Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Καταργείται κάθε έννοια επιστημονικής συγκρότησης»

Ξεκίνησε χτες στη Βουλή και ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για την «αξιολόγηση»

Την υποταγή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, κατήγγειλε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, καταψηφίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη «Διασφάλιση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση», τη λεγόμενη «αξιολόγηση» πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Για νομοσχέδιο, που ξεκάθαρα στοχεύει «το εμπόριο της γνώσης να μπει στα "γεμάτα" στα ελληνικά πανεπιστήμια», έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΚΚΕ, λέγοντας πως «το πανεπιστήμιο θα λειτουργεί ως ιδιωτική επιχείρηση. Θα πουλά έρευνα, με πελάτες τους επιχειρηματίες αλλά και τους φοιτητές». Οπως τόνισε, πρόκειται για μια «αντιλαϊκή και αντιεπιστημονική εξέλιξη», αφού «τα ιδρύματα υποτάσσονται στις ανάγκες της αγοράς», ενώ ταυτόχρονα οδηγούμαστε στην «αποδέσμευση του επιστήμονα από τον κοινωνικό του ρόλο». Η Ελπ. Παντελάκη επισήμανε ότι το νομοθέτημα «δεν έχει καμιά σχέση με την αξιολόγηση και την πραγματικότητα», κάνοντας λόγο για... τρομοκρατία από την πλευρά της κυβέρνησης με το επιχείρημα του ότι αν δεν υπάρχει αξιολόγηση δε θα αναγνωρίζονται τα πτυχία στην ΕΕ. Μάλιστα έθεσε το ρητορικό ερώτημα προς την κυβέρνηση, του αν «η αξιολόγηση είναι κατηγοριοποίηση των πανεπιστημίων ή όχι;»! Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ο ανταγωνισμός θέλει διαφορές, όχι ομοιομορφία», σημειώνοντας ότι στόχος είναι να υπάρχουν πανεπιστήμια - «υπηρέτες των επιχειρήσεων». Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν η βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι «καταργείται κάθε έννοια επιστημονικής συγκρότησης» και μάλιστα «για την παραγωγή ευέλικτων απασχολήσιμων».

Ο υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, υποστήριξε ότι το νομοθέτημα είναι απόλυτα συνταγματικό και προσαρμόζει την Ανώτατη Παιδεία στα ευρωπαϊκά δεδομένα απαντώντας έτσι σε επιφυλάξεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Η τελευταία υποστήριξε σε έκθεσή της, ότι δεν είναι συμβατή με τις συνταγματικές διατάξεις η κλήρωση για την εκλογή των μελών της αρχής εποπτείας της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο συντονιστής Παιδείας, Α. Λοβέρδος, σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει στηρίξει τη διαμόρφωση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου στην Ανώτατη Εκπαίδευση» λέγοντας ότι θα καταψηφίσει το νομοθέτημα, επειδή «εισάγει έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό». Εκπροσωπώντας το ΣΥΝ ο βουλευτής του Γ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι «στην Ευρώπη υπάρχει ένα κοινωνικό πρότυπο που πρέπει να ενισχυθεί μέσω μιας Παιδείας αντίστοιχης» (!) δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν απαντά στα προβλήματα της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ