάξης βρίσκεται στην αγωνιστική της αφύπνιση. Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, τους στημένους «διαλόγους» και τις συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα «βλέπουν μακριά» και ανάλογα χαράζουν την τακτική τους. Προτάσσουν την ανάγκη για ταξικό και ενωτικό αγώνα, για συσπείρωση σε ένα μέτωπο πάλης όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και των αγροτών και των μεσαίων στρωμάτων της πόλης που πλήττονται αντίστοιχα από την κυβερνητική πολιτική. Τέλος, οργανώνουν τον αγώνα με ποικιλόμορφες μορφές δράσης και σε βάθος χρόνου, καταθέτουν μια πρόταση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αποτελέσματα.

Οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που γίνονται σήμερα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα είναι μια καλή αρχή. Στις συγκεντρώσεις αυτές έχουν θέση όλοι εκείνοι που δε σκοπεύουν να εκχωρήσουν αμαχητί τα δικαιώματά τους, κατακτήσεις που θεωρούνται δεδομένες και έχουν κερδηθεί με αίμα και πολύχρονους, σκληρούς αγώνες. Τέτοιοι αγώνες απαιτούνται και σήμερα. Οι χώροι δουλιάς πρέπει να γίνουν οχυρά αντίστασης. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι έχουν κοινά προβλήματα και μπορούν να δώσουν κοινό αγώνα. Μπορούν να βρεθούν σήμερα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στην Κομοτηνή, στη Μυτιλήνη και σε όλες τις άλλες πόλεις μαζί, ενωμένοι και αποφασισμένοι. Μπορούν να αντιπαλέψουν τη λογική της υποταγής, του συμβιβασμού και της αδράνειας. Να αντιπαραθέσουν τη συλλογική δράση στο ατομικό και αβέβαιο βόλεμα και στον κατακερματισμό των δυνάμεων. Μπορούν να αγωνιστούν και μπορούν να πετύχουν. Ας γίνει η αρχή σήμερα.

Αλλος για το Σίδνεϊ;

Μάθαμε χτες από τις εφημερίδες ότι ο πρωθυπουργός εξοργίστηκε, λέει, που όλοι σχεδόν οι υπουργοί του ετοιμάζανε τις βαλίτσες τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, με αποτέλεσμα να τους ακυρώσει το ταξίδι και να μείνουν με τα εισιτήρια στο χέρι οι περισσότεροι εκτός από ορισμένους που επιλέχτηκαν να πάνε τελικά. Εμ πώς; Οχι, θα τους άφηνε αυτούς να κάνουν ντόλτσε βίτα στην Αυστραλία και αυτός να ξεροτηγανίζεται στην Ελλάδα με τα προβλήματα...

Βέβαια, ο σοφός λαός μας δεν καλοείδε αυτή την απαγόρευση του ταξιδιού για τους υπουργούς του κ. Σημίτη. Πολύ πετυχημένα χτες ένας νέος που ψώνιζε στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς αναφώνησε ενώ γινόταν η συζήτηση για το γεγονός: Δεν τους άφηνες, χριστιανέ μου, να πάνε στο καλό εκεί στην Αυστραλία; Τι τους θέλουμε εδώ; Αφού όσο δουλεύουν, όσο κάνουν δηλώσεις και καταθέτουν νομοσχέδια στη Βουλή τόσο χειρότερα πάμε εμείς οι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερο υποφέρει ο λαός. Αστους να πάνε κι άλλες διακοπές, αφού δε χόρτασαν όλο το καλοκαίρι!

Κι όμως, μας λείπουν οι γάτες

Η ιστορία με τη γάτα που έπεσε από την ψευδοροφή στο χειρουργείο του Λαϊκού Νοσοκομείου είναι από κείνες τις τραγικότητες που μόνο με γέλιο αντιμετωπίζονται. Τι να πεις και τι να σχολιάσεις, δηλαδή. Οταν βασικό συστατικό του συστήματος είναι τα τρωκτικά που ροκανίζουν το δημόσιο χρήμα πώς να μην πλακώσουνε κι οι γάτες; Δεν μπορεί, λέει, αγανακτισμένος ο βουλευτής της ΝΔ Α. Γιαννόπουλος, σε ένα χώρο αποστειρωμένο να κυκλοφορούν τρωκτικά και γάτες. Μα εδώ κύριε, τα τρωκτικά κατορθώνουν να εισχωρούν σε εφτασφράγιστα θησαυροφυλάκια, τόσο που τους έχουν δώσει και διπλώματα (παράδειγμα οι περίφημες Η' τάξεως εργοληπτικές εταιρίες) ένας ποντικός και μια γάτα μας πείραξαν; Σε τελευταία ανάλυση όταν σηκώνεις το χαλί και κρύβεις τη βρώμα από κάτω κάποια στιγμή θα σπεύσουν και τα τρωκτικά, μαζί μ' αυτά κι οι γάτες. Προς τι, λοιπόν, οι διαμαρτυρίες; Τόση βρώμα έχει μαζευτεί κάτω από το χαλί της «καλύτερης δημοκρατίας που είχε ποτέ ο τόπος». Ισως οι γάτες και τα ποντίκια να είναι μια κάποια λύση για να συνέλθουμε.

ΥΓ. Ας μας συγχωρήσουν οι συγγενείς του ασθενή που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο χειρουργικό τραπέζι. Αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε αλλιώς τα κτήνη, που, αντί να βελτιώσουν, κατεδαφίζουν καθημερινά το πράγματι απαράδεκτο δημόσιο σύστημα υγείας, προκειμένου να εμφανίζονται κάποια ξενοδοχεία ως ιατρικά κέντρα.

Βρε, μπας και μιλάει για άλλη χώρα;

Ο αναγνώστης θα θυμάται, ενδεχομένως, την ιστορία με τους στρατιώτες της Κολομβίας που, εξαντλώντας τη γενναιότητά τους και επιδεικνύοντας τις δημοκρατικές πεποιθήσεις στις οποίες γαλουχήθηκαν από την κυβέρνηση του Αντρες Παστράνα... δολοφόνησαν έξι παιδιά (!!!) την περασμένη βδομάδα, πυροβολώντας επί 45 λεπτά εναντίον σχολικού λεωφορείου (!!!) για να δικαιολογηθούν στη συνέχεια λέγοντας ότι «τα χρησιμοποίησαν για ανθρώπινη ασπίδα οι αντάρτες», που όμως δε βρίσκονταν καν στην περιοχή, όπως είπαν τα παιδιά που επιβίωσαν... Ε, λοιπόν, χθες ήρθε και το «μπράβο» από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος «έδωσε το πράσινο φως» για να αποδεσμευτεί στρατιωτική βοήθεια 1,3 δισ. δολαρίων προς την Κολομβία. Διότι πρέπει «να καταπολεμηθεί η βιομηχανία των ναρκωτικών». Ας μας συγχωρεθεί ο κυνισμός, αλλά μήπως τα παιδιά στην Κολομβία πρέπει να λαμβάνουν με ευθύνη των δασκάλων τους... αλεξίσφαιρα στο εξής; Λέμε...

Χώρα με ικανοποιητικό επίπεδο... !

Το δεν καταπληκτικό της ιστορίας δεν είναι ότι η «στρατιωτική βοήθεια» αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο σχετικό «πακέτο» που αποδεσμεύουν οι ΗΠΑ για τη λατινοαμερικάνικη χώρα εδώ και δεκαετίες. Οοοοχι. Το καταπληκτικό είναι το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος για να προκρίνει την αποστολή των χρημάτων: η Κολομβία, είπε, «έφθασε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Μα βέβαια. Μπίνγκο, κ. Πρόεδρε, για να θυμηθούμε το αγαπημένο τηλεπαιχνίδι της γενέτειρας χώρας σας. Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε χτες από τις δικαστικές αρχές της Κολομβίας, «ένας φόνοςδιαπράττεται κάθε είκοσι λεπτά και μια απαγωγή κάθε τρεισήμισι ώρες κατά μέσον όρο στην Κολομβία (...) Στη διάρκεια των επτά πρώτων μηνών του 2000 καταγράφηκαν 14.827 ανθρωποκτονίες και 1.565 απαγωγές (...) το 30% των ανθρωποκτονιών αποδίδεται από τη δικαστική αστυνομία στο κοινό έγκλημα, 25% στο οργανωμένο έγκλημα, 25% σε καβγάδες που συνδέονται με αλκοόλ ή ναρκωτικά, 13% στα ανταρτικά κινήματα και 7% στους παραστρατιωτικούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ