Μετά τις συναντήσεις ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι από τους 1.349 εργαζόμενους οι 650 θα τεθούν σε κινητικότητα και το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει εντός των προσεχών ημερών, όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας συνεχίζει να στήνει αποπροσανατολιστικές παγίδες, όπως ακόμη και η δια - ιδρυματική κινητικότητα που επικαλείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εμπαιγμού είναι η «υπόσχεση» που έδωσε για κινητικότητα των εργαζομένων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο ΤΕΙ του νομού. «Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας χρειάζονται ειδικότητες που δεν υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο, πώς θα τις καλύψουμε; Χρειάζονται 5 βρεφονηπιοκόμους, εμείς τι θα πάμε να κάνουμε; Πρόκειται για κοροϊδία», είπε στον «Ρ» ο Δημήτρης Μαριετάκης από το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο προσχηματικός «διάλογος» της κυβέρνησης γίνεται έχοντας ως δεδομένο τη διαθεσιμότητα 1.349 εργαζομένων και αναλώνεται στην αναδιάταξη των αποψιλωμένων διοικητικών υπηρεσιών που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Τα οχτώ πανεπιστήμια που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ, η εκδίκαση της οποίας αναμένεται να γίνει στις 14 Ιανουαρίου.
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, κατά την διάρκεια της χτεσινής έκτακτης συνεδρίασής της, διατυπώνει ομόφωνα την εκτίμηση ότι οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας «όπως είναι διατυπωμένες, δεν επιλύουν κανένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η διαθεσιμότητα και για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η εκ νέου συνάντηση επιτροπής της Συγκλήτου με τον υπουργό Παιδείας».
Αντιφατική είναι και η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων, ύστερα από τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Συνόδου και τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, όπου από τη μια αναφέρονται οι ολέθριες συνέπειες της διαθεσιμότητας για τα πανεπιστήμια και από την άλλη ζητά την τροποποίηση των διαπιστωτικών πράξεων, τον επανέλεγχο των στοιχείων και την εξέταση των ενστάσεων των διοικητικών υπαλλήλων.
Να αξιοποιηθεί το κλειστό ξενοδοχείο «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» στο Βόλο ως φοιτητική εστία, απαίτησαν φοιτητές και εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν προχτές το βράδυ έξω από το ξενοδοχείο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Γραμματειών Μαγνησίας του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ και των ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Δικτύων, Ειδικής Αγωγής, ΙΑΚΑ, Φυτικής Παραγωγής και Οικονομικών.
Μιλώντας στη συγκέντρωση η Στέλλα Ιωαννίδου, πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Νηπιαγωγών, επεσήμανε ότι στο Βόλο οι ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών τους για δωρεάν σίτιση και στέγαση μεγαλώνει και η μέριμνα για την κάλυψή τους είναι ανύπαρκτη.
Για σχεδόν 7.000 φοιτητές υπάρχουν μόνο 35 κλίνες, τα δωμάτια παρέχονται μόνο για το πρώτο έτος σπουδών και απαιτείται πληρωμή 60 ευρώ το μήνα για τυχόν ζημιές που ίσως δημιουργηθούν. Σε ό,τι αφορά στη σίτιση σημείωσε ότι φέτος η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Εγινε μείωση του ορίου για την έκδοση κάρτας από τις 45.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ, που στην πραγματικότητα σημαίνει στέρηση του δικαιώματος δωρεάν σίτισης χιλιάδων φοιτητών. Αναφερόμενη στη στάση των άλλων παρατάξεων είπε ότι «μέσα στις σχολές οι πολιτικές δυνάμεις της κυβέρνησης όπως η ΔΑΠ, η ΑΦΡ, (πρώην ΠΑΣΠ), η ΑΡΕΝ του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΑΑΚ, σύσσωμες προωθούν τον εφησυχασμό, την αδιαφορία και προσπαθούν να μετατρέψουν τις σχολές σε νεκροταφεία».
Αφού σημείωσε ότι 700 φοιτητές έχουν υπογράψει το υπόμνημα για τη δωρεάν σίτιση και στέγαση κάλεσε τους φοιτητές να γίνουν πρωταγωνιστές του αγώνα μέσα στις σχολές, να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη συνδιάσκεψη του ΜΑΣ που θα γίνει το Σάββατο 30 Νοέμβρη, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις 12 το μεσημέρι στο Βόλο, καθώς και στο συλλαλητήριο, στις 5 του Δεκέμβρη.
Στις ομιλίες τους στη συγκέντρωση, οι Κ. Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Λ. Τσελεπής, πρόεδρος του σωματείου της «Κόκα Κόλα» και Θ. Τσαλούχας, μέλος της διοίκησης του σωματείου των ΟΤΑ Μαγνησίας, επισήμαναν ότι τα ταξικά συνδικάτα στηρίζουν τον αγώνα των φοιτητών για την αξιοποίηση του κλειστού ξενοδοχείου «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» που θα δώσει στέγη σε 300 περίπου φοιτητές και τόνισαν την ανάγκη να χτιστεί η λαϊκή συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών, νεολαίας και γυναικών των λαϊκών οικογενειών.
Θυμίζουμε ότι με απόφαση του υπουργού Παιδείας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Κάππας, παύθηκε από τα καθήκοντά του, μετά από μια εντελώς άδικη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας. Ο πανεπιστημιακός βρέθηκε στα δικαστήρια ως κατηγορούμενος, γιατί διατύπωσε την επιστημονική του άποψη σε εισήγηση για πλήρωση θέσης συμβασιούχου επιστημονικού συνεργάτη για διδασκαλία στο ίδρυμα. Ενώ πρωτοδίκως αθωώθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο, καταδικάσθηκε μετά από εισαγγελική έφεση. Μετά από αυτά ο υπουργός Παιδείας έπαυσε τον Κ. Κάππα από τα καθήκοντά του στο πανεπιστήμιο μέχρι να υπάρξει αθωωτική απόφαση ανώτερου δικαστηρίου.
Ανάμεσα στο πλήθος των αντιδράσεων που ξεσήκωσε η συγκεκριμένη απόφαση, η ΔΗΠΑΚ πήρε την πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που θέτει σε αργία τον διακεκριμένο πανεπιστημιακό. Στο πλαίσιο αυτό, συγκεντρώθηκαν περίπου 1.560 υπογραφές κυρίως πανεπιστημιακών και εργαζομένων στα ανώτατα ιδρύματα που μεταξύ άλλων τονίζουν ότι με τη συγκεκριμένη πράξη «το υπουργείο στοχοποιεί και όλα τα μέλη ΔΕΠ, συμβάλλει στην ποινικοποίηση της επιστημονικής κρίσης και άποψης, στην περιστολή της ακαδημαϊκής ελευθερίας». Πέρα από την απαίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, οι υπογράφοντες καταγγέλλουν την αδιανόητη προσπάθεια ποινικοποίησης της επιστημονικής άποψης που επιχειρεί η πρωτοφανής απόφαση του Εφετείου Λάρισας και απαιτούν την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να μην επιτρέπεται η ποινικοποίηση της επιστημονικής κρίσης.
- Σήμερα μπλοκάρισμα των ακυρωτικών μηχανημάτων στα λεωφορεία, διεκδικώντας δωρεάν μετακινήσεις για όλους.
- Αύριο, Παρασκευή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο σταθμό Αγ. Ελευθερίου και κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (το φορέα που διαχειρίζεται τις Εστίες) για τα οξυμένα προβλήματα των Εστιών, διεκδικώντας να γίνει το ξενοδοχείο «La Mirage» Φοιτητική Εστία.
Παρά τις προσπάθειες των συγκεντρωμένων να συναντηθούν χτες με εκπρόσωπο του υπουργείου κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό. Σε κλιμάκωση του αγώνα κάλεσε τους φοιτητές ο Νίκος Αξυπολιτίδης, μέλος της Γραμματείας του ΜΑΣ, ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα διοικητικοί υπάλληλοι με τον υπουργό Παιδείας υπογράμμισε ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός, οι απολύσεις προαποφασισμένες.
Η Οργάνωση Βάσης Κηφισιάς της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα: «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά» την Κυριακή 1 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ., στην Αίθουσα του Συλλόγου Εργατικών Κατοικιών & Κάτω Κηφισιάς (1ης Μάη & Μαρίνου Αντύπα, Κηφισιά). «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή, τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή», σημειώνει η ΟΒ της ΚΝΕ στην πρόσκλησή της για την εκδήλωση.
Η 5η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο ΤΕΙ Πειραιά (Αμφιθέατρο Χατζηνικολάου). Στη Συνάντηση θα συμμετάσχουν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα, επιτροπές εκλεγμένες σε έτη και εξάμηνα, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, ορισμένοι αντιπρόσωποι για τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια, φοιτητές και φοιτήτριες που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ.
Στη ματαίωση του προγραμματισμένου σεμιναρίου αξιολογητών, οδήγησε χτες η κινητοποίηση εκπαιδευτικών από σχολεία της Αθήνας. Εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Αθήνας στους Αμπελόκηπους όπου επρόκειτο να γίνει σεμινάριο σχολικών συμβούλων για την «αξιολόγηση». Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας, σαν πρώτο βήμα επέκτασης και γενίκευσης της αξιολόγησης σαν κομμάτι του «νέου» σχολείου, διοργανώνει αυτό το διάστημα σεμινάρια για τα στελέχη της εκπαίδευσης που θα αναλάβουν ρόλο αξιολογητή.
Στο μεταξύ, η ΔΟΕ με προχτεσινή της απόφαση, κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας για κάθε φορά που θα πραγματοποιούνται σεμινάρια για την «αξιολόγηση» σε οποιοδήποτε Σύλλογο της Ελλάδας.
Με ανακοίνωσή τους, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ σημειώνουν ότι το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπως και τα περισσότερα ΤΕΙ της χώρας, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε καθεστώς αδυναμίας λειτουργίας. Και καλούν τους σπουδαστές να παλέψουν για άμεση χρηματοδότηση του ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό, συνέχιση της σίτισης, εξασφάλιση του αναγκαίου πετρελαίου θέρμανσης για τις Εστίες, πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.
Επίσης, καταγγέλλουν την επιχείρηση τρομοκράτησης φοιτητών, εργαζομένων και καθηγητών, που στήθηκε με τις δεκάδες κλήσεις σε απολογία για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν το Φλεβάρη του 2013 στα διόδια των Μαλγάρων.
Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, το Σάββατο 30 Νοέμβρη δίνει συνέχεια στους επιτυχημένους περιπάτους για μαθητές. Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο γύρω μας!», προγραμματίζει:
- Επίσκεψη στο σπήλαιο του Κιλκίς, στη 1 μ.μ.
- Εκδρομή στον Αλιάκμονα (αναχωρήσεις στις 11 π.μ. από Νάουσα, Βέροια, Αλεξάνδρεια).
- Περίπατο στο φαράγγι του Ενιπέα στον Ολυμπο (αναχώρηση στις 10 π.μ. από Κατερίνη, 11.15 π.μ. από Λιτόχωρο).
- Επίσκεψη στο σπήλαιο Αλιστράτης (αναχώρηση στις 10.30 π.μ. από τις Σέρρες).
Την κινητοποίηση στηρίζει η ΑΣΓΜΕ καλώντας παράλληλα τις Ομοσπονδίες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, να οργανώσουν αγώνες σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης, να πάρουν πρωτοβουλίες και να καλέσουν σε συμμέτοχη τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, τα 15μελη και τους μαθητές, διεκδικώντας κάλυψη των χιλιάδων κενών εκπαιδευτικών στα ολοήμερα δημοτικά, στην ειδική αγωγή, στις ειδικότητες, σε βοηθητικό προσωπικό, κενά σε ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ στους τομείς που καταργήθηκαν και όχι μόνο.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΑΣΓΜΕ, στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε την περασμένη Δευτέρα με την ΟΛΜΕ κάλεσε την Ομοσπονδία και τις ΕΛΜΕ να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον αγώνα των μαθητών και γονιών των μουσικών σχολείων (στάσεις εργασίας, μη εγγραφή απουσιών και οικονομική στήριξη των σχολείων από την περιφέρεια). Στην ίδια σύσκεψη, συζητήθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, ειδικά στις περιπτώσεις των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ, Ειδικής Αγωγής, Μουσικά - Καλλιτεχνικά.
Θυμίζουμε ότι τα θέματα που έχει ορίσει η ΚΝΕ είναι:
Α. Κάνεις login και πιστεύεις πως η ζωή ξεκινά;
Β. «Φιλανθρωπία» ή αλληλεγγύη ανάμεσα σε ίσους;
Γ. Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι πατεράδες μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;
Δ. Τόποι αγώνα και μαρτυρίας του λαού και της νεολαίας!
Η κάθε ομάδα (αποτελούμενη από 3 έως 20 μαθητές) μπορεί να επιλέξει μόνο ένα από τα τέσσερα θέματα για την εργασία της, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερες από μία μορφές για την παρουσίασή της (βίντεο, φωτογραφίες, σκίτσα, κόμικ, ποιήματα, γραπτά κείμενα, μουσική, αφίσες-κολάζ κ.ά.).
Οι ομάδες μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα email: mail@odigitis.gr, kne@kne.gr και στα γραφεία της ΚΝΕ σε κάθε περιοχή.
Μέχρι και τις 10 Δεκέμβρη οι ομάδες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να στείλουν μια περίληψη (έως 200 λέξεις) της εργασίας τους και όλες οι ομάδες θα πρέπει να στείλουν το σύνολο της εργασίας τους από 5 έως και 10 Γενάρη (ειδικά οι ομάδες που θα έχουν στην εργασία τους βίντεο ή ταινία μικρού μήκους θα πρέπει να αποστείλουν το οπτικοακουστικό υλικό έως και τις 5 Γενάρη).
Ο δήμος ανακοίνωσε ότι χτες θα έμεναν κλειστά όλα τα σχολεία εξαιτίας της έλλειψης πετρελαίου που υπάρχει τουλάχιστον σε τέσσερα (1 νηπιαγωγείο και 3 δημοτικά) καθώς τα χρήματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Στο Δήμο Νάουσας λειτουργούν συνολικά 54 σχολεία, στα οποία φοιτούν 5.000 μαθητές. Το κονδύλι που διατίθεται από το υπουργείο Εσωτερικών είναι συνολικά 312.000 ευρώ. Σε κάθε σχολείο αντιστοιχούν περίπου 400 ευρώ το μήνα για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών (θέρμανση, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ.). Ετσι οδηγούνται σε αδυναμία λειτουργίας.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι η τρίτη και η τέταρτη δόση έχουν εγκριθεί και ότι ο δήμος έχει λάβει 157.606 ευρώ από το τέλος Αυγούστου έως σήμερα. Επιπλέον, υπόσχεται ότι θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση οκτώ εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία όλης της χώρας. Τέλος, αναφέρει πως «στο νομοσχέδιο που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να παρέχουν στις σχολικές επιτροπές, οι οποίες είναι αρμόδιες για τη λειτουργία των σχολείων, αγαθά κάθε είδους, απαραίτητα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, όπως π.χ. πετρέλαιο θέρμανσης».
Με πρωτοβουλία της Ενωσης Γονέων και του Συλλόγου Δασκάλων, που κήρυξε 2ωρη στάση, και παρά την προσπάθεια των προϊσταμένων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να εμποδίσουν τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή η κινητοποίηση διαμαρτυρίας.
Στους εκατοντάδες συγκεντρωμένους χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωπος των μαθητών και ο δήμαρχος της πόλης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανόλης Γαλίτης, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Ημαθίας, ο οποίος μεταξύ άλλων κατήγγειλε ότι η υποχρηματοδότηση είναι η αφορμή για να μπουν στα σχολεία οι επιχειρήσεις. Και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι όλα όσα λείπουν από τα σχολεία, λείπουν με ευθύνη της πολιτείας, του κράτους και της αυτοδιοίκησης αφού δέχτηκε την αρμοδιότητα αυτή. Ζητάμε το πετρέλαιο να έρχεται δωρεάν αφού τα σχολεία είναι δημόσια. Να συντηρηθούν οι εγκαταστάσεις θέρμανσης και συνολικά τα κτίρια (στέγες και κουφώματα)...».
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μεγάλη πορεία, η οποία, με κεντρικό σύνθημα «Οχι άλλη κοροϊδία, δώστε πετρέλαιο για τα σχολεία», κατέληξε στο Δημαρχείο της Νάουσας.