Τρίτη 31 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποίηση για τη σύσταση οργανικών θέσεων

Με αιτήματα τη σύσταση οργανικών θέσεων για όλους τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το αντικείμενό του με μόνιμη σταθερή δουλειά, εκπαιδευτικές ενώσεις, σύλλογοι και σωματεία καλούν σήμερα, στις 2.30 μ.μ., σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας. Οπως τονίζεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα, η σύσταση οργανικών θέσεων και οι μαζικοί διορισμοί συνδέονται με την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών, για να μπει τέλος στην αδιοριστία, στην ελαστική εργασία και την ταλαιπωρία των εκπαιδευτικών που αναπληρώνουν τον εαυτό τους.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, δηλώνοντας τη στήριξή του στα παραπάνω αιτήματα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ολοκληρώθηκε το 7ο Συνέδριο - Στις 8 Ιούνη οι εκλογές για νέο ΔΣ

Από τις εργασίες του συνεδρίου
Από τις εργασίες του συνεδρίου
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 7ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο των υπαλλήλων του ΟΤΕ στην Αθήνα.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την εκλογή εφορευτικής επιτροπής και καθορίστηκε ως ημερομηνία εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, η 8η Ιούνη.

Στην εκλογοαπολογιστική διαδικασία συμμετείχαν 49 από τις 60 συνολικά Ενώσεις της Αττικής, που εκπροσωπούν περισσότερους από 77.000 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα σχολεία της Αττικής.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την προβολή βίντεο με τη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας, των Ενώσεων και των Συλλόγων. Στο επίκεντρο αυτής της πλούσιας δράσης και των διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας βρέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν την εργατική - λαϊκή οικογένεια και εκφράζονται και στον χώρο της Εκπαίδευσης. Κυρίαρχο ήταν το ζήτημα της πανδημίας, όπου η Ομοσπονδία πρωτοστάτησε στον αγώνα μαζί με τους μαθητές για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, ενάντια στα πρωτόκολλα της συγκάλυψης και της διασποράς που επέβαλε η κυβέρνηση. Αναδείχθηκαν επίσης η δράση και οι πρωτοβουλίες για τη σχολική στέγη, ενάντια στους εκπαιδευτικούς νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενάντια στον πόλεμο, όπως επίσης και για τα ζητήματα της Υγείας και της Πρόνοιας.

Το Συνέδριο άνοιξε με τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης, τον οποίο έκανε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στέλλα Βαλαβάνη.

Εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής στο συνέδριο χαιρέτισε η Αιμιλία Παλαβού, σημειώνοντας τη σημασία της κοινής δράσης που αναπτύχθηκε με την Ομοσπονδία και τις Ενώσεις το προηγούμενο διάστημα ειδικά στα ζητήματα της Ειδικής Αγωγής.

Επίσης εκ μέρους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), χαιρέτισε ο πρόεδρός της, Παναγιώτης Κατηφές.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εργασίες θα δημοσιευτεί στο αυριανό 4σέλιδο «Νεολαία» του «Ριζοσπάστη».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Με συμβολική δράση απαίτησαν την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων

Με μια συμβολική δράση οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ απαίτησαν χτες το μεσημέρι την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το Ιδρυμα, καθώς στον χώρο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, η υδροφόρα της αστυνομίας και ασφαλίτες.

«Θέλουμε δασκάλους, καθηγητές, υποδομές, βιβλία - Οχι ΜΑΤ, βία, αστυνομοκρατία» ήταν το μήνυμα που έστειλαν με τη δράση τους έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, κρατώντας στα χέρια τα συγγράμματά τους, αλλά και πικέτες που έγραφαν «Οι βιβλιοθήκες χρειάζονται προσωπικό και βιβλία», «αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών». Με τον τρόπο αυτό οι φοιτητές θέλησαν να δείξουν ότι όχι μόνο δεν είναι ενάντια στο χτίσιμο βιβλιοθηκών και άλλων υποδομών, αλλά αντίθετα διεκδικούν τη συνολική αναβάθμιση των σπουδών τους.

Κατήγγειλαν επίσης ότι φοιτητές κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης βιντεοσκοπήθηκαν από αστυνομικούς, ενώ με το σύνθημα «Μέχρι και αύρα φέραν στις σχολές, απάντηση θα πάρουν από τους φοιτητές» ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να αποχωρήσουν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. από το Ιδρυμα.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Απορρίπτουν αγωνιστικά το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Συλλαλητήρια την Πέμπτη 2 Ιούνη στην Αθήνα (12 μ., Προπύλαια) και στη Θεσσαλονίκη (7 μ.μ., Καμάρα)

Με συλλαλητήρια που οργανώνονται την Πέμπτη 2 Ιούνη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, φοιτητικοί σύλλογοι δηλώνουν πως απορρίπτουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, απαιτώντας να μην κατατεθεί, απαντούν στα σχέδια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, επαναλαμβάνουν ότι αυτό που έχουν πραγματικά ανάγκη είναι ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους.

Στην Αθήνα το ραντεβού είναι στις 12 μ. στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στην Καμάρα.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε συσκέψεις φοιτητικών συλλόγων στις δύο πόλεις, όπου αναδείχτηκαν πλευρές του νομοσχεδίου και συζητήθηκε η συλλογική απάντηση. Στην Αθήνα η σύσκεψη έγινε στη Φιλοσοφική, με τους συλλόγους που συμμετείχαν να καλούν επίσης σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους συλλόγους της Αθήνας, δράσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης σε όλες τις σχολές, κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων και, αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει την πανεπιστημιακή αστυνομία, άμεσα αποχή από όλα τα μαθήματα, αποκλεισμό των Ιδρυμάτων για να μην επιτραπεί η είσοδός της και συγκέντρωση μαζί με τους εργαζόμενους των Ιδρυμάτων και τα εργατικά σωματεία.

Στη Θεσσαλονίκη η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, των διδασκόντων και διοικητικών εργαζομένων του Ιδρύματος. Εκεί προτάθηκε σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα συζητηθούν και στις Γενικές Συνελεύσεις των επόμενων ημερών, που περιλαμβάνουν, εκτός από το συλλαλητήριο της Πέμπτης, συνέντευξη Τύπου αύριο Τετάρτη στις 12 μ. στη ΣΘΕ, συναυλία των φοιτητικών συλλόγων στα γρασίδια της Φιλοσοφικής την Παρασκευή 9 Ιούνη και παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 3 Ιούνη στην Ανω Λέσχη του ΑΠΘ.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΑΕΙ
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ απορρίπτεται στο σύνολό του!

Κατατέθηκε στη «διαβούλευση» έως τις 12 Ιούνη ο νέος νόμος - πλαίσιο

Στη «διαβούλευση» έως τις 12 Ιούνη θα βρίσκεται ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, με τον οποίο επιχειρείται να γίνει ένα ακόμα βήμα στην επέλαση των κριτηρίων της αγοράς στις πανεπιστημιακές σπουδές. Με το νέο νόμο - πλαίσιο δημιουργείται μια υπεραγορά Ανώτατης Εκπαίδευσης, με πανεπιστήμια που θα μπορούν να πουλούν προγράμματα, υπηρεσίες και τίτλους σπουδών πολλαπλών ταχυτήτων, φοιτητές που θα «τσιμπολογούν» πιστωτικές μονάδες, Ιδρύματα άμεσα και οργανικά συνδεδεμένα με τις επιχειρήσεις, όπου φυσικά δεν θα χωράει η διαφορετική φωνή αντίστασης και διεκδίκησης, γι' αυτό και επιχειρείται και η υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων ως οργάνων εκπροσώπησης των φοιτητών.

Η κυβέρνηση, παράλληλα, ξεδιπλώνει μια «διαφημιστική εκστρατεία» για να βρει πρόσφορο έδαφος για τον νόμο. Απευθύνεται με επιστολή προς τους καθηγητές, το ερευνητικό και λοιπό προσωπικό των πανεπιστημίων, ενώ ακόμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καλεί τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να συνεδριάσει εκτάκτως με αντικείμενο τον νέο νόμο - πλαίσιο.

Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ απορρίπτεται στο σύνολό του», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, αναφορικά με τον νόμο - πλαίσιο, που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση.

Η ΔΗΠΑΚ μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «το σχέδιο που παρουσιάσθηκε επιχειρεί να συγκεντρώσει σε ενιαίο πλαίσιο την προηγούμενη νομοθεσία, ενσωματώνοντας και νέες ρυθμίσεις, με στόχο τη θωράκιση και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλα τα επίπεδα. Από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα προσφέρει μέχρι τη διοίκηση και τη λειτουργία του.

Το νέο στοιχείο στην τελευταία ενημέρωση της υπουργού αφορά στο μοντέλο αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο της διεύρυνσης της αποκαλούμενης αυτονομίας των ΑΕΙ, προωθείται ένα νομικό πλαίσιο πλήρους μετάπτωσης της λειτουργίας των πανεπιστημίων στα πρότυπα Ανωνύμων Επιχειρήσεων: Με Διοικητικά Συμβούλια (βλ. Συμβούλια Διοίκησης), που προσλαμβάνουν ή παύουν τον πρόεδρο (βλ. πρύτανη), τον εκτελεστικό διευθυντή τους (βλ. μάνατζερ) καθώς και τα υπόλοιπα "στελέχη" όπως οι κοσμήτορες. Οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου, των Κοσμητειών και των Τμημάτων περιορίζονται πλέον αποκλειστικά και μόνο σε αποφάσεις για ελάσσονα θέματα, και ο ρόλος τους προβλέπεται να είναι εκτελεστικός των αποφάσεων του Συμβουλίου, υπό την εποπτεία μάλιστα "μονάδας εσωτερικού ελέγχου".

Καλούμε τους συναδέλφους, μαζί με τους φοιτητές και όλους τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, να σταθούν απέναντι στον νέο νόμο - πλαίσιο στο σύνολό του. Το επιχειρηματικό μοντέλο διοίκησης προωθείται γιατί είναι απαραίτητο για:

  • Τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα πτυχίων σε πανσπερμία τίτλων σπουδών, με πλήρη αποσύνδεση από το επάγγελμα. Εκεί οδηγούν οι εξαγγελίες για την αποσύνδεση των προγραμμάτων σπουδών από τα Τμήματα, το εσωτερικό ERASMUS και τις διάφορες κατηγορίες τίτλων σπουδών, βλ. κοινά, διπλά, και minor.
  • Την αποκοπή των ΑΕΙ από την κρατική χρηματοδότηση και την υποκατάστασή της με έσοδα από τα δίδακτρα και προσφορά "εκπαιδευτικών προϊόντων": ξενόγλωσσων, χειμερινών, θερινών, κατάρτισης κ.λπ., όπως και υπηρεσιών έρευνας.
  • Την αναγωγή της ΕΘΑΑΕ σε μηχανισμό επιβολής καταργήσεων/συγχωνεύσεων ακαδημαϊκών μονάδων με γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων για ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδίων.
  • Την αντικατάσταση των διετών προγραμμάτων τεχνολογικής κατάρτισης του νόμου Γαβρόγλου (2018, ΣΥΡΙΖΑ) με προγράμματα "εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας" διάρκειας 7 εξαμήνων, κατά παραγγελία της αγοράς, και την επαναφορά του πλαισίου λειτουργίας της Πρακτικής Ασκησης των προγραμμάτων σπουδών των ΤΕΙ.
  • Την επέκταση του σημερινού νομικού πλαισίου (2017, ΣΥΡΙΖΑ και 2020, ΝΔ) αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας πτυχίων κολεγίων και πανεπιστημίων εξωτερικού, όπως προϊδεάζουν οι εξαγγελίες για τον ΔΟΑΤΑΠ.
  • Την εισαγωγή νέων μορφών "ελαστικής" απασχόλησης για διδάσκοντες και ερευνητές με κύρια πηγή χρηματοδότησης την ...αυτοχρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων! Σε συνδυασμό με τους νέους "κόφτες" της κρατικής χρηματοδότησης, ανοίγει ο δρόμος ώστε κάθε ΑΕΙ να καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες και τη μισθοδοσία του προσωπικού του από τα έσοδά του.
  • Την εισαγωγή νέου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου των μελών ΔΕΠ, του υπόλοιπου προσωπικού και των φοιτητών, ως μέτρο προσαρμογής της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα πλαίσια του επιχειρηματικού πανεπιστημίου.
  • Τη διεύρυνση των μέτρων, που εισήχθησαν αρχικά με τον νόμο Διαμαντοπούλου και διατηρήθηκαν από όσους ακολούθησαν, υπονόμευσης των φοιτητικών συλλόγων ως οργάνων εκπροσώπησης των φοιτητών.

Το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα ΑΕΙ βρίσκεται, στο σύνολό του, στον αντίποδα της σύγχρονης, δωρεάν και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας», τονίζει η ΔΗΠΑΚ και καλεί τους συλλόγους ΔΕΠ «να συνεδριάσουν και να λάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες διατρανώνοντας πως το νομοθέτημα που ετοιμάζεται απορρίπτεται στο σύνολό του!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ