Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνειδητά ψέματα και εμπαιγμός στους αποφοίτους από την κυβέρνηση

Αναμασώντας τα περί «ιστορικής μεταρρύθμισης» και προσπερνώντας τις μαζικές αντιδράσεις της νεολαίας και του λαού ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ισχυρίστηκε στο κυριακάτικο μήνυμά του ότι «τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2025».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Πιερρακάκης, είπε σε συνεντεύξεις του ότι στόχος είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τη διαβούλευση, που λήγει στις 18 του μήνα, και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Επανέλαβε ότι η κυβερνητική στρατηγική «έχει στον πυρήνα της αυτό που λέμε διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων» και ανέφερε μια σειρά από ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν αυτήν την πλευρά και συμπληρώνουν την εμπορευματοποίηση προγραμμάτων σπουδών διαφόρων ταχυτήτων, που ήδη έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση με τον νόμο - πλαίσιο.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός ξεπέρασε με αόριστες υποσχέσεις, χωρίς καμιά δέσμευση, το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που δεν έχουν αποδοθεί στους αποφοίτους των «πανεπιστημιοποιημένων» πρώην ΤΕΙ και είπε ότι «υπάρχουν επιτροπές που εργάζονται για αυτά», χωρίς να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα. Την ίδια ώρα, όταν ρωτήθηκε για τα πτυχία των ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα αποκτούν αυτόματα επαγγελματικά δικαιώματα, είπε ότι και οι απόφοιτοι των κολεγίων έχουν επαγγελματικά δικαιώματα (!), αλλά τώρα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια η ειδοποιός διαφορά είναι ότι... «η χώρα έρχεται να ορίσει η ίδια τι είναι πανεπιστήμιο και τι όχι». Βέβαια, αυτό το επιχείρημα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα συνειδητό ψέμα! Γιατί στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός ανέφερε την πρόθεσή του να φέρει προς κύρωση τη Σύμβαση της Λισαβόνας, η οποία, εφόσον ψηφιστεί, αναγκάζει τη χώρα να αναγνωρίζει ως πανεπιστήμιο ό,τι αναγνωρίζουν ως τέτοιο οι άλλες χώρες που την έχουν υπογράψει. Κοινώς: Διετή, τριετή και άλλα αμφίβολης ποιότητας προγράμματα σπουδών όλα σε ένα τσουβάλι... και οι απόφοιτοι των πενταετών σχολών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής να μην ξέρουν πότε θα έχουν δικαίωμα να δουλέψουν!

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός επανέλαβε ότι «αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου θα ανοίξουμε τον διάλογο για το σχολείο» και εξήγγειλε Εθνικό Απολυτήριο, παραπέμποντας γι' αυτό στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ από το 2019 και στις προγραμματικές του δηλώσεις.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΟΚΤΩ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Οκτώ καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, με κοινή δημόσια δήλωσή τους μετά τη δημοσίευση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, κρίνουν αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα σημειώνουν: «Με αφορμή ορισμένες γνωμοδοτήσεις και τοποθετήσεις συναδέλφων, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η πλειονότητα των καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συνταγματικότητας των κυβερνητικών σχεδίων για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Αισθανόμαστε λοιπόν την ανάγκη να δηλώσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει».

Οπως σημειώνουν οι συνταγματολόγοι, η ρητή αυτή απαγόρευση του άρθρου 16 «δεν μπορεί να παρακαμφθεί με βάση μία σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος. Αλλωστε η Ελλάδα ούτε έχει καταδικασθεί ποτέ από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου εξαιτίας της απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούτε καν έχει παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο. Συνεπώς για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, κερδοσκοπικών ή μη, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση», δηλώνουν προσθέτοντας ότι η τοποθέτησή τους αυτή δεν έχει να κάνει με τη συμφωνία ή διαφωνία τους με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά με το θέμα της τήρησης του Συντάγματος.

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι: Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, Καθηγητής ΔΠΘ, Γιάννης Δρόσος, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Ακρίτας Καϊδατζής, Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ, Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Μαντζούφας, Καθηγητής ΑΠΘ, Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, και Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής ΑΠΘ.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές»

Νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη ενάντια στο νομοσχέδιο για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων | Συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Παιδείας

Με μαχητική συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Παιδείας, νέες Γενικές Συνελεύσεις και ακόμα ένα συλλαλητήριο την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ξετυλίγεται το αγωνιστικό πρόγραμμα των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Χτες το μεσημέρι, στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων που πάρθηκαν και κατά τον πανελλαδικό συντονισμό, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχώρησαν σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας. «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές» ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν προς την ηγεσία του υπουργείου, απαιτώντας να γίνει πράξη το αίτημα «των πολλών» να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για αναβαθμισμένες, δημόσιες, αποκλειστικά δωρεάν σπουδές και πτυχία για δουλειά με δικαιώματα.

«Παιδεία, πτυχία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον λαό», «Το μέλλον μας δεν είναι φτώχεια κι ανεργία, κάτω τα χέρια απ' τα πτυχία», «Οι φοιτητές δεν είναι πελατεία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «Ποτέ να μην περάσει ο νόμος τους αυτός», φώναζαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έξω από την πύλη του υπουργείου Παιδείας, δίνοντας το περιεχόμενο των αγωνιστικών τους διεκδικήσεων και καλώντας «Σε κάθε Τμήμα, παντού ξεσηκωμός».


«Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο. Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια» έγραψαν μπροστά στην είσοδο του υπουργείου οι φοιτητικοί σύλλογοι, στέλνοντας και με αυτόν τον τρόπο μήνυμα απόρριψης του νομοσχεδίου, όπως κάνουν όλο αυτό το διάστημα, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, σωματεία και φορείς από τον χώρο της Εκπαίδευσης και ευρύτερα.

«Αγώνας για ένα καλό δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο»

Την αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα εξέφρασαν εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων από την πύλη του υπουργείου Παιδείας. Δήλωσαν ότι η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για διαβούλευση έδειξε πως η κριτική των φοιτητών στο περιεχόμενό του και στις στοχεύσεις του είναι δίκαιη, αφού αυτό φέρνει και δίδακτρα στα προπτυχιακά, γιατί την ίδια στιγμή που δίνονται δικαιώματα στους αποφοίτους των ιδιωτικών, φοιτητές και απόφοιτοι Τμημάτων δημόσιων πανεπιστημίων εδώ και 6 χρόνια δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους αγρότες, τόνισαν πως ο αγώνας τους είναι αγώνας για να μπορούν τα παιδιά να σπουδάζουν στο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο, για να δουλεύουν με αξιοπρεπείς όρους μισθούς, με μια καλύτερη προοπτική. «Είναι αγώνας για ένα πραγματικά καλό δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο», ξεκαθάρισαν, προσθέτοντας ότι η διαβούλευση μέσα στις συνελεύσεις και στους δρόμους που γεμίζουν από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις δείχνει πως η μεγάλη πλειοψηφία έχει απορρίψει το νομοσχέδιο, και αυτή η απόφαση είναι αμετάκλητη.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να πάρουν απαντήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να διαβιβάσουν οι εκλεγμένοι των φοιτητικών συλλόγων τα αιτήματά τους, ωστόσο όπως ενημερώθηκαν (μετά από μία ώρα αναμονής απάντησης) ο υπουργός δεν βρισκόταν στο κτίριο. Από τους εκπροσώπους των συλλόγων τονίστηκε ότι είναι αναμενόμενο να μη θέλει η κυβέρνηση να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα, να φοβάται να αντιμετωπίσει τις πραγματικές πλειοψηφίες που έχουν μιλήσει στους δρόμους, «εκεί που ψηφίζονται και καταψηφίζονται τα νομοσχέδια».

Το ραντεβού ανανεώθηκε στις Γενικές Συνελεύσεις των επόμενων ημερών και στα μεθαυριανά συλλαλητήρια, ενώ όπως τονίστηκε οι φοιτητές θα συναντηθούν στους δρόμους με τους αγρότες τις επόμενες μέρες και με τους εργαζόμενους στην απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Στο δίλημμα που τίθεται, τα κέρδη τους ή οι σπουδές, «έχουμε επιλέξει το δεύτερο και έτσι θα πορευτούμε», δήλωσαν για μια ακόμα φορά οι φοιτητές, τονίζοντας ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

Ραντεβού την Πέμπτη και από τους μαθητές

Το «παρών» και στα μεθαυριανά συλλαλητήρια δηλώνουν για μια ακόμα φορά οι μαθητές. «Μαθητές - φοιτητές έχουμε δίκιο και όποιος έχει δίκιο είναι πάντα νικητής», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καλώντας τα σχολεία σε όλη την Αττική και σε όλη την Ελλάδα να προχωρήσουν εκ νέου σε καταλήψεις και να βγουν στον δρόμο σε όλη τη χώρα την Πέμπτη 15 Φλεβάρη.

«Παίρνουμε δύναμη από τους χιλιάδες φοιτητές που είναι στον δρόμο, από τους αγρότες που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα μπλόκα με τρακτέρ, από όσους αγωνιστές καθηγητές μας διώκονται από την κυβέρνηση αλλά δεν το βάζουν κάτω», σημειώνει μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή.

Εκδήλωση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Εκδήλωση για το σχέδιο νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τις επιπτώσεις του στα δημόσια πανεπιστήμια, την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διοργανώνει ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση προσκαλούνται για να παρέμβουν εκπρόσωποι των συλλόγων εργαζομένων του ΑΠΘ, φοιτητικών συλλόγων, των ΕΛΜΕ, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων καθώς και επιστημονικών φορέων της πόλης.

ΠΑΤΡΑ
Συναυλία από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών

Με κεντρικό σύνθημα «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, να 'ναι δικαίωμα και όχι ευκαιρία», η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πάτρας έστειλε ένα ακόμη μήνυμα ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με συναυλία που πραγματοποίησε στην πλατεία Γεωργίου, το βράδυ του Σαββάτου.

Μαθητές από διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό «παρών», ενώ στον χαιρετισμό της η Λυδία Καστανά, μέλος της Επιτροπής, τόνισε την ανάγκη αυτός ο αγώνας να συνεχιστεί, να μην περάσει η αδικία και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο νέο συλλαλητήριο μαθητών και φοιτητών την Πέμπτη 15 Φλεβάρη στην Πάτρα (πλατεία Γεωργίου). Μέχρι τότε, σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν η ενημέρωση και η συζήτηση με τους μαθητές, με όλους τους τρόπους, στα σχολεία, με συνελεύσεις, συζητήσεις, συσκέψεις.

Τους μαθητές ξεσήκωσε με τους ροκ, χιπ-χοπ και άλλους ήχους του μαθητικό συγκρότημα της πόλης, ενώ εκφράστηκε αλληλεγγύη στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης από το συνεχιζόμενο έγκλημα εναντίον του από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ