Τρίτη 17 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πολύτιμη εμπειρία για τις ... απότομες στροφές

Από την εκδήλωση της ΚΝΕ στο «ΣΥΡΜΟ»
Από την εκδήλωση της ΚΝΕ στο «ΣΥΡΜΟ»
Τον περασμένο Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από την επανάσταση του 1918 στη Γερμανία και το φετινό Γενάρη 90 χρόνια από τη δολοφονία των ηγετών της, Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Και η ΚΝΕ πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή εκδήλωση στον κατάμεστο «ΣΥΡΜΟ», για να τιμήσει την αιματοβαμμένη ιστορία της γερμανικής επανάστασης, γιατί «η γνώση της αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τους κομμουνιστές και τους συνειδητούς εργάτες», γιατί τα διδάγματά της είναι επίκαιρα όσο ποτέ.

Κείμενα, τραγούδια από το συγκρότημα της ΚΝΕ, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, απαγγελίες ποιημάτων, έρχονται να σκιαγραφήσουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες γεννιέται η φλόγα της επανάστασης: Η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφώσει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι απεργίες του 1918 που ξεσπούν στον πρώτο απόηχο του Ρώσικου Οχρώβρη (με εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανούς εργάτες με κόκκινες σημαίες να απαιτούν να σταματήσει ο πόλεμος, να φύγει η μοναρχία, να έχουν ψωμί και ανθρώπινη ζωή και δίπλα οι γυναίκες να ζητούν ειρήνη για τους άνδρες, τους πατεράδες, τα παιδιά τους), η ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας με την παγγερμανική συνδιάσκεψη (29.12.1918), ο καθοριστικός ρόλος των Γερμανών κομμουνιστών.

Μια επανάσταση που, όπως σημειώθηκε, έδωσε σημαντικά διδάγματα για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια αμέσως μετά τη συντριβή της. Τα διδάγματά της αποκάλυψαν τον προδοτικό ρόλο του οπορτουνισμού σε επαναστατικές συνθήκες, συμπύκνωσαν συμπεράσματα για τη στρατηγική των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Συμπεράσματα που σήμερα, σε συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων του καπιταλισμού, είναι επίκαιρα ιδιαίτερα σε συνθήκες που επιφυλάσσονται απότομες στροφές στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Ξεχωριστή ενότητα η δράση των ηγετών της επανάστασης, οι φρικιαστικές δολοφονίες τους ύστερα από προδοσία, τα τελευταία άρθρα τους στην «Die Rote Fahne», το όργανο του Κόμματος των Σπαρτακιστών. «Οι μάζες, έγραψε η Ρ. Λούξεμπουργκ, είναι ο αποφασιστικός συντελεστής, αυτές είναι βράχος που πάνω του θα θεμελιωθεί της επανάστασης η τελική νίκη. Οι μάζες στάθηκαν στο ύψος τους, την "ήττα" αυτή την έκαναν πραγματικά έναν κρίκο στην αλυσίδα των ιστορικών εκείνων ηττών που είναι η δόξα και η δύναμη του διεθνούς σοσιαλισμού. Και γι' αυτό μέσ' απ' αυτή την "ήττα" θα βλαστήσει η μελλοντική νίκη».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Πλασάρεται ως «αξιόπιστη» σοσιαλδημοκρατική λύση!

Προτείνει την ενίσχυση της παιδείας για έξοδο από την κρίση

«Ριζική στροφή» της εφαρμοζόμενης εκπαιδευτικής πολιτικής γύρω από ...τον εαυτό της κι εντός του καπιταλιστικού συστήματος, πρότεινε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διά του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, από το συνέδριο για την Παιδεία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στο κλείσιμο των εργασιών, ο Αλ. Τσίπρας πρόβαλε το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ως τη «μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα που επεξεργάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση των νεοφιλελεύθερων επιλογών», τώρα που το ΠΑΣΟΚ «επιστρέφει στην πεπατημένη του παλιού του εαυτού και ξανανοίγει την αγκαλιά του στον κύριο Σημίτη και στην πολιτική της διακυβέρνησής του». Δηλαδή, τώρα που - κατά τον ΣΥΝ - το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει σε νεοφιλελεύθερες επιλογές, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πλασάρεται ως η πιο αξιόπιστη σοσιαλδημοκρατική δύναμη, με πρόταση για να σωθεί το κεφάλαιο και ο καπιταλισμός από την κρίση του.

«Σήμερα είναι αναγκαίο η χώρα μας να προχωρήσει σε ένα δεκαετή προγραμματισμό για την Παιδεία. Με στόχο να επενδύσουμε ως χώρα στην εκπαίδευση και στην έρευνα», είπε, «κλείνοντας το μάτι» ότι η εκπαίδευση - και κυρίως τα πανεπιστήμια - μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός καπιταλιστικής ανάπτυξης και ως «ένεση» για το ξεπέρασμα της κρίσης. Είπε χαρακτηριστικά: «Σε αυτές τις συνθήκες εμείς (σ.σ. η Ελλάδα) επιμένουμε στο μοντέλο του παρελθόντος και αντί η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση να είναι ένα όχημα για να ξεπεράσουμε την κρίση, δένουμε μια βαριά πέτρα στο λαιμό των δημόσιων πανεπιστημίων». Δηλαδή, προτάσσει το μοντέλο των πανεπιστημίων που θα δουλεύουν προς όφελος του κεφαλαίου, που θα παράγουν για το κεφάλαιο (έρευνα και φθηνούς εργαζόμενους) ώστε το κεφάλαιο να βγει αλώβητο από την κρίση που το ίδιο δημιούργησε. Ο,τι λέει η ΕΕ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δηλαδή.

Και συνέχισε για τα εκπαιδευτικά θέματα υποστηρίζοντας για το νόμο - πλαίσιο ότι είναι «ανεφάρμοστος», λες και δεν έχει ήδη δρομολογηθεί στη φιλοσοφία και σε λεπτομέρειές του στις σχολές. Για τη χρηματοδότηση άσκησε κριτική γιατί δε συγκλίνουν οι δαπάνες για την Παιδεία στην Ελλάδα με άλλες χώρες της ΕΕ, ξεχνώντας ότι και σε αυτές τις χώρες οι περισσότερες δαπάνες δε σημαίνει ότι το περιεχόμενο, η δομή κι η λειτουργία της εκπαίδευσης υπηρετούν τις ανάγκες του λαού. Επανέλαβε, δε, τις επιμέρους προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που από τη μια ενσωματώνουν σημερινά προβλήματα, από την άλλη ενσωματώνουν και μέρος των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων της ΕΕ.

Παράσταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Παράσταση διαμαρτυρίας και συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς στο 3ο ΕΠΑΛ Αθήνας (Κολωνό), προγραμματίζει το ΠΑΜΕ ΕΚπαιδευτικών για αύριο Τετάρτη, στις 9 το πρωί, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό ρατσιστικών αντιδράσεων.

Συμβάλλετε στην αντεπίθεση

Να διαδηλώσουν στο πλευρό του ΠΑΜΕ κάλεσε τους φοιτητές του Φιλολογικού ο Χρ. Μπάθας

Να συνταχθούν με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και να διαδηλώσουν σήμερα το απόγευμα και στις 2 Απρίλη με το ΠΑΜΕ, κάλεσε τους φοιτητές του Φιλολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής ο Χρήστος Μπάθας, μέλος της Επιτροπής Πόλης και γραμματέας της Αχτίδας Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Σε περιοδεία του χτες το πρωί στο Τμήμα, ο Χρ. Μπάθας αναφέρθηκε στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τους μισθούς των εκπαιδευτικών που δεν αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πάνω από 25.000 εργάζονται με μερική απασχόληση, ωράριο - λάστιχο και μισθούς πείνας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον προσανατολισμό που υπάρχει από τις τελευταίες κυβερνήσεις, τα σχολεία και οι σχολές να γίνουν «υποκαταστήματα» των επιχειρήσεων, να λειτουργούν με βάση «τι αποφέρει κέρδη». Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, για το σοσιαλισμό, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνικοποιημένα, θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός αντί για την αναρχία της αγοράς.

«Αντεπιτεθείτε, συμβάλλετε να δημιουργηθεί ένας πόλος στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που θα βάζει φραγμό στα αντιλαϊκά μέτρα. Και οι φοιτητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές είναι καλή ευκαιρία για να δείξετε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι τους γυρίζετε την πλάτη», κάλεσε. Οπως σημείωσε, σήμερα μπορούν να βγουν εύκολα συμπεράσματα για την πολιτική και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκφράζουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Συμφέροντα που εξ αντικειμένου βρίσκονται απέναντι από τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων και σε βάρος του ρόλου της Παιδείας ως «υπηρέτη» των κοινωνικών αναγκών.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Πολιτικές εκδηλώσεις στις σχολές

Το σάλπισμα «αντεπίθεσης» μεταφέρει η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες Οργανώσεις της ΚΝΕ, σε σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Αθήνας με τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τους.

Το πρόγραμμα των αυριανών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

-- Στο ΤΕΙ Πειραιά, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα το σοσιαλισμό, θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), στις 12 το μεσημέρι, για την καπιταλιστική κρίση θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο ΤΕΙ Αθήνας (αμφοθέατρο Πληροφορικής), στις 12 το μεσημέρι, για τα 50 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης, θα μιλήσουν ο Χοσέ Κάλα, επιτετραμμένος της Κουβανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και η Ρούλα Σιώτα, μέλος του Γραφείου της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ.

-- Στο Ιστορικό Αρχαιολογικό της Φιλοσοφικής, στη 1 μ.μ., με θέμα την ιστορική αλήθεια και το ρόλο του ιστορικού, θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Λουγγής, πρόεδρος του ΚΜΕ.

-- Στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Σύγκρουση με σημαία την αντεπίθεση

Με τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησαν εργαζόμενοι φοιτητές και σπουδαστές σε σύσκεψη των Κομματικών και ΚΝίτικων Οργανώσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Αθήνας

Ενας καταγγελτικός χείμαρρος, που αναδεικνύει περίτρανα την εργασιακή ανασφάλεια, την απλήρωτη δουλειά, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις δικαιολογίες της εργοδοσίας όταν ...σερβίρει απολύσεις, κ.ά., ήταν οι μαρτυρίες των εργαζόμενων φοιτητών και σπουδαστών σε σύσκεψη που διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή η Αχτιδική Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας και ΤΕΙ της ΚΝΕ. Στη σύσκεψη μίλησε ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα αντεπίθεσης για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

«Είμαστε τόσο αναλώσιμοι που απολύουν χωρίς λόγο. Τον περασμένο μήνα απολύθηκαν 17 άτομα. Μας περάσανε από κόσκινο. Εμένα μου είπαν ότι τη γλίτωσα γιατί είμαι, λέει, παραγωγική και γρήγορη... Οταν παραιτείσαι πρέπει να ενημερώσεις μια εβδομάδα νωρίτερα. Οταν όμως σε απολύουν σου λένε "Δευτέρα είναι σήμερα; Τρίτη δεν ξανάρχεσαι"», «είχα απολυθεί από το καφέ - μπαρ που δούλευα το Σεπτέμβρη γιατί είχα απεργήσει αλλά με κινητοποίηση του σωματείου επαναπροσλήφθηκα. Τέτοιου είδους μαγαζιά μπορεί να είναι μικρομάγαζα που απασχολούν ένα μικρό αριθμό εργαζομένων όπου θα πάνε να περάσουν ότι "είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση, εγώ δε σε βλέπω σαν εργαζόμενο που τον εκμεταλλεύομαι, σε βλέπω σαν παιδί μου", αλλά τη στιγμή της απεργίας ο "μπαμπάς" θα γυρίσει και θα σου πει "απολύεσαι επειδή απέργησες και με άφησες ξεκρέμαστο". `Η, από την άλλη, υπάρχουν μεγάλα μαγαζιά, ο ιδιοκτήτης έχει κι άλλα πέντε, απασχολούν 30 εργαζόμενους, οι σχέσεις είναι πιο ψυχρές και καταπατάται κάθε δικαίωμα». «Πολλοί φοιτητές θεωρούν τη δουλειά προσωρινή και γι' αυτό δε διεκδικούν τα ένσημά τους», «ό,τι προσωρινό κι αν περνάς τελικά η ανασφάλεια είναι μόνιμη», «με έβαλαν να υπογράψω στη σύμβαση ότι την ασφάλιση την πληρώνω μόνη μου, πως όποτε με καλέσουν για δουλειά θα πάω και πως πρέπει να είμαι εντάξει σε όλες μου τις υποχρεώσεις αλλιώς έχει δικαίωμα να με απολύσει. Δηλαδή αν απεργήσω θεωρείται ότι δεν είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου;».

Να αναμετρηθούν με τις δυσκολίες

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο απ' όσα εύγλωττα κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι φοιτητές και σπουδαστές, που γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ για να ακούσουν τις θέσεις του ΚΚΕ. Ανοίγοντας τη συζήτηση και αναφερόμενος στην κρίση και στις αιτίες που την προκάλεσαν, ο Κ. Ζιώγας σημείωσε ότι «πρέπει το κεφάλαιο να βγει λαβωμένο, να μετακυλιστεί το κόστος της κρίσης στις πλάτες του κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων, να αποκρουστούν αυτά τα μέτρα, να διευρυνθούν οι κατακτήσεις των εργαζομένων και κυρίως να το πληρώσουν πολιτικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του "ευρωμονόδρομου"» και στις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Σε αυτές τις συνθήκες, σημείωσε, είναι αναγκαία η «σύγκρουση με σημαία την αντεπίθεση, μαζικές εγγραφές στα συνδικάτα, ανάδειξη του πόλου συσπείρωσης, του ΠΑΜΕ, ως του μοναδικού πραγματικού εκφραστή των συμφερόντων της εργατικής τάξης, συμμετοχή στους δυο σταθμούς των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στα (σ.σ. σημερινά) συλλαλητήρια και στην απεργία στις 2 του Απρίλη. Να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες στους χώρους δουλειάς, αλλά να μην αποτελέσουν αυτές οι δυσκολίες την αφορμή για εκπτώσεις και οπισθοχώρηση από τη γραμμή μας».

«Οταν δούλευα σε μαγαζί στο χώρο του επισιτισμού και ήμασταν κάμποσοι που ήμασταν οργανωμένοι στο συνδικάτο είχαμε αποτελέσματα: Οι εργαζόμενοι έβγαζαν συμπεράσματα, συμμετείχαν σε σημαντικό ποσοστό στις απεργίες, είχαμε και κατακτήσεις στο χώρο εργασίας. Ωστόσο, η εργοδοσία πήρε τα μέτρα της. Εκλεισε το κατάστημα αυτό και μας έστειλε διάσπαρτους σε διάφορα καταστήματα στην Αθήνα. Και βλέπω τη διαφορά, που στο χώρο εργασίας δεν υπάρχουν άλλες δυνάμεις οργανωμένες στο συνδικάτο, πόσο πίσω είναι η κατάσταση και πόση δουλειά πρέπει να κάνουμε», σημείωσε ο Χρήστος, εργαζόμενος φοιτητής, επιβεβαιώνοντας τη σημασία να αποκτήσουν θεμέλια οι ταξικές δυνάμεις σε όλους τους χώρους δουλειάς και σε κάθε συνδικάτο.

Οπου υπάρχει συμβιβασμός τα πράγματα είναι χειρότερα για τους εργαζόμενους

«Μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η ρήξη και η αντεπίθεση», ξεκαθάρισε ο Κ. Ζιώγας, επισημαίνοντας ότι «όπου υπήρξε συμβιβασμός και οπισθοχώρηση τα πράγματα ήταν χειρότερα για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, στο εργοστάσιο της "Nissan" στην Ισπανία ο πρόεδρος του σωματείου όταν έκλεισε το εργοστάσιο είπε ότι "όλα αυτά τα χρόνια ικανοποιήσαμε όλες τις απαιτήσεις, κάναμε ό,τι μας είπαν και τώρα έρχονται και μας απολύουν"».

Ακόμα, σημείωσε ότι «υπάρχει δικαιολογημένα ο φόβος της απόλυσης γιατί ο εργαζόμενος αν απολυθεί κινδυνεύει η επιβίωσή του, ιδιαίτερα αν έχει οικογένεια. Εδώ πρέπει να γίνουμε πειστικοί με τα επιχειρήματά μας, με τους αγώνες μας ότι όταν υπάρχει ένας ισχυρός πόλος που θα αντιστρατεύεται αυτή την πολιτική με όρους σύγκρουσης και ανατροπής, τότε μπορούν να αντιμετωπιστούν και όλα τα φαινόμενα εργοδοτικής τρομοκρατίας, βιομηχανίας διώξεων, όπως πρόσφατα με την οδηγία Σανιδά». Αλλωστε, δεν ήταν λίγα τα παραδείγματα που έφεραν οι ίδιοι οι φοιτητές από την πείρα τους, όπου οι ταξικές δυνάμεις άμεσα απάντησαν και πάρθηκαν πίσω απολύσεις ή συνεχίζουν τον αγώνα για να ανακληθεί μια απόλυση, μετρώντας και αγωνιστικά σκιρτήματα στους υπόλοιπους εργαζόμενους που μέχρι τότε είχαν σκυμμένο το κεφάλι.

Να προτάξουμε τον άλλο δρόμο ανάπτυξης

«Βεβαίως πρέπει να αντικρούσουμε την επίθεση, ταυτόχρονα όμως πρέπει να προτάξουμε τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, εκείνον που ο λαός θα διαφεντεύει τον πλούτο του και θα κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής. Και είναι μόνο μέσα σε αυτή την κοινωνία, που εμείς λέμε λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία - σοσιαλισμό, που θα μπορέσουν να επιλυθούν ριζικά τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών», υπογράμμισε ο Κ. Ζιώγας.

Και τόνισε: «Απαιτείται ένα πλαίσιο αιτημάτων που θα αντικρούσει τις συνέπειες της κρίσης, θα βελτιώσει τους όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βάλει πλάτη, θα στηθούν ποδάρια για να οικοδομηθεί το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο πάλης. Αυτή η γραμμή είναι η μοναδική που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα ακόμα και γι' αυτά τα αιτήματα που ουσιαστικά βελτιώνουν τους όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης στο πλαίσιο του καπιταλισμού, σε απόσπαση κατακτήσεων στις σημερινές συνθήκες».

Και όπως σημείωσε μια εργαζόμενη φοιτήτρια, «το Σωματείο μισθωτών τεχνικών έχει υπογράψει σύμβαση 1.200 ευρώ μόνο για την Αττική αλλά δεν εφαρμόζεται με ευθύνη του σωματείου. Αν είναι να υπογράφεις όμως μια σύμβαση με σχετικά ικανοποιητικό μισθό και να στα παίρνουν από την Υγεία, την Παιδεία και την Ασφάλιση, ε, τι να το κάνεις; Το ζήτημα είναι να υπάρχει ο προσανατολισμός της αλλαγής της εξουσίας, αλλιώς δεν έχει νόημα».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι εκδρομές είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα

Ο χρόνος των σχολικών εκδρομών πλησιάζει αλλά, όλο και λιγότεροι μαθητές των λαϊκών οικογενειών μπορούν να συμμετέχουν, καθώς πρόκειται για πανάκριβο «εμπόρευμα» που δεν μπορούν να αγοράσουν. Για να είναι οι εκδρομές δωρεάν και επομένως, δικαίωμα όλων των μαθητών απαιτείται κοινός αγώνας γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά.

Οι εκδρομές, τονίζει, είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας του σχολείου και όχι πανάκριβο εμπόρευμα για τις τουριστικές επιχειρήσεις και φέτος χιλιάδες παιδιά των λαϊκών οικογενειών θα μείνουν πίσω καθώς ο μισθός των γονιών δεν αρκεί και πληρώνουν ήδη πολλά για φροντιστήρια, δάνεια και λογαριασμούς.

Η Ομοσπονδία καλεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς από κοινού, να παλέψουν για να είναι οι εκδρομές δωρεάν, ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές να πηγαίνουν και να μη γίνονται τα σχολεία μαγαζάκια των πρακτορείων του τουριστικού κεφαλαίου. Να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών. Να αποφασίζονται στα Σχολικά Συμβούλια, με τη συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας, του Συλλόγου Γονέων και του Συλλόγου Διδασκόντων ο προορισμός και το περιεχόμενό τους.

ΤΕΕ ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Συντονίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα τους με τα σχολεία που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, είναι οι γονείς του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κωφών και Βαρηκόων στην Αγία Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Γονέων μαζί με τους μαθητές είχε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε κατάληψη του σχολείου, διεκδικώντας το αυτονόητο, τη μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο. «Για ακόμα μια φορά αναδεικνύεται η αναγκαιότητα ενός δημόσιου συστήματος μεταφοράς των μαθητών με ευθύνη του κράτους, με ασφάλεια, με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό. Ενός συστήματος που δε θα μπαίνει στη λογική του κέρδους», αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων σε ανακοίνωσή του, διατυπώνοντας την άρνησή του να γίνεται κάθε τρεις και λίγο το μπαλάκι μεταξύ νομαρχίας και των αρμόδιων υπουργείων.

Οι γονείς με απόφαση γενικής συνέλευσης, προγραμματίζουν σύσκεψη στο χώρο του σχολείου, την Κυριακή 29 Μάρτη, στις 11 το πρωί, όπου έχουν κληθεί όλα τα σχολεία ειδικής αγωγής και όσοι φορείς υποστήριξαν τον αγώνα του Συλλόγου το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους.

19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Σήμερα η εκδίκαση στο Διοικητικό Εφετείο

Κάλεσμα στους γονείς, στους μαθητές και στους φορείς της πόλης να παραβρεθούν σήμερα στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά (Κολοκοτρώνη 55), όπου εκδικάζεται το θέμα της ανέγερσης του 19ου Δημοτικού Σχολείου (ύστερα από αίτημα του Στ. Λογοθέτη για ακύρωση του έργου) απευθύνει η δημοτική αρχή Νίκαιας. «Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που για δικό τους όφελος αντιστρατεύονται την υπόθεση του σχολείου, προσπαθώντας να στήσουν εμπόδια για την ανέγερσή του, θα βρουν μπροστά τους τη Δημοτική Αρχή και το λαό της πόλης», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Νίκαιας. Επίσης, στις 8.30 π.μ. η δημοτική αρχή μαζί με μαθητές και συλλόγους γονέων θα προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό των οδών Γρ. Λαμπράκη και Κουταΐσι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να φύγουν οι κάμερες - χαφιέδες

Κινητοποίηση της ΠΚΣ

Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στις κάμερες - χαφιέδες σε τρία κυλικεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί, φοιτητές με κάλεσμα της Πανσπουδαστικής Κ.Σ.

«Κάμερες - χαφιέδες - καταστολή κάναν το ΑΠΘ φυλακή», «κάμερες - χαφιέδες - αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός» βροντοφώναξαν οι φοιτητές σε μία δυναμική κινητοποίηση καταστροφής του ηλεκτρονικού κυκλώματος παρακολούθησης που έχουν εγκαταστήσει οι ιδιοκτήτες των κυλικείων της Σχολής Θετικών Επιστημών, της Φιλοσοφικής και της Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η ΠΚΣ σε σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνει: «Μία ακόμα τρανταχτή απόδειξη για το πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζουν, αποτελεί και το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν και λειτουργούν κρυφά, κάμερες σε ρόλο χαφιέ, εντός του πανεπιστημιακού χώρου και συγκεκριμένα αυτού των κυλικείων». Προσθέτει ακόμα ότι: «Οι Συνθήκες Σένγκεν, Προυμ της ΕΕ και οι διάφοροι άλλοι τρομονόμοι με τη στήριξη των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχουν ένα συγκεκριμένο σκοπό: Την τρομοκράτηση και καταστολή του εργατικού και λαϊκού κινήματος». «Ξέρουν καλά - συνεχίζει η ΠΚΣ - οι κεφαλαιοκράτες και τα μονοπώλια από ποιους πρέπει να προστατευτούν. Οπως, επίσης, ξέρουν καλά πώς να αξιοποιούν και να στηρίζουν τους διάφορους επίδοξους κουκουλοφόρους που βρίσκονται απέναντι από το λαϊκό κίνημα».

Η ΠΚΣ σημειώνει ότι στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης οι μηχανισμοί καταστολής, τρομοκράτησης εντείνονται και καλεί τους φοιτητές μαζί με τις ταξικές δυνάμεις να διαδηλώσουν σήμερα στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ με σύνθημα: «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Αντεπίθεση».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Νέα δύναμη με την ολοκλήρωση των εκλογών του

Αγωνιστικό ραντεβού μέσα κι έξω από τις σχολές, δίνει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Πιο ενδυναμωμένος και με αισιοδοξία για αποφασιστικότερη διεκδίκηση των αιτημάτων του από δω και πέρα, είναι ο «Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου», μετά την ολοκλήρωση των εκλογών του, που έγιναν στο διάστημα 9 με 14 Μάρτη. Η μαζική συμμετοχή των σπουδαστών (ψήφισαν 544 σπουδαστές) και οι εγγραφές πολλών νέων μελών στο σύλλογο ήταν το χαρακτηριστικό των φετινών εκλογών, που απλώθηκαν σε 19 δραματικές σχολές, 3 σχολές χορού και 2 σχολές σκηνοθεσίας. Οπως σημειώνουν μέλη του συλλόγου: «Οι διαδικασίες αυτές απέδειξαν τη θέληση πολλών σπουδαστών για την οργάνωση της πάλης (...) απέδειξαν την ανάγκη για ενωμένη δράση και συντονισμό όλων των σπουδαστών των σχολών με συνδετικό κρίκο το σύλλογο, αλλά και την αλληλεγγύη μεταξύ μας για τα προβλήματα και τις ανησυχίες μας», παρά τις προσπάθειες σχολαρχών και μεμονωμένων σπουδαστών να παρεμποδίσουν τη δράση του συλλόγου και των εκλογών.

Ετσι, το νέο εννιαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχτηκε τονίζει ότι θα προχωρήσει δυναμικά με όλα τα μέλη του συλλόγου για «διεκδίκηση αυτών που μας αξίζουν για αποκλειστικά δωρεάν μόρφωση, πολιτισμό, σταθερή δουλειά για όλους. Προχωράμε με διαδηλώσεις, εκδηλώσεις και κάνουμε πιο δυναμική την παρουσία μας μέσα στις σχολές αλλά και έξω από αυτές», σημειώνει και δίνει «ραντεβού στους δρόμους»!

Στα αιτήματά του ο σύλλογος ξεχωρίζει αυτά για: Αύξηση των δαπανών για τον πολιτισμό στο 2%. Η αισθητική αγωγή να ενταχθεί στη βασική εκπαίδευση. Δημιουργία Δημόσιου Πανεπιστημίου Τεχνών. Παράλληλα, θέτει μια σειρά αιτήματα για τις σχολές και τις σπουδές τους όπως: Μείωση διδάκτρων, εξασφάλιση απαραίτητης υποδομής, ατέλεια για τις παραστάσεις, ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών βασισμένο στις επιστημονικές και καλλιτεχνικές ανάγκες του επαγγέλματος, ειδικευμένο διδακτικό προσωπικό με παιδαγωγική κατάρτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους σπουδαστές κ.ά.

Πιο στενά δεμένες εκπαίδευση και αγορά

Συνέδριο Cedefop στη Θεσσαλονίκη

Συζήτηση για το πώς οι πτυχιούχοι και οι αυριανοί εργαζόμενοι της ΕΕ μπορούν να είναι πιο «ευέλικτοι» και «κινητικοί», δηλαδή πιο προσαρμόσιμοι στις ανάγκες των επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκε στο Συνέδριο του Cedefop στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε παρουσιάστηκε η τακτική έκθεση του Cedefop, που σημειώνει ότι στην ΕΕ έως το 2020 θα απαιτείται 32% υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό, 50% μέσης εξειδίκευσης και 18% χαμηλής εξειδίκευσης. Οι τοποθετήσεις των αρμοδίων της ΕΕ διαπνέονταν από το όραμα της προσαρμογής της εκπαίδευσης στις ανάγκες των επιχειρήσεων και σ' αυτό το πνεύμα συζήτησαν και για το «Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων» που θα διευκολύνει την κινητικότητα εντός της ΕΕ μιας μάζας φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού.

Ο Τσέχος υπουργός Παιδείας Οντρέι Λίσκα υποστήριξε ότι «οι πτυχιούχοι πρέπει να είναι ευέλικτοι» και τόνισε ότι «τα πανεπιστήμια είναι "ευαίσθητα" στην παρέμβαση των εργοδοτών», ενώ κατά τον ίδιο θα έπρεπε να τη δέχονται χωρίς ενδοιασμούς. Ως παράδειγμα προς μίμηση για τη σχέση εκπαίδευσης - αγοράς πρόβαλε το μοντέλο της Αυστρίας.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Γιαν Φίγκελ, προσπαθώντας να προωθήσει την επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση σημείωσε ως συμπέρασμα ότι στην ΕΕ «χρειάζεται διάλογος ανάμεσα στην εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις». Προσπάθησε να «γλυκάνει» την εκφρασμένη αντίθεση στην επιχειρηματικότητα σημειώνοντας χαρακτηριστικά «το επιχειρηματικό πνεύμα δεν είναι ένα βρώμικο μυαλό». Από την ίδια σκοπιά εξήρε την «εταιρική κοινωνική ευθύνη» ως στοιχείο πολιτισμού που μπαίνει «πάνω από το χρήμα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ