Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Εκδήλωση για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον χώρο του ΔΙΠΑΕ η κοινή εκδήλωση του Τομεακού Συμβουλίου Καβάλας της ΚΝΕ και της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ, με θέμα «Το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας».

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Αφροδίτη Κτενά, βουλευτή του ΚΚΕ, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ και πανεπιστημιακό. Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον αρκετοί φοιτητές, άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και εργαζόμενοι της πόλης που παρευρέθηκαν, μιας και το θέμα αφορά όλο τον λαό και όχι μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα.

Στην κεντρική ομιλία η βουλευτής του Κόμματος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη λειτουργία των δημόσιων, τα οποία ήδη λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ψάχνοντας τα ίδια τους αναγκαίους πόρους, πράγμα που θα ενταθεί λόγω του ανταγωνισμού που θα υπάρχει και με τα ιδιωτικά.

Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα υπάρχουν ιδιαίτερα για τα τμήματα της επαρχίας, όπως αυτά της Καβάλας, που θα χτυπηθούν πολύ περισσότερο, λόγω της μείωσης των εισακτέων τα επόμενα χρόνια, η οποία θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της ήδη ελάχιστης χρηματοδότησης απ' το κράτος προς τα τμήματα αυτά.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα δημιουργηθούν προγράμματα σπουδών στα υπάρχοντα τμήματα, 2ετή, 3ετή, 5ετή κ.λπ., τα οποία θα «ανθίζουν» ή θα «μαραίνονται» με βάση το πόσους φοιτητές - πελάτες θα έχουν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στάθηκε ακόμη σε μια σειρά παραδείγματα αξιοποίησης της κρατικής χρηματοδότησης σε άλλους σκοπούς απ' την κυβέρνηση, όπως τα υπέρογκα ποσά που δαπανιούνται σε πολεμικές δαπάνες που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας μας, ή στους ελάχιστους φόρους προς το κράτος που πληρώνουν οι όμιλοι σε σχέση με την τεράστια κερδοφορία τους, αναδεικνύοντας ότι χρήματα υπάρχουν, απλά αυτά δεν αξιοποιούνται για τις λαϊκές ανάγκες, για την Παιδεία και την Υγεία του λαού.

Σε ό,τι αφορά το brain gain που υπόσχεται η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε σε υποσχέσεις που δίνουν σε ερευνητές που βρίσκονται στο εξωτερικό για ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υποσχέσεις αντίστοιχες με αυτές που δίνονται και σε ερευνητές που βρίσκονται στη χώρα. Στην πράξη όμως, μέσα από ένα πλήθος «υποψήφιων εργαζομένων», οι εργοδότες όπως και σε όλες τις επιχειρήσεις θα επιλεγούν τον πιο φθηνό!

Αναφέρθηκε στη θέση του Κόμματος για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας, ενώ φώτισε και μια σειρά κατακτήσεις που παρείχε το εκπαιδευτικό σύστημα στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Κλείνοντας ανέφερε ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα συνεχίσουν να δίνουν όλες τους τις δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για ένα σύγχρονο δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ