Τρίτη 31 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΑΕΙ
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ απορρίπτεται στο σύνολό του!

Κατατέθηκε στη «διαβούλευση» έως τις 12 Ιούνη ο νέος νόμος - πλαίσιο

Στη «διαβούλευση» έως τις 12 Ιούνη θα βρίσκεται ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, με τον οποίο επιχειρείται να γίνει ένα ακόμα βήμα στην επέλαση των κριτηρίων της αγοράς στις πανεπιστημιακές σπουδές. Με το νέο νόμο - πλαίσιο δημιουργείται μια υπεραγορά Ανώτατης Εκπαίδευσης, με πανεπιστήμια που θα μπορούν να πουλούν προγράμματα, υπηρεσίες και τίτλους σπουδών πολλαπλών ταχυτήτων, φοιτητές που θα «τσιμπολογούν» πιστωτικές μονάδες, Ιδρύματα άμεσα και οργανικά συνδεδεμένα με τις επιχειρήσεις, όπου φυσικά δεν θα χωράει η διαφορετική φωνή αντίστασης και διεκδίκησης, γι' αυτό και επιχειρείται και η υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων ως οργάνων εκπροσώπησης των φοιτητών.

Η κυβέρνηση, παράλληλα, ξεδιπλώνει μια «διαφημιστική εκστρατεία» για να βρει πρόσφορο έδαφος για τον νόμο. Απευθύνεται με επιστολή προς τους καθηγητές, το ερευνητικό και λοιπό προσωπικό των πανεπιστημίων, ενώ ακόμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καλεί τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να συνεδριάσει εκτάκτως με αντικείμενο τον νέο νόμο - πλαίσιο.

Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ απορρίπτεται στο σύνολό του», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, αναφορικά με τον νόμο - πλαίσιο, που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση.

Η ΔΗΠΑΚ μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «το σχέδιο που παρουσιάσθηκε επιχειρεί να συγκεντρώσει σε ενιαίο πλαίσιο την προηγούμενη νομοθεσία, ενσωματώνοντας και νέες ρυθμίσεις, με στόχο τη θωράκιση και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλα τα επίπεδα. Από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα προσφέρει μέχρι τη διοίκηση και τη λειτουργία του.

Το νέο στοιχείο στην τελευταία ενημέρωση της υπουργού αφορά στο μοντέλο αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο της διεύρυνσης της αποκαλούμενης αυτονομίας των ΑΕΙ, προωθείται ένα νομικό πλαίσιο πλήρους μετάπτωσης της λειτουργίας των πανεπιστημίων στα πρότυπα Ανωνύμων Επιχειρήσεων: Με Διοικητικά Συμβούλια (βλ. Συμβούλια Διοίκησης), που προσλαμβάνουν ή παύουν τον πρόεδρο (βλ. πρύτανη), τον εκτελεστικό διευθυντή τους (βλ. μάνατζερ) καθώς και τα υπόλοιπα "στελέχη" όπως οι κοσμήτορες. Οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου, των Κοσμητειών και των Τμημάτων περιορίζονται πλέον αποκλειστικά και μόνο σε αποφάσεις για ελάσσονα θέματα, και ο ρόλος τους προβλέπεται να είναι εκτελεστικός των αποφάσεων του Συμβουλίου, υπό την εποπτεία μάλιστα "μονάδας εσωτερικού ελέγχου".

Καλούμε τους συναδέλφους, μαζί με τους φοιτητές και όλους τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, να σταθούν απέναντι στον νέο νόμο - πλαίσιο στο σύνολό του. Το επιχειρηματικό μοντέλο διοίκησης προωθείται γιατί είναι απαραίτητο για:

  • Τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα πτυχίων σε πανσπερμία τίτλων σπουδών, με πλήρη αποσύνδεση από το επάγγελμα. Εκεί οδηγούν οι εξαγγελίες για την αποσύνδεση των προγραμμάτων σπουδών από τα Τμήματα, το εσωτερικό ERASMUS και τις διάφορες κατηγορίες τίτλων σπουδών, βλ. κοινά, διπλά, και minor.
  • Την αποκοπή των ΑΕΙ από την κρατική χρηματοδότηση και την υποκατάστασή της με έσοδα από τα δίδακτρα και προσφορά "εκπαιδευτικών προϊόντων": ξενόγλωσσων, χειμερινών, θερινών, κατάρτισης κ.λπ., όπως και υπηρεσιών έρευνας.
  • Την αναγωγή της ΕΘΑΑΕ σε μηχανισμό επιβολής καταργήσεων/συγχωνεύσεων ακαδημαϊκών μονάδων με γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων για ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδίων.
  • Την αντικατάσταση των διετών προγραμμάτων τεχνολογικής κατάρτισης του νόμου Γαβρόγλου (2018, ΣΥΡΙΖΑ) με προγράμματα "εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας" διάρκειας 7 εξαμήνων, κατά παραγγελία της αγοράς, και την επαναφορά του πλαισίου λειτουργίας της Πρακτικής Ασκησης των προγραμμάτων σπουδών των ΤΕΙ.
  • Την επέκταση του σημερινού νομικού πλαισίου (2017, ΣΥΡΙΖΑ και 2020, ΝΔ) αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας πτυχίων κολεγίων και πανεπιστημίων εξωτερικού, όπως προϊδεάζουν οι εξαγγελίες για τον ΔΟΑΤΑΠ.
  • Την εισαγωγή νέων μορφών "ελαστικής" απασχόλησης για διδάσκοντες και ερευνητές με κύρια πηγή χρηματοδότησης την ...αυτοχρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων! Σε συνδυασμό με τους νέους "κόφτες" της κρατικής χρηματοδότησης, ανοίγει ο δρόμος ώστε κάθε ΑΕΙ να καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες και τη μισθοδοσία του προσωπικού του από τα έσοδά του.
  • Την εισαγωγή νέου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου των μελών ΔΕΠ, του υπόλοιπου προσωπικού και των φοιτητών, ως μέτρο προσαρμογής της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα πλαίσια του επιχειρηματικού πανεπιστημίου.
  • Τη διεύρυνση των μέτρων, που εισήχθησαν αρχικά με τον νόμο Διαμαντοπούλου και διατηρήθηκαν από όσους ακολούθησαν, υπονόμευσης των φοιτητικών συλλόγων ως οργάνων εκπροσώπησης των φοιτητών.

Το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα ΑΕΙ βρίσκεται, στο σύνολό του, στον αντίποδα της σύγχρονης, δωρεάν και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας», τονίζει η ΔΗΠΑΚ και καλεί τους συλλόγους ΔΕΠ «να συνεδριάσουν και να λάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες διατρανώνοντας πως το νομοθέτημα που ετοιμάζεται απορρίπτεται στο σύνολό του!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ