Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνειδητά ψέματα και εμπαιγμός στους αποφοίτους από την κυβέρνηση

Αναμασώντας τα περί «ιστορικής μεταρρύθμισης» και προσπερνώντας τις μαζικές αντιδράσεις της νεολαίας και του λαού ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ισχυρίστηκε στο κυριακάτικο μήνυμά του ότι «τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2025».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Πιερρακάκης, είπε σε συνεντεύξεις του ότι στόχος είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τη διαβούλευση, που λήγει στις 18 του μήνα, και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Επανέλαβε ότι η κυβερνητική στρατηγική «έχει στον πυρήνα της αυτό που λέμε διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων» και ανέφερε μια σειρά από ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν αυτήν την πλευρά και συμπληρώνουν την εμπορευματοποίηση προγραμμάτων σπουδών διαφόρων ταχυτήτων, που ήδη έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση με τον νόμο - πλαίσιο.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός ξεπέρασε με αόριστες υποσχέσεις, χωρίς καμιά δέσμευση, το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που δεν έχουν αποδοθεί στους αποφοίτους των «πανεπιστημιοποιημένων» πρώην ΤΕΙ και είπε ότι «υπάρχουν επιτροπές που εργάζονται για αυτά», χωρίς να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα. Την ίδια ώρα, όταν ρωτήθηκε για τα πτυχία των ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα αποκτούν αυτόματα επαγγελματικά δικαιώματα, είπε ότι και οι απόφοιτοι των κολεγίων έχουν επαγγελματικά δικαιώματα (!), αλλά τώρα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια η ειδοποιός διαφορά είναι ότι... «η χώρα έρχεται να ορίσει η ίδια τι είναι πανεπιστήμιο και τι όχι». Βέβαια, αυτό το επιχείρημα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα συνειδητό ψέμα! Γιατί στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός ανέφερε την πρόθεσή του να φέρει προς κύρωση τη Σύμβαση της Λισαβόνας, η οποία, εφόσον ψηφιστεί, αναγκάζει τη χώρα να αναγνωρίζει ως πανεπιστήμιο ό,τι αναγνωρίζουν ως τέτοιο οι άλλες χώρες που την έχουν υπογράψει. Κοινώς: Διετή, τριετή και άλλα αμφίβολης ποιότητας προγράμματα σπουδών όλα σε ένα τσουβάλι... και οι απόφοιτοι των πενταετών σχολών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής να μην ξέρουν πότε θα έχουν δικαίωμα να δουλέψουν!

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός επανέλαβε ότι «αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου θα ανοίξουμε τον διάλογο για το σχολείο» και εξήγγειλε Εθνικό Απολυτήριο, παραπέμποντας γι' αυτό στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ από το 2019 και στις προγραμματικές του δηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ