Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Καταργείται κάθε έννοια επιστημονικής συγκρότησης»

Ξεκίνησε χτες στη Βουλή και ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για την «αξιολόγηση»

Την υποταγή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, κατήγγειλε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, καταψηφίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη «Διασφάλιση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση», τη λεγόμενη «αξιολόγηση» πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Για νομοσχέδιο, που ξεκάθαρα στοχεύει «το εμπόριο της γνώσης να μπει στα "γεμάτα" στα ελληνικά πανεπιστήμια», έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΚΚΕ, λέγοντας πως «το πανεπιστήμιο θα λειτουργεί ως ιδιωτική επιχείρηση. Θα πουλά έρευνα, με πελάτες τους επιχειρηματίες αλλά και τους φοιτητές». Οπως τόνισε, πρόκειται για μια «αντιλαϊκή και αντιεπιστημονική εξέλιξη», αφού «τα ιδρύματα υποτάσσονται στις ανάγκες της αγοράς», ενώ ταυτόχρονα οδηγούμαστε στην «αποδέσμευση του επιστήμονα από τον κοινωνικό του ρόλο». Η Ελπ. Παντελάκη επισήμανε ότι το νομοθέτημα «δεν έχει καμιά σχέση με την αξιολόγηση και την πραγματικότητα», κάνοντας λόγο για... τρομοκρατία από την πλευρά της κυβέρνησης με το επιχείρημα του ότι αν δεν υπάρχει αξιολόγηση δε θα αναγνωρίζονται τα πτυχία στην ΕΕ. Μάλιστα έθεσε το ρητορικό ερώτημα προς την κυβέρνηση, του αν «η αξιολόγηση είναι κατηγοριοποίηση των πανεπιστημίων ή όχι;»! Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ο ανταγωνισμός θέλει διαφορές, όχι ομοιομορφία», σημειώνοντας ότι στόχος είναι να υπάρχουν πανεπιστήμια - «υπηρέτες των επιχειρήσεων». Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν η βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι «καταργείται κάθε έννοια επιστημονικής συγκρότησης» και μάλιστα «για την παραγωγή ευέλικτων απασχολήσιμων».

Ο υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, υποστήριξε ότι το νομοθέτημα είναι απόλυτα συνταγματικό και προσαρμόζει την Ανώτατη Παιδεία στα ευρωπαϊκά δεδομένα απαντώντας έτσι σε επιφυλάξεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Η τελευταία υποστήριξε σε έκθεσή της, ότι δεν είναι συμβατή με τις συνταγματικές διατάξεις η κλήρωση για την εκλογή των μελών της αρχής εποπτείας της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο συντονιστής Παιδείας, Α. Λοβέρδος, σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει στηρίξει τη διαμόρφωση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου στην Ανώτατη Εκπαίδευση» λέγοντας ότι θα καταψηφίσει το νομοθέτημα, επειδή «εισάγει έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό». Εκπροσωπώντας το ΣΥΝ ο βουλευτής του Γ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι «στην Ευρώπη υπάρχει ένα κοινωνικό πρότυπο που πρέπει να ενισχυθεί μέσω μιας Παιδείας αντίστοιχης» (!) δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν απαντά στα προβλήματα της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Κυκλοφορούν τα «Θέματα Παιδείας»

Με επίκαιρη και άκρως ενδιαφέρουσα θεματογραφία κυκλοφορεί το διπλό καλοκαιρινό τεύχος των «Θεμάτων Παιδείας». Στο τεύχος 19 -20, περιλαμβάνεται αφιέρωμα στις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση με θέμα Από την Μπολώνια στο Μπέργκεν: Ευρωπαϊκός Χώρος ή Ευρωπαϊκή Αγορά «Ανώτατης Εκπαίδευσης». Η Παιδεία του χρήματος και των δύο ταχυτήτων. Επίσης, παρουσίαση των νομοσχεδίων για το το νέο «ΔΙΚΑΤΣΑ», την αξιολόγηση των ΑΕΙ - πιστωτικές μονάδες - Παράρτημα Διπλώματος.

Στις σελίδες του, δημοσιεύονται άρθρα για επίκαιρα ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής: για το λεγόμενο «Εθνικό Διάλογο» που αποκαλύφθηκε ότι είναι μια απάτη, για την ανεργία των αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, την εργοδοτική τρομοκρατία στα φροντιστήρια κ.ά.

Πέρα από τις μόνιμες στήλες του, το νέο τεύχος περιλαμβάνει επίσης αρθρογραφία για τη «Συλλογική δράση της σπουδάζουσας νεολαίας: τα όργανα του νεολαιίστικου κινήματος και τα υποκατάστατά τους», για το «Τι σημαίνει διαλεχτική - υλιστική ψυχολογία», τον «Κονστρουκτιβισμό».

Ακόμη δημοσιεύονται ενδιαφέροντα θέματα για τις «αστικές θεωρίες διαμόρφωσης της προσωπικότητας», τον «χριστιανικό ανθρωπισμό» κι ακόμα προτάσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, εκπαιδευτικό χρονολόγιο και αναλύσεις, συμπεράσματα για το εκπαιδευτικό κίνημα.

Σημειώνεται ότι το περιοδικό, εκτός από επιλεγμένα περίπτερα και βιβλιοπωλεία, διατίθεται και στις εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη τη χώρα.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συγκέντρωση σήμερα ενάντια στην «αξιολόγηση»

Στις 7.30 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας, το αγωνιστικό ραντεβού

«Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο της αξιολόγησης», έχουν ζητήσει κατ' επανάληψη φοιτητές και σπουδαστές
«Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο της αξιολόγησης», έχουν ζητήσει κατ' επανάληψη φοιτητές και σπουδαστές
Δυναμικό «όχι» στο νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» της Ανώτατης Εκπαίδευσης, λένε σήμερα φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που πραγματοποιούν συγκέντρωση, στις 7.30 το απόγευμα, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Την κινητοποίηση διοργανώνουν τα Πανελλαδικά Συντονιστικά Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και συμμετέχουν οι ομοσπονδίες ΠΟΣΔΕΠ (εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό πανεπιστημίων) και ΟΣΕΠ (μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό ΤΕΙ), εκπρόσωποι των οποίων θα χαιρετίσουν στη συγκέντρωση.

Ολοι οι παραπάνω φορείς εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή τους στο εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς η «αξιολόγηση» αποτελεί βασικό μοχλό για την προώθηση του συνόλου των αναδιαρθρώσεων της Μπολόνια. Στόχος των αναδιαρθρώσεων είναι η υποταγή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, για αποφοίτους που θα αποτελούν μισοαμόρφωτο κι ευέλικτο εργατικό δυναμικό χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα, καθώς και για έρευνα που θα υπηρετεί την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των καπιταλιστικών κερδών, εις βάρος των λαών. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τα Ιδρύματα πρέπει να διαπλέκονται όλο και περισσότερο με τις επιχειρήσεις, να εμπορευματοποιείται και να υποβαθμίζεται η παρεχόμενη εκπαίδευση, μέσα από τη διάσπασή της σε κύκλους και υπο-προγράμματα.

Φοιτητές, σπουδαστές κι εκπαιδευτικοί λένε «όχι» απέναντι σε όλα αυτά και με πολλές αποφάσεις τους έχουν δηλώσει ότι θα βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα, τόσο τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, όσο και αργότερα, για να μη γίνουν πράξη αυτές οι αντιδραστικές αποφάσεις μέσα στα Ιδρύματα. Ψηφίσματα ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχουν εκδώσει επίσης η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθήνας, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συνελεύσεις διαφόρων σχολών. Τα Πανελλαδικά Συντονιστικά φοιτητών και σπουδαστών μέσα από αυτόν τον αγώνα διεκδικούν δυναμικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και της ανάπτυξης της επιστήμης προς όφελος του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ